tisdag 28 februari 2017 - 10:40

Sensationslystna skvallertanter

Jag tror jag har insett varför jag har bloggat så himla inaktivt de senaste veckorna. Eller nej, månaderna. Det var något jag gick igenom i höstas, och som pågått egentligen mer eller mindre hela vintern, som har varit lite jobbigt och jag inte vetat om jag ska skriva om på bloggen eller inte. De flesta vet redan om det, det är ingen hemlighet, men det har ändå känts förjävla jobbigt att skriva ner något konkret. Så det har kommit fram lite mellan raderna istället. Jaja.

 

Nå, det var inte själva grejen som gjorde att jag slutade blogga. Eller jo, den första tiden kanske. Men det som fick mig att må illa var när jag en dag fick höra att folk börjat skvallra. Visst förstår jag att ens släkt, vänner och bekanta frågar och undrar. Jag tycker att det är BRA när folk frågar rakt av mig. Men när jag fick höra att någon, vet ni, kompis bekants kusins svägerska (typ) – frågat en annan kompis bekants kusins svägerska något i stil med: "Oj, berätta allt om det där med Karro, vet du några smaskiga detaljer?!". Jag varken känner personen som frågade eller blev tillfrågad. Det var inte bara den där ena gången, utan flera olika rykten har nått mig från olika håll. Det har gjort att jag blivit lite så där fuck off jag tänker sluta skriva så ni inte har något att tala om längre.

 

Har man så jävla lite att göra att man måste skvallra om andras privatliv, om människor man aldrig ens träffat, då kanske man borde skaffa sig en ny hobby. Alla är vi nyfikna, alla skvallrar vi ibland, men liksom va?! Varför bryr sig någon om vad jag håller på med? Jag blev riktigt illa till mods av allt det här, så jag undrar om det kan vara därför jag omedvetet helt slutat dela med mig av mitt liv ett tag. Kanske. 

 

Vissa människor är förbannat sensationslystna att de måste ha det senaste skvallret om allt och alla, oavsett om det stämmer eller inte. Utan att ta hänsyn till hur det känns för de inblandade. Ta styckmordet i Jakobstad som ett lite mer makabert exempel: jag hade hört allt om händelsen samma kväll som polisen hade hittat de första kroppsdelarna. Och då hade jag inte ens aktivt försökt ta reda på något. 

 

Ja jag vet inte alltså. Fråga rakt istället. 

 

karolina selfie upnorth

Fint väder har vi ju åtminstone.

 

fredag 3 februari 2017 - 12:41

Ai että

Känslan när man på fredag förmiddag skickar in två skoluppgifter som har deadline först på måndag och således nu har en helt ledig helg framför sig! Nästa tisdag ska jag presentera min forskningsplan också, men känner att jag har det på klart också. Så nu ska jag traska in till stan för att köpa något jag antagligen inte egentligen behöver, sen gå vidare till gymmet för springa av mig bara för att sedan väga upp detta med att äta godis och typ se på film resten av dagen. Aj aj aj, fredagskänslan när den är som bäst!

 

Sak jag redan köpt i veckan som jag egentligen inte behövde: mitt telefonskal. Hur skulle jag ens kunna gå förbi det där? Ett glittrande skal med texten "May the force be with you". Omg.

 

karolina selfies vasa

Ha en skön fredag nu!

tisdag 27 december 2016 - 09:00

På kommande

Jag ska blogga om...

 

1. Min julhelg. Nära och kära, god mat, fest – ni vet. Älskar att titta på alla andras julbilder, så ska förstås dela med mig av mina också!

 

2. Tips om världens godaste frukost/mellanmål som jag snöat in mig på nu. Skulle helst äta det till morgonmål, mellanmål och kvällsmål. 

 

3. Hur man viker ett mjölkpaket på bästa sätt (haha), på begäran av Ellen efter det här inlägget. (För mer än en månad sen alltså, bra bloggare är jag just nu.)

 

4. En liten fortsättning på mitt föregående inlägg, som fick mycket mer respons än jag hade väntat mig!

 

5. Skam. Tror jag. Jag vet att alla redan har skrivit om det, men jag kommer inte riktigt över hur fenomenal serien är, så känner nästan att även jag gå lite djupare in på ämnet.

