torsdag 5 oktober 2017 - 12:00

Gräver i gamla bilder

Jag är en sån där som ofta har en massa olästa mejl i inkorgen. Min syster höll på att flippa ur när hon såg den där röda bollen ovanför mail-appen eftersom det stod 1823 i den, eftersom hon själv alltid är superorganiserad. De där mejlen är förstås bara en massa reklam och skit, men jag har liksom bara inte orkat rensa dem. Förrän nu, när min gmail började hota om att mitt lagringsutrymme är fullt. Wtf. Så nu har jag rensat – nu har jag inga olästa mejl, jag har raderat typ ALLT ur hela min gmail (fanns mejl från 2010 där) och jag avprenumerar pedantiskt varje nyhetsbrev jag får. Så skönt. 

 

När jag nu satt och rensade dessa mappar hittade jag också ca en miljon gamla bilder. Jag har länge gjort så att jag mejlar bilderna till min egen inkorg när jag inte orkar föra över dem med sladd eller dylikt, sen laddar jag ner dem. Men så har de bara lämnat där i mejlen. Så före jag raderar dem tänkte jag välja ut en del bilder ur dessa gamla gömmor, så här throwbacktorsdagen till ära.

 

259943 10150646541825133 1348712 n

 

Juni 2011. Var i Marbella med familjen, brunbränd och trött tydligen. Den sommaren var jag i Spanien i 10 dagar, för att sedan fara hem till Sverige en sväng och reste nästa dag till Cypern där jag spenderade följande tre veckor tillsammans med Kajsa. Har så sjukt många roliga minnen från den sommaren!

 

IMG 4084

 

Juli 2011. Jag bodde alltså i Sverige. Hade en sån här telefon till vilken mommo skickade ett sms för att hon tyckte att det var dags att börja komma hem. "Du ska komma hem nu för vi ska börja ta upp potatisen. Mommo." Nå, två månader senare flyttade jag tillbaka till Finland, så jag tog henne på allvar åtminstone.

 

DSC 0397

 

December 2011. Den här bilden är tagen på julafton, tror att vi här var påväg från Kokkola efter att ha varit där och hälsat på släktingar samt besökt gravgården.

 

DSC 0165

 

Maj 2012. Syster och mina två Sverige-kusiner ute vid Fäboda. Skrattade högt när jag såg att den här bilden var skickad till "Fannigrisen" snabel-a nånting punkt nånting. Älskar gamla mejladresser.

 

bild 10

 

Juni 2012. En del av högastadie- och gymnasiegänget, varav största delen nu bor utomlands (Norge, Sverige, Spanien). Det ser ut att ha varit en varm sommar som vanligt åtminstone. Jag tror att den här bilden är tagen på någon villafest ute i Larsmo någonstans.

 

sms

 

Juni 2012. Ja, det här talar väl för sig själv. Använde man inte WhatsApp år 2012 förresten? Jag vet inte när jag senast skulle ha skickat sms till någon, idag känns det ju nästan lika officiellt som att mejla någon.

 

dikt

 

September 2012. Introduktion till litteraturvetenskap. Vi fick i uppgift att klippa sönder gamla dikter för att sedan pussla ihop nya. Jag tror att jag gjorde den här med Jenna och någon annan. Tycker att den blir bättre för varje gång jag läser den haha.

 

bild2

 

Oktober 2012. Jag bodde alltså i Åbo den här hösten och gick en kväll tillsammans med Elin till Åbo Svenska Teater för att se förhandsvisningen av musikalen Hair. Minns inte så mycket förutom en Scandinavian Hunk som klädde av sig spritt språngande naken på scen. Bra sorterat där, hjärnan.

 

bowling

 

Februari 2013. Bowling med lillebror, när det ännu fanns en bowlinghall i Jakobstad. Jag hatar för övrigt att bowla, kanske mest för att jag är helt värdelös på det. Eller det går alltid i vågor, först slänger jag tre klot i rännan och sen tre strikes. Orkar inte.

 

vaasa

 

Mars 2013. Underbara Vasa på våren, får såna vårkänslor när jag ser såna här bilder. Snön smälter, solen skiner, Pampas nationaldag ska firas, allt det där. Jag minns att vi inte hade en enda lektion under pampasveckan det året, det stod alltså "Ingen undervisning, Pampas Nationaldag" eller något liknande i TimeEdit. Heja Peffan!

 

halloween

 

Oktober 2013. Kombinerade födesldags-, inflyttnings- och halloweenfest på en och samma dag. Bodde i Vasa, fyllde 22 år och hade originellt nog klätt ut mig till katt, som typ trettiofem andra brudar på Ollis den kvällen.

 

bild 1 1

 

Maj 2014. Värmebölja i mitten av maj, allt var bättre förr i tiden. Ääälskade den här bikinin också. Jag minns att jag låg på gräsmattan och försökte plugga på en omtent hela den där dagen, men det gick inget vidare. Trots det lyckades jag sedan höja från underkänd till 5, så slutet gott, allting gott.

 

bild 2 1

 

Juli 2014. Päärona ur eiji landi. Det är och förblir fortfarande något av det bästa med sommaren, potatis med pikkalaka. Och biffar. Och fetaost. Och halloumi...

