lördag 23 juli 2016 - 12:05

Man ska sluta på topp

Sedan jag återvände till jobbet för ett år sedan har jag jobbat 2-3 dagar per vecka, likadant som jag gjorde före småbarnstiden. Det är liksom den mängd jag har klarat av utan att använda upp hela mitt energiförråd. Men nu den här senaste veckan har jag jobbat 5 dagar, och det känns att energidepån sinar. Jag sticker inte under stolen med att jag räknar ner tills jag får stänga om mig idag och söka mig hemåt (matpauser är bra till att skriva lite och lägga tankarna på annat än att vattna blommor)... Men så har vi färdigt packat och drar iväg till villan direkt också. Idag är dagen när min vinterpäls ska bort.

 

13814380 10157142952860291 403119801 nEn hortensia med färger helt i min smak.

Efter en så här tung vecka är det ändå roligt att få sluta på topp. Idag känns det som att det är väldigt många nöjda kunder som går ut genom dörren med ett blompaket i handen, och som grädde på moset har fått höra lite lokalhistoria av bortflyttade nykarlebybor och haft intressanta pratstunder med kunder. Ibland har man helt enkelt universum på sin sida.

Trevlig helg! Det tänkte jag ha i vårt paradis.

torsdag 21 juli 2016 - 23:46

Det riktiga guldet

Ibland överraskar min kropp mig ordentligt och orkar way mer än vad jag tror. Som idag.

Jag har bundit begravningsdekorationer hela dagen, både i stickmassa och i handen. Fastän det nästan går på rutin för mig, och jag hinner med minst 2 stycken/timme, så är det riktigt tungt åt huvudet. Och handen. När jag skulle sopa efter att ha bundit 4 stora handbuketter på raken så darrade min hand av svaghet.

Iallafall. Efter jobbet bjöd min fammo oss på mat (så vi slapp fundera över kvällsmat en gång. Hurraa!). Förutom att fammo lagar god mat, så är det roligt att få diskutera odling med någon som har haft ett stort grönsaksland utan minsta lilla ogräs. Det är så ledsamt att min faffa hann gå bort innan jag hittade mitt odlingsintresse, det skulle vara så himla kul att få ärva den kunskapen han hade.

När vi tackat och sökte oss hemåt igen var jag så trött och sa att nu ska jag bara lägga mig ner i soffan och titta på serier. Men...

IMG 0029

IMG 0030

Med det fantastiska vädret vi hade då ännu så kände jag ett starkt behov av att tanka frisk luft. Jag skulle eventuellt så lite spenat, men inte mer än så. Hade jag tänkt. Plötsligt hittade jag mig med mina tidningslådor och började täcka in gångarna i köksträdgården.

 

IMG 0031Winston kom och kontrollerade så att allt gick rätt till.

IMG 0032

För helhetens skull är det här ett viktigt arbete. Nu växer det gräs här och där, blandat med lite kala fläckar och också lite spån och kvisthack. Och ogräs. Det här är också ett effektivt sätt att bryta ny mark, så jag täcker in precis allt där jag inte odlar så har jag lättare att placera ut pallkragar och förstora när jag behöver det.

Nog för att det är snyggt med betongplattor eller grus mellan odlingslådorna. Men hur praktiskt är det? Jag väljer hellre naturmaterial mellan mina odlingar, så bryts det ner vartefter. Då behöver jag inte heller vara försiktig med gångarna och kan slänga runt mig ogräs lite hur som helst utan att det för den skull ser osnyggt ut.

 

IMG 0033

Håll med om att det börjar se bra ut! Mitt tips till den som vill göra likadant, är att blöta tidningarna ordentligt före de placeras ut. De hålls mycket bättre på plats och så är det inte hela världen ifall man inte täcker dem så bra, då torkar de bara och blir en skarp yta.

Nu är tidningarna slut igen, så jag får försöka locka till mig lite sånt material för att kunna fortsätta. Vi köpte precis hem en stor rundbal med halm, så det ska nog räcka om jag så täcker in HELA köksträdgården.

torsdag 21 juli 2016 - 14:20

DIY Grönsakssalt

Herbamare känner vi alla till, och kanske till och med har växt upp med den där cylinderburken nära till hands. Vi har åtminstone alltid kryddat risotto med herbamare, och en del soppor. Herbamare är ett sorts grönsakssalt, och grönsakssalt är jättejätteenkelt att göra själv. Så fastän nu inte Herbamare innehåller några tillsatsämnen (jag ljuger väl inte nu?) så är det ju väldigt roligt att kunna ha sitt egna salt, och variera det i oändlighet.

