söndag 19 augusti 2018 - 22:58

En lång slank

Ibland överraskar livet och istället för att gå direkt in och borsta tänder på barnen hittar man sig själv i växthuset och plockar bönor. Och en sån här mängd också! Nu är jag ändå glad åt att jag placerade mina bönor i växthuset där de i lugn och ro, trots höststormarna som drar in, får växa sig större innan de hamnar i frysen.

 

SN Bönor

 

Bönor är ett väldigt snyggt tillbehör till en god köttbit... och kanske en fin bearnaise där på sidan om? Oh gosh, att skriva om mat när man själv är lite hungrig är lite av en mardröm.

 

Den 29 maj såddes de här bönorna som nu ger skörd

 

här gör du när du förväller bönor (men min fammos ord är mer ”haricot verts behöver man nästan bara visa kokande vatten åt så är de färdiga”)

 

Ett år växte de ifrån mig

 

lördag 18 augusti 2018 - 21:19

Carpaccio i mitt hjärta

Vem väljer bort jutbackamarknaden för god mat och fint sällskap?

Jag gör! Tänk att jag ens övervägde att trängas med några tusen mänskor, jag som egentligen inte ens tycker om stora folkmassor.

Vad jag gjorde istället var att jag lämnade man och barn på hemmaplan och körde till Vasa. På riksåttan gick det trögt och det hade varit bra roligt att veta hur många bilarna var som jag mötte. Det var nästintill noll chans för omkörning annat än i omkörningsfilen i Årvas. Min happy dance-spellista räddade resan och tålamodet.

Det är tredje året i rad jag tillsammans med sevendaysgänget äter middag på faros i Vasa. Det är alltid lika roligt, och alltid lika god mat. Förra året minns jag att jag hyllade förrätten, och det tänker jag göra i år också. Jag visste inte att jag tyckte om carpaccio, men oj sån smakupplevelse det var med black angus, parmesan och rostade pinjenötter.

 

JPEG bild 59530462715A 2JPEG bild 59530462715A 1JPEG bild 59530462715A 3

 

Ja ni ser ju hur gott det ser ut! Och det var det också (Men särskilt länge hölls man, eller jag iallafall, inte mätt, så jag fick köpa ett knackkorvpaket att avsluta kvällen med)! Maten var det enda jag fotade på hela kvällen så jag fick lov att låna en fin bild av Caroline för att ge kvällen lite ansikte också.

 

SN carro sandraCarro och jag med våra respektive (aktuella) bloggämnen. 

I år hade sevendays slagit sig samman med foodly för att fira sommaren på Faros. Det var ett gäng jättetrevliga tjejer vi fick lära känna lite bättre, och jag bestämde att jag helt klart måste börja läsa foodly-bloggarna lite mera och inte bara hänga på foodlys första sida när matinspirationen tryter.

Efter festen hade jag bokat in mig för en natt i min brors lägenhet. Han och fästmön hade i sin tur bokat in en natt i Nykarleby, så katten Glen-Runar och serien "Younger" var mitt enda sällskap. När jag nu en gång missade en sån fyndchans som på juthbacka så gav jag mig tillåtelse att göra en loppisrunda i Vasa istället. I trängseln vid Combo-loppiset fick jag påminna mig ett par gånger om att det ändå är bra mycket mindre folk än på Juthbacka.

Så summa summarum kan jag vara riktigt nöjd med helgen så här långt (trots att det enda take away-kaffet jag hittade i Smedsby var pannsteiji)!

torsdag 16 augusti 2018 - 21:47

Nu är jag lycklig!!

Om man kan känna sig hög av en dag, så är jag det av den här torsdagen.

Det blev liksom inte bara en stund utomhus, det blev fyra timmar. Fyra timmar som jag spenderade med att gräva ner hallonplantor jag krukade i vårast, rensa ogräs och gräva upp halva rabatten.

 

JPEG bild FB986A79B97A 1Helmi var med också, Helmi som är mamma till Carros Helmi. Bli icke förvirrade nu.

 

JPEG bild FB986A79B97A 6Det blev riktigt fina plantor av rotskotten jag satte i kruka i våras.