 

sept14

 

September 2014. Vi gjorde en sån här grej på bildkonst – klassens eget konstverk. Läraren rullade ut ett brunt gigantiskt papper på ett bord, bad oss skriva ner bokstäverna ur vårt namn (stort, lite huller om buller och så att det bildade en "ram" där man satt) för att sedan börja snirkla runt med färger kring bokstäverna för att fylla sitt område på pappret. Det här är helt klart något jag skulle vilja testa i en klass nångång!

 

DSC 0840

 

December 2014. Juldagen hos mommos och moffas. Tänk att det ser ut så här snart igen!! Jag hoppas på en rejäl vinter i år, inget himla snöslask, tackarrrr på förhand.

 

DSC 84

 

Maj 2015. Jag och Kajsa bestämde extempore att åka till Malta för att hälsa på Sofia som vi inte träffat sedan Cypern 2011. Vi var där en knapp vecka, vädret var perfekt och vi njöt av att få bo i en lägenhet mitt i Sliema tillsammans med Malta-experter som guidade oss runt ön. Kanske gör en hel throwback från den resan nångång!

 

IMG 0392

 

Juli 2015. Syrran, brorsan, jag och moffa på ett sommarcafé i Kållby. ♥

 

blogg2

 

Juli 2015. Mommo fyllde år och vi hade bjudit in släkten på kalas. Det är ändå ganska sällan hela släkten samlas, det blir ju mest på olika högtider, så det kändes roligt att vi fick till det här. Vi hade tur med vädret också (även om det var en aning kyligt), så våra planer om att vara utomhus gick att fullfölja. 

 

IMG 0582

 

Juli 2015. Många bilder från den här månaden tydligen. Johanna och Kajsa på Melody en MÅNDAG tror jag det var. Det var alltså Jakobs Dagar och vi gick ut och dansade lite bara för att. 

 

20160214 111107

 

Februari 2016. Hahahah. Krapula much? Vet inte varför jag laddar upp den här, men lite kan man väl bjuda på. Mamma, som alltid, ba: "Jaha! Hur mås det? Ska det va en öl???" och så fotade hon mig och tyckte hon var jätterolig. Nå, lite roligt är det ju nog så här i efterhand.

 

larsmo flytbastu

 

Juli 2016. Pammens pappa hade byggt ihop en flytbastu (sånt där man gör på en eftermiddag ni vet...) och vi fick äran att ta ut den på jungfrufärd. Gänget var återförenat, solen sken, vi grillade, drack lite bubbel och bara NJÖT. Det kan ha varit den bästa kvällen den sommaren faktiskt. 

 

IMG 7727

 

Augusti 2016. Kände att det här inlägget saknade selfies så jag tog den första som kom emot. Bilden tagen i Vasa när jag bodde i Rewell Center-lägenheten. 

 

IMG 9695

 

December 2016. Var påväg till jobbet och  möttes av en så mäktig soluppgång att jag var tvungen att stanna och fota den. Såna gånger önskar man ju att man hade haft systemkameran med sig, men det fångades ganska bra ändå. 

 

Så, det var en sammanfattning av bilder i min mejl sedan 2011! Jag blev helt otroligt nostalgisk av det här, det blev ju snarare en rejäl trip down memory lane här nu. Det är så mycket som ändrar på bara några år och att titta på bilder så här snabbspolat visar också hur fruktansvärt snabbt tiden går. Carpe diem (lol) och så vidare. 

måndag 24 juli 2017 - 06:45

Gammalt Åbo-angst

Jag skulle till Åbo i höst ja. Jag bodde ju där i typ en termin för några år sedan och på min gamla blogg hittade jag några inlägg från min korta tid i Finlands forna huvudstad. Jag tänkte dela med mig av dessa ångestfyllda godbitar. Notera att jag alltså snart skulle fylla 21 år när jag skrev detta. Shit vad tiden går.

 

 

Skrivet den 28 augusti 2012:

"Sitter i min lägenhet i Åbo och äter som bäst min första frukost här. Rostat rågbröd (som min brödrost i princip brände upp) utan pålägg (jag glömde tydligen det när jag handlade?!). Till denna lyxmåltid avnjuter jag, håll i er, ett glas vatten. Det här med att flytta hemifrån kan nog bli lite knivigare än väntat. Och då har jag inte berättat om gårdagen ännu. Åherregud. Jag återkommer."

 

abo turku

 

Också skrivet den 28 augusti 2012:

"Två dagar som åbobo kan jag sammanfatta med ett ord: känslostorm.

 

Jag hade dumt nog inte dubbelkollat antagningsbrevet och gick därmed i tron om att skolan skulle börja idag, tisdag, eftersom min kompis skulle börja då. Nå, på söndag kväll tog jag fram brevet och insåg till min förskräckelse att jag skulle infinna mig vid akademin redan på måndag, dvs 12 timmar senare... Jag panikerade totalt, började tjuta som ett litet barn och förbannade min slarvighet.


