lördag 29 april 2017 - 12:17

Veckans mat

Listor! Jag älskar dem! Speciellt matlistor! Både Linn och Jessica har hunnit lista vad de ätit den senaste veckan, och jag tänker inspireras av dem och alla listor i kommentarfältet för att få till lite nytt i vår matkultur.

 IMG 7054

Här är vad vi åt:

Måndag: Ja nu börjar ju måndagen vara ganska långt bak i arkivet redan, men på dagen åt jag en klassisk jobbarsmörgås (minihiilari och mycket pålägg) och på kvällen har jag för mig att vi åt spagetti och skinksås.

Tisdag: På dagen stekte jag "skinkhögar" (omelett låter så tråkigt att barnen inte vill äta) och på kvällen kokade vi världens godaste kålsoppa/gryta med överdrivet mycket sidfläsk i.

Onsdag: I jobbet åt jag säkert min traditionella smörgås och på kvällen kokade vi couscous och åt tillsammans med kålsoppan.

Torsdag: På dagen bjöd min mamma på köttbullar, champinjonsås och kokt minibroccoli. På kvällen åt vi kålsoppan ännu en gång tillsammans med couscous.

Fredag: I jobbet åt jag en tråkig smörgås med mycket pålägg och gurka (minihiilari är bara 4 kolhydrater per skiva). På kvällen köpte vi en rökt laxbit och gjorde en laxröra med creme fraise och kryddor i och åt tillsammans med findus rotsaksstripes. Barnen dissade stripsen och slukade laxröran.

Lördag: Jag jobbade och åt 3 små kokta ägg (dvärgkochin-ägg är nästan som ett halvt vanligt ägg) och laxröran från igår. Plus en halv gurka. Ikväll ska vi äta souvlaki vid min mammas (ni förstår att jag sett fram emot det!)

Imorgon söndag: Det är ännu en obesvarad fråga. Men jag tror att vi ska sikta in oss på våffelkalas vappen till ära!

+grönsaker förstås. Ibland delar vi bara ut varsin tomat och delar en gurka åt oss och äter som efterrätt. Mina barn är likadan som jag och mina bröder när vi var små, och äter grönsakerna först om man dukar allt på en gång.

 

IMG 7055IMG 7056

 

Det diskuterades också lite vad man äter istället för potatis. Vi äter inte ris och sällan potatis. Ris är bara fyllt av kolhydrater och så blir man inte mätt om man inte äter en liter. Potatis tar så länge att koka att det sällan bara blir av, visserligen innehåller de också kolhydrater, men det är ändå en bra och lättodlad råvara som man kan göra mycket med. Och när vi kokar potatis så lägger vi oftast med både morötter och andra rotsaker (jordärtskocka, kålrot, palsternacka...) så det blir mer smak.Istället för ris äter vi bulgur, couscous och quinoa. Istället för vetepasta (ibland äter vi helt vanlig spagetti, men då oftast fullkorns) så äter vi majspasta, bönpasta eller eventuellt färskpasta. Men vet ni vad som också går riktigt bra att byta ut potatis, pasta och ris mot? Grönsaker. Det tar 10 minuter att koka broccoli och blomkål, och 20 minuter att koka rödbeta. Till helgen är grönsaker i ugn jättefestligt.

 

Och avslutningsvis receptet på en fantastiskt god kålsoppa! Direktimporterad från min mammas receptbank.

Snabbaste GI-kålsoppan (4-6 portioner)

ca. 800 g vitkål
fett till stekning (smör eller olja)
1,2 l vatten
2 tärningar kött- eller grönsaksbuljong
några kryddpepparkorn och
några vitpepparkorn
1 lagerblad
sojasås
400 g (eller mera) sidfläsk

Gör så här
Strimla kålen. Bryn den lätt i den gryta eller kastrull som du vill koka soppan i. Häll på vattnet när kålen är lätt brynt. Tillsätt resten av ingredienserna. Jag köper färdigskivat sidfläsk som jag skär tvärsöver i 3 bitar, bryner lätt i stekpanna och blandar i soppan! Koka soppan i ca.15 minuter. Klart att ätas!

måndag 6 mars 2017 - 20:59

Blåbärspaj när man själv är paj

Det är en helt vanlig måndag när allt är som allra värst. Barnen som har varit sjuka hela helgen börjar tillfriskna och slåss värre än vanligt och mensvärken är from hell. För att ens ha den lilla minsta chans att överleva tills den andra föräldern kommer hem finns det bara en sak att göra. Baka en blåbärspaj.

