fredag 18 augusti 2017 - 10:00

Allt okej

Ni minns det här gänget jag berättade om? Den förstnämnda, Matias (eller Kribe) har även ett till alter ego, nämligen Funtsi. Jag har mången gång tidigare nämnt min kärlek för finsk hiphop, så gissa hur positivt överraskad jag blev när jag fick höra att den här killen gör egen musik också. Ni vet när någon säger att hen sysslar med musik och man direkt får lite ångest för att man kanske inte kommer att gilla det... Lättnaden när man sen märker att wow, det här är bra på riktigt. 

 

 

Låten Kaikki Okei ligger i skrivande stund på plats 18 på Finland Viral 50-listan och har även lagts till på Spotifys officiella lista Aitoa suomiräppiä. Hur coolt är inte det då? Kaikki Okei är helt klart min favorit hittills och jag tror bestämt att det är mycket bra grejer på kommande också... Funtsi hittas på Spotify, Youtube och Facebook. Gå in och lyssna vetja.

 

funtsi2

 

UPDATE: Nu finns en musikvideo till låten uppe på Youtube också – kan någon gissa vem som filmat största delen? Svar jag. Sen fullkomligt älskar jag VHS-effekterna som lagts till i efterhand, med bland annat 4:3-ration, myrornas krig och lågt fps. 

 

onsdag 2 augusti 2017 - 17:00

Sanon kukkuu ku jäbät mua kutsuu

Jag har lite smått börjat umgås med ett nytt gäng på sistone. Det var av ren tillfällighet som jag lärde känna dessa typer som jag sedan tidigare inte hade någon aning om vem de var, jag hade inga gemensamma vänner med dem på Facebook (alltså inga, hur är det ens möjligt?) och vi har tidigare inte rört oss i samma kretsar över huvud taget.

 

När jag tidigare har laddat upp bilder av mina vänner på bloggen har det aldrig känts som att det behövts någon presentation, men nu känns det jätterandom att plötsligt slänga upp bilder på en massa helt nya människor och referera till dem som personer jag känner. Därav denna lilla förklaring. 

 

Det är ett gäng finnar jag har gått och nästlat mig in hos. "Vaasan threefiddy" haha. Snabbt blev jag deras hurri-maskot och jag vet inte om jag någonsin har tagits så väl emot av nya människor förut. Jag ska kort presentera några av dem för er. (Det bästa är ju att jag kan skriva om dem här på bloggen utan att de förstår ett ord av det.)

 

matias2

Matias.

 

Den här killen sprang jag in i av en slump och vi märkte snabbt att vi hade mycket gemensamt, bland annat musik, att uttrycka sig i bild och text samt en fascination för det andra inhemska. En fruktansvärt rolig kille som jag säkert kommer att berätta mer om. Han retar mig för att jag uttalar hans namn som vi gör det, liksom med långt i, då man egentligen ska uttala det MATIASS ni vet, argt och finskt.

 

peruna p

Peruna.

 

Sen har vi Peruna som heter något annat på riktigt. Men han kallas för potatis alltså. Eller "pääro" kanske man skulle kalla en finlandssvensk motsvarighet, eller varför inte Puffen för den delen – likheterna är slående. Peruna chockerade mig en kväll när han, som annars inte talar många ord svenska, plötsligt sjöng hela låten Volvo 142 felfritt. Vi duettade och bondade sedan över Volvo resten av kvällen.

 

stuba samu

Samu.

 

Sist men inte minst har vi Samu, som jag förknippar med ett stort leende och illaluktande humor. Han tog emot mig med öppna armar när han fick reda på att jag gillar In Flames, öl – och att jag dessutom jobbar på köttfabrik. Inte så svårflörtad!

 

Det här är kanske kärngänget av de jag lärt känna på sistone, så nu får ni börja bekanta er med dem också. Ryck tag i dem på stan i Vasa och säg att ni såg dem på min blogg. Nånej, men förstår ni vad jag ville med detta? Det hade varit lite märkligt om jag i det här inlägget plötsligt hade skrivit: "och så for vi till Peruna och grillade resten av kvällen". Ni ba aj vem for ni till?

 

kribekilistuba2

Kribe, Kili & Stuba. KVG är många fler egentligen, men de här utgör kärnan. 

