tisdag 16 maj 2017 - 17:33

Det rullar på bra nu

Nu är det bråda tider för en friluftsföretagare kan jag lova! Säsongen för vandringar och uteliv är här och det märks tydligt. Förra sommaren hade jag en vääldigt lugn start på mitt företagande, hösten blev istället lite mer bokad och jag fick säga nej till ett par uppdrag eftersom jag mötte gränsen för vad jag orkade med just då. Vintern har också varit väldigt sparsam med jobb - för sparsam egentligen men jag å andra sidan bara mått bra av att ha lite paus med tanke på utmattningen som hängde över mig.

Jag har verkligen fått återhämta mig och det känns som att allt har fallit på plats. Min hälsa, mitt företagande, mina studier. Det är väl isåfall fritiden som hela våren varit som en sticka i fingret, för de flesta kvällar och många lediga soliga eftermiddagar har jag tillbringat i soffan framför Vänner (så nostalgi!) eller nån annan kravlös underhållning. Inte för att jag inte hellre skulle vilja vara ute och prova recept på trangian eller nya sätt att bygga vindskydd - utan för att jag bara inte orkat och haft lust! Jag haft lite angst över att soffpotatis-Ulrika inte passar särskilt bra in i min självbild av mig som friluftsentusiast och naturälskare, men so what? har jag kommit fram till. Jag har behövt det och kommer alltid att göra det i någon mån. 

Man behöver föralltivärlden inte hållas i bara ett fack utan det är faktiskt okej att vara lite av allt möjligt. 

Hursomhelst. Nu är jag superglad att jobben rullar på igen. Och det blir bara bättre och bättre känns det som! I nuläget har jag ett tjugotal uppdrag inbokade fram till september och tre av dem är veckolånga vandringar i svenska fjällen. Det kanske inte låter mycket för en utomstående, men för mig innebär det massor av jobb med planering och förberedelser. För att inte tala om den tid jag lagt och lägger ner på marknadsföring och kontakt med mina kunder. Nu om inte förr så förstår jag hur viktigt det är att brinna för och trivas med det man gör som nystartad företagare! För lön - det får man i bästa fall för halva tiden.

Som tur är så är jag otroligt nöjd med att hålla på med det jag gör och börjar komma in i min roll. Företaget känns bekvämare och bekvämare att röra sig i för varje vecka som går, vilket jag är så glad för. Vissa dagar känns förstås motiga som på vilket annat jobb som helst, men i det stora hela så känns det bra. Så arma bra!

DSCN5837Tänk att man kan få jobba med det man trivs allra bäst med - som till exempel att vandra med ett gäng underbara människor i vårväder som här på Äventyrsklubbens nästsista träff för läsåret.
Det här vill jag göra varje dag!

torsdag 27 april 2017 - 16:15

Hängmattehäng i vinterskog

Sitter i soffan och ser snön fortsätta dala ner utanför fönstret. Det knastrar i kaminen och Tjirro sover på sin filt på golvet. Jag har precis slökollat film mitt på blanka eftermiddan, efter att ha skickat iväg några mejl och utvärderat gårdagens jobb. Tar igen mig lite efter tre långa intensiva arbetsdagar. Skön torsdag. Skön vinterfeelis. 

Igår var det premiär för ett nytt utedagskoncept för arbetsgrupper som jag höll för personalen från Concordia ute vid Huvudsjön här i Lappfors. Jag har ju turen att kunna samarbeta med Mattias Kanckos/Essnature och får vid behov hyra hans vackra stuga för mindre gruppevents. 

Trots ett lite överraskande vinterväder med noll grader, ihållande snöfall och en del vind hade vi en väldigt fin dag med bland annat utematlagning, styrkefokus och hängmatteretrat. Jag var beredd att skjuta upp dagen ifall gruppen hade velat vänta till varmare vårdagar, eller också planera om mitt program helt men jag är så glad att de valde att komma ändå och att jag vågade följa min plan! 

För hade vi inte gjort det så hade jag inte fått veta att det funkar hur bra som helst att göra dylika uteprogram med denna målgrupp även i såna här förhållanden! Eftersom det var första gången med just dethär paketet så väntar jag nu med spänning på feedback från deltagarna. Även om det är krävande och nervöst att göra nya saker så är det samtidigt otroligt roligt att utveckla, planera och förverkliga idéer! Idag skickade jag ut ett utvärderingsformulär och det ska bli så roligt att höra lite mer ingående vad de tyckte om och vad som kanske borde förbättras.