Som tur fanns det människor i min närhet som tröstade mig och såg till att allt ordnade sig. Det blev alltså snabbt ändrade planer – jag köpte en tågbiljett och åkte iväg till Åbo tidigt på måndag morgon. 11:00 hoppade jag av tåget och inskrivningen skulle börja 11:15. Jag sprang till närmaste taxi och gled in på Arkens gård 11:13. Snyggt va? Så jävla typiskt mig.


Efter en lång första skoldag bestämde vi med tutorerna och några klasskompisar att gå ut och ta en öl på kvällen. Vi gick till Bremer, riktigt mysigt ställe. Eftersom jag bor lite utanför centrum skulle jag ta sista bussen hem som gick strax före midnatt. Ni kan ju gissa om jag hittade bussen. (Svar nej.) Jag sprang som en tok av och an längs Tavastgatan, Domkyrkan och Salutorget och försökte hitta bussen, utan resultat. Jag frågade hjälp av busschaufförerna, men de tycktes inte ha en aning om något. Klockan hann bli så mycket att jag visste att det inte gick några fler bussar och blev därför tvungen att ta taxi istället.

 

Inte nog med det, jag råkade dessutom ut för ett svin till chaufför. Det nästan första han sa var 'Jaså du är en såndär finlandssvensk', på finska. Jag pratade artigt finska tillbaka och försökte vara trevlig. 'Studerar du vid Åbo Akademi? Var inträdesprovet svårt?' undrade han, och fortsatte: 'Det är ju så jävla enkelt att komma in dit. Ingen söker ju dit, så det är klart att du kom in' och flinade överlägset. Jag ville helst av allt slå honom i ansiktet, men lät bli. Hemma halv ett på natten. Trött i fötter och kropp. Förbannad på buss- och taxichaufförerna. Slutkörd av de senaste 24h av stress. Brast ut i gråt igen."

 

karen

 

Den 23 oktober 2012:

"Kom tillbaka till Åbo sent igår kväll. Trött som fan sockrade jag mina stekta ägg. Märkte därefter att tandkrämen var slut, fick ta till tvål istället. Mums. Två minuter senare slängde jag min telefonladdare i toaletten.


Vaknade idag på fel sida, trött och stressad. Inte förberett mig tillräckligt inför dagens presentation. Kollade igenom posten jag fått under höstlovet. Vad hittade jag där om inte hot om fängelse från skatteverket. Nästan. För att jag glömt att fylla i någon blankett jag inte visste om att fanns. Ringde dem, fick inget svar. De jävlarna börjar tydligen inte sin arbetsdag förrän 09:00.


Satte mig i ren protest ner vid datorn istället för att göra mig i ordning. Missar snart min buss. Blir en fin dag det här."

 

 

Några kommentarer, skrivna idag: 

1. Jag blir lite glad av att märka att jag har blivit bättre på att ta ansvar sedan detta. Jag är helt pedantisk med att kolla alla tider, brev, kalendrar och scheman och det där med att missa skolstarten med en dag skulle nog aldrig hända i dagsläget. Peppar peppar.

2. Tvätta munnen med tvål? Liksom seriöst? Va? Hahaha.

3. Jag skulle faktiskt gärna flytta tillbaka till Åbo idag, för stadens skull. Jag ska inom kort berätta för er varför jag ändå inte kommer att göra det, trots att jag bara för ett par veckor sedan t.o.m. hade börjat efterlysa lägenheter. CHANGE OF PLANS!

onsdag 19 juli 2017 - 14:00

I'm a 90's bitch

Veckans lista här heter Min generation och som någon kanske vet är jag född det ljuva året 1991. Jag är alltså renodlad nittiotalist och har många starka och härliga minnen från den tiden. Rubriken är förstås från Icona Pops låt I Love It.

 

Jag är född:

1991, den 18:e oktober, mitt i natten. En fredag, som också alltid har varit min absoluta favoritdag i veckan. (För det är säkert en ytterst unik åsikt, haha). 

 

Under mitt årtionde hände det här:

Vi lyssnade på Backstreet Boys, Aqua och Vengaboys. Det var helt klart den töntiga popmusikens (och boybandens) tid: Five, Westlife och *NSYNC, bara för att nämna några. Jag gillade aldrig Spice Girls, men de var också stora. Det fanns bl.a. Spice Girls-slickepinnar och Backstreet Boys-samlarkort. Eminem fick sitt stora genombrott och jag var hans största fan sedan sju års ålder. 

 

Typ ALLA filmklassiker kom ut på 90-talet: Pulp Fiction, Titanic, Matrix, The Lion King, Fight Club, The Shawshank Redemption, Pretty Woman... Jag skulle kunna lägga till hur många som helst! Vi miste bl.a. stjärnor som Princess Diana, Kurt Cobain, Tupac Shakur, Notorious B.I.G. och Freddie Mercury.

 

Internet slog igenom och mobiltelefoner började användas på riktigt. Finland vann ishockey-VM.

