torsdag 24 november 2016 - 11:30

Måste bröst avsexualiseras?

Visste ni att det är en s.k. tissiviikko på gång som bäst? Tanken med kampanjen är att folk ska dela bilder på sina bröst, skriva sin berättelse kring dem och tagga detta med #tissiviikko. Detta för att avdramatisera brösten för att de faktiskt bara är bröst. Jag har länge varit tudelad i diskussionen kring att avsexualisera bröst helt och hållet.

 

Först undrar jag: går det ens? Ligger det inte i människans natur att det är skillnad på kvinno- och mansbröst? Eftersom människobröst är sekundära könskarakteristika känns det som att det rent biologiskt faktiskt är skillnad på kvinnors och mäns bröst. Om vi tänker tillbaka på den primitiva människan lär det ju ha varit ett sätt att välja partner på: bra höfter – bra förmåga att föda barn. Bra bröst – bra mat åt barnen. Precis som att kvinnorna förmodligen föredrog stora och starka män som kunde försörja, försvara och fixa föda. Jag tror på riktigt att det ligger väldigt, väldigt djupt rotat i människans natur att det är något sexuellt över kvinnors bröst och jag ser egentligen inte den direkta poängen med att försöka avverka det.

 

Jag tror med andra ord inte riktigt på att det bara är samhället som sexualiserat kvinnors bröst, även om det såklart hjälper till duktigt. Det jag däremot stör mig på är den sjuka fixeringen kring bröst, men bara en viss sorts bröst – i vissa sammanhang. Hängiga bröst vill ingen se. Ammande bröst vill ingen se. Obefintliga bröst vill ingen se. Men på en Victoria's Secret-modell är det helt okej. I en modetidning är det helt okej. Porrbrudens sillisar är helt okej. I just den här bemärkelsen håller jag med om att brösten är översexualiserade. De duger liksom bara så länge de motsvarar samhällets förväntningar på vad som är snygga bröst.

 

Något jag också kan irritera ihjäl mig på är att t.ex. Instagram ofta plockar bort bilder där kvinnor ammar sina barn (klick), medan utvikningsbilder nog får hänga kvar – så länge bröstvårtan är censurerad. Är inte det helt sjukt? Här finns flera exempel på där Instagram censurerat kvinnors kroppar som inte passar in i hur vi är vana att se kvinnors kroppar. Det här är ett bevis på just det – ramen för hur kvinnors kroppar ska visas upp är väldigt snäv. Därför skulle jag önska att helt vanliga bröst skulle få mer plats i media. Kanske det skulle vara en uppföljare till magarna och låren? Jag misstänker dessvärre att inte så många skulle våga skicka in något.

 

Jag hade tänkt bifoga en bild på mitt eget bröst där jag håller en hand över, men jag klarade inte av det. Sen hade jag tänkt ladda upp en bild i bh istället, men det gick inte heller. Jag är väl ett levande bevis på att bröst ännu är en ganska big deal. På ett sätt vill jag ju gå emot den känslan jag har och det är ju exakt det som är poängen med #tissiviikko – att avdramatisera brösten. Dessvärre är jag inte där ännu och bara det summerar väl min ungefärliga åsikt i frågan. Vad tänker ni? 

 

Mer bröstrelaterat: En vandrande mjölkmaskin?

 

2

Lånade bilden härifrån och tänker att kanske någon annan kan haka på istället!

måndag 31 oktober 2016 - 07:30

Hormonfria preventivmetoder

Det är många som har frågat mig om vad jag använder mig av för preventivmetod, hur det har gått, hur jag har mått samt vad det egentligen finns för olika hormonfria metoder att ta till om man inte vill proppa i sig hormoner. Så idag ska jag lista de olika hormonfria preventivmedlen jag känner till samt berätta om vad jag använt mig av i ca 1½ år nu. Här är några av kommentarerna jag fick på inlägget om p-piller

 

"[...] Dock kommer jag aldrig använda mig av hormoner igen, utan hoppas hitta något annat passligt :) Tills det får vi köra på kondom efter graviditeten. [...]"

 

"jag minns att jag läste nångång när du börja med hormonfria p piller metoder? hur ha de gått? började precis med minipiller, fick dålig hud, vilket nu har lagt sig, men har också haft blödningar i 2,5 veckor nu..... känns INTE värt det. kan du berätta lite mera om det? och vad hette det?"

 

"Skulle gärna sluta med p-piller men vad finns det för alternativ? [...]"

 

 

Kondom

Kondomen är antagligen den vanligaste hormonfria preventivmetoden som används världen över och är också den enda metoden som skyddar mot könssjukdomar. Om kondomen används på rätt sätt skyddar den både mot graviditet och sjukdomar i upp till 99%.

 

Kopparspiral

Spiralen sätts in i livmodern och behöver bytas väldigt sällan, ca vart femte år. När spiralens sätts in gör den helt enkelt omgivningen otrevlig för spermierna. Produktionen av vita blodkroppar ökar i det fruktsamma sekretet som normalt bildas i livmoderhalsen och därmed kan spermierna inte befrukta ägget. Det kan dock uppstå komplikationer, som att spiralen hamnar på fel ställe eller flyttar på sig, men detta lär vara ganska ovanligt. 