Hängmatterretreaten, som dock nog blev något kortare igår än planerat pga. vädret, var iallafall väldigt uppskattad och det har märkts också på min instagram där en bild jag knäppte just innan jag avslutade passet snabbt blev min mest gillade. Mer hängmattehäng åt folk, säger jag bara!

Nu ska jag ta itu med lite bokföring och sen ska jag och Tjirro ut i snön. Hej!

DSCN5

torsdag 6 april 2017 - 22:55

Mellanlandning i företagarsoffan

Jag mellanlandar i soffan med bloggen i famnen, hoppas det är okej. Jag känner att jag behöver få perspektiv på var jag är just nu och ett av de bästa sätten är ju att skriva av sig. Så: veckan började med lite praktiskt jobb vid "verkstan" som vi säger i min familj, Essframe som tillverkar glasfiberdörrar till långtradarskåp. Väldigt annorlunda från vad jag gör annars, och mycket terapeutiskt. 

Med lite hjälp av min käre far kom jag dessutom vidare på fjällpulkan jag håller på och bygger. Det här blir tredje pulkan jag laminerar i vinter, och de två tidigare är i skrivande stund på färd längs Kungsleden med sina nya ägare och fjällfarare. Så roligt och otippat, det liksom bara blev så! Vem vet, kanske jag har en sidobusiness på gång här. 

17819793 10154232091661854 1979546034 o

Tisdag. Promenad och kaffe med Camilla som driver vildmarksföretaget NatVenture i Jakobstad. En promenad och kaffe som urartade och resulterade i ett nytt samarbetsprojekt och tre preliminärbokade sommarveckor. Vi hoppas dessutom få samarbeta med ytterligare en aktör och så snart det är spikat ska jag berätta vad det handlar om!

Och till på köpet fick jag låna hem Annelie Pompes bok Otroligt högt och extremt djupt. Jag kan knappt vänta på att få läsa den. 

17820479 10154232091721854 146436910 o
Igår och idag har jag sen alltså varit på kurs i psykisk första hjälpen. Den ska jag också berätta mera om, men just nu känner jag att den måste få sjunka in lite först. Det har varit två intensiva och givande dagar. Ögonöppnande och tunga fakta. En utmattande kurs men så otroligt viktig. Jag återkommer om det. 

Så ja, när jag kom hem ikväll var jag rätt tom i huvet och trött i kroppen och helst ville jag lägga mig på soffan med en påse godis. Men! Så var jag inbokad att berätta och visa bilder från min Kungsleden-tur i Signegården här i Lappfors. Och trots att jag var lite trött så blev det en riktigt bra kväll.. Och som vanligt när jag föreläst så gick jag därifrån med mer energi och inspiration än innan!

Det kom mer folk än vi hade räknat med och alla nyfikna frågor och fina kommentarer efteråt fyllde mig med sådan värme och glädje.. 

 

Imorgon väntar en studiedag i Vasa i samband med Green Care-utbildningen och i samma veva ska jag hälsa på kompanjon Lisa för att planera ett uppdrag vi fått till hösten. Har jag sagt att jag älskar planeringsmöten?

 

Rapporten slut, jag vet var jag är, nu kör vi vidare.

fredag 24 mars 2017 - 16:25

Plötsligt rullar det på

P1060149

 

Åh vad glad jag är över reaktionen på inlägget i tisdags! Det kom en del kommentarer både här och på facebook och flera privata meddelanden, och dessutom: när jag presenterade idén för min partner in crime Lisa blev det självklart att vi ska driva detta tillsammans. Vi är redan ett bra team då vi jobbar med Äventyrsklubben för pensionärer och skapar de bästa idéerna och upplevelserna tillsammans så det kändes helt givet. 

Vad som är ännu bättre är att jag, som ett nästa steg, redan i veckan kontaktat en eventuell samarbetspartner och finansiär och fick väldigt positiv respons! Men vem är förvånad? Det här är ju något som verkligen behövs (kontaktpersonens ord, inte bara mina egna). Så nu är bollen i rullning och det med besked! Tack för uppbackningen! 

