torsdag 6 april 2017 - 09:00

CannABIs? Yes we can!

Som jag nämnde i det här inlägget delade jag ju upp det här inlägget i två nya delar som sedan blev två krönikor. Ja ja, här kommer nu den andra delen som publicerades som krönika i Jeppis Weekly häromveckan. 

 


 

CannABIs? Yes we can!


Så löd vårt en av våra slogans när vi var abiturienter terminen 2009–2010 vid Jakobstads Gymnasium. Frasen var inspirerad av Obamas då superaktuella uttryck: "Can we? Yes we can!". Jag minns hur vi tyckte att vi var lite rebelliska och tuffa som vågade trycka ett så absurt citat på våra tröjor. För det var precis det vad det var: ett absurt skämt som var så långt ifrån vår världsbild att det kändes okej att skoja om.

 

Idag vågar jag tyvärr påstå att det ser lite annorlunda ut. Det är som att den allmänna synen på droger har ändrat drastiskt bara under de senaste åren. Attityderna har blivit liberalare, mer accepterande och kanske t.o.m. lite naivare. Just din tonåring där hemma kan ha testat droger, och om inte, så kan jag nästan garantera dig om att hen känner någon som har gjort det. Den som försöker påstå något annat har antingen levt under en sten eller helt enkelt valt att blunda för detta. Om du som läser är tonåring vet du antagligen precis vad jag menar.

 

Det som för sju år sedan var ett uppkäftigt skämt på våra ABI-tröjor skulle idag snarare kunna misstolkas som en seriös hyllning till knark. "Marijuana är inte knark och lite gräs skadar inte" är ett påstående man ofta får höra när man hamnar in i sådana här diskussioner. Låt mig därför börja med att reda ut begreppen. Cannabis är ett samlingsnamn för bl.a. marijuana (växtform) och hasch (kådform). Narkotika ("knark") är i sin tur ett samlingsnamn för alla illegala substanser – och så länge cannabis är förbjudet i Finland är det alltså per definition klassat som just knark och inget annat. Nåväl.

 

Vi kan säkert vara överens om att det är tragiskt att droganvändningen ökar, men vad beror det på och vad gör vi egentligen åt det? Skrämselpropaganda är det absolut sämsta sättet att gå till väga. Vi vet att alkohol kan ge livshotande följdsjukdomar, vi vet att rökning leder till cancer och vi vet att droger både kan skada vår hälsa och sätta oss i fängelse – ändå dricker så gott som alla finländare alkohol, ändå röker fortfarande nästan en femtedel av befolkningen och ändå ökar droganvändningen bland ungdomar. Det hjälper inte att hota med schizofreni, depression, personlighetsstörningar eller psykoser. Det hjälper inte att hota med fängelse, böter och prickar i registret. Om en person mår tillräckligt dåligt, eller om hen råkar befinna sig på fel plats, på fel tidpunkt och med fel umgänge, då spelar skrämselstatistiken ingen roll.

 

Jag säger inte att alla som testar eller använder sig av droger mår psykiskt dåligt, men jag tror att man är mer benägen att testa om man har något man flyr från. Där kommer vi in på nästa växande problem i Finland: psykisk ohälsa bland ungdomar. Enligt WHO:s uppgifter toppar Finland självmordsstatistiken i Norden, enligt Ätstörningsförbundets statistik drabbas var tionde ung tjej av någon form av ätstörning och trots att Finland ligger under medeltalet i Europa när det kommer till droganvändning, så har användningen i landet ändå ökat under de senaste tio åren, detta enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd.

 

Jag tror att ett av de största felen som görs är att man jobbar retroaktivt istället för preventivt. Istället för att fokusera på att fånga upp psykisk ohälsa i ett tidigt skede väntar man tills det gått så långt att personen behöver medicineras. Antidepressiva medel skrivs ut på löpande band och även om de såklart har räddat många så tror jag också att många hade sluppit äta dem om man bara blivit sedd tidigare. Skulle det inte kunna spara många människor ifrån lidande om man jobbade andra hållet, dvs genom att förebygga psykisk ohälsa istället för att bara kallt medicinera den när det redan hunnit eskalera? Jag säger nu alltså inte att antidepressiva mediciner inte behövs, för det gör de, men jag tror att man ibland söker genvägar genom att proppa starka mediciner i folk.


Problemet med cannabis är att den kan lätta ångest och depression, men dessvärre bara tillfälligt. Det används ändå ofta som ett argument, att den lugnar och dämpar ångest. När ruset går över kommer känslorna ofta tillbaka med dubbla krafter. På det här sättet smyger sig beroendet på långsammare än med andra droger, men att påstå att cannabis inte är beroendeframkallande är inte helt sant, det är bara det att beroendet ser annorlunda ut. 

 

WHO:s definition av hälsa är den mest vedertagna och den lyder som följer: "Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning". Med andra ord är vi medvetna om att hälsa inte enbart handlar om fysisk hälsa. Ändå görs inga rutinundersökningar gällande ungdomars psykiska hälsa när de går till skolhälsovårdaren. Ni minns kanske hur det var? Varje år skulle man mätas, vägas, det skulle kollas hemoglobin, syn och hörsel. En rutincheck – men endast på det fysiska. Kanske ställdes det någon enstaka fråga om hur det går i skolan och om man har vänner. Här tror jag att det kunde finnas något att fundera på. Liknande rutinkontroller behöver göras på den mentala biten också. Satsa resurser på skolpsykologer och kuratorer. Gör det till en normal sak att prata om problem. Få barn och unga att förstå att alla går igenom jobbiga saker och att det inte är tabu att må dåligt, än mindre att prata om det.

