lördag 14 oktober 2017 - 11:00

Recept: en snabbsoppa

Nu ska ni få receptet på en supersnabb och jättegod korvsoppa som vi åt häromdagen! Det känns lyxigt att ha ingredienser bara att ta ur frysen och tina upp, EGNA ingredienser dessutom, men jag försäkrar mig om att det går precis lika bra med köpta bondbönor, det är inget att haka upp sig på.

 

En jättejättesnabb kvällsmatssoppa ála Neuman

Stek skivor av valfri korv (vi hade vilhelm fetaost och peppar i frysen så vi använde den)

Koka små buketter av broccoli och blomkål i en liter vatten och grönsaksfond (jag hade också eget sellerisalt i). ca 8 minuter.

Tillsätt den stekta korven, hackad tomat och paprika, bondbönor (gärna både gröna och lila), störbönor och majs. Krydda som du känner att du vill. Vi hade så kryddig korv att det räckte med den. Koka i några minuter till (typ 2 eller 4, det är inte så stor skillnad).

I efterhand har jag kommit på att jag glömde både lök och vitlök som också hade passat utmärkt. Och vill man så lämnar man bort korven eller byter ut den mot annan valfri ingrediens.

 

JPEG bild 9557487AE0B6 3

När man lämnar bort potatis, morot och andra rotsaker så går det jättesnabbt att göra en soppa. Det är de som drar ut på tiden när de ska skalas och skäras och sedan också när den behöver kokas så lång tid. Både broccoli och blomkål kräver ca 10 min koktid medan bönor inte behöver mer än ett par minuter. Mina barn tycker om bönor och äter dem i alla former, likadant med blomkål och broccoli så den här soppan var en tiopoängare här i vårt hus (därför vill jag också föreviga den).

Jag ber om ursäkt för det slarviga och ungefära receptet, det är så det blir när man freestylar ihop soppor vid behov.

tisdag 3 oktober 2017 - 16:00

Surt é gott

Det pratas hejvilt om superbär och allt från de klassiska havtornen till exotiska goijibär räknas som sådana. Nu senast blev också rönnbär klassade som superbär och jag föll för frestelsen att provsmaka. Rönnen på vår gård dignar av bär, och faktiskt ganska goda sådana också. Jag läste någonstans att det är skillnad på smaken beroende på träd och var de växer, så vi kan skatta oss lyckliga som har goda rönnbär på gården.

En kväll gick jag ut i halvmörkret och plockade en stor skål full med bär. Vi rensade bort skräpet och satte dem i lagom stora påsar i frysen. Nu kan vi tugga i oss C-vitaminer och antioxidanter hela vintern.

 JPEG bild C69246380EC0 1

JPEG bild 8F1AA94D92A2 1

JPEG bild 8F1AA94D92A2 2

...Skrållan är med förstås.

onsdag 27 september 2017 - 12:46

Tomatsås för alla tillfällen

Senaste helg inföll en av årets traditionella höjdpunkter för vår del, den stora pizzakvällen i moster Ninnas uthus. Lika trångt och lika goda pizzor som vanligt.

JPEG image 2F94BBFC95C3 7

 69A41818 66B5 41E4 A2FE 03A896677A3D

I år körde jag på en helt annan variant av pizzafyllning än vad jag brukar och gjorde dessutom en tomatsås med lite mer och större bitar i (håll den tomatsåsen nära till hands ännu en stund). Och OM den blev god! Med hemgjord bea och färsk oregano blev det den bästa pizzan på några år. Vanligtvis brukar jag sätta osten direkt efter tomatsåsen, men jag glömde så istället blev det ett osttäcke ovanpå kebabstrimlor, paprika, champinjoner och löken. Men som dem pa sej, allt blandas ändå någon gång.

 

B46CFF5C 954D 4438 8173 808F67EA2E1D

Tomatsåsen då. Igår när jag var ledig tog jag de några deciliterna som lämnat kvar, stekte ett par av Björkens chorizokorvar tillsammans med champinjoner i rikligt med smör, saltade och blandade ihop allt till en mustig höstsoppa. Det här var nog något som jag gärna skulle äta fler gånger, men först måste jag försöka komma ihåg hur jag gjorde tomatsåsen.

torsdag 21 september 2017 - 11:55

Snålsoppa made in Närpes

Nu har jag hittat ett nytt och jättegott recept att dela vidare! Jag har aldrig gjort snålsoppa, men kände plötsligt för att prova på (det var den dagen när barnen missade grönsakssoppan i dagis). Jag googlade och en av de första träffarna var ett recept på "Snålsoppa made in Närpes" och soppan på bilden såg ut att vara något ut över det vanliga! Det här blir kvällsmat tänkte jag och for iväg för att handla ingredienser!

