lördag 21 januari 2017 - 12:00

Halloumisallad

Jag bara måste dela med mig av mitt senaste favoritrecept. Jag kan inte nog understryka hur sjukt gott halloumi äroch jag FÖRSTÅR inte varför jag inte börjat äta det tidigare. Den här salladen håller en mätt hela dagen och går dessutom att variera i all oändlighet. 

 

Du behöver:

- Halloumi

- "Napolitana mix", rucola, mizuna, rödbetsblad, spenat

- Frön & nötter (jag använde solrosfrön, pumpafrön och cashewnötter ur GoGreens påse "salladsmix")

- Valio MiFú (paistettava ruoarae, dvs. stekbart... matgryn haha?) 

 

mifu ruokarae

 

1. Skölj salladen och ställ den på ett fat. 

2. Skär halloumin i ½—1 cm tjocka skivor och stek dem i smör på medelhög värme.

3. Plocka bort halloumin ur pannan och stek sedan mifu, frön och nötter tills de fått en gyllenbrun färg. 

 

halloumisallad

 

Sen är det bara att servera och hugga in. Eftersom halloumin har så mycket smak i sig själv behöver man inte ens krydda. Lite lite salt brukar jag slänga på nötterna när jag steker dem, men det är inte heller ett måste. Detta är definitivt min favoritlunch just nu! 

fredag 30 december 2016 - 06:30

Proteinrikt mellanmål

Idag ska jag tipsa er om det där mellanmålet jag nämnde i tisdags. Det är superenkelt, supergott och superhälsosamt och stillar både hunger och sötsug. Dessutom innehåller det allt man behöver för att orka fram till lunch, eller efter träning, eller som kvällsmat. 

 

proteinrikt mellanmal

Förutom detta brukar jag lägga till turkisk yoghurt och ibland lite müsli.

 

Japp, ni ser rätt: rör ihop kvarg, grynost (keso om du är i Sverige), turkisk/grekisk yoghurt och barnmat med valfri frukt (den här mangon är helt BÄST). Sen brukar jag toppa med lite stevia, som man förstås får tycka vad man vill om, men det är ändå fråga om så små mängder att jag väljer att tro att det är bättre än att toppa med socker. Och gott blir det.

 

mellanmal

Det där i mitten är alltså müsli. Thank me later!

fredag 1 juli 2016 - 12:05

T z a t z i k i

Häromdagen rörde jag ihop en tzatziki till maten och blev riktigt nöjd med resultatet. Jag hade läst några recept på förhand och gick sedan efter egen smak. Tzatziki är fräscht, enkelt, gott – och hälsosammare än många andra såsalternativ. Här kommer nu receptet som jag använde mig av!

 

Du behöver:

½ liter turkisk/grekisk yoghurt

en gurka

olivolja

4 vitlöksklyftor

citronsaft/citronklyfta

salt, peppar

 tzatziki

 

Gör så här:

Riv gurkan och låt den värsta vätskan rinna av lite.

Blanda ner den rivna gurkan i yoghurten.

Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt salt, peppar och en skvätt citron.

Blanda till sist ner typ en matsked olivolja.

 

tzatziki recept

Perfekt till grillbiffen i sommar.

söndag 26 juni 2016 - 15:04

Fräsch och somrig potatissallad

I torsdags lagade jag och mamma en potatissallad som jag sedan tog med som mitt bidrag till knytkalset på fredagen. Den fick mycket beröm och jag kommer absolut att spara receptet inför framtiden! Vänlig som jag är ska jag förstås dela med mig av det åt er också. Som tur kan man ju äta potatissallad också vid andra tillfällen än midsommar!

 

Du behöver:

2 kg mjölig potatis

½ burk Creme Bonjour (gräslök)

1 dl majonnäs

2 burkar gräddfil 

1 dl creme fraiche 

2 msk äppelcidervinäger

dill, gräslök, purjolök

1 kokt ägg

1½ dl bechamelsås (vitsås)

 

DSC 0202

Den blåa bunken fylldes nästan helt, så det blir en hel del potatissallad med detta recept!

 

Gör så här:

Skala och potatisen, koka den i kastrull och låt den svalna. Tärna sedan potatisen och lägg den i en bunke. Blanda ner övriga ingredienser och rör om. Hacka ägget, purjolöken, gräslöken och dillen och vänd ner i smeten. Sedan är det dags att göra en bechamelsås. Eller en vanlig vitsås, ni vet. Googla ett recept och följ det, typ det här, och krydda såsen med vitpeppar! Tillsätt 2 dl av såsen i bunken och rör om. 

