tisdag 3 oktober 2017 - 08:00

Had some drinks

FullSizeRender

 

Jag har gått och blivit helt besatt av Two Feet. Det är sällan jag så snabbt faller för ny musik och direkt börjar älska en ny grupp/artist, men det här bara golvade mig helt. Soundet, rösten, basen, gitarren – hela den här genren (indie/alternative/blues/rock?) bara knockade mig rakt av.

 

 

Jag lyssnar på dessa låtar om och om igen och tänker varje gång "den här är min favorit", tills jag lyssnar på nästa och ba "nej den här är nog min favorit", och så där håller jag på. Jag kan inte bestämma mig för vilken som är bäst, för alla är lika ohanterbart sköna. Jag rekommenderar att lyssna med hörlurar eller riktigt bra högtalare, du kommer att känna musiken i hela kroppen.

 

FullSizeRender 1

 

Som alltid med musik förknippar man den med en viss tidpunkt i livet och jag vet hur otroligt starka minnen av just hösten 2017 jag kommer att få av Two Feet när jag lyssnar på dem i framtiden. Bilderna i det här inlägget bara skriiiker Go Fuck Yourself, Had Some Drinks och Love Is a Bitch för mig.

fredag 29 september 2017 - 10:00

Honda & Surströmming

Den här Matias jag har babblat om har inte bara tre namn, Matias, Kribe och Funtsi, utan även ett fjärde: Matukka. När jag lärde känna honom kände jag inte till att han hade en Youtube-kanal med en massa följare, men med mina mad stalking skills tog det förstås inte länge förrän jag fick reda på det. När vi träffades tror jag att han hade runt 5k följare, men sedan jag lärt känna honom (observera mitt försök till att ta åt mig lite av äran) har han plötsligt fått 27k till. 

 

Nå, gissa vems vrålåk som har fått agera huvudroll (nåja) i en Youtube-video på ett konto med 32k följare? Det är förstås min lilla pärla, Hondan. Okej, den är inte ens min, men den har funnits i vår familj sedan urminnes tid, läs: ungefär sedan jag föddes, och den har nästan aldrig svikit. Den har sina skavanker, men den startar i alla väder och drar så gott som ingen bensin. Det låter ju nästan som att jag försöker sälja den här nu, men det skulle jag aldrig. 

 

honda comments

 

Tillbaka till det jag skulle berätta. Jag vet inte hur insatta ni är i "suomitube", alltså det finska Youtube. I början på året kände jag inte till en enda finsk youtuber, tills jag själv råkade lära känna en. Sedan dess har jag hittat en massa roliga konton att följa och det här är som en helt ny värld för mig. Om någon förresten har tips på svenska Youtube-kanaler värda att följa får ni jättegärna säga till, för den enda svensken jag följer just nu är Pewdiepie. 

 

Till Matukkas mest populära videon hör Sontaboxi- och Biitti 101-serierna. I den förstnämnda sågar han andra youtubers för korkade saker de har gjort eller sagt. Satir, humor, kritik, "rant". I Biitti 101 ligger fokus istället på musik. Det började med att han gjorde dåliga remixer på redan dåliga låtar, men har också i ett par avsnitt istället gjort riktiga remixer, om än med en hel del humor. I den här Biitti 101-videon har han gjort en metalremix på Daniel Okas låt Tanssit Mulle. Jag vet inte om ni har hört den? Här är originalet.

 

Och här är Matukkas version. Starring the white devil a.k.a. Hondan.

 

Förra helgen när jag var i Vasa spelade vi dessutom in en video där tanken var att han skulle äta surströmming som en 30k-följare-special. Jag hade köpt en burk av detta vidriga påfund när jag var i Haparanda och jag var så ivrig att få veta om det verkligen är så hemskt som alla säger. Och alltså... Ja, det är det. Tänk er den värsta jävla äggfjärten ni någonsin känt – och multiplicera det sedan med tusen. Blanda därefter stanken med ruttet kött (och en hint av UPM på en dålig dag) och vips har vi fått den ljuva doften av surströmming. 