 

JPEG image 1CD1B539D8E6 4

Blåbär med lite sukrin och potatismjöl på i botten av en smord pajform. På det en blandning av mandelmjöl, havreflingor, smör, vaniljpulver och eftersom jag ville ha mer crunch satte jag lite random gammal müsliblandning i också. 20-30 minuter i 200-ish grader. Väldigt gott med vaniljglass och ett avsnitt Grey's anatomy så här i all ensamhet.

torsdag 2 mars 2017 - 13:37

Fastlagsbullen varar ända fram till påska

JPEG image 415512C391E9 1

Semmelwraps, eller kanske snarare fastlagswraps, slog igenom stort i vår familj i år. Förra helgen blev vi bjudna på dem vid min brors i Vasa och sedan dess har vi själva bakat dem två gånger. Nu vet jag att fastlagstisdagen har gjort sitt för i år, men om man kan äta fastlagsbullar två månader på förhand så kan man säkert äta dem fram till påsk också. Eller midsommarn om man så vill.

Eftersom jag är diabetiker och gärna lämnar bort kolhydrater så är det här med lågkolhydratkost bra för mig, och mina barn får bra mycket hellre äta mandelmjöl och grädde istället för vetemjöl och socker. Vi kom fram till att det inte var det smidigaste sättet att äta dem som wraps så här har vi helt enkelt bara haft dem som en liten kardemummaplätt med hallon och grädde på. Det är lite som en klassisk fastlagsbulle utan lock och med mycket av den goda fyllningen istället.

Och självklart kommer receptet här.

3 ägg

4 msk sötströ (tex sukrin eller stevia)

1 dl grädde

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk pofiber

2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

 

Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och sötning pösigt.

Blanda alla torra ingredienser.

Blanda ihop äggblandningen med grädde och tillsätt sedan torrblandningen.

klicka ut ca 1/2 dl per wrap (ca 3 per plåt tycker jag har varit lagom) och platta till med hjälp av en bit plastfolie. Det går att trycka ut ganska tunt och det blir nästan godare på det sättet.

Grädda ca 5 minuter och låt svalna.

 

Jag är själv en sylt-människa, så istället för sylt använder jag bara hallon (kom ihåg att koka utländska hallon!!) och osötad grädde (men med vaniljpulver i) på mina wraps. Vill du ha mandelmassa så är det enkelt att tillverka det också. Men jag har aldrig provat så det är bättre att du guuglar.

 

Enjoy to the end of spring!

måndag 23 januari 2017 - 15:01

4-årskalaset (recept included)

Man skulle ju kunna tänka sig att en ledig helg är rena drömmen (för den som är i servicebranschen är det inte alltid en självklarhet)... Och visst hade det varit så, om vi inte haft kalas. Kalas är det roligaste som finns, men det är när det inte är en själv som behöver ställa till med dem.

 

JPEG image 29A28FB68C12 3Vi har nya köksstolar. Och naturligtvis körde vi med Anna-Lenas kalastips med fejkade heliumballonger. Fast vårt tak är inte alls dubbelhäftande-tejp-vänligt.

 

Vi som inte vanligtvis prioriterar att ha ett välstädat hem, utan kör lite mer "family living -the true story" får ha storstädning i flera dagar inför ett kalas och spara dammsugningen till samma dag.
Så är det bra att ha något att bjuda på till kaffet också. Det finns i butiken, det är sant, men i min släkt är majoriteten avsötade och föredrar kaffedopp utan socker, och sådant är svårt att hitta i butik. Så att baka är en prioritet det är svårt att vara utan till våra kalas.