Efter att som sagt ha gått och tänkt på äventyr för tjejer i ungefär ett år är jag så glad att jag äntligen kände mig redo att börja prata om det och göra något konkret. Och som vanligt så är det ju så mycket enklare än man tror när man väl tagit det första steget!

Med dessutom fyra andra glada nyheter för mitt företag, ett offertutskick, en anmälning till min MI-kurs och ungefär hundra bra idéer känns den här veckan som världens bästa! Jag är SÅ tacksam för att jag har möjlighet att göra det jag gör.

Trevlig helg på er!

 

 

lördag 18 mars 2017 - 13:03

Utbildningskick i Vasa

Igår var jag i Vasa på studieträff för Green Care-utbildningen jag läser. Jag tror minsann jag har glömt att berätta om den. Utbildningen är iallafall den första inom grön omsorg som ordnas på svenska i Österbotten och har utvecklats av Centria yrkeshögskola, Naturresursinstitutet och Vasa Universitet/Lévon institutet.

Syftet är att öka kompetensen bland oss som jobbar med natur- och djurbaserade metoder inom social- och hälsovård och pedagogisk verksamhet. Utbildningen kommer också troligtvis att höra till de kriterier som måste uppfyllas för att kunna ansöka om föreningen Green Care Finlands kvalitetsmärkningar, LuontoHoiva och LuontoVoima (NaturVård och NaturKraft). Vilket i sig är en fantastisk grej som lanserats nu i år!

Utbildningsmodulen är på 15 studiepoäng och sträcker sig över två terminer med en studieträff i månaden. Den startade i februari och hittills har vi haft två träffar: en introduktionsdag med fokus på vad som händer inom branschen i Sverige och Finland, och så gårdagens träff som bland annat tog upp företagsamhet och myndigheternas krav på social- och hälsovårdsverksamhet. 

I och med att jag redan läser ett mastersprogram i miljöpsykologi och dessutom redan driver företag så är det extra roligt att ta del av den här kursen! Det ger liksom en praktisk förankring till all teoretisk kunskap jag får från mastersstudierna och dessutom är det väldigt givande att få träffa andra österbottningar som drivs av samma intresse för natur och hälsa/utbildning. 

Igår när jag körde hem från Vasa i vårsolen var jag full av idéer och inspiration för att utveckla min verksamhet. Och efter en ganska trög vinter är varje sådan kick SÅ välkommen! Hashtag tacksam.

17408152 10154184385076854 791147479 o

torsdag 16 februari 2017 - 21:05

Mindset is the shit

Igår kväll var jag i Vasa för att föreläsa vid Folkhälsanhuset om min skidtur längs Kungsleden. Jag var först ut i Folkhälsans föreläsningsserie inom ramen för drömmarnas motionsår och det blev en riktigt bra kväll! Omkring trettio personer kom för att lyssna och de kommentarer jag fick efteråt värmde något oerhört. Det är såna här tillfällen som ger en extra kick och en bekräftelse om att jag har valt rätt väg, och det är jag så tacksam för! 

Jag visade bilder och berättade om de tankar och känslor som man både får njuta av och tampas med när man ger sig ut för att utmana sig själv. Att skida Kungsleden gav mig så mycket och det är verkligen roligt att få dela de upplevelserna med andra och kanske till och med inspirera någon till att förverkliga sin dröm. 

För som jag återigen vill poängtera- jag är ju som ni vet varken elitidrottare eller supermänniska. Jag är ganska lat och svag och väldigt frusen av mig. Har tendens till att överanalysera och oroa mig i onödan. Jag har levt största delen av mitt liv med ett rätt statiskt mindset och varit rädd för att misslyckas. Om jag ändå kan förändras och våga förverkliga mina drömmar, så kan vem som helst. 

Skarmavbild 2017 02 16 kl. 19.17.20Foto: Malin Ström

Just det här med mindset, ett begrepp som forskaren Carol Dweck använder, var också något jag tog upp igår kväll. För mig har det varit ett viktigt verktyg för att förändra hur jag tänker om min förmåga att utvecklas och lära mig nya saker, och jag tror att det till viss del är det som gör att jag vågar idag. Inte bara vågar skida Kungsleden, men att jag vågar föreläsa, driva företag, vidareutbilda mig, hålla vandringar och kurser. Att jag vågar riskera att misslyckas. Eller rättare sagt, att jag vågar lära mig, för det är ju det misslyckanden egentligen är. Ett enda lärande.

