måndag 29 augusti 2016 - 23:12

Don't try this at home

Vet ni vad jag gjorde en kväll nu i helgen... Brände upp de sista ljusstumparna i vårt kärrhjul.

...och testade så att en macbook klarar av att få varm stearin på skärmen.

 

JPEG image AABC5F8F2E01 8

JPEG image 841A5068E58E 1

JPEG image FA6C2C5F6129 2

Men det var ju väldigt mysigt så länge det varade.

måndag 29 augusti 2016 - 21:22

Två brudbuketter

Jag brukar inte dela med mig av binderiarbeten här särskilt ofta. Inte av någon speciell orsak, det har bara blivit så när det är trädgården som fått all uppmärksamhet. Nu händer det inte så mycket roligt på utsidan längre, så nu blir det kanske mer fokus på andra sorts växter.

I fredags (då när jag frisyrkrisade) band jag två ganska olika brudbuketter med tillbehör. Här är tillbehören till det ena bröllopet.

JPEG image 8B728E667BAE 1

 

Och här är brudbuketten enligt önskemålen: Ljus, blek och grå.JPEG image AABC5F8F2E01 3JPEG image AABC5F8F2E01 4JPEG image AABC5F8F2E01 5

 

Trendiga färger, trendig eucalyptus.

 

Den andra buketten var en sån som gick jättejättesnabbt att binda. Tre blommor och eucalyptus. Men då är de där tre blommorna inte några små germini.

 

JPEG image AABC5F8F2E01 6

En riktig sensommardröm.

söndag 28 augusti 2016 - 22:49

Blommor räddar frisyren

För tillfället frisyrkrisar jag värre än vanligt. Jag vet inte riktigt vad jag vill eller vad jag ska göra med pannluggen. Jag vill ha så pass långt hår att det hålls där det ska om jag flätar eller redan lägger en hästsvans. Men min hår är så tjockt att jag behöver ha uppklippt ganska mycket för att få luftigt åt hårbotten, och då är det alltid någon kortare hårtest som ramlar ur flätan/svansen.

På sevendaysfesten ville jag ha en festligare frisyr och helst lite uppsatt på något vis. Joomenvisst, hur fixar man sådant på sig själv den där sista timmen innan man behöver köra iväg? Den gången löste jag problemet med 25 hårnålar (och ändå föll nackhåret ner!), rudbeckia, dahlia, björnbär och myntakvistar.

 

JPEG image B94DB10355D2 8

Härom dagen frisyrkrisade jag igen när jag skulle till jobbet. Det var en riktig bad hair-day och jag kände mig motivationslös och bara "blah". Hur ska man kunna åstadkomma två brudbuketter och en massa annat småpyssel i det tillståndet?

 

JPEG image AABC5F8F2E01 1

 

Min räddning blev en huvudkrans av den allra enklaste modellen. En floratejpad järntråd lindad med ett par kvistar eucalyptus. Med den på huvudet kände jag mig som en florist igen och kunde jobba effektivt. Den var inte perfekt. Den satt inte perfekt. Och det gjorde inte mitt hår mindre smutsigt. Men den drog blickarna till sig från mig lika fräsch som ett nyskördat spenatblad. Till och med min frisör hade gillat idén och berättat det för min mommo dagen efter.

 

100 poäng till hårkransar!

torsdag 25 augusti 2016 - 15:45

Halm vs. Grus

Förr eller senare har jag tänkt täcka in allt som inte är brukat i köksträdgården. Det blir alltid senare, men så har jag heller inte riktigt någon tidsplan. Vartefter jag har lyckats få tag i pafflådor har jag nu de senaste veckorna täckt in närmast jordgubbslandet och hönshagen. Bara slängt paff på gräset och på det halm.

 

JPEG image 15E1C03E0306 4

JPEG image 15E1C03E0306 2

JPEG image 15E1C03E0306 3

 

Det kan ju tyckas vara lite onödigt arbete så här i slutet av augusti, men jag är inte på långa vägar färdig i köksträdgården ännu för säsongen. Så är det också nu jag har tid med sånt här "lyxpyssel" som inte ska förse oss med grönsaker. No way jag skulle börja sätta värdefull vår-tid på att snygga till gångarna mellan odlingslådorna.