 

Det är stjärnflockan (Astrantia major, det är nästan det enda av mina perenner jag minns på latin) som tagit kommandot och spridit ut sig precis överallt och måste begränsas en aning. Ja de har faktiskt brett ut sig så friskt att de fick rabattförbud och flyttade till en egen rabatt i köksträdgården. Tar man bort såna giganter ur rabatten så blir det en aning ojämnt om man säger så, så därför behövde jag placera om lite. Det ena leder till det andra, vet ni.

 

JPEG bild FB986A79B97A 5JPEG bild FB986A79B97A 4Jag hoppas att energin återfinner sig snart igen så att jag kan ro iland det här projektet.

 

Efter de här fyra timmarna hämtade jag barnen från dagis och tog med dem på café. Tidigare i veckan vann jag en fototävling på instagram (Det är Nykarlebyveckan och det ordnas en tävling under hashtagen #nykarlebyfotar, med nya teman och vinnare varje dag) och priset skulle hämtas från caféet vid Kuddnäs. Det är väl klart att man passar på att ta en kaffekopp när det är kaffetid tänkte vi, ja eller barnen tänkte att de skulle ha glass. Avslutningsvis (innan vi testade deras nyrenoverade toaletter) chillade vi i deras hängstolar under björkarna.

 

JPEG bild 4B765077D750 1JPEG bild 4B765077D750 2JPEG bild 77A434957F9C 1

 

[Här är det några timmar som inte var så mycket att bli hög över.

Barnen bråkade om vem som skulle spela först och gnällde över maten.]

 

JPEG bild 77A434957F9C 3JPEG bild 77A434957F9C 4

 

Men så gick jag ut igen.

Stjärnflockorna hade lämnat på backen och behövde få komma ner i jorden innan de blev alltför trötta. "Jag ska bara plantera ner de här" blev till ogräsrensning och krusbärsplockning.

 

JPEG bild 77A434957F9C 6JPEG bild 77A434957F9C 7Jag älskar krusbär! Men vet inte ännu vad jag ska göra med alla de här.

 

I år orkade jag inte stå böjd och plocka krusbären, så jag klippte ner hela busken. Nånää, egentligen var det så att jag ska försöka stamma upp den, så det kändes onödigt att plocka bären och sedan klippa ner grenarna när jag kunde göra tvärtom.

Nu återstår bara att packa inför morgondagens roadtrip till Vasa och Sevendays sommarfest. Jag ska övernatta i stan istället för att köra hem i mörkret när jag är trött. Men ni ser, jag har verkligen haft en dag att minnas.

torsdag 16 augusti 2018 - 10:53

Live från köksträdgården

4899BCDE 1216 4492 B502 73AE9DD7C0AF754E89E8 71A5 4B44 A58C 8D470D267CF10356DC6C BDE4 4BAB B0ED A336FBB5EECC

 

Fick feelis och tog med mig mina ladies ut i köksträdgården. De rensar bort maskar, jag rensar bort ogräset.

onsdag 15 augusti 2018 - 13:58

Jag gjorde gurksallad!!

Som jag redan sa i squash-inlägget skulle jag börja göra verklighet av planerna på gurksallad och inlagd gurka. Det gjorde jag också. Att stå och hacka gurka, paprika och lök är jättejättetråkigt och jag tappar koncentrationen väldigt fort vid så monotont arbete. Min lösning på det problemet har blivit podcasts och serier. Av en slump tittade jag för en tid sedan på pilotavsnittet av Younger och sedan satt jag fast. Så det var jag och Liza Miller som skar squash och kokade ättika igår.

 

65CCE727 D8E6 4C83 A437 335549033BC4

 

Visst i världen blev det bra, men nog är det bra mycket enklare och tidsbesparande att köpa en färdig burk i butiken. Jag använde mig av det här receptet.

tisdag 14 augusti 2018 - 11:00

112, jag har en squash att rädda!

Förra året räddade vi blomkålen från att ruttna ute på fälten. I år klarar blomkålen sig utan en egen räddningskampanj, men däremot är det dags att rädda lite squash!

 

JPEG bild AACAD5043EE6 4

 

Jag har en endaste squashplanta (här ovanför) som ger skörd, men den ger två squash varje eller varannan dag så det blir en ganska stor mängd att ta hand om efter några dagar. Barnen är semiförtjusta i squash som den är, men jag har lyckats få dem att äta den tillredd i olika former.

