måndag 6 februari 2017 - 18:11

Anekdoter från Vasas nattliv

Idag hade vi en ovanligt lång skoldag och således blev det många kaffepauser också. Under en av pauserna satt jag och pratade om helgen med tre andra tjejer och berättade samtidigt om en lite småpinsam händelse som inträffade i lördags. Vi skrattade så vi grät och det hela slutade med att alla drog varsin historia i samma kategori. Jag tänkte nu förgylla er måndag genom att dela med mig av dessa. Samtliga anekdoter är alltså sanna, varav en har mig som huvudroll och inträffade i lördags. 

 

1

Du går fram till ett gäng i rökrutan och börjar small talka lite. I sällskapet står några andra i din egen ålder samt två ordningsvakter, varav ens huvud pryds av en präktig flint. Stället är lite stökigt och många av de som röker springer runt utanför inhägnaden. Den andra ordningsvakten ger en kommentar om att du och dina vänner är duktiga som hålls inne i rökområdet, trots att ni inte ens röker. Du instämmer och ska skämtsamt säga att ditt sällskap ju är de enda med lite vett i huvudet här – men hör istället orden "vi är ju de enda med hår på huvudet här" komma ut ur din mun, samtidigt som du stint stirrar på den skalliga mannens blänkande hjässa...

 

ollis snaps2

 

2

Du har precis börjat gå en ny kurs i skolan och har noterat ett killgäng som du annars inte brukar gå samma kurser med. En av dem känner du ganska bra, låt oss kalla honom Johan, medan de två andra är såna där som du har sett i svängarna, men inte riktigt kommer ihåg namnen på. Handär killen med keps har du ändå fått för dig att heter Robert och brukar hänga med just Johan även utanför skolan. 

 

Så dricker du lite vin en lördag och går till en av Vasas barer. Du får syn på en kille som du är säker på att är killen från skolan, "killen med keps som du tror att heter Robert". Du går fram och säger: "Hej, Robert, visst?". Ni har ju något gemensamt att prata om nu. Jo jo, visst heter han Robert. "Vilken bra presentation ni hade i fredags". Han ser ut som ett stort frågetecken. "Ja, alltså vi går ju samma kurs", säger du och känner dig lite stött för att han inte verkar känna igen dig. Robert påstår att han inte ens går på ÅA. Du vill inte riktigt tro på honom, utan fortsätter med att hävda att han ju är kompis med Johan och nog liknar killen i din grupp jättemycket. Och inte ändå låter han sig övertygas.

 

Efter lite research visar det sig sedan att du har blandat ihop Robert (som du också har sett i svängarna tidigare) och killen med keps, som egentligen heter typ Victor... och att de inte liknar varandra alls. 

 

snapchat

 

3

Du är ute och dansar en kväll i Vasa och står vid bardisken för att få något att dricka. Bredvid står en kille som du börjar småprata lite med. När du får höra hans efternamn skiner du upp eftersom tankarna genast går till en gammal vän till dig. "Jahaaa, är du alltså...?" hinner du få ur dig innan killen avbryter med ett onödigt irriterat: "Jaaa jag är hans lillebror". Du drar dig undan och undrar vad som var hans problem. Dagen efter berättar du för någon om händelsen och får höra att din gamla klasskompis inte alls har någon lillebror. Du fattar ingenting. Småningom kopplar det: killen du pratat med antagit att det du skulle fråga handlade om hans lokalkända storebror. Din kompis och denna lokalkändis har alltså samma namn och killen du pratat med får ofta frågan om han är denne kändis lillebror. Nu har han tröttnat på det och nu har du, helt utan din vetskap, slängt mer bensin på elden.

 

lolll

 

4

Du är nyinflyttad till Vasa och besöker Oliver's Inn för första gången och står vid bardisken för att beställa något att dricka. Det blir 3€ som bartendern tydligt konstaterar med ett: "Tri euro!". Du fnissar lite och säger att det inte kan bli tio euro. Bartendern upprepar sig, "TRI", men du förstår ännu inte hur i hela friden en cider skulle kunna kosta så mycket. Du antar att det är bartenderns sätt att flörta och eftersom han är en pudding så skrattar du hjärtligt och säger att han ska sluta retas. Till sist visar han med tre fingrar i luften att det blir TRI EURO, TACK. Ditt leende suddas ut, du slår snabbt in pin-koden och undviker sedan bardisken resten av kvällen.