Den här gången gjorde jag det mycket enkelt för mig med kalasbakandet. Jag köpte färdiga kanelbullar, bakade fröknäckebröd till ostbrickan, en glutenfri tryffelkaka och en gluten- och osöt moussetårta. Allt för att spara så mycket som möjligt på energin. Det låter kanske invecklat, men det här är bakverk av enklaste slag.

Moussetårtan har jag gett receptet (det är bara att byta bärsort) på i samband med Millis kalas i september, men tryffeltårtan behöver ni verkligen också prova på! Tillsammans med glass var det en himmelsk upplevelse. Och så otroligt enkel att bara veva ihop. Den är dessutom nästan vegansk, så om man byter ut honungen mot till exempel dadelsirap kan också veganen njuta av den.

 

JPEG image 29A28FB68C12 1Moussetårtan. En smulbotten på mandelmjöl och kokosflingor. Första lagret en hallonmousse och översta lagret blåbärsmousse. Dekorera gärna överflödigt med goda buskblåbär från Oravais.

 

JPEG image 29A28FB68C12 2


 

TRYFFELTÅRTA (Raw, nästan vegansk)

Botten:

15 färska dadlar (urkärnade)
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja
1 dl kakao (jag använde leaders råkakao)
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Fyllning:

2 dl rostade hasselnötter (rosta i 200° ugn i ca 10 min. Gnugga bort det mesta av skalen)
1 dl kokosolja
1/2 dl honung (använd tex. dadelsirap för att få den vegansk)
2 dl kakao
1 krm salt

 

Gör så här:

  1. Smörj en springform med kokosolja och "bröa" eventuellt med kakao.
  2. Mixa ingredienserna till botten och tryck ut i springformen.
  3. Fyllning: Mixa de rostade hasselnötterna och tillsätt sedan resten av fyllningsingredienserna och blanda ihop till en jämn deg. Tryck sedan ut den ovanpå bottenlagret i springformen.
  4. Smält choklad (tillsätt ganska mycket kokosolja för att undvika ett skarpt chokladlager) och häll över kakan. Strössla över av de rostade hasselnötterna och salta jordnötter (alternativt hasselnötter och flingsalt).
  5. Ta fram kakan minst en timme innan servering och avnjut tillsammans med vaniljglass.


Receptet kommer ursprungligen från tidningen "baka glutenfritt" nummer 1/16

 


 

Idag fortsätter vi njuta av kalasresterna. Vi har svängt tillbaka bordet men inte kommit oss för att hänga upp kökslamporna tillbaka. Jag är lite tudelad till våra kökslampor. Nu har vi två svarta HEKTAR-lampor från ikea, men jag skulle hellre ha något mer unikt och speciellt. Men det är en annan historia.

Nästa gång vi firar i det här huset, så är det mina 30 år på jorden. Då blir det fest ska ni veta!

 

söndag 6 november 2016 - 23:57

Universalplättarna

Vi tycker om plättar här i huset, speciellt på helgerna. Men det jag inte är särskilt förtjust i är att plättar i princip är en vetemjölsskiva och mestandels består av kolhydrater som ger mitt blodsocker en onödigt sving upp i det blå.

Så idag när vi ville ha plättar grävde vi i min mammas recept-arkiv och hittade... Universalplättar!

 

JPEG image DB599CDDF579 9

 

De var verkligen universal. De var goda utan något på. De var goda med smör och ost på. Och de var goda med lingonsylt på. Förmodligen är de lika goda imorgon till frukost med smör, skinka och ost på.