 

karolina

Snart. Håll ut.

onsdag 23 november 2016 - 09:30

Tankar i mitt huvud idag

Hur kan mitt batteri gå från 100 till 83 procent på fem minuter?

Min kära vapendragare iPhone 5s börjar ge upp på alla möjliga sätt. Den är trög, kameran är dålig, minnet är konstant fullt, skärmen är trasig – och jag går ingenstans utan laddare p.g.a. det kassa batteriet. Det börjar alltså vara dags för en ny telefon så småningom, men jag är lite snål och kräsen på samma gång: jag vägrar köpa något annat än iPhone, men vill inte lägga ut sådana pengar heller haha...

 

Ordet kanske betyder ju KAN SKE.

Att något kan ske. Kanske! Herregud, hur kan jag aldrig ha tänkt på det tidigare? Jag tycker att det är så roligt när man upptäcker såna här grejer i språket som man aldrig tänkt på förr.

 

Hur kan vädret ens vara så här vidrigt?

Mörkt när man stiger upp, mörkt när man går hem. Grått, regnigt, pissigt... Vidrigt. Ja ja ja, alla vet hur det är, tråkigt att läsa om någon som gnäller på vädret. Men det upptar mycket av min irritationsenergi just nu. TUR att det är lillajul i helgen så vi äntligen får börja pynta med lite ljus i det här eviga mörkret.

 

Jag borde verkligen läsa på tent.

Jag har tent i kursen Grammatik och språkvård på fredag och jag har i ärlighetens namn inte börjat läsa ännu. Det är liksom på en aning högre nivå än högstadiets "märk ut predikatet och subjektet" och jag känner bara att jag inte vet var jag ska börja. Väldigt tröstande när en medstuderande säger: "Jag har läst i 2–3 veckor nu och jag tycker fortfarande att det känns lite rörigt..."

 

Är det där mensvärk eller dålig mage?

Alltid lika spännande. Jag är typ välsignad med världens lindrigaste mensvärk så jag kan aldrig riktigt hundraprocentigt vara säker på vad det är fråga om. Jag t.o.m. gillar att ha mensvärk eftersom den är "bevis" på att allting fungerar som det ska – och därför tar jag aldrig medicin mot värken heller. Men som sagt, jag får på sin höjd lite magknip och ont i ryggen, så jag har full förståelse för alla som har det värre, som hatar värken och som tar sju Panadol mot den. Vi är alla olika!

 

Det är julafton om en månad. 

Vad i helvete hände där?

 

Ska jag ha någon bloggjulkalender i år? 

I så fall borde jag ju börja fixa den nu! En throwbackbild varje dag kanske? Eller en massa olika roliga rubriker? Ett lifehack varje dag? Hmmm. Har någon nån rolig idé som jag kunde haka på?

 

PicMonkey Image

Såna tankar här! Vad tänker ni på idag?

tisdag 22 november 2016 - 16:00

Varifrån är klänningen?

Jag har fått ca tusen komplimanger för klänningen jag hade på mig i lördags och lika många har undrat var jag har köpt den. Jag skulle ju vilja dra till med något exklusivt, men vet ni vad? Jag hittade den inne på H&M i Jakobstad och den kostade mig 17,99€. Kanske mina bästa investerade aderton eurosar det här året. Här hittar ni den online.

 

klanning hm

fredag 4 november 2016 - 09:00

GUILTY PLEASURES-LISTAN

Fredagen till ära har jag knåpat ihop en ny liten lista, jag kallar den guilty pleasures-listan och ni får givetvis låna och fylla i den ni också. Jag tycker att människors guilty pleasures är något av det mest intressanta att höra om, så länka gärna era listor här i kommentarsfältet om när ni fyllt i den!

 

Guilty pleasure är enligt Urban Dictionary alltså: "Something that you maybe shouldn't like, but like anyway. A cigarette every now and then is a guilty pleasure for me." Okej? Vi kör! Jag har valt att svara tre saker per kategori, men man får ju lista hur många man vill förstås.

 

 

MAT

 

Leverlåda. Köpis, typ Saarionen. Med russin. Lingon på. Skulle kunna äta det varje dag.