 

Ibland gör de här gubbarna musik också och då går de under aliasen Kribe, Kili och Stuba samt gruppnamnet KVG. Observera att deras låtar är gjorda med en nypa salt och jävligt mycket humor, så det är inget för de allra mest finkänsliga. HÄR kan ni lyssna på deras nyaste låt Kesäbiisi v2.

 

På Youtube heter deras kanal DrunKKaus, haha. Kul ordlek, tycker jag åtminstone.

fredag 21 juli 2017 - 15:10

Ikväll så skapar vi nya minnen

Igår var jag helt slut när jag kom hem från jobbet, så jag bara somnade som en stock direkt jag kom hem och var nära att stanna i soffan hela kvällen. Som tur bestämde oss jag och syrran ändå för att rycka upp oss, vilket slutade med att vi gick på inte bara en, utan två konserter igår kväll. 

 

karro2

after eight

 

Först ut var Linnea Henriksson vid Musikcafé After Eight. Jag måste erkänna att jag inte har lyssnat mycket på Henrikssons musik förutom när den kommit på radio, men jag ångrar inte en sekund att jag gick på den här konserten. Det var så mysigt och stämningsfullt och Linnea var otroligt gullig och personlig på scenen. Hon bjöd verkligen på sig själv och det kändes som att man kände henne personligen. Man kunde känna igen sig i hennes mellanprat och jag blev faktistk lite tårögd bakom mina solglasögon där en gång – fick riktigt kämpa emot för att hålla mig cool.

 

linnea henriksson

linnea henriksson after eight

 

Hon blandade lugna kärleks- och breakupsånger med upptempolåtar och i ett skede lyckades hon till och med få hela publiken att hoppa och göra en liten uppvärmningsdans för att inte frysa sig fördärvade när det började skymma. Inte alla som lyckas med det alltså. Hon hade med andra ord en riktigt härlig energi och man gick därifrån med en sån där härlig sommarkvällsfeelis som är svår att sätta ord på. (Sen kan man verkligen fråga sig varför jag inte går till After Eight oftare, det är ju hur fint ställe som helst!)

 

Efter konserten gick vi raka spåret till Skolparken där det var dags för Jeppis Summer Jam, men det får bli ett skilt inlägg, för nu ska jag iväg och skapa nya minnen!

tisdag 18 juli 2017 - 10:15

686 baby Jakobstad

Jeppisdagarna fick en skön inledning igår kväll på Black Sheep där Walt Miguel, Tom Alfons & Costa tillsammans med DJ Stards satte ribban högt för resten av veckan. Trots att det var måndag och det hade regnat hela dagen drog killarna fullt hus (eller full terrass) och fick alla att glömma måndagströttheten. 

 

DSC 1421

 

Showen inleddes starkt med en cover på I Need a Dollar, som förstås fick igång publiken direkt, och fortsatte sedan med eget material. De turades om, ibland körde två åt gången, ibland alla tre, ibland bara en med de andra backande i bakgrunden. Jag gillade att de inte uppträdde som separata artister, utan att alla hela tiden stod på scenen som en trio.

 

DSC 1494

 

Costa & Tom Alfons har precis släppt låten Every Day som de också körde igår – och den var precis lika skön live som på radio. Tom & Walt är båda gamla bekanta till mig, medan Costa kommit hit ända från Sri Lanka och rappar på bland annat singalesiska. Man fattar noll, men det låter sjukt coolt och man hör ju hur bra han är på att rappa fast man inte förstår orden. "Man känner flowet fast man inte förstår något", skulle jag säga om det inte var så cheesy.

 

DSC 1441

 

Walle drog både nytt och gammalt material och om jag inte var kär i honom tidigare så blev jag det efter låten Lazy Sunday Sex. Den finns dessvärre inte tillgänglig någonstans ännu (förutom en teaser på Instagram), så ni blir helt enkelt tvungna att komma till Skolparken på torsdag kl. 22:00 för att höra den. 

 

DSC 1496

 

Killarna fungerade perfekt tillsammans och det märks verkligen hur de njuter av att stå på scen. Den här stämningen smittar av sig på publiken och jag hade inte tråkigt en minut. Deras olika sound kompletterar varandra och deras gemensamma nämnare är kärlek till hiphop, ett skönt flow och en suverän scennärvaro. 

