måndag 23 januari 2017 - 16:32

Min fönsterodling

Ganska plötsligt slog det mig att vi har ett gammalt akvarium i uthuset. Det är gammalt och hemgjort och har inhyst både fiskar, gerbiler, hamstrar och också en höna med kycklingar förra vintern. Välanvänt med andra ord. Nu är det dags för next level, och det innebär att det får agera miniväxthus i vårt köksfönster.

I år kändes behovet av att få eget smörgåsgrönt mycket större än tidigare år, och för att inte hinna tröttna på ärtskotten ska jag försöka få till lite annat smågrönt också. Vi har det ganska dragigt vid våra fönster, så det man sår gror ganska långsamt. Vi ska tro att akvariet i kombination med tilläggsbelysning ska skapa bättre förutsättningar för fönsterodling.

 

JPEG image 29A28FB68C12 6

JPEG image 29A28FB68C12 5

JPEG image 29A28FB68C12 7

JPEG image 5358A5DA4E07 8

JPEG image 5358A5DA4E07 9

Nu började jag med vanlig smörgåskrasse, en påse blandsallat och lite spenat. Rödbetsblast tänkte jag så småningom också bara jag hittar lådan med rödbetsfrön. Ärtskotten ger oss redan bra med grönt fräscht att sätta på frukostsmörgåsen, och det om något känns som värsta lyxen så här års. Har ni inte prövat så ska ni absolut göra det. Det är enkelt som tusan! Som tilläggsbelysning har jag helt vanliga led-lampor från rautia.

 

Färska ärtskott på fönsterbrädet:

  1.  Köp en påse ekologiska ärtsoppsärter i din matbutik.
  2. Ta fram en burk/skål/kruka/form och beräkna utifrån den hur mycket ärter du får rum med. Jag brukar fylla botten med ärter.
  3. Lägg ärterna i vatten över natten så gror de snabbare.
  4. Nästa dag lägger du ett lager med mylla (det spelar inte så stor roll vilken sorts mylla det är, du kan till och med använda bomull istället) och ett lager ärter och mylla på det. Vattna.
  5. Vill man så går det att sätta två lager med ärter varvat med mylla. Det som händer då är att det kommer upp nya skott ungefär samtidigt som man skördat det första lagret.

 

Så när du står i affären med en liten kruka ärtskott i handen, överväg att lämna den kvar och köp de torkade ärterna istället. Det är värt varje kraftansträngning. Lycka till med din fönsterodling!

måndag 23 januari 2017 - 15:01

4-årskalaset (recept included)

Man skulle ju kunna tänka sig att en ledig helg är rena drömmen (för den som är i servicebranschen är det inte alltid en självklarhet)... Och visst hade det varit så, om vi inte haft kalas. Kalas är det roligaste som finns, men det är när det inte är en själv som behöver ställa till med dem.

 

JPEG image 29A28FB68C12 3Vi har nya köksstolar. Och naturligtvis körde vi med Anna-Lenas kalastips med fejkade heliumballonger. Fast vårt tak är inte alls dubbelhäftande-tejp-vänligt.

 

Vi som inte vanligtvis prioriterar att ha ett välstädat hem, utan kör lite mer "family living -the true story" får ha storstädning i flera dagar inför ett kalas och spara dammsugningen till samma dag.
Så är det bra att ha något att bjuda på till kaffet också. Det finns i butiken, det är sant, men i min släkt är majoriteten avsötade och föredrar kaffedopp utan socker, och sådant är svårt att hitta i butik. Så att baka är en prioritet det är svårt att vara utan till våra kalas.

Den här gången gjorde jag det mycket enkelt för mig med kalasbakandet. Jag köpte färdiga kanelbullar, bakade fröknäckebröd till ostbrickan, en glutenfri tryffelkaka och en gluten- och osöt moussetårta. Allt för att spara så mycket som möjligt på energin. Det låter kanske invecklat, men det här är bakverk av enklaste slag.