 

ollis

Kan ni gissa vilken jag lyckats med?

 

 

fredag 15 juli 2016 - 08:00

Islam, terror och Donald Trump

Ni kanske hörde nyheterna. Ännu en attack i Frankrike, som man får anta att är en terrorattack. Igen. Hur många börjar det vara nu? Pray for Paris, pray for Brussels, pray for Istanbul – uppenbarligen hjälper det ju inte riktigt. Pray for hela världen och hoppas på det bästa. Tidigare i veckan såg jag en av mina favoritkomiker Jim Jefferies nya stand-up Freedumb på Netflix och två klipp ur den passar på något sätt väldigt bra idag.

 

http://www.youtube.com/watch?v=6n0BCBNasWo

"Our fight in this world is not against Islam, it's against religion."

 

Jag tar inte ställning till om jag är troende, ateist, kristen eller agnostiker, men Jefferies har en väldigt bra poäng i att det sällan, eller aldrig, dödas i ateismens namn. Han kommer med många tänkvärda, roliga och vettiga funderingar. Verkligen värt att lyssna på!

 

http://www.youtube.com/watch?v=CceQISThDYQ

"Don't be the asshole, America."

 

Och i takt med att terrorismen ökar blir också stödet för tölpen Trump allt större. Men här har Jefferies också något att säga till om. Han blandar åsikter, politik och humor på ett så suveränt sätt, som en australisk version av Magnus Betnér. 

onsdag 29 juni 2016 - 17:00

Shit my boyfriend says

Favorit i repris: shit my boyfriend says

 

Daniela har lagt upp några sjukt roliga inlägg där hon citerar sin pojkvän, kolla in dem om ni inte sett dem! Jag kände igen mig i så mycket att jag också började samla ihop skit som Challe säger. Så här kommer nu en del minnesvärda (nåja...) citat av min pojkvän.


C: Ska vi fa ti Strandkvarnen o handel nå mat?
K: Okejdå
C: Kan ja koma såhär? (mjukisbyxor och huppari)
K: Janå men byt nu byxor åtminstone
C: Men då måst ja ju ta på mig ett par kalsare o...

 

*Är påväg till Foppas på kaffe och bulla*
C: Va sku du säg om ja sku fri ti dej vi Foppas nu?
K: Nå ja sku skratt bort de
C: Men schyst!
K: Jamen hallå... Du behöv int skaff ringar o grejer sen då de e dags, men nånting lite mer symboliskt än att gö de över kaffe o bulla vi grannen förväntar ja mej nog
C: Nämen ja sku stopp in en ring i bullen nu oså sen då du far på wc lite senare så poppar ja the question

 

C: Ja träffa handär Norlie & KKV på Ollis igår
K: Jo du skicka ju en bild, de va ju no bara KKV haha... Va sa han då?
C: Nå ja gick o fråga om han tala finska eller svenska oså att vi sku ta en bild
K: Alltså... va? Vaför sku han tala finska?
C: Men int visst ja ju vem de va, ba att han va nå julkkis
K: Så du for o tala me KKV för att ta en bild me honom, bara för att du visst han va nån kändis, men du visst int vem han va?
C: Ja
K: Du ba "Hej, pratar du finska, jaha, e du från Sverige? Ok kan vi ta en bild?"
C: Ja

 

C: Kommer du o ser på tv me mej?
K: Nå ja sku måst laga denhär uppgiften
C: Jaha ja måst väl se själv då...
K: Va ska du se på då?
C: Lätkävaimot

 

C: Vänt, va har du i öga, si ditåt *pekar*
K: Va e de? *tittar åt sidan*
C: Ja tyckt ditt öga såg rött ut
K: Aija int känns de nå irriterat åtminstone
C: Hmm nä men vänt, koll uppåt, de såg no lite infektera ut just
K: Nää du såg no fel
C: Jo, eller du sir nog bara ut sådär