 

DSC 1407

 

På jobbet imorse hörde jag att de gjorde en liten livegrej på Yle Vega också, där bl.a. Snellmans (och hela Jeppis) fick en fet shoutout. Och på tal om Jeppis och 686 så är jag är så glad att hiphopscenen i staden har vaknat till liv igen – vi får vara stolta att såna här artister are made here.

 

costa

 

PS. I ett skede hade Costa så feelis att han föll raklång ner på marken från en stol. Han räddade det ganska bra, publiken fick sig ett gott skratt och han förbjöd oss att någonsin berätta om det för någon. Heheh sue me. DS.

tisdag 4 juli 2017 - 16:39

En pinne for Lillby

I lördags stod Lillby och Klacken på schemat. Jag hade aldrig varit på Klackenparty förr, så i år bestämde vi oss med Elin att vi skulle få detta lokala fenomen avbockat. Stämningen och atmosfären var precis som jag hade förväntat mig, väldigt hemtrevlig och... ung. Jag kände mig stundvis som en gammal tant, speciellt när jag verkade kännas igen mest som "Zackes storsyrro", men vad gör nu det egentligen?

 

klacken party 2017

puffen

klacken4

elin4

 

Väl inne på området såg vi alla artister: Reckless Love, Pökerz, Sandra Reiche & Rasmus Gozzi och förstås Freddy Kalas. Vi var väl inte sjukt imponerade, dels för att de flesta körde playback och dels för att det var sån otrolig trängsel inne på Freddy Kalas, men nog bjöd norrmannen på en rejäl show åtminstone. Som Maria konstaterade skulle man kunna tänka igenom lite hur man beter sig på konsert före man går på konsert, men nåväl. Vi lyssnade på ungefär tre låtar före vi ändå bestämde oss att vi hade roligare vid ölserveringen.

 

klacken 2017

freddy kalasklacken lillby


Vid tvåtiden hoppade vi på bussen hemåt igen och vid det laget var man så slut att man bara ville hem och sova direkt. Så vad är mitt första intryck av Klackenparty i Lillby? Jag skulle så här i efterhand kunna tänka mig att betala för stämningen och för området, men kanske inte för musiken. Jag hade varit lika nöjd med något random liveband alternativt en vanlig DJ vetni. Nästa gång erbjuder jag mig att betala halva priset för att bara ha tillgång till ölserveringen, går det bra månntro?

 

IMG 3749

 

RIS OCH ROS

– Att biljettfunktionärerna inte trodde på oss när va sa att vårt mobilnät var nere och vi inte kunde komma åt våra biljetter i mejlen. Vi hade bekräftelse-sms, kvitto och hela köret, men det dög inte. Efter många om och men lyckades vi komma åt biljetterna, men det var av väldigt sura miner vi möttes. "Nå, e nog int nån annan som har haft problem me dedär före er". Inget tillmötesgående över huvud taget. "Ni måst no ba fix e". Trodde de på riktigt att vi gamlingar försökte fuska oss till ett gratis Klackenparty? Come on.

– Trängseln, som vi redan har tjatat om. Samt att ordningsvakterna faktistk lös med sin frånvaro. Hann se några mindre slagsmål som vanliga dödliga var tvungna att stoppa.

– Det skulle ha kunnat finnas några bajamajor utanför området också, så man hade sluppit springa runt i skogen som en vilding.

– Att bussen skulle starta hemåt 02:00, men istället startade ungefär 02:30. Nåja, man ville väl vänta på att alla fyllisar hittade till bussen, men där och då var det superirriterande.

 

+ Måste ändå också ge plus för bussystemet, för att det gick smidigt och man slapp tänka på hur man skulle ta sig till och från stan.

+ Effektiviteten vid serveringen, inte en enda gång behövde jag köa i mer än några minuter. 

+ Att man faktiskt lyckats fixa artister som Reckless Love och Freddy Kalas till Purmo, det är imponerande i sig.