 

Sterilisering

Om man har skaffat så många barn man ska ha, om man känner att man är klar, eller kanske inte vill ha barn alls, då är en sterilisering ett alternativ. Både kvinnor och män kan steriliseras, men att knipsa av sädesledaren på män är ett betydligt mindre ingrepp än att skära av äggledaren hos kvinnor. Kvinnors sterilisering görs under narkos medan män kan steriliseras under lokalbedövning. En sånt är ingrepp går förstås inte att ångra, så det gäller att vara säker på sin sak. 

 

Temperaturmätning

En kvinna kan bara bli gravid under det dygn som ägglossningen sker. Spermier kan däremot överleva upp till fem dygn i kroppen, så sammanlagt brukar man tala om att en kvinna är fertil i sex dygn per menscykel. Kvinnors temperatur fungerar så att vi har allra lägst temperatur strax före ägglossning. Så fort ägglossningen har skett stiger temperaturen och håller sig hög tills mensen dyker upp och är sedan låg fram till nästa ägglossning. Genom att hålla koll på sin temp kan man ta reda på exakt när man är fertil och på så sätt veta vilka dagar det är kondom som gäller.

Denna metod är dock säkrare om den görs med någon av följande alternativ:

 

P-dator

Med en p-dator mäter du din temperatur varje morgon och den räknar genom en algoritm ut precis vilka dagar du är fertil. När du har mätt tempen ger den dig antingen en röd, gul eller grön dag, beroende på fertiliteten. Röd dag betyder kondom, gul dag betyder att det är lite osäkert, grön dag betyder att det är fritt fram att köra på.

 

P-app

Jag har använt mig av p-appen Natural Cycles i 1½ år nu och det fungerar i princip på exakt samma sätt som en p-dator. Man har en basaltermometer och en app, man mäter temperaturen och matar in den i appen varje morgon. Sedan räknar appen ut precis vilka dagar man är fertil och inte. I början gav appen mig bara röda dagar eftersom den inte "kände" mig ännu, men redan efter några månader började jag få många gröna dagar. Det bästa med detta är att det inte spelar någon roll om man är regelbunden eller inte, för temperaturen fungerar ju ändå på samma sätt: lägre strax före ägglossning. Både p-datorn och p-appen tar i beaktande att spermierna kan överleva i upp till fem dagar. 

 

natural cycles

Läs mer på hormonfri.nu och Natural Cycles.

 

Jag slutade alltså med p-piller för ett och ett halvt år sedan efter att ha ätit dem i över sex år. Min mens började som tur fungera precis som den skulle direkt, men min hy reagerade ganska starkt och gav mig till en början väldigt mycket finnar. Men med tålamod, kost och envishet har det lugnat sig och den största skillnaden jag sist och slutligen märkt sedan jag blev hormonfri är att jag mår så mycket bättre. Jag är självsäkrare, gladare, positivare och jag har nästan ingen pms över huvud taget längre. 

 

p app

Nej, detta är inte ett samarbete med Natural Cycles...

 

Natural Cycles har varit ett perfekt sätt för mig att lära känna min kropp bättre. Det är väldigt intressant att följa med hur temperaturen ändrar under månaden och jag tycker det är ett suveränt sätt att hålla koll på olika symptom. Jag gör alltid anteckningar om jag mår dåligt, om jag har migrän eller om jag känner mig nere – för att se om man kan hitta något mönster eller samband. Om man inte vill använda en app som preventivmetod kan man åtminstone ladda ner en gratisversion för att börja föra lite mens- och humörsdagbok. 

 

hormonfria preventivmedel natural cycles

...bara mina egna erfarenheter och åsikter ♥

 

Fungerar det då? Tja, jag har åtminstone inte blivit gravid. Om man mäter som man ska, följer appens råd och sedan använder kondom på rätt sätt under de röda dagarna – då tror jag verkligen att det är så gott som omöjligt att bli gravid. Jag vill ändå understryka att jag inte skulle rekommendera denna metod åt någon vars värld skulle rasa samman om hon blev gravid. Vet ni? Jag har känt att nej, jag vill inte bli gravid just nu, men om jag blir det, så klarar jag av det också. Jag skulle inte säga att detta är den bästa metoden för en 16-åring att börja med, men jag tror också att folk är lite väl hispiga. Liksom ja, varför skulle det inte fungera? Det är ganska enkel grundläggande biologi det handlar om egentligen. 

 

Frågor? Kommenterarer? Funderingar? Hit me!

Mer läsbart om Natural Cycles:

Kliniska studier

Klassas det som ett preventivmedel?

Lika effektiv som p-piller

torsdag 27 oktober 2016 - 12:30

"Avhållsamhet är idiotsäkert."