 

OBS, inget för de känsliga och inget för de som sitter och äter när de ser det här.

 

Jag höll på att skratta ihjäl mig när vi filmade själva ätandet, ni kan ju tänka er hur svårt det var att vara tyst. Tårarna sprutade av alla skratt och kväljningar jag kvävde. Kolla in hans kanal på Youtube, han är hysteriskt rolig. Om man förstår finska och lite rå humor, vill säga. 

fredag 18 augusti 2017 - 10:00

Allt okej

Ni minns det här gänget jag berättade om? Den förstnämnda, Matias (eller Kribe) har även ett till alter ego, nämligen Funtsi. Jag har mången gång tidigare nämnt min kärlek för finsk hiphop, så gissa hur positivt överraskad jag blev när jag fick höra att den här killen gör egen musik också. Ni vet när någon säger att hen sysslar med musik och man direkt får lite ångest för att man kanske inte kommer att gilla det... Lättnaden när man sen märker att wow, det här är bra på riktigt. 

 

 

Låten Kaikki Okei ligger i skrivande stund på plats 18 på Finland Viral 50-listan och har även lagts till på Spotifys officiella lista Aitoa suomiräppiä. Hur coolt är inte det då? Kaikki Okei är helt klart min favorit hittills och jag tror bestämt att det är mycket bra grejer på kommande också... Funtsi hittas på Spotify, Youtube och Facebook. Gå in och lyssna vetja.

 

funtsi2

 

UPDATE: Nu finns en musikvideo till låten uppe på Youtube också – kan någon gissa vem som filmat största delen? Svar jag. Sen fullkomligt älskar jag VHS-effekterna som lagts till i efterhand, med bland annat 4:3-ration, myrornas krig och lågt fps. 

 

fredag 4 augusti 2017 - 13:00

Mitt geografiska ursprung enligt mitt DNA

 

Jag minns när jag såg den här reklamen första gången. Det handlar om ett DNA-test där man får reda på detaljer om sitt geografiska ursprung, långt bak i tiden alltså. Jag tänkte direkt att det här måste jag få prova nångång! Nå, min syster drog tummen ur och gjorde ett test via Ancestry DNA och eftersom vi får förmoda att hon och jag har samma föräldrar får vi också anta att mitt resultat skulle se likadant ut. 

 

Jag hade sett ett par youtubers som hade gjort det här testet och deras resultat visade på två-tre länder, så jag förväntade mig inte så häftiga resultat faktiskt. Men det visade sig att jag är en salig blandning av typ allt. 

 

dna ursprung 1

 

Här är första delen av resultatet: Finland och nordvästra Ryssland. När man klickade in för närmare info kunde man dessutom se att Österbotten var extra starkt markerat. Detta bevisade testets äkthet, vilket var en bra början! Vidare har vi mycket ursprung från Skandinavien: Sverige, Norge och Danmark. 

 

544530 10151426190477221 504131645 n

A North man! Eller woman.


Dessutom hittades kopplingar till Estland, Lettland, Litauen, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Belgien. 

 

mitt urpsrung dna

 

Mina röda pigment härstammar från Storbritannien, eller närmare bestämt Skottland, Irland och Wales. Mamma, jag och båda mina syskon har gröna ögon – något som också sägs härstamma från just dessa geografiska områden. Dessutom är mina kusiner superrödhåriga. Utöver Storbritannien har vi tydligen blod från Portugal och Spanien också, därav temperamentet kanske...

 

Genetiska spår kunde också hittas i Marocko, Algeriet och Italien. 

 

resor

 

Jag har besökt England, men inte Irland, Skottland eller Wales. Jag har varit i Spanien, men inte Portugal. Danmark har jag varit i säkert 20 gånger. Andra länder jag checkat av som nämnts i mitt geografiska ursprung är Frankrike, Italien och Tyskland. Och Belgien, men då var jag typ 6 år gammal så av det minns jag nästan inget. Norge räknas inte heller eftersom jag bara mellanlandat där. Så vart skulle man åka till näst? Norge, Irland och Holland kanske!

