tisdag 9 maj 2017 - 22:09

Nytt växthus

JPEG image C9049BAADEB4 1I takt med att tomatplantorna växer och behöver större krukor och paprikorna börjar bilda blomknoppar, är det det här jag drömmer om. Ett 20 kvm hemmabygge inklusive ett sidotak att förvara till exempel brädor under. Färgen är inte riktigt så som ja vill ha det, lite mer grön istället för blå, men annars är det purrfekt.

fredag 5 maj 2017 - 21:56

Villalivet

Så måste jag naturligtvis dokumentera villautflykten. Det var inte alls så varmt som vi hade hoppats på i Vörå igår, men det gjorde inget, för vi hade gott sällskap, solsken och grillad korv att njuta av.

JPEG image 845F5BB3C762 1JPEG image 845F5BB3C762 2JPEG image 845F5BB3C762 4JPEG image 845F5BB3C762 6

Kalapää är inte så imponerande så här års. Det är inga färger någonstans och fisken nappar sällan. Men solen skiner och fåglarna kvittrar, så bara man förstår att uppskatta sånt så har man mycket att hämta.

Jag har som sagt stora planer på att odla på det område som vi kallar till "Portland" (det har att göra med att släktingen som vi ärvt av emigrerade till Amerika), men jag mindes att det skulle ha varit i mycket bättre skick än vad det är. Djupa fåror efter traktorhjul och stundom väldigt kompakt jord. och vått. 

JPEG image 845F5BB3C762 7JPEG image 845F5BB3C762 9JPEG image 845F5BB3C762 11Det ser ut som om någon har begravt något mitt på åkern, men det är bara jag som har satt lök och potatis i en djupbädd. För att komma lite högre upp från marken grävde vi ner kvistar, grenar och ris som småningom kommer förmultna och återföra lite mullämnen. Nästa gång vi far till villan kanske vi får transporterat lite halm och stallgödsel så får vi fortsätta bygga uppåt och så lite mer. 

Projektet är igång iallafall och jag tror att det blir bra!

fredag 5 maj 2017 - 21:50

After work

Ni vet när man stiger upp på morgonen och ser dåligt för att man är så trött och sliten. Att ha en hel arbetsdag framför sig känns ungefär som när man står på startlinjen till ett marathonlopp (Har ej sprungit något sådant), just too much. När arbetsdagen väl är slut och man knappt orkar cykla upp för backen hem, och det ska bli såå skönt att slänga sig på soffan...

...Så överraskar man sig själv med AFTER WORK i köksträdgården.

JPEG image DD6DD82DD9CB 1Winston (som snart blir 11 år) är förstås med och vaktar köksträdgården från igelkottar.

 

JPEG image DD6DD82DD9CB 3JPEG image DD6DD82DD9CB 4

Nu efteråt känns det som att det var precis det här jag har väntat på. Omstarten. Uppladdningen från en extra lång vinterdvala. NU känns det som om jag skulle kunna springa ett marathonlopp! Det som krävdes var tre färdigsådda pallkragar och ett par halva odlingslådor. Jag sådde spenat, bulls blood, rödbeta, bindsallat, isbergssallat, sockerärt, dill, persilja, bondbönor, svedjerovor, sommarmorot och rädisor. Allt är sådant som klassas som kallvädersväxter och inte tar illa upp av ett par frostnätter. Så finns det ju fiberduk och plastlock om det så skulle behövas.

onsdag 3 maj 2017 - 23:25

Maj-flykt

IMG 7252
Hit går färden imorgon, till hela släktens place, the one and only villan. Jag har en ledig dag och redan förra vecka bestämde vi tillsammans med Momma och Moffin att det blir en villadag. Vädergudarna är på vår sida och förutspår +13 grader och ett par sydvästliga meter per sekund. "Känns som -8" är också helt okej när vi har haft envis vinter så länge.