 

Många gånger har jag hört att folk gärna skulle ha grus mellan lådorna... Ja, det kan man ha, men jag föredrar naturligt material som halm, spån eller hackade kvistar av den enkla anledningen att jag vill kunna reparera på ett enkelt sätt. Låt mig förklara: När man välter en skottkärra med jord på en grusplan är det svårt att få bort all jord (dessutom kommer det lätt med grus i jorden) och det börjar växa ogräs i det som lämnar kvar. När man välter jordlasset på halm kan man försöka få bort det mesta och sedan slänga dagstidningar/paff på innan man lassar över ny halm. Så gör det heller inget om det kommer halm i jorden, det går lika bra att använda den för det. Jag vill helt enkelt kunna brassa runt med min skottkärra, slira i kurvorna och slänga växtrester över axeln utan att behöva vara rädd om underlaget.

 

En annan fördel med att ha organiskt material i sin köksträdgård, är att det är enkelt när man vill förstora. Nu slänger jag bara på jord direkt på halmen och planterar min fläderbuske i en hög istället för att gräva ner. Paffen som ligger närmast jorden förmultnar småningom och rötterna kan söka sig neråt så långt de bara vill. Det här gillar både maskarna och jag.

 

JPEG image 15E1C03E0306 6Fläderbusken här närmast är planterad så som jag beskriver i texten. Hallonraden lite längre fram är också satt på paff, men med lite hönskompost under för att ha lite mer att ta till.

 

Jag har till och med efterlyst paff på facebook-loppisar för att kunna täcka in alla gräsbeklädda gångar i köksträdgården. Så kan jag med gott samvete låta snön täcka in allting ännu mera sedan längre fram.

torsdag 25 augusti 2016 - 09:10

Kadaverdoft

JPEG image 620374F04884 3

Snart slår asblomman ut sina lila kronblad i vårt kök. Men om vi fortsätter att konsumera bönor som vi gör så kommer vi knappast att märka blomningen på lukten iaf. Här skulle jag vilja insert den där emoijin med tandflinet.

onsdag 24 augusti 2016 - 23:41

Att renovera en tomtgräns

Jag minns när vi flyttade in hit för 6 år sedan, att jag beundrade den där stenmuren mot grannen i söder väldigt mycket. Ja, jag tyckte om den utom på höstarna och vårarna när jag fick försöka peta bort smala pilblad ur alla springor.

Men tiden har satt sina spår (pilarna är till exempel för länge sedan bortgrävda), och nu i år har det knappt synts att det någon gång varit en stenmur. Redan i våras pratade jag med grannen och frågade om det är okej att jag "renoverar" lite på gränsen. Som tur var hade de inget emot det, så jag kunde med gott samvete ta upp alla stenar och rensa bort alla synliga rötter av kirskål, kvickrot och åkervinda.

 

JPEG image 15E1C03E0306 5Det är buskblåbäret 'Blue North' som ska få breda ut sig och bilda en häck vid vår södra tomtgräns.

 

Nu är rötterna borta, en rotspärr strategiskt placerad till min fördel och Blåbärsbuskar planterade i den nya bänken som blev byggd av alla stenar vi vände upp. Här får blåbären all spelrum de behöver, grannarna något att titta på och vi något som markerar var tomtgränsen går. Alla parter nöjda!

onsdag 24 augusti 2016 - 22:28

Myntagardinen i köket

Jag hade ett rejält mängdproblem med myntan i år. Både kungsmyntan och chokladmyntan hade växt sig enorma och bredde ut sig över halva cementringen var. Den stackars jordgubbsmyntan stack det bara upp blommor av medan ingefärsmyntan ändå gav en knippe blad.

Mynta är jättegott att göra te av, och ger en stark frisk smak. Jag visste inte ens hur mynta-te smakade förrän förra hösten när vi drack trädgårdskaffe vid Sandra K. Vilken Aha-upplevelse! I år har jag därför satsat på ett par mynta-sorter som nu hänger på tork i gardinstången i köket.

 

JPEG image 620374F04884 2

JPEG image 620374F04884 1Det här är bara chokladmyntan. Kungsmyntan plockade jag isär och torkar i maskin.

Som tur var råkade jag ha en ledig gardinstång i köket (jag har inte kunnat bestämma gardinmodell ännu) och hängde upp myntan på rad. Sedan insåg jag hur snyggt det är med ett gardin som inte är av tyg så nu vill jag ha det så här året runt! Jag behöver bara hitta något som håller sig en tid, och som jag inte har tänkt använda till te (allt som hänger på tork blir i regel dammigt och obrukbart efter en överdriven torktid).

Eucalyptus skulle funka bra, men den är för blå i tonen för vårt kök. Kottar går. Kvistar funkar... Argh, det här måste jag definitivt fila på tills myntan har torkat färdigt.

