tisdag 22 augusti 2017 - 12:30

Lunchrapport

Dagar som idag när jag är ledig och barnen är på dagis så orkar jag inte riktigt tänka på vad jag ska äta till lunch. Visserligen äter vi sällan något jättehäftigt till lunch utan satsar alla kort på kvällsmaten istället. Men idag är en ny ledig dag och idag steg jag upp jättetidigt för att få barnen till dagis och sedan hinna med alla dagens to do:n innan min tid till diabetesmottagningen. Det är knappast bara jag som behöver komma igång från morgonen om det ska bli något gjort, det är väl kanske så vi människor funkar.

En av mina många to do:s innebar ett stopp på torget, och när jag ändå var där så tänkte jag att det kan vara lika bra att handla hem grönsaker.

 

grensaker

 

Ungefär 32€ betalade jag för mina närodlade och obesprutade grönsaker. Det är en summa som jag gärna betalar flera gånger för att veta att det jag äter är odlat på Högbackan och bara transporterad 2 kilometer innan jag står på torget och väljer vad jag köper. Det är en sån lyx!

Min lunch då. Det ska vara enkelt som sagt. Kokta bönor med smör, kokt ägg med hemlagad majonnäs, rå blomkål och gurkskivor. Till efterrätt plockade jag i mig en näve saskatoon från vår egen buske. Jag är mätt, nöjd och kommer klara en eftermiddag i Jakobstad bra bara jag får den där kaffekoppen före.

 

JPEG image 3DC72139FE01 4

Åt du något lokalproducerat idag?

måndag 21 augusti 2017 - 12:30

Coleslaw på rödbetsblast och grönsaker i ugn.

Här kommer det första inlägget i sann #levlokalt -anda. Nu har jag mycket grönsaker i egen köksträdgård, men jag utgår från att det oftast finns en grönsaksproducent i vad som kan räknas till lokalt (ju mindre transporterade råvaror desto bättre!). Och ännu en gång slår jsg ett slag för reko-handeln som handlar om direktkontakt mellan producent och konsument (tål att upprepas hur många gånger som helst).

 

JPEG image 14B627843393 1Till den här måltiden hade jag bra också kunnat tänka mig att servera lättkokta bönor från den lokala gränsaksodlaren och ett fantastiskt gott eko-knäckebröd från Sundby hembageri!

 

På lördag rökte vi en (icke lokalproducerad den här gången) lax och sparade en bit till nästa dag. Det var den fiskbiten som blev vår utgångspunkt när vi tillredde kvällsmaten på söndag och insåg att vi inte hade quinoa som vi trott. Det är när man plötsligt måste ändra sin plan som man är som mest kreativ, det vet ni väl?
Vi hade morot, palsternacka, rödbeta (egen), fänkål, lök (egen) och vitlök (egen) som vi skar upp ganska smått (mindre bitar/skivor blir mycket fortare färdiga), ringlade rybsolja (det finns till och med kallpressad rypsolja tillverkad i jeppo), saltade, pepprade och skjuts in i ugnen i ca 20 min och 200-ish grader.

 

3D483C1E 6BAC 4952 9B8A 7EA8FFC7F60C

 

När man köper rödbeta från en odlare så finns sällan blasten och bladen kvar, men när man skördar betorna i egen köksträdgård precis innan den ska användas så finns alla delar fortfarande kvar. Jag antar att det är så att bladen vissnar ganska fort efter skörd när den lagras för betans skull, så därför skärs den bort. Men om man pratar med odlaren kan man säkert få köpa rödbetor med blad och blast kvar.
Rödbetsblad är smakrika, vackra och smakar både rödbeta och sallat. De här kan man använda istället för kålen i coleslaw för att få lite variation. Stjälkarna kan man också hacka ner och använda på samma sätt.

rodbetor

 

LAGOMBACKAN COLESLAW (ursprungsreceptet)
Strimlad vitkål*
Majonnäs (helst egengjord)
Turkisk yoghurt eller créme fraise
Salt
Peppar

*vitkålen går att variera till exempel med rödbetsblad och -blast, sallat av alla de slag, fänkål, kinakål. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

 

Börja med att göra MAJONNÄS såhär:
Blanda 2 ägg (använd lokalt!), 1 msk ättika, 1 msk dijonsenap, 1 krm vitpeppar och 2 krm salt i en matberedare. Tillsätt ca 2 dl olja i en smal stråle under "omröring" till lämplig konsistens.

