söndag 22 oktober 2017 - 10:48

En färgbomb i handen

JPEG bild A49BD098590C 1

JPEG bild A49BD098590C 2

Lyckan är total de gånger det kommer en beställning på en färgsprakande rosbukett. Ska det vara färgsprakande så ska det vara färgsprakande och det ordentligt! Och på något vis är det tillfredsställande för en florist att också titta underifrån på buketter och den underbart fina spiralen.

Den skarpsynte noterar mitt armband, det kan jag skriva mer om i ett eget inlägg för det är något alldeles speciellt med det.

Söndagshälsningar åt er, nu ska jag vattna krukväxterna och göra plankan (inte på samma gång).

lördag 21 oktober 2017 - 18:44

Plantera ett päronträd

JPEG bild 219F63472489 1JPEG bild 219F63472489 2

Alltså lite lyxigt måste jag ju ändå säga att det är att få äta sina egna päron. Det här är sorten 'pepi' som troget gett en liten skörd varje år sedan plantering, och överraskade i år med många små söta päron. Jag hoppas att det bara fortsätter i samma takt och att vi kan äta egna päron till bristningsgränsen om några år.

Ska du plantera något annat fruktträd än äpple så ska du plantera ett päronträd (och ett plommonträd, men nu handlade ju det här inlägget om päron).

onsdag 18 oktober 2017 - 22:50

Helgblommor redan på onsdag

D036A424 BE3C 40D6 9ACC 2333289DEE73En ljus, stor krysantem, en lika ljuvlig nejlika, en kvist lila krysantem, limonium och pistasche.

Ibland blir kombinationen bara så rätt så helgblommorna får komma med hem redan på onsdag. 12-årskalas och en febrig son på det... men tänk så mysigt det blir med en hemmadag imorgon nu när jag har fina blommor att njuta av också.

Jag insåg plötsligt att 80-talet ligger som ett täcke över bilden. Ojdå.

lördag 14 oktober 2017 - 11:00

Recept: en snabbsoppa

Nu ska ni få receptet på en supersnabb och jättegod korvsoppa som vi åt häromdagen! Det känns lyxigt att ha ingredienser bara att ta ur frysen och tina upp, EGNA ingredienser dessutom, men jag försäkrar mig om att det går precis lika bra med köpta bondbönor, det är inget att haka upp sig på.

 

En jättejättesnabb kvällsmatssoppa ála Neuman

Stek skivor av valfri korv (vi hade vilhelm fetaost och peppar i frysen så vi använde den)

Koka små buketter av broccoli och blomkål i en liter vatten och grönsaksfond (jag hade också eget sellerisalt i). ca 8 minuter.

Tillsätt den stekta korven, hackad tomat och paprika, bondbönor (gärna både gröna och lila), störbönor och majs. Krydda som du känner att du vill. Vi hade så kryddig korv att det räckte med den. Koka i några minuter till (typ 2 eller 4, det är inte så stor skillnad).

I efterhand har jag kommit på att jag glömde både lök och vitlök som också hade passat utmärkt. Och vill man så lämnar man bort korven eller byter ut den mot annan valfri ingrediens.

 

JPEG bild 9557487AE0B6 3

När man lämnar bort potatis, morot och andra rotsaker så går det jättesnabbt att göra en soppa. Det är de som drar ut på tiden när de ska skalas och skäras och sedan också när den behöver kokas så lång tid. Både broccoli och blomkål kräver ca 10 min koktid medan bönor inte behöver mer än ett par minuter. Mina barn tycker om bönor och äter dem i alla former, likadant med blomkål och broccoli så den här soppan var en tiopoängare här i vårt hus (därför vill jag också föreviga den).

Jag ber om ursäkt för det slarviga och ungefära receptet, det är så det blir när man freestylar ihop soppor vid behov.

fredag 13 oktober 2017 - 09:00

Höstkransen

Hämta barn på dagis, låna ut bilen, leverera hallonkvistar eller värkmedicin när jag är på jobbet och så bjuda på mat. Det är alla sånt som min mamma brukar syssla med när det verkligen kniper och jag behöver hjälp. Hon är allt bra att ha i sitt liv och jag är lyckligt lottad över att ha en sån förälder. Jag är alltid väldigt, väldigt tacksam och hjälper tillbaka med sånt som jag kan. Ibland får jag för mig att visa lite extra uppskattning i form av något materiellt.

