fredag 22 september 2017 - 07:00

Stolt hurri

Fotboll och de flesta andra lagsporter går hand i hand med heta känslor. Fula ramsor. Glåpord. Det hör till, det är en del av sporten och det bidrar till stämningen (sen att huliganism och slagsmål i dessa sammanhang är förkastligt är en helt annan fråga som jag inte tänker diskutera idag). Under en fotbollsmatch mellan VPS och KuPS lär Kuopio-anhängare ha skrikit "hurrit", vilket enligt dem själva var ett missförstånd. Oavsett så gjordes det en anmälan till Bollförbundet eftersom detta anses vara rasistiskt, skriver Svenska Yle

 

hurri svenska yleLäs mer här och här.

 

Jag tycker att det är en aning överdrivet att kalla det här för rasism. Någon form av kulturrasism isåfall kanske, men jag vet inte. "Tydligen var inte antirasismkampanjen värt något enligt Kuopioborna", läste jag någonstans. Ja, Rött kort till rasism-kampanjen innebär visserligen att ingen ska diskrimineras p.g.a. etnicitet eller språk... Men jag får ändå lite det är så synd om oss-vibbar av det här. Måste vi vara så känsliga?

 

Ordet må vara nedlåtande och jag är den första att bli förbannad om någon kallar mig det på fel sätt (läs sista punkten i det här inlägget, lol) och jag skulle också ha blivit provocerad om jag hade varit på den där matchen. Men så länge vi låter oss provoceras av det, så länge vi blir kränkta och så länge vi gör rasismanmälningar av det, så ger vi egentligen bara ordet mer makt. Jag tror liksom inte att det slutar bara för att någon skulle få böter. Eller har jag helt fel nu?

 

När jag jobbade på en finsk kundtjänst i Stockholm och kunderna ibland frågade varifrån jag kom (p.g.a. min accent), sa jag bara att jag är en rantahurri. Då blev de paffa, skrattade lite och sa sedan inte mera. Sedan har jag dessutom på senare dar upptäckt den finlandssvenska hiphopgruppen Likanen Etelä och numera är det ingen tvekan om att jag stolt säger att jag är en hurri. 

 

hurrii

Bild och artikel här.

 

Jag tycker att man ska sluta slänga bensin på elden. Det hjälper definitivt inte att vi tycker synd om oss själva och jag tycker heller inte att vi har någon rätt att tala om rasism, rent historiskt sett. Fittiga människor finns det oavsett om vi bötfäller dem eller inte. Tysta ner dem istället. "Hell yeah jag är hurri, du önskar innerst inne att du också vore en". Och så har vi ju det så aningen uttjatade, men lika användbara "Puhu sä mitä sä osaat niin mä puhun mitä mä haluan". Lite mobbning supportrar emellan är inte så där farligt.

 

H-U-R-R-I, straight outta motherfucking Kirkkonummi.

onsdag 23 november 2016 - 17:48

Jeppiskille nominerad till världens snyggaste mål!

För typ ett år sedan uppmanade jag er att gå in och rösta på Simon Skrabb som var nominerad till årets mål i Sverige – och han vann. Hur tufft? Men vet ni vad? Nu är han nominerad till årets mål igen, men den här gången gäller det hela världen! Jeppiskillen Simon Skrabb är alltså en av finalisterna i Puskás Award, tillsammans med stjärnor som Messi och Neymar. HUR SJUKT COOLT är inte det?!

 

arets mal

 

Helt sådär objektivt, opartiskt och neutralt är ju faktiskt Skrabbs mål det snyggaste. Så nu tycker jag att vi alla går in och röstar, det tar ca 10 sekunder. Tänk vad coolt att en finländare (en JEPPISBO!) är med på den där listan. Det händer inte varje dag. HÄR kan ni gå in och rösta!

