fredag 31 mars 2017 - 11:00

Saker man inte ska säga

Jag råkade ramla över några riktigt informativa och intressanta klipp på Youtube häromdagen: vad man inte ska säga åt [en person med något som skiljer sig från normen/"det vanliga"]. Sånt här skulle ju typ skulle behöva visas i skolor, för precis så där är det: ibland vet man bara inte hur man ska göra eller inte göra och ibland blir det fel utan att man menar det. Här följer några klipp på vad man inte ska säga åt någon som stammar, åt transpersoner, åt någon med autism eller åt någon med cancer.

 

 

 

 

 

Summa summarum är väl ändå att det är allra bäst att fråga rakt och ärligt om man undrar något. HÄR hittar ni fler klipp från BBC Three med en massa olika intressanta teman. Vad är DU trött på att höra? Själv är jag ganska less på "höhhö pappa betalar" när man säger åt en finne att man är finlandssvensk, även om det inte riktigt går att jämföra med ovanstående teman. 

lördag 21 januari 2017 - 12:00

Halloumisallad

Jag bara måste dela med mig av mitt senaste favoritrecept. Jag kan inte nog understryka hur sjukt gott halloumi äroch jag FÖRSTÅR inte varför jag inte börjat äta det tidigare. Den här salladen håller en mätt hela dagen och går dessutom att variera i all oändlighet. 

 

Du behöver:

- Halloumi

- "Napolitana mix", rucola, mizuna, rödbetsblad, spenat

- Frön & nötter (jag använde solrosfrön, pumpafrön och cashewnötter ur GoGreens påse "salladsmix")

- Valio MiFú (paistettava ruoarae, dvs. stekbart... matgryn haha?) 

 

mifu ruokarae

 

1. Skölj salladen och ställ den på ett fat. 

2. Skär halloumin i ½—1 cm tjocka skivor och stek dem i smör på medelhög värme.

3. Plocka bort halloumin ur pannan och stek sedan mifu, frön och nötter tills de fått en gyllenbrun färg. 

 

halloumisallad

 

Sen är det bara att servera och hugga in. Eftersom halloumin har så mycket smak i sig själv behöver man inte ens krydda. Lite lite salt brukar jag slänga på nötterna när jag steker dem, men det är inte heller ett måste. Detta är definitivt min favoritlunch just nu! 

söndag 8 januari 2017 - 20:00

Hur få syn på norrsken?

Senast ni hörde något av mig nämnde jag att jag varit ute och jagat norrsken och samma kväll som jag skrev inlägget for jag ut på jakt igen. Och den här gången fick jag faktiskt syn på det! Jag hade aldrig förr fotat norrsken och det var som bekant svinkallt, så jag fick inte världens bästa bilder, men är ändå så nöjd över att jag lyckades fånga det! Övning ger färdighet och jag kommer att fortsätta jakten på norrsken så fort det utlovas mer. Mest glad är jag ändå att jag fick uppleva det, för det var faktiskt det häftigaste norrskenet jag sett i hela mitt liv. Det liksom täckte hela himlen och verkligen dansade runt stjärnorna. Så sjukt fascinerande. 

 

norrsken2

01:37 & -24°C

 

Instagram fick jag en fråga om hur man egentligen ska göra för att få syn på norrsken. Det är ju faktiskt inte bara i Lappland som man kan få uppleva detta fenomen, så jag tänkte berätta lite om det för er. För att norrsken ska vara ordentligt synligt i Österbotten behövs ett kp-värde på ungefär 4. I södrare delar av landet får värdet gärna vara närmare 5. Jag brukar följa med på Aurora Service som uppdateras varje timme och när indexet stiger över 3 är chansen att få se norrsken alltså riktigt god. Förutom kp-värdet ska det förstås helst vara stjärnklart (inga moln!) och det lönar sig att fara ut en bit utanför staden eftersom all belysning gör att man inte ser norrskenet lika bra, eller alls.