 

Godast blir salladen om den får stå och dra i kylskåpet över natten, men annars går den nog att äta direkt också. Den passar perfekt med grillat och slår den köpta potatissalladen med hästlängder (även om den också är riktigt god)!

onsdag 1 juni 2016 - 08:30

Perfekt start på morgonen

Smoothies måste väl ändå vara det bästa att börja dagen med? Innehåller en massa energi och nyttigheter! Mycket "lättare" att äta också än att äta alla ingredienser var för sig. Perfekt för den som inte riktigt har någon aptit på morgonen. Jag brukar variera mina recept varje dag och tycker att man ska köra lite på känsla, senast såg det ut så här:

 

smoothie bowl

 

Mixa

en banan

blåbär

svarta vinbär

jordgubbar

(1 msk) chiafrön

grekisk yoghurt

+ tunnare naturell yoghurt/mjölk

 

DSC 0115 7

Toppade med nötter, frön, kokos, russin och lite mandel. Håller en mätt och belåten fram till lunch!

måndag 9 maj 2016 - 10:28

Gluten- och mjölkfria spenatplättar

...som smakar som en efterrätt. Mina plättar blev inte så värst fina eftersom jag inte hade en mixer till förfogande, men all mat behöver inte vara så himla snygg och det är ju faktiskt smaken som räknas. Nu var jag tvungen att hacka spenaten och orkade inte göra det så smått heller, men det blev gott och därför tänkte jag dela med mig av receptet! Detta recept ger 2-3 stora plättar och räcker alltså till en stor portion.

 

spenatplattar

 

Du behöver

spenat efter behag
(frusen eller färsk)

2 ägg

1½ dl sojamjölk

1 dl rismjöl

en nypa salt

 

ingredienser

 

Gör så här

Om du inte har en mixer börjar du med att hacka spenaten.

Blanda alla ingredienser antingen i mixer eller i en bunke.

Använd en stekpanna som det inte så lätt bränner fast i.

Stek i ett par minuter på båda sidor. 

Servera med lingon!

fredag 29 april 2016 - 10:05

Världens godaste kladdmuffins

Inget tjafs, inget trams. Gammaldags, hederlig bakning med smör och socker. Här är ett recept värt att spara för kommande fredagsmys, kaffebjudningar, kalas - eller helt enkelt för tillfällen när sötsuget faller på och de där dadlarna, äpplena och russinen inte riktigt botar. Funkar utan visp och görs på ingredienser man oftast har i skåpet! 

 

Du behöver

En muffinsplåt
12 muffinsformar
2 ägg
2½ dl socker
125 g smör
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
(1 nypa salt)

 

kladdmuffins2

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 °C.

Rör ihop ägg och socker.

Smält smöret och häll i det.

Blanda de torra ingredienserna i en skild skål och vänd sedan in i smeten.

Blanda noga tills smeten blir jämn och fin. 

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten mellan formarna.

Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Följ med så de inte blir för "färdiga",

eller låt dem vara i någon minut till om de verkar för rinniga 

Låt svalna och dutta sedan över florsocker för att göra dem lite finare. 

Servera, njut!

 

kladdkakemuffins

onsdag 20 april 2016 - 07:55

Min vardagshjälte: soja

Jag har hittat ett nytt favoritrecept som just nu känns som att jag skulle kunna äta dagligen. Det bästa är att det går så otroligt snabbt att tillreda och att det i princip smakar som riktigt kött. Glutenfritt, mjölkfritt, ja, helt veganskt faktiskt. Jag ska förstås dela med mig av denna vardagshjälte i receptväg.

 

Du behöver: 

Mörkt ris

Sojabitar

Majs

Sojasås

Havregrädde

Buljongtärning

Oliv- eller rapsolja

En avokado

 

DSC 0114 6De viktigaste ingredienserna. 

 

1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet. 

2. Sätt sojabitarna i en kastrull och täck dem ordentligt med vatten (de sväller mycket!), sätt med en grönsaksbuljong och låt koka i ca 10 minuter. Häll olja i en stekpanna som du värmer upp när bitarna börjar bli klara.