 

Universalplättar
3 dl mandelmjöl
50 g kokosolja
4 ägg
2 dl mjölk
3 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Blanda mjöl, ägg och mjölk och vispa smeten klumpfri. Smält kokosoljan och häll i smeten. Rör i fiberhusk, vaniljpulver och salt. Stek varje pannkaka i hälften kokosolja och hälften smör i en liten stekpanna

 

Jag är lite kinkig med vad jag ger åt mina barn. Det ska helst inte vara tillsatt något socker, och allt behöver inte heller vara fullt av gluten. Ja, jag vet, stackars mina barn som inte får något sötare än mörkchoklad. Men vet ni de här plättarna skulle jag med gott samvete kunna ge till frukost, lunch, mellanmål och middag. Försök då hitta något mer multifunktionellt! Lättstekta var de också.

 

Så. Nu ska jag mata katterna och också gå och lägga mig.

måndag 17 oktober 2016 - 22:00

Lite måndagssnack

Här är det måndag som för alla andra. Vi har som vanligt tittat på morgonshowen, ätit ostskivor till frukost och druckit kaffe för att överleva dagen. Efter änglagrötslunchen med plommonsoppa tryckte vi in oss i toyotan och körde iväg för att köpa hönsmat och 8-timmarsvärmeljus.

 

JPEG image DFC480B6D9F9 4


30 kilo hönsmat bär man inte på axeln hur som helst, så då är det ju tur att det finns en mjölkkärra och frivilliga liftare på gården. Det finns faktiskt ekologiskt hönsfoder att fås här i stan, men det lär vara i pelletsformat och mina höns är så små att de säkert skulle få maten i halsen. Man borde få hem en näve för att prova på innan man drar hem en 30-kilossäck som inte duger.

 

JPEG image DFC480B6D9F9 3

JPEG image DFC480B6D9F9 5

 

Abbe här hej! Det har blivit en stor och ståtlig gosse av den här kaninen. Hans päls är så extremt mjuk som bara rex-kaniner är, och så snäll och mysig. Vår äldre kanin Maja har blivit lite av en "gambäpigo" med åren, och med de klorna hon har får man se efter när hon ska hanteras.

När alla djuren fått mat och vatten (inklusive småfåglarna som vi ska försöka minnas att mata nu igen) gick vi in för att göra smoothie. Någonstans i förberedelserna ville Leon hellre ha glass. Glass och smoothie är ungefär samma sak med den skillnaden att man inte behöver tina bären om man gör glass. Ner i blendern med de frusna bären och i med grädde, yoghurt och en gnutta vaniljpulver.

 

JPEG image DFC480B6D9F9 1

JPEG image DFC480B6D9F9 6Tänk så vi lyckades matcha både halvtorkad blombukett, glass och kläder idag.

 

JPEG image DFC480B6D9F9 2Wikholm form. Säger jag bara.

 

Ljus har jag hittills undvikit att ha tända när barnen är med. Jag är rädd att liksom glömma och så är det plötsligt hänt och vi är utan hem. Kronljus är jag alltid försiktig med, de kan så lätt lägga sig på bordet, och värmeljus är små och lömska. Sa jag förresten att jag alltid varit rädd för eld och har stor respekt för den? Allra bäst är såna här djupa skålar och lyktor där risken minimeras kraftigt.
Nu vill jag ändå börja införa levande ljus i höstmörkret, och så behöver barnen också få lära sig att vara försiktig.

 

Nu tar vi oss an resten av veckan och börjar med två arbetsdagar nu närmast. Sicken tur att jag skaffat mig ett nytt handledsstöd så jag klarar av att snitta alla nya blommor som kommer imorgon.

onsdag 24 augusti 2016 - 22:28

Myntagardinen i köket

Jag hade ett rejält mängdproblem med myntan i år. Både kungsmyntan och chokladmyntan hade växt sig enorma och bredde ut sig över halva cementringen var. Den stackars jordgubbsmyntan stack det bara upp blommor av medan ingefärsmyntan ändå gav en knippe blad.

Mynta är jättegott att göra te av, och ger en stark frisk smak. Jag visste inte ens hur mynta-te smakade förrän förra hösten när vi drack trädgårdskaffe vid Sandra K. Vilken Aha-upplevelse! I år har jag därför satsat på ett par mynta-sorter som nu hänger på tork i gardinstången i köket.