Blanda ihop alla ingredienserna till en coleslaw. Det är lite på tycke och smak hur torr eller klitchig man själv vill ha och hur mycket yoghurt och majonnäs som behövs (50/50 är ändå en ganska bra riktlinje), likadant med sältan.

 

 

söndag 20 augusti 2017 - 23:15

#levlokalt med REKO

Blomkål är något som det pratas väldigt mycket om för tillfället. Det är bra att media uppmärksammar en sån sak som att odlarna tvingas plöja ner blomkålen igen när den inte går att sälja, vi skulle annars inte ha en aning om vad som händer där ute på åkrarna. Mat plöjer man bara inte ner hur som helst när det finns hur många österbottningar som helst som säkert gärna skulle sätta den på sitt bord istället. På den första artikeln som kom ut om blomkålen så kommenterade jag under om det inte skulle gå att ordna självplock (eftersom det var skördandes som verkade vara mest oekonomiskt). Jag tänkte tillbaka på när vi skördade grönsaker i skolan det första året jag gick till trädgårdsmästare, och hur roligt det egentligen var, ja rent av en upplevelse!

blomkal

 

Många med mig tyckte att det var fel att inte respektera maten mer än att plöja ner den, så Vasas REKO-ring fick istället hela nejden engagerad att handla billig blomkål. Bra där!

REKO är för övrigt ett väldigt bra sätt att handla närproducerat. Vi har en REKO-utdelning här i Nykarleby också sedan 3-4 år tillbaka. Konceptet från början är att man gör ett avtal med producenten att man varannan vecka vill köpa en låda med bröd/grönsaker/annan produkt i så och så många månader. Då vet producenten att hen med säkerhet kommer att få sålt en viss mängd varor och på så vis försäkrar sin inkomstkälla och svinnet minskar märkbart. Nu har det där med avtal lite försvunnit och istället görs beställningarna på reko-ringens facebooksida och så hämtar man upp sina produkter under utdelningen (som sker på samma plats och samma tid varje/varannan vecka). Det jag har uppskattat mest med REKO-utdelningarna är de stora grönsakslådorna vår lokala grönsaksodlare Backlunds trädgård levererade i begynnelsen. Man fick inte välja vad man fick utan var tvungen att tänka till och hitta på rätter med det som fanns. Prova det du också, det var både roligt och lärorikt!

rekofoodRekofood från 2014 när vår lokala grönsakshandlare sålde stora grönsakslådor.

 

Sevendays i samarbete med foodly har startat en kampanj till förmån för lokalproducerade matvaror så det känns naturligt att puffa för REKO-utdelningarna då. Kampanjens hashtag är #levlokalt och alla som på ett eller annat sätt delar med sig av ett recept där lokala råvaror har använts deltar i en utlottningen av en korg fylld av finfina och lokala råvaror! HÄR finns orginalartikeln om kampanjen och mer utförliga beskrivningar.