Som jag nämnde igår har jag tänkt svara på några av kommentarerna om p-piller i ett skilt inlägg. Jag hade lite svårt att välja ut vilka jag vill lyfta, för det fanns så många bra och viktiga poänger, åsikter och funderingar som också andra kan ha nytta av att läsa. Men här kommer några stycken (lite förkortade), resten får ni gå in och läsa i kommentarsfältet!

 

 

avhallsamhet

 

Jag undrar om den här kommentaren är seriös, men jag har svårt att tro det. Är det inte ett ganska obvious troll? Eller tycker någon verkligen att avhållsamhet för kvinnor är ett helt rimligt preventivmedel? Att kvinnor ska ge upp grundläggande behov för att det liksom är deras eget fel att de nu råkar kunna bli gravida? Det är inte alls mäns ansvar vem de råkar göra gravida? Newsflash: kvinnor njuter också av sex, kvinnor vill också ligga utan en enda plan på att bli gravid, kvinnor behöver också fysisk närhet. Kvinnor har precis samma grundläggande behov som män. Avhållsamhet? Hej, medeltiden ringde och ville ha sin kvinnosyn och sina åsikter tillbaka.

 

 

preventivmedel3

 

Alltså preach! Så bra att du vågat stå på dig, jag tror det är många som borde ta efter dig! Och killar, sluta tjata om p-piller. Läs igenom biverkningslistan och fundera om ni skulle göra det. Samt om det är schyst att kräva att en person riskerar sin egen hälsa för att du inte orkar dra på en kondom...

 

 

kondom4

 

Som någon i kommentarsfältet redan skrev så tycker jag att det är respektlöst att han vägrar bara för sin egen njutnings skull. Jag skulle vägra den man som skulle vägra kondom. Men sen finns det ju faktiskt hormonfria alternativ också. Jag ska skriva mer om det i ett senare inlägg eftersom jag fick en skild fråga om det också!

 

 

biverkningar2

 

Det här är ett utdrag ur en lång kommentar, men jag ville lyfta fram just den här biten. På ett sätt håller jag med, man ska inte blint lita på sjukvårdspersonal, man borde såklart läsa innehållsförteckningen noggrant och ta eget ansvar... Men p-piller skrivs ut åt väldigt unga tjejer, liksom 15-åringar, och då tycker jag inte att det är rätt att lägga över ansvaret på dem. Ska personer som inte ens är myndiga behöva tänka kritiskt när de diskuterar med en läkare eller gynekolog? Jag känner att i en sån ålder behöver man kunna känna sig trygg i och lita på personalen i en sån situation.

 

Ofta är det ju just så det går till, tonårstjejer börjar äta p-piller för att senare i livet inse att "shit, tänk om det är DÄRFÖR jag mått så dåligt, tja, hela min tonårstid?!"... Det kan vara himla svårt att avgöra vad som beror på vad också. Jag trodde t.ex. länge att svartsjuka var en del av min personlighet, tills jag slutade med pillren och insåg att det inte alls var något jag kände på riktigt. Tänk vad sjukt? "Vem ÄR jag utan pillren?" liksom...

 

 

antidepressiva pms ppiller2

 

Vad bra att du upplever att pillren fungerar för dig, det är huvudsaken! Som jag skrev i mitt första inlägg så stämmer det absolut att p-piller har hjälpt många. Jag känner dig över huvud taget inte och jag vet inget om din historia, men det jag ändå inte kan låta bli att undra är... Tänk om det är hormonerna som orsakat PMS-besvären? Kan det vara p.g.a. biverkningarna som du blivit tvungen att äta antidepressivt? Jag skulle ställa mig själv frågan: "Hur mådde jag psykiskt före jag började med hormonerna?". Det kan visserligen vara svårt att minnas hur man var som 15-åring, vad som bara är personlighetsförändringar och vad som är påverkat av andra faktorer.

 

Jag påstår eller antar absolut ingenting, jag slänger bara ut några frågor. Gällande den jobbiga mensvärken kan jag bara säga att jag hade en kompis som var i samma sits – hon spydde, svimmade och var borta från skolan p.g.a. sina menssmärtor. Sen började hon med hormoner, testade både p-piller och p-ring, och när hon sedan slutade med dem hade menssmärtorna försvunnit nästan helt. Så man kan växa ifrån dem också, men det är individuellt förstås.

 

banderoll7 

Tack för alla kommentarer, frågor och funderingar.
Jag ska fortsätta svara i kommentarsfältet så fort jag hinner! 

tisdag 25 oktober 2016 - 07:55

Aldrig mera p-piller

Jag känner många kvinnor som har haft nytta av p-piller. De har t.ex. sluppit svår PMS, mensvärk, acne och oregenbunden menscykel. Det är ändå ofrånkomligt att hormonella preventivmedel har gett fler kvinnor problem än vad de har löst. Förutom biverkningar som humörsvängningar, acne, viktuppgång och mellanblödningar löper kvinnor som äter p-piller betydligt högre risk för att drabbas av depression, visar en ny omfattande dansk undersökning. Undersökningen visade att det var vanligare bland kvinnor som börjat äta hormonella preventivmedel att inom ett halvår även börja gå på antidepressiva mediciner. 