 

JPEG image 620374F04884 2

JPEG image 620374F04884 1Det här är bara chokladmyntan. Kungsmyntan plockade jag isär och torkar i maskin.

Som tur var råkade jag ha en ledig gardinstång i köket (jag har inte kunnat bestämma gardinmodell ännu) och hängde upp myntan på rad. Sedan insåg jag hur snyggt det är med ett gardin som inte är av tyg så nu vill jag ha det så här året runt! Jag behöver bara hitta något som håller sig en tid, och som jag inte har tänkt använda till te (allt som hänger på tork blir i regel dammigt och obrukbart efter en överdriven torktid).

Eucalyptus skulle funka bra, men den är för blå i tonen för vårt kök. Kottar går. Kvistar funkar... Argh, det här måste jag definitivt fila på tills myntan har torkat färdigt.

 

Vad tycks är det inte lite annat än fladdriga tygbitar?

söndag 21 augusti 2016 - 22:15

Ättiksgurka och mera bönkok

När frilandsgurkorna hade fått ligga och dra sig i saltvatten i 2 dygn mer än vad som var tänkt, fick jag tummen ur och gjorde inläggning. Så tog det ju sist och slutligen inte alls särskilt länge att koka upp en lag och lägga upp i sterila burkar. Nu har vi ättiksgurka en stund iallafall.

 

JPEG image 1F7DF17A19EA 1

JPEG image 1F7DF17A19EA 2

Och när jag ändå höll på i köket så förvällde jag bönorna och satte i frysen. När jag förväller bönor så rensar jag dem först, tar bort fästet och låter dem sedan ligga i kokande vatten i några minuter. Bönor bör förvällas eftersom det finns lektiner i dem, men kokar man bönorna en liten stund bryts enzymproduktionen. Till och med om man ska tillaga råa bönor så rekommenderas det att man först förväller några minuter och sedan kokar som vanligt.

 

JPEG image 1F7DF17A19EA 3

JPEG image 1F7DF17A19EA 4

JPEG image 1F7DF17A19EA 5

 

Jag hittade det perfekta verktyget för att förvälla grönsaker -korgen att skölja nypotatis i. Aha, nu kollade jag att jag hade skrivit om det redan, men eftersom jag inte kom ihåg det själv, så gör det kanske inget att jag nämner om potatissköljaren igen. Jag har märkt att det funkar bäst att ha hällen på högsta temperaturen ("boost" på vår) och bara låta en liten mängd bönor förvällas åt gången.

Next up är rödbetorna som ska läggas in också. Det är nästan lite som en livsstil att odla sin egna mat och ta tillvara allt "extra" inför hösten. Bara man kommer in i det så går det hur bra som helst att lägga kvällarna på förvällning och inkokningar. För mig känns det iallafall som att det går lättare för varje år.

Och har ni något häftigt recept på inläggningar eller annat som jag MÅSTE prova så får ni mer än gärna dela med er.

lördag 13 augusti 2016 - 23:34

Mr Beans.

Om inte förr, så nu är det absolut dags att börja frysa in det man vill ha tillgång till under vintern. Jag är inte riktigt så bra på att odla ännu så att vi skulle klara oss med bara egna grönsaker i frysen. Någon gång hoppas jag förstås att det ska räcka med de egna bönorna och broccolin, men där är jag inte riktigt ännu.

Som tur är så har vi en grönsaksodlare här i Nykarleby, så vi har det ganska enkelt att få de grönsaker vi önskar. Backlunds trädgård har fina obesprutade grönsaker och jag understöder helst lokala producenter om jag får välja. Och det får jag.

 

14012394 10157242201575291 2127027936 o5 kg bönor. Det tar sin lilla tid att snoppa, förvälla, torka och packa den mängden, men då har vi bönor hela vintern också utan att behöva köpa de djupfrysta från butiken. Iphone 6 for scale.

 

13988709 10157242201340291 2137573601 nLenni fick hjälpa mig med ett par bönor när han fick tråkigt i vardagsrummet.