 

Ett sånt här test borde alla människor med fördomar göra, för att få se att det inte finns någon som är till exempel 100% finländare. Det var fruktansvärt intressant att få läsa igenom resultaten, för jag har alltid undrat "varifrån jag kommer". En hel del av mina aningar var helt rätta dessutom, men jag har nog alltid bara skojat om att jag har ett latinotemperament. Men se där. Joder! Mierda! 

tisdag 18 juli 2017 - 10:15

686 baby Jakobstad

Jeppisdagarna fick en skön inledning igår kväll på Black Sheep där Walt Miguel, Tom Alfons & Costa tillsammans med DJ Stards satte ribban högt för resten av veckan. Trots att det var måndag och det hade regnat hela dagen drog killarna fullt hus (eller full terrass) och fick alla att glömma måndagströttheten. 

 

DSC 1421

 

Showen inleddes starkt med en cover på I Need a Dollar, som förstås fick igång publiken direkt, och fortsatte sedan med eget material. De turades om, ibland körde två åt gången, ibland alla tre, ibland bara en med de andra backande i bakgrunden. Jag gillade att de inte uppträdde som separata artister, utan att alla hela tiden stod på scenen som en trio.

 

DSC 1494

 

Costa & Tom Alfons har precis släppt låten Every Day som de också körde igår – och den var precis lika skön live som på radio. Tom & Walt är båda gamla bekanta till mig, medan Costa kommit hit ända från Sri Lanka och rappar på bland annat singalesiska. Man fattar noll, men det låter sjukt coolt och man hör ju hur bra han är på att rappa fast man inte förstår orden. "Man känner flowet fast man inte förstår något", skulle jag säga om det inte var så cheesy.

 

DSC 1441

 

Walle drog både nytt och gammalt material och om jag inte var kär i honom tidigare så blev jag det efter låten Lazy Sunday Sex. Den finns dessvärre inte tillgänglig någonstans ännu (förutom en teaser på Instagram), så ni blir helt enkelt tvungna att komma till Skolparken på torsdag kl. 22:00 för att höra den. 

 

DSC 1496

 

Killarna fungerade perfekt tillsammans och det märks verkligen hur de njuter av att stå på scen. Den här stämningen smittar av sig på publiken och jag hade inte tråkigt en minut. Deras olika sound kompletterar varandra och deras gemensamma nämnare är kärlek till hiphop, ett skönt flow och en suverän scennärvaro. 

 

DSC 1407

 

På jobbet imorse hörde jag att de gjorde en liten livegrej på Yle Vega också, där bl.a. Snellmans (och hela Jeppis) fick en fet shoutout. Och på tal om Jeppis och 686 så är jag är så glad att hiphopscenen i staden har vaknat till liv igen – vi får vara stolta att såna här artister are made here.

 

costa

 

PS. I ett skede hade Costa så feelis att han föll raklång ner på marken från en stol. Han räddade det ganska bra, publiken fick sig ett gott skratt och han förbjöd oss att någonsin berätta om det för någon. Heheh sue me. DS.

fredag 30 juni 2017 - 10:00

Hur hitta lägenhet?

boende vasa

 

Den här frågan fick jag igår och eftersom jag själv vet hur krångligt det kan vara att hitta bostad så vill jag gärna dela med mig av tips i ett helt inlägg. Dessutom söker jag själv bostad just nu, så scrolla längst ner om du har en möblerad lägenhet i Åbo som du vill hyra ut höst- och/eller vårterminen. Det finns säkert massa andra tips än de jag nu listar, men jag tänkte att jag berättar om hur jag har hittat lägenheterna jag bott i under min studietid. Ni andra får gärna fylla på i kommentarsfältet!

 

 

skolhusgatan


Först och främst: om man flyttar för att studera lönar det sig helt klart att vara ute i tid, så börja gärna söka direkt du fått din studieplats. Om man bara söker sådär annars så är gäller det förstås att vara ute före alla studerande fått sina studieplatser...