 

ezgif.com resize

 

Ytterligare ett tips är att ta med sig en ficklampa, för det är möööörkt så fort man kommer till ställen utanför stadens ljus. När jag tog de här bilderna var inte ens månen framme längre, så det var verkligen helt kolmörkt ute i skogen. Spännande och fascinerande på samma gång!

fredag 30 december 2016 - 06:30

Proteinrikt mellanmål

Idag ska jag tipsa er om det där mellanmålet jag nämnde i tisdags. Det är superenkelt, supergott och superhälsosamt och stillar både hunger och sötsug. Dessutom innehåller det allt man behöver för att orka fram till lunch, eller efter träning, eller som kvällsmat. 

 

proteinrikt mellanmal

Förutom detta brukar jag lägga till turkisk yoghurt och ibland lite müsli.

 

Japp, ni ser rätt: rör ihop kvarg, grynost (keso om du är i Sverige), turkisk/grekisk yoghurt och barnmat med valfri frukt (den här mangon är helt BÄST). Sen brukar jag toppa med lite stevia, som man förstås får tycka vad man vill om, men det är ändå fråga om så små mängder att jag väljer att tro att det är bättre än att toppa med socker. Och gott blir det.

 

mellanmal

Det där i mitten är alltså müsli. Thank me later!

onsdag 21 december 2016 - 09:00

Lite skryt

Jag har inte alls hängt med vad som hänt i bloggvärlden de senaste två-tre veckorna. Jag har varken orkat läsa bloggar eller aktivt blogga själv, så därför såg jag inte heller Danielas adertonde lucka förrän igår. Men titta så fint hon skrivit, jag måste faktiskt spara det här i bloggen också, för det gjorde mig så glad. Och för att skryta lite förstås. Så att ni som inte sett Danielas inlägg ännu också får ta del av hennes vettiga åsikter, hehe...

 

'Karolina som driver bloggen Karolinas Kaos. Karros blogg fastnade jag för ungefär första gången jag läste den, och det var långt före vi träffades för första gången. Hamnade faktiskt in på bloggen helt i misstag, och tänkte genast att "denna blogg kommer att bli en av mina favoritbloggar". Nå, rätt hade jag ju, och ett par år senare är bloggen fortfarande en av mina absoluta favoriter.

 

Karro vågar gång på gång ta diskussionerna som de flesta andra inte vågar, och det gör ju verkligen att bloggen sticker ut, samtidigt som det också gör den väldigt intressant. På tal om intressant kan Karro göra det mesta hon skriver om intressant, för även om hon typ skriver om smörgåsen hon åt till frukost, så är det ändå intressant att läsa (obs, för det mesta bloggar hon nog om annat än sina frukostsmörgåsar!) :D Dessutom är bloggen så äkta, för Karro är precis lika ärlig och rakt på sak i verkligheten som hon är i bloggen, samtidigt som hon också är väldigt snäll och trevlig förstås. Ooooch nu inser jag att det plötsligt blev lite oklart om jag försöker tipsa om Karros blogg eller Karro som kompis haha, men äh, alltså bra blogg och bra typ!'

 

aderton 584c2591ddf2b3432ebd7715

Ja, vad säger man ens? TACK! Här kan ni gå in och kika på Danielas julkalender! ♥

lördag 26 november 2016 - 11:00

Phone accessories

Kolla vilka söta detaljer jag fått hem till min mobil! Det finns få saker som irriterar mig så mycket som när batteriet i telefonen tar slut vid olämpliga tillfällen – typ på bussen (varför finns det aldrig uttag?!) eller på någon föreläsning (för på föreläsning behöver man ju telefon, haha!). Men nu har jag hittat min räddning, nämligen en liten power bank att ha med sig i väskan! En superöt sådan dessutom.

 

emoji power bank

skal

 

Bara att stoppa ner i väskan och plocka fram när batteriet börjar hota med att vara på sista versen. Och hur snyggt är inte det här skalet då? Förutom detta köpte jag också ett med ljust marmormönster. Bästa av allt? Allt det här tillsammans fick jag för under 10-lappen. Dagens tips: alla julklappar finns på eBay. Svinbra. Svinenkelt. Och svinbilligt. 

fredag 25 november 2016 - 08:00

Några inläggstips

corinne

 

Corinnes blogg hittade jag efter att hon och jag utpekats som "bloggtvillingar" på Finlandssvenskabloggares Instagram. Vad tycker ni, finns det några likheter? Vi träffades på Galan i lördags och nog ser man ju likheter, men kanske det mest var våra selfies som liknade ändå! Fast tja, alla blondiner med långt hår liknar väl varandra. Hursomhelst. I onsdags publicerade Corinne inlägget Jag har Vitiligo – och är Stolt över Det! och jag blev både ledsen, förbannad och glad när jag läste det. Välskrivet, viktigt och berörande. In och läs!