Jag utmanar dessutom mig själv att hela den kommande veckan använda lokalproducerat så mycket som det bara går, och avlägga rapporter och recept här. Dessutom tänkte jag dela med mig av ett par bra tips och trix i självhushållningskategorin, som också gynnar lokala producenter.

söndag 20 augusti 2017 - 17:26

Källbackans gubbdagis

Jag är väldigt glad över att min gymnasiekompis Emma har hästar och bokstavligen samlar dynga på hög. Dels är den komposterade dyngan en skattkista med maskar för hönorna, men framför allt har vi fått så mycket och så stora jordgubbar i år att det inte finns! När jag anlade jordgubbslandet i våras satte jag generöst med komposterat stallgödsel (flera år gammalt till och med) och minsann blev plantorna tacksamma. Än i höst tänkte jag förstora jordgubbsodlingarna ordentligt mycket med arvingarna från mina egna plantor (honeyoye) och mammas av annan sort (bounty).

Jag måste titta lite extra fint på Emma så får jag kanske hämta lite mer hästkacka att sätta jordgubbsplantorna i inför nästa säsong.

JPEG image 7C9F1C03A61F 2

JPEG image 7C9F1C03A61F 1

 

Jag har faktiskt två jordgubbsland. Det som jag gulligullat lite med och så ett till som jag brukar tycka att har blivit lite bortglömd (på tal om det så ska ni läsa boken "skogen som Gud glömde" av Annika Luther). Det sistnämnda har jag lite svårt att riktigt förstå hur det kan leverera under omständigheterna av våtarv, nässlor, gråbo och what not. Bara jag får tid så ska jag gulligulla lite med de här plantorna också.

 

JPEG image 7C9F1C03A61F 3

JPEG image 7C9F1C03A61F 4

 

lördag 19 augusti 2017 - 22:05

#sevendayssummerparty2017

Juthbackamarknaden smög sig obemärkt förbi för min del, och det känns nästan lite som att jag varit min hemstad otrogen som inte ens satte min fot på marknadsområdet det här året. Det är kanske andra gången jag helt skippar marknaden under min vuxna livstid (när jag var liten så handlade det ännu mest om skrot och skräp och det enda jag minns att vi har köpt är ett trätåg och en liten kappsäck med pusselbitar). Vi har redan alldeles för mycket grejer som vi skulle vilja få sålt bort, så det kändes nästan bara dumt att traska runt och leta nytt skräp.

Istället bjöd sevendays oss bloggare på sommarfest vid Faros i Vasa. Det enda jag hade velat ändra på med kvällen var flera sovtimmar för att inte bli så trött som jag blev.

sandraofaros

Jag har sällan utsläppt hår så då vet ni att jag på riktigt hade ansträngt mig för att känna mig snygg och fräsch för en kväll. Man blir lätt lite lat på semestern och slänger på sig kläder med vilka fläckar som helst i kombination med att man helt enkelt glömmer att duscha. Igår bar jag ändå helt rena kläder, rakade bort benhåren jag missat och tvättade håret.

Det var roligt att få träffa kollegorna igen. Senast seglatsade vi över till Umeå och tittade på Eurovisionen i konferensrummet, igår åt vi en trerätters middag under vattenytan.

 

matratter

Jag har ätit rödbetssoppa en gång tidigare och då var upplevelsen lite njäe... Men den här soppan var gudomlig tillsammans med chévre, och jag hade nästan kunnat äta en portion till. Köttbiten med kantarellsmöret var också jättegott medan efterrätten var för söt för en som är lite kinkig.

Efter kaffet satte vi oss på en ljummen terrass, hade frågesport och drack vin. Till min förvåning hade jag turen med mig i en utlottning och fick med mig ett exemplar av (ännu inte utgivna) receptboken Mickes söta. Jag kan skvallra om att recepten ser riktigt bra ut och sådär enkla som det får vara för att man inte ska tröttna på att baka. Vi har ett 3 årskalas coming up så jag bestämde mig direkt att ta den här receptboken till min hjälp så behöver jag inte söka genom alla receptgömmor efter något gott att bjuda på.

