Stolt hurri

fredag 22 september 2017 - 07:00 | 13 Kommentarer

Fotboll och de flesta andra lagsporter går hand i hand med heta känslor. Fula ramsor. Glåpord. Det hör till, det är en del av sporten och det bidrar till stämningen (sen att huliganism och slagsmål i dessa sammanhang är förkastligt är en helt annan fråga som jag inte tänker diskutera idag). Under en fotbollsmatch mellan VPS och KuPS lär Kuopio-anhängare ha skrikit "hurrit", vilket enligt dem själva var ett missförstånd. Oavsett så gjordes det en anmälan till Bollförbundet eftersom detta anses vara rasistiskt, skriver Svenska Yle

 

hurri svenska yleLäs mer här och här.

 

Jag tycker att det är en aning överdrivet att kalla det här för rasism. Någon form av kulturrasism isåfall kanske, men jag vet inte. "Tydligen var inte antirasismkampanjen värt något enligt Kuopioborna", läste jag någonstans. Ja, Rött kort till rasism-kampanjen innebär visserligen att ingen ska diskrimineras p.g.a. etnicitet eller språk... Men jag får ändå lite det är så synd om oss-vibbar av det här. Måste vi vara så känsliga?

 

Ordet må vara nedlåtande och jag är den första att bli förbannad om någon kallar mig det på fel sätt (läs sista punkten i det här inlägget, lol) och jag skulle också ha blivit provocerad om jag hade varit på den där matchen. Men så länge vi låter oss provoceras av det, så länge vi blir kränkta och så länge vi gör rasismanmälningar av det, så ger vi egentligen bara ordet mer makt. Jag tror liksom inte att det slutar bara för att någon skulle få böter. Eller har jag helt fel nu?

 

När jag jobbade på en finsk kundtjänst i Stockholm och kunderna ibland frågade varifrån jag kom (p.g.a. min accent), sa jag bara att jag är en rantahurri. Då blev de paffa, skrattade lite och sa sedan inte mera. Sedan har jag dessutom på senare dar upptäckt den finlandssvenska hiphopgruppen Likanen Etelä och numera är det ingen tvekan om att jag stolt säger att jag är en hurri. 

 

hurrii

Bild och artikel här.

 

Jag tycker att man ska sluta slänga bensin på elden. Det hjälper definitivt inte att vi tycker synd om oss själva och jag tycker heller inte att vi har någon rätt att tala om rasism, rent historiskt sett. Fittiga människor finns det oavsett om vi bötfäller dem eller inte. Tysta ner dem istället. "Hell yeah jag är hurri, du önskar innerst inne att du också vore en". Och så har vi ju det så aningen uttjatade, men lika användbara "Puhu sä mitä sä osaat niin mä puhun mitä mä haluan". Lite mobbning supportrar emellan är inte så där farligt.

 

H-U-R-R-I, straight outta motherfucking Kirkkonummi.

Kommentarer

 • Ida

  22.09.2017 10:00 (1 månad sen)

  Håller inte med dig. Jag tar illa upp om någon kallar mig hurri, för det är inte en komplimang, det är ett nedvärderande ord och det har en negativ underton. Så varför skulle jag vilja använda det själv, och samtidigt uppmuntra andra att använda det? För använder man ordet själv visar man ju att det är okej. Vilket det inte är. Nej, jag tycker inte att vi ska "behöva tåla" det hat vi får ta emot. Jag har fått höra en hel del kränkande kommentarer och ord på grund av att jag är finlandssvensk de senaste åren, och jag får alltid höra att "sånt får man ju räkna med". Men nej, jag tycker inte att vi ska behöva räkna med att bli kränkta. Angående fotbollsmatchen du nämner var väl det ironiska i historien att de börjat hela matchen med att fördöma rasism och nolltolerans, och det första Kuopiosupportrarna sedan gör är att börja ropa hurri. För så länge nolltoleransen är mot finlandssvenskar spelar det ingen roll tydligen.