Moussetårtan har jag gett receptet (det är bara att byta bärsort) på i samband med Millis kalas i september, men tryffeltårtan behöver ni verkligen också prova på! Tillsammans med glass var det en himmelsk upplevelse. Och så otroligt enkel att bara veva ihop. Den är dessutom nästan vegansk, så om man byter ut honungen mot till exempel dadelsirap kan också veganen njuta av den.

 

JPEG image 29A28FB68C12 1Moussetårtan. En smulbotten på mandelmjöl och kokosflingor. Första lagret en hallonmousse och översta lagret blåbärsmousse. Dekorera gärna överflödigt med goda buskblåbär från Oravais.

 

JPEG image 29A28FB68C12 2


 

TRYFFELTÅRTA (Raw, nästan vegansk)

Botten:

15 färska dadlar (urkärnade)
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja
1 dl kakao (jag använde leaders råkakao)
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Fyllning:

2 dl rostade hasselnötter (rosta i 200° ugn i ca 10 min. Gnugga bort det mesta av skalen)
1 dl kokosolja
1/2 dl honung (använd tex. dadelsirap för att få den vegansk)
2 dl kakao
1 krm salt

 

Gör så här:

  1. Smörj en springform med kokosolja och "bröa" eventuellt med kakao.
  2. Mixa ingredienserna till botten och tryck ut i springformen.
  3. Fyllning: Mixa de rostade hasselnötterna och tillsätt sedan resten av fyllningsingredienserna och blanda ihop till en jämn deg. Tryck sedan ut den ovanpå bottenlagret i springformen.
  4. Smält choklad (tillsätt ganska mycket kokosolja för att undvika ett skarpt chokladlager) och häll över kakan. Strössla över av de rostade hasselnötterna och salta jordnötter (alternativt hasselnötter och flingsalt).
  5. Ta fram kakan minst en timme innan servering och avnjut tillsammans med vaniljglass.


Receptet kommer ursprungligen från tidningen "baka glutenfritt" nummer 1/16

 


 

Idag fortsätter vi njuta av kalasresterna. Vi har svängt tillbaka bordet men inte kommit oss för att hänga upp kökslamporna tillbaka. Jag är lite tudelad till våra kökslampor. Nu har vi två svarta HEKTAR-lampor från ikea, men jag skulle hellre ha något mer unikt och speciellt. Men det är en annan historia.

Nästa gång vi firar i det här huset, så är det mina 30 år på jorden. Då blir det fest ska ni veta!

 

torsdag 19 januari 2017 - 12:33

Bara-för-att-blommorna

AEE55E08 F04A 41A8 835F 2043B117DD26

Här får du lite torsdagsblommor av mig. Bara för att. Det är de blommorna som brukar vara de mest uppskattade att få en helt vanlig torsdagseftermiddag. "Bara-för-att"-blommor. I vårt hushåll är det av naturliga skäl jag som står för de blommorna, och vi har ofta blommor i en vas på bordet. Bara för att.

Just de här blommorna ska pryda talarstolen ikväll när Katrin Zytomierska intar torsdagsföreläsningsscenen på Arbis. Här skrev Michaela förresten fint om vårens event.

onsdag 18 januari 2017 - 12:03

4:e mammaåret

JPEG image 82BBE7C3892E 4

Idag är det en stor dag här i huset på källbacken. Vår genomsnälla, omtänksamma Leon har sin fjärde födelsedag idag. 18 januari 2013 är en dag att minnas... Fast jag minns inte så mycket egentligen. Det blev akut kejsarsnitt (havandeskapsförgiftning och bredaxlad gosse) i vecka 36, bedövningen tog inte så jag blev nersövd några sekunder senare och var helt borta resten av dagen.

Vi har firat med helikoptersmörgås, parkeringshus, pysselbok och wii-spelet sport resort... och många kaffekoppar för den trötta mamman. Nu ska vi fortsätta firandet med chokladpannacotta med mommo och psykologbesök för min del. I helgen tar vi det riktiga kalaset med våra familjer.