 

90tal

Jag och min bff Juho // Syrran och jag, rädda att drunkna inomhus tydligen 

 

Folk klädde sig på följande sätt:

Exakt som i filmen Fucking Åmål. Precis som alla ungdomar klär sig nu alltså, fast med fulare hår och fulare smink. Vi hade inte Youtube-tutorials och det tog 30 minuter för en plattång att bli varm. Men chokers, töntiga frisyrer, magtröjor, toppar med tunna band, platåskor... Vet ni kids, det är inget nytt. Däremot hade vi mycket fulare byxor, typ riktigt brutala bootcutjeans som täckte ens klumpiga skateskor. Sen använde vi breda pannbands också, något som inte tycks ha kommit tillbaka, gudskelov. Ögonbrynen var smala, ringarna i öronen stora – och den svarta kajalen var bred och slarvig. 

 

Mitt årtionde förknippar jag med:

Eminem, Lejonkungen, tidiga tv-morgnar med typ The Tribe på tv, riverdance (mest för att min syster tvingade mig att se det om och om igen), boybands, sura godisremmar, såna där kladdiga händer som jag inte vet vad kallas, korvalappustereon, ljudet av modemet som ansluter till internet, Nokia (och Snake), Tvillingarna-serien, handskrivna brev, Tiimari, OKEJ-tidningar – och alla tillhörande planscher som man dekorerade väggarna med, musikvideor på MTV, Crash Bandicoot, klistermärkshäften, Kalle Anka- och Bamse-tidningar...

 

kalle anka

En bråkdel av alla gamla tidningar.

 

Den bästa låten från året jag är född:

Nirvana - Smells like teen spirit

 

Min generation växte upp med:

Att MTV spelade musik med tillhörande musikvideon. Jag kunde sitta en dag och vänta på att få höra min favoritlåt, bara för att få banda in den på kasett för att sen kunna lyssna på den när jag ville. Samma sak gällde radio. Vi hade inget Spotify eller YouTube. Vi hade god damnit inte ens internet (herreGUD vad gammal jag är). Vi gick och knackade på hos kompisen och frågade: "kan du va?", för vi hade inga mobiltelefoner förrän i slutet på 90-talet heller. Sen skrev vi sms utanmellanrumförattdetvarsvindyrtattsms:a och man kunde bara ha ett visst antal tecken per sms. Vi hade saldoraja. Vi brevväxlade, t.ex. med brevvänner man hittat via kontaktannonser i Bamse-tidningar. Vi cyklade till skolan även om det snöade och var minus tjugo grader och ingen hade plogat den halvmeter snö som täckte vägen.

 

90s

Åk 1, språkbadsklassen //  syrran, mamma och jag (hur coola brillor haha?)

 

En kändis som är född samma år:

Ed Sheeran.

 

Det bästa med att vara född under mitt årtionde:

Att vi har levt utan sociala medier och ständig uppkoppling, vilket hjälper oss i att vara kritiska mot alla skärmar idag. Vi hade liksom ett liv före internet. Allt var definitivt inte bättre förr, men det känns ändå som en fin sak att ha fått uppleva och kunna drömma tillbaka till. Vi stängde av mobiltelefonen till natten och att ha en egen dator på rummet var otänkbart. Jag gillar också att vi "vågade vara fula" och därmed kunde vara barn längre än vad ungar gör idag. Även detta har väl med sociala medier att göra. Vi hade inget Instagram att klä upp oss för eller att härma. Ännu på högstadiet såg vi liksom ut som stryk – och det är jag GLAD för.

torsdag 22 juni 2017 - 18:00

Midsommarfirandet genom åren

Imorgon är det midsommarafton och jag tänkte torsdagen till ära bjuda på en liten tillbakablick på midsomrarna mellan 2008–2016. Jag överdrev lite i det här inlägget när jag påstod att vi varit i Forsby varje år, för när jag gick igenom bilderna märkte jag att vi ju också varit i Sandsund 2009, Ayia Napa 2011, Oravais 2014 och Esse 2016. Men nåja, alla andra år har vi varit i Forsby haha. Jag ber om ursäkt för att vissa av bilderna är lite suddiga, på den där tiden hade vi inga systemkameror och våra telefonkameror hade två megapixlar. 

 

forsby midsommar 2008

2010 forsby midsommar

2011 midsommar

2012 midsommar

2013 midsommar

midsommmar 2014

misommar 2016

 

Klättring i torn och paddling i gummibåtar, aj aj alltså, nog är det ju den bästa tiden på året det här. Njut nu trots vädret och ha en helt suverän midsommarhelg!

torsdag 16 februari 2017 - 16:00

Håll hårt i drinken, abiturient!

ABI TEN, KOM OCH KÄNN! ABI TIE, NU SKITER VI I E! Jag kan inte riktigt fatta att det idag är sju år sedan vi stod på de där lastbilsflaken och skrek halsen av oss. När jag såg lastbilarna idag fick jag ett litet stick i bröstet, liksom hjälp, vart har tiden farit, oj vad man var careless, man hade heeela livet framför sig... Men nästa sekund mindes jag ovissheten man levde med på den tiden. Ingen aning om vad man ville, ingen aning om vem man var och ingen aning om hur livet skulle se ut om ett år. På gott och ont.

 

penkkis jg 2010

Feelisen på topp i skolan!