Over and out. På instagram kan man ta sig en titt under #sevendayssummerparty2017 för en del bilder, och vi bloggare väntar ivrigt på nästa inspistillfälle så att vi kommer igång riktigt ordentligt med skrivandet efter sommaren.

torsdag 17 augusti 2017 - 11:21

3 semesterdagar med 3 olika program

Jag har SEMESTER. Semester när alla andra har återgått till vardagen med skola, dagis och jobb är fantastiskt (så när som på det att powerpark hunnit stänga på vardagar). På måndag lekte vi av oss vid swingeling i smedsby, åt smörgåsar på aroma (som inte hade hunnit öppna sin salladsbar) och avslutade med sundomrökt sik och kaffe vid min brors. 10 points!

swingeling

På tisdag ordnades det djurens dag vid ett åldringshem (vi har nykarlebyveckan på gång) och det måste jag säga var ett lyckat koncept! Det tindrade i ögonen på de äldre som fick klappa en häst än en gång i sitt liv och enligt dagstidningen var de besökande barnen precis lika omtyckta. Efter att ha tittat på djuren drack vi kaffe med mina morföräldrar och efterrätten vid min mosters i form av de sötast små kattungar som skådats. Alla kattungar är söta, men de av rasen egyptisk mau (som Caroline skrev om nyligen) är lite extra gulliga med sina prickar. På kvällen var det flyguppvisning med rc-plan som jag skickade iväg man och barn på, så satt jag själv och åt glass medan jag förvällde och frös in massa broccoli. 10 points igen!

 

JPEG image 802EF4B45D4B 1mau

Onsdagens Nykarlebyveckan-program var inget som lockade oss särskilt mycket, så istället hade vi en ordentlig städdag. Det är alltså inget dammsuga-och-skura vi pratar om. Vi har så dåligt planerat hus att vi behöver röja och sortera åtminstone en gång per år. På min instastory finns en pinsam filmsnutt av hur det såg ut före, till och med lådor med julsaker stod framme ännu. Men när dagen övergick till natt, och min rygg och höft värkte, har vi en riktigt snygg vind med bättre förvaring. Vår vind är konstig, så det är jättejättesvårt att få det att se ut som en snygg helhet.

 

IMG 1271

 

Idag är det kulturnatten här i stan. Vi siktar stenhårt på Arne Alligator och Sven (inte på samma gång) på torgscenen. Det blir nice.

söndag 13 augusti 2017 - 20:13

Mina do and don'ts för nästa år

Det här var inte alls mitt år när det kommer till trädgård och odling. Jag tycker till och med synd om köksträdgården som inte får bidra särskilt mycket till att mätta våra magar. Inga morötter, väldigt få rödbetor, inte minsta lilla zucchini, ingen spenat och skralt med grönkål. Allt sånt som vi tycker om saknar vi i år. Däremot har vi mycket lök, vitlök och bondbönor... och övervuxen sallat.

 

gronsakernaHär var det visserligen inte så övervuxet ännu jämför med vad det är nu.

 

Men jag kan inte låta bli att drömma mig framåt. Nu vet jag hur mycket jag saknar en riktigt färsk morot att knapra på och hur bra den där zucchinin egentligen är att ha. Så fastän jag hamnar att köpa för att frysa in så är jag glad åt att jag vet vad jag måste odla nästa år.

 

Jag ska inte odla: kål, blomkål, broccoli, kålrot, mer sallat än vad vi orkar äta.

Men däremot ska jag odla: fänkål, morot, rödbeta, lök, vitlök, ärtor, bönor, grönkål, kålrabbi, potatis, bondbönor, dill, persilja, purjolök, zucchini, spenat, palsternacka.

 

bloggbildFörra året hade jag förstått att så morötter och massor av bönor

Bara sådant vi använder oss av. Så ska jag istället satsa på att utvidga jordgubbslandet och hallonodlingen. Vi har väldigt bra jordgubbsplantor i år som det kommer massa massa fina jordgubbar på, så nu tar jag arvingar av dem och förstorar.

onsdag 9 augusti 2017 - 21:46

Feelislåten och pepplistan!