 

C: KARROO! (från wc:n)
K: Jaaa...?
C: Kan du koma hit me telefonladdarn? Dehär kan ta en stund

 

K: Va vill du ha för te? Ta dehär Yogis "Men's Tea", de e bra för karahormonerna dina
C: Nja men de smakar så skit
K: Men de e bra för ämnesomsättningen o magen åtminstone
C: Janå ja tror int man blir manligare av de i alla fall
K: Hehe no shit
C: Var e mitt Mumin-te?

 

*Lorealreklam på tv, Blake Lively i bild*
C: De e ju hondär din favorit från Gossip Girl
K: Mm
C: Va heter hon nu igen... Channing Tatum?

 

C: Va ska du blogga om?
K: Pizzan vi laga
C: Men lol, hinner int ens skit ut den före de ska upp på bloggen

 

K: Kan du plock bort dedär snuse, vaför e de ens på golve?
C: För du bruk int si de då ja lägger de där

 

C: Ja far o duschar
K: Ska ja koma me?
C:

 

challe citat

måndag 6 juni 2016 - 12:53

Mina senaste skärmdumpar

Jag nämnde ju att jag har en massa skärmdumpar i min kamerarulle på telefonen och idag tänkte jag visa upp mina senaste. Jag vet inte riktigt vad jag tänker att jag ska göra med dessa, men det är liksom saker som måste förevigas av en eller annan orsak. Så nu sparar jag dem en gång för alla här på bloggen också. BLACK SAILS-SPOILERVARNING I DEN ANDRA BILDEN.

 

skarmdump

Hahaha // Black Sails-stjärnan favoritmarkerade min tweet // En låt jag Soundhound:ade på krogen

 

skarmdump1

Hahaha (igen) // Man måste föreviga såna här häftiga blogg-moments // En jodel som summerar mitt liv

 

skarmdumpar

265 gilla-markeringar (bl.a. av Lars Sund och Wava Stürmer!) på mitt blogginlägg om Jeppis, i Jeppis-gruppen på FB. Som sagt, sånt här måste förevigas. // En suverän låt jag ville lägga på minnet, "If Lyrics About Women Were About Men" // FB påminde mig om Challes födelsedag...

 

Humor och spot on.

 

skarmdumpar1

Tre instagramtips: tomppismemes, vidrigasnubbars och fuckjerry

 

skarmdump2

Sparade Malins snap // Mitt liv summerat på jodel, igen // Kaj Korkea-aho med Teds sjukt söta Baby-Lo, tror jag skulle skicka bilden till mamma och sparade den därför. 

 

Nu vill jag veta hurudana skärmdumpar ni har i era telefoner! Tycker det vore sjukt roligt att se vad folk har sparat för bilder, det säger mer om ens personlighet än man kanske tror. Så där har ni dagens underbart lättsamma bloggämne, varsågod!

lördag 21 maj 2016 - 10:00

Jag rakade av mig ögonbrynen

...nästan åtminstone. Det är inte förrän man ser bilder på folk med bortshoppade tänder eller ögonbryn som man inser hur otroligt stor skillnad såna små "detaljer" gör för ens utseende. Här är två länkar jag skrattat så jag gråtit åt: kändisar utan ögonbryn och kändisar utan tänder. Jag ville testa det här på mig själv också, här är resultatet:

 

utan ogonbrynutan tander 

Okej, den utan tänder ser mer ut som att jag har en tandskydd i munnen, men orkade inte göra det så noggrant. Men alltså haha! Vad skulle ni välja – aldrig mer tänder eller aldrig mer ögonbryn? Och nej, man skulle inte få åtgärda det med smink/tatuering eller löständer. Jag tror jag skulle välja att ta bort ögonbrynen faktiskt, även om Marilyn Manson-looken uppenbarligen inte passar mig något vidare... Men nej, utan tänder skulle jag inte klara av att vara. Det är en återkommande mardröm för mig faktiskt, att jag tappar mina tänder. Så otroligt hemskt. Så nej, ögonbrynen skulle åka först! 