 

Visst var det på ett sätt en helt underbar tid, att vara 19 år, abiturient och helt utan framtidsvisioner... Men inte skulle jag byta plats om jag fick. Tänk ändå vad mycket man hinner lära sig på sju år. Jag har hunnit testa på att bo i Sverige, jag har påbörjat flera olika studier, jag har flyttat från Stockholm till Åbo till Vasa, jag har hunnit jobba med en massa olika jobb och jag har framförallt lärt mig så otroligt mycket om mig själv och om människor överlag. Ju äldre jag blir desto mer cynisk blir jag. Jag tror helt enkelt inte längre det bästa om människor. Det kanske i sig är lite tragiskt, men det innebär också att jag inte är lika naiv idag. Men man blir nog aldrig fullärd och om ytterligare sju år kommer jag säkert att titta tillbaka på den 25-åriga Karolina på samma sätt som jag idag ser tillbaka på 19-åringen.

 

abi 10

ABI ABI ABI, HEJ HEJ HEJ...

 

Själva ABI-dagen var en av de roligaste dagarna i mitt liv. Stämningen var på topp, vårt program i skolan var säkert det bästa Jakobstads Gymnasium någonsin skådat (enligt min ytterst objektiva åsikt) och vi pimplade i oss öl på skoltoaletterna (detta börjar ju vara preskriberat nu). Vi hade visserligen 25 minusgrader den där dagen, men solen sken och jag kan inte minnas att man ens skulle ha frusit. Man glömde liksom lite bort att man ännu skulle skriva studenten också, haha...

 

abi abi abi

På russebussen, eller jag menar lastbilsflaket // Sista måltiden vid vårt bord ♥

 

Det som jag däremot inte brukar vilja nämna när jag talar om penkkisminnen är att kvällsfesten sket sig fullständigt för min del. Allting började bra: vi åt middag, vi dansade och bara njöt av att fira att nu vara (typ) lediga från skolan. Jag hade bara druckit ett par öl på hela dagen och kommer ihåg kvällen i detalj. Det sista jag minns är att jag stod och pratade med en engelsman vid bardisken. Jag kommer ihåg hur han såg ut, vad han hette och vad han gjorde i Jakobstad. Men sen – total blackout. En kompis som såg detta har berättat att jag först stod vid bardisken som vilken normal människa som helst, för att sedan bara plötsligt säcka ihop. Därefter har jag blivit utburen, satt i en bil, skjutsad hem och i princip spytt ett dygn (jag spyr aldrig, och absolut inte av några öl).

 

Jag minns absolut ingenting från det att jag stod vid bardisken till det att jag vaknade i soffan nästa dag. Jag har skämts så mycket över det här att jag inte har velat tala om det, men jag tänker att det kan få någon att hålla extra hårt i sin drink nästa gång de är ute. Jag brukar inte gå runt och påstå att jag blev drogad den där kvällen, för det vet jag faktiskt inte, men något konstigt hände. Orsaken till att jag inte velat prata om det är att jag inte orkat ta emot kommentarer som "äh, du var bara för full". Det vet jag att jag inte var, men sällan hjälper det att förklara det för folk som bara ser en som en dum 19-årig ABI vet ni. "Eget fel jävla fjortis, sluta skylla från dig", typ.

 

DSC 0062

Glider omkring i min gamla ABI-tröja idag.

 

På tal om droger var det här en av våra fiffiga slogans: "CannABIs? Yes we can!". Detta förstås inspirerat av Obamas "Yes we can". Ironin är slående med tanke på att jag mot min vilja kanske har fått något starkare i mig den där kvällen. Jag är annars en ganska stark motståndare av all sån skit och tycker att det är tragiskt att det som var ett absurt skämt för oss idag snarare skulle passa in på varannan jeppisungdom. Cannabis, gräs, marijuana, hasch (jag vet inte ens vad som är vad), inget sånt fanns ens i min världsbild när jag tog studenten. Man hade kanske hört talas om någon som testat gräs nångång. Men nu verkar det som att varannan unge röker på varje helg. Vad hände där? Men det är en helt annan diskussion som jag kanske går in på en annan gång...

 

Jag vill bara säga att ni ska ta hand om varandra, hålla hårt i era drinkar och för guds skull inte lämna någon ensam. Jag hade tur att jag hade vänner och pojkvän som tog hand om mig den där kvällen, jag vill inte ens veta hur det hade kunnat sluta annars.

fredag 14 oktober 2016 - 08:00

BLOGGEN 1 ÅR!

Hipp hipp hurra! Idag fyller den här bloggen 1 år! Jag har bloggat i säkert 10 år sammanlagt, men just här på Sevendays har jag nu alltså funnits i trehundrasextiofem dagar. Helt otroligt vad snabbt det har gått – och vilket kanonår det har varit. Dagen till ära tänkte jag gå igenom höjdpunkterna från det gångna året. 

 

Oktober

Den 14:e oktober var dagen som jag meddelade att jag numera hittas här på Sevendays.

Samma månad fick jag hybris och skapade en egen Facebooksida åt bloggen.

Jag lekte språkpolis.

Jag blickade tillbaka på min barndom och listade några starka minnen från min uppväxt.