Orginalreceptet var lite svårt att tyda tyckte jag (eller om det var jag som var för hungrig för att helt enkelt förstå) så nu gör jag en lite tydligare version så att jag vet exakt nästa gång.

 

Snålsoppa made in Närpes (från Närpes grönsaker, orginalrecept)

6-8 portioner

 

Soppbas:

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
500 g körsbärstomat (eller vanlig tomat)
1 l vatten
4 msk grönsaksfond
2 msk tomatpuré

Hacka ingredienserna och koka ihop till en soppbasen ca 10 minuter, mixa slät med stavmixer

 

250 g blomkål

6 st små morötter

1 gul paprika

1 spetspaprika

En näve färska örter (persilja, basilika)

6 st små lökar (färsk vårlök eller gräslök som jag använde mig av)

1 ask Dunne tomat (de heter Dunnetomat på förpackningen)

2,5 dl riktig grädde

25 g smör

Salt, peppar

 

Skär blomkålen bitar och skiva morötterna tunt och låt dem koka i den mixade soppbasen i 5 minuter.

Skär paprikorna i lagom stora bitar och låt dem koka i soppan ett par minuter.

Tillsätt hackade örter och lök, skurna dunne-tomater, smör och grädde.

Koka upp och smaka av med salt och peppar

 

snalsoppa 2 800x500Foto: Närpes grönsaker

 

Jag satte också till bönor och sugar snaps i soppan eftersom det fanns tillgängligt i min köksträdgård. Vi åt soppan tillsammans med creme fraise och det kan jag rekommendera varmt. Barnen var en aning skeptiska den första måltiden med snålsoppa, men redan nästa kväll när vi åt samma så ville de ha mer när de ätit upp sina pyttesmå portioner.

Nästa gång gör jag en jättestor kastrull av den här goda soppan!

måndag 18 september 2017 - 21:58

Tårtrapporten inkl. recept

Förra måndagen hade Milea sin tredje födelsedag och det blev inte bara ett eller två kalas. nej det slutade med fyra kalastillfällen. Jag var riktigt lat den här gången, men tyckte ändå att jag lyckades hålla mig till konceptet med lite mindre sött.

Till ett kalas svängde jag hastigt ihop en chokladmoussetårta med salta jordnötter som botten, och smälte choklad att garnera med. En av Mileas leksakskatter fick bli pricken över i.

chokladmoussetarta

Den enkla chokladmoussetårtan

250 gram 70% choklad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Hacka chokladen. Värm hälften av grädden i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner chokladen i grädden tills den
smält och chokladröran är blank och slät.
Vispa resten av grädden och creme fraichen till tjock konsistens.
Vänd ner grädden i chokladröran och vispa så att de blandas (eller blanda slarvigt så blir det en intressantare och ojämn färg på tårtan).
Sätt plastfolie i en pajform/form och häll i smeten.
Strössla salta jordnötter över hela kakan och ställ in den i frysen några timmar ELLER kylskåpet över natten.
Stjälp upp tårtan och garnera valfritt.

 

Till nästa kalas var chokladtårtan slut och eftersom morbrodern med fästmö anlände nästan direkt jag kom från en arbetsdag så sprang jag bara in till butiken och handlande glass (mest eftersom jag visste att vi redan hade vegansk glass i frysen) och så åt vi tillsammans med färska björnbär.

Det tredje kalaset var det största och det egentliga kalaset, och då bakade jag faktiskt två tårtor. En LCHF och en icke-LCHF, men båda två som morotskaka. Den utan socker och mjöl tror jag att var den godaste kakan jag någonsin ätit. Jättegod och jättesaftig!

 

morotstarta

Socker- och glutenfri morotstårta

100 gram smör
2 tsk vaniljpulver
6 dl mandelmjöl
5 tsk kanel
3 tsk bakpulver
6 ägg
6 msk sockerersättning (jag använde sukrin och satte kanske bara 2 msk högst)
1 krm salt
2 dl turkisk yoghurt
ca 3 dl rivna morötter

Smält smöret och blanda i vaniljpulvret. Låt svalna
Blanda mandelmjöl, kanel och bakpulver
Vispa ägg, sukrin och salt pösigt
Tillsätt mjölblandningen och yoghurten i smeten
Blanda i de rivna morötterna och sist vaniljsmöret.
Smöra och bröa (tex med kokos eller mandelmjöl) en springform ca 22 cm och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter i 125°C (tills kakan slutar röra på sig och inget fastnar på tandpetaren när man sticker ner den i mitten av kakan).