Förra fredagen hade vi lyxen att bli bjuden på grillad korv, broccoli-bacon-sallad och rotsaksstripes direkt efter jobbet. Som tack för vänligheten band jag ihop en höstkrans till deras ytterdörr. Jag vet att mamma tycker om fina saker och att ha det fint vid dörren, så en dörrkrans är den perfekta gåvan.

 

JPEG bild 9557487AE0B6 2Istället för fredagsbuketten kan man också välja en höstkrans för inomhus- eller utomhusbruk tycker jag.

 

Här har jag använt en stomme av halm och bundit på hösthortensia, silvergirlang och eucalyptus. som dekoration har jag tryckt in olika succulenter och några prydnadsbollar i naturmaterial.

 

Succulenterna kommer inte att klara sig sedan när det blir frost, men då är det bara att plocka bort dem och förhoppningsvis ser kransen ganska bra ut ändå... så börjar det också vara dags för julkransar småningom, så det blir bra övergång där om en månad när vi närmar oss lillajul.

...och på tal om jul! I slutet av den här månaden är det dags för oss att plocka fram julen i jobbet! Det närmar sig och det känns i luften (iallafall om man går och rör i cypresserna eller handskas med granriset).

torsdag 12 oktober 2017 - 20:08

3 effektiva tips för att bota en förkylning

Ja så hade jag också oturen att bli förkyld till sist. Under de senaste åren har jag fått väldigt bra immunförsvar och slipper bli förkyld alltför ofta. Jag är osäker på vad det beror på, men det kan hända att mina två dagliga d-vitaminer á 38 µg är till stor hjälp. Jag äter den dosen både sommar och vinter för att få i mig tillräckligt, och faktum är att jag märker stor skillnad från innan, framför allt på de få gånger jag blir sjuk.

Nå nu är jag som sagt där iallafall, men skillnaden från förr är att jag inte längre är ordentligt förkyld i en vecka och sedan så där envist snoro i flera veckor efteråt. Nej nu är jag i samma kategori som min man och barn vilket innebär sådär semiförkyld i en-två dagar och sedan är allt som bortblåst. Resten av familjen har ett naturligt bra immunförsvar medan jag får kämpa lite.

Hur jag gör är ingen hemlighet så nu tänkte jag dela med mig av mina tre bästa tips när det kommer till förkylningar och immunförsvar.

 

1. Ät d-vitamin alla dagar hela året, det hjälper till att stärka ditt naturliga immunförsvar. Sorten jag äter finns på apoteket och heter d-pearls, den innehåller verkligen d-vitamin och inget fejk.

 

2. Ingefära. Det är sedan länge känt att ingefära hör till de huskurer som används vid förkylning, ja i Kina är det till och med tusentals år som den använts på det sättet. Ingefärashottar är inne just nu, men jag orkar inte riktigt med tillverkningen så istället smaksätter jag både kaffe och te med färsk ingefära, men ännu bättre är det att skära till små bitar och svälja hela med ett vattenglas. Naturligtvis väljer du ekologisk ingefära i butiken.

 

JPEG bild C89316632C25 3

JPEG bild C89316632C25 4

 

3. Det tredje och viktigaste tipset kan låta väldigt tråkigt och uttjatat, men så funkar det alltid. VILA. Jag har som regel direkt när jag känner att jag håller på att bli förkyld att sänka tempot och vila så mycket som jag bara kan. Det har hänt att jag till och med motat en förkylning i grind bara för att jag gått och lagt mig tidigt på kvällen och sovit gott hela natten. Sömnen ÄR viktig, speciellt om man vill bli frisk fort.

 

JPEG bild 868CF51F5C1E 1En söt kattunge kan också ha positiv effekt på hälsan. Iallafall om den ligger stilla under tips#3 och inte jagar flugor runt ens huvud.

Bonustips: Drick te med honung och rom/whiskey. En gång för ett par år sedan när min man var riktigt förkyld och ruggig så bjöd min mamma honom på det här, och bara en halvtimme senare kände han sig mycket bättre och slängde av sig filten.