Villan finns i zon 3 på växtzonkartan, det betyder att våren kommer mycket fortare. Det här tänkte jag utnyttja i kombination med att det finns en oanvänd åkerplätt till förfogande. Jag tänker odla like crazy!

onsdag 3 maj 2017 - 14:30

Varsågod nästa!

Maggis kycklingar är en vecka gamla nu. De blir större och får mer fjädrar hela tiden, så det räcker inte  med bara ett mosat ägg på morgonen längre. Min gissning är 3 hönor och 2 tuppar, det syns bra på kammen redan att två av dem har lite större och förmodligen är tuppar. Hjälp vad ska jag göra med alla tuppar? Dvärgkochintuppar är så fasligt söta så jag skulle bra kunna ha kvar dem allihopa...

...och de blir fler (könsfördelningen är inte 50/50 för höns utan mer 70-30 till tupparnas fördel). Maggis kycklingar blir en vecka och så bestämmer sig Helmi för att hon minsann också ska ha kycklingar. Nu är jag osäker på hur många ägg helmi ruvar på. Jag satte dit 8 st, men idag skulle jag gissa på kanske 10-11 stycken. Det är alltid likadant när någon börjar ruva, så ska alla andra dit och lägga sina egna ägg.

45658AE6 5627 4E63 BD9A ECCDD3E54EFE95DF6184 4D92 438C 9C9F 44BE3C61C36FMaggi ligger platt så att kycklingarna ska rymmas, och Helmi för att värma alla ägg.

måndag 1 maj 2017 - 22:40

1 maj är ju arbetarnas dag...

Ack du kära maj vilken positiv känsla du bär med dig. Du lovar solsken, värme och vårigt väder, precis det som vi har gått och väntat på i en hel månad redan. De som har väntat extra mycket är trädgårdsfolket. Det har varit osäkert att så, plantera ut vårblommor, allt har varit fastfruset och det enda vi har kunnat göra är förså onödigt tidigt och sedan stå och stirra

Idag har jag visserligen stått och stirrat mellan varven, men mest har jag skyfflat jord, och burit pinnar. Traditionen bjuder nämligen att det ska arbetas i trädgården på första maj.


JPEG image 70CCA085E427 14JPEG image 70CCA085E427 9

 

När vi gick ut på förmiddan överföll alla måsten. Det fanns så mycket att göra att det blir svårt att veta var man ska börja. Jag började med att vattna i växthuset och sedan ladda upp en film på instagram när hönorna Lisen och Hildegard åt ur min hand. Sedan prioriterade jag ändå de odlingslådor som jag planerat in som ett sånt där bra ställe där det går att börja så tidigt. Nu är jag lite sent ute med att vara tidig,men nästa år kan jag utnyttja söderväggslådorna till fullo.

De här tre dubbelpallkragarna fyllde jag inte helt med jord. Jag odlar inget sådant som behöver två pallkragar djupt med jord (förutom svartrot, men det kan jag bra så någon annanstans) så då är det bara slöseri att fylla allt med jord. Förra våren tog vi ner en hägg som vi kvistade och radade och har legat på samma ställe sedan dess. Vi skulle gärna ha flisat kvistarna, men det är för dyrt att hyra en flismaskin. Men så på ett trädgårdskaffe-tillfälle berättade Anna om hugelkultur. Det handlar om att man lägger grovt trämaterial i botten och fyller på med finare kvistar ju högre man kommer och på det halvförmultnad kompost/halmbädd och sist mylla. Jag passade på att städa ur hönshuet för att få material  att sätta i lådorna. Men bra blev det och jag slapp skyffla jättemycket jord.

...Fast sedan skulle jag ju förstås ha skyfflat bort jorden ur de gamla odlingslådorna.

 

JPEG image 70CCA085E427 1Lådor i tre olika skeden. Längst bort med grenar och kvistar, sedan en där jag har lagt halmbädden på och sist en färdig med jord.

JPEG image 70CCA085E427 2Jag har samlat på mig ganska många pinnar, så det var dags att göra sig av med några.


