söndag 26 mars 2017 - 15:19

Trädgårdsyran i Korsholm

Igår gjorde jag något som jag aldrig förr har gjort... och jag vet inte riktigt heller om jag vill göra om det, inte så på talang iallafall. Det var både hemskt och jätteroligt på samma gång.

 

JPEG image E9B049A130EB 1Bilden är Ninas instagrambild, och ljuset i auditoriet var verkligen inget att hänga i julgranen.

 

tradgardsyran2

Där stod jag igår. I Korsholms kulturhus auditorium, med en handsfree mikrofon som bara föll ner hela tiden, ett ofungerande bildspel och med ingen som helst plan på vad jag skulle säga. Tänk att man inte förstår att förbereda sig i tid fastän man har 4 månader på sig. 4 månader och så väntar man ändå till sista kvällen när man dessutom kommit hem ovanligt sent från jobbet. Jag skyller på att det är väldigt länge sedan jag gick i skolan och att vanan att förbereda sig för presentationer har försvunnit genom åren.

Det kändes som att jag stod och dro en massa skämt om att jag är lat och att det är min man som står för grävandet eftersom jag inte orkar själv. Jag tror att publiken skrattade ganska mycket, och jag hoppas att det berodde på att jag bjöd på mig själv och bland annat historien om varför vi byggde tak på terrassen. Och jag nådde mitt goal -ingen gick ut ur salen så länge jag pratade och många ställde frågor.

 

JPEG image C233D1F5CB14 5

JPEG image C233D1F5CB14 3JPEG image C233D1F5CB14 4

Huvudföreläsaren för dagen var självaste Lena Israelsson från Sverige. En mycket kunnig, generös och trevlig kvinna att lära sig mycket av. En annan föreläsare var ännu en av oss, Nina Gustafsson som visade den mest intressanta och välgjorda presentationen jag någonsin sett!
Vårt trädgårdskaffegäng var som vanligt de sista att lämna, efter att ha slängt de sista funderingarna och fotat med Lena. Odlingsgurun själv har twittrat om oss vanliga trädgårdsbloggare, det om något är huge!

 

bloggsystrar Lena Israelsson

Sandra Konttinen, Nina Överholm, jag, Nina Gustavsson, Lena Israelsson och Kristine Vesterlund.

fredag 17 mars 2017 - 20:46

En letteringworkshop

Som att det inte skulle ha räckt med en umeå-kryssning med sevendaysgänget förra helgen, på söndag hade jag anmält mig till en fortsättningskurs i lettering med Sofie Björkgren-Näse. Jag kan inte riktigt minnas när exakt jag gick nybörjarkursen, men det kan ha varit på våren när Milea var ungefär ett halvår. Redan då ville jag bara ha mer kunskap om lettering, och äntligen passade det in.

Sofie känner jag från den tiden när vi bodde i vasa. När jag flyttade till vasa hösten 2006 ledde Sofie kören Blessed mess där Daniel sjöng med... till sist tyckte jag att det blev tråkigt att sitta ensam hemma varje måndag så jag bestämde att jag också skulle börja sjunga i kör. Nu ska jag försöka att inte göra någon spin off bort från letteringtemat.

Soffas sangare MediumHär är vi då på körresa till Örebro för 9 år sedan. En himla kul resa.

 

Lettering är en av de hantverksformer jag har fastnat för, men tycker att det nästan är lite tråkigt att bara sitta och rita bokstäver för sig själv. En workshop däremot, är ett socialt sätt att utöva ett intresse. Min mamma brukar vara på stickcafé och till och med stickläger, och jag har många gånger tänkt tanken att börja sticka bara för att få vara med och uppleva.

 

JPEG image 08154D3E55EA 1

JPEG image 08154D3E55EA 2

De här är de enda bilderna jag knäppte på workshopen men Sofie har lagt ett par fler på sin blogg (där det också finns många värdefulla lettering tips och trix!!).

Sofie är en härlig människa, en fantastisk inspiratör och en letteringguru. Har du chansen att gå på en letteringworkshop så gör det! Vi pratade också om någon slags lettering retreat, och där står jag absolut först i kön för att få komma med!

SoffaFoto: Malin Åbrandt

TACK Sofie för att du tar dig tid att hålla alla inspirerade happenings :)

torsdag 16 mars 2017 - 12:48

Precis som på Strömsö!

Jag har aldrig riktigt haft den där längtan efter att få uppleva strömsö-villan i verkligheten, men nu när jag har gjort det så skulle jag bara vilja tillbaka och strosa runt några timmar till för att hinna se alla detaljerna en gång till.