Alltså den insikten!

Mindset is the shit. 

söndag 5 februari 2017 - 19:28

Utenätter och skidglädje

Igår kom jag och Tjirro tillbaka från Syöte nationalpark, och vilken vecka vi har haft! Även om jag har varit helt slut idag och sovit bort halva dagen så gav de här dagarna en massa energi och jag är så nöjd över hur veckan blev. Hoppas ni inte har nåt emot en vinterdos, för här kommer en riktig bildkavalkad!

DSCN5454

Sjutton elever från Outdoor Academy, deras lärare och min vän Ami, och så jag och Tjirro, åkte iväg tidigt på måndag morgon. Väl framme vid Syöte naturum fick eleverna en guidad rundtur och tid att bekanta sig med uställningen om området medan jag och Ami körde en bil till norra änden av nationalparken där vi skulle avsluta turen.  

DSCN5458

Det här var tredje gången jag gör vintertur i Syöte nationalpark och det här året bjöd på det bästa vädret man kan tänka sig. Skaren och de istäckta tallarna på myrarna vittnade om att det hade varit töväder, nederbörd och hård vind tidigare, men nu i veckan höll sig temperaturen mest runt minus 10-15 grader och det varken blåste eller snöade nämnvärt. 

Bara sista dygnet kröp temperaturen upp mot noll och då blev det ruggigt och kallt. Håller det sig bara ordentligt på kölden så är det skönt och enkelt att hålla sig varm - med rätt kläder, kunskap och utrustning förstås. Men den råa, fuktiga kylan som kryper in på skinnet och fuktar sovsäcken när det närmar sig plusgrader, den är inte trevlig!

DSCN5465

DSCN5475

Syöte nationalpark är fantastisk och vacker, men terrängen är inte alltid den lättaste att navigera och ta sig fram i. Däremot är den ju då desto mer lärorik och ger en många tillfällen varje dag att utmanas och utveckla både skidteknik och orienteringskunskap. Och att färdas i kuperad skog med pulkor efter sig kan vara både ett helvete och tokroligt. Ofta båda samtidigt. 

DSCN5498

DSCN5506

Eleverna hade själva planerat rutten och valt lägerplatser, och de flesta nätterna övernattade vi intill ödestugor eller vindskydd. Här hade vi tillgång till utedass och eldstad eller kamin inne i stugan, vilket utnyttjades för både matlagning och snösmältning. Sov gjorde vi alla under tarp, vilket är som en lättvikts- och mer hållbar variant av presenning. Eleverna var indelade i tre grupper och när varje grupp kom fram till dagens lägerplats var uppgifterna klara och enkla: byta till torra och varma kläder, bygga vindskydd, smälta snö, hålla sig varm, göra mat, ha det trevligt.

DSCN5521

DSCN5527

DSCN5556

Under dagarna skidade jag och Ami tillsammans med varsin grupp, medan den tredje åkte på egen hand. Här mitt i den trolska granskogen träffade min grupp på en ensam engelsman som var ute på tur i parken. Efter en kort pratstund fortsatte var och en åt varsitt håll. Fler besökare i nationalparken träffade vi inte under veckan. 

DSCN5570

DSCN5580

Andra halvan av veckan var mulen och grå men vacker ändå. Vi tog oss dag för dag längre norrut, över myrar och sjöar och genom tallskog och granskog och den ännu kvarvarande blandskogen med björk och asp som gör att flygekorren trivs just här.

På tal om djur så såg vi massor av spår, av hare och räv förstås och några gamla älg- och utterspår. Men också hermelin och mård och småvessla hade varit aktiva där vi tog oss fram. En småvessla såg jag till och med skutta över snön några meter från vårt vindskydd en kväll. En flock orrar samt två korsnäbbar som flög över huvudet på mig och lyste röda i solskenet fick jag också se. 

DSCN5578

På torsdag ställdes det till med skogsfest och eleverna kockade en trerättersmåltid för hela gänget. Svampsoppa, pyttipanna och bärkräm med grädde i skenet av pannlampor, marshaller och trevligt sällskap mitt ute i nattsvart ingenstans, det är bra ingredienser för en lyckad kväll!

