Varifrån kommer din julskinka i år?

torsdag 22 december 2016 - 08:30 | 4 Kommentarer

"Jär komber flicko vår!". Jag möts av de alltid lika glada damerna i matsalen. "Jaha, du hamna å arbejt nu åter?", undrar de som vanligt. "Ja, så otroligt skönt att vara här", svarar jag alltid. Varje gång menar jag det.

 

Jag ska berätta lite för er om världens bästa arbetsplats. Det var hösten 2011 som jag helt utan förhoppningar, planer eller desto större önskningar om att börja jobba på nejdens köttförädlingsfabrik som jag slängde iväg en jobbansökan. Man skulle bl.a. fylla i vilken avdelning man ville jobba på, vilka skift man kunde tänka sig och hur långt arbetsförhållande man söker. Jag hade ju ingen aning, så slumpmässigt fyllde jag i den där blanketten och tänkte inte mer på det sen. Ett par veckor senare fick jag ett samtal: de tyckte att jag skulle komma på en arbetsintervju. Nästa dag hade jag fått jobbet. Bara sådär. Jag hade ingen aning om vad jag skulle vänta mig, men jag var glad att jag nu hade ett jobb. En heltidstjänst. Jag fick äntligen börja förtjäna mina egna pengar igen.

 

I ett år jobbade jag "på golvet" som man brukar säga. Två plusgrader, tre lager med kläder, ständigt värkande muskler och en rinnande näsa. Jag började sju på morgonen eller tio på kvällen, varannan vecka dag, varannan vecka natt. Mitt jobb var inte särskilt socialt, man jobbar för sig själv och man gör samma uppgift i åtta timmar i sträck. Radion i mina Peltors blev min bästa vän. Och vet ni vad? Jag älskade mitt jobb från dag ett.

 

Efter ett år på Snellmans började jag studera. Med stor respekt för vad det innebär att jobba i produktionen fick jag nu säga hejdå till korridorerna som varit mitt andra hem i 365 dagar. Jag kände mig redo för nya utmaningar, men i smyg längtade jag redan till att få börja sommarjobba. Ännu ett år gick. Sommaren 2013 fick jag flytta upp en våning för att börja jobba med papper och lite siffror istället. Jag uppskattade framförallt värmen då jag aldrig har tålt kyla särskilt bra. Flexiblare paustider. Bara dagskift. En halvtimme kortare arbetsdag. Jag älskade nu mitt jobb, om möjligt, ännu mer.

 

På golvet eller i kontoret spelar ingen roll, men det är något som enligt mig gör den där fabriken i Granholmen till världens bästa arbetsplats. Jag vet inte om det är gemenskapen, den fantastiska maten på lunchen, de härliga arbetskompisarna, den fenomenala personalbutiken med världens ljuvligaste Malla i spetsen, eller bara de facto att alla anställda är så väl omhändertagna... Men inte en enda gång under mina år i huset har jag haft en klump i magen över att gå till jobbet. Inte en enda gång har jag övervägt att sjukanmäla mig för att jag inte orkat. Inte en enda gång har jag känt mig otrygg. Inte en enda gång har jag mött ett problem som inte gått att lösa.

 

Min printer hade gått sönder, på eftermiddagen var den fixad. Jag behövde vara ledig en dag, inga problem. Jag fyllde år, blev bjuden på frukost av min f.d. förman. Jag önskade att få jobba några dagar extra kring jul, här sitter jag nu. En utomstående var gnällig mot mig i onödan, nästa dag bad hen om ursäkt tack vare min förman. Otaliga gånger har jag haft problem med allt från krediteringar till fraktsedlar till icke-fungerande datorer, och vareviga gång har jag fått hjälp.

 

Kurre, Mika, Johannes, Macki och Reijo – tack för att ni gör mina dagar på kontoret till det de är. Mina damer som välkomnar mig till sitt bord i matsalen – tack för att ni gör mina pauser till det de är. Hela Snellmans – tack för att jag stolt får säga att jag jobbar där. Och till alla er andra – jag hoppas att ni har valt rätt julskinka i år. God jul!

 

snellmans

Bild lånad från Herr Snellmans instagram.

Kommentarer

 • Frida

  22.12.2016 13:14 (9 månader sen)

  Känner precis samma som du med Snellmans! Ännu in på 6:e året :) Vi har det bra!!

  • Karolina Åsmus

   22.12.2016 18:22 (9 månader sen)

   De flesta i huset verkar hålla med, och ja - vi har det helt super! :D


 • Sonja

  22.12.2016 17:57 (9 månader sen)

  Hej Karolina! Alltid kul att läsa dina krönikor :-) får ja fråga, min man å jag började nämligen"kina" om huruvida det var meningen eller inte att det i jeppis weekly där citatet från krönikan stod "asdf" istället för ett citat, var meningen eller inte. Min man tror att det var meningen å jag tror att det var i misstag alltså att det egentligen skulle stå ett citat istället för "asdf". Haha, sånt kinar vi om hos oss ;-) men den stora frågan, vem av oss har rätt?

  • Karolina Åsmus

   22.12.2016 18:19 (9 månader sen)

   Hej Sonja, tack för din fina kommentar och ett gott skratt! :D Jag kan meddela att det är DU som har rätt -- det är en mall som vi fyller i och mitt i julstressen råkade det där citatet lämnas bort haha! Så på asdf:ens plats skulle det egentligen klistras in ett citat ur texten, precis som du gissade ;)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.