 

alternativmedicin

 

Jennie skrev i tisdags ett långt inlägg om en läkarstudents reflektioners syn på alternativ medicin. Kort sammanfattat: trots omfattande studier har man inte kunnat bevisa att alternativ medicin fungerar. Det finns så många konspirationsteorier gentemot sjukvården, så den här motsatsen var riktigt intressant läsning! I kommentarsfältet kommenterar en annan läkarstuderande också hens syn på saken, så gå in och titta där också.

 

blejk fejt fab

 

Okej, alla har kanske läst det redan, så det här kanske är ett sånt där no-shit-Sherlock-tips, men jag måste ändå ha med Ellens tacktal på den här listan. Jag känner mig typ lite så där stolt över att jag har läst Ellens blogg sedan ca tusen år tillbaka. Som när man har hört en bra låt före alla andra. BA SÅ NI VEJT SÅ HA JA LÄST HENNES BLOGG FÖRE ER liksom.

måndag 31 oktober 2016 - 07:30

Hormonfria preventivmetoder

Det är många som har frågat mig om vad jag använder mig av för preventivmetod, hur det har gått, hur jag har mått samt vad det egentligen finns för olika hormonfria metoder att ta till om man inte vill proppa i sig hormoner. Så idag ska jag lista de olika hormonfria preventivmedlen jag känner till samt berätta om vad jag använt mig av i ca 1½ år nu. Här är några av kommentarerna jag fick på inlägget om p-piller

 

"[...] Dock kommer jag aldrig använda mig av hormoner igen, utan hoppas hitta något annat passligt :) Tills det får vi köra på kondom efter graviditeten. [...]"

 

"jag minns att jag läste nångång när du börja med hormonfria p piller metoder? hur ha de gått? började precis med minipiller, fick dålig hud, vilket nu har lagt sig, men har också haft blödningar i 2,5 veckor nu..... känns INTE värt det. kan du berätta lite mera om det? och vad hette det?"

 

"Skulle gärna sluta med p-piller men vad finns det för alternativ? [...]"

 

 

Kondom

Kondomen är antagligen den vanligaste hormonfria preventivmetoden som används världen över och är också den enda metoden som skyddar mot könssjukdomar. Om kondomen används på rätt sätt skyddar den både mot graviditet och sjukdomar i upp till 99%.

 

Kopparspiral

Spiralen sätts in i livmodern och behöver bytas väldigt sällan, ca vart femte år. När spiralens sätts in gör den helt enkelt omgivningen otrevlig för spermierna. Produktionen av vita blodkroppar ökar i det fruktsamma sekretet som normalt bildas i livmoderhalsen och därmed kan spermierna inte befrukta ägget. Det kan dock uppstå komplikationer, som att spiralen hamnar på fel ställe eller flyttar på sig, men detta lär vara ganska ovanligt. 

 

Sterilisering

Om man har skaffat så många barn man ska ha, om man känner att man är klar, eller kanske inte vill ha barn alls, då är en sterilisering ett alternativ. Både kvinnor och män kan steriliseras, men att knipsa av sädesledaren på män är ett betydligt mindre ingrepp än att skära av äggledaren hos kvinnor. Kvinnors sterilisering görs under narkos medan män kan steriliseras under lokalbedövning. En sånt är ingrepp går förstås inte att ångra, så det gäller att vara säker på sin sak. 