 

onsdag 26 oktober 2016 - 12:37

Nya halsdukar, hockey och boxning

Vad kul att så många kommenterar föregående inlägg! Så fort jag hinner ska jag riktigt sätta mig ner, läsa igenom alla, svara och sen också lyfta några av dem i ett skilt inlägg. Men först något helt annat, jag tänkte nämligen visa er vad som fanns i de där påsarna från i måndags.

 

DSC 0711

sport halsduk

 

Två halsdukar förstås! Jag och Anna hade bestämt att gå på Sport-match i veckan, så vi tänkte att vi kör all in och köper halsdukar nu också. Halsduken från Lindex hade jag sett på en kompis och kände mig bara tvungen att härma, tycker den är så fin! 

 

IMG 8345

IMG 8352

IMG 8349

 

Så igår gick vi på match, Sport-HIFK, som dessvärre slutade med förlust. Men matchen var helt suverän ändå, med en massa action hela tiden. Den bjöd t.o.m. på en riktig NHL-fight, där domarna tillåter slagsmålet, spelarna slänger handskarna, intar fighting position och slåss tills en förlorar haha... Kändes lite som en boxningsmatch plötsligt. Ni kan ju bara tänka er hur publiken älskade det. Nå, nästa gång blir det vinst till Sport också!

onsdag 24 augusti 2016 - 14:12

He gets the Reds excited

Zlatan har börjat spela i Manchester United, det har väl ingen missat? Zlatan och Manchester United, förstår ni. De två bästa grejerna inom fotboll, förenade. Och så har vi Mourinho, som jag först var sur på p.g.a. hur han behandlade Eva Carneiro, men nu har jag förlåtit honom rakt av. Jag vet inte riktigt om bloggen är rätt ställe för fotbollsfunderingar, men ni som inte bryr er kanske bara måste börja gilla fotboll helt enkelt. Alternativt scrolla förbi. Jag kan nämligen inte riktigt låta bli att skriva om det här.

 

Och kolla den här chanten då, så vackert:

poesi

PicMonkey Image

Bilder från Manchester Uniteds instagram.

 

Det är ju nästan så att man får en tår i ögat. Efter några riktigt usliga säsonger ska det bli så otroligt spännande att följa med hur det går för United det här året. Med två vinster i sina inledande matcher i Premier League både tror och hoppas jag på en dundersäsong!

tisdag 28 juni 2016 - 12:00

Seems like England is desperate to get out of Europe in all ways

Jag brukar ibland tänka att den tid vi lever i nu inte kommer att skrivas om i historieböckerna. Visst, vi går framåt med tekniken, visst, det sker hemskheter och krig runt om i världen och visst, det tas fram nya mediciner – men ändå, jag tänker åtminstone lätt att det hände mer sensationella grejer förr. Men något som aldrig hänt tidigare och som förmodligen aldrig kommer att hända igen är att England två gånger på en vecka lämnar Europa. 

 

I förra veckan blev det klart att Storbritanninen lämnar EU. Börsen rasar, omvärlden väntar avvaktande på följderna och regrexit samlar in miljontals underskrifter. Jag hade på känn att det skulle gå just så här, men nog är det ändå svårt att greppa. Det känns som ett barnsligt tonårsuppror:"Vi vill bestämma själva!". Som att många har gått och röstat utan att tänka på vad EU faktiskt också bidrar med. Jag undrar om inte britterna kommer att få äta upp detta. Den som lever får se.

 

Brexit fick ändå en dubbla innebörd igår när Island slog ut England ur EM. Island, som aldrig tidigare spelat på den här nivån. Island, med färre invånare än Manchester. ISLAND! Slog ut ENGLAND! Det här är history in the making. Efter en tidig straff för England tänkte jag "jaha, he va he", men icke. Island vände snabbt och kunde dessutom ta ledningen och i 19:e minuten lyckades de trycka in ett ledningsmål. De spelade med ett sällan skådat självförtroende, de var totalt orädda och det märktes att de trodde på sig själva. I takt med att minuterna tickade blev Kane, Rooney och Sturridge alltmer stressade, svettiga och frustrerade. Plötsligt hade Island hållit ut och slutresultatet 1–2 hade stått sig i 70 minuter. Om det är något lag jag unnar detta är det Island.