 

SN Squash

Det kan vara en grönsak som är lite knepig att veta vad man ska göra med, så jag förstår att den kanske lämnar kvar i kylskåpet och ruttnar där istället. Men frukta icke, nu ska jag sammanställa lite hur jag själv använder frukten av den här monstergrönsaken.

För att börja i den enkla ändan så går den att äta precis som den är, tillexempel i sallader. En dag hade jag med bitar av squash och majonnäs till lunch, och det gick också fint att äta. Sedan är det enkelt att steka squashskivor i olivolja som tillbehör, tillsätta i alla soppor som finns och om man vill ha ett alternativ till spagetti kan man göra squashpasta.

 

Zucchini eller squash? Det är precis samma sak.

 

SN stekt squash

 

När de första squashen blev färdiga att skörda, sammanföll det med att vi skulle göra lasagne här hemma. Jag vill ogärna äta pasta (och har alltid tyckt att lasagne är lite tråkig maträtt) så åt mig, bara mig, lagade jag en zucchinilasagne. Resultatet blev över förväntan och så otroligt gott att jag skulle ha kunnat äta hela på en gång. Det här receptet är ett eget påhitt, så för att jag ska kunna göra den flera gånger så måste jag skriva ner det. Här.

 

Zucchinilasagne

400g malet kött

2 lökar

1 klyfta vitlök

 

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

2 tsk oregano

1 tsk timjan

500g tomatkross

1 dl vatten

 

Hacka löken och vitlöken och stek i olja. Tillsätt malet kött och krydda med salt, peppar, oregano och timjan. Blanda i tomatkross och vatten och låt sedan puttra försiktigt i 20 minuter.

 

Squash i valfri mängd

salt

 

Så länge köttsåsen puttrar skivar du squashen tunt (antingen på längden eller till rundlar) och lägger på ett bakplåtspapper. Salta squashen lätt och låt den ligga så i cirka 20 minuter så att vattnet dras ur. Skölj och torka av.

 

Köttsåsen

Den urvattnade squashen

Grädde

Mozzarella

Gräddost

 

Varva kött, ostar och squash och häll på grädde vartefter. Sätt inte för mycket grädde, då blir hela lasagnen vattnig istället för krämig. 

Sätt i 200°C ugn (varmluftsugn 175°C) och gratinera i cirka 20 minuter (Kan vara mer beroende på hur tjock lasagne du har). NJUUUT.

 

SN squashlasagneSN squashlasagne mat

 

Squash kan också användas på samma sätt som frilandsgurka i gurksallader och saltgurka i burk. Jag använder mig av lite olika recept från år till år och tänkte i år igen prova på något nytt. Det blir så mest för att jag aldrig minns vad jag använt tidigare. Det är faktiskt mitt program idag nu när jag äntligen fått färdigskrivet den här texten, Bostonsquash (gurksallad) och inlagd squash.

 

Har du något tips på vad man ska göra med all squash för att rädda den?

 

Ps. på FOODLY.FI finns en mängd recept med zucchini/squash. Här hittar du dem alla!

måndag 13 augusti 2018 - 22:59

foto-flummigt

SN TomatTomaten 'tigerella' som mest bara fick vara med för sitt fina utseende.

 

Hur mycket kan man göra med bara iphone?

Det är utmaningen i den frågan som gjort att jag sålt systemkameran och låtit bli att installera photoshop igen. Jag tycker om enkelheten i att fota med det man har i handen, liksom i förbifarten bara. Också i mitt arbete fotar jag en del produktbilder och blommor för marknadsföring -allt med iphonen. Sedan ger jag redigeringen en minut i snapseed innan den är färdig för instagram. Efter en tid går allt utan att jag behöver tänka på hur mycket jag ska ljusa upp, mätta eller mörka.

Jag skulle inte riktigt kalla mig fotograf. Glad och kunnig amatör kanske (man utvecklas en del på 16 år). Förr daltade jag med systemkamera, RAW-filer och photoshop för att få ett nöjaktigt slutresultat. Not anymore. Det tar alldeles för mycket tid (och lagringsutrymme) som jag inte har och så sliter det på ryggen att sitta vid datorn i de timmar det kan ta.