 

Temperaturmätning

En kvinna kan bara bli gravid under det dygn som ägglossningen sker. Spermier kan däremot överleva upp till fem dygn i kroppen, så sammanlagt brukar man tala om att en kvinna är fertil i sex dygn per menscykel. Kvinnors temperatur fungerar så att vi har allra lägst temperatur strax före ägglossning. Så fort ägglossningen har skett stiger temperaturen och håller sig hög tills mensen dyker upp och är sedan låg fram till nästa ägglossning. Genom att hålla koll på sin temp kan man ta reda på exakt när man är fertil och på så sätt veta vilka dagar det är kondom som gäller.

Denna metod är dock säkrare om den görs med någon av följande alternativ:

 

P-dator

Med en p-dator mäter du din temperatur varje morgon och den räknar genom en algoritm ut precis vilka dagar du är fertil. När du har mätt tempen ger den dig antingen en röd, gul eller grön dag, beroende på fertiliteten. Röd dag betyder kondom, gul dag betyder att det är lite osäkert, grön dag betyder att det är fritt fram att köra på.

 

P-app

Jag har använt mig av p-appen Natural Cycles i 1½ år nu och det fungerar i princip på exakt samma sätt som en p-dator. Man har en basaltermometer och en app, man mäter temperaturen och matar in den i appen varje morgon. Sedan räknar appen ut precis vilka dagar man är fertil och inte. I början gav appen mig bara röda dagar eftersom den inte "kände" mig ännu, men redan efter några månader började jag få många gröna dagar. Det bästa med detta är att det inte spelar någon roll om man är regelbunden eller inte, för temperaturen fungerar ju ändå på samma sätt: lägre strax före ägglossning. Både p-datorn och p-appen tar i beaktande att spermierna kan överleva i upp till fem dagar. 

 

natural cycles

Läs mer på hormonfri.nu och Natural Cycles.

 

Jag slutade alltså med p-piller för ett och ett halvt år sedan efter att ha ätit dem i över sex år. Min mens började som tur fungera precis som den skulle direkt, men min hy reagerade ganska starkt och gav mig till en början väldigt mycket finnar. Men med tålamod, kost och envishet har det lugnat sig och den största skillnaden jag sist och slutligen märkt sedan jag blev hormonfri är att jag mår så mycket bättre. Jag är självsäkrare, gladare, positivare och jag har nästan ingen pms över huvud taget längre. 

 

p app

Nej, detta är inte ett samarbete med Natural Cycles...

 

Natural Cycles har varit ett perfekt sätt för mig att lära känna min kropp bättre. Det är väldigt intressant att följa med hur temperaturen ändrar under månaden och jag tycker det är ett suveränt sätt att hålla koll på olika symptom. Jag gör alltid anteckningar om jag mår dåligt, om jag har migrän eller om jag känner mig nere – för att se om man kan hitta något mönster eller samband. Om man inte vill använda en app som preventivmetod kan man åtminstone ladda ner en gratisversion för att börja föra lite mens- och humörsdagbok. 

 

hormonfria preventivmedel natural cycles

...bara mina egna erfarenheter och åsikter ♥

 

Fungerar det då? Tja, jag har åtminstone inte blivit gravid. Om man mäter som man ska, följer appens råd och sedan använder kondom på rätt sätt under de röda dagarna – då tror jag verkligen att det är så gott som omöjligt att bli gravid. Jag vill ändå understryka att jag inte skulle rekommendera denna metod åt någon vars värld skulle rasa samman om hon blev gravid. Vet ni? Jag har känt att nej, jag vill inte bli gravid just nu, men om jag blir det, så klarar jag av det också. Jag skulle inte säga att detta är den bästa metoden för en 16-åring att börja med, men jag tror också att folk är lite väl hispiga. Liksom ja, varför skulle det inte fungera? Det är ganska enkel grundläggande biologi det handlar om egentligen. 

 

Frågor? Kommenterarer? Funderingar? Hit me!

Mer läsbart om Natural Cycles:

Kliniska studier

Klassas det som ett preventivmedel?

Lika effektiv som p-piller

måndag 24 oktober 2016 - 08:10

Bota höstdeppen med rätt föda

På hösten är det många som drabbas av trötthet, stress eller rent av depression. Visste ni att det faktiskt finns något som heter årstidsbunden depression, som just vår- och höstdepression? Det är mycket vanligare än man tror och inget man behöver sticka under stol med! Jag tror nog att det var något sånt jag var inne på i våras när jag babblade om melankoli på våren.

