Visdomstandstankar

tisdag 27 juni 2017 - 10:00 | 18 Kommentarer

Jag har lite visdomstankar idag, eller visdomstandstankar, och jag vill hemskt gärna höra era erfarenheter kring dessa onödiga ting. Två av mina visdomständer har varit på väg ut i flera år nu och ungefär en gång om året börjar det värka lite extra i tandköttet. Nu har jag i en vecka gått med en del ilningar i käken samt ett riktigt svullet tandkött runt de två tänder som håller på att spricka ut. Det är alltså av någon anledning bara på vänster sida som tänderna håller på att komma fram.

 

Jag klarar ju mig, men jag vill helst inte använda vänster sida av käken alls eftersom det gör så pass ont, så jag undviker att tugga med den sidan för att slippa bita mig själv i kinden hela tiden. Dessutom har jag också haft en hel del huvudvärk den senaste veckan, vilket jag antar att beror på de här himla tänderna.

 

Min plan har varit att genomlida skiten tills de växt ut klart och helt enkelt stilla smärtan med burana, men det känns inte hållbart hur länge som helst det heller. Jag skulle annars säkert ringa tandläkaren direkt för att bara bli av med skiten, men jag har verkligen inte tid med eventuella efterdyningar just nu. Vissa återhämtar sig visserligen snabbt efter att ha dragit ut dem, men nog har man också hört mardrömshistorier där folk varit sängliggande i en vecka efteråt.

 

Så snälla hjäääälp: när vet man att man måste ta ut dem (alla måste ju inte ens dra ut dem, vore väl dumt att göra det i onödan, eller?), hur länge ska jag vänta före jag kontaktar tandläkare, hur länge har ni varit sjuka efteråt och vad har ni för andra kommentarer kring ämnet? 

 

IMG 3239l

Hälsningar bara från en som inte alls känner sig särskilt vis just nu.

Kommentarer

 • Mikaela

  27.06.2017 10:42 (3 månader sen)

  Jag började med att kontakta en privat tandläkare som röntgade tänderna och konstaterade att det nog vore en bra idé att operera ut alla fyra visdomständer. Både pga utrymmesbrist och inflammationsrisk när det är svårt att borta långt bak i munnen. Han skickade en remissförfrågan till Centralsjukhuset, som i sin tur skickade en kallelse. Detta tog ca. 6 mån. Opererade bort två tänder i gången, både uppe och nere i samma sida, med ca. 3 månaders mellanrum. Själva ingreppet var helt OK. Jag hade själv väldigt mycket smärtor efteråt, gick på starka värkmediciner dygnet runt i ganska exakt 2 veckor efter operationen och hade grymma sömnsvårigheter. Samma process efter båda operationerna. Nu vet jag att det är väldigt individuellt hur mycket ont man har efter en visdomstand operation, vissa har lite ont efter att bedövningen släppt, men ingenting följande dag. Men summa summarum, det är nog värt det att ta bort dem för att undvika framtida problem. Men bunkra upp med värkmedicin och förbered dig på att det kan bli några jobbiga dagar ;)

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:10 (3 månader sen)

   Det låter onekligen ganska jävligt det där, men skönt att ha det gjort. Jag får nog ta och ringa tandläkare för att få röntga snart.


 • Danielas Dagbok

  27.06.2017 11:36 (3 månader sen)

  http://danielasdagbok.com/2016/september/om-dagen-da-min-forsta-visdomstand-drogs-ut.html ;)

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:08 (3 månader sen)

   Jag minns när jag läste det här jo, skönt att det gick så bra för dej!


 • tidstjuven

  27.06.2017 11:56 (3 månader sen)

  Jag ska operera bort ett par av mina visdomständer. Har äntligen fått kallelse till Centralsjukhuset nu i juli efter att ha varit i kö i mer än två år via Studenthälsan. Jag började få problem med visdomständerna för typ två och ett halvt år sedan och röntgade och var då på kontroll via Studenthälsan och fick konstaterat att tre av mina visdomständer växer snett och måste opereras bort. Fick salvor och värkmedicin som lindrade den där värken som uppstod när de växte fram. Sedan dess har jag bara väntat. Ibland har visdomständerna gjort sig påminda på nytt, men oftast inte. Mitt tips är att du beställer tid till tandläkare nu genast! Det är onödigt att dra ut på skiten, speciellt med tanke på kötider och så vidare.

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:11 (3 månader sen)

   Skönt att du fått kallelse äntligen, TVÅ ÅR är ganska lång tid att gå och vänta! Men jag antar att man skulle få operera akut om det skulle behövas? Men jo, jag ska kontakta tandläkare för röntgen asap!