Det var först när jag gick ett lugnt varv på en loppis i Vasa igår som det gick upp för mig att jag på riktigt skulle vara med i Strömsö. TV! Senast jag var med i TV var kanske när jag ställde upp som luciakandidat och lokal-tv intervjuade oss. Och Strömsö till mera, alla kreativa själars inspirationsprogram nummer ett. Redan i bilen på väg mot Vasa fastnade jag i någon slags kreativ tankeprocess om hur mina höns skulle bo i en husvagn och jag skulle få mer odlingsyta där hönshagen finns. Det är en idé som jag definitivt ska ägna mer tid åt.

Back to Strömsö.

stromso 2

Här ser ni två glada sevendays-bloggare (jag till vänster och Nina till höger) ute på en kreativ påskpysselkväll tillsammans med två andra bloggare; Sandra och Victoria och förstås Strömsös egna Lee. Programmet där vi är med sänds söndagen den 9 april klockan 17:25.

Tanken var en kreativ samvaro där vi samtidigt som vi pratar pysslar på med våra respektive hantverk. Vi har själva fått välja vad vi ville göra under kvällen och för min del föll det sig naturligt att ta naturmaterial och blommor i händerna. En närmare beskrivning av utförandet kommer i samband med att programmet sänds.

stromso 3stromso 1Allt var så fint överallt och speciellt installationen med lampskärmar fastnade jag för. Hela kvällen var en sann upplevelse och fastän jag var riktigt trött när jag körde hem, så var jag, och är fortfarande bara jättejätteglad över att ha fått vara med om det här. Stort TACK till Strömsögänget!

 

onsdag 15 mars 2017 - 09:32

Balkongodling

Sarah på musikalbloggen har fått ett brinnande intresse för växter och odling, och jag är inte den som är sen att svara när någon ber om råd. Balkongodling är inget som jag har sysslat alltför mycket med, men jag kan berätta om hur våra balkonger sett ut i de lägenheter vi bott i under åren.

När mitt trädgårdsintresse vaknade på riktigt -det var ungefär samtidigt som jag började studera till trädgårdsmästare- bodde vi i en lägenhet på första våningen i ett trevåningshus i Roparnäs. Balkongen var liten, men vi hade kvällssol och dessutom var den inglasad. Jag grävde upp humle vid mammas och planterade i krukor. Sådde ärtor och blåklint i balkonglådor, köpte jordgubbsplantor, smultronplantor och hade örter i ett gammalt mjöltråg.

2008:balkong 1balkong 2

Det här var det första året vi odlade på vår inglasade balkong. Man behöver inte göra det så invecklat och börja odla potatis och morötter som kräver ett visst jorddjup. Ärtor, tomater, gurka, jordgubbar, smultron, bondbönor, dill, gräslök, sallat och rädisor är exempel på vad som fungerar utmärkt i helt vanliga balkonglådor eller krukor. Och blommor av alla de slag förstås. Jag har haft penseer under hela säsongen, indiankrasse, rosenbönor, pelargoner och andra sommarblommor.

Den andra sommaren vi bodde i lägenheten såg det ut så här.

2009:balkong 3

Vi hade inte alls lika mycket grönt det året, och det berodde väl helt enkelt på att jag var halvt utbränd och inte orkade riktigt. Men istället satt vi ofta och njöt av kvällsljuset och senare på hösten tände vi lyktor istället.

 

Sedan flyttade vi hem till Nykarleby, till en lägenhet med en stooor balkong. Där hade vi rum med både en soffa, kryddlåda, större matbord, rabarber, humle, jordgubbar och allt möjligt annat jag hittade på. Här var jag riktigt utbränd så tydligen har jag inte dokumenterat så jättemycket...

2010:balkong 4

...trodde jag! För nu hittade jag hur mycket som helst bara för att jag sökte lite till!

balkong 5balkong 6

Alltså. Mitt tips är att börja enkelt och testa lite vad som funkar där just du bor.

torsdag 9 mars 2017 - 10:10

DIY Nyckelband

I helgen satt jag och pinterestade i brist på annat, och efter en stund kände jag hur kreativiteten överväldigade mig. Jag MÅSTE göra något kreativt och letade febrilt genom mina lådor efter något att ta i händerna. Något enkelt men som ändå stillade mitt behov, och gärna något att sätta på väggen.