 

IMG 0014

IMG 0013

 

En gång för några år sedan lagade jag örtsalt enligt ett random recept. Det skulle vara vatten, tomat och what not. Både krångligt och så tog det länge innan det torkade.

Nu när jag började experimentera med grönsakssalt mixade jag helt kallt det som jag ville ha i, och tillsatte ingen vätska alls. Dessutom har jag tillgång till en torkmaskin så det tar mindre än ett dygn att torka massan. Man mixar alltså precis vilka grönsaker och kryddor som helst, och blandar med salt innan man torkar smeten i ugn eller torkmaskin. Tro det eller ej så blev det så gott att jag nästan kan äta det som det är (fastän det är ganska salt), så mer liknande ska jag nog göra.

 

Obs! Det tar längre tid att torka i ugn än i torkmaskin.

 

IMG 0011Grönsakssalt är utmärkt till dipp och kalla såser.

 

Här kan ni läsa Sara Bäckmos inlägg och recept på grönsakssalter. I mitt hade jag dillstjälkar, persilja och salt. En andra sort jag lagade innehöll mestadels rödbetsblad och lite persilja, men det blev kanske lite för stark smak av rödbeta, men i så fall går det bra att blanda ut med annat salt senare.

När jag hade igång torkmaskinen och doften av torkade grönsaker spred sig i köket, märkte jag hur mycket jag ser fram emot sensommaren och hösten när det är skördetid, varmt på dagarna och mörkt på nätterna. Det är något visst med den tiden.

 

tisdag 19 juli 2016 - 00:26

Det osar misslyckat ur växthuset

Bättre sent än aldrig, heter det ju, och jag antar att det gäller när växthuset ska tvättas också. Hm, varje år heter det väl att man borde skura rutorna, men nu var det här första gången jag gjorde det och då har vi ändå haft växthuset sedan 2013. Med enjos grovhandske, smutsigt vatten i ett emaljfat och sista delen i podcastserien "knapphandlarens hämnd" så gick det snabbt. Den där podden om bomben som sprängde i centrum av jakobstad i slutet av -99 rekommenderar jag verkligen att ni lyssnar på. Man tror inte att det är sant att något så komplicerat ska utspela sig här i nejden. Finns på arenan.

IMG 0028Mitt växthus är inte i närheten lika vackert som Ingelas tomatkörka, och inte funkar det riktigt bra heller ;)

Nu satte jag också gräsklipp i mina tunnor, krukor, säckar och baljor med växter, så behöver jag inte springa och vattna hela tiden. Ni ser att det är skralt här, och inte finns det mycket som kommer bli skördeklart snart heller. Hela växthussäsongen blev förskjuten när vi skulle renovera golvet men inte fick hemtransporterat det där gruset. Men får vi några gurkor och varsin tomat så är vi nöjda. Fast jag tror att Milli gärna skulle få ganska många tomater att tugga på.

Jag hade ett par bönplantor som lämnat oplanterade, nu gjorde jag så att jag satte dem i samma krukor som gurkorna, majsen och de längsta tomaterna, så får de snylta på dem som växtstöd och förhoppningsvis ger de några bönor som tack så småningom.

 

 

söndag 17 juli 2016 - 23:22

Födelsedagskaffe a'la sommarstyle

Nu går jag in på sista halvtimmen av min 29:onde födelsedag. Det är ingen ålderskris i sikte, utan snarare börjar jag redan tagga inför nästa år när vi har orsak till att ordna en ordentlig kompisfest med de väldigt speciella i mitt liv. Jag börjar förstå varför min gambämommo är så ivrig med sina födelsedagar, de ger en orsak att få bjuda på kaffe, tårta och träffa familjen.

 

IMG 0016

IMG 0018Redan igår när jag kom hem efter jobbet firade jag med en redigt fin sommarbukett och en perfekt skummad frappé.

 

Egentligen hade jag inte tänkt kalasa alls i år, men eftersom jag antog att vi skulle vara på villan hela släkten när det ordnades byafest, så hade jag lovat tårta till kaffet. Sedan blev väderprognosen väldigt regntung och våra barn snoriga -och det visade sig att ingen alls varit på villan. Men lovat är lovat, så det blev födelsedagskaffe med tårta här hemma istället.