 

Minipiller, p-plåster och p-ring, som ofta föreslås som alternativ till p-piller, har visat sig ha en ännu starkare koppling till antidepressiva läkemedel. Ändå är det nya pillersorter eller just andra hormonella preventiva metoder som föreslås när någon mår dåligt av sina piller. Aldrig har jag hört talas om en läkare som sagt att man kanske skulle sluta med de hormonella preventivmetoderna.

 

I min förra blogg skrev jag några inlägg om preventivmedel, om biverkningar av hormonella sådana och om hur besviken och lurad jag kände mig när jag en dag bara vaknade upp och insåg att jag faktiskt inte måste ta de där förbannade hormonerna. Dessutom borde jag som lidit av auramigrän över huvud taget aldrig ha börjat med pillren, men det var en detalj som de missade att fråga/informera mig om när jag som 18-åring skulle få mitt första recept. För ett par år sedan var jag på en rutincheck vid gynekologen och passade samtidigt på att berätta att jag tänkt sluta med pillren, eftersom hon började prata om att förnya mitt recept.

 

– Jag behöver inget nytt recept, jag ska sluta med p-piller.
– Jaha, men alltså, du ska inte använda något skydd alls?
– Det finns ju kondomer. 
– Du planerar alltså att skaffa barn?
– Eh, nej, alltså...
– Du vet väl att risken är betydligt högre med kondom?

 

Hon erbjöd sig att skriva ut en annan sort eller att jag skulle testa någon annan metod. Att det nog inte är så farligt om det är många år sedan jag haft migrän med aura. Hon underströk hur otroligt stor risk det är att bli gravid med kondom (eh, sen när då?). Jag fick verkligen kämpa för att ens få en syl i vädret. Till sist sa jag bara: "blir jag gravid så blir jag det, jag ska inte ha några piller". Det fanns inget annat sätt att få henne att ta mig på allvar. Då sken hon upp och tog det som att jag planerade att bli gravid. Hon skrev t.o.m. "Slutar med p-piller, säger att hon är redo att bli gravid" i min journal. Jag ba jahapp. Hon kunde bara inte godta att jag ville sluta med pillren bara för att jag inte mådde bra av dem. 

 

pills 1354782 1920

 

Varför förväntas kvinnor fortfarande på rutin stoppa i sig en massa hormoner? Varför är det vi som måste ta alla biverkningar? Varför hör jag fortfarande om tjejer som börjar äta p-piller för sina pojkvänners skull? Varför pratas det så lite om biverkningarna när man får receptet utskrivet? I den här artikeln läser jag följande rader och blir alldeles paff...

 

"I p-pillrets begynnelse tittade forskarna på ett p-piller för män, men de förkastade tanken bland annat på grund av de allvarliga biverkningarna. Kvinnor ansågs kunna hantera biverkningar bättre, de hade inte samma höga krav på livskvalitet och var ofta tacksamma nog att slippa den ständiga rädslan för ofrivillig graviditet."

 

Det sjuka är ju att detta mer eller mindre lever kvar. Pillren skrivs ut som om de vore c-vitamin trots att biverkningslistan är hur lång som helst. Hormonella preventivmedel verkar vara helt självklart, förväntat och så gott som obligatoriskt för en kvinna som inte vill bli gravid. Det finns inga alternativ, alla andra metoder är "väldigt riskfyllda". Jag säger då det: börja aldrig med hormoner för någon annans skull än din egen! Våga ifrågasätta och diskutera med läkarna, de har heller ingen rätt att tvinga på en preparat bara för att det hör till. Läs på, fundera, överväg. Behöver du dem – verkligen?

 

Till de vanligaste biverkningarna/riskerna hör...

bröstspänningar
illamående
mellanblödningar
acne
viktökning
svullnad
magsmärta
huvudvärk
humörförändringar
minskad sexlust
smärtsamma eller oregelbundna menstruationer
ökad risk för blodpropp

 

...och sånt förväntas man proppa i sig utan att blinka. För att inte tala om hur mycket det kan ställa till med när man sen någon dag slutar med hormonerna. Det kan ta år innan cykeln normaliserar sig eller mensen ens sätter igång som vanligt igen. Själv fick jag otroligt mycket finnar ungefär ett halvår efter att jag slutat p.g.a. hormonomställningen i kroppen. Skulle jag ge mitt 18-åriga jag ett råd idag skulle det vara: BÖRJA INTE ÄTA P-PILLER. 

 

En video som summerar det hela...

måndag 5 september 2016 - 07:30

En vandrande mjölkmaskin?

Igår var det vår tur att sälja kaffe på brorsans fotbollsmatch. Föräldrarna turas om sinsemellan för att stöda pojkarna och verksamheten och jag tänkte att jag kunde hänga på eftersom jag ändå inte hade något annat för mig. Så det var jag, mamma och en tredje kvinna på plats för att sälja lite kaffi. Vi plockade fram kaffet, bullarna och märkte att vi hade glömt mjölken. Pappa for iväg till butiken men vi började ändå sälja. En medelålders man kom fram till oss och skramlade med plånboken.

