lördag 18 mars 2017 - 23:04

Kick off

Känner ni hur solen värmer kinderna när man parkerar sig mot en vägg? Till och med fastän klockan hann bli över 17 innan vi kom oss utomhus idag så värmde det gott vid vårt trädgårdsskjul. När jag stod och blickade ut över köksträdgården så hann längtan ikapp mig. Låt det bli vår någon gång så jag får något att bita i, något att göra och framför allt så att det börjar grönska igen.

Just nu tänker jag mest på att hönsgården tar upp en ganska stor och perfekt odlingsplätt vid sydväggen av uthuset. Hönsen börjar ha gjort sitt där de här 2 åren, alltså hållit bort ogräset som växte ganska vilt tidigare. Nu har jag ett uppdrag åt dem i andra änden av tomten där jättebalsaminen envist lyser rosa trots att jag rycker upp dem vartefter. Är det något höns är bra på så är det att se till att växtligheten hålls borta.

 

JPEG image E8C4D95E6060 1

JPEG image E8C4D95E6060 3

Det var precis det här jag behövde för att känna inspirationen igen, några minuter i solen med blicken över odlingslådorna... Och tur var det väl att inspirationen kom nu, för nästa lördag ska jag hålla en föreläsning om vår trädgård på trädgårdsyran i korsholm. Ni kommer väl?!

onsdag 8 mars 2017 - 22:46

Ympkurs med Leif

Ikväll har jag gjort något som jag aldrig har gjort förut. Jag har ympat äppelträd. Det är faktiskt mycket svårare än vad man skulle tro, till och med för mig som har kniven som mitt främsta arbetsredskap. Fastän jag kan snitta blommor med fastbundna ögon så är det en helt annan sak att göra ympsnitt. Det var både en och annan videkvist som gick åt innan det satt där det skulle.

Vi har som bekant världens bästa Arbis här i stan där de lyssnar på hurudana kurser vi vill ha. Jag är själv en av de som önskade en kurs i hur man ympar fruktträd, så nu när det blev av var jag inte sen att anmäla mig. Det var vår egen äppelkung Leif Blomqvist som lärde oss, och nu kan jag. Nu kan jag iallafall mer än vad jag kunde före, och nu kanske jag vågar mig på att ympa in lite nya sorter på våra befintliga små äppelträd.

 

JPEG image 1BB22306DF43 1

Det ser ut som Harry Potters kvast, men det är faktiskt ett äppelträd. Det är en sockermiron (eller konfetnoje, jag minns inte vilken sort just den här var) på en antonovka-grundstam. Ympat av undertecknad själv. De andra pinnarna är bara vide som vi övade på innan vi gav oss på det riktiga materialet.

Med den här nya kunskapen i bagaget siktar jag på att prova på att ympa in äppelsorten från mitt barndomshem ännu en gång. Det första trädet där det ympades in var Millis dopträd, som sorgligt nog strök med förra vintern. Så nu känns det direkt mycket enklare när jag kan göra nya försök själv, ända tills det lyckas.

måndag 13 februari 2017 - 00:47

Smågrönt

74841B1C F002 42EB BFB7 2AC31F3B9AB1

Gonatt mina små bladgrönsaker! Bara ni växer er lite större ska ni få förära min smörgås lite grönt och smeka min smaklökar med smaken av grönt.

De långsmala bladen nere till vänster är spenatgroddar som börjar få de första karaktärsbladen. Ovanför dem växer ett ensamt par av något som jag tror att är paprika. Till höger skymtar en majsplanta. det är allt möjligt som samsas i akvariet i köket.

tisdag 7 februari 2017 - 22:10

Vad jag drömmer om

Man vet att man är älskar odling när man i februari drömmer våta drömmar där man sår bondbönor. Det är typ det bästa man kan drömma när det man lever för är växter, odling och blommor. Det var alldeles torr, ogräsfri jord i fina vallar där jag i förbifarten bara "skulle så några bondbönor till".