 

Sluta jaga dessa ungdomar, sträck ut en hand och hjälp dem istället.

 

pietarsaari jakobstad

torsdag 16 februari 2017 - 16:00

Håll hårt i drinken, abiturient!

ABI TEN, KOM OCH KÄNN! ABI TIE, NU SKITER VI I E! Jag kan inte riktigt fatta att det idag är sju år sedan vi stod på de där lastbilsflaken och skrek halsen av oss. När jag såg lastbilarna idag fick jag ett litet stick i bröstet, liksom hjälp, vart har tiden farit, oj vad man var careless, man hade heeela livet framför sig... Men nästa sekund mindes jag ovissheten man levde med på den tiden. Ingen aning om vad man ville, ingen aning om vem man var och ingen aning om hur livet skulle se ut om ett år. På gott och ont.

 

penkkis jg 2010

Feelisen på topp i skolan!

 

Visst var det på ett sätt en helt underbar tid, att vara 19 år, abiturient och helt utan framtidsvisioner... Men inte skulle jag byta plats om jag fick. Tänk ändå vad mycket man hinner lära sig på sju år. Jag har hunnit testa på att bo i Sverige, jag har påbörjat flera olika studier, jag har flyttat från Stockholm till Åbo till Vasa, jag har hunnit jobba med en massa olika jobb och jag har framförallt lärt mig så otroligt mycket om mig själv och om människor överlag. Ju äldre jag blir desto mer cynisk blir jag. Jag tror helt enkelt inte längre det bästa om människor. Det kanske i sig är lite tragiskt, men det innebär också att jag inte är lika naiv idag. Men man blir nog aldrig fullärd och om ytterligare sju år kommer jag säkert att titta tillbaka på den 25-åriga Karolina på samma sätt som jag idag ser tillbaka på 19-åringen.

 

abi 10

ABI ABI ABI, HEJ HEJ HEJ...

 

Själva ABI-dagen var en av de roligaste dagarna i mitt liv. Stämningen var på topp, vårt program i skolan var säkert det bästa Jakobstads Gymnasium någonsin skådat (enligt min ytterst objektiva åsikt) och vi pimplade i oss öl på skoltoaletterna (detta börjar ju vara preskriberat nu). Vi hade visserligen 25 minusgrader den där dagen, men solen sken och jag kan inte minnas att man ens skulle ha frusit. Man glömde liksom lite bort att man ännu skulle skriva studenten också, haha...

 

abi abi abi

På russebussen, eller jag menar lastbilsflaket // Sista måltiden vid vårt bord ♥

 

Det som jag däremot inte brukar vilja nämna när jag talar om penkkisminnen är att kvällsfesten sket sig fullständigt för min del. Allting började bra: vi åt middag, vi dansade och bara njöt av att fira att nu vara (typ) lediga från skolan. Jag hade bara druckit ett par öl på hela dagen och kommer ihåg kvällen i detalj. Det sista jag minns är att jag stod och pratade med en engelsman vid bardisken. Jag kommer ihåg hur han såg ut, vad han hette och vad han gjorde i Jakobstad. Men sen – total blackout. En kompis som såg detta har berättat att jag först stod vid bardisken som vilken normal människa som helst, för att sedan bara plötsligt säcka ihop. Därefter har jag blivit utburen, satt i en bil, skjutsad hem och i princip spytt ett dygn (jag spyr aldrig, och absolut inte av några öl).

 

Jag minns absolut ingenting från det att jag stod vid bardisken till det att jag vaknade i soffan nästa dag. Jag har skämts så mycket över det här att jag inte har velat tala om det, men jag tänker att det kan få någon att hålla extra hårt i sin drink nästa gång de är ute. Jag brukar inte gå runt och påstå att jag blev drogad den där kvällen, för det vet jag faktiskt inte, men något konstigt hände. Orsaken till att jag inte velat prata om det är att jag inte orkat ta emot kommentarer som "äh, du var bara för full". Det vet jag att jag inte var, men sällan hjälper det att förklara det för folk som bara ser en som en dum 19-årig ABI vet ni. "Eget fel jävla fjortis, sluta skylla från dig", typ.

 

DSC 0062

Glider omkring i min gamla ABI-tröja idag.

 

På tal om droger var det här en av våra fiffiga slogans: "CannABIs? Yes we can!". Detta förstås inspirerat av Obamas "Yes we can". Ironin är slående med tanke på att jag mot min vilja kanske har fått något starkare i mig den där kvällen. Jag är annars en ganska stark motståndare av all sån skit och tycker att det är tragiskt att det som var ett absurt skämt för oss idag snarare skulle passa in på varannan jeppisungdom. Cannabis, gräs, marijuana, hasch (jag vet inte ens vad som är vad), inget sånt fanns ens i min världsbild när jag tog studenten. Man hade kanske hört talas om någon som testat gräs nångång. Men nu verkar det som att varannan unge röker på varje helg. Vad hände där? Men det är en helt annan diskussion som jag kanske går in på en annan gång...

 

Jag vill bara säga att ni ska ta hand om varandra, hålla hårt i era drinkar och för guds skull inte lämna någon ensam. Jag hade tur att jag hade vänner och pojkvän som tog hand om mig den där kvällen, jag vill inte ens veta hur det hade kunnat sluta annars.

onsdag 15 februari 2017 - 08:00

Hur hålla kvar motivationen?

Nu har jag tränat aktivt i snart i tre månader. Ni som läst min blogg länge vet att jag ogillar allt vad vikt- och träningshets heter, men att jag ändå alltid varit intresserad av hälsa och välmående. Jag tycker inte att det ena utesluter det andra, tvärtom. Så idag måste jag skriva lite om träning och hur jag lyckats att äntligen hitta en bestående motivation och ett sätt som fungerar för mig. 