 

- En kaffe tack!
- Jepp, men det finns ingen mjölk tyvärr.
- Aija... Nåmen, ni kan ju häll härifrån... *gör en menande gest på sig själv och riktar blicken rakt mot våra bröst*

 

Alltså. Ja. Han antydde att vi, som ju var kvinnor, och ju hade bröst, nog säkert hade lite mjölk på lager. Att hälla i kaffet. I hans kaffe. Ska vi försöka ta in det där en stund nu bara. Det är bara äckligt på så många nivåer att jag inte vet var jag ska börja. 

 

Vi blev helt paffa. Tre kvinnor med skinn på näsan och rappa käftar blev helt utan att säga. Mycket har jag fått höra – på krogen, som kassatjej, som kundtjänstarbetare – men det här tar nog priset. Det var bara så förnedrande. Man kände sig inte ens som ett objekt, utan mer som nån jävla kossa. Vad försökte han ens säga med sin kommentar? Ville han vara elak? Eller skulle det vara sexigt? Var det nån inbakad långsökt komplimang han trodde att han slängde fram? Jag fattar bara inte, men allt med kommentaren klingade liksom bara fel. 

 

En del saker tycker jag att man ska kunna ta, t.ex. vanliga komplimanger blir åtminstone jag faktiskt bara glad åt, men det där... Vad tänkte han ens? Vad skulle ni ha svarat? Jag har fortfarande inte kommit på någon vettig comeback. 

 

brost

 

onsdag 10 augusti 2016 - 11:00

Nytt i sminklådan

Häromdagen shoppade jag lite småsaker i sminkväg, som jag tänkte visa upp och tipsa om för er eftersom jag varit riktigt nöjd med samtliga. Jag hittade alla dessa inne på Emotion i Jeppis. Jag visste faktiskt inte att de hade smink där också, trodde att det bara var en parfymbutik – och deras utbud sen då! Helt enormt! Många gånger har jag varit så irriterad på Prisma när det finns typ två skitiga (och öppnade) mascaror kvar i hyllan, men nu behöver man bara traska till butiken bredvid då. Problem solved.

 

isadora gel polish

 

Jag sysslade mycket med gelnaglar förr, med uv-lampa och allt ni vet. Men nu behövs det inte längre eftersom det tagits fram top coats som gör att nageln blir i princip som en gelnagel. Ett lager vanlig lack, ett lager top coat, härda i solen eller under lampa och tadaaa, blanka naglar som håller i upp till en vecka. Så sjukt prisvärt.

 

we care cosmetics

 

Jag behövde verkligen en ny ögonfransböjare eftersom min hade sett sina bästa dagar. Och en eyelinerpensel ägde jag inte trots att jag har en eyeliner på burk, så det hade jag också varit på jakt efter ett tag. Penslarna brukar vara så löjligt dyra och jag tycker inte att det känns värt att lägga närmare 10€ för en löjlig borste, men den här gick på ett par euro om jag minns rätt. Så nu försöker jag som bäst lära mig att måla den där jäkla vingen.

 

we care

 

En söt palett, också från märket We Care (samma som eyelinerpenseln). Jag tror att det ska vara ett naturvänligt märke typ. Jag tror jag såg någon palett inne på Emotion som hette I love tigers eller nåt sånt, vilket man kan anta att på nåt sätt stödjer utrotningshotade tigrar. Fint! Bor ni i Jakobstad? Vet ni inte var allt bra smink finns? Mmmhmmm, gå till Emotion vetja! Det finns ALLT där!

torsdag 14 juli 2016 - 16:45

Smärtsamt papa-prov

Idag var jag till gynekologen för att ta ett papa-prov. Jag fick en kallelse för några veckor sedan och även om jag helst hade velat bränna upp brevet och låtsas som att jag inte sett det, så gick jag snällt till mottagningen. Förstås. Det är fantastiskt att man gratis får gå på såna undersökningar. Om någon inte vet vad ett papa-prov är så kan jag berätta att det är screening för livmoderhalscancer. Ett cellprov tas från slidan, livmoderhalsen och livmoderkanalen med hjälp av en spatel. Provet skickas sedan vidare för undersökning och om det skett cellförändringar identifieras och klassificeras dessa. En cellförändring behöver inte innebära något farligt, men det är bra att upptäcka i tid. Tack vare screeningen har tiotusentals kvinnors hälsa och fertilitet kunnat räddas.

 

Egentligen kallas man till papa-prov först i trettioårsåldern, men jag blev kallad till mitt första som 18-åring eftersom jag då hade ätit hormoner i ungefär ett år. Man brukar säga att ett papa-prov känns som ett litet stick, men det ska inte göra ont, trots att många upplever smärta vid provtagningen. Jag ska berätta om mitt första papa-prov, som också blev anledningen att jag sedan inte tog ett test på fem år – trots att jag p.g.a. p-pillren borde ha tagit ett test varje år.