 

Till frostingen blandas dessa ingredienser till en slät smet

400 gram philadelphiaost (2 normalstora paket)
100 gram mjukt smör
1 msk skrin
1 dl creme fraise

Dela kakan på hälften och lägg hälften av frostingen mellan kakbottnarna och hälften på kakan. Jag dekorerade med ”morotsband”.

 

Morotskakan rekommenderas varmt till alla som tycker om bakverk med lite mindre sötma men fortfarande med mycket smak. Tårtrapporten slut.

fredag 1 september 2017 - 12:32

REKO-mat

Förra REKO-utdelningen här i Nykarleby var det också kulturnatten, så jag liksom många andra satsade på kulturella evenemang istället för att hämta upp lokalproducerad mat. Men igår var det andra bullar. Det var som i begynnelsen när det kryllade med folk och parkeringen var fullproppad med bilar.

 IMG 2194

 

Vi handlade ägg eftersom vi bara har en värpande höna för tillfället, rödbetor att göra inläggningar av, råmjölk till pannkakor, grönsaker och rotsaker, rågmannagryn, ekologiskt bröd och knäckebröd och 10 kg havre åt djuren.

Den här stunden älskar jag, när man får smälla ut allt över köksbordet och se mängden mat. Det är peppande att se och ännu mer peppande att få göra något gott av det här.

tisdag 22 augusti 2017 - 12:30

Lunchrapport

Dagar som idag när jag är ledig och barnen är på dagis så orkar jag inte riktigt tänka på vad jag ska äta till lunch. Visserligen äter vi sällan något jättehäftigt till lunch utan satsar alla kort på kvällsmaten istället. Men idag är en ny ledig dag och idag steg jag upp jättetidigt för att få barnen till dagis och sedan hinna med alla dagens to do:n innan min tid till diabetesmottagningen. Det är knappast bara jag som behöver komma igång från morgonen om det ska bli något gjort, det är väl kanske så vi människor funkar.

En av mina många to do:s innebar ett stopp på torget, och när jag ändå var där så tänkte jag att det kan vara lika bra att handla hem grönsaker.

 

grensaker

 

Ungefär 32€ betalade jag för mina närodlade och obesprutade grönsaker. Det är en summa som jag gärna betalar flera gånger för att veta att det jag äter är odlat på Högbackan och bara transporterad 2 kilometer innan jag står på torget och väljer vad jag köper. Det är en sån lyx!

Min lunch då. Det ska vara enkelt som sagt. Kokta bönor med smör, kokt ägg med hemlagad majonnäs, rå blomkål och gurkskivor. Till efterrätt plockade jag i mig en näve saskatoon från vår egen buske. Jag är mätt, nöjd och kommer klara en eftermiddag i Jakobstad bra bara jag får den där kaffekoppen före.

 

JPEG image 3DC72139FE01 4

Åt du något lokalproducerat idag?

måndag 21 augusti 2017 - 12:30

Coleslaw på rödbetsblast och grönsaker i ugn.

Här kommer det första inlägget i sann #levlokalt -anda. Nu har jag mycket grönsaker i egen köksträdgård, men jag utgår från att det oftast finns en grönsaksproducent i vad som kan räknas till lokalt (ju mindre transporterade råvaror desto bättre!). Och ännu en gång slår jsg ett slag för reko-handeln som handlar om direktkontakt mellan producent och konsument (tål att upprepas hur många gånger som helst).

 

JPEG image 14B627843393 1Till den här måltiden hade jag bra också kunnat tänka mig att servera lättkokta bönor från den lokala gränsaksodlaren och ett fantastiskt gott eko-knäckebröd från Sundby hembageri!

 

På lördag rökte vi en (icke lokalproducerad den här gången) lax och sparade en bit till nästa dag. Det var den fiskbiten som blev vår utgångspunkt när vi tillredde kvällsmaten på söndag och insåg att vi inte hade quinoa som vi trott. Det är när man plötsligt måste ändra sin plan som man är som mest kreativ, det vet ni väl?
Vi hade morot, palsternacka, rödbeta (egen), fänkål, lök (egen) och vitlök (egen) som vi skar upp ganska smått (mindre bitar/skivor blir mycket fortare färdiga), ringlade rybsolja (det finns till och med kallpressad rypsolja tillverkad i jeppo), saltade, pepprade och skjuts in i ugnen i ca 20 min och 200-ish grader.