 

HÄR finns klipp från när den isländske referenter flippar ur (igen) haha!

 

twitter iceland euro

 

Till näst väntar Frankrike. På hemmaplan. Det kan bli knivigt, men dessa vikingar verkar ju vara ostoppbara. 

söndag 26 juni 2016 - 17:00

Därför hejar jag på Irland idag

De irländska fansen gör sig kända världen över för att vara sympatiska, härliga glädjespridare. De har fest utan att förstöra för andra, så där som vissa andra fotbollsfans kan göra ibland... I några klipp som snurrar på youtube ser man irländska fans sjunga en vaggvisa för ett litet barn, byta ett franskt äldre pars bildäck, sjunga för en nunna och dansa till ABBA tillsammans med svenska fans. Så otroligt gulliga, ta en titt på de här klippen!

 

http://www.youtube.com/watch?v=CC-X-I3hlHc

http://www.youtube.com/watch?v=Q9zzqCe3LLg

Förutom Island har jag nu alltså gått och blivit lite kär i Irland också. 

torsdag 23 juni 2016 - 19:36

Det bästa med den här veckan

En fin första jobbvecka är slut och nu tar vi en långhelg på det! Trots det enorma åskvädret som drog över Jeppis idag ser det ut att bli fint midsommarväder imorgon, eller? Vi håller alla tummar, för nog vill man ju vara utomhus imorgon! Tänkte hur som helst summera veckan i några bilder.

 

betyg

Mitt betyg kom hem på posten. Så här är det nu, svart på vitt: pedagogie kandidat, check! Kandidaten har ju varit klar ganska länge nu, så även vitsordet, men det är klart att det känns extra kul att få det så här konkret också!

 

snellman

Gillar att få börja klockan sju på morgonen, precis när solen håller på att gå upp på riktigt. Så tyst och skönt! Och så jobbet då, äntligen återförenad med Herr Snellman. Så skönt, så skönt att få jobba igen. 

 

IMG 4616

Söstra mi är hemma på besök! ♥ Idag har vi varit på stan hela dagen, shoppat lite och bara umgåtts. Elvira är antagligen världens mest omtänksamma och hjälpsamma människa. Tycker hon kunde flytta hem permanent nu redan.

 

iceland

ISLAND! OMG! Såg ni matchen igår?! Jag SKREK och grät av glädje den sista minuten. Alltså, de är så sjukt underbara. Deras glöd, deras attityd, deras glädje – KAN man annat än älska dem alltså? Och publiken och fansen gör att jag vill flytta dit och skaffa medborgarskap. Kolla klippet här

onsdag 18 maj 2016 - 19:53

Den glider in, den glider in

Följer ni med ishockey-VM i år? Själv har jag som vanligt sett alla Finlands matcher och ska förstås se de återstående också. Igår vann leijonat 4–0 mot Kanada, så imorgon kvartsfinal mot Danmark(!). Förhoppnigsvis får vi se lejonen i semifinal på lördag och i finalen på söndag vill vi givetvis se Finland – Sverige! Jag älskar att titta på ishockey och har följt med VM ända sedan jag var barn. Skulle det inte vara för de kassa tiderna skulle jag garanterat titta på NHL också.

 

SUOMI KANADA 4 0

Det känns lite som att en VM-final inte riktigt är en äkta VM-final om den inte spelas mot Sverige. Såklart är VM-guld alltid VM-guld, men nog är det något alldeles speciellt med att vinna mot Sverige, det vet vi ju alla. Båda gångerna Finland har blivit världsmästare har det dessutom varit just mot Sverige de spelat. Det känns som att det inte ens är särskilt länge sen man slutade sälja 6–1-produkter i affärerna, men det börjar kännas aningen föråldrat, så det det kanske skulle vara dags med ett nytt VM-guld nu. Som man sen kan skryta om fram till år 2020.

 

Den glider in, den glider in...