Bondost. Tydligen gillar jag finsk mat, för också bondosten skulle jag kunna äta ihjäl mig på. Även den med lingonsylt. Eller äppelsylt. Vet inte om jag nångång ens ätit den med hjortronsylt, som man "ska". 


Rostat bröd. Det här är det jag får överlägset mest cravings på och därför har jag nästan slutat äta bröd helt – jag skulle nämligen kunna sluka ett helt bröd på stående. Vitt, rostat bröd med smör, marmelad/leverpastej och ost... Oh lord. 

 

bloggmat

Det är ju inte bloggvänlig mat direkt.

 

TV-SERIER

 

Vem vet mest? Frågesportsprogrammet med Rickard Olsson som kommer varje vardag klockan 20:00 på SVT. Allmänbildande, roligt och bara bäst. Bäst är det att titta med någon så får man tävla. Hemskt när jag märker att min lillebror ibland vet mer än jag, vad hände där liksom?

 

Masterchef Australia/Denmark/Sverige/vilket land som helst. Brukar alltid gå på TV på eftermiddagarna när man precis har lagat mat eller precis ska laga mat och jag blir helt uppslukad varje gång.

 

Geordie Shore. Jag har nog nämnt detta förr, men jag älskar denna brittiska version av Jersey Shore. De talar så roligt och de är så otroligt trashiga, men ändå är det så fruktansvärt underhållande att titta på. Jag sitter och live-kommenterar när jag tittar på det här, blir kanske lite för engagerad i deras drama.

 

MTV Geordie Shore 6

Bild härifrån.

 

MUSIK

 

Nicki Minaj. Jag har börjat gilla henne mer på sistone, dels för att hon faktiskt är riktigt vettig under sina intervjuer, men också för att hon helt enkelt är en sjukt duktig rappare. Sen är hennes texter ibland lite ifrågasättbara, men jag har av någon anledning svårt att inte gilla henne. 

 

Finsk melankolisk musik. Detta måste helt klart vara något slags spår från språkbadet där vi bokstavligt talat hjärntvättades med finska sånger. Päivänsäde ja menninkäinen är kanske den vackraste visan jag vet – så tragisk och underbart fin på samma gång. Blir helt varm, glad och gråtfärdig på samma gång när jag hör den.


♥ Can Bonomo har jag varit smått kär i sedan han deltog i ESC 2012. Där sjöng han på engelska, men sen har jag i perioder även lyssnat på hans turkiska sånger – och de är ju bara vackra. Turkisk musik överlag har jag alltid älskat, den väcker nånting i mig som får mig att undra vem jag riktigt var i mitt tidigare liv.

 

Jag vet faktiskt inte riktigt varför, men det här gick rakt in i mitt hjärta haha...

 

DRYCKER

 

O'boy. Ett stort glas kall O'boy med rostat bröd... Alltså åh. Jag skulle helst dricka det typ varje dag, men jag kan inte ha O'boy hemma helt enkelt av den orsaken att jag antagligen aldrig skulle dricka något annat då. Så beroendeframkallande.

 

Äppeljuice är helt klart min favoritjuice. Det är ju bara otroligt gott på morgonen. Jag dricker ändå oftast vatten istället, men när jag är hemma i Jeppis går jag alltid och tar ett glas juice ibland bara för att typ stilla sötsuget.

 

Rött vin. Eller vitt vin ibland. Men på vintern vill jag ha rött. Så sjukt gott. Kan inte förstå att det tog tills typ 2014 före jag insåg hur underbar dryck detta är. Älskar också hur sofistikerad man känner sig...

 

in vino veritas2

In veno veritas osv.

 

AFFÄRER

 

♥ Apoteket. Okej det är kanske inte en "affär", men jag tycker på riktigt om att shoppa på apoteket haha. Inte bara mediciner, utan intressanta hudvårdsprodukter och olika krämer och grejer. Det finns alltid något man inte visste att man behövde. 