 

Jag har börjat träna på gym... många gånger. Jag har varit så sjukt taggad varje gång: jag har skött kosten strikt, jag har kört stenhårt varje pass, jag har börjat följa en massa träningskonton på Instagram för att få inspiration, jag har skrivit upp resultat och mål, jag har tagit före- och efterbilder... Men sen har jag tappat motivationen lika snabbt som den dykt upp. Den här gången vågar jag däremot påstå att jag har hittat motivationen på ett helt annat sätt och jag ser verkligen ingen orsak till varför jag skulle sluta träna den här gången.

 

Det var i början på december som jag skaffade gymkort. Jag delade upp muskelgrupperna i tre olika pass och satte upp ett veckoschema: tre dagar styrketräning och en dag kondition. Och samma schema kör jag med fortfarande. Jag har fått öka vikterna en hel del, jag orkar springa längre, jag är piggare, starkare och känner mig friskare. Plötsligt är jag en person som stiger upp och tränar på förmiddagen, det skulle jag aldrig ha trott för ett halvår sedan! Men vet ni vad det viktigaste har varit för mig? Att jag har lagt upp ganska vaga mål: träna typ tre dagar i veckan. Öka vikterna sen när det känns som att det går. Ät nu kanske inte godis alla dagar i veckan. Ett skitdåligt pass innebär inte misslyckande. Det är helt okej att skippa konditionspasset någon gång. Stressa inte.

 

Häromveckan orkade jag ingenting under konditionspasset. Det blev istället till en halvtimmes promenad på löpbandet. Vad onödigt, tänkte jag först. Sen insåg jag att det ju ändå var hemåt. Veckan därpå orkade jag istället springa fem kilometer utan att pausa – en enorm bragd för att vara jag. Kanske berodde det på sömnen, kanske på kosten, eller kanske på att någon förkylning äntligen hade gått om helt, men poängen är att det inte spelar någon roll. Jag tar inte förgivet att orka springa lika långt nästa gång och jag kräver det absolut inte av mig själv heller, för det är inte det som är huvudsaken. Dagsformen spelar en stor roll och det är helt okej. Det är inte ett steg bakåt bara för att det gick bättre under förra passet. 

 

Genom att jag på något sätt lyckats omfamna det här tankesättet har min motivation hållits konstant eftersom jag aldrig känner att jag misslyckas. Det att jag tar mig till gymmet är en vinst i sig. En annan grej som varit viktig för mig är att skippa vågen, spegeln och måttbanden helt. För vad fan spelar de för roll? Den här gången följer jag inga fitnesskonton, jag väger mig inte och jag tar absolut inga före- och efterbilder. Jag vill inte träna av negativ yttre motivation och därmed gå till gymmet p.g.a. ångest, utan har strävat till att hitta den där mytomspunna inre motivationen som får mig att längta till gymmet för att jag får såna sjuka endorfiner av det. Och vet ni, jag har hittat den. Den är inte helt lätt att gräva fram, men när man väl landar i det är det så hiskeligt skönt.

 

Det här är inte före och efter någonting, det enda som har hänt är att jag numera är en person som tränar och mår bra av det. Men en dag i taget, det är inte bråttom någonstans.

 

hamburgare och vin2

Hamburgare och vin är fortfarande precis lika viktigt...

onsdag 18 januari 2017 - 12:00

Sin egen lyckas smed

Vårterminen är här och skolarbetena hopar sig redan. Undersökningar ska göras, statistikprogram ska pluggas, grupparbeten planeras och avhandlingar skrivas. En konstant gradu-ångest ligger på lur bakom ryggen och den vägrar försvinna hur mycket jag än ignorerar den. Några timmar före deadline inser jag att jag inte har lämnat in min krönika för denna vecka. Den här texten alltså. Hur kunde jag ha glömt det? Jag lägger mig i fosterställning och hoppas att den ska skriva sig själv. Jag känner mig för första gången på länge lite stressad. Bloggen har prioriterats bort helt. Helt ärligt har jag inte ens orkat tänka på den. 

 

Att vintern i Finland snarare påminner om den i England gör inte mitt humör bättre. Vasa Centralsjukhus mister sin fulljour och den ena anti-skolsvenska propagandavideon efter den andra publiceras. I ett diskussionsforum ser jag att någon talar skit om mig och Daniela p.g.a. våra kritiska inlägg mot Perussuomalaiset Nuoret. I grannstaden får jag ett fnys som svar när jag tilltalar kassabiträdet på svenska. Jag bannar detta land och börjar hota med att flytta till Sverige. Som om någon skulle bry sig.

 

Jag skulle kunna låta dessa negativa tankar ta över min vardag, men det tänker jag inte göra. Om jag väljer att fokusera på allt det negativa kommer min vardag antagligen att fortsätta gå i samma spår. Allt kommer att skita sig, eftersom det enda jag tänker på är hur skit allting är. Jag tror att hur vi väljer att hantera problem och motgångar är avgörande. Det är en attitydfråga. Väljer jag att gnälla eller väljer jag att göra något åt saken?

 

Alla har vi dåliga dagar ibland, men det är långt upp till oss själva hur våra vardagar ser ut. Jag kan fortsätta gnälla om min gradu i all oändlighet, trots att det är jag själv som ansvarar för att den skrivs. Jag kan gnälla på det låga studiestödet, trots att jag spenderar hälften på onödigheter. Jag kan gnälla på vädret, trots att det är mitt eget fel att jag inte klär mig efter det. Jag kan gnälla om att gymmet inte ger resultat, trots att det enda som hjälper är att fortsätta träna. Envar sin egen lyckas smed eller vad brukar man säga?