  • Karolina Åsmus

   26.09.2017 11:24 (26 dagar sen)

   Jag säger ju inte att vi ska räkna med att bli kränkta, jag ifrågasätter varför man blir kränkt (åt allt, hela tiden). Min poäng var att jag inte tycker att man kan kalla det här för rasism. Sen tycker jag att folk överreagerar en aning och att man skulle kunna ha lite självironi. Jag tycker allt handlar om HUR man använder ord samt i vilken kontext.


 • Hurrityttö

  22.09.2017 14:39 (1 månad sen)

  Personligen skrattar jag när jag blir kallad hurri. Det är ett så kraftlöst försök till att få mig att känna mig dålig för den jag är.

  • Karolina Åsmus

   25.09.2017 20:16 (27 dagar sen)

   Precis så.


 • Madeleine

  22.09.2017 15:37 (1 månad sen)

  Jamen ja!! Måste man liksom vara så butthurt alltid? Jag, personligen, känner inte alls att hurri skulle vara _rasism_. Vi e ju liksom ingen egen ras, eller iaf känner jag mig nog som en del utav resten av finland. Och jo, jag har ofta sagt till finskspråkiga att jag är en hurri. Vi finlandssvenskar har vårt språk och vår kultur, men att alltid bli så himmelens förbannad över att ngn ropar hurri så ja, jag blir lite trött. Och nej, vi e nog inte någon utsatt grupp i samhället eller finland. Vi har det bra. Därför känns det inte likadant som att ifall ngn ropar ngt rasistiskt åt en med utländsk härkomst eller annan hudfärg. Men tack för inlägget, hoppas du int får allt för mycket skit för det! :D

  • Malin

   23.09.2017 10:23 (29 dagar sen)

   Ja samma ras är vi ju alla människor på denna jord. Det faktum att någon har det bra ger väl ingen annan rätten att ropa något whatsoever efter en. Att bli förbannad över rasistiska kommentarer handlar väl mer om en ilska över det fientliga människor emellan överlag, än att man själv blir "butthurt".

  • Karolina Åsmus

   26.09.2017 11:26 (26 dagar sen)

   Håller med Madeleine här, jag tycker inte att ordet hurri kan kallas rasistiskt. Och just ordet butthurt var det jag sökte, men vet inte vad som skulle vara motsvarande på svenska. Lättkränkt kanske.


 • Girl

  22.09.2017 16:11 (1 månad sen)

  Jag är stolt över att vara hurri! Det handlar inte om att tåla, det betyder att vi finns och att vi väcker känslor. Numera har ordet också en underton av beundran. Jag tycker att vi ska förvandla det till något positivt genom att bejaka det.

  • Karolina Åsmus

   26.09.2017 11:26 (26 dagar sen)

   Yes!


 • E

  22.09.2017 20:50 (1 månad sen)

  Jag tycker också det är ironiskt att man började med att visa nolltolerans mot rasism och sedan ha en ramsa om hurri. Hurri för mig är ett skällsord för en som pratar svenska.

  • Karolina Åsmus

   25.09.2017 20:25 (27 dagar sen)

   Ironiskt ja, skällsord ja, korkat av Kupiosupportrarna ja, men... rasism?


 • Lina

  25.09.2017 00:35 (28 dagar sen)

  Jag håller inte med dig. Om jag förstått det rätt är du själv lärarstuderande? När det förekommer glåpord i klassen hoppas jag att du ställer dig på offrets sida istället för att be det att inte vara så känsligt? Speciellt i dessa tider där rasismen växer behöver vi vara tydliga med vad som är konstruktivt och upplyftande och vad som inte är det. Och inte shama den som tar åt sig. Det är alltid den som gör fel som bär ansvaret, inte den som drabbas.

  • Karolina Åsmus

   25.09.2017 20:24 (27 dagar sen)

   Det är självklart att jag skulle ställa mig på den mobbades sida. Bara för att jag inte tar åt mig av ordet hurri (eller känner mig som ett 'offer') betyder det väl inte att jag skulle tillåta glåpord i skolan. Kontexten spelar roll, i ett klassrum där jag är lärare reagerar jag på ett annat sätt än jag gör som åskådare på en fotbollsmatch.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.