DSCN5586

Tjirro var än en gång en examplarisk turhund men visade sig ha lite svårare med kylan än jag hade hoppats. Den halvtassiga vintern hemma och det faktum att vi inte sovit ute något tidigare denna säsong har nog gjort att han ännu inte lagt på sig ordentlig vinterpäls eller härdat tassarna. Men det gick rätt bra ändå och med egen dunjacka och vindtäcke plus min nya tjocka dunjacka som täcke ovanpå så sov han gott om nätterna. 

DSCN5613

Sista dygnet fick eleverna vara ensamma i sina grupper och jag och Ami hade en dag för oss själva där vi utvärderade veckan som gått och pratade om högt och lågt. Vi stannade en bit ifrån lördagens mötesplats, ett vindskydd vid södra kanten av Kouvanjärvi, och gjorde oss en mysig sovplats. Där åt vi turens sista middag som blev en pastagryta på grönsaker och torkad älgytterfilé. 

Nästa morgon möttes alla upp för gemensam utvärdering och det var roligt att höra allas tankar om de lärdomar och utmaningar de mött under veckan. Själv är jag otroligt nöjd och stolt över hela gruppens insats och utveckling under veckan, men också över min och Amis insats. 

DSCN5625

Ännu en erfarenhet rikare och med den sköna känslan av utenätter och skidglädje i kroppen känner jag mig nu redo för en ny vecka med studier och jobb. Tack Outdoor Academy för en bra tur!

måndag 23 januari 2017 - 21:46

Flängig och produktiv måndag

En måndag i ord och bild. Har bestämt mig för att skriva lite oftare och bjuda på lite mer. Inte alltid tänka "nämen, vem vill nu läsa om det här?". Ni som hittar hit är ju här av en anledning. För tidsfördriv, för att ta del av mina tankar, kanske få tips av olika slag och kanske till och med för att lära känna mig. Välkomna, det blir mer av allt framöver! 

 

6.00 Gick upp, åt frukost och satte mig med de sista kvittona och momserna inför mitt möte på Concordia. Blev förvånad över att Tjirro också ville ha frukost, han brukar inte ha mycket till matlust så här tidigt. 

16251167 10154046946726854 753018392 o

8:00 Jag och Tjirro körde till Kronoby Folkhögskola och satt en stund i lärarrummet innan jag och Ami hade infoträff med NFL, ettorna på vildmarksguideutbildningen. Vi pratade om vinterturen som jag ska vara med och dra nästa vecka, turen som i många år kallats kalla turen eller frysarturen men som numera (#climatechangeisreal) går under det mindre skrämmande namnet vinterturen. Nå, oavsett temperatur så tror jag det blir en vecka att se fram emot, med fem nätter i vindskydd, med pilkfiske, eldskola och skidåkning i Syöte nationalpark. 

10:30 Rattade iväg till Jakobstad för mitt möte med företagsrådgivare Sanna Kankaanpää vid Concordia. Hon hjälpte mig att komma till rätta med momsdeklarationen och -inbetalningen och vi bokade in ett nytt möte några veckor fram. Är så glad att det finns hjälp att få med alla de där företagsbitarna som jag själv ännu inte riktigt har kläm på. När man gör något för första gången, då är det så mycket värt att bli guidad! 

Skarmavbild 2017 01 23 kl. 22.41.59

11:30 Tog en promenad runt Aspegrens trädgård för att dokumentera för en analysrapport jag fick i kompletteringsuppgift då jag var tvungen att vara borta från sista kursträffen i Malmö för två veckor sedan. Gillar verkligen miljön vid Aspegrens och tänker att den har stor potential som rehabträdgård, men störs alltid av det konstanta trafikbruset från vägarna runtom. 

12:30 Åkte till föräldrahemmet i Esse för lunch, lite mejlande och en längre skogspromenad med Tjirro. Glashalt på vägarna men jag lånade mammas Icebugs och kunde njuta och slappna av i stegen. Imorgon måste jag komma ihåg att beställa ett par Snowlinebroddar, har fått dem rekommenderade och sett dem in action så det känns som en värdefull investering denna vinter. 