 

Vi må befinna oss i ett pissigt januari just nu, men vi går faktiskt mot ljusare tider. Vips så kommer det att vara sommar igen. När jag står med den förhoppningsvis färdigskrivna gradun i handen i juni kommer jag tänka tillbaka på den här tiden och undra hur det har kunnat gå så snabbt. När jag utan att blinka springer fem kilometer på löpbandet kommer jag att tacka min envishet. När jag lämnar in den här krönikan kommer jag att vara nöjd för att jag steg upp ur fosterställningen och slutade tycka synd om mig själv.

 

När man befinner sig i en stressbubbla får man försöka komma ihåg att allting faktiskt blir bättre snart. Det är vi själva som ansvarar för våra egna liv och det hjälper inte att tycka synd om sig själv. Oavsett om det handlar om att skriva en avhandling, släpa sig till gymmet, ringa ett viktigt samtal, uppsöka en läkare, posta det där jävla brevet till Kela, börja äta mera grönsaker, be grannen om ursäkt för gammalt groll, så är det bara du själv som ansvarar för resultatet. Ingen annan kommer att fixa dina problem, så ta tag i dem idag. Inte imorgon. Ja, jag talar till mig själv mest.

onsdag 4 januari 2017 - 10:00

It's just a fucking cookie

Nyår och nyårslöften hörni. Är det bara jag som blir lite stressad av dem? Visst är det bra att man lägger upp nya mål i livet, men jag förstår inte varför det måste göras just vid nyår. Varför inte i september? Det spelar väl ingen roll när man gör en livsstilsförändring, men jag är övertygad om att det inte är rätt sorts motivation som triggar en just i januari. Det finns liksom en orsak att gymmen är överfulla i januari för att sedan stå tomma i mars. 

 

Nåja, jag ska inte vara negativ, jag önskar på riktigt alla lycka till med sina nyårslöften. Men samtidigt vill jag dela med mig av några fina inspirationsposters jag hittade på Pinterest. Originaltexterna gör mig typ spyfärdig, men de omformulerade texterna är ju på riktigt vettiga. Notera hur den första versionen ger en lite ångest och gör en triggad på ett negativt sätt (åtminstone reagerar jag så!), medan de andra ger en lite hopp och riktigt pepp. 

 

1

 

"4 simple rules:

Never miss a Monday

Never go 3 days without exercise

Workout at least 3 days a week

Never give up"

 

4 simple tips:

It's ok to miss a Monday

3 days without exercise is a holiday

Workout at about 3 days a week

Never make rules, set goals

You are not a machine

 

2

 

"Don't be satisfied until you like what you see in the mirror"

Be satisfied when you like what you have achieved

Be proud & love yourself

Even if you haven't reached your goal

Fuck the mirror

 

4

 

"The only bad workout is the one that you didn't do"

The only bad workout is the one that resulted in injury cause you were too damn impatient!

Don't rush, be safe ♥

 

5

 

"Eat clean & exercise daily"

Eat clean & exercise more.

 

6

 

"You WILL regret eating that cookie

You will NOT regret running that mile."

You WILL enjoy eating that cookie

Cause it's OK to enjoy it (it's just a fucking cookie)

& you will not regret running that mile

 

7

 

"It doesn't get easier

You just get better"

It does get easier

and you also get better

 

8

 

"If you aren't going all the way, why go at all?"

If you aren't going all the way

Going halfway is still better than not going at all

You'll get there!

 

Bilder & text härifrån.

fredag 30 december 2016 - 06:30

Proteinrikt mellanmål

Idag ska jag tipsa er om det där mellanmålet jag nämnde i tisdags. Det är superenkelt, supergott och superhälsosamt och stillar både hunger och sötsug. Dessutom innehåller det allt man behöver för att orka fram till lunch, eller efter träning, eller som kvällsmat. 

 

proteinrikt mellanmal

Förutom detta brukar jag lägga till turkisk yoghurt och ibland lite müsli.

 

Japp, ni ser rätt: rör ihop kvarg, grynost (keso om du är i Sverige), turkisk/grekisk yoghurt och barnmat med valfri frukt (den här mangon är helt BÄST). Sen brukar jag toppa med lite stevia, som man förstås får tycka vad man vill om, men det är ändå fråga om så små mängder att jag väljer att tro att det är bättre än att toppa med socker. Och gott blir det.

 

mellanmal

Det där i mitten är alltså müsli. Thank me later!

måndag 31 oktober 2016 - 07:30

Hormonfria preventivmetoder

Det är många som har frågat mig om vad jag använder mig av för preventivmetod, hur det har gått, hur jag har mått samt vad det egentligen finns för olika hormonfria metoder att ta till om man inte vill proppa i sig hormoner. Så idag ska jag lista de olika hormonfria preventivmedlen jag känner till samt berätta om vad jag använt mig av i ca 1½ år nu. Här är några av kommentarerna jag fick på inlägget om p-piller

 

"[...] Dock kommer jag aldrig använda mig av hormoner igen, utan hoppas hitta något annat passligt :) Tills det får vi köra på kondom efter graviditeten. [...]"

 

"jag minns att jag läste nångång när du börja med hormonfria p piller metoder? hur ha de gått? började precis med minipiller, fick dålig hud, vilket nu har lagt sig, men har också haft blödningar i 2,5 veckor nu..... känns INTE värt det. kan du berätta lite mera om det? och vad hette det?"