 

livermoderhalscancer papa prov screening 

Jag hade aldrig varit nervös för att gå till en gynekolog, så jag tänkte inte desto mera på det före jag gick dit. Däremot möttes jag av en nervös läkare som verkade väldigt osäker. Hon bad mig lägga mig ner på britsen eftersom det inte fanns någon gynekologstol till förfogande. Redan här skulle mina varningsklockor ringa i dagens läge. Men då visste jag inte bättre. Jag skulle ligga raklång på britsen och hon förklarade att det var lite svårt att komma åt. "Är det mitt problem?", tänkte jag för mig själv. Men jag har alltid litat på läkare, så jag skakade av mig obehagskänslan. Men sen fick hon inte ens instrumenten på rätt plats: de var kalla och hon använde inget glidmedel. Det gjorde fruktansvärt ont och jag blev mer och mer nervös. När det smärtade som mest och jag trodde att hon var klar frågade hon om jag inte kan komma tillbaka en annan dag istället. 

 

Stressad och irriterad sa jag att jag ville få det gjort nu när jag ändå var där och hade fått tid. Då ringde hon efter en annan sköterska, som surt klampade in i rummet och konstaterade att britsen måste ställas om. Läkaren visste alltså inte att det gick att ställa om britsen till en gynstol. Det började gå upp för mig att det är fråga om en ny läkare som kanske aldrig har gjort en sån här undersökning förr. Jag hade svårt att slappna av, vilket förstås inte gjorde provtagningen enklare. Jag kan ännu idag känna smärtan när jag tänker på det. Det kändes som att läkaren stack upp något vasst i mig, jag kunde knappt hålla tillbaka ett skrik. Samtidigt höll den andra tanten i mina ben och fräste åt mig: "Du måst ju slapen åv om dehär ska var ti na!". När jag kom ut började jag gråta hejdlöst. Det värkte i hela kroppen och jag kände mig så... äckligt behandlad.

 

När jag fick en ny kallelse ett år senare igen vägrade jag att gå. Samma sak därpå följande år. Och så fortsatte det. Tills förra året då jag bara bestämde att nu måste det göras. Så jag ringde läkaren för att få en tid. Någon månad senare satt jag kallsvettig i ett väntrum och höll på att ångra mig i sista sekunden. "ÅSMUS!". Sköterskan började med att mäta mitt blodtryck. Hon blev tvungen att mäta två gånger eftersom hon inte trodde på det första – siffrorna var skyhöga (trots att jag annars alltid annars har väldigt lågt tryck). Jag förklarade att jag hade varit nervös för detta i flera veckor och berättade sedan om min tidigare upplevelse. 

 

Hon tog mig på allvar och var väldigt förstående. Vid undersökningen var hon väldigt försiktig och hon berättade precis vad hon gjorde, vad som skulle hända till näst, samtidigt som hon frågade om allt kändes okej. Och det gjorde inte alls ont! Jag var så lättad efteråt! Det var alltså så här ett papa-prov skulle kännas. Först då insåg jag hur pass katastrofalt det första provet faktiskt hade varit.

 

Och idag gick det ännu bättre. Jag gick till mottagningen, berättade lite kort om att jag har en smått traumatisk upplevelse i bagaget, men att förra gången gick bättre, men att jag fortfarande är lite nervös inför detta. Nå, den här gången blev jag tvungen att fråga henne om det verkligen var klart redan. Jag kände ingenting. Jag är så glad att jag har kommit över min rädsla nu och jag kommer aldrig någonsin att missa en provtagning igen. 

 

Med detta vill jag uppmana andra till att våga ställa krav hos läkaren. Säg ifrån, även om du är ung(!), om det känns fel. Du har all rätt att klaga och säga ifrån om du känner dig fel behandlad. Berätta om du är nervös! Jag har båda gångerna blivit så väl behandlad när jag vågat berätta. Berätta om du har en jobbig erfarenhet bakom dig. Är läkaren/sköterskan/gynekologen snäsig, otrevlig eller gör dig det minsta illa till mods – gå ut direkt bara. I en så "utsatt" situation som hos läkaren måste man få känna sig trygg och tagen på allvar.

 

kanna pa brost cancer forebygga

Ni kommer väl ihåg att klämma på brösten ett par gånger i månaden också! (Eller varje dag för den delen). Det är det absolut bästa sättet att förebygga bröstcancer. 

torsdag 9 juni 2016 - 11:15

Mina bästa hårtips!

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Det jag fått överlägset mest komplimanger för i mitt liv är mitt hår. Min bästa kompis Elin har berättat att hennes första intryck av mig (5 år gammal) var just det: "Oj, kan man HA så där långt hår?". När jag gick i dagis hade jag hår ända ner till rumpan och det kortaste jag nånsin haft sedan det är axellångt. Ibland får jag frågor om hur jag gör för att hålla håret välmående, långt och starkt – trots regelbunden blekning. Så idag ska jag ge er mina bästa hårtips!

 

hartips

 

1. Borsta håret morgon och kväll, sov med håret i fläta. Flätan är både skonsammare än att ha håret utsläppt och att ha det i knut. På så sätt behöver man inte vakna med håret i en enda tova på morgonen heller. Borsta inte håret när det är blött, använd isåfall hellre en gles kam.