 

3D483C1E 6BAC 4952 9B8A 7EA8FFC7F60C

 

När man köper rödbeta från en odlare så finns sällan blasten och bladen kvar, men när man skördar betorna i egen köksträdgård precis innan den ska användas så finns alla delar fortfarande kvar. Jag antar att det är så att bladen vissnar ganska fort efter skörd när den lagras för betans skull, så därför skärs den bort. Men om man pratar med odlaren kan man säkert få köpa rödbetor med blad och blast kvar.
Rödbetsblad är smakrika, vackra och smakar både rödbeta och sallat. De här kan man använda istället för kålen i coleslaw för att få lite variation. Stjälkarna kan man också hacka ner och använda på samma sätt.

rodbetor

 

LAGOMBACKAN COLESLAW (ursprungsreceptet)
Strimlad vitkål*
Majonnäs (helst egengjord)
Turkisk yoghurt eller créme fraise
Salt
Peppar

*vitkålen går att variera till exempel med rödbetsblad och -blast, sallat av alla de slag, fänkål, kinakål. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

 

Börja med att göra MAJONNÄS såhär:
Blanda 2 ägg (använd lokalt!), 1 msk ättika, 1 msk dijonsenap, 1 krm vitpeppar och 2 krm salt i en matberedare. Tillsätt ca 2 dl olja i en smal stråle under "omröring" till lämplig konsistens.

Blanda ihop alla ingredienserna till en coleslaw. Det är lite på tycke och smak hur torr eller klitchig man själv vill ha och hur mycket yoghurt och majonnäs som behövs (50/50 är ändå en ganska bra riktlinje), likadant med sältan.

 

 

söndag 20 augusti 2017 - 23:15

#levlokalt med REKO

Blomkål är något som det pratas väldigt mycket om för tillfället. Det är bra att media uppmärksammar en sån sak som att odlarna tvingas plöja ner blomkålen igen när den inte går att sälja, vi skulle annars inte ha en aning om vad som händer där ute på åkrarna. Mat plöjer man bara inte ner hur som helst när det finns hur många österbottningar som helst som säkert gärna skulle sätta den på sitt bord istället. På den första artikeln som kom ut om blomkålen så kommenterade jag under om det inte skulle gå att ordna självplock (eftersom det var skördandes som verkade vara mest oekonomiskt). Jag tänkte tillbaka på när vi skördade grönsaker i skolan det första året jag gick till trädgårdsmästare, och hur roligt det egentligen var, ja rent av en upplevelse!

blomkal

 

Många med mig tyckte att det var fel att inte respektera maten mer än att plöja ner den, så Vasas REKO-ring fick istället hela nejden engagerad att handla billig blomkål. Bra där!

REKO är för övrigt ett väldigt bra sätt att handla närproducerat. Vi har en REKO-utdelning här i Nykarleby också sedan 3-4 år tillbaka. Konceptet från början är att man gör ett avtal med producenten att man varannan vecka vill köpa en låda med bröd/grönsaker/annan produkt i så och så många månader. Då vet producenten att hen med säkerhet kommer att få sålt en viss mängd varor och på så vis försäkrar sin inkomstkälla och svinnet minskar märkbart. Nu har det där med avtal lite försvunnit och istället görs beställningarna på reko-ringens facebooksida och så hämtar man upp sina produkter under utdelningen (som sker på samma plats och samma tid varje/varannan vecka). Det jag har uppskattat mest med REKO-utdelningarna är de stora grönsakslådorna vår lokala grönsaksodlare Backlunds trädgård levererade i begynnelsen. Man fick inte välja vad man fick utan var tvungen att tänka till och hitta på rätter med det som fanns. Prova det du också, det var både roligt och lärorikt!

rekofoodRekofood från 2014 när vår lokala grönsakshandlare sålde stora grönsakslådor.

 

Sevendays i samarbete med foodly har startat en kampanj till förmån för lokalproducerade matvaror så det känns naturligt att puffa för REKO-utdelningarna då. Kampanjens hashtag är #levlokalt och alla som på ett eller annat sätt delar med sig av ett recept där lokala råvaror har använts deltar i en utlottningen av en korg fylld av finfina och lokala råvaror! HÄR finns orginalartikeln om kampanjen och mer utförliga beskrivningar.