DSCN5312Hade ingen kamera med mig på promenaden så det får bli en bild från en annan tid och ett annat land, med ett annat snödjup

15:30 Tillbaka till Jeppis för en kväll vid Optima med ekonomiedoktorn och föreläsaren Maria Österåker och hennes expertisområde prissättning. Concordia ordnade workshop för företagare och Maria bjöd på ett innehåll som jag verkligen behövde höra. Det här med att ta betalt alltså, alla verkar tycka att det är lika svårt och jobbigt! Jag fick med mig en massa bra tankar och tips, och kände mig både peppad och lite mer självsäker när jag körde hemåt igen.  

16244963 10154046946646854 905242516 o

20:15 Åter påväg mot Esse för att hämta Tjirro från dagis. Vek ihop min tvätt (har ingen tvättmaskin där jag bor så sköter detta hos mor och far) och hoppade in i bilen en sista gång. Tog en sista promenad väl hemma i Lappfors innan vi gick in. Tjirro fick mat och jag packade ihop grejer inför morgondagen. Torrt ombyte, termos och ryggsäck - varför får ni se en annan gång. Nu ska jag ta lite kvällsmat och sova gott efter en ovanligt flängig men produktiv dag. Vi hörs! 

onsdag 16 november 2016 - 19:41

Kursplaner för vårterminen

Jag ÄR ju för seg här på bloggen nu. Men den här hösten har inte varit min bästa. Inte den sämsta heller, men jag har varit trött. Både i fysiken och i huvet. Så det har varit skönt att inte ta någon stress eller klämma fram något här bara för att. Det kommer när det kommer!

 

Iallafall. Idag har jag suttit i telefon med Pedersöre MI:s rektor. Vi har planerat vårens kurser som jag ska hålla och de är både många och roliga! En uppföljning av höstens lyckovandringar, en äventyrsdag för både barn och föräldrar och en lite längre fjällvandring bland annat, wohoo! Jag är så glad och tacksam över att MI vill anlita mig för att göra det jag gillar mest. 

Även med Vasa Arbis blev det klart idag att jag ska dra en lyckovandring i vasatrakten i maj, riktigt roligt det med!

Känns bara som att det är en evighet fram till nästa vår/sommar. Innan dess ska jag ju ha skidat Vita bandet till exempel. Bara det är ju hel värld känns det som.

Det här med att vara timlärare för MI/Arbis har varit en trevlig upplevelse i höst och därför något jag är glad att få fortsätta med. På måndag är det dags för sista kvällen med kursen Vägar till välbefinnande och så har jag tre föreläsningar de följande dagarna. I Vasa ska jag berätta om min tur längs Kungsleden och i Bennäs ska jag föreläsa om att våga vara operfekt och sänka kraven lite. 

Sen tar jag en liten paus i mitt företagande och ägnar mig helt åt studierna några månader. Mer om det och kanske nån slags utvärdering av mitt första företagar-halvår i ett annat inlägg! 

DSCN5179

Möjlig pausplats för lyckovandrare nästa termin, vi får se vilka leder det blir! Det här är från Storträsket och Bosund vandringsled.

onsdag 19 oktober 2016 - 17:10

Green Care Finland

I förra veckan var jag i Vasa för att delta i ett tvåspråkigt seminarium som samordnades av organisationen Green Care Finland. Det var SÅ roligt att få höra lite om läget inom det här området i Finland, alltså hur man kan använda - och redan använder - natur på olika sätt inom hälsa, vård och utbildning. Och det bästa är att det är så växande! Superbra att intresset, kunskapen och användningen ökar för i naturen har vi så mycket att vinna. Att använda den är ju ett kostnadseffektivt sätt att ta hand om vår folkhälsa. Inte bara genom förebyggande åtgärder men också inom behandling: naturen är tillgänglig och "gratis", och kan användas för så många olika målgrupper och ändamål. 

GC Finland jobbar föresten som bäst med att ta fram en slags kvalitetsmärkning för green care-tjänster och företagare (som jag själv exempelvis). En märkning man kan ansöka om att få om man jobbar med hälsa i naturen och uppfyller vissa kriterier som handlar om bland annat säkerhet. Mycket bra grej tycker jag! Den kommer jag absolut att ansöka om när jag kommit igång lite mer med min egen verksamhet. 

 DSCN2