 

2. Tvätta inte håret varje dag! Själv håller jag mig till 2–3 gånger i veckan. Om man bara orkar vänja sig av med det så vänjer sig också håret, och blir till slut inte smutsigt lika snabbt. 

 

3. Föna håret med låg värme, eller ännu bättre: låt håret självtorka. Använd alltid värmeskydd när du fönar håret eller använder stylingverktyg. 

 

4. Håret reagerar, precis som hyn, på mat och leverne. Vitaminer, nyttiga fetter, näring, vatten och sömn – alla dessa är viktiga faktorer för att håret ska må bra.

 

5. Sist, men inte minst: använd bra produkter. Detta är nog A och O. Förutom att jag använder kokosolja som inpackning har jag även några absoluta hårproduktfavoriter jag typ inte kan leva utan. Så till följande ska lista några av det bästa som hänt mig i hårväg. Mina favoritsidor för skönhetsprodukter är utan tvekan Nordicfeel och Lyko. Jag har beställt från båda ställena otaliga gånger och jag blir aldrig besviken.

 

Lyko får ett fett plus för sin fantastiska kundservice, som svarar på mejl/chat väldigt snabbt. OBS! För att beställa från Finland måste man kontakta kundtjänsten, t.ex. via chatten och meddela typ: "Tjena jag beställer från Finland, mitt ordernummer är xxxxx, fixar ni det? Tack!", så fixar de det direkt. Det tillkommer ingen extra frakt fast man beställer från Finland. Nordicfeel tar 3,50€ för postkostnader och vanligtvis tar Lyko 9kr (ca 1€), men just nu är frakten dessutom helt gratis.

 

NUTRI COLOR CREME 1002 REVLON

Den här hårinpackningen har jag tipsat om tidigare, men den är verkligen typ det bästa som har hänt mig som blondin. Den är effektivare än alla silverschampon jag testat, och istället för att torka ut håret (som jag upplevt att många silverschampon gjort) så gör denna inpackning håret ISKALLT och BABYMJUKT.

 

Nordicfeel: 100ml här, 250ml här & Lyko: 850ml här (399kr istället för 700kr!)

 

har3

Straighten Out från TIGI Bed Head tämjer mitt bångstyriga hår och gör det rakt och stabilt direkt efter föningen. Det är knappt så jag behöver platta det efteråt! Straighten Out appliceras i fuktigt hår före man fönar det, bäst är det att kamma igenom håret för att fördela det jämnt. Produkten lovar att hålla upp till 99% luftfuktighet – och jag kan skriva under på att det funkar. En MUST HAVE för mig, då mitt hår annars börjar locka sig DIREKT det blir lite fuktigt i luften.

 

Nordicfeel här & Lyko här.

 

macadamia och morrocan oil

Dessa två krämer brukar jag turas om med att använda. Den från Macadamia är en leave-in-conditioner som gör håret mjukt och härligt, medan den från Moroccan Oil är mer av en stylingkräm. Gemensamt för dessa två produkter är ändå att de innehåller en massa näringsrika oljor som vårdar håret och skyddar det från slitage. Tyvärr hittade jag inte dessa exakta produkter, men båda märkena finns tillgängliga. 

 

Macadamia: Nordicfeel här, Lyko här & Moroccan Oil: Lyko här


PRISTIPS!
 
Macadamia Healing Oil Treatment 9,95€ här
Macadamia Duo (Deep Repair Masque 500ml & Healing Oil Treatment 125ml) 50€ här

 

tangle teezer

Sen jag köpte min första Tangle Teezer för några år sedan har jag aldrig borstat håret med något annat. Den är verkligen något av det bästa som hänt mitt hår. Jag minns när jag satt hos frissan och hon tog fram en sån här och började borsta mitt hår, och jag bara: "VA? Hur kan du dra den genom håret fast det är blött?!". Nej, man ska helst inte borsta blött hår som sagt, men Tangle Teezern är så pass skonsam att åtminstone inte mitt hår tar skada av det. Mitt hår tovar sig dessutom extremt mycket, så den här har typ förändrat mitt liv haha.

 

Nordicfeel här & Lyko här.
PRISTIPS! 12,95€ här & 109 kr här

 

wella sp luxeoil

Den här oljan brukar jag dra genom håret antingen före eller efter jag fönat det. Det räcker med ett par pumpningar eftersom den är väldigt dryg och ger massa glans. Så den håller jättelänge! Sen går det inte riktigt att beskriva hur otroligt gott den här doftar, det är som någon blandning av vanilj och himmelriket. Citat från Lykos kommentarsfält: "Bästa oljan som jag har använt. Den är lätt på håret samtidigt som den återfuktar håret och gör det mjukt och glansigt. Doften är obeskrivlig, får alltid komplimanger om att håret doftar så gott när jag har denna i." 

 

Nordicfeel: 30ml här, 100ml här. Lyko: 30ml här, 100ml här

 

blond har tips

Så här ser mitt hår ut efter att ha använt dessa produkter! För att skapa lite volym använder jag den här borsten från Babyliss och sprayar sedan med ett lagom hårt hårspray från Osis. Voilà!