Jag utmanar dessutom mig själv att hela den kommande veckan använda lokalproducerat så mycket som det bara går, och avlägga rapporter och recept här. Dessutom tänkte jag dela med mig av ett par bra tips och trix i självhushållningskategorin, som också gynnar lokala producenter.

lördag 29 april 2017 - 12:17

Veckans mat

Listor! Jag älskar dem! Speciellt matlistor! Både Linn och Jessica har hunnit lista vad de ätit den senaste veckan, och jag tänker inspireras av dem och alla listor i kommentarfältet för att få till lite nytt i vår matkultur.

 IMG 7054

Här är vad vi åt:

Måndag: Ja nu börjar ju måndagen vara ganska långt bak i arkivet redan, men på dagen åt jag en klassisk jobbarsmörgås (minihiilari och mycket pålägg) och på kvällen har jag för mig att vi åt spagetti och skinksås.

Tisdag: På dagen stekte jag "skinkhögar" (omelett låter så tråkigt att barnen inte vill äta) och på kvällen kokade vi världens godaste kålsoppa/gryta med överdrivet mycket sidfläsk i.

Onsdag: I jobbet åt jag säkert min traditionella smörgås och på kvällen kokade vi couscous och åt tillsammans med kålsoppan.

Torsdag: På dagen bjöd min mamma på köttbullar, champinjonsås och kokt minibroccoli. På kvällen åt vi kålsoppan ännu en gång tillsammans med couscous.

Fredag: I jobbet åt jag en tråkig smörgås med mycket pålägg och gurka (minihiilari är bara 4 kolhydrater per skiva). På kvällen köpte vi en rökt laxbit och gjorde en laxröra med creme fraise och kryddor i och åt tillsammans med findus rotsaksstripes. Barnen dissade stripsen och slukade laxröran.

Lördag: Jag jobbade och åt 3 små kokta ägg (dvärgkochin-ägg är nästan som ett halvt vanligt ägg) och laxröran från igår. Plus en halv gurka. Ikväll ska vi äta souvlaki vid min mammas (ni förstår att jag sett fram emot det!)

Imorgon söndag: Det är ännu en obesvarad fråga. Men jag tror att vi ska sikta in oss på våffelkalas vappen till ära!

+grönsaker förstås. Ibland delar vi bara ut varsin tomat och delar en gurka åt oss och äter som efterrätt. Mina barn är likadan som jag och mina bröder när vi var små, och äter grönsakerna först om man dukar allt på en gång.

 

IMG 7055IMG 7056

 

Det diskuterades också lite vad man äter istället för potatis. Vi äter inte ris och sällan potatis. Ris är bara fyllt av kolhydrater och så blir man inte mätt om man inte äter en liter. Potatis tar så länge att koka att det sällan bara blir av, visserligen innehåller de också kolhydrater, men det är ändå en bra och lättodlad råvara som man kan göra mycket med. Och när vi kokar potatis så lägger vi oftast med både morötter och andra rotsaker (jordärtskocka, kålrot, palsternacka...) så det blir mer smak.Istället för ris äter vi bulgur, couscous och quinoa. Istället för vetepasta (ibland äter vi helt vanlig spagetti, men då oftast fullkorns) så äter vi majspasta, bönpasta eller eventuellt färskpasta. Men vet ni vad som också går riktigt bra att byta ut potatis, pasta och ris mot? Grönsaker. Det tar 10 minuter att koka broccoli och blomkål, och 20 minuter att koka rödbeta. Till helgen är grönsaker i ugn jättefestligt.

 

Och avslutningsvis receptet på en fantastiskt god kålsoppa! Direktimporterad från min mammas receptbank.

Snabbaste GI-kålsoppan (4-6 portioner)

ca. 800 g vitkål
fett till stekning (smör eller olja)
1,2 l vatten
2 tärningar kött- eller grönsaksbuljong
några kryddpepparkorn och
några vitpepparkorn
1 lagerblad
sojasås
400 g (eller mera) sidfläsk

Gör så här
Strimla kålen. Bryn den lätt i den gryta eller kastrull som du vill koka soppan i. Häll på vattnet när kålen är lätt brynt. Tillsätt resten av ingredienserna. Jag köper färdigskivat sidfläsk som jag skär tvärsöver i 3 bitar, bryner lätt i stekpanna och blandar i soppan! Koka soppan i ca.15 minuter. Klart att ätas!