Hipp hipp hurra!

tisdag 17 januari 2017 - 10:20

Skir strunt

651F2A14 E5EC 4F90 85FD 77276EF8695B

Det går inte att ha bara en favoritblomma när man jobbar med blommor varje dag. Tvärtom så blir även den fulaste av dem till en skönhet efter en stund. Den här Veronican har ändå varit en favorit från början. En skir men karaktäristisk och ståtlig liten strunt.

söndag 15 januari 2017 - 22:17

GRATTIS LAGOMBACKAN!

Hurra hurra! Nu har min blogg Lagombackan funnits på sevendays i ungefär 370 dagar! Det är lite mer än ett år, men det var först nu idag som jag upptäckte jubileet på appen timehop.

Det här året har varit ett av de bästa i min blogghistoria. Jag har kanske inte bloggat lika intensivt som under många andra år, men istället har jag haft en linje att följa. Att skriva om trädgårdssysslor, blombuketter och odling passar mig mycket bättre än de vardagliga uppdateringarna. Det har gjort att jag fokuserat på min grej på ett helt annat sätt och att blogga så här offentligt ger så många möjligheter ...för att inte tala om hur många nya bekantskapet det har lett till.

 

För att fira bloggens 1-årsdag kopierar jag in ett par tulpantips som jag skrev riktigt i början av min Sevendays-karriär.

tulpanerjanuari

 

 

  1. Satsa på kvalité. Det är superviktigt att levande snittblommor handskas på rätt sätt ända från odlarens växthus till era köksbord. Sök er alltså till branchfolket trots att tulpanbuketten kostar några euron mer.

  2. Ställ inte vasen med dina nya fina tulpaner i närheten av fruktskålen. Etylengasen från frukten påskyndar blommornas åldrande.

  3. Om du upplever att tulpanerna börjar hänga över vasen direkt efter att du köpt dem kan det bero på att de förvarats torrt. Skär av stjälkarna några centimeter, rulla in buketten i papper och ställ i kallt vatten några timmar. Då får blommorna möjlighet att dra upp vatten och bli saftspända.

  4. Ställ vasen med tulpaner svalt över natten, snitta om och byt vatten ungefär varannan dag så håller de sig längre.

 

Imorgon börjar en ny vecka. Min sons fjärde födelsedag har vi på onsdag, men före det ska jag hinna med två jobb-dagar och paketera in ett par presenter. Trevlig vecka!

lördag 14 januari 2017 - 15:18

Vem behöver SKAM när man har MANDELMANN?

Nu har jag gått och kärat ner mig ordentligt i ett tv-program. Jag har aldrig sett på skam och är inte särskilt intresserad av att se det heller. Däremot ser jag redan fram emot nästa veckas avsnitt av Mandelmanns gård.

Mandelmanns utvald2

 

Det här är drömmen och jag vill VARA MARIE MANDELMANN och skicka ut Gustav mitt i natten för att elda runt fruktträden för att hålla frosten borta...

Nåja, men jag skulle bra gärna också bo på en stor gård i skåne, ha djur, stora odlingar med mat och bara vara så där härligt självförsörjande. Det går att vara självförsörjande här också, men det vore lite roligare om man hade lite fler än 1000 kvadratmeter att röra sig på. Ibland ångrar jag faktiskt lite att vi slog ner våra bopålar här i centrum istället för lite utanför stan.

Alltså. Mandelmanns gård, torsdagar klockan 22 på tv4.

torsdag 12 januari 2017 - 21:58

Återbruk av julgranen

Ibland verkar universum ha en plan för allt. Vår julgran, den hade inget viktigare att göra än att ligga på marken. Den förstod inte ens att barra. Nu har vår julgran fått ett sista, men ack så viktigt, uppdrag i livet.

Herr Topelius har födelsedag på lördag och brukar hyllas med en granriskrans av skolorna. I år blev den kransen bunden av vår fina Oravais-julgran. 