 

"Skulle gärna sluta med p-piller men vad finns det för alternativ? [...]"

 

 

Kondom

Kondomen är antagligen den vanligaste hormonfria preventivmetoden som används världen över och är också den enda metoden som skyddar mot könssjukdomar. Om kondomen används på rätt sätt skyddar den både mot graviditet och sjukdomar i upp till 99%.

 

Kopparspiral

Spiralen sätts in i livmodern och behöver bytas väldigt sällan, ca vart femte år. När spiralens sätts in gör den helt enkelt omgivningen otrevlig för spermierna. Produktionen av vita blodkroppar ökar i det fruktsamma sekretet som normalt bildas i livmoderhalsen och därmed kan spermierna inte befrukta ägget. Det kan dock uppstå komplikationer, som att spiralen hamnar på fel ställe eller flyttar på sig, men detta lär vara ganska ovanligt. 

 

Sterilisering

Om man har skaffat så många barn man ska ha, om man känner att man är klar, eller kanske inte vill ha barn alls, då är en sterilisering ett alternativ. Både kvinnor och män kan steriliseras, men att knipsa av sädesledaren på män är ett betydligt mindre ingrepp än att skära av äggledaren hos kvinnor. Kvinnors sterilisering görs under narkos medan män kan steriliseras under lokalbedövning. En sånt är ingrepp går förstås inte att ångra, så det gäller att vara säker på sin sak. 

 

Temperaturmätning

En kvinna kan bara bli gravid under det dygn som ägglossningen sker. Spermier kan däremot överleva upp till fem dygn i kroppen, så sammanlagt brukar man tala om att en kvinna är fertil i sex dygn per menscykel. Kvinnors temperatur fungerar så att vi har allra lägst temperatur strax före ägglossning. Så fort ägglossningen har skett stiger temperaturen och håller sig hög tills mensen dyker upp och är sedan låg fram till nästa ägglossning. Genom att hålla koll på sin temp kan man ta reda på exakt när man är fertil och på så sätt veta vilka dagar det är kondom som gäller.

Denna metod är dock säkrare om den görs med någon av följande alternativ:

 

P-dator

Med en p-dator mäter du din temperatur varje morgon och den räknar genom en algoritm ut precis vilka dagar du är fertil. När du har mätt tempen ger den dig antingen en röd, gul eller grön dag, beroende på fertiliteten. Röd dag betyder kondom, gul dag betyder att det är lite osäkert, grön dag betyder att det är fritt fram att köra på.

 

P-app

Jag har använt mig av p-appen Natural Cycles i 1½ år nu och det fungerar i princip på exakt samma sätt som en p-dator. Man har en basaltermometer och en app, man mäter temperaturen och matar in den i appen varje morgon. Sedan räknar appen ut precis vilka dagar man är fertil och inte. I början gav appen mig bara röda dagar eftersom den inte "kände" mig ännu, men redan efter några månader började jag få många gröna dagar. Det bästa med detta är att det inte spelar någon roll om man är regelbunden eller inte, för temperaturen fungerar ju ändå på samma sätt: lägre strax före ägglossning. Både p-datorn och p-appen tar i beaktande att spermierna kan överleva i upp till fem dagar. 

 

natural cycles

Läs mer på hormonfri.nu och Natural Cycles.

 

Jag slutade alltså med p-piller för ett och ett halvt år sedan efter att ha ätit dem i över sex år. Min mens började som tur fungera precis som den skulle direkt, men min hy reagerade ganska starkt och gav mig till en början väldigt mycket finnar. Men med tålamod, kost och envishet har det lugnat sig och den största skillnaden jag sist och slutligen märkt sedan jag blev hormonfri är att jag mår så mycket bättre. Jag är självsäkrare, gladare, positivare och jag har nästan ingen pms över huvud taget längre. 

 

p app

Nej, detta är inte ett samarbete med Natural Cycles...

 

Natural Cycles har varit ett perfekt sätt för mig att lära känna min kropp bättre. Det är väldigt intressant att följa med hur temperaturen ändrar under månaden och jag tycker det är ett suveränt sätt att hålla koll på olika symptom. Jag gör alltid anteckningar om jag mår dåligt, om jag har migrän eller om jag känner mig nere – för att se om man kan hitta något mönster eller samband. Om man inte vill använda en app som preventivmetod kan man åtminstone ladda ner en gratisversion för att börja föra lite mens- och humörsdagbok. 

 

hormonfria preventivmedel natural cycles

...bara mina egna erfarenheter och åsikter ♥

 

Fungerar det då? Tja, jag har åtminstone inte blivit gravid. Om man mäter som man ska, följer appens råd och sedan använder kondom på rätt sätt under de röda dagarna – då tror jag verkligen att det är så gott som omöjligt att bli gravid. Jag vill ändå understryka att jag inte skulle rekommendera denna metod åt någon vars värld skulle rasa samman om hon blev gravid. Vet ni? Jag har känt att nej, jag vill inte bli gravid just nu, men om jag blir det, så klarar jag av det också. Jag skulle inte säga att detta är den bästa metoden för en 16-åring att börja med, men jag tror också att folk är lite väl hispiga. Liksom ja, varför skulle det inte fungera? Det är ganska enkel grundläggande biologi det handlar om egentligen. 

 

Frågor? Kommenterarer? Funderingar? Hit me!

Mer läsbart om Natural Cycles:

Kliniska studier

Klassas det som ett preventivmedel?

Lika effektiv som p-piller

torsdag 27 oktober 2016 - 12:30

"Avhållsamhet är idiotsäkert."