Ah, det var en dröm som hette duga!

bondb

måndag 6 februari 2017 - 15:39

'Black cherry' är på G!

Yes den gror! Förra våren köpte jag en tomatplanta av Maria och den tomaten visade sig vara så otroligt god att jag alrig vill ha någon annan tomat i mitt växthus. Nånej, men den var så god att jag råkade äta upp dem själv, lite i smyg för min familj. En stackars tomat offrade jag ändå för att kunna få frön till årets omgång tomater.

 

JPEG image 2175582B97DC 4

 

Det här måste ändå vara det enklaste sättet att ta frön och så nya plantor. Det är bara att kladda ut tomat-innehållet på ett hushållspapper och låta torka, sedan när du ska så är det bara att riva ut bitar med typ två frön på, sätta i en kruka och fukta på.

 

JPEG image 88527D611BCC 4

JPEG image 88527D611BCC 3

söndag 29 januari 2017 - 22:36

Årets första trädgårdsarbetspass

Årets första trädgårdsarbetspass inträffade igår. Idag är jag som en annan mörbultad schnitzel och kommer mig inte upp om jag lägger mig ner på skarpt underlag. Det är så man blir om man har oturen att fortsätta drabbas av foglossningssmärtor också efter att man har avslutat sin karriär som gravid. Det är inte mycket att göra åt säger de som vet, det gäller bara att träna upp musklerna i höften så kanske de stöder lite. Annars får jag försöka låta bli att gräva så mycket i all framtid.

Prio 1 var att städa ur hönshuset. Det har jag försökt skjuta upp nu i evigheter genom att lassa på ny halm vartefter. Det går att göra så, men när halmberget under sittpinnarna börjar närma sig hönsens rumpor så är det definitivt dags att ösa ut allt och börja om från början. Tack och lov att vi inte har någon snö alls för tillfället, så kunde jag fylla upp i köksträdgården med hönshalmen istället. Det här är ett område bredvid köksträdgården som de senaste åren varit överväxt med nässlor och annat vildväxande. Att ha det vildvuxet så här nära köksträdgården är inte att rekommendera. Det växer in direkt det får chansen!

 

JPEG image E182C13661DB 7Egentligen hade jag tänkt gå ut och så sommarblommor i plastbackar, men så blev det inte den här gången.

 

JPEG image E182C13661DB 1

JPEG image E182C13661DB 4

Paff/kartong rakt på marken bara och sedan lassa på med allt hönhusmaterial som finns. Det kommer ju förstås att förmultna och sjunka ner ännu mera, men hönshuset ska städas många gånger så det är bara att lassa på mer hela tiden. Paffen har jag samlat från jobbet efter alla produktleveranser som kommit. Ett särskilt tack till Bruka design som skickade en megastor låda med många små lådor i. Den fick jag täckt många kvadratmeter med. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det här i sommar, kanske potatisland, de är inte så kinkiga av sig.

Jamen frånvaron av snön är bra om man vill förebereda som ovan, men särskilt bra för perenner, träd och buskar är det då verkligen inte. Se bara så det ser ut i min park. BAR MARK i rabatterna och vatten i dammen. Om perenner dör bort så sörjer jag inte jättejättemycket. Men buskar och träd ger sånt djup redan av att finnas där så de skulle inte behöva försvinna. Särskilt inte de som ger något ätbart. Efter förra vintern miste vi både ett plommon- och äppelträd, det vill jag inte göra i år igen.

 

JPEG image E182C13661DB 6

...och det jag verkligen inte vill göra är att plantera 60 nya jordgubbsplantor i år igen.

måndag 23 januari 2017 - 16:32

Min fönsterodling

Ganska plötsligt slog det mig att vi har ett gammalt akvarium i uthuset. Det är gammalt och hemgjort och har inhyst både fiskar, gerbiler, hamstrar och också en höna med kycklingar förra vintern. Välanvänt med andra ord. Nu är det dags för next level, och det innebär att det får agera miniväxthus i vårt köksfönster.