 

Vad tycks är det inte lite annat än fladdriga tygbitar?

tisdag 23 augusti 2016 - 10:09

En äggande syn

Det lär vara så att när en unghöna börjar värpa, och lägger sina allra första ägg, så är de äggen extra goda. Jag har aldrig testat, utan bara hört att det ska vara så. Men igår när jag sorterade äggen och plockade in dem i facket passade jag på att koka Snöfrids och Helmis första ägg.

JPEG image C8D17857671E 1

JPEG image C8D17857671E 2

Jag kan inte påstå att jag kände någon stor skillnad. Egna ägg smakar redan så mycket så om de är en gnutta godare för att de kommer från en unghöna, så märks det inte så bra. Men så var äggen förstås ungefär en vecka gamla redan, kanske de smakar ännu godare om man står med kastrullen färdigt under rumpan på hönan när ägget kommer.

Som ni ser så börjar vi ha riktigt fin variation på äggen nu. Blå, grön, vit, beige och bruna i olika nyanser. Det jag saknar är riktigt mörkbruna och turkosa, men de är på kommande. Mörkbruna maranägg borde börja anlända småningom, medan vi får vänta på de turkosa engelsk araucana-äggen en stund ännu.

Det om ägg. Ät en omelett och bli glad.

söndag 21 augusti 2016 - 22:15

Ättiksgurka och mera bönkok

När frilandsgurkorna hade fått ligga och dra sig i saltvatten i 2 dygn mer än vad som var tänkt, fick jag tummen ur och gjorde inläggning. Så tog det ju sist och slutligen inte alls särskilt länge att koka upp en lag och lägga upp i sterila burkar. Nu har vi ättiksgurka en stund iallafall.

 

JPEG image 1F7DF17A19EA 1

JPEG image 1F7DF17A19EA 2

Och när jag ändå höll på i köket så förvällde jag bönorna och satte i frysen. När jag förväller bönor så rensar jag dem först, tar bort fästet och låter dem sedan ligga i kokande vatten i några minuter. Bönor bör förvällas eftersom det finns lektiner i dem, men kokar man bönorna en liten stund bryts enzymproduktionen. Till och med om man ska tillaga råa bönor så rekommenderas det att man först förväller några minuter och sedan kokar som vanligt.

 

JPEG image 1F7DF17A19EA 3

JPEG image 1F7DF17A19EA 4

JPEG image 1F7DF17A19EA 5

 

Jag hittade det perfekta verktyget för att förvälla grönsaker -korgen att skölja nypotatis i. Aha, nu kollade jag att jag hade skrivit om det redan, men eftersom jag inte kom ihåg det själv, så gör det kanske inget att jag nämner om potatissköljaren igen. Jag har märkt att det funkar bäst att ha hällen på högsta temperaturen ("boost" på vår) och bara låta en liten mängd bönor förvällas åt gången.

Next up är rödbetorna som ska läggas in också. Det är nästan lite som en livsstil att odla sin egna mat och ta tillvara allt "extra" inför hösten. Bara man kommer in i det så går det hur bra som helst att lägga kvällarna på förvällning och inkokningar. För mig känns det iallafall som att det går lättare för varje år.

Och har ni något häftigt recept på inläggningar eller annat som jag MÅSTE prova så får ni mer än gärna dela med er.

söndag 21 augusti 2016 - 17:22

Vi är bönhörda!

Det är minsann bönornas tid nu. Jag har aldrig förr kunnat skörda bönor i sådan mängd att det räcker till flera måltider, alternativt att frysa in. Men i år sådde jag bönor i en sådan mängd att jag trodde att det skulle bli för mycket. Det blir aldrig för mycket bönor kan jag berätta för er då.

 

image6

image7

Nästa år tror jag att jag ska satsa extra mycket på bönor. Så, så och när man tror sig ha sått alldeles tillräckligt, så sår man ungefär lika mycket till. Bönor, spenat, grönkål, rödbeta, kålrabbi, fänkål, gurka, örter, zucchini och ärtor. Det är min top 10 till nästa år. Men definitivt bönor. Bondbönor (kan sås tidigt och ger stor skörd) och störbrytbönor (haricots verts. Växer på höjden och ger mer plats för annat) ska det vara.

Morötter har jag börjat lära mig att inte riktigt är vår grej -just nu! När barnen kommer i skolåldern ungefär, kan jag tänka mig att de börjar intressera sig för att dra upp en späd morot åt sig själv. Nu är det bara ärtskidor, gräslök och dill som intresserar.

 

image11

image12