lördag 19 mars 2016 - 13:03

Welcome to Australia

Min kompis är i Australien och har varit där i lite mer än en vecka nu. Hon har bott i något beach house några dagar nu och har i princip inte haft täckning eller internet på hela den tiden, men en dag lyckades hon hitta uppkoppling när de befann sig lite närmare civilisationen. Jag fick en liten lägesrapport och hon bekrfätade ungefär alla fördomar man kan tänkas ha. Här är min favorit:

australien

 

Jag har länge velat åka till Australien och Nya Zeeland, men det har varken funnits tid eller pengar för det ännu. Som tur har Challe samma drömmar, så vi har helt klart planer på att avverka dessa länder nångång efter studierna. Hittills är det bara tomma ord, men jag tror att om man bestämmer sig så blir det av. Men just nu drömmer jag mest om att åka till Dublin, har fått dille på allt som har med Irland att göra. I ett annat inlägg skulle jag kunna lista vilka länder jag redan har besökt, nog för att ganska många kanske vet det redan. Eller? Vart drömmer ni om att åka? 

onsdag 17 februari 2016 - 17:40

Give Leo the Oscar!

Den 28 februari går Oscarsgalan 2016 av stapeln och jag är redan väldigt spänd på detta. Mest för att jag innerligt hoppas att Leonardo DiCaprio äntligen ska vinna sin första Oscar. Är det inte helt ofattbart att den mannen ännu inte fått en? Visserligen har inte heller Johnny Depp, min andra manliga skådespelarfavorit, vunnit någon Oscar, vilket också är helt oförsvarbart. Men nu är ju inte Depp nominerad för något i år, medan DiCaprio är nominerad till bästa manliga huvudroll för The Revenant. Så jag håller alla tummar och tår för att han ska ta hem det i år.

 

CollegeHumor har summerat detta elände.

 

Brukar ni följa med Oscarsgalan? Här finns en lista på alla nomineringar för det här året. Jag måste erkänna att jag inte kände igen många av filmerna när jag scrollade igenom listan. Jag kanske får ta och skärpa mig i år och sluta titta på så mycket tonårsfilmer och bli lite mer kultiverad...

 

Svenska Yle har också skrivit om detta ser jag nu, och bl.a. samlat en massa roliga memes. Kolla in!

måndag 15 februari 2016 - 07:55

Säkra tecken på att du är jeppisbo

Linn skrev ner tio säkra tecken på att man bor i Vasa. Spot on. Jag ville göra en Jeppis-motsvarighet. 

 

Du vet att du är jeppisbo när...

 

Andra tycker att Schaumans stinker, medan du tycker att det luktar tryggt och hemma.

 

Du fortfarande kallar det Schaumans. Och Jim & Jill. Och Trend. Och JT.

 

Du blir alldeles upprörd när du hittar ett paket av Atrias maletköttpaket i din kompis kylskåp.

 

Det säkraste vårtecknet är det välbekanta ljudet av en viss skateboard mot gågatans stenar.

 

Du går igenom Prisma med öl i korgen och ber till högre makter att du inte ska springa på de där äldre släktingarna.

 

IMG 0466

 

Du varje år blir lite extra patriotisk runt Runebergsdagen. Och självständighetsdagen. Mest för att det ju faktiskt är jeppisskalden Runeberg som skrivit Vårt land. Som faktiskt skrevs på svenska först(!!!).

 

Du någon gång blivit så förbannad över något du läst i dagstidningen att du hotat med att säga upp den.

 

Du skyller stadens långsamma utveckling, och allt annat också för den delen, på Museiverket.

 

Du nångång besökt karaokebaren vars namn vi inte nämner - och innerligt hoppats att det inte finns bildbevis.

 

Du hela året går och väntar på den där ena veckan när Jakobstad vaknar till liv under sommaren - och du varje år slåss med kollegorna om att få ledigt under just denna vecka.