I år kändes behovet av att få eget smörgåsgrönt mycket större än tidigare år, och för att inte hinna tröttna på ärtskotten ska jag försöka få till lite annat smågrönt också. Vi har det ganska dragigt vid våra fönster, så det man sår gror ganska långsamt. Vi ska tro att akvariet i kombination med tilläggsbelysning ska skapa bättre förutsättningar för fönsterodling.

 

JPEG image 29A28FB68C12 6

JPEG image 29A28FB68C12 5

JPEG image 29A28FB68C12 7

JPEG image 5358A5DA4E07 8

JPEG image 5358A5DA4E07 9

Nu började jag med vanlig smörgåskrasse, en påse blandsallat och lite spenat. Rödbetsblast tänkte jag så småningom också bara jag hittar lådan med rödbetsfrön. Ärtskotten ger oss redan bra med grönt fräscht att sätta på frukostsmörgåsen, och det om något känns som värsta lyxen så här års. Har ni inte prövat så ska ni absolut göra det. Det är enkelt som tusan! Som tilläggsbelysning har jag helt vanliga led-lampor från rautia.

 

Färska ärtskott på fönsterbrädet:

  1.  Köp en påse ekologiska ärtsoppsärter i din matbutik.
  2. Ta fram en burk/skål/kruka/form och beräkna utifrån den hur mycket ärter du får rum med. Jag brukar fylla botten med ärter.
  3. Lägg ärterna i vatten över natten så gror de snabbare.
  4. Nästa dag lägger du ett lager med mylla (det spelar inte så stor roll vilken sorts mylla det är, du kan till och med använda bomull istället) och ett lager ärter och mylla på det. Vattna.
  5. Vill man så går det att sätta två lager med ärter varvat med mylla. Det som händer då är att det kommer upp nya skott ungefär samtidigt som man skördat det första lagret.

 

Så när du står i affären med en liten kruka ärtskott i handen, överväg att lämna den kvar och köp de torkade ärterna istället. Det är värt varje kraftansträngning. Lycka till med din fönsterodling!

onsdag 11 januari 2017 - 11:12

Let there be flowers!

Jag drömmer om att ha ett prunkande grönsaksland varvat med massor av blommor. Sedan flera år är jag självförsörjande på frön av både ringblommor och blåklint, men jag suktar efter mer. Men att hålla på och dutta och ha dem inomhus är inget jag känner att jag vill lägga min energi och tid på. Förra året hade jag dahliaknölar som skulle ha ljust men inte varmt och sedan avhärdas för att klara sig utomhus. Njä. Nu är det testat och inget jag vill göra om redan i år.

I köksträdgården där jag ändå spenderar ganska mycket tid vill jag gärna ha ett blomsterhav, annat än maskrosor, åkervindan och kirskålsblommor. Så läser jag i bloggen om skillnadens trädgård att det går utmärkt att vinterså sådana sommarblommor som själv fröar av sig naturligt till hösten (liksom ringblommor och blåklint som exempel).

 

93777DB4 685A 4EE3 BC14 144FE37A17A6

B4F813F8 08F2 4008 93A5 2F86954EFF65

BAE3E858 061A 4B7D AC28 13344CD51CD7

Igår när vi skulle köpa frön vid Sunds trädgård lät jag det stora förståndet lämna i bilen och plockade de fröpåsar med sommarblommor som jag vill ha i trädgården, och som är enkla att odla. Fastän jag gillar gula blommor så blev det mest rosa den här gången, kanske för att utbudet av gula sommarblommor inte är särskilt stort. Det är tagetes, ringblommor, krasse och solrosor ungefär. Jag lät faktiskt tagetesen ligga kvar i hyllan den här gången fastän den är bra att ha i köksträdgården tillsammans med grönsakerna. Tagetes avger nämligen ett ämne ur rötterna som motverkar förekomsten av nematoder i jorden.