A22B8BE3 3C04 4547 9CA5 C75367BE9B40

 

Jag är inte särskilt förtjust i att binda granriskransar, men efter några år i branschen tar det inte längre "så-där-jobbigt-dit-far-hela-dagen-länge". Numera tar det högst en timme, inklusive att förbereda materialet.

onsdag 11 januari 2017 - 11:12

Let there be flowers!

Jag drömmer om att ha ett prunkande grönsaksland varvat med massor av blommor. Sedan flera år är jag självförsörjande på frön av både ringblommor och blåklint, men jag suktar efter mer. Men att hålla på och dutta och ha dem inomhus är inget jag känner att jag vill lägga min energi och tid på. Förra året hade jag dahliaknölar som skulle ha ljust men inte varmt och sedan avhärdas för att klara sig utomhus. Njä. Nu är det testat och inget jag vill göra om redan i år.

I köksträdgården där jag ändå spenderar ganska mycket tid vill jag gärna ha ett blomsterhav, annat än maskrosor, åkervindan och kirskålsblommor. Så läser jag i bloggen om skillnadens trädgård att det går utmärkt att vinterså sådana sommarblommor som själv fröar av sig naturligt till hösten (liksom ringblommor och blåklint som exempel).

 

93777DB4 685A 4EE3 BC14 144FE37A17A6

B4F813F8 08F2 4008 93A5 2F86954EFF65

BAE3E858 061A 4B7D AC28 13344CD51CD7

Igår när vi skulle köpa frön vid Sunds trädgård lät jag det stora förståndet lämna i bilen och plockade de fröpåsar med sommarblommor som jag vill ha i trädgården, och som är enkla att odla. Fastän jag gillar gula blommor så blev det mest rosa den här gången, kanske för att utbudet av gula sommarblommor inte är särskilt stort. Det är tagetes, ringblommor, krasse och solrosor ungefär. Jag lät faktiskt tagetesen ligga kvar i hyllan den här gången fastän den är bra att ha i köksträdgården tillsammans med grönsakerna. Tagetes avger nämligen ett ämne ur rötterna som motverkar förekomsten av nematoder i jorden.

Två sorters blåklint, fjädervallmo, sommarmalva, ringblomma, buskkrasse och solrosor. Vi ska försöka få till några riktigt stora solrosor med barnen tänkte jag, så att intresset för trädgård, blommor och odling stimuleras och de gröna fingrarna blir ännu grönare.

JPEG image F6BF98599098 1

 

Främst tänkte jag nog bara ha blommorna för att njuta av, men så är det väldigt bra att ha något fint att ta till om man vill dekorera sin födelsedagstårta, göra en gå-bort bukett eller bara pryda sitt egna hem. I år är dessutom året när jag har min 30:onde födelsedag och jag siktar på att ha en ordentlig sommarfest när jag ändå har födelsedagen mitt på sommaren. Jag såg att kraftverket här i Nykarleby skulle plantera rosenbuskar vid älvbranten redan nu i sommar så att de skulle stå i blom nästa år när det är Zakarias Topelius 200-årsjubileum. Jag tänker lite likadant. Let there bli flowers on my 30th birthday!

 

7015273E 17EE 425E 8AE2 8D8478B706FE

EFEAC9C0 4732 4509 A8D4 87C22B5BAA95

F0A9D791 22C0 491C A5C9 4302AAC569B3

Backtimjan borde jag också skaffa mer av, de bildar så snygga mattor och doftar så gott.

tisdag 10 januari 2017 - 11:13

Grön boost

JPEG image C68FFE6D26AE 5 2

Det här lilla bladet av vintersallat ser inte mycket ut för världen. Det har frusit och tinat om vartannat, men still standing! och vet ni hur fantastiskt gott det kan vara med ett liiiitet grönt blad ur egen köksträdgård så här mitt i kalla (nåja) januari? Det är delikat och känns som världens boost!

 

När du läser det här är jag på årskontroll vid diabetesmottagningen... eller så handlar jag mera frön att vinterså eller plastbyttor att förvara sådderna i.