3. Häll bort vattnet och stek sojabitarna på medelhög värme i några minuter.

4. Tillsätt majs, 1-2 msk sojasås och grädde efter behag. 

5. Krydda eventuellt med lite salt, peppar eller andra kryddor - även detta efter behag.

6. Hacka avokadon och servera tillsammans med resten! 

 

DSC 0128 5

 

Om man vill kan man förstås lämna bort majsen och avokadon, eller experimentera med andra grönsaker, men det här receptet ger en tillräckligt för att hållas mätt och belåten många timmar - och kroppen tackar! Soja är (som allt annat) omdiskuterat: är det hälsosamt, är det inte hälsosamt, men jag tänker som med allt annat: inget är bra att äta för mycket av. Det är inte hälsosamt att proppa i sig kött varje dag heller, men måtta med allt så blir det nog bra!

tisdag 5 april 2016 - 17:30

LCHF-tacos/nachos

Som jag har nämnt har jag på sistone försökt undvika gluten så gott det går och håller ännu på och söker ersättare till vissa maträtter. Jag som annars älskar tortillas på fredagar har inte varit helt nöjd med att ersätta brödet med sallad varje gång. Visst är det gott, men nog saknar jag något att på riktigt gnaga på också. Så idag kollade jag runt lite på internet och hittade ett recept som jag testade och nu måste dela med mig av!

 

LCHF nachos/tacos:

1. Sätt några högar av riven ost på ett bakplåtspapper. Ju mer ost, desto större nachos, obviously.

2. Grädda i mitten av ugnen på 185-200 grader tills osten fått en gyllenbrun färg längs kanten.

3. Ta ut plåten och låt svalna i ca 20 sekunder, forma sedan osten som du vill (t.ex. runt ett glas).

 

Jag hade tänkt forma osten till små korgar, men den hade hunnit bli lite för brun (även i mitten alltså), så osten gick knappt att vika alls utan att den sprack. Så det fick bli små nachos istället, men det funkade det också! Det gäller att låta osten bli lite brun, annars blir det bara smältost, men inte för brun om man vill kunna forma den. Jag blev positivt överraskad över det här eftersom jag tänkte att ostsmaken kanske skulle ta över, men det tyckte jag inte att den gjorde. Gott, enkelt och kräver bara en enda ingrediens!

 

DSC 0155 2

Det är alltså själva tacon som är LCHF, inte alla tillbehör på bilden! Dock torde allt vara glutenfritt.

 

Dessa nachos serverade jag sedan med maletkött och de vanliga texmex-ingredienserna. Hade även gjort lite potatis till, men tillbehören kan man ju välja helt efter egen smak. Min poäng är ändå att man inte måste avstå från tortillakvällarna bara för att man undviker gluten och/eller kolhydrater - hurra!

måndag 8 februari 2016 - 12:36

Vegetarisk bolognese

Nu när Challe är på utbyte har jag börjat äta lite annorlunda än tidigare. För det första tycker jag att det är skittråkigt att laga mat åt mig själv, det känns på nåt sätt helt onödigt. Vi brukar annars alltid laga maten tillsammans, så nu när jag är ensam vill jag helst laga saker som går snabbt och smidigt bara. Men för det andra har jag bestämt mig att testa på att äta vegetariskt åtminstone ett par gånger i veckan, lite inspirerad av Linns vegoari tror jag.

 

Ett vanligt missförstånd är att vegetarisk mat betyder kaninmat, men så är det ju inte. Mitt första försök blev en köttfri bolognese som blev riktigt lyckad, om jag nu får säga det själv. Billigt, enkelt - och otroligt proteinrikt! Jag hölls mätt hela dagen och på kvällen åt jag mest av vana, inte av hunger. Dessutom ser den här rätten både ut som kött - och smakar i princip som helt vanlig bolognese också. Jag ska dela med mig av receptet!

 

För 4 personer behöver du:

(mörk) spaghetti
en gul lök
4-5 vitlöksklyftor
4 dl sojakross
4-5 dl vatten
en burk tomatkross
en burk champinjoner
1-2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar, vitpeppar, basilika

 

vegetarisk bolognese

 

Gör så här:

Hacka löken och sätt spaghetti i en kastrull och koka. Sätt olivolja eller smör i en stekpanna och fräs löken när plattan blivit varm. Tillsätt sedan sojakross och vatten och rör om. Fyll på med tomatkross, champinjoner och kryddor. Låt puttra en stund tills såsen känns klar. Man kan också tillsätta pesto, grädde eller vilka kryddor som helst - det är bara att gå på feeling. Toppa med riven ost för det där lilla extra. YUM! Jag lagade det här åt fyra personer i helgen och det lämnade över ett par portioner också - dessutom är det nästan ännu godare dagen efter när det fått dra en stund.