Två sorters blåklint, fjädervallmo, sommarmalva, ringblomma, buskkrasse och solrosor. Vi ska försöka få till några riktigt stora solrosor med barnen tänkte jag, så att intresset för trädgård, blommor och odling stimuleras och de gröna fingrarna blir ännu grönare.

JPEG image F6BF98599098 1

 

Främst tänkte jag nog bara ha blommorna för att njuta av, men så är det väldigt bra att ha något fint att ta till om man vill dekorera sin födelsedagstårta, göra en gå-bort bukett eller bara pryda sitt egna hem. I år är dessutom året när jag har min 30:onde födelsedag och jag siktar på att ha en ordentlig sommarfest när jag ändå har födelsedagen mitt på sommaren. Jag såg att kraftverket här i Nykarleby skulle plantera rosenbuskar vid älvbranten redan nu i sommar så att de skulle stå i blom nästa år när det är Zakarias Topelius 200-årsjubileum. Jag tänker lite likadant. Let there bli flowers on my 30th birthday!

 

7015273E 17EE 425E 8AE2 8D8478B706FE

EFEAC9C0 4732 4509 A8D4 87C22B5BAA95

F0A9D791 22C0 491C A5C9 4302AAC569B3

Backtimjan borde jag också skaffa mer av, de bildar så snygga mattor och doftar så gott.

tisdag 10 januari 2017 - 11:13

Grön boost

JPEG image C68FFE6D26AE 5 2

Det här lilla bladet av vintersallat ser inte mycket ut för världen. Det har frusit och tinat om vartannat, men still standing! och vet ni hur fantastiskt gott det kan vara med ett liiiitet grönt blad ur egen köksträdgård så här mitt i kalla (nåja) januari? Det är delikat och känns som världens boost!

 

När du läser det här är jag på årskontroll vid diabetesmottagningen... eller så handlar jag mera frön att vinterså eller plastbyttor att förvara sådderna i.

måndag 9 januari 2017 - 22:46

Vad är bättre än godis i godislådor?

JPEG image C68FFE6D26AE 1

 

Idag var det tillräckligt vårlikt i luften för att jag skulle vara den som tar initiativet för att gå ut på gården. Det kan ha haft något att göra med att jag själv hade planer på att sätta händerna i mylla. Barnen satt med ipaden och tittade på youtube så jag fick lura med dem ut med löftet om att vi skulle bygga en snögubbe. Bara vi kom oss ut så sysselsatte de sig själva i nästan en timme med stjärtlappsåkning och snöskottande.

Bara barnen kom igång med sitt, så kunde jag börja på med mitt. Jag vet egentligen inte riktigt hur man ska lyckas med vintersådder på det här sättet, men tillika ska det testas om man ska lära sig. Jag blandade ut helt vanlig blomjord med lite av hönsens bad-torv för att uppskattningsvis få en lagom gödslad jord att så i (min riktlinje var plantjord). Jag råkar ha släkt som jobbar i matvaruaffär och via dem har jag fått tomma, genomskinliga godislådor som funkar utmärkt som odlingskärl

 

JPEG image C68FFE6D26AE 4JPEG image C68FFE6D26AE 2JPEG image C68FFE6D26AE 3

 

I lådorna utomhus sådde jag isop och akleja, sådana som gärna frösår sig själv där de står i rabatten också. I hönshuset ställde jag ett par lådor med spenat, vintersallat och tatsoi-kål, som förhoppningsvis gror lagom långsamt men ändå snabbare än utomhus. Visar det sig att det här experimentet är lyckat så har jag världens chanser att driva upp plantor i förväg, annat än i pannrummet. Porslinsanemon och Klematisakleja satte jag också i hönshuset där det hålls runt 0 grader, så får de gro långsamt och i den takt de vill. Gro-tiden på dem är 3-12 månader, så där gäller det att ha tålamod!