Som jag nämnde igår har jag tänkt svara på några av kommentarerna om p-piller i ett skilt inlägg. Jag hade lite svårt att välja ut vilka jag vill lyfta, för det fanns så många bra och viktiga poänger, åsikter och funderingar som också andra kan ha nytta av att läsa. Men här kommer några stycken (lite förkortade), resten får ni gå in och läsa i kommentarsfältet!

 

 

avhallsamhet

 

Jag undrar om den här kommentaren är seriös, men jag har svårt att tro det. Är det inte ett ganska obvious troll? Eller tycker någon verkligen att avhållsamhet för kvinnor är ett helt rimligt preventivmedel? Att kvinnor ska ge upp grundläggande behov för att det liksom är deras eget fel att de nu råkar kunna bli gravida? Det är inte alls mäns ansvar vem de råkar göra gravida? Newsflash: kvinnor njuter också av sex, kvinnor vill också ligga utan en enda plan på att bli gravid, kvinnor behöver också fysisk närhet. Kvinnor har precis samma grundläggande behov som män. Avhållsamhet? Hej, medeltiden ringde och ville ha sin kvinnosyn och sina åsikter tillbaka.

 

 

preventivmedel3

 

Alltså preach! Så bra att du vågat stå på dig, jag tror det är många som borde ta efter dig! Och killar, sluta tjata om p-piller. Läs igenom biverkningslistan och fundera om ni skulle göra det. Samt om det är schyst att kräva att en person riskerar sin egen hälsa för att du inte orkar dra på en kondom...

 

 

kondom4

 

Som någon i kommentarsfältet redan skrev så tycker jag att det är respektlöst att han vägrar bara för sin egen njutnings skull. Jag skulle vägra den man som skulle vägra kondom. Men sen finns det ju faktiskt hormonfria alternativ också. Jag ska skriva mer om det i ett senare inlägg eftersom jag fick en skild fråga om det också!

 

 

biverkningar2

 

Det här är ett utdrag ur en lång kommentar, men jag ville lyfta fram just den här biten. På ett sätt håller jag med, man ska inte blint lita på sjukvårdspersonal, man borde såklart läsa innehållsförteckningen noggrant och ta eget ansvar... Men p-piller skrivs ut åt väldigt unga tjejer, liksom 15-åringar, och då tycker jag inte att det är rätt att lägga över ansvaret på dem. Ska personer som inte ens är myndiga behöva tänka kritiskt när de diskuterar med en läkare eller gynekolog? Jag känner att i en sån ålder behöver man kunna känna sig trygg i och lita på personalen i en sån situation.

 

Ofta är det ju just så det går till, tonårstjejer börjar äta p-piller för att senare i livet inse att "shit, tänk om det är DÄRFÖR jag mått så dåligt, tja, hela min tonårstid?!"... Det kan vara himla svårt att avgöra vad som beror på vad också. Jag trodde t.ex. länge att svartsjuka var en del av min personlighet, tills jag slutade med pillren och insåg att det inte alls var något jag kände på riktigt. Tänk vad sjukt? "Vem ÄR jag utan pillren?" liksom...

 

 

antidepressiva pms ppiller2

 

Vad bra att du upplever att pillren fungerar för dig, det är huvudsaken! Som jag skrev i mitt första inlägg så stämmer det absolut att p-piller har hjälpt många. Jag känner dig över huvud taget inte och jag vet inget om din historia, men det jag ändå inte kan låta bli att undra är... Tänk om det är hormonerna som orsakat PMS-besvären? Kan det vara p.g.a. biverkningarna som du blivit tvungen att äta antidepressivt? Jag skulle ställa mig själv frågan: "Hur mådde jag psykiskt före jag började med hormonerna?". Det kan visserligen vara svårt att minnas hur man var som 15-åring, vad som bara är personlighetsförändringar och vad som är påverkat av andra faktorer.

 

Jag påstår eller antar absolut ingenting, jag slänger bara ut några frågor. Gällande den jobbiga mensvärken kan jag bara säga att jag hade en kompis som var i samma sits – hon spydde, svimmade och var borta från skolan p.g.a. sina menssmärtor. Sen började hon med hormoner, testade både p-piller och p-ring, och när hon sedan slutade med dem hade menssmärtorna försvunnit nästan helt. Så man kan växa ifrån dem också, men det är individuellt förstås.

 

banderoll7 

Tack för alla kommentarer, frågor och funderingar.
Jag ska fortsätta svara i kommentarsfältet så fort jag hinner! 

tisdag 25 oktober 2016 - 07:55

Aldrig mera p-piller

Jag känner många kvinnor som har haft nytta av p-piller. De har t.ex. sluppit svår PMS, mensvärk, acne och oregenbunden menscykel. Det är ändå ofrånkomligt att hormonella preventivmedel har gett fler kvinnor problem än vad de har löst. Förutom biverkningar som humörsvängningar, acne, viktuppgång och mellanblödningar löper kvinnor som äter p-piller betydligt högre risk för att drabbas av depression, visar en ny omfattande dansk undersökning. Undersökningen visade att det var vanligare bland kvinnor som börjat äta hormonella preventivmedel att inom ett halvår även börja gå på antidepressiva mediciner. 

 

Minipiller, p-plåster och p-ring, som ofta föreslås som alternativ till p-piller, har visat sig ha en ännu starkare koppling till antidepressiva läkemedel. Ändå är det nya pillersorter eller just andra hormonella preventiva metoder som föreslås när någon mår dåligt av sina piller. Aldrig har jag hört talas om en läkare som sagt att man kanske skulle sluta med de hormonella preventivmetoderna.

