Varför jag inte flyttar till Åbo

måndag 7 augusti 2017 - 12:00 | 8 Kommentarer

Jag har tänkt skriva det här inlägget ett bra tag nu, men har inte varit säker på hur jag ska uttrycka mig och har inte velat jinxa något. Jag har velat fundera och ta reda på före jag slänger ur mig något. Nu börjar jag ändå känna mig så pass säker på mitt beslut att jag kan berätta för er om vad jag riktigt har i görningen. 

 

Jag har studerat till lärare. Jag har gått alla kurser och praktiker, jag har skrivit min kandidat och har nu bara den där lilla gradun kvar. Efter det kommer jag att vara pedagogie magister och färdig klasslärare. Jag har tidigare svarat på frågan om jag ens vill bli lärare och det var ett semitveksamt svar jag gav egentligen. Någon kanske minns hur stressad jag var under den sista praktiken också (och då ska ni veta att jag censurerade mitt humör rejält under den månaden). 

 

Jag har trivts med studierna, jag kan absolut tänka mig att jobba som lärare och jag vet att jag skulle vara bra på det. Min tanke har hela tiden varit att jag ska fara till Åbo för att läsa vidare för att få modersmålsbehörighet för högstadiet... tills det en dag bara slog mig: jag vill inte. Det är bara något jag har intalat mig själv att jag borde göra. Det är alltid med en liten klump i magen jag har tänkt på det, men har skyllt på att det hör till. Det var en känslomässigt hektisk dag, då jag på morgonen satt och googlade lägenheter i Åbo, men på eftermiddagen istället kollade upp kurser att gå inom ett helt annat ämne på ett helt annat ställe. 

 

Jag har försökt analysera mig själv: är det lathet som stoppar mig? Är det feghet? Är det för att jag har dåliga erfarenheter av Åbo? Men nej, nej och nej. Jag vill mer än gärna studera vidare. Jag är inte rädd för nya utmaningar. Och jag skulle gladeligen flytta söderut om det var rätt studier som väntade på mig där. 

 

skugga

 

Jag sökte runt och hittade flera linjer som skulle passa mig så mycket bättre. En sekund ville jag söka in till Arcada, nästa sekund till Soc & Kom och sen hamnade jag plötsligt in på någon finskspråkig medialinje i Helsingfors. Problemet är att mina stödmånader inte räcker till för en längre utbildning till. Det här är ju ett ämne jag skulle kunna skriva ett helt skilt inlägg om – att man straffas om man vill studera mera. Men vi skippar det idag. 

 

Nio återstående studiestödsmånader känns helt enkelt inte värt att slänga bort på något jag nog kan tänka mig att jobba som. Så vet ni vad jag kommer att göra nu? Inkommande läsår kommer jag att a) jobba lite b) skriva gradu och c) läsa masskommunikation som biämne. Jag har idag anmält mig till kurserna Journalistikens grunder och utgångspunkter, Teoretiska perspektiv på masskommunikation och massmedier samt Introduktion till digitala medier och webben som massmedium. Och jag är så TAGGAD!

 

Det här biämnet har funnits rakt framför ögonen på mig de senaste fyra åren och jag har bara blint ignorerat det. Jag är ändå glad att jag slutfört (håller på att slutföra) mina Peffan-studier också, för om det här går vägen nu så kommer jag alltså att bli utexaminerad klasslärare med modersmål och masskommunikation som biämnen, vilket faktiskt känns som att det öppnar en hel del fler dörrar än om jag bara hade ett av dem. 

 

Vad lär vi oss av detta? Haka inte upp dig på vad du känner att du borde göra. Om det är något jag har lärt mig är det att följa magkänslan. En gång i tiden var det magkänslan som förde in mig på lärarstudierna och jag ångrar det inte en sekund, men nu är det också magkänslan som gett mig modet att axla om – igen. 

 

karolina warhol

Lärare, journalist eller en sån där som "jobbar med media"? Det återstår att se!

Kommentarer

 • Alexandra Grahn

  07.08.2017 19:58 (3 månader sen)

  Jee! Grattis till bra val av biämne :) roligt år framför dig.


 • CorinneGrönholm

  07.08.2017 21:17 (3 månader sen)

  Åh vad kul! Låter ju som ett superbra biämne! Skönt att de löste sig <3 Fick dock lite hopp när du skrev att du tänkt på Arcada hehe ;)

  • Karolina Åsmus

   08.08.2017 08:42 (2 månader sen)

   Eller hur! Tack <3 Haha jaaaa, men jag MÅSTE ju komma och hälsa på nångång snart!


 • Sara

  07.08.2017 22:49 (3 månader sen)

  Heja Karro!! <3<3


 • Anna

  09.08.2017 08:26 (2 månader sen)

  Kul att du har bestämt dej för att börja på nå nytt :) De ha ja länge oxå tänkt, men int haft orken att börja studera nå helt annat, men tanken finns. :D Ja har snart 2 utbilningar inom ingenjör, men vet int om ja vill jobba inom de i framtiden ;) Men dede me studiestöd, finns en möjlighet att få arbetslöshetsersättning vid studier, men då behöver man ha en bra motivering för att få de (då riktiga studiestödet e slut) :D Så ja, man kan fortsätta å studera :D

  • Karolina Åsmus

   10.08.2017 09:22 (2 månader sen)

   Skönt att höra att andra velar lika mycket som jag! Aaah, det hade jag inte ens tänkt på faktiskt, men undrar vad som räknas som en tillräckligt bra motivering då... :D


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.