 

torsdag 12 oktober 2017 - 13:49

Farbror Grön i Veikars

Ikväll ska jag liksom många hundra andra tränga in oss i lilla björn i stjärnhallen här i Nykarleby för att lyssna på allas vår mysgubbe Anders Bagge. Nykarleby arbis är och förbli proffs på att ordna eftertraktade torsdagsföreläsningar. Heja Michaela och Heidi!

Anders i all ära men jag har träffat en annan mysgubbe också. Förra torsdagen gick jag på en annan föreläsning som är lite mera mitt område, tillsammans med flera trädgårdskaffe-flickor. Johannes Wätterbäck som mer går under namnet Fabror Grön gästade Veikars skola i Korsholm och med tanke på hur ivriga mina odlingsvänner verkade vara, så var jag inte heller sen att haka på. Jag har sedan tidigare ingen erfarenhet alls av Farbror Grön annat än de få avsnitt jag har lyssnat på podden han gör tillsammans med Sara Bäckmo. Jag har inte alls lagt mig in i vad det är han brinner för eller hur han jobbar. Men jag menar, kommer det en stor trädgårdsinspiratör från Sverige hit till Österbotten så är det nästan ett måste att backa upp supporterskaran.

 

JPEG bild 1DADAEA775C4 2

 

Föreläsningen i sig gav inte så mycket ny information (vi kan redan så mycket), men det är alltid lite inspirationsboostande att läsa, umgås och lyssna på trädgårdstänkande människor när man själv är i en svacka. Johannes var en sån där människa som man gärna hade suttit och druckit kaffe med i några timmar och samtalet hade flutit på som kissvatten ur en vattenkanna (sorry, lite inside jokes men det var ett måste i det här fallet).

Det som Johannes gör är jag lite avundsjuk på, i Västerås där han bor så odlar man nämligen  tillsammans. Att odla tillsammans vora så mysigt skulle jag tycka, tror jag, för det skulle antagligen också föra med sig olika åsikter och sura miner. Men om man odlade tillsammans på det sättet att alla hade sitt egna område att odla på och sedan kunde man hjälpas åt iaf, som en odlingslott där var och en skördar det som finns i egen låda, men alla hjälps åt i allas lådor. Sedan när jag blir rik och kan köpa upp hela kvarteret så ska jag ha ett sådant område åt Nykarlebys invånare.

 

JPEG bild F28974482027 1

JPEG bild 1DADAEA775C4 3

Tack vare Veikars byaförening fick vi snaxa* i oss ekologiska morötter från Jeppo, plommon, grönkålschips och dricka kaffe och chaga-te under föreläsningen. Det var ett trevligt koncept att lyssna och äta samtidigt.

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén har tillsammans skrivit boken "Alla fingrar gröna" som är tänkt att funka som den kompletta handboken för HUR man gör när man odlar. Du som nybörjare ska kunna lyckas direkt bara du vet hur grödorna funkar med sådd, gödsel och skörd, och det är precis det du hittar i den här handboken. Det är dessutom en uppföljare på kommande som kompletterar med ännu flera grönsaker att odla. Jag har själv inte boken, men den verkade nice så det kan hända att jag i något skede vill nörda in mig lite mer och läsa på om grönsakerna jag odlar istället för att bara freestyla.

 

Trädgårdskaffe-Kitty passade på att känna Johannes lite på pulsen efter föreläsningen och gjorde en intervju. Klicka på länken så kommer du till hennes blogg och den filmade intervjun.

 

* Alltså det finns kanske inget sånt ord i SAOL för tillfället, men alla vet väl vad man gör när man snaxar? Snack = smågott, Snacksa = att äta smågott. Snaxa är bara en förfining.

tisdag 10 oktober 2017 - 01:11

tisdagsplanen

Gymma
Köp rotspärr och jordgubbsväv
Hämta gödsel
Ring trädfällare
Plantera vitlök
Så sallat, ärtor, spenat

Det är vad som står på min to-do-lista imorgon när jag har en ledig dag. Jag ska ha flyttat resten av jordgubbsplantorna till det nya jordgubbslandet, men eftersom jag vet att det finns åkerfräken i jorden precis där de nya raderna kommer, så vill jag gardera mig med rotspärr så slipper jag gräva upp allt om några år. Det är inte sagt att jag flyttar jordgubbarna nu, men det är en bra tid att förbereda inför våren och göra nya bäddar om det behövs.