 

Var någon annan där? Vad tyckte ni?

måndag 26 juni 2017 - 10:00

Svensk version av Despacito

Jag hittade kanske världens vackraste låt igår. Ni vet Despacito som går på radion i ur och skur som bäst? Nå, för det första är ju originalet mycket bättre än Bieber-versionen, men nu har det kommit en svensk version också. Texten, rösterna och pianot bara slog omkull mig och jag föll som en fura. Trots att den svenska texten kan tyckas lite cheesy och platt så är det på nåt sätt just äktheten och enkelheten i den som jag gillade mest. Vad tycker ni?

 

Jag har en förkärlek för det här med akustiska versioner av kända låtar

 

Men så fort jag tänker på dig ökar pulsen

Jag har börjat gilla dig mer än normalt
Du är den där shunon jag vill bara ha
Ingen stress vi tar en tag i taget 

Despacito, känna dina dofter baby
Despacito, viska i ditt öra att jag är bara din

 

Originalet: Luis Fonsi feat. Daddy Yankee – Despacito

 

...och här är Bieber-versionen! Vilken gillar ni bäst?

 

Ser nu att min bloggkollega Axel har tipsat om några sommarlåtar i ett inlägg där han skriver som följer: "För er som vill rensa huvudet fråni Edward Blom och Despacito". Haha, lustigt sammanträffande. Ni hittar hans låttips här.

lördag 8 april 2017 - 15:28

Everybody have a Swedish fika

Fredagsstämningen fick en tvär vändning igår när jag kom hem efter jobbet och läste i familjens gruppchatt att min syster satt fast på jobbet p.g.a. misstänkt terrordåd i centrala Stockholm. Vi slog på nyheterna och satt bänkade en bra stund. Förundrade, förfärade, lite oroliga, men samtidigt bara helt... Avtrubbade. 

 

stockholm

 

Jag vet inte varför, men jag blev varken förvånad eller rädd. Bara arg och matt. "Inte nu igen". Det här var väl tyvärr mer eller mindre väntat och så fort jag hörde att min syster och alla mina vänner i Stockholm var i säkerhet kändes det som att jag kunde släppa det. Jag kanske har lite svårt att ta in såna här grejer. Jag blir istället kall och lite väl rationell i mina känslor, om det är bra eller dåligt vet jag inte. Jag kommer på mig själv med att bli irriterad på alla som blåser upp allting och på något märkligt sätt gottar sig i misären. 

 

stockholm april 2017

Min syrra skickade lite bilder från Stockholm igår.

 

Det sprids rykten hejvilt, det skvallras och delas bilder på offren och det känns på något sätt som att folk själva vill få så stor del i det hela som möjligt. Som när bomben sprängde i Jakobstad 1999, då ville alla påstå att de hade varit ungefär tio meter ifrån där det skedde. Det är väl för att det kommer så nära som man reagerar så, men jag förstår inte riktigt varför. Ja, det är förjävligt och det är vidrigt, men det sista som behövs i såna här situationer är att ännu mer skräck sprids.

 

Däremot är det otroligt rörande att se hur folk öppnade upp sina hem för varandra i Stockholm genom hashtaggen #openStockholm igår. De som inte slapp hem från city p.g.a. kollektivtrafiken bjöds in för att träffas och stöda varandra. Det är precis sånt som behövs. Inte tävlingar om vem det är mest synd om och vem som har varit närmast platsen. Jag gick också på Drottninggatan varje dag i ett år när jag bodde där, men vad fan spelar det för roll nu?

 

stockholm terror

 

Jag hade så sent som igår förmiddag delat låten Swedish Fika på Twitter. Den blev viral bara för någon dag sedan och det som igår var en gullig humorlåt är på något sätt ytterst aktuell idag. Precis som i tweetsen ovan: sluta inte jobba, sluta inte skratta, sluta inte resa, sluta inte festa – och sluta för guds skull inte fika.

 

No time for war if you take a påtår.

fredag 24 mars 2017 - 10:00

So this just happened...

Klockan nio imorse släpptes biljetterna till Metallica-konserterna i Helsingfors nästa år. Jag har inte kunnat koncentrera mig på annat på hela förmiddagen och Kajsa sa att hon sovit oroligt ända sedan klockan sex imorse. 09:00 satt vi på olika håll bänkade vid varsin dator för att se till att båda skulle få biljetter. Sidan buggade förstås, inget fungerade och jag hann ge upp hoppet några gånger, men plötsligt händer det. Jag kan knappt tro att det är sant.

