Hormonfria preventivmetoder

måndag 31 oktober 2016 - 07:30 | 16 Kommentarer

Det är många som har frågat mig om vad jag använder mig av för preventivmetod, hur det har gått, hur jag har mått samt vad det egentligen finns för olika hormonfria metoder att ta till om man inte vill proppa i sig hormoner. Så idag ska jag lista de olika hormonfria preventivmedlen jag känner till samt berätta om vad jag använt mig av i ca 1½ år nu. Här är några av kommentarerna jag fick på inlägget om p-piller

 

"[...] Dock kommer jag aldrig använda mig av hormoner igen, utan hoppas hitta något annat passligt :) Tills det får vi köra på kondom efter graviditeten. [...]"

 

"jag minns att jag läste nångång när du börja med hormonfria p piller metoder? hur ha de gått? började precis med minipiller, fick dålig hud, vilket nu har lagt sig, men har också haft blödningar i 2,5 veckor nu..... känns INTE värt det. kan du berätta lite mera om det? och vad hette det?"

 

"Skulle gärna sluta med p-piller men vad finns det för alternativ? [...]"

 

 

Kondom

Kondomen är antagligen den vanligaste hormonfria preventivmetoden som används världen över och är också den enda metoden som skyddar mot könssjukdomar. Om kondomen används på rätt sätt skyddar den både mot graviditet och sjukdomar i upp till 99%.

 

Kopparspiral

Spiralen sätts in i livmodern och behöver bytas väldigt sällan, ca vart femte år. När spiralens sätts in gör den helt enkelt omgivningen otrevlig för spermierna. Produktionen av vita blodkroppar ökar i det fruktsamma sekretet som normalt bildas i livmoderhalsen och därmed kan spermierna inte befrukta ägget. Det kan dock uppstå komplikationer, som att spiralen hamnar på fel ställe eller flyttar på sig, men detta lär vara ganska ovanligt. 

 

Sterilisering

Om man har skaffat så många barn man ska ha, om man känner att man är klar, eller kanske inte vill ha barn alls, då är en sterilisering ett alternativ. Både kvinnor och män kan steriliseras, men att knipsa av sädesledaren på män är ett betydligt mindre ingrepp än att skära av äggledaren hos kvinnor. Kvinnors sterilisering görs under narkos medan män kan steriliseras under lokalbedövning. En sånt är ingrepp går förstås inte att ångra, så det gäller att vara säker på sin sak. 

 

Temperaturmätning

En kvinna kan bara bli gravid under det dygn som ägglossningen sker. Spermier kan däremot överleva upp till fem dygn i kroppen, så sammanlagt brukar man tala om att en kvinna är fertil i sex dygn per menscykel. Kvinnors temperatur fungerar så att vi har allra lägst temperatur strax före ägglossning. Så fort ägglossningen har skett stiger temperaturen och håller sig hög tills mensen dyker upp och är sedan låg fram till nästa ägglossning. Genom att hålla koll på sin temp kan man ta reda på exakt när man är fertil och på så sätt veta vilka dagar det är kondom som gäller.

Denna metod är dock säkrare om den görs med någon av följande alternativ:

 

P-dator

Med en p-dator mäter du din temperatur varje morgon och den räknar genom en algoritm ut precis vilka dagar du är fertil. När du har mätt tempen ger den dig antingen en röd, gul eller grön dag, beroende på fertiliteten. Röd dag betyder kondom, gul dag betyder att det är lite osäkert, grön dag betyder att det är fritt fram att köra på.

 

P-app

Jag har använt mig av p-appen Natural Cycles i 1½ år nu och det fungerar i princip på exakt samma sätt som en p-dator. Man har en basaltermometer och en app, man mäter temperaturen och matar in den i appen varje morgon. Sedan räknar appen ut precis vilka dagar man är fertil och inte. I början gav appen mig bara röda dagar eftersom den inte "kände" mig ännu, men redan efter några månader började jag få många gröna dagar. Det bästa med detta är att det inte spelar någon roll om man är regelbunden eller inte, för temperaturen fungerar ju ändå på samma sätt: lägre strax före ägglossning. Både p-datorn och p-appen tar i beaktande att spermierna kan överleva i upp till fem dagar. 

 

natural cycles

Läs mer på hormonfri.nu och Natural Cycles.

 

Jag slutade alltså med p-piller för ett och ett halvt år sedan efter att ha ätit dem i över sex år. Min mens började som tur fungera precis som den skulle direkt, men min hy reagerade ganska starkt och gav mig till en början väldigt mycket finnar. Men med tålamod, kost och envishet har det lugnat sig och den största skillnaden jag sist och slutligen märkt sedan jag blev hormonfri är att jag mår så mycket bättre. Jag är självsäkrare, gladare, positivare och jag har nästan ingen pms över huvud taget längre. 