 

I min förra blogg skrev jag några inlägg om preventivmedel, om biverkningar av hormonella sådana och om hur besviken och lurad jag kände mig när jag en dag bara vaknade upp och insåg att jag faktiskt inte måste ta de där förbannade hormonerna. Dessutom borde jag som lidit av auramigrän över huvud taget aldrig ha börjat med pillren, men det var en detalj som de missade att fråga/informera mig om när jag som 18-åring skulle få mitt första recept. För ett par år sedan var jag på en rutincheck vid gynekologen och passade samtidigt på att berätta att jag tänkt sluta med pillren, eftersom hon började prata om att förnya mitt recept.

 

– Jag behöver inget nytt recept, jag ska sluta med p-piller.
– Jaha, men alltså, du ska inte använda något skydd alls?
– Det finns ju kondomer. 
– Du planerar alltså att skaffa barn?
– Eh, nej, alltså...
– Du vet väl att risken är betydligt högre med kondom?

 

Hon erbjöd sig att skriva ut en annan sort eller att jag skulle testa någon annan metod. Att det nog inte är så farligt om det är många år sedan jag haft migrän med aura. Hon underströk hur otroligt stor risk det är att bli gravid med kondom (eh, sen när då?). Jag fick verkligen kämpa för att ens få en syl i vädret. Till sist sa jag bara: "blir jag gravid så blir jag det, jag ska inte ha några piller". Det fanns inget annat sätt att få henne att ta mig på allvar. Då sken hon upp och tog det som att jag planerade att bli gravid. Hon skrev t.o.m. "Slutar med p-piller, säger att hon är redo att bli gravid" i min journal. Jag ba jahapp. Hon kunde bara inte godta att jag ville sluta med pillren bara för att jag inte mådde bra av dem. 

 

pills 1354782 1920

 

Varför förväntas kvinnor fortfarande på rutin stoppa i sig en massa hormoner? Varför är det vi som måste ta alla biverkningar? Varför hör jag fortfarande om tjejer som börjar äta p-piller för sina pojkvänners skull? Varför pratas det så lite om biverkningarna när man får receptet utskrivet? I den här artikeln läser jag följande rader och blir alldeles paff...

 

"I p-pillrets begynnelse tittade forskarna på ett p-piller för män, men de förkastade tanken bland annat på grund av de allvarliga biverkningarna. Kvinnor ansågs kunna hantera biverkningar bättre, de hade inte samma höga krav på livskvalitet och var ofta tacksamma nog att slippa den ständiga rädslan för ofrivillig graviditet."

 

Det sjuka är ju att detta mer eller mindre lever kvar. Pillren skrivs ut som om de vore c-vitamin trots att biverkningslistan är hur lång som helst. Hormonella preventivmedel verkar vara helt självklart, förväntat och så gott som obligatoriskt för en kvinna som inte vill bli gravid. Det finns inga alternativ, alla andra metoder är "väldigt riskfyllda". Jag säger då det: börja aldrig med hormoner för någon annans skull än din egen! Våga ifrågasätta och diskutera med läkarna, de har heller ingen rätt att tvinga på en preparat bara för att det hör till. Läs på, fundera, överväg. Behöver du dem – verkligen?

 

Till de vanligaste biverkningarna/riskerna hör...

bröstspänningar
illamående
mellanblödningar
acne
viktökning
svullnad
magsmärta
huvudvärk
humörförändringar
minskad sexlust
smärtsamma eller oregelbundna menstruationer
ökad risk för blodpropp

 

...och sånt förväntas man proppa i sig utan att blinka. För att inte tala om hur mycket det kan ställa till med när man sen någon dag slutar med hormonerna. Det kan ta år innan cykeln normaliserar sig eller mensen ens sätter igång som vanligt igen. Själv fick jag otroligt mycket finnar ungefär ett halvår efter att jag slutat p.g.a. hormonomställningen i kroppen. Skulle jag ge mitt 18-åriga jag ett råd idag skulle det vara: BÖRJA INTE ÄTA P-PILLER. 

 

En video som summerar det hela...

måndag 24 oktober 2016 - 08:10

Bota höstdeppen med rätt föda

På hösten är det många som drabbas av trötthet, stress eller rent av depression. Visste ni att det faktiskt finns något som heter årstidsbunden depression, som just vår- och höstdepression? Det är mycket vanligare än man tror och inget man behöver sticka under stol med! Jag tror nog att det var något sånt jag var inne på i våras när jag babblade om melankoli på våren.

 

Det jag tänkte skriva om idag handlar om hur man med hjälp av rätt kost kan lindra ångest- och depressionssymptom. Rätt mat kan inte ersätta terapi och/eller läkemedel, men har visat sig ha en mycket större positiv effekt på humöret än man kanske skulle tro. De livsmedel jag ska lista här kan hjälpa vid lindriga nedstämdhetsperioder och komplettera terapi och/eller läkemedel. Jag har läst runt så mycket på internet om det här att jag nu känner att jag vill sammanställa en lista på vad man bör stoppa i sig och vad man bör undvika. Fyll gärna på med egna erfarenheter i kommentarsfältet!

 

SATSA PÅ...

Kamomill

Kamomillte är lugnande och muskelavslappnande och hjälper därför vid sömnsvårigheter. Kamomill har en antibakteriell och inflammationshämmande verkan och därför även effektiv mot förkylning. Dessutom kan kamomill sänka blodtrycket.

 

Banan

Bananer innehåller proteinet tryptofan, ett ämne som omvandlas till glädjehormonet serotonin i kroppen. Bananen innehåller dessutom vitaminer (bl.a. B6 som reglerar blodsockernivåerna) som ökar vårt välmående och höjer vårt humör. Sist och slutligen är bananen en snabb energikick tack vare den höga halten kolhydrater. PMS? Depression? Ångest? En banan om dagen har visat sig kunna hjälpa. 