Nu för tiden har vi väldigt många olika dieter i släkten. Glutenfritt, Sockerfritt, Veganskt och diverse allergier på det. Så det var kanske ett smart drag att bara satsa på tårta, melon och salta nötter.

 

IMG 0026

 

Av lathet så blev det enkla gluten- och sockerfria bottnar i två tårtor. I den ena satte jag bara jordgubbar och citrongrädde/grädde, medan den andra blev en crazy cake med både nougatkräm, kokosgrädde, banan och jordgubbar (egentligen var det för att jag älskar nougatkräm men så är mommo allergisk mot hasselnötter som det blev två tårtor). Men det som blev det mest intressanta inslaget i hela den här bakningsrumban var vegan-kakan.

Jag utgick från en burk sockerfri nougatkräm jag köpt från Malins foodieliving och bakade sedan en chokladkaka till toppingen. Så att säga.

 

IMG 0017

IMG 0027

Om alla kakor vore så lätta att baka som den här veganska kakan så skulle det vara bra mycket enklare att ha födelsedag. Och en så här fantastiskt enkel kaka är värd att delas, så här får ni receptet.

 

VEGANSK CHOKLADKAKA

En och en halv kopp mjöl
3 msk kakaopulver
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vinäger
1 tesked ren vaniljextrakt
5 msk olja
En kopp vatten

 

Ta fram en ugnsfast form och blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en fin smet. Grädda i ugnen på 175° i  cirka 30-35 minuter. Toppa gärna med nougatkräm, det var uppskattat.

 

IMG 0022Glad 29-åring med enorm rabarber. Det finns en motsvarande bild av Sandra 2 år med en proportionellt lika stor rabarber.

 

IMG 0021

IMG 0023

IMG 0024Två av de viktigaste männen i mitt liv, min moffa Leo och min man Daniel. Gungan fyndade Daniel på rea åt mig till födelsedagen. Perfekt att sitta i och njuta av trädgården.

 

Väderprognosen sa att det skulle regna på förmiddag och klarna upp till kvällen. Den sa ingenting om ett åskväder, så det blev bara en bonus så länge vi lekte med mina jongleringsbollar i vardagsrummet. När det blev dags för eftermiddagskaffe klarnade det verkligen upp, och blev till och med så fint att vi kunde njuta i trädgården. Regeln säger att det ska vara fint väder den 17 juli, och så har det för det mesta varit de senaste 29 åren.

Tack världen för ännu en finfin födelsedag! Nu ska jag ladda upp för en vecka med ovanligt många arbetsdagar, och hoppas på att energin räcker till.

torsdag 14 juli 2016 - 23:54

Skördefest i juli

Det beror kanske på värmen vi hade i juni, för nu lurar jag mig själv att det är slutet av sommaren, augusti och skördetid, ni vet. Jag har varit lite besviken över att det inte blev till någon större mängd mat i vår köksträdgård och att inte ens ärterna har hunnit blomma. Jag trodde den här säsongen var körd.

Men så är det bara juli och inte ens halva månaden har gått ännu. Det här är tänkt att vara högsommaren, men numera är det här kanske bara sommar och att högsommaren kommer först i augusti. Årstiderna är helt upfuckade.

Så tittade jag istället på Sara Bäckmos youtubekanal och hittade gnistan igen. Egentligen spelar det ingen roll vad det står i kalendern, jag hoppas innerligt på en lång och varm sensommar, och sedan odlar vi det som går att odla.

IMG 0007

IMG 0008

Igår kunde jag skörda en hel del rödbetsblad, mangold, sallat och till och med ett par kålrabbi! Jag älskar kålrabbi och har varit förtjust i den rotsaken ända sedan fammo och faffa odlade sådana och fammos skivade kålrabbi åt oss att äta. Likadant med rovor.

 

Det är mina livs första egenodlade kålrabbi, och förstås mycket godare än köpta (även fastän de bara kommer från torget). Nästa år ska jag bara ha grönkål och kålrabbi, har jag bestämt redan nu. Det där med vitkål, broccoli och blomkål är inte riktigt min grej. Självklart skulle det vara fantastiskt att kunna odla så mycket broccoli att vi kunde fylla frysen, men så finns det faktiskt närodlad och obesprutad att köpa och frysa in. Det är tur att vår överlevnad inte hänger på om jag lyckas odla fram ett lager av rotsaker till vintern eller inte.