 

♥ Clas Ohlson a.k.a. VÄRLDENS BÄSTA AFFÄR. Det finns ju faktiskt allt där, för överkomliga priser dessutom. Om det är en affär jag önskar till Jakobstad så är det nog just denna. Fattar ni hur lyxigt det är att bo ovanför Classes alltså? En glödlampa som gick sönder? En skarvsladd som är för kort? Ett fågelbräde för lite på balkongen? Nemas problemas, bara att ta hissen ner.

 

Nu kommer jag inte på en tredje. H&M förstås, men det är väl inte så ovanligt. Makuuni är knappast heller en affär. Kanske Hemtex då, jag hittar alltid något att slösa pengar på där. Men det är väl inte heller en guilty pleasure. Nåja. 

 

resizedimage800533 fagel

Jag menar, vad skulle balkongen vara utan lite fåglar?

 

RANDOM

 

♥ Topsa öronen is life, som Ellen skrev. Behöver knappast säga mer.

 

♥ Köra bil. Slösa bensin. Köra runt utan att ha någon destination. Otroligt miljövänligt och framförallt nödvändigt. Nej men faktiskt, sedan dagen jag fick körkort har jag älskat att ibland bara hoppa i bilen, fara ut och köra, ensam eller med någon annan, helt utan planer på vart man är på väg. 

 

♥ Dansa framför spegeln. Detta hör nog nästan till min dagliga ritual, för att inte tala om min going out-ritual. Duscha, sminka, dansa framför spegeln, prova kläder, ta selfies... Det är så mycket man ska hinna med före man ska ut.  

 

resizedimage800595 selfies

Tidigare bekännelser: 1, 2, 3, 4, 5

fredag 28 oktober 2016 - 12:30

En tvångstanke jag har

Alla människor har tvångstankar i någon mån, visst? Jag tänkte berätta om en av mina absolut största tvångstankar och hoppas att kanske någon känner igen sig. Jag har berättat om dessa för länge sen i min gamla blogg, men det kanske finns nya läsare som inte känner till mina galenskaper sedan tidigare. 

 

Jag har något som jag kanske skulle kunna kalla för en jämnt antal-tvångstanke eller alternativt en jämviktstvångstanke. Allting ska helst vara delbart med två alltså. Allra tydligast kommer detta fram när jag ska plocka godis. Jag måste ta 2, 4, 6, eller 8 stycken av de sorter jag tar. Om jag t.ex. råkar ta 5 stycken fudgebitar måste jag lägga till eller ta bort en.

 

Vidare skulle jag aldrig, alltså aldrig, ställa in väckarklockan på något annat än jämna antal. Eller här går 5:or bra, liksom 07:40, 06:55, 09:00 osv. Men jag skulle never ever ställa klockan på något så absurt som typ 06:57. Jag trodde att alla gjorde som jag, men fick sen höra om en kompis som gör helt tvärtom: måste ställa in klockan på ett ojämnt antal. Det värker i hela mitt huvud att ens tänka på.

 

En till sak som rör sig inom samma område har mera med jämvikt att göra och det känner jag t.ex. om jag sitter och trummar med fingrarna på ett bord. Typ så här. Då måste jag trumma lika många gånger med varje finger. Detta låter ju helt sjukt nu, men jag liksom känner hur det kliar i de andra fingrarna om jag inte gör det. Om jag har trummat två gånger med tummen (som i gifen), då måste jag trumma två gånger mot bordet med alla andra fingrar också. Det är inget jag störs av eller ens tänker på, det går av bara farten. Annars mår jag bra.

 

Alla ba jaaa PRECIS så där håller jag också på!! Eller... Anyone?

 

DSC 0160 2

Alltid delbart med 2.

tisdag 18 oktober 2016 - 13:30

T j u g o f e m

Jaha hörni, idag fyller jag 25 år. Tjugofem. Jag skulle nog ljuga om jag sa att jag inte har en liten ålderskris på gång. Jag skulle aldrig i livet vilja bli 18 år igen, det är inte det jag säger. Men tjugofem... Jag är närmare 30 än 20 nu. Nu kommer jag inte längre undan med att vara "ung och dum". Hjälp! Men hörni, jag har hunnit med mycket och om det finns någon där ute som inte känner mig så bra tänkte jag idag köra en väldigt snabb summering av mitt liv so far.