 

För det andra: lägg in annonser, överallt. På Findit och Facebook är det ju gratis och t.ex. Hyresbostäder i Österbotten är en väldigt aktiv grupp som det lönar sig att gå med i. Sen kan det vara bra att lägga in annons i Kyrkpressen, Vasabladet, ÖT... Lite överallt som sagt, beroende på hur mycket pengar man är beredd att lägga på det förstås.

 

För det tredje: bestäm dig för vad du är villig att betala i månaden. Bestäm sedan vilka absoluta krav du har, men de får inte vara för många om du inte är beredd att betala därefter. Det finns helt enkelt inte centralt belägna nyrenoverade lägenheter, som har disk- och tvättmaskin, inglasad balkong, bastu och ett vackert trägolv... för 300€ i månaden. Vet ni? Realistiska krav. 

 

rewell center

 

Sen kan man fundera på om man vill hyra av privatpersoner eller via en stiftelse. De första åren i Vasa bodde jag i en av Harry Schaumans Stiftelses lägenheter, men har sedan dess också hyrt privat. När man hyr av privatpersoner är det större risker, man kan helt enkelt råka ut för puckon, men via en stiftelse är det kanske istället lite dyrare. Jag har haft lyckade upplevelser av båda, så jag kan inte riktigt säga bu eller bä om det. Det beror på, helt enkelt.

 

Mina lägenheter har jag hittat via Kyrkpressen, Findit samt Facebook och gemensamma bekanta. En gång råkade jag av en slump tala med en kompis som hade råkat höra att en bekant till henne hyrde ut en lägenhet som var exakt det jag sökte, så verkligen: nämn hela tiden, även på de märkligaste tidpunkterna, att du söker lägenhet. 

 

JAG SÖKER:

En möblerad lägenhet i Åbo, något så när centralt. Jag hyr gärna av någon som t.ex. ska på utbyte eftersom jag själv kommer att vara sommaren 2018 i Jakobstad. Kan också tänka mig sexmånaderskontrakt, alltså från augusti-nyår. Kontakta mig på karolinakjld@gmail.com om du känner till något!

lördag 21 januari 2017 - 12:00

Halloumisallad

Jag bara måste dela med mig av mitt senaste favoritrecept. Jag kan inte nog understryka hur sjukt gott halloumi äroch jag FÖRSTÅR inte varför jag inte börjat äta det tidigare. Den här salladen håller en mätt hela dagen och går dessutom att variera i all oändlighet. 

 

 

Du behöver:

- Halloumi

- "Napolitana mix", rucola, mizuna, rödbetsblad, spenat

- Frön & nötter (t.ex. ur GoGreens påse "salladsmix")

- Valio MiFú (paistettava ruoarae, dvs stekbart... matgryn?) 

 

 

mifu ruokarae

 

 

1. Skölj salladen och ställ den på ett fat. 

2. Skär halloumin i ½—1 cm tjocka skivor och stek dem i smör på medelhög värme.

3. Plocka bort halloumin ur pannan och stek sedan mifu, frön och nötter tills de fått en gyllenbrun färg. 

 

 

halloumisallad

 

Sen är det bara att servera och hugga in. Eftersom halloumin har så mycket smak i sig själv behöver man inte ens krydda. Lite lite salt brukar jag slänga på nötterna när jag steker dem, men det är inte heller ett måste. Detta är definitivt min favoritlunch just nu! 

söndag 8 januari 2017 - 20:00

Hur få syn på norrsken?

Senast ni hörde något av mig nämnde jag att jag varit ute och jagat norrsken och samma kväll som jag skrev inlägget for jag ut på jakt igen. Och den här gången fick jag faktiskt syn på det! Jag hade aldrig förr fotat norrsken och det var som bekant svinkallt, så jag fick inte världens bästa bilder, men är ändå så nöjd över att jag lyckades fånga det! Övning ger färdighet och jag kommer att fortsätta jakten på norrsken så fort det utlovas mer. Mest glad är jag ändå att jag fick uppleva det, för det var faktiskt det häftigaste norrskenet jag sett i hela mitt liv. Det liksom täckte hela himlen och verkligen dansade runt stjärnorna. Så sjukt fascinerande. 