De inlägg som fick mest uppmärksamhet var serien med de riktiga magarna.

Ett av mina personliga favoritinlägg från oktober är det när vi fick oväntat besök.

 

resizedimage800504 fagel

 

November

Jag irriterade mig på PS-jag-är-tjej-tjejer.

Jag funderade på det här med mansdagen och varför den också behövs.

Jag skrev hur jag handskas med elakheter

En gammal dam från Lappland ringde mig regelbundet och jag svarade förstås.

Jag gick och vann massa fina priserGalan 2015.

Jag funderade på skitprat bakom ryggen och vita lögner.

På svenska dagen listade jag några finlandismer som man bör undvika i text.

Bloggens första (och hittills enda) frågestund ordnades och besvarades.

Mitt favoritinlägg från denna månad är det när min kompis hade sån hemsk krapula att hon spydde ut smörgåsbitar genom näsan.

 

resizedimage800533 DSC 0416 2

 

December 

I december började jag skriva krönika i Jeppis Weekly.

Jag efterlyste bilder på veteranerna i tidningarna runt självständighetsdagen.

Jag irriterade mig på saker igen.

Jag firade jul och började i samma veva skriva på min årsresumé.

Jag upprörde halva Svenskfinland när jag bloggade om barn och snabbmat – ett ämne som jag i efterhand nog inte skulle skriva om, haha!

Som julklappstips berättade jag om mamma-till-mamma-projektet.

 

resizedimage800533 DSC 0400 2

 

Januari

I januari diskuterade bloggvärlden bröst och mitt i tumultet skrev jag ett inlägg om hur man diskuterar på internet.

Jag köpte världens bästa skor som jag har plockat fram i höst igen, fortfarande lika fantastiska.

Jag svarade på en kommentar om hur vi finlandssvenskar "bryter på finska".

I januari var det tio år sedan jag och Challe hade vår första dejt

Vi var i Stockholm under samma resa som Challe for till Linköping på utbyte.

På tal om Stockholm berättade jag även om mitt år i storstaden och varför jag nu uppskattar Jeppis så mycket.

Avslutningsvis gav jag min åsikt gällande hysterin kring bröllop

 

resizedimage800533 DSC 0414 5

 

Februari

Jag hade fotoångest.

Inlägget om hur man vet att man är en jeppisbo fick stor spridning.

En dag ifrågasatte jag att man undanhöll detaljer om våldtäkten i Jakobstad.

Fortsatte med att skriva att ett nej alltid är ett nej.

Sevendays firade sin ettårsdag och vi åt mumsig frukost på Raawka.

Jag röt till om parkeringen i Jakobstad.

På skottdagen avslutade jag februari bloggmånad med att fundera över vem det är som ska fria.

Mitt favoritinlägg är det när jag klantade mig på ungefär 10 sätt på en och samma dag.

 

resizedimage800800 IMG 3056

 

Mars

I mars hade jag en vit månad och skippade därmed pampasfirandet helt.

Jag firade påsk med familjen i Jakobstad och irriterade mig på folk i trafiken.

Jag förklarade mina krångliga namn, lekte språkpolis igen och avslöjade mina senaste googlingar.

Dessutom svarade jag på en fråga om jag ens vill bli lärare.

Jag hade det ganska stressigt med kandidat, praktik, jobb och hela faderullan, men jag tog mig igenom det också.

Mitt favoritinlägg från mars är helt klart throwbacken till 2007!

 

resizedimage800533 DSC 0096 2

 

April

I april beslutade regeringen att skära i studiestödet ytterligare och jag reagerade förstås på detta.

Jag besökte Challe i Linköping och såg Byz live.

Linns lista om evighetsfrågorna snurrade runt på alla bloggar och jag svarade också på dem.

I april upptäckte jag bh:arnas underbara värld när man hittar rätt storlek: skrev en guide i hur man går till väga!

Jag läste igenom gamla brev som min moffas mamma hade fått av beundrare som flyttat till USA.

April avslutades med att baka världens godaste muffins. På riktigt alltså, världens godaste. 

 

resizedimage800533 DSC 0106

 

Maj

1:a maj och vappen firades i Åbo och på morsdagen skrev jag ett inlägg om min underbara mamma.

Den 12:e maj uppnådde jag min målbild med kandidaten.

I maj var det någon jävel som skrev elaka kommentarer, i andras bloggar, i mitt namn.

Jag skrev en lista på hur man kan bete sig i bloggvärlden istället för att gnabba och vara pinsam.

Jag skrev den här bloggens hittills enda EFIT-inlägg, kanske det snart är dags igen?

Jag repostade mitt kanske mest uppskattade inlägg hittills: Varför jag tackade nej till C9.

Jag tipsade om hur man kan hjälpa ett distansförhållande på traven.

Jag hävdade också att problemfri kärlek inte existerar.

Jag fortsatte på det jag började med i oktober och bad den här gången folk skicka in bilder på sina lår – och en massa fina lår fick vi se!

Vidare skrek jag lite på idioter som klistrar upp fientliga meddelanden i Jakobstad.

Jag märker nu att jag var on fire i maj, men återigen är ett av mina favoritinlägg en throwback, denna gång från 2008.