Det jag först hittade var en bunt gamla nycklar som jag sparat på länge och tänkt göra någon slags dekoration av. Så då blev det en dekoration att ha i vår hall. Tarratass gillade att hoppa efter nycklarna, och jag tycker om att det finns något på den tråkiga väggen (som bara är grundmålad men som ska tapetseras med en färgexplosion till tapet).

 

JPEG image 1CD1B539D8E6 1

JPEG image 1CD1B539D8E6 2

Råkar man ha gamla nycklar är det här ett enkelt sätt att utnyttja dem.

tisdag 24 januari 2017 - 18:14

Hjälp! Vad ska jag prata om?

Den 25:e mars händer det i Korsholm! Trädgårdsyra (info och anmälning). Korsholms vuxeninstitut fick för sig att samla en stor mängd trädgårdsnördar på ett och samma ställe. De fixade till och med Lena Israelsson som föreläsare för att locka riktigt många till sitt event. Övriga föreläsare är Michael Luther, Kjell Wickman, Leif Blomqvist, Nina Gustavsson, Sonja Backlund... och jag!

När de ringde och frågade om jag ville hålla en kort föreläsning sa jag utan att tveka "ja". Jag visste inte vad jag skulle föreläsa om eller hur jag skulle lägga upp föreläsningen, men vem tackar nej när de specifikt siktat in sig på en föreläsning med lilla mig?

tradgardsyrakollage

Faktum är att att jag fortfarande inte alls vet riktigt vad jag ska lägga mina minuter på. Det är två månader kvar, men det skulle kännas lite tryggare att ha färdigt material att gå efter, eller iallafall veta vad jag ska prata om. Därför skulle jag uppskatta om DU ville berätta för mig vad som skulle intressera dig.

 

Vad tycker DU att jag ska prata om på min miniföreläsning?

söndag 15 januari 2017 - 22:17

GRATTIS LAGOMBACKAN!

Hurra hurra! Nu har min blogg Lagombackan funnits på sevendays i ungefär 370 dagar! Det är lite mer än ett år, men det var först nu idag som jag upptäckte jubileet på appen timehop.

Det här året har varit ett av de bästa i min blogghistoria. Jag har kanske inte bloggat lika intensivt som under många andra år, men istället har jag haft en linje att följa. Att skriva om trädgårdssysslor, blombuketter och odling passar mig mycket bättre än de vardagliga uppdateringarna. Det har gjort att jag fokuserat på min grej på ett helt annat sätt och att blogga så här offentligt ger så många möjligheter ...för att inte tala om hur många nya bekantskapet det har lett till.

 

För att fira bloggens 1-årsdag kopierar jag in ett par tulpantips som jag skrev riktigt i början av min Sevendays-karriär.

tulpanerjanuari

 

 

  1. Satsa på kvalité. Det är superviktigt att levande snittblommor handskas på rätt sätt ända från odlarens växthus till era köksbord. Sök er alltså till branchfolket trots att tulpanbuketten kostar några euron mer.

  2. Ställ inte vasen med dina nya fina tulpaner i närheten av fruktskålen. Etylengasen från frukten påskyndar blommornas åldrande.

  3. Om du upplever att tulpanerna börjar hänga över vasen direkt efter att du köpt dem kan det bero på att de förvarats torrt. Skär av stjälkarna några centimeter, rulla in buketten i papper och ställ i kallt vatten några timmar. Då får blommorna möjlighet att dra upp vatten och bli saftspända.

  4. Ställ vasen med tulpaner svalt över natten, snitta om och byt vatten ungefär varannan dag så håller de sig längre.

 

Imorgon börjar en ny vecka. Min sons fjärde födelsedag har vi på onsdag, men före det ska jag hinna med två jobb-dagar och paketera in ett par presenter. Trevlig vecka!

lördag 14 januari 2017 - 15:18

Vem behöver SKAM när man har MANDELMANN?

Nu har jag gått och kärat ner mig ordentligt i ett tv-program. Jag har aldrig sett på skam och är inte särskilt intresserad av att se det heller. Däremot ser jag redan fram emot nästa veckas avsnitt av Mandelmanns gård.

Mandelmanns utvald2

 

Det här är drömmen och jag vill VARA MARIE MANDELMANN och skicka ut Gustav mitt i natten för att elda runt fruktträden för att hålla frosten borta...

Nåja, men jag skulle bra gärna också bo på en stor gård i skåne, ha djur, stora odlingar med mat och bara vara så där härligt självförsörjande. Det går att vara självförsörjande här också, men det vore lite roligare om man hade lite fler än 1000 kvadratmeter att röra sig på. Ibland ångrar jag faktiskt lite att vi slog ner våra bopålar här i centrum istället för lite utanför stan.