 

IMG 0004

IMG 0005

Vi har faktiskt en pytteliten blomma på G på en broccoliplanta, men om den kommer överleva och bli mat åt oss, är en annan sak. Det kan hända att den snarare blir mat åt de här håriga typerna.

 

IMG 0006Men så är det ju faktiskt bättre än att plantorna ser ut på det här viset... j*la kållarver.

 

Rödbetsblad har jag inte använt till annat än coleslaw, men jag gissar att användningsområdena är ungfär de samma som spenat, så därför chansar jag och fryser ner så får vi prova på att göra en soppa sedan och se om det smakar för något. Mangold tror jag också att går under samma rubrik, så de frös jag också ner.

Jag förväller inte bladgrönsaker alls före jag fryser ner dem. Till först förvällde jag faktiskt grönkål, men så blev det så stora mängder och tog sån tid att det inte kändes som att det var värt det. Nu är det så enkelt att bara plocka, bunta ihop i en påse och sätta i frysen.

 

IMG 0003

En härlig syn!

torsdag 14 juli 2016 - 14:19

Nykarleby-skatten

Igår kryllade mitt instagramflöde av regnbågsbilder. Och visst var det en fin dubbelregnbåge vi fick se över staden. Vi såg inte jättemycket av den själv för träden på vår gård, men vi såg iallafall vad som måste vara skatten i slutet av regnbågen. Vattentornet!

 

image

 

Ni vet väl att det är café där högst upp i tornet? Vem som helst kan, för en 50 cent, ta hissen upp för att beundra utsikten. Man kan titta ut mot havet, mot UPM-skorstenarna i jakobstad, mot skogen, över staden eller så ganska rakt ner i vår trädgård. Jag lovar att jag någon gång ska fixa de där gångarna så att det ser mer enhetligt ut från ovan. Men tills dess får ni njuta av en våffla eller glass och blunda för det fula rakt nedanför.

tisdag 12 juli 2016 - 11:22

Drömmen om en kuvös

Varje vecka har min vän Kitty ett tema, måndagstema (namngett efter utgivningsdag) som man får hänga med på om man känner för det. Jag brukar inte ha tid, men idag känns det som en bra dag när jag ändå bara vilar upp mig efter de här många dagarna i trädgården.

Den här veckan heter temat "Om jag bara...", och Kitty skriver själv om drömmen om ett växthus. När jag läste inlägget kom jag att tänka på min egen dröm om ett inglasat uterum.

 

IMG 0377

Här skulle jag SÅ gärna ha ett uterum, inte minst med tanke på att det stora fönstret är köksfönstret och det skulle passa perfekt att ha en dörr ut till uterummet. Men med tanke på kostnader för ett uterum, och hur bra inkomster man har som småbarnsföräldrar, så lär det vara frågan om en pensionärskuvös. 

Men om vi nu tänker oss situationen. OM jag bara hade turen med mig att vinna en stor summa på en skraplott (jag köper aldrig skraplotter, så chansen är ganska liten) så skulle jag bygga det där uterummet. MED VÄRME! Så skulle jag kunna odla året runt och driva upp plantor i bra förhållanden. Vi skulle kunna dricka kaffe i den tidigaste vårsolen och sitta och njuta av kvällssolen långt in på hösten. Det här är ett söder/väster-hörn, så vi har sol från tidig eftermiddag och tills solen går ner. Ganska ypperligt förhållande för ett uterum.

 

IMG 0375

IMG 0376

 

Jag är väldigt nöjd med grönskan vi lyckats skapa runt terrassen. Vi väntar ännu på att en klätterhortensia ska ta sig och börja växa uppför den tomma spaljén där blomlådorna hänger. Jag får nog överväga att börja göda mina perenner och buskar lite mer så kanske de tar sig fortare. Vi pottränar ett barn för tillfället, så guldvatten finns det nu som då. 
Vid den andra gallerspaljén som gränsar till grannens gård (gräsmattan) så har vi planterat humle i år. Tanken där är också att den ska ge lite insynsskydd men fortfarande ge björnbärsbusken tillräckligt med sol.

 

IMG 0378

Björnbärsbusken ja, den har lite märklig form i år. Fjolårsskotten växte sig så otroligt långa, så nu när de är fulla med kartar så är de alldeles tunga och böjda. Hur man än skulle göra så skulle det se styggt ut, så i år har jag prioriterat att bären ska hinna bli färdiga. Alla årsskott som växt ut från fjolårsskotten har jag tagit bort (det är de som ligger på marken) eftersom fjolårsskotten ändå ska klippas bort senare i höst. Årsskotten ser inte ut att bli alldeles många i år, och det är synd, för det betyder att det inte blir lika stor skörd nästa år.