 

♦ Jag föddes i Jakobstad en fredag den 18:e oktober 1991 klockan 04:37

 

♦ Som barn var jag ofta hos mina morföräldrar och sedan dess har de varit som ett par extraföräldrar för mig. Gick sedan i Maria och Viktoria Daghem före jag började skolan. Flyttades sedan runt med klassen från Choareus till Nordmans till Bonäs och därefter Rådmans/Oxhamns. 

 

♦ Umgicks med grannpojken Juho och granntjejen Inkeri, med vilka vi utvecklade ett gemensamt språk: svinska.

 

fodis 2016

 

♦ Träffade min vapendragare Elin när jag började i språkbad och har sedan dess kilat stadigt.

 

♦ Använde alldeles för mycket kajal i högstadiet och klottrade med sprittusch på armarna för att det skulle se ut som tatueringar. Piercade naveln som 14-åring och tungan som 15-åring... 

 

♦ Sursik disco var som julafton och jag kommer aldrig att glömma hur vi planerade hela fredagarna kring det: efter skolan for man hem till någon, sminkade sig i timmar, skvallrade om pojkar och var definitionen av fjortis.

 

fodis 2016 a

 

♦ Började Jakobstads Gymnasium år 2007 och tog studenten tre år senare. När jag tänker tillbaka på gymnasiet minns jag typ inget av själva skolgången. Däremot minns jag att jag jobbade som ett svin. Vi ordnade många legendariska fester på den här tiden. Hemmafester före man hade åldern inne för krogen alltså, those were the times...

 

♦ Åkte på ABI-resa med tjejerna i maj 2010, till Kos. Fortfarande en av de bästa resorna jag gjort.

 

♦ Flyttade till Sverige samma höst och började jobba i en finsk kundtjänst. Bodde alltså i Sverige och talade mer finska än jag gjort på många år. Bodde hos min syster och skulle nog inte ha klarat mig långt utan henne.

 

2011

 

♦ Såg att min gamla skolkompis Kajsa skrivit en status som löd typ: "Vem följer med på barskola till Ayia Napa?", jag tänkte VARFÖR INTE och gav mig därmed in på världens äventyr...

 

♦ Var både i Spanien och Cypern sommaren 2011, kom hem med ett bartenderbetyg och en massa krämpor efter det ohälsosamma levernet där nere, men hade verkligen haft the time of my life med Kajsa, som kom att bli en av mina absolut bästa vänner. Träffade även underbara Sofia som vi delade rum med i nästan en månad!

 

♦ Flyttade hem till Jakobstad hösten 2011 och började jobba på Snellmans på heltid. Behövde ett år att landa, tänka, spara pengar och bara vara. Otroligt viktigt år för mig!

 

abo vasa

 

♦ Sökte in till litteraturvetenskap, kom in, flyttade till Åbo och började plugga där hösten 2012. Mådde fruktansvärt dåligt och ville bara därifrån. Flyttade en stund ihop med Elin före det blev flytt till Vasa istället. 

 

♦ Började gå strökurser på Öppna Universitetet och sökte sedan in till Peffan istället. Kom in och började plugga där hösten 2013! Trivdes som fisken i vattnet från första stund.

 

♦ Tog kandidatexamen från Peffan våren 2016 och fortsätter nu med magisterstudier denna höst. Bor fortfarande i Vasa, nöter på med studierna och trivs överlag riktigt bra. Har planer på att återuppta litteraturvetenskapsstudierna i Åbo nästa höst för att sedan få högstadiebehörighet också.  

 

karolina2

♦ Grattis till mig! ♦

tisdag 4 oktober 2016 - 09:00

Saker jag alltid tappar bort

Datormusen. Den är till och med försvunnen i detta nu. Jag hittar den ingenstans och det är så otorligt störigt. Det är så mycket jobbigare att redigera och skriva med touchpaden. Borde köpa en stor ordentlig grej med sladd och skit som man inte tappar bort lika lätt. 

 

Träningsmotivationen. Jag är alltid SÅ TAGGAD när jag sätter igång, sen liksom händer det något... Jag antar att jag inte ger det tillräckligt med tid för att det ska hinna bli en vana. Oavsett hur fantastiskt jag mår av att träna, tycks jag ändå i något skede glömma bort hur gott det gör för mig. Som mest motiverad är jag typ när jag har varit sjuk, när jag haft ont någonstans i kroppen eller när söndagsångesten slår till, då jävlar, då har jag träningsmotivation. Sen kommer måndagen emot och det känns sådär, njaaaa...