 

IMG 5738

 

Du fortfarande inte riktigt vet hur trafikljusen vid Skolparken fungerar.

 

Du har tappat allt hopp om att ett köpcenter nånsin ska byggas i staden och är övertygad om att gropen på torget kommer att stå kvar ännu år 2020.

 

Du som tonåring inte gick till Halpa-Hallis matavdelning när du stämde träff vid köttdisken med kompisarna.

 

Man vet vilket ställe folk är på väg till när de säger att de ska "ut" på lördag kväll.

 

Du på sommaren kan åka till Fäboda utan att stämma träff med någon, du hittar ju ändå alla där.

 

IMG 5679

 

Du är vän med åtminstone en av stadens taxichaufförer på Facebook.

 

Oavsett vem du pratar med befann just han eller hon sig mitt i centrum den där dagen i november 1999 när bomben sprängde. Alla du pratar med har antingen hört smällen eller sett inälvor flyga förbi köksfönstret. 

 

Du varje sommar möts av "hade/hode som vejt na om dehär e på semester" - vart du än går.

 

Du hälsar på Makuuni-, Melody- och Korv Görans-personalen när du möter dem på stan.

 

Du kan köra bil överallt eftersom du lärt dig att köra bil i Jeppis.

 

IMG 5672Glömde jag något? Fyll på i kommentarsfältet!

söndag 14 februari 2016 - 19:00

Bokett

Mamma, skrikande från toaletten:

"KAROLINA! Du ha skrivi BUKETT ME O!! BOKETT!"

 

Hahaha. Har jag berättat att mamma också studerat modersmål & litteratur?

tisdag 2 februari 2016 - 17:37

Bilproblem, ett handlöst fall och en puck i huvudet

Vissa dagar har man flyt, andra inte. Idag skulle jag säga inte. Jag började dagen med att fara iväg till Tritonia med Ronja, tog bilen dit och skröt på vägen om hur min gamla skrothög (Honda Civic som är lika gammal som jag) startar i alla väder, med eller utan motorvärme. Efter 2-3 timmar på Trittan började vi bli hungriga och skulle fara till ÅA på lunch, då jag inser... att jag har lämnat på lyktorna. Bilen gnällde och gnydde några gånger men orkade inte starta. Jesss. 

 

Första året jag hade körkort tror jag att det här hände tre gånger på en månad. Jag är så sjukt glömsk och tankspridd. Men sedan dess har det inte hänt. Eller ja, före idag då. Jag har blivit helt pedantisk med att alltid kontrollera ca tio gånger att lyktorna säkert är släckta. Men idag glömde jag det. Bilen är alltså inte den modernaste och släcker inte lyktorna av sig själv och piper inte om man lämnar på dem. Så bilens batteri var slut och där stod jag med mina startkablar och visste inte vem på parkeringen jag skulle våga attackera.

 

Till saken hör att jag älskar att köra bil. Jag tankar själv, jag parkerar där det inte finns plats, jag byter spolarvätska själv, jag fixar liksom gärna saker med bilen själv. Jag tror att jag skulle lyckas byta däck själv om jag bara testade det. Men idag fick jag agera den 50-talistiska stereotypen kvinna-bakom-ratten, ni vet. Jag hatar när folk säger något skit om kvinnliga chaufförer haha. Men... I panik blev jag tvungen att ringa Foppa som 10 minuter senare var på plats och startade igång bilen. Den österbottniska mannen alltså, han är guld värd. 

 

IMG 3056Orkar inte med mig själv haha.

 

På vägen från bilen till lägenheten halkade jag pladask, handlöst, så att alla mina böcker flög runt halva innergården. Sen kom jag in och skulle tvätta händerna och fick seriöst tvål i hela håret när jag tryckte på pumpen. Min tvål bildar en sån där jäkla stråle ni vet. SPLÄTT sa det. Kunde inte annat än att skratta åt mig själv. Nu ska vi snart iväg på hockey, jag, Malin och Johi. Sport-Saipa spelar och  jag kommer ju garanterat att få pucken i huvudet.