Hur hitta lägenhet?

fredag 30 juni 2017 - 10:00 | 0 Kommentarer

boende vasa

 

Den här frågan fick jag igår och eftersom jag själv vet hur krångligt det kan vara att hitta bostad så vill jag gärna dela med mig av tips i ett helt inlägg. Dessutom söker jag själv bostad just nu, så scrolla längst ner om du har en möblerad lägenhet i Åbo som du vill hyra ut höst- och/eller vårterminen. Det finns säkert massa andra tips än de jag nu listar, men jag tänkte att jag berättar om hur jag har hittat lägenheterna jag bott i under min studietid. Ni andra får gärna fylla på i kommentarsfältet!

 

 

skolhusgatan


Först och främst: om man flyttar för att studera lönar det sig helt klart att vara ute i tid, så börja gärna söka direkt du fått din studieplats. Om man bara söker sådär annars så är gäller det förstås att vara ute före alla studerande fått sina studieplatser...

 

För det andra: lägg in annonser, överallt. På Findit och Facebook är det ju gratis och t.ex. Hyresbostäder i Österbotten är en väldigt aktiv grupp som det lönar sig att gå med i. Sen kan det vara bra att lägga in annons i Kyrkpressen, Vasabladet, ÖT... Lite överallt som sagt, beroende på hur mycket pengar man är beredd att lägga på det förstås.

 

För det tredje: bestäm dig för vad du är villig att betala i månaden. Bestäm sedan vilka absoluta krav du har, men de får inte vara för många om du inte är beredd att betala därefter. Det finns helt enkelt inte centralt belägna nyrenoverade lägenheter, som har disk- och tvättmaskin, inglasad balkong, bastu och ett vackert trägolv... för 300€ i månaden. Vet ni? Realistiska krav. 

 

rewell center

 

Sen kan man fundera på om man vill hyra av privatpersoner eller via en stiftelse. De första åren i Vasa bodde jag i en av Harry Schaumans Stiftelses lägenheter, men har sedan dess också hyrt privat. När man hyr av privatpersoner är det större risker, man kan helt enkelt råka ut för puckon, men via en stiftelse är det kanske istället lite dyrare. Jag har haft lyckade upplevelser av båda, så jag kan inte riktigt säga bu eller bä om det. Det beror på, helt enkelt.

 

Mina lägenheter har jag hittat via Kyrkpressen, Findit samt Facebook och gemensamma bekanta. En gång råkade jag av en slump tala med en kompis som hade råkat höra att en bekant till henne hyrde ut en lägenhet som var exakt det jag sökte, så verkligen: nämn hela tiden, även på de märkligaste tidpunkterna, att du söker lägenhet. 

 

JAG SÖKER:

En möblerad lägenhet i Åbo, något så när centralt. Jag hyr gärna av någon som t.ex. ska på utbyte eftersom jag själv kommer att vara sommaren 2018 i Jakobstad. Kan också tänka mig sexmånaderskontrakt, alltså från augusti-nyår. Kontakta mig på karolinakjld@gmail.com om du känner till något!

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.