 

resizedimage800533 DSC 0135

 

Juni

I juni hade jag blåmärken i mellangården och besökte Fäboda för första gången i år.

Inför sommarens fester tipsade jag om anpassningsbara lekar som går att köra på vilken fest som helst.

Jag hade en fantastisk midsommar i goda vänners lag, men skrev också om midsommarfirandets baksida.

Jag publicerade samlade citat av min sambo och skrev också om vår inte så jättelyckade fiskeutfärd...

Jag tipsade om bra jeppishiphop, om saker att göra när man har tråkigt och om mina bästa hårknep

I juni skrev jag också ett av bloggens kanske mest lästa inlägg: När blev det så svårt att äta?

 

resizedimage800533 faboda 15 juni

 

Juli

Jag svarade på en läsarfråga och tipsade om saker att hitta på i Vasa.

I några dagar gick jag runt med en klump i magen inför ett papa-prov p.g.a. trauma sedan tidigare.

Jag tipsade om hur man kan upptäcka smygreklam i bloggar. 

Vi firade jeppisdagarshelgen i dagarna två – helt klart en av sommarens bästa helger!

Jag visade bilder från när vi åkte runt i en hemmabyggd bastuflotte i Larsmo. 

Jag skrev ner några bekännelser om mig själv och delade med mig av min bloggstatistik.

En kväll gick jag ut på promenad och möttes av en massa motorcykelmän och en annan dag funderade jag över bebisar på Oktoberfest

 

resizedimage800600 forferre

 

Augusti

Jag och Challe flyttade in i en ny lägenhet och jag visade upp bilder från vardagsrummet och sovrummet.

Jag svarade på en läsarfråga om hur jag lyckats dressera min pojkvän så väl.

Min gamla språkbadsklass ordnade reunion och Sevendays ordnade sommarparty.

Min moffa fyllde 89 år och jag var nöjesprofil i Vasabladet.

Jag hävdade att folk som är "lyckliga online" är olyckliga IRL och förtydligade sedan hur jag menade.

 

resizedimage800531 klasstraff 9G

 

September

Jag skrev om att bli av med sin inre mobbare efter att ha hört ett konkret tips i en podcast.

Jag var riktigt nära att krocka och typ en vecka senare körde jag ihop med en cyklist...

En medelålders man tyckte jag skulle spilla bröstmjölk i kaffet och jag efterlyste svar på tal.

Höst-Vasa bjöd på otroliga solnedgångar och jag fångade en av dem på bild.

En torsdag blickade jag tillbaka till året 2009!

 

vasa solnedgang

 

...och så var vi inne i oktober igen. Tänk så snabbt ett år går! Hur ser allting ut om ytterligare ett år? Vips säger det bara så har vi oktober 2017. Spännande! Tack för att ni kikar in här och lämnar kommentarer, det gör bloggandet så mycket roligare. ♥

torsdag 1 september 2016 - 22:08

Throwback till 2009!

Jag har visat er bildbomber från både 2007 och 2008 och idag tänkte jag visa er bilder från... Ja, ni kanske kan gissa: 2009! Året jag fyllde 18 år, gick sista året i gymnasiet och jobbade som en tok. Under bilderna har jag lagt till originaltexterna från Bilddagboken, dock har jag inte skrivit in datum den här gången, men det går i kronologisk ordning åtminstone. Enjoy!

 

januari

Of course I love you. Now get me a beer.
aija supergammal bild. btw så ede måndag. igen. nice.

 

coolt

Skola 08:00-15:45, jobb 16:00-22:15... idag igen, ja lovar att ja int e sliten!
Men en äldre herreman från England sjöng för mig idag vid jobbet. Totally made my day.

 

83574 1238444967

Nå tjejer som va vi Dös

 

96906 1240256274

Fjortis hej fjortis hå hur ska detta gå!
Puzz på fykepolarn min ihiHihh <3

 

27405 1241368289

Berlin! Stannade och fotade lite vid die Mauer

 

52251 1242330112

Lite tröst efter operan*

 

*Vi hade varit på en tysk fruktansvärd tretimmarsplåga som de kallade opera, alltså det var utan tvekan något av det värsta jag har varit med om i hela mitt liv! Ännu idag när jag pratar om det med Elin blir vi helt upprörda av hur hemskt det var.

 

45663 1244108865

Efter maten: kvällsvandring
Maria, Kajsa och jag @ Potsdamer platz

 

wadapp

Fias kalas ikväll! Wadapp!

 

skolavslutning

JG 2/3 DONE!!

 

41847 1245830184

GOMORON! Nu tänker jag gå ut och somna om på gräsmattan en stund, sen ska jag hinna ut och rulla med Elin före det är min tur att pallra mig iväg till jobbet. Och imorgon blir det beachen, giggity giggity goo..!

 

villafest

Villafest!