 

p app

Nej, detta är inte ett samarbete med Natural Cycles...

 

Natural Cycles har varit ett perfekt sätt för mig att lära känna min kropp bättre. Det är väldigt intressant att följa med hur temperaturen ändrar under månaden och jag tycker det är ett suveränt sätt att hålla koll på olika symptom. Jag gör alltid anteckningar om jag mår dåligt, om jag har migrän eller om jag känner mig nere – för att se om man kan hitta något mönster eller samband. Om man inte vill använda en app som preventivmetod kan man åtminstone ladda ner en gratisversion för att börja föra lite mens- och humörsdagbok. 

 

hormonfria preventivmedel natural cycles

...bara mina egna erfarenheter och åsikter ♥

 

Fungerar det då? Tja, jag har åtminstone inte blivit gravid. Om man mäter som man ska, följer appens råd och sedan använder kondom på rätt sätt under de röda dagarna – då tror jag verkligen att det är så gott som omöjligt att bli gravid. Jag vill ändå understryka att jag inte skulle rekommendera denna metod åt någon vars värld skulle rasa samman om hon blev gravid. Vet ni? Jag har känt att nej, jag vill inte bli gravid just nu, men om jag blir det, så klarar jag av det också. Jag skulle inte säga att detta är den bästa metoden för en 16-åring att börja med, men jag tror också att folk är lite väl hispiga. Liksom ja, varför skulle det inte fungera? Det är ganska enkel grundläggande biologi det handlar om egentligen. 

 

Frågor? Kommenterarer? Funderingar? Hit me!

Mer läsbart om Natural Cycles:

Kliniska studier

Klassas det som ett preventivmedel?

Lika effektiv som p-piller

Kommentarer

 • Johanna

  31.10.2016 09:44 (11 månader sen)

  Använder en p-dator i ungefär ett och ett halvt år och allt fungerade riktigt bra. Men skulle ändå inte rekommendera den här metoden åt alla. Själv var jag gift och jag och min man ville ha barn i något skede men jobb och studier gjorde att vi ville vänta just då. Men skulle jag ha blivit gravid hade vi löst det. Skulle alltså i första hand rekommendera den här metoden åt par som är redo för barn om det inte funkar. Kan ju tilläga att jag nu är gravid. Vi valde att börja följa p-datorn för att skaffa barn och det tog bara två försök så datorn får gott betyg av mig.

  • Karolina Åsmus

   31.10.2016 11:07 (11 månader sen)

   Ja precis så menade jag också, att om man känner att det inte är en katastrof om man blir gravid, då kan denhär metoden vara att tänka på :)


 • Mia

  31.10.2016 09:47 (11 månader sen)

  Håller med om att p-piller och hormoner inte kanske är nåt för alla. Men att säga att Natural Cycles är ett preventinmedel är inte rätt. Natural Cycles säger själva detta på sin hemsida: "Natural Cycles är en fertilitetsmonitor och ger dig indikation på när du är fertil den bör således inte användas som preventivmedel..." Blondinbella (som väl också är en ägare i företaget?) har ju skrivit mycket om företaget och metoden och fått både ris och ros av sina läsare, ros för många gillar metoden och ris för det är en osäker metod och som inte är ett "riktigt" preventinmedel ännu.

  • Karolina Åsmus

   31.10.2016 11:09 (11 månader sen)

   Precis, det är en preventivmetod, som jag skrev, men inte ett helt bekräftat preventivmedel (ännu?). :)


 • anon

  31.10.2016 10:06 (11 månader sen)

  Finns ju hur många appar som helst som håller koll på ens mens- och ägglossningsperioder som fungerar så länge man har något så när regelbunden menstruationscykel. Man kan t.o.m räkna ut själv när man har sin ägglossning om man vill, för ägglossningen sker ALLTID 12-16 dagar FÖRE blödningens första dag. Enklare än så blir det inte

  • Lisa

   31.10.2016 11:23 (11 månader sen)

   Ja, men hur vet du hur många dagar efter mensen den dyker upp? det är ju otroligt risky att försöka räkna själv då första halvan av cykel kan variera väldigt mycket. gratisappar antar ju att din cykel är regelbunden och att ägglossning alltid sker på samma dag, nc kollar ju faktiskt när ägglossningen har skett :)


 • Bella

  31.10.2016 10:28 (11 månader sen)