JPEG image 70CCA085E427 11Södervägg. Här kommer det att växa bra innan högsommaren.

 

När jag gick in igen så hade det gått en arbetsdag, så nu har jag svårt att komma mig upp ur soffan och imorgon kommer jag antagligen vanka runt som en annan gås på jobbet.

lördag 29 april 2017 - 12:17

Veckans mat

Listor! Jag älskar dem! Speciellt matlistor! Både Linn och Jessica har hunnit lista vad de ätit den senaste veckan, och jag tänker inspireras av dem och alla listor i kommentarfältet för att få till lite nytt i vår matkultur.

 IMG 7054

Här är vad vi åt:

Måndag: Ja nu börjar ju måndagen vara ganska långt bak i arkivet redan, men på dagen åt jag en klassisk jobbarsmörgås (minihiilari och mycket pålägg) och på kvällen har jag för mig att vi åt spagetti och skinksås.

Tisdag: På dagen stekte jag "skinkhögar" (omelett låter så tråkigt att barnen inte vill äta) och på kvällen kokade vi världens godaste kålsoppa/gryta med överdrivet mycket sidfläsk i.

Onsdag: I jobbet åt jag säkert min traditionella smörgås och på kvällen kokade vi couscous och åt tillsammans med kålsoppan.

Torsdag: På dagen bjöd min mamma på köttbullar, champinjonsås och kokt minibroccoli. På kvällen åt vi kålsoppan ännu en gång tillsammans med couscous.

Fredag: I jobbet åt jag en tråkig smörgås med mycket pålägg och gurka (minihiilari är bara 4 kolhydrater per skiva). På kvällen köpte vi en rökt laxbit och gjorde en laxröra med creme fraise och kryddor i och åt tillsammans med findus rotsaksstripes. Barnen dissade stripsen och slukade laxröran.

Lördag: Jag jobbade och åt 3 små kokta ägg (dvärgkochin-ägg är nästan som ett halvt vanligt ägg) och laxröran från igår. Plus en halv gurka. Ikväll ska vi äta souvlaki vid min mammas (ni förstår att jag sett fram emot det!)

Imorgon söndag: Det är ännu en obesvarad fråga. Men jag tror att vi ska sikta in oss på våffelkalas vappen till ära!

+grönsaker förstås. Ibland delar vi bara ut varsin tomat och delar en gurka åt oss och äter som efterrätt. Mina barn är likadan som jag och mina bröder när vi var små, och äter grönsakerna först om man dukar allt på en gång.

 

IMG 7055IMG 7056

 

Det diskuterades också lite vad man äter istället för potatis. Vi äter inte ris och sällan potatis. Ris är bara fyllt av kolhydrater och så blir man inte mätt om man inte äter en liter. Potatis tar så länge att koka att det sällan bara blir av, visserligen innehåller de också kolhydrater, men det är ändå en bra och lättodlad råvara som man kan göra mycket med. Och när vi kokar potatis så lägger vi oftast med både morötter och andra rotsaker (jordärtskocka, kålrot, palsternacka...) så det blir mer smak.Istället för ris äter vi bulgur, couscous och quinoa. Istället för vetepasta (ibland äter vi helt vanlig spagetti, men då oftast fullkorns) så äter vi majspasta, bönpasta eller eventuellt färskpasta. Men vet ni vad som också går riktigt bra att byta ut potatis, pasta och ris mot? Grönsaker. Det tar 10 minuter att koka broccoli och blomkål, och 20 minuter att koka rödbeta. Till helgen är grönsaker i ugn jättefestligt.

 

Och avslutningsvis receptet på en fantastiskt god kålsoppa! Direktimporterad från min mammas receptbank.