 

metallicabiljett

En tonårsdröm blir sann.

 

Jag hade tänkt ladda upp en bild på en 15-årig Karro i Metallica-tröja (på den tiden såldes de inte på H&M vet ni, man hade ansträngt sig för att få tag på dem), men nu har jag inte den där gamla hårddisken till hands så det får jag återkomma till. För jo, det här kommer jag att skriva om flera gånger före maj 2018 kan jag lova. Så nästa vår åker alltså jag och Kajsa ner till Helsingfors och uppfyller drömmen vi haft sedan högstadiet. Jag minns när Metallica kom till Finland år 2004 och vi sååå gärna ville gå på konsert, men inte fick för våra föräldrar (wonder why). Men nu sådär tretton(!) år senare kände vi att det var dags! Så nu börjar nedräkningen då...

 

Biljetterna sålde slut direkt, jag kollade in evenemanget på Facebook och folk är förstås förbannade på att systemet kraschade och att de inte fick biljetter trots att de köat sedan klockan åtta imorse. Puh, vi hade tur! 

lördag 22 oktober 2016 - 14:19

'It ain't my fault' uppmanar till våldtäkt?

 

Jag kan inte sluta lyssna på den här låten! Sen jag hörde den första gången för några veckor sedan har den gått på repeat för mig. ÄLSKAR ÄLSKAR ÄLSKAR den. Den är så cool, kaxig, har världens bästa sound och lyricsen ska vi inte ens tala om... Som alltid när Zara Larsson är i farten blir det uppståndelse och folk har inte varit sena att påstå att texten "uppmanar till rape culture" eftersom den antagligen skulle tas emot på ett helt annat sätt om den sjöngs av en man.

 

It ain't my fault you keep turning me on
It ain't my fault you got, got me so gone
It ain't my fault I'm not leaving alone
It ain't my fault you keep turning me on

I can't talk right now, I'm looking and I like what I'm seeing
Got me feeling kinda shocked right now
Could've stopped right now, even if I wanted
Gotta get it, get it, get it, while it's hot right now
Oh my god, what is this?
Want you all in my business
Baby, I insist, please don't blame me for whatever happens next

No, I can't be responsible
If I get you in trouble now
See you're too irresistible
Yeah that's for sure

 

Tja, vid första anblick ligger det ju något i det. Om en man sjöng så här om en kvinna skulle säkert många reagera ganska starkt. Men jag såg en intervju med Zara där hon förklarade tanken bakom lyricsen. Hon menade att om båda är med på noterna så kan hon inte ansvara för vad som kommer att hända, "det är inte mitt fel" helt enkelt. Att tjejer också ska få ta för sig och säga: "Jag vill ha dig, jag är intresserad av dig, jag vill...", utan att det är något fel med det. Hon menar att det är förlegat att tjejer ska behöva spela svåra, ointresserade och pryda bara för att tjejer inte förväntas visa framfötterna när det kommer till att ragga. 

 

Vid 5:50 börjar de prata om låten och lyricsen.

 

Hon nämner också att originaltexten innehöll följande rader: "It ain't my fault your man's calling my phone, it ain't my fault you can't keep him at home, it ain't my fault I give him what you don't". Alltså, hon är så SASSY. Jag ska vara ärlig och säga att jag har haft lite svårt för henne, men det är väl kanske just bara för att man är så himla ovan att en ung tjej vågar ta så där mycket plats. Efter den här låten är jag nog fullständigt omvänd. Sen att hon blivit utnämnd till en av årets mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine är ju också ganska coolt. Vad hade jag lyckats med som 18-åring liksom...

lördag 1 oktober 2016 - 10:10

Då de ropar hurri är det dags att svänga om

 

KAJ gör det igen! Jag älskar allt med den här låten och videon. Det bästa hörs vid 01:19 (försvenskat): Kör ut i skogen, kör långt och länge, då de ropar "hurri" är det dags att svänga om. Hahah ♥

 

 

Är inte den här lite underskattad också? Lite samma genre är det ju, fast lite mer såndär radiohiphop än Kom ti byin, som ju helt klart är mera åt gangstarap-hållet...