Nåja, efter en extra tröttsam dag när jag nästan fått släpa mig själv uppför vattentornsbacken för att komma hem, så passar det väl bra att satsa på lite peppigt kvällsskriveri istället. Bara jag får det här publicerat ska jag krypa ner till sängs så att jag orkar pyssla i trädgården imorgon på min lediga dag. Så, men först ska ni få: PEPPIGASTE LISTAN!

 

Tre saker som får mig på extra bra humör:

Trevligt sällskap, gott kaffe och sköna trädgårdsstunder... och för att inte tala om alla de delarna i olika kombinationer, då snackar vi livskvalitét! Och som bubblare: KATTUNGAR!

 

En person som är extra peppig:

Jag har en vän, låt oss kalla henne Emelie, vars axel jag kan luta mig mot i jobbiga uppfostringssituationer, galna jobbdagar och bara när det behövs ett gott skratt. Och vet ni, om det inte hade varit för att vi båda bloggade då för snart 3 år sedan, så hade vi inte haft varandra idag.

 

En perfekt morgon betyder:

Jag ser två olika scenarion här.

1. Jag öppnar ögonen och ett av barnen tittar på mig med ett leende, vi stiger upp (ingen bråkar) och äter frukost tillsammans i soffan framför morgonshowen. Och ingen bråkar ever.

2. En ledig dag, ensam hemma. Jag vaknar utvilad, blodsockret är perfekt och frukosten äts i lugn och ro vid köksbordet. Kaffet är utsökt och förmiddagen bara försvinner.

 

Det här gör jag när jag är på dåligt humör:

Jag tror att jag vill vara ensam och bara vara på dåligt humör. Till en viss del kan det stämma, men oftast räcker det med en timme för mig själv för att humöret ska vändas på rätt köl och jag kan vistas bland folk igen. Greys anatomy är en väldigt bra serie att se på när humöret tryter.

 

Tre saker jag är extra tacksam över idag:

-Att jag har ledig dag imorgon (jee!).
-Det är bara två arbetsdagar innan den sista veckan semester (jee igen!).
-Sevendays sommarfest är nästa vecka (jee, jee!).

 

En pepplåt:

Alltså visst har jag sagt att jag har en hel spotifylista med peppmusik? Happy dance heter den och innehåller bara sådana låtar som det börjar rycka i benen av... men om jag måste välja en...

I CAN'T STOP THE FEELING! är så bra att jag blir lite tonårsförälskad i Justin Timberlake. Och musikvideon! Det är en riktig feelishöjare och jag garanterar att om den här skulle spelas när jag veckohandlar så skulle jag definitivt hänga på kärran som Justin gör.

 

Det här tycker jag om med mig själv:

Kreativiteten och problemlösningsegenskapen. Det är ju förstås lite samma sak, men kreativiteten kan vara så mycket mer än bara problemlösning. Jag imponeras lite av mig själv ibland när det visar sig bli lite extra bra.

 

En person jag vill skicka extra pepp åt:

Ojoj, vem behöver peppas lite extra. ALLA behöver väl peppas för att orka, men det där lilla extra ger jag åt min man. Han är en sån klippa och det tålamod han besitter med barnen är värd all extra pepp i världen!

tisdag 8 augusti 2017 - 14:45

Så gick det med växthusbygget!

Jag lovade någon av er läsare att hålla er uppdaterade om hur växthusbygget går. Ni har inte sett något alls av det för att det har gått så otroligt långsamt och ännu saknar det en riktig dörr. Men så här ser det ut:

vaxthuset JPEG image DD94157D8FEE 1

JPEG image 9A15AE2ECF10 8

 

Väldigt enkelt, snett och vint, men det funkar! Vi har plockat ett par tomater, många gurkor och så har vi bönor på bra gång där inne också. Jag skulle ha ett grönt växthus hade jag tänkt (alltså grönt både inne och på ribborna), men nu hann jag inte måla innan vi behövde sätta på plasten för att alls hinna få några gurkor och tomater i år.