 

norrsken2

01:37 & -24°C

 

Instagram fick jag en fråga om hur man egentligen ska göra för att få syn på norrsken. Det är ju faktiskt inte bara i Lappland som man kan få uppleva detta fenomen, så jag tänkte berätta lite om det för er. För att norrsken ska vara ordentligt synligt i Österbotten behövs ett kp-värde på ungefär 4. I södrare delar av landet får värdet gärna vara närmare 5. Jag brukar följa med på Aurora Service som uppdateras varje timme och när indexet stiger över 3 är chansen att få se norrsken alltså riktigt god. Förutom kp-värdet ska det förstås helst vara stjärnklart (inga moln!) och det lönar sig att fara ut en bit utanför staden eftersom all belysning gör att man inte ser norrskenet lika bra, eller alls.

 

ezgif.com resize

 

Ytterligare ett tips är att ta med sig en ficklampa, för det är möööörkt så fort man kommer till ställen utanför stadens ljus. När jag tog de här bilderna var inte ens månen framme längre, så det var verkligen helt kolmörkt ute i skogen. Spännande och fascinerande på samma gång!

fredag 30 december 2016 - 06:30

Proteinrikt mellanmål

Idag ska jag tipsa er om det där mellanmålet jag nämnde i tisdags. Det är superenkelt, supergott och superhälsosamt och stillar både hunger och sötsug. Dessutom innehåller det allt man behöver för att orka fram till lunch, eller efter träning, eller som kvällsmat. 

 

proteinrikt mellanmal

Förutom detta brukar jag lägga till turkisk yoghurt och ibland lite müsli.

 

Japp, ni ser rätt: rör ihop kvarg, grynost (keso om du är i Sverige), turkisk/grekisk yoghurt och barnmat med valfri frukt (den här mangon är helt BÄST). Sen brukar jag toppa med lite stevia, som man förstås får tycka vad man vill om, men det är ändå fråga om så små mängder att jag väljer att tro att det är bättre än att toppa med socker. Och gott blir det.

 

mellanmal

Det där i mitten är alltså müsli. Thank me later!

onsdag 21 december 2016 - 09:00

Lite skryt

Jag har inte alls hängt med vad som hänt i bloggvärlden de senaste två-tre veckorna. Jag har varken orkat läsa bloggar eller aktivt blogga själv, så därför såg jag inte heller Danielas adertonde lucka förrän igår. Men titta så fint hon skrivit, jag måste faktiskt spara det här i bloggen också, för det gjorde mig så glad. Och för att skryta lite förstås. Så att ni som inte sett Danielas inlägg ännu också får ta del av hennes vettiga åsikter, hehe...

 

'Karolina som driver bloggen Karolinas Kaos. Karros blogg fastnade jag för ungefär första gången jag läste den, och det var långt före vi träffades för första gången. Hamnade faktiskt in på bloggen helt i misstag, och tänkte genast att "denna blogg kommer att bli en av mina favoritbloggar". Nå, rätt hade jag ju, och ett par år senare är bloggen fortfarande en av mina absoluta favoriter.

 

Karro vågar gång på gång ta diskussionerna som de flesta andra inte vågar, och det gör ju verkligen att bloggen sticker ut, samtidigt som det också gör den väldigt intressant. På tal om intressant kan Karro göra det mesta hon skriver om intressant, för även om hon typ skriver om smörgåsen hon åt till frukost, så är det ändå intressant att läsa (obs, för det mesta bloggar hon nog om annat än sina frukostsmörgåsar!) :D Dessutom är bloggen så äkta, för Karro är precis lika ärlig och rakt på sak i verkligheten som hon är i bloggen, samtidigt som hon också är väldigt snäll och trevlig förstås. Ooooch nu inser jag att det plötsligt blev lite oklart om jag försöker tipsa om Karros blogg eller Karro som kompis haha, men äh, alltså bra blogg och bra typ!'

 

aderton 584c2591ddf2b3432ebd7715

Ja, vad säger man ens? TACK! Här kan ni gå in och kika på Danielas julkalender! ♥