 

Det jag tänkte skriva om idag handlar om hur man med hjälp av rätt kost kan lindra ångest- och depressionssymptom. Rätt mat kan inte ersätta terapi och/eller läkemedel, men har visat sig ha en mycket större positiv effekt på humöret än man kanske skulle tro. De livsmedel jag ska lista här kan hjälpa vid lindriga nedstämdhetsperioder och komplettera terapi och/eller läkemedel. Jag har läst runt så mycket på internet om det här att jag nu känner att jag vill sammanställa en lista på vad man bör stoppa i sig och vad man bör undvika. Fyll gärna på med egna erfarenheter i kommentarsfältet!

 

SATSA PÅ...

Kamomill

Kamomillte är lugnande och muskelavslappnande och hjälper därför vid sömnsvårigheter. Kamomill har en antibakteriell och inflammationshämmande verkan och därför även effektiv mot förkylning. Dessutom kan kamomill sänka blodtrycket.

 

Banan

Bananer innehåller proteinet tryptofan, ett ämne som omvandlas till glädjehormonet serotonin i kroppen. Bananen innehåller dessutom vitaminer (bl.a. B6 som reglerar blodsockernivåerna) som ökar vårt välmående och höjer vårt humör. Sist och slutligen är bananen en snabb energikick tack vare den höga halten kolhydrater. PMS? Depression? Ångest? En banan om dagen har visat sig kunna hjälpa. 

 

Mjölk

Minns ni att man brukade få ett glas mjölk när man hade svårt att sova som liten? Det ligger faktiskt något i det gamla husmorsknepet. Kalciumet har en lugnande effekt på musklerna och det mentala tillståendet och innehåller precis som banan det humörshöjande ämnet tryptofan.

 mjolk

 

Fullkorn & havre
Fullkornsbröd, fullkornspasta, fullkornsris... LCHF:are gör korstecknet, men fullkorn har också ett högt innehåll av tryptofan, proteinet jag nu nämnt några gånger. Så tanka kolhydrater under tunga dagar, det hjälper både kroppen och knoppen att orka. 

 

Vatten!
Studier har visat att åtminstone 25% av personer med stress lider av vätskebrist och stress bidrar som bekant även till ångest. Så en så enkel grej som att dricka ordentligt kan faktiskt hjälpa. Ett glas före varje måltid, ett till varje måltid – och så några till där emellan. Onödig grej att gå runt med ångest p.g.a. vätskebrist liksom...

 

Rosenrot

Det här lilla glädjepillret har jag bloggat om förr och det måste vara med på den här listan. Uppiggande, prestationshöjande, skärpande och t.o.m. ångestdämpande. Minskar stresshormoner i kroppen och ökar nivån av serotonin, dvs kroppens egna antidepressiva hormon. 

 

rosenrot1

 

Nötter

Under en stressig vardag när man kanske inte ens hinner äta ordentligt är nötterna perfekta. Med ett högt energi- och näringsinnehåll ger de en precis det man behöver för att orka. Nötter innehåller en massa nyttiga fetter, de höjer serotoninnivån och ger oss helt enkelt tillräckligt med energi (kalorier) som ett mellanmål bör innehålla. Nötter är också rika på magnesium, vilket ökar välmåendet och minskar trötthet.

 

Tomater & vattenmelon

Dessa två röda godingar innehåller antioxidanten lykopen som förbättrar sömnen – och sömnen är som vi alla vet livsviktig för humöret. Lykopen kan dessutom förebygga vissa cancersoter samt hjälper huden att hållas rynkfri, så det är ju också ett stort plus.

 

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinägern är typ den nya kokosoljan – den lär ska vara bra mot allt. Den hjälper matsmältningen på traven, den renar kroppen inifrån, hjälper mot acne och hudproblem, den är antiinflammatorisk och den funkar både invärtes och utvärtes för en massa olika hälsogrejer. Dessutom lär den vara uppiggande, alltså helt klart en produkt värt att ha i skåpet under vinterhalvåret! En shot om dagen gör bra för magen osv. 