Snabbaste GI-kålsoppan (4-6 portioner)

ca. 800 g vitkål
fett till stekning (smör eller olja)
1,2 l vatten
2 tärningar kött- eller grönsaksbuljong
några kryddpepparkorn och
några vitpepparkorn
1 lagerblad
sojasås
400 g (eller mera) sidfläsk

Gör så här
Strimla kålen. Bryn den lätt i den gryta eller kastrull som du vill koka soppan i. Häll på vattnet när kålen är lätt brynt. Tillsätt resten av ingredienserna. Jag köper färdigskivat sidfläsk som jag skär tvärsöver i 3 bitar, bryner lätt i stekpanna och blandar i soppan! Koka soppan i ca.15 minuter. Klart att ätas!

torsdag 27 april 2017 - 19:02

Vår jord är död!

Mitt tunnelväxthus blev bara ett år gammalt och är nu förlorat, men det är inte hela världen. Vad som dessvärre är hela världen är hur våra jordar mår (jordar som i mylla och inte som i jordklot). Malin skrev redan om dokumentären, men jag kan inte låta bli att toucha ämnet lite jag också.

Härom kvällen sändes dokumentären "den sista skörden" på SVT. I mitt facebookflöde är det många som har reagerat på hur det verkligen är runtom i världen och jag själv blev nästan illamående när jag tittade på den. Fastän vi mer eller mindre alltid köper ekologiskt när det finns och dessutom odlar egna grönsaker så fick jag sådana skamkänslor och tårar i ögonvrån.

odla

Först och främst. Vi äter ganska mycket mer grönsaker idag än vad vi tidigare har gjort. Yey oss, tänker du... Men så var det den där lilla detaljen att det som produceras innehåller så mycket mindre näringsämnen än vad grönsaker och frukt gjorde förut när man gödslade med riktig kodynga och inte besprutade för minsta lilla ohyra. Jorden är död. På många ställen finns det inga mullämnen alls och då blir underlaget lite ökenaktigt som en hård skorpa. I det här växer det vi äter, och den enda orsaken till att det kan växa är för att producenterna tillför konstgödsel. Den så kallade "näringen" som till största del inte ens tas upp av växterna utan rinner ut i grundvattnet.

Det är inte bara ute i världen var den här misshandeln pågår. Vi är inte bättre här heller med våra ettåriga sädesslag som år efter år ska sås, underlaget ska plöjas, harvas och what not... och glöm då inte att näringen ska tillföras och skadedjur bekämpas. Våra jordar är lika levande som en sandhög och visserligen går det att odla i dem också om man kontinuerligt tillför näringsämnen. 

Vad vi behöver är mer organiskt material till jorden (mat åt maskarna!), växelbruk och grönträda. Det låter så gammaldags men jag skulle säga att det är ett modernt tänkande i och med att vi blivit mer medvetna om vad som pågår och att det är fullständigt idiotiskt att bruka sönder jorden på det sätt som vi gör. I synnerhet växelbruk skulle det vara så mycket bättre om dagens bönder sysslade med. EU sätter antagligen käppar i hjulen och tycker att ens skörd borde vara så stor som det bara är möjligt (häv på mera gödsel bara!).

odla 2

Växelbruk ja, det är det sättet att odla som gör att jorden inte utarmas och dör. Det finns grödor som tillför näring i jorden och grödor som behöver mer eller midre näring. Odlar man de här i rätt ordning så sköter naturen sig själv och man behöver inte tillföra sådana mängder näring som annars skulle krävas. Förutom näringen så är växelbruket ett måste om man vill undvika sjukdomar. 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, och jag föreslår att det enklaste sättet att påverka är att handla lite bättre råvaror. Ekologiskt, närproducerat och grönsaker enligt säsong. Sedan är det ett steg i rätt riktning att odla ens en liten pallkrage med sallat åt sig själv om man har möjlighet. Så rekommenderar jag verkligen att du tittar på dokumentären, den är mycket sevärd.

onsdag 26 april 2017 - 18:51

Vädret är på ända!