 

11679 1248098198

Rockperry! Fintelligens! Äntligen fick man se killarna man lyssnat på sen man var 9 :')

 

11106 1250865611

@ vårt bord @ JG <3

 

Now we on top feel the shot body rock Rock it don t stop round and round Up and down around the

You know what we say, party everyday
And I'm feeling that tonight's gonna be a good night

 

yo ho ho

Yo ho ho and a buttle of rum! // Make love, not war

 

47343 1252686300

Hägglunds nyförvärv Martha :')

 

Sen fortsatte vi vid det lokala diskoteket

Vid det lokala diskoteket.

 

75308 1261911464

Juldagen @ mommos & moffas

 

Ni får än en gång ursäkta bildkvalitén, men jag tycker ändå att det är så roligt att spara såna här throwbacks i skilda inlägg. Jag har inte riktigt kunnat ta me alla bilder jag skulle vilja, helt enkelt för att man laddade upp galnare saker förr haha. Det var ju typ bara ens 50 bilddagboken-kompisar som såg bilderna liksom, men nu är det ju inte riktigt så. Men här var en liten highlight från år 2009, nästa gång hoppar vi vidare till 2010!

 

måndag 11 juli 2016 - 14:00

Köpes!

Nu när vi fixat lägenhet inför hösten känns det bättre att börja fundera på möbler, när man vet vad som ryms vart osv. Vi har redan det mesta, som säng, bokhylla, tv, tv-bord och soffbord osv. Det vi däremot behöver är en soffa. De vi hade i förra lägenheten började vara så pass retro att de inte gick att använda längre. Samma sak var det med köksbordet och stolarna. Vi har visserligen ett litet fjuttigt tvåpersonersbord från IKEA, men vi skulle nog nästan vilja ha ett fyrapersoners, när man ska ha folk över osv. Har spanat in ett set som jag tror att vi ska klicka hem redan idag faktiskt.

 

Några bilder från förra lägenheten!

kok

Det här bordet hade blivit målat säkert 10 ggr, allt från svart, turkos, silver – och så slutligen vitt, före det sedan skrotades i vintras. Pinnstolarna är mommos och moffas från början, och dem sparade vi eftersom de fortfarande är så fina.

 

taklampa jotex galleri

Köpte den här lampan från Jotex. Tycker den är söt, men ångrar lite att jag inte tog en vit. Men den är nog mer än prydnad än en lampa faktiskt. Så den får hänga med till nästa lägenhet också!

 

kladstallning ikea2

En bild från sovrummet. Klädställningen från IKEA blev snabbt en av mina bästa vänner. 

 

DSC 0029 3

Med ett par enkla medel piffade jag upp vår sovrumsvägg. Ett band, några små klädnypor samt en bunt foton. Band sedan upp detta mellan de två vägglamporna. Tadaa!

 

120 sang

Här trängdes vi ännu i en 120 cm bred säng, herregud alltså. Den större sängen är typ det bästa köpet vi gjort någonsin. Men det här överkastet, är det inte helt ljuvligt? Tyvärr är det nu för litet för vår större säng, men det får vara framme som en filt i soffan istället. 

 

Tvåpersonersbordet jag nämnde skulle eventuellt kunna fungera som skrivbord istället, men det är lite osäkert ännu. Det allra viktigaste är nog ändå soffan! Jag har tittat runt lite på diverse hemsidor och även kollat på en del secon hand. Så vi får se vad det blir! Om just du råkar ha en extra soffa liggande hemma får du gärna mejla mig (karolinakjld@gmail.com) med bild och pris om du vill bli av med den!

checklist

fredag 24 juni 2016 - 12:00

Midsommarkollage

Glad midsommar allihopa! Dagen till ära har jag gjort ett litet bildkollage av en massa bilder från midsommarfirandet åren 2008–2014. De flesta somrar har vi varit i Forsby faktiskt och de flesta bilder är just därifrån. Observera flytvästarna vi hade på oss i ån, vi föregår med gott exempel minsann. 

 

midsommar3

midsommar4

midsommar5

midsommar6

midsommar7

Som sagt, ta hand om varandra och ha en fantastisk helg nu! ♥

torsdag 19 maj 2016 - 16:41

Blue Lagoon, Comino Island, Malta

I maj förra året åkte jag och Kajsa till Malta för att hälsa på Sofia som vi lärde kända under våra tre veckor på Cypern 2011 (som jag nämnde igår). Vi hade inte träffat henne sedan den där bartenderutbildningen, så det var sjukt roligt att träffas igen. Vi bodde mitt i centrala Sliema i en knapp vecka och hann med en hel del under de dagarna! Bland annat for vi ut på en dagsutfärd till Blue Lagoon som ligger vid Comino Island och idag ska jag visa lite bilder därifrån.

 

harbour malta2

blue lagoon malta

malta comino

comino island malta vacation

lizard malta comino

comino island blue lagoon

comino island blue lagoon malta 2015

 

För att ta sig till Comino tog man en färja från hamnen Cirkewwa och sen var det bara att njuta. Sol, bad, mat – och det absolut klaraste vattnet jag någonsin sett. Det så ut som en pool! Man blir lagom sugen att ta nästa flyg till värmen när man ser ut genom fönstret idag. Hann liksom redan bli girig när det var så fint väder för nån vecka sen. Men det sägs ju bli finare till helgen och nästa vecka, så det håller vi tummarna för!