 

14010089 10157242201915291 907442752 nNär Leon inte orkade hålla mig sällskap fick Ernst den uppgiften istället.

 

Jag slog två flugor i en smäll och hade underhållning av Ernst på datorn så länge jag satt med bönorna. Jag har inte riktigt hunnit med och hade flera oavverkade avsnitt att ta mig igenom. En sak som jag satt och tänkte på när Ernst hämtade gamla pardörrar som renoverades och sattes på herrgårdsflygeln är hur det pratas om att Ernst renoverar sönder hus? På vilket sätt en gammal förfallen byggnad skulle bli sönderrenoverad av att få ett praktiskt kök, inomhustoalett med dusch och fungerande golvytor kan jag inte förstå. Vad är det för vits att låta en byggnad stå öde när det är så mycket bättre att den får användas till hem. 

Vi ser inte allt som händer bakom kulisserna i tv-programmen, så om golvet i herrgårdsflygeln så nästintill nytt ut, så kan det ju faktiskt ha varit så att det i själva verket inte gick att rädda. Som när min bror skulle renovera en liten stuga här bredvid och hittade stockar alldeles genomborrade av diverse djur. Utifrån såg det ut som ingenting, men eftersom det inte gick att rädda fick han istället riva. Det finns tillräckligt många byggnader som bara står och faller sönder, men att renovera ett sånt ställe är långt förbi mångas budget. Tyvärr.

Själv blev jag lite sugen på något liknande till tallrikshyllan/skåpet som byggdes i avsnitt 2. Vi har nämligen ett vitrinskåp från Ikea, men hoppas förstås på att kunna byta ut till något äldre alternativt bygga en fast möbel i mer passande stil.

 

14012507 10157242201940291 1585665948 oFörvällning. Den där grejen man sköljer potatis med kom till användning för att få bort en stor mängd bönor ur det kokande vattnet snabbt.

 

14009985 10157242201350291 741761082 nSå får bönorna torka i lugn och ro på handdukar innan de fryses ner.

torsdag 21 juli 2016 - 14:20

DIY Grönsakssalt

Herbamare känner vi alla till, och kanske till och med har växt upp med den där cylinderburken nära till hands. Vi har åtminstone alltid kryddat risotto med herbamare, och en del soppor. Herbamare är ett sorts grönsakssalt, och grönsakssalt är jättejätteenkelt att göra själv. Så fastän nu inte Herbamare innehåller några tillsatsämnen (jag ljuger väl inte nu?) så är det ju väldigt roligt att kunna ha sitt egna salt, och variera det i oändlighet.

 

IMG 0014

IMG 0013

 

En gång för några år sedan lagade jag örtsalt enligt ett random recept. Det skulle vara vatten, tomat och what not. Både krångligt och så tog det länge innan det torkade.

Nu när jag började experimentera med grönsakssalt mixade jag helt kallt det som jag ville ha i, och tillsatte ingen vätska alls. Dessutom har jag tillgång till en torkmaskin så det tar mindre än ett dygn att torka massan. Man mixar alltså precis vilka grönsaker och kryddor som helst, och blandar med salt innan man torkar smeten i ugn eller torkmaskin. Tro det eller ej så blev det så gott att jag nästan kan äta det som det är (fastän det är ganska salt), så mer liknande ska jag nog göra.

 

Obs! Det tar längre tid att torka i ugn än i torkmaskin.

 

IMG 0011Grönsakssalt är utmärkt till dipp och kalla såser.

 

Här kan ni läsa Sara Bäckmos inlägg och recept på grönsakssalter. I mitt hade jag dillstjälkar, persilja och salt. En andra sort jag lagade innehöll mestadels rödbetsblad och lite persilja, men det blev kanske lite för stark smak av rödbeta, men i så fall går det bra att blanda ut med annat salt senare.

När jag hade igång torkmaskinen och doften av torkade grönsaker spred sig i köket, märkte jag hur mycket jag ser fram emot sensommaren och hösten när det är skördetid, varmt på dagarna och mörkt på nätterna. Det är något visst med den tiden.