Det här vädret som vi har haft idag får alla minuspoäng i hela världen! Vi har fått flera centimeter snö och det fortsätter att ösa ner samtidigt som det stormar. Idag är jag riktigt bitter över vädret. Violerna i jobbet har varit täckta med ett snötäcke och när blombilen kom med mer vår- och sommarblommor så kändes det bara skrattretande att stå och välja färg. Förutom blå violer tog jag riktigt knallgula stora penséer, jag inbillar mig att kunderna kanske vill ha lite färgsstarkt och soligt nu när det inte är så soligt i världen.

JPEG image 0CA626F7F4F8 1JPEG image 0CA626F7F4F8 2Som ni ser är det inte något solsken i köksträdgården heller. Det är snö, snö, SNÖ och så LIGGER tunnelväxthuset någon helt annanstans än var det borde vara. Det här är så deprimerande att jag inte ens orkar gå ut och återställa det. Som tur hade inget grott i odlingslådorna där tunnelväxthuset ska stå, så vi hoppas att allt har klarat sig.

Men om vi ska se något positivt i dagens snöoväder så har jag iallafall haft något att prata med kunderna om...

söndag 23 april 2017 - 21:21

Väderangst, brudbuketter och tjälen

Om det är något som jag hatar innerligt så är det när man vaknar, drar upp gardinen och känner i hela kroppen att vädret kommer att vara fantastiskt hela dagen... när man vet att man inte kommer att få njuta av solen i sin trädgård. Jag blir så ledsen över hur det alltid råkar sig att de bästa soldagarna infaller samtidigt som man har annat oinställbart program.

Dagens program var en minibröllops- och festmässa i Jugendssalen i Jakobstad. Jag har jobbat många dagar och hade behövt en dag ledigt, men bröllopsmässor är ändå en sån där rolig grej som är svårt att tacka nej till. Vi hade roligt och åt goda smakprov av hallon- och chokladmoussetårtor.

JPEG image A42F3F620848 8brollopmixJPEG image A42F3F620848 12JPEG image A42F3F620848 9

När jag kom hem hade familjen inte ännu hunnit hem från Oravais och vädret visade sig vara fantastiskt fastän klockan tickade mot kväll. Solen sken och strålarna kändes varma när de träffade kinderna. Ett sånt väder kan inte missbrukas med att ligga på soffan utan hyllas med iskaffe och trädgårdshandskar!

Egentligen hade jag behövt städa åt hönsen, men då hade vädret också missbrukats... Istället plockade jag ut jordsäcken, plastkrukorna och fröpåsarna och sådde frön för uppdrivning i växthuset. Där är det varmt och skönt på dagarna om än lite väl svalt om nätterna, men så sådde jag bara sådant som går under "kallvädersgrödor" och borde klara sig ändå. Så finns det ju alltid fiberduk att slänga över sedan när det börjar gro.

JPEG image A42F3F620848 4Bindsallat, isbergssallat, kålrot, spetskål, kålrabbi, bladbeta, rödbeta och bondbönor.

 

Nu börjar tjälen också släppa lite här på backen. Berget är så ytligt på en del ställen att det är som att tjälen slår klorna i berget och vägrar släppa taget. Jag testade med spaden och på de flesta ställen går den ner ganska långt redan. Äntligen! Det gör visserligen ingen skillnad för odlingen eftersom odlingslådorna tinar mycket fortare, men det indikerar på något vis att det visst blir vår i år igen. Jag har till och med kunnat rensa bort lite grästuvor i rabatterna!

JPEG image A42F3F620848 3JPEG image A42F3F620848 5

Min nästa grej på to do-listan är (förutom att städa upp det som lossnar vart efter isen tinar) tror jag att är "bygga lock". Förra året kunde jag konstatera att kallbänkar är fantastiska grejer! Jag skördade till exempel rödbetor mycket tidigare bara för att fröna såddes tidigare och jorden höll värmen med hjälp av plastlock. Plastlocken i sig är inte särskilt svåra att bygga, det är materialet som är svårt att få hämtat hem. Men någon gång ska det väl bli av. Någon gång...