 

nike free women

Vågar knappt säga det högt, men igår var jag på gym med Anna och nu är det dags att sätta igång igen...

 

Min plånbok. Och nycklarna. Dessa söker jag nog minst en gång om dagen. Jag har blivit lite bättre på det här, men det är nog en pers alltså. Ofta kan jag hitta dem på helt slumpmässiga ställen som i en bokhylla, på tvättmaskinen eller t.o.m. i köksskåpet...

 

Den ena strumpan. Det här känner nog säkert alla människor som någonsin tvättat kläder till. Men vart i helvete tar de vägen egentligen? Jag blir så irriterad på det här fenomenet att jag bara skulle ha lust att slänga alla strumpor vi har för att i framtiden endast köpa randiga, prickiga och rutiga strumpor – som man lätt kan para ihop med varandra. Så fort någon är utan partner slängs den.

 

strumpor

Det mittersta paret köpte mamma åt mig när hon var i Amsterdam. Jag ba okeeej...

 

Hårgummiband. Jag köper och köper och köper, men tycks aldrig ha några kvar. "Från och med nu ska jag alltid lägga dem här på samma ställe", jo jo, det händer ju...

 

Minneskort till kameran. Jag har typ tre stycken som jag roterar eftersom något av dem alltid är borta. Senast jag var hemma i Jeppis och skulle gå ut och fota hade jag tappat bort alla mina kort och fick då desperat springa runt i huset och titta i gamla kameror om det skulle finnas något gammalt kort att använda. I en av kamerorna hittade jag som tur ett, så jag gick med belåtna steg ut.... Och kunde knäppa hela tre bilder. TRE! Mer än så rymdes inte. Tekniken går verkligen framåt på några år.

 

minneskort kingston

Vilka saker tappar du ofta bort?

fredag 23 september 2016 - 09:30

Listan om att blogga

Hur länge har du bloggat?

– Jag har bloggat "på riktigt" sedan 2010, men började skriva någon slags blogg/dagbok redan på Berusad & Lunarstorm, dvs på stenåldern.

 

På vilka sajter?
– Papper, Devote, Blogspot och Sevendays.

 

Vad är det bästa med att blogga?
– Jag har alltid älskat att skriva och fota, så bloggen är ett perfekt ställe att få kombinera dessa intressen. Sen tycker jag det är superkul att ha sitt liv dokumenterat helt enkelt. 

 

Och det sämsta?
– Jag vet faktiskt inte, för jag har fått typ två elaka kommentarer i mitt liv och jag känner sällan någon press heller. Jag bloggar när jag hinner, kan och orkar. Punkt. Bloggen ska aldrig vara ett stressmoment. 

 

Vem tar dina bilder och vad har du för kamera?
– Jag tar mina bilder med en Nikon D3100 eller med min iPhone.

 

Har bloggen lärt dig något?
– Jag tror att jag utvecklas i mitt skrivande hela tiden. Sen är det nog också via bloggen jag blivit bättre på att fota och redigera bilder. Bloggen har också lärt mig hur man diskuterar/debatterar på internet, utan att det blir personligt.

 

Har du lärt känna någon via bloggen?
– Bland annat Daniela och Emma! Och så Sevendaysarna förstås.

 

Hur många inlägg skriver du i veckan?
– Det varierar ganska mycket, på sistone har det blivit ca sju inlägg i snitt. Ibland färre, ibland fler.

 

Kan du leva på din blogg?
– Lite extra fickpengar kan den ge, men det här är ju nog inte ett jobb, så nej.

 

Hur mycket tid lägger du på din blogg då?
– Allt mellan en kvart och nån timme per dag.

 

Hur länge kommer du att blogga?
– Ingen aning! Jag kommer att blogga så länge jag känner att det ger mig något. Jag har inte satt upp något slutdatum.

 

karolina selfies

I några år till hänger jag nog med ännu! Listan hittade jag hos Carro.