 

Så länge jag väntar på den där stora pengasumman (jag skulle iofs nöja mig med en oisolerad kuvös så här i mitten av livet) ska jag fundera på att ställa en gungsoffa här i hörnet. Problemet dagtid är att det blir så varmt, men istället kan man kanske njuta lite extra på kvällen.

 

Har ni en fortsättning på temat "Om jag bara..." så föreslår jag att ni också deltar i Kittys länksamling!

måndag 11 juli 2016 - 09:44

Min park

Klockan är runt 22 när jag sätter mig ner i en stol på terrassen och konstaterar trött att jag inte orkar mer ikväll. Då hade jag redan 9 timmar med trädgårdsarbete bakom mig. Nu skulle jag gå in, slänga mig i soffan med en skål chokladglass och varva ner med orange is the new black. När jag steg upp igen från min stol efter en lång paus i kvällssolen, skulle jag bara mata kaninerna och stänga åt hönsen.

Trodde jag.

IMG 0358

IMG 0359Gallerbollarna som är tänkta att ha ljus i sig får numera hänga upp och ner och pryds med taklök och stenar.

 

Jag skulle bara fota några bilder till det här blogginlägget, men för att göra det så måste jag städa undan lite... och kanske plantera ner de där stackars växterna. Och se hur det ser ut om jag lägger det där täckmaterialet där jag hade tänkt. Så när jag sist och slutligen visade klockan 00.50-nånting när jag äntligen kom mig in.

Men nu är det gjort, och nu är hela mitt parkområde nyrensat och redo att bara växa till sig! Nu kan jag med gott samvete släppa in trädgårdsföreningen imorgonkväll (håll tummarna för att det inte regnar!) så länge de har förståelse för att köksträdgården ser ut som ett katastrofområde.

 

IMG 0362Jag hade inte tänkt det, men samtidigt som jag tog bort ogräset mellan tegelstenarna ändrade jag om gången lite så man inte behöver gå så nära dammen.

 

IMG 0365Här var det redan ganska mörkt, så därför är ljuset konstigt och växterna utryckslösa. Men ser ni hur snygg aronian på stam här närmast är! Den såg så vildvuxen ut att det inte fanns något annat val än att ta till sekatören.

 

IMG 0366

 

IMG 0363

 

Det blev till och med en ny gång av tegelstenar. Barnen försöker ändå gå precis där hela tiden, så det kändes lika bra att göra det tillåtet och markera exakt VAR man får gå. Som ni ser här ovanför så är dammen tom. Den frös sönder i vinter, så nu ska vi försöka hitta på någon tillfällig lösning så vi inte behöver gräva upp hela plastformen så länge det grönskar runtom. Det är något som vi helst sparar till senhösten.

 

 

IMG 0361Den här gången av naturstenar gjorde jag när jag var gravid med Milea. Stenläggning är kanske inget man ska syssla med som gravid, men det bara hände.

 

IMG 0372

IMG 0374Vi slukade grillad korv på kvällen när vi hade varit utomhus och sysslat hela dagen. Grillad korv är aldrig så god som då!

Det här är alltså mitt parkområde. Inte alls särskilt stort, men tillräckligt för att kunna underhållas. Det jag saknar är plommonträdet som också frös i vinter. Det fanns ganska mitt på, och gav ännu mera djup till helheten. Jag jobbar ganska mycket med djup och helhet när jag gör något i trädgården, precis likadant som när man binder en bukett. Det är helheten och på det detaljerna som komplement.

Nu ska jag koka mig en kaffekopp och gå ut och njuta av härligheten.

fredag 8 juli 2016 - 17:45

Umbrella-ella-ella-a-a-a

IMG 0339

I vårast trodde jag verkligen att det var ute med min älskade paraplyalm. Ett par enstaka blomklasar var länge det enda livstecknet, och allt annat var torrt och dött. Nu ser trädet ändå hur friskt och välmående ut som helst, och de nya kvistarna är minst en decimeter redan. Hurra hurra! Då behöver jag inte gräva upp det och ersätta med annat fint träd iallafall!

Ett annat överlevande man gott kan hurra åt, är blodflädern! Där såg det inte alls bra ut efter den stränga vintern, men nu skymtar det nya fina blad. Där pratar vi om överlevare (den som inte ens ska vara härdig hos oss).