  Jag har inte ätit p-piller eller använt mig av hormonpreparat på över 5 år och jag skulle aldrig någonsin börja ta hormonpreparat igen! Största orsaken är dess biverkningar. Många får ju även hjälp av hormonbehandling, typ mindre mensvärk osv. Jag har det senaste året fått besvär med så fruktansvärk mensvärk och pms och min gynekolog rek givetvis att jag skulle påbörja hormonbehandling men nej tack! Jag känner att jag hellre lever med värk och pms än utsätter min kropp för hormoner. Jag har dock använt jättenattljusolja en tid nu och vill verkligen rekommendera denna åt alla. Det finns massor av fördelar med att använda denna naturliga olja, bl.a sägs den reglera den hormonella balansen och kan således bidra till kvinnors välmående under menstruation och motverka pms. Vi använder oss av kondom och vi båda är nöjda så. Natural cycles låter dock väldigt intressant och jag minns att jag redan när du skrev första gången om att du ska börja använda dig av den metoden tyckte att det lät intressant. Vad kostar det att köpa hem kitet man behöver? Appen? Du verkar ju vara nöjd såhär långt efter 1,5 års användning. Dessutom vill jag tacka för en super blogg! Ha en bra dag.

  • Karolina Åsmus

   31.10.2016 18:43 (11 månader sen)

   Intressant, ska kolla upp det! Själv kan jag rekommendera rosenrot, som funkat riktigt bra mot både mensvärk och pms för mig. Termometern kostar ca 25€ om jag minns rätt och appen kostar några euro i månaden. Tack själv för kommentaren, vad glad jag blir! :)


 • Fredrica

  31.10.2016 12:07 (11 månader sen)

  Oj, det här låter ju bra. Tror att en del av mina ångestattacker och min försämrade hy beror på mina minipiller. Även om dessa piller är de bästa jag använt hittills är jag inte helt hundra nöjd. Det skulle vara bra att testa något hormonfritt.

  • Karolina Åsmus

   31.10.2016 18:45 (11 månader sen)

   Inte helt omöjligt, har hört om många som haft problem med minipillren faktiskt :/


 • U

  31.10.2016 17:04 (11 månader sen)

  Du skriver under rubriken temperaturmätning att tempen är lägre före ägglossning men under rubriken p-app att tempen är högre strax innan.. säkert mena du lägre innan på båda ställena. :)

  • Karolina Åsmus

   31.10.2016 18:09 (11 månader sen)

   Hoppsan hoppsan, jag rörde ihop det lite där ja, menade lägre förstås :) tack för rättelsen!


 • Elisabeth

  01.11.2016 11:03 (11 månader sen)

  Uppskattar verkligen att du skriver om det här ämnet! Tack för ett bra inlägg! Jag vill precis som dig inte använda hormonella preventivmetoder och valde då istället kopparspiral. Insättningen gick smidigt och jag var riktigt nöjd med spiralen. Tills jag var på en rutinkontroll hos gynekolog och hon upptäckte att spiralen hade hamnat fel och var påväg ut, och därmed inte gav något skydd. Tur i oturen att hon upptäckte det, men sen vet jag inte hur längre vi i princip var utan något skydd mot graviditet eftersom den inte fungerade. Funderar nu på p-app efter ditt inlägg. Känns som att jag inte vet om jag är beredd på att lägga ut ytterligare pengar på en spiral som borde hålla i 5 år men som i mitt fall togs ut efter endast 1 år.

  • Karolina Åsmus

   03.11.2016 08:43 (11 månader sen)

   Tack för din kommentar, vad glad jag blir! :) Vad hemskt att det gick så för dig, jag har hört flera som berättat om komplikationer med spiralen faktiskt... Läs på om appen lite, väg för och emot och sen bestämmer du dig! :) Lycka till!


 • Jennifer

  01.11.2016 15:00 (11 månader sen)

  Så bra att du tar upp detta ämne! Tack för ett bra inlägg! Det finns ju också andra hormonfria metoder som t.ex. pessar som har en säkerhet på 92-98%. Har själv funderat på att byta till det, och sluta med hormonella preventivmedel. Använder för tillfället en hormonspiral och har varit ganska nöjd med den, men tror att mitt humör och psyke påverkas väldigt mycket av den, och vill därför byta till ett hormonfritt preventivmedel. Pessar är ju inte 100% säkra, men om man använder dem på rätt sätt och med pessar gel till så borde det vara riskfritt. Dessutom så får man inga biverkningar av dem :)

  • Karolina Åsmus

   03.11.2016 08:44 (11 månader sen)

   Tack själv för din fina kommentar! :) Pessar har jag faktiskt inte mycket koll på alls, ska ta och läsa in mig på dem jag också :) hoppas du hittar rätt i preventivdjungeln du också!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.