 

Får typ tårar i ögonen när jag kollar på det här HAHA!

 

Den förra VM-finalen såg jag i Sverige tillsammans med ett gäng svenskar och en av mina jeppistjejer. Vi tyckte förstås att det var en hellyckad kväll, medan våra svenska vänner inte var fullt lika nöjda. Senare samma sommar tillbringade jag och Kajsa tre veckor på Cypern och passade förstås på att representa så mycket som möjligt. Hade en flagga på vår balkong (som visserligen alla turister på såna orter har) och hittade en 6–1-tröja hos våra grannar. När de hade åkt hem stal vi givetvis tröjan som de hade lämnat att hänga på sin balkong.

 

ayia napa

 

Så älskade lejon, nu vill jag se er i semin på lördag och i finalen på söndag. Sedan är det förstås inget annat än guld som ska hänga runt nacken på söndagskvällen. Tack på förhand.

söndag 15 maj 2016 - 15:00

Ingen kickar fotboll som han, Zlatan, Zlatan

Zlatan Ibrahimović blev igår historisk när han i sin sista match i PSG-tröjan gjorde sitt 38:e mål för säsongen, vilket är det högsta antal mål någonsin för en PSG-spelare under en och samma säsong. Det historiska målet kom i 89:e minuten och blev alltså en avslutning på matchen, en avslutning på säsongen och en avslutning på de fyra åren i PSG-tröjan.

 

När Zlatan gjorde 4–0 lyste Eiffeltornet upp, hela arenan stod upp (inklusive presidenten!), den svenska nationalsången spelades och Zlatans två pojkar sprang in på plan och kramade om honom. Dessutom kommer han att få en läktare uppkallad efter sig på PSG hemmaarena. Det är bara Zlatan som kan lyckas med något sånt här, han ÄR verkligen en kung och en legend, som han själv lite ödmjukt konstaterade på sin Instagram häromdagen.   

 

zlatan2

Här kan ni se en video av det hela!

 

Före Zlatan kom till PSG hade klubben bara vunnit ligan två gånger tidigare – och nu har de vunnit fyra år i rad (2013–2016) tack vare honom. Förutom franska ligan har han även vunnit den holländska, spanska och italienska ligan, så ska vi tro att det skulle vara dags för engelska ligan nu kanske? Manchester United? Yes? 

 

http://www.youtube.com/watch?v=8QTkgz1MJIg

En samling härliga Ibra-moments.

 

Och nog visste ni väl att det var ESC-aktuella Frans som sjöng sången om Zlatan för ett antal år sedan?

söndag 8 maj 2016 - 23:48

Morsdag och målkalas

God kväll! Tänkte avsluta den här veckan med några bilder från helgen som varit. Har som sagt firat morsdagen, grillat, druckit litervis med kaffe, ätit frukost i solen, varit till Netti och O'Learys, solat, träffat kompisar, sålt kaffe under en fotbollsmatch, titta på fotbollsmatch, tittat på ishockey... En riktigt skön och välbehövlig helg hemma i Jakobstad har det varit och nu känner jag mig laddad för slutspurten i Vasa.

 

DSC 0120 2

DSC 0183

DSC 0107 3

DSC 0140 2

lillebror

 

Såg brorsan spela idag och höll på att spricka av stolthet när han gjorde hattrick i andra halvleken. Skulle filma när han sköt en straff, men jag var förstås alltför upp i varv för att kunna koncentrera mig på kameran. Stod bara och skrek och hoppade i kaffebåset haha. Det blev målkalas och slutade till sist 7–6 åt Jaros B-juniorer, vackert så!

 

Imorgon ska jag ta en tidig buss till Vasa och sen inleds den sista veckan på Peffan för den här terminen! På schemat under inkommande vecka står två tenter samt min kandidatpresentation. Och en opponering av en annan presentation. Så det är en hel del att göra, men jag känner mig så taggad nu så det ska nog gå. Mållinjen är så nära nu, så nu kör jag bara den här sista veckan och sen är det sommarlov!