 • Elin

  27.06.2017 13:49 (3 månader sen)

  Är väl bäst att just fixa tid till tandläkaren för att kolla om dom e sneda, så att man borde dra ut dem/operera bort dem. Är väl kanske större efterverkningar efter en operation kan jag tro, större ingrepp. Mina är alla utväxta sedan länge och råkar vara så raka att tandläkaren tyckte de fick vara kvar tills vidare då de inte orsakat några problem hittills.

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:12 (3 månader sen)

   Jepp, får nog ta och ringa tandläkare så de får checka om de ens behöver dras ut/opereras bort.


 • paulina

  27.06.2017 14:16 (3 månader sen)

  Har själv också problem med mina visdomständer, de är halvägs ut men inte tillräcklit. Därför kan det fastna mat in i tandkötet som är runt tanden. Första gången det hände värkte det så otroligt mycket. Beställde tid till min privat tandläkare och fick betala för kanske 10min 250 € ett misstag. Men hon gav mig också en liten borste och speciellt gel ja skulle hämta från spoteket och putsa med det. Har hjälpt varje gång, så prova med Corsodyl finns på apoteket. Men nu vet jag ju inte om du har samma problem som jag haft. Jag är också tvungen att i något skede ta bort mina visdomständer pga. brist på utrymme i tänderna :D inget jag ser framemot.

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:14 (3 månader sen)

   Precis sådär har jag också, är så rädd att få någon inflammation i tandköttet just för att mat fastnar där osv... Tack för tipset, ska kolla upp det!


 • Sanna

  27.06.2017 21:00 (3 månader sen)

  Drog ut båda nedre två dagar innan julafton ? de gjorde de i Vasa och tandläkaren och sköterskorna var superskicklig. De tog 15 minuter och var inte alls obehagligt. Äckligt att blöda ur munnen resten av dagen och lite öm under 2 dagar men annars inga problem. De är lång kö till Vasa men jag ringde dit och lade mig på en lista så de ringde så fort nån annullerade en tid. Jag konstaterade efteråt att jag oroat mig helt i onödan för upplevelsen.

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:15 (3 månader sen)

   Vad skönt att du hade en så bra upplevelse, jag hoppas på en likadan om jag nånsin behöver ta ut mina!


 • Christina

  27.06.2017 22:52 (3 månader sen)

  Jag har tagit bort alla fyra, den första gav ordentligt trauma men de andra opererades ut vid vcs och där var de superduktiga! Kolla upp det så vet du vad som behöver göras. Sen önskar jag dig lycka till när det väl är dags. Det känns och låter förjävligt men den är sist och slutligen inte så tungt.

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:20 (3 månader sen)

   Tack så mycket! Som tur har jag ingen tandläkarskräck, men inte är det något jag ser JÄTTEmycket fram emot inte ;)


 • Anna

  27.06.2017 23:39 (3 månader sen)

  Ringde förra hösten akut till tandläkare för att det värkte i visdomstanden på vänster sida så jag inte kunde öppna munnen ordentligt. Fick tid samma dag och de drog ut den, den hade nästan kommit upp. Efteråt tog det några dagar före jag kunde öppna munnen ordentligt igen och jag var noga med att skölja munnen så det inte fastnade matrester i gropen men annars var det helt okej, hade inga problem alls.

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:35 (3 månader sen)

   Skönt att det gick så pass smärtfritt för dig, hoppas på det jag också...


 • Sofia

  28.06.2017 00:46 (3 månader sen)

  Jag visste att de var på intågande så jag beställde tid till kontroll vid Studenthälsan i Åbo, som sedan gav remiss till visdomstandsoperation. De blev tvungna att operera i stället för att dra ut eftersom de inte helt hade kommit fram men inte skulle rymmas in i tandraden senare. Tre tänder togs bort på sammanlagt två operationer som båda gick riktigt bra. Blev båda gångerna opererad på en torsdag och var i tillräckligt bra skick för att visa mig bland folk igen på måndag. Visst, käken var svälld och munnen öm, men inget som inte lite värkmedicin fixade. Ger Studenthälsans visdomstandsservice fem av fem tummar. Det var smidigt, komplikationsfritt och framförallt billigt ;)

  • Karolina Åsmus

   28.06.2017 08:35 (3 månader sen)

   Det låter ju superbra det där! Många verkar sist och slutligen ha ganska bra upplevelser, men förstås väljer man ju att fokusera på de värsta haha.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.