Alltså. Mandelmanns gård, torsdagar klockan 22 på tv4.

tisdag 6 december 2016 - 23:00

En självständighet som alla andra

En enda gång har jag fått klä upp mig och ha det riktigt festligt på självständighetsdagen. Mamma hade sytt en sandfärgad långklänning åt mig och jag kände mig så fin. Jag gick sista året i Topeliusgymnasiet där det vart tredje år ordnas en större festlighet för att fira Finlands självständighet.

Jag satt i festkommittén och hade hand om dekorationerna tillsammans med ett par andra kreativa själar. Vi hade långbord i högstadiets matsal ("jättefestligt") med vita dukar och blå löpare. På de blå löparna hade vi spegelglasbitar som gav en mycket fin effekt. Jag minns att spegelglaset var min idé, så därför var det jag som hamnade att leka roskisdykare vid en glasmästare och sedan slå sönder speglarna i ännu mindre bitar. I taket hade vi hängt trådar med styrox på och klippt ut snöflingor i papper. Efter middagen dansade vi bland annat till "new york, new york" i ahlbeckssalen.

Det året var tiden när jag mer eller mindre levde med min kamera i handen, så jag har svårt att tro att jag inte skulle ha dokumenterat något alls. Därför är jag rädd för att jag mist de bilderna för alltid. Mamma lyckades iallafall gräva fram en sån där klassisk "min-dotter-har-klätt-upp-sig-och-ska-på-bal"-bild. Det enda jag inte förstår är vad jag tänkte med frisyren?

 

JPEG image 98789B0B4F47 1Mamma och jag strax före TG's självständighetsbal 2005

 

 

I år gjorde vi något som vi aldrig förut har gjort på självständighetsdagen, men som de flesta andra tycks ha som tradition -baka pepparkakor. Idag var jag väldigt tacksam över de många gånger vi har bakat pepparkakor med pepparkaksexperten Fammo Eva när vi var små. Fammos pepparkaksdeg är av den bättre sorten som går att baka väldigt tunna och det blev både traktorer, truckar, kaniner, katter, snöflingor och grisar.

pepparkaksbakpepparkakor

Nu kan vi bjuda på glögg och pepparkakor när någon kommer och hälsar på oss. 

 

Hittills har jag varit väldigt noga med att barnen inte behöver äta socker och sötsaker. Det har gått jättebra och skulle säkert fortsättningsvis gå vägen när de inte vet av annat. Men jag kände att nu till julen vill jag kunna baka pepparkakor och på det sättet skapa minnen och traditioner tillsammans... Men något vitt socker hamnade ändå inte i degen, och inte blir det söta tårtor, kex eller annat än mörkchoklad för det.

...Och min favoritpepparkaksform. Hittills har det varit ett moln, men nu är det snöflingan som barnen fick i dagens paketjulkalender

Vilken form på pepparkakorna föredrar du?

fredag 2 december 2016 - 11:47

The paketkalender

Som ett underverk så lyckades jag faktiskt åstadkomma en paketkalender åt barnen i år. Förra året fanns tanken, men då hann jag inte springa runt och leta småsaker att sätta i luckorna så den lämnade ogjord. Nu julhandlade jag redan i början av november när jag fick en ensam stund på stan, så därför lyckades det också till slut med kalendern.

I paketen finns det lite allt möjligt. Små böcker, pepparkaksformar, stora bjällror, muminfigurer, magnetbokstäver och choklad. Både magnetbokstäverna och muminfigurerna är förpackningar med flera i, som jag delat upp på två barn och flera kalenderluckor.


JPEG image A6A88BB89B7A 1

JPEG image A6A88BB89B7A 2

 

Det värsta med hela det här kalenderprojektet var att fota den. De röda stjärnorna är omöjliga att få röda på bild! 

På de flesta dagarnas luckor har jag använt påsar (för att slippa paketera 48 paket!), men när de tog slut fick jag snällt paketera in det som fanns kvar. Därför ser paketen stora ut fastän det kanske bara är en pepparkaksform eller en liten muminfigur i.

 

JPEG image A6A88BB89B7A 3

Till 24:e luckan har jag en specialare på gång. Men det måste pysslas ihop, så det får bli ett helt eget inlägg småningom!

Jag har försökt hitta foton på den paketkalender min mamma hade åt oss när vi var små, men det är många foton att söka igenom så det blir en cliffhanger om den!