SN blommor

amalia2amalia1

Sånt flummigt om fotografering så här i slutet av måndagskvällen.

måndag 13 augusti 2018 - 10:30

Den vassa vännen

I helgen har vi haft finbesök på Källbackan. Sent en kväll prasslade till under hallonbuskarna och en liten igelkottsunge kröp ihop till en taggboll. Jag förstod att den var på jakt efter mat och skickade in min son efter kattmat (den fick ett par maskar, men maskarna behöver jag i jorden så det fick räcka så). Jag hade tänkt burkmat, men det sa jag inte så det blev torrfoder. Det går tydligen lika bra bara man tillsätter vatten så att det blir mjukt.

JPEG bild C16305081261 6JPEG bild C16305081261 5

 

Kvällen före såg jag en större igelkott springa över vår gård. De trivs här och det finns många. Här på vår gård gissar jag att de gillar att vi lämnar löv på marken och har många buskar och sånt att gömma sig under. Att de håller till under hallonbuskarna måste bero på att jag krafsar allt möjligt trädgårdsmaterial dit under så att maskarna får jobba.

Igelkottar är väldigt fina djur som är värd en lövhög på hösten. Kom ihåg det sedan när löven faller och du börjar förbereda tankarna på att föra bort materialet till ekorosk.

 

Här finns mer djurrelaterat att läsa

söndag 12 augusti 2018 - 19:20

[Mussakkaa:]

När jag började studera till trädgårdsmästare i gamla vasa 2007 var det som en annan värld mot vad det nu lär vara. De flesta växthus är rivna för länge sedan, de där som det då växte gurka, paprika, tomat, chili, aubergine vindruvor och rosor i.

Jag minns hur fina de där aubergine-blommorna var och de kändes nästan overkliga med den knallgula mitten mot det lila. Att fota dem var nästan en konstform i sig där man låg mellan plantorna för att ens se blomman.

 

JPEG bild 51B712CEC841 9

 

I år kan jag njuta av de lila blommorna i mitt egna växthus, och ännu bättre, det kommer aubergine också! Härom dagen köpte jag stora fina aubergine (äggplanta alltså) på torget och fixade en supergod moussaka till middag. Mina aubergine är en sort som inte blir så stor och maffig så det blir nog ingen stor moussaka av dem.

 

JPEG bild 5DA2A4A5E49B 1JPEG bild B2D1868732EF 1

Här är den, receptet på moussakan min mamma hittat på. Den moussakan som vi hade ätit samma kväll som vi begav oss till BB 2013. Den som Daniel fick äta alla de där dagarna jag låg på avdelningen med havandeskapsförgiftning innan Leon kom till världen. Så ni förstår att det är en väldigt känslofylld moussaka vi har att göras med.

 

Mommo Marikas moussaka

Aubergine
olivolja
400 g köttfärs
lök eller lökpulver
370 g passerade tomater 
2 dl grädde
1-2 vitlöksklyfta
svart- och vitpeppar
oregano
salt
parmesan (eller annan trevlig ost)

Fräs köttfärsen, krydda, häll på tomat och grädde. Låt puttra ca.10 min. Skiva auberginen och stek skivorna lätt i olivolja. Varva sås och aubergine. Riv ost över och gratinera i ugn ca.30 minuter i 200 grader.

 

Om ni inte har testat äta moussaka så tycker jag att ni ska göra det. Antingen gör ni den här där hemma eller så tar ni första bästa flygplan till Grekland.

söndag 12 augusti 2018 - 14:52

Se en trädgårdstomte!

När jag skulle ut i trädgårdslandet och skörda tidigare idag dök det upp ett Petalaxiskt par i trädgården. Det var Caroline och Fredrik som hade ärende norrut och tittade förbi. 

JPEG bild A8CA432C3493 1

Vi hälsade bara på hönsen, Skrållan och tittade runt lite innan de drog vidare. Men det var så kul att träffas bara så där! Jag som är sån impulsmänska blev glad och nöjd och kunde arbeta vidare i trädgården i flera timmar innan jag kom på att jag inte ätit någon lunch.

På fredag har sevendays sin årligt återkommande sommarfest, då ses vi igen!