Så här är det med livet. Det blir alltför ofta som man inte har tänkt. Nu hoppas jag bara att växthuset orkar överleva höst-, vinter- och vårstormarna så får jag måla och börja odla tidigt nästa vår.

tisdag 8 augusti 2017 - 14:40

Tips för småbarnsföräldrar med karriär

Vad hände? När blev jag en sån här slö bloggare som aldrig får till en text efter att bloggverktyget är öppnat? Jag som skulle dokumentera köksträdgården, låta er ta del av den och själv kunna titta tillbaka och se hur odlingsåret 2017 såg ut. Det blev bara inte som jag hade tänkt den här sommaren, och jag vet precis varför.

Hanna är på väg in i samma situation och frågar på sin blogg efter hur man klarar av att bolla allt. Det är småbarnslivet och karriären som sätter käppar i hjulen och boven i dramat. Sedan januari har vi haft våra barn på dagis 3-4 dagar i veckan Och jag har jobbat lika många dagar. Men när man släpper ihop sina barn med andra barn i dagvården så kan det gå som med våra, att de blev som tokiga när de sedan är på hemmaplan. Slåss, trotsar och är så tvärtemot att mamma vill skrika och springa ut på gården. Därför beslutade vi att de ska få vara i dagvård varje dag, både för deras eget bästa, och för oss föräldrar.

JPEG image 5329267D6B38 1I sommar har de haft dagvård i centrum och jag har kunnat hämta dem med cykel!

Nu kan det ju tyckas väldigt egoistiskt att barnen ska behöva vara på dagis också de dagar jag är ledig, men nu är det så att det är sedan tidigare känt att jag saknar allt vad tålamod heter. Det tillsammans med att min energireservoar är väldigt liten och töms fort så gör att det här är den bästa lösningen. Jag behöver inte förklara våra val på något sätt här i bloggen, men kanske det kan underlätta för någon annan att veta att det är helt okej att sitta hemma och blogga samtidigt som tvättmaskinen snurrar och barnen leker på dagis.

Jag lämnade några snabba råd åt Hanna på frågan hur man underlättar vardagen med två barn och två karriärer, och tänkte sammanfatta lite åsikter här också. Planera är A och O. Vi suger på planering av alla de slag, så vi lever inte alltid som jag lär.

MAT. Att planera måltider skulle jag säga att ger ganska bra skjuts i rätt riktning. Och sedan de dagar som man missar sig är det bra att ha snabb backup att ta till. Ägg, kikärtor, tonfiskröra (tonfisk och turkisk yoghurt med kryddor), couscous (tar 6 minuter att tillreda), grötflingor och bär i frysen, och vårt nyaste fynd till skafferiet: Risentas kikärtsbollar (falafel) där man bara behöver blanda i vatten och sedan steka/värma i mikron.

 

FullSizeRender 14Wraps är också en perfekt snabb måltid.

KLÄDER. Vår förvaring av kläder är inget att hurra över och jag har stora önskningar om att förbättra vårt boende på det sättet. Ha inte utspridd kläderna överallt så som vi oftast har, det hjälper inte alls i vardagslivet. Att plocka fram kläder och packa dagisväskor kvällen före är nästa punkt som är bra att satsa på.

SKYGGLAPPAR. Ta tillvara på kvällarna och vila, lek tillsammans, titta på bolibompa och annat kul. Strunta i att plocka av bordet om du är trött, lämna leksakerna på golvet och låt räkningarna förbli obetalade en kväll till om du inte orkar. Var snäll med dig själv och låt kroppen få vila om du känner att du helt enkelt inte orkar. Vi nattar barnen på soffan eller i vår säng så får vi själva också ligga stilla en stund, i bästa fall kan det hända att den laddningen räcker för att plocka disken i maskinen och plocka upp de största klädhögarna.