 

har7

Mina must-haves!

fredag 3 juni 2016 - 09:15

Blek håret naturligt

I sommar ska jag satsa på att bleka håret naturligt! Solblekt hår och brunbränd hy är väl ändå det fräschaste som finns, så den här sommaren ska jag försöka boosta blekningen så mycket som möjligt med ett egengjort hårspray som ska hjälpa solblekningen lite på traven. Du behöver: vatten, kamomillte, citron och en tom sprayflaska. 

 

kamomill citron bleka har2

 

Koka upp några deciliter vatten, tillsätt 5–10 påsar kamomillte och låt stå i 10 minuter. Tillsätt sedan saften av 1–2 citroner (eller ca ½ dl). Häll sedan över blandningen i en sprayflaska (tratt underlättar!). Sen är det bara att spraya i hela håret och gå ut i solen! Den här proceduren måste antagligen upprepas några gånger för att man ska få tydliga resultat, men jag har börjat nu och så får vi se hur det ser ut i slutet av sommaren!

 

bleka haret naturligt citron kamomill3Håret fullt med citron, kamomill och kokosolja.

 

Ett annat solningstips är förstås kokosoljan. Jag brukar alltid kleta den över hela kroppen eftersom den både skyndar på brännan och innehåller naturligt UV-skydd. Dessutom brukar jag ha den i håret för att den skyddar och gör håret mjukt och välmående. Eftersom citron kan torka ut håret lite är det även perfekt att förebygga det med just kokosolja. Så, ut i solen med er!

torsdag 21 april 2016 - 08:05

Den stora BH-guiden

Visste ni att 7 av 10 kvinnor går runt med fel bh-storlek? Det där skavande, illasittande, obekväma klädplagget som man bara längtar att slita av sig efter en lång dag. Jag har så sent som för ett par veckor sen insett att det inte behöver vara så. BH:ar kan vara helt otroligt sköna bara man hittar rätt storlek och modell. Jag nämnde i ett inlägg att jag börjat fundera på det här med storlekar och många rekommenderade mig att gå till en underklädesbutik för att få hjälp. Jag hade precis tänkt göra det, då jag av en händelse snubblade över precis rätt storlek inne på Cubus av alla ställen.

 

DSC 0106

 

GUIDE TILL RÄTT BH-STORLEK

 

Omkrets

Om bh:n glider upp på ryggen betyder det att du har för stor omkrets på din bh. Bysten ska lyftas underifrån av omkretsen, inte med hjälp av axelbanden. Bysten ska få tillräckligt med stöd före du ens lyft upp axelbanden på axlarna. Ställ dig framför spegeln och kontrollera hur det ser ut från sidan, linjen under bysten ska vara helt rak och du ska bara precis få plats med några fingrar bakom bh-knäppet. 

 

Axelbanden

Om axelbanden glider ner kan även detta bero på att du har en för stor storlek. Du kan prova att dra åt axelbanden lite grann, men de ska inte skära in i axlarna. Om axelbanden skär in i axlarna har du spänt dem för tight: axelbanden ska nämligen hålla upp kuporna men aldrig lyfta bysten, eftersom detta är omkretsens uppgift.

 

Hitta din storlek

Här finns en komplett guide i hur du mäter dig själv för att hitta rätt bh-storlek.

 

Systerstorlekar

När du har räknat ut din omkrets och kupstorlek vet du ungefär vilken storlek du borde ha och då är det bara att börja springa i butiker och prova. Om du ändå känner att storleken inte sitter helt perfekt är det bra att känna till att det finns något som heter systerstorlekar. Om din bh är lagom i kupan men för stor runt om går du ner en storlek i omkrets och upp en kupstorlek, t.ex. 80C = 75D. Om kupan är lagom men omkretsen för liten gör du tvärtom, t.ex. 80C = 85B. Fler systerstorlekar hittar ni här nedanför.

 

65A
70A = 65B
75A = 70B = 65C
80A = 75B = 70C = 65D
85A = 80B = 75C = 70D = 65E
85B = 80C = 75D = 70E = 65F
90B = 85C = 80D = 75E = 70F = 65G
90C = 85D = 80E = 75F = 70G = 65H
95C = 90D = 85E = 70F = 70G = 70I

 

Jag hade följt denna guide, mätt mig själv, testat storlek efter storlek, tills jag plötsligt hittade den perfekta bh:n. Till min förvåning hade just Cubus ett otroligt stort utbud av storlekar, både mindre och större storlekar än t.ex. H&M. Det fanns allt från 60-100 och A-F och priserna passar verkligen en studernades plånbok. Det visade sig att min omkrets var fem cm mindre än jag trott, medan kupstorleken skulle vara två storlekar större. Tänk så fel man kan ha. Så mät er själva och spring och köp rätt storlek nu direkt, jag lovar er att ni blir som pånyttfödda när ni inser att bh:ar kan vara på riktigt bekväma.

Källor: bhstorlekar.se & storlekar.se