'It ain't my fault' uppmanar till våldtäkt?

lördag 22 oktober 2016 - 14:19 | 0 Kommentarer

 

Jag kan inte sluta lyssna på den här låten! Sen jag hörde den första gången för några veckor sedan har den gått på repeat för mig. ÄLSKAR ÄLSKAR ÄLSKAR den. Den är så cool, kaxig, har världens bästa sound och lyricsen ska vi inte ens tala om... Som alltid när Zara Larsson är i farten blir det uppståndelse och folk har inte varit sena att påstå att texten "uppmanar till rape culture" eftersom den antagligen skulle tas emot på ett helt annat sätt om den sjöngs av en man.

 

It ain't my fault you keep turning me on
It ain't my fault you got, got me so gone
It ain't my fault I'm not leaving alone
It ain't my fault you keep turning me on

I can't talk right now, I'm looking and I like what I'm seeing
Got me feeling kinda shocked right now
Could've stopped right now, even if I wanted
Gotta get it, get it, get it, while it's hot right now
Oh my god, what is this?
Want you all in my business
Baby, I insist, please don't blame me for whatever happens next

No, I can't be responsible
If I get you in trouble now
See you're too irresistible
Yeah that's for sure

 

Tja, vid första anblick ligger det ju något i det. Om en man sjöng så här om en kvinna skulle säkert många reagera ganska starkt. Men jag såg en intervju med Zara där hon förklarade tanken bakom lyricsen. Hon menade att om båda är med på noterna så kan hon inte ansvara för vad som kommer att hända, "det är inte mitt fel" helt enkelt. Att tjejer också ska få ta för sig och säga: "Jag vill ha dig, jag är intresserad av dig, jag vill...", utan att det är något fel med det. Hon menar att det är förlegat att tjejer ska behöva spela svåra, ointresserade och pryda bara för att tjejer inte förväntas visa framfötterna när det kommer till att ragga. 

 

Vid 5:50 börjar de prata om låten och lyricsen.

 

Hon nämner också att originaltexten innehöll följande rader: "It ain't my fault your man's calling my phone, it ain't my fault you can't keep him at home, it ain't my fault I give him what you don't". Alltså, hon är så SASSY. Jag ska vara ärlig och säga att jag har haft lite svårt för henne, men det är väl kanske just bara för att man är så himla ovan att en ung tjej vågar ta så där mycket plats. Efter den här låten är jag nog fullständigt omvänd. Sen att hon blivit utnämnd till en av årets mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine är ju också ganska coolt. Vad hade jag lyckats med som 18-åring liksom...

Kategorier:

Aktuellt Höst 2016 Musik

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.