 

DSC 0717

 

Grönt te
Te är inte bara hälsosamt, antiinflammatoriskt och fullt med antioxidanter. Det lär dessutom ha en lugnande effekt på kroppen, hjärnan och har visat sig vara ångestdämpande vid jobbiga situationer.

 

Kaffe & koffein
OBS! Om man har anlag för panikattacker bör kaffe undvikas eftersom det höjer hjärtfrekvensen och kan t.o.m. höja risken för panikångestanfall. Om man däremot lider av stress eller en lindrigare nedstämdhet/ångest kan kaffe ha en uppiggande och hälsofrämjande effekt.

 

Ytterligare livsmedel att gärna stoppa i sig...

Spenat, bönor, nötter, naturell yoghurt, frön, mandlar, sjögräs, ostron, lever, nötkött, ägg, apelsiner, lax, surkål, sparris, avokado, madlar och alla sorters bär. Överlag är alla slags vitaminer viktiga, så spring och köp i pillerversion om inte annat. C-, D-, B-, omega, magnesium, selen, krom, zink... Skriv upp en inköpslista nu genast!

 

hallon blabar

 

UNDVIK...

Alkohol

Kanske inte så chockerande. Alkhol är direkt ångestframkallande, inte bara p.g.a. dumheter man kanske råkar göra  i fyllan, utan även rent kemiskt. Det dumma är att alkoholen först dämpar ångesten, för att sedan göra att den kommer tillbaka med dubbla krafter. Som många andra droger helt enkelt.

 

Nikotin 

Nikotin påverkar sömnen negativt och är dessutom inget vidare för kroppen... Kan du inte sluta helt? Dra ner lite i alla fall!

 

Raffinerat socker & friterad mat

Alltså tyvärr. Att tröstäta typ glass och donken är alltså ingen hit eftersom dessa livsmedel helt enkelt höjer ångesthormoner i kroppen. Godis, bullar, kex, läsk, saft, pommes... Försök att skippa det så långt det går. Sen finns det även raffinerat socker i många livsmedel, t.ex. frukostflingor och en del yoghurtar. Men hej, kom ihåg att man även mår psykiskt bra av att ha en dag i veckan då man tillåter sig att äta skräp också. Mycket viktigt!

 


 

Det allra viktigaste är givetvis att äta mångsidigt och regelbundet och att sova ordentligt. Sen vet vi ju alla redan att motion och träning ökar dopaminet och serotoninet i kroppen, vilket i sin tur omvandlas till hormoner som hjälper oss att sova bättre. Kost, motion och sömn – vi har hört det förr, men det stämmer fortfarande. Så för att summera: ta en banan, gå ut på en promenad och drick ett stort glas mjölk före läggdags.

 

Källor: iFORM, HealthyLifeTricks, StegFörHälsa & MåBra.

onsdag 19 oktober 2016 - 10:00

Klädinspiration inför Galan!

Inlägget innehåller adlinks.

För någon vecka sen avslöjade Finemang att temat för årets gala är black & white vilket är typ det bästa som kunde hända. Jag äger i princip bara svarta kläder och känner mig helt klart bekvämast i svarta klänningar. Jag kommer alltså att ha svart på mig, så får vi se om jag kan klämma in nån vit accessoar någonstans. Eller så kör jag bara helsvart. 

 

Jag råkade se att Nelly har världens rea nu med kläder, accessoarer och skor på upp till 70% rabatterat pris just nu. Jag har plockat ut några klänningar jag kikat lite extra på!

 

nelly klanningar

 LÄNK // LÄNK // LÄNK // LÄNK

 

 

langklanningar nelly

 LÄNK // LÄNK // LÄNK // LÄNK 

 

 

skor nelly

 LÄNK // LÄNK // LÄNK // LÄNK // LÄNK 

 

 

Jag blir lite sådär att jag vill klicka hem allihopa!! HÄR finns fler svarta klänningar, HÄR finns vita klänningar och HÄR hittar ni fler skor i svart och vitt! Passa på och titta in nu, storlekarna går åt som smör i solen!