 

Mjölk

Minns ni att man brukade få ett glas mjölk när man hade svårt att sova som liten? Det ligger faktiskt något i det gamla husmorsknepet. Kalciumet har en lugnande effekt på musklerna och det mentala tillståendet och innehåller precis som banan det humörshöjande ämnet tryptofan.

 mjolk

 

Fullkorn & havre
Fullkornsbröd, fullkornspasta, fullkornsris... LCHF:are gör korstecknet, men fullkorn har också ett högt innehåll av tryptofan, proteinet jag nu nämnt några gånger. Så tanka kolhydrater under tunga dagar, det hjälper både kroppen och knoppen att orka. 

 

Vatten!
Studier har visat att åtminstone 25% av personer med stress lider av vätskebrist och stress bidrar som bekant även till ångest. Så en så enkel grej som att dricka ordentligt kan faktiskt hjälpa. Ett glas före varje måltid, ett till varje måltid – och så några till där emellan. Onödig grej att gå runt med ångest p.g.a. vätskebrist liksom...

 

Rosenrot

Det här lilla glädjepillret har jag bloggat om förr och det måste vara med på den här listan. Uppiggande, prestationshöjande, skärpande och t.o.m. ångestdämpande. Minskar stresshormoner i kroppen och ökar nivån av serotonin, dvs kroppens egna antidepressiva hormon. 

 

rosenrot1

 

Nötter

Under en stressig vardag när man kanske inte ens hinner äta ordentligt är nötterna perfekta. Med ett högt energi- och näringsinnehåll ger de en precis det man behöver för att orka. Nötter innehåller en massa nyttiga fetter, de höjer serotoninnivån och ger oss helt enkelt tillräckligt med energi (kalorier) som ett mellanmål bör innehålla. Nötter är också rika på magnesium, vilket ökar välmåendet och minskar trötthet.

 

Tomater & vattenmelon

Dessa två röda godingar innehåller antioxidanten lykopen som förbättrar sömnen – och sömnen är som vi alla vet livsviktig för humöret. Lykopen kan dessutom förebygga vissa cancersoter samt hjälper huden att hållas rynkfri, så det är ju också ett stort plus.

 

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinägern är typ den nya kokosoljan – den lär ska vara bra mot allt. Den hjälper matsmältningen på traven, den renar kroppen inifrån, hjälper mot acne och hudproblem, den är antiinflammatorisk och den funkar både invärtes och utvärtes för en massa olika hälsogrejer. Dessutom lär den vara uppiggande, alltså helt klart en produkt värt att ha i skåpet under vinterhalvåret! En shot om dagen gör bra för magen osv. 

 

DSC 0717

 

Grönt te
Te är inte bara hälsosamt, antiinflammatoriskt och fullt med antioxidanter. Det lär dessutom ha en lugnande effekt på kroppen, hjärnan och har visat sig vara ångestdämpande vid jobbiga situationer.

 

Kaffe & koffein
OBS! Om man har anlag för panikattacker bör kaffe undvikas eftersom det höjer hjärtfrekvensen och kan t.o.m. höja risken för panikångestanfall. Om man däremot lider av stress eller en lindrigare nedstämdhet/ångest kan kaffe ha en uppiggande och hälsofrämjande effekt.

 

Ytterligare livsmedel att gärna stoppa i sig...

Spenat, bönor, nötter, naturell yoghurt, frön, mandlar, sjögräs, ostron, lever, nötkött, ägg, apelsiner, lax, surkål, sparris, avokado, madlar och alla sorters bär. Överlag är alla slags vitaminer viktiga, så spring och köp i pillerversion om inte annat. C-, D-, B-, omega, magnesium, selen, krom, zink... Skriv upp en inköpslista nu genast!

 

hallon blabar

 

UNDVIK...

Alkohol

Kanske inte så chockerande. Alkhol är direkt ångestframkallande, inte bara p.g.a. dumheter man kanske råkar göra  i fyllan, utan även rent kemiskt. Det dumma är att alkoholen först dämpar ångesten, för att sedan göra att den kommer tillbaka med dubbla krafter. Som många andra droger helt enkelt.

 

Nikotin 

Nikotin påverkar sömnen negativt och är dessutom inget vidare för kroppen... Kan du inte sluta helt? Dra ner lite i alla fall!

 

Raffinerat socker & friterad mat

Alltså tyvärr. Att tröstäta typ glass och donken är alltså ingen hit eftersom dessa livsmedel helt enkelt höjer ångesthormoner i kroppen. Godis, bullar, kex, läsk, saft, pommes... Försök att skippa det så långt det går. Sen finns det även raffinerat socker i många livsmedel, t.ex. frukostflingor och en del yoghurtar. Men hej, kom ihåg att man även mår psykiskt bra av att ha en dag i veckan då man tillåter sig att äta skräp också. Mycket viktigt!

 


 

Det allra viktigaste är givetvis att äta mångsidigt och regelbundet och att sova ordentligt. Sen vet vi ju alla redan att motion och träning ökar dopaminet och serotoninet i kroppen, vilket i sin tur omvandlas till hormoner som hjälper oss att sova bättre. Kost, motion och sömn – vi har hört det förr, men det stämmer fortfarande. Så för att summera: ta en banan, gå ut på en promenad och drick ett stort glas mjölk före läggdags.

 

Källor: iFORM, HealthyLifeTricks, StegFörHälsa & MåBra.