Allt hänger lite ihop i min lista. När jag förstorar jordgubbslandet så måste jag flytta lilla växthuset och det har jag tänkt ha i hörnet där komposten är nu och då måste vi först få bort häggen. Och för att fälla det behövs en yrkesman. Där jordgubbslandet har varit kan det hända att jag placerarodlingslådor för att ha rum med all vitlök jag har tänkt sätta.

58CF64A5 D652 4ADB 9381 B89213A84CD7I söndags blev det några nya odlingslådor för att få rum med vitlök

Jamen ni ser vilket pussel det kan vara! Gym-punkten behövs också för att jag ska orka göra allt det där här ovan.

 

... att jag är vaken den här tiden beror bara på att jag sovit på soffan hela kvällen. Och det är inget jag rekommenderar att göra.

tisdag 3 oktober 2017 - 16:00

Surt é gott

Det pratas hejvilt om superbär och allt från de klassiska havtornen till exotiska goijibär räknas som sådana. Nu senast blev också rönnbär klassade som superbär och jag föll för frestelsen att provsmaka. Rönnen på vår gård dignar av bär, och faktiskt ganska goda sådana också. Jag läste någonstans att det är skillnad på smaken beroende på träd och var de växer, så vi kan skatta oss lyckliga som har goda rönnbär på gården.

En kväll gick jag ut i halvmörkret och plockade en stor skål full med bär. Vi rensade bort skräpet och satte dem i lagom stora påsar i frysen. Nu kan vi tugga i oss C-vitaminer och antioxidanter hela vintern.

 JPEG bild C69246380EC0 1

JPEG bild 8F1AA94D92A2 1

JPEG bild 8F1AA94D92A2 2

...Skrållan är med förstås.

tisdag 3 oktober 2017 - 12:23

Another day out

Nu har familjen Neuman varit riktiga friskusar igen. Vi behövde fixa det sista vid villan (och framför allt ta hem mina krukväxter som semestrat) innan det blir kallt, så vi rullade dadelbollar, lurade med Filip och Amanda och körde iväg. Luften var krispig och fastän det kändes kallt till en början så var det alldeles lagom bara man kom igång.

JPEG bild 439AE74C664B 4

JPEG bild 439AE74C664B 10

 

Äppelträdet har inte fått någon kärlek alls på flera år, så nu krävdes en ordentlig beskärning för att få ordning på grenarna. Jag kände mig väldigt brutal, men ibland är det brutala åtgärder som krävs. Allt växte kors och tvärs, uppåt och neråt, och jag vet inte hur många konstigt växande grenar som rykte. Nu har det trädet en ny chans att rätta till sig och ge stora fina äpplen igen.

Jag gick en sväng för att titta på bedrövelsen till grönsaksland jag försökte mig på på Portland (här skrev jag lite om Portlandsträdgården i våras). Det såg verkligen bara bedrövligt ut, ni får tro mig på den punkten. Men där mitt i bedrövelsen och ett hav av tistlar hade ett hungrig djur grävt och hittat en potatis. Jag som inte trodde att potatisarna blev till något alls där de glömts bort utan att myllas, men hem kom vi med 10 kg små fina potatisar. Det är inte alls illa för ett bortglömt pääroland. Nästa år ska vi iallafall välja en mer strategisk plats för villa-grönsakerna.

 

JPEG bild 439AE74C664B 6

JPEG bild 439AE74C664B 11

Milli ville helst inte alls stiga bort från stigan när det var dags att köra iväg den på service.

 

Som avslutning på dagen gick vi till skogs bara för att kolla om någon glömt kvar kantareller...

JPEG bild 439AE74C664B 2

JPEG bild 439AE74C664B 3

Nu måste jag bara hitta på vad vi ska göra med dem för att hedra dem på ett sånt värdigt sätt som kantareller bör hedras. Antagligen blir de stekta i smör, så som fammo alltid gjorde.