onsdag 5 oktober 2016 - 17:36

Höstdetox

Hejsan, 

Hur mår ni i höstkylan? Jag kan inte få nog av krispigheten som finns i luften nu och är nästan störande entusiastisk över den, haha!

 

Jag är själv igång bra med träningen nu i höst och tänkte slänga ihop ett inlägg om periodisering, samt vad man kan tänka på gällande variationen i sina träningsveckor, men det blir senare i helgen. Först tänkte jag dela lite tankar om detox och om man så vill, ge tips på vad jag tycker funkar för mig. Passande nog dagen efter kanelbullens dag, eller hur? :)

 

Under de senaste åren har det varit mycket snack om detox i olika former. Detox innebär alltså en utrensning och avgiftning och målet är att bli av med diverse gifter och slaggprodukter ur kroppen i allmänhet och tarmarna i synnerhet. Det finns inte egentligen några regler för hur man ska och kan detoxa. Eller så finns det tusen regler. Beroende på hur man väljer att se på det, haha.  

 

Juicedetoxer är kanske de allra vanligaste men en detox kan också vara att hålla sig helt från socker en tid. Eller att bara äta rawfood. Eller att helt enkelt gå in för en period med extra mycket grönsaker och frukt. Ni märker, det finns många olika varianter och många så kallade detoxkurer smälter samman med livsstilar och vanlig kosthållning. 

 

Just när man snackar om de mer stränga detoxarna, som att till exempel endast inta juicer i några dagar, så är många forskare överens om att det faktiskt inte finns några direkta belägg eller vetenskapligt stöd för att detox verkligen skulle ha en avgiftande effekt. Många menar att kroppen är mer komplicerad än så och termen "slaggprodukter" är väldigt odefinierad. MEN, samtidigt så är det alltid bra för kroppen att äta hälsosamt och om man genom att köra en detox kanske lägger om sin kost även på långsikt och blir medveten om vad man mår bra av att äta eller inte äta så har det naturligtvis postitiva effekter. 

 

Själv har jag sedan några år tillbaka fallit för Holistics detoxkur. Holistic är ett märke och företag som jag verkligen tyr mig till och jag tycker väldigt mycket om deras produkter. Det är ett företag som utvecklar naturliga produkter med avsikt att se till hela människan (och naturen) och att hålla sig frisk och hälsosam, det vill säga inte på något sätt hetsa till viktnedgång, -uppgång eller att marknadsföra mirakelprodukter.

 

IMG 9978

Deras detoxkur är inte heller någon direkt begränsande detox eller något där du uppmanas att på något sätt svälta dig eller dylikt. Den består av två produkter, UltraBalans och så antingen UltraDetox eller deras Psylliumfröskal. UltaBalansen är kapslar bestående av åtta olika örter som ska stabilisera tarmfloran och de ska intas tillsammans med antingen just UltraDetox som är en ört och fiberdrink eller så med psylliumfröskal, i och med att örterna i UltraBalanskapslarna ska drivas bättre genom systemet. Man tar två kapslar och två teskedar fiberdrink i vatten två gånger per dag mellan måltiderna i ca 4 veckor. Svårare än så är det inte.

 

Jag brukar göra den här kuren två gånger per år och även om jag inte kan påvisa några exakta och konkreta bevis på vad den gör för min kropp så känns det väldigt bra. Kanske också av just den anledningen att när jag går in för det så går jag även in för att äta lite hälsosammare i och med att det känns bortkastat att lägga pengar på renande produkter och sedan inte sköta den vanliga maten. 

 

IMG 9975

När jag ändå är igång så kan jag också tipsa om Holistics Inflaminopulver som jag också gillar supermycket. Det är ett kosttillskott som är baserat på rårisprotein, men alltså inte är ett renodlat proteinpulver, utan det är dessutom fyllt med vitaminer, mineraler och anioxidanter som ska skydda kroppen mot oxidativ stress och även den vara bra för tarmarna. Den använder jag i smoothies eller i shake med t.ex. kokosmjölk.

 

Eftersom alla de här produkterna är väldigt naturliga så har jag fått höra kommentarer om att jag kan få samma produkter/ämnen mycket billigare från andra ställen än just Holistic och det stämmer säkert absolut! Men då är jag ändå kanske lite för lat för att komponera ihop sådana här örtblandningar själv. Det känns väldigt bra att någon har tänkt åt en. Men bara så ni vet så är Holistic absolut inte det enda alternativet för en sådan här typ av detoxkur, men jag gillar de här produkterna i alla fall :)

 

Ha en fin onsdag! 

fredag 13 maj 2016 - 09:27

Mina kostmåsten

Hej på er! Jag fick ett önskemål tidigare om att köra ett inlägg med ett veckomatschema på vad jag äter. Det har jag absolut tänkt göra, måste bara se till att en vecka komma ihåg det före jag slänger i mig varje mål mat.. ;)

 

Men i väntan på det så tänkte jag att jag kan presentera mina absoluta essentials i matväg. Det vill säga de varorna som alltid följer med hem från butiken och alltid måste finnas hemma. Varor som ingår i min standardkost, eller som helt enkelt ÄR min standarkost. Vill påstå att man med dessa livsmedel får till en mångsidig och hälsosam kost och det är livsmedel som jag varken kan eller vill leva utan. Let's go!

 

Banan och avocado. Två sanna hjältar i köket och som jag inte kunde leva utan. De finns i min inköpskorg varje butiksbesök eftersom jag konsumerar dem båda på löpande band. Tvingades jag välja ett enda livsmedel för resten av livet så skulle det nog bli banan. Eller avocado. Eller nej banan. HJÄLP! Kan inte välja mellan dessa. 

IMG 2319

 

Havregryn och hårt bröd. Havregryn är också ett livsmedel jag kunde leva på 24/7. Behövs alltid och funkar alltid. Havregrynsgröt är ett bra alternativ till alla mål mat om man inte har lust och ork till annat. Köper väldigt sällan hem mjukt bröd till mig själv men hårt bröd i form av surskorpor och knäckebröd är ett måste. This girl needs her avocado sandwich!

IMG 2330

 

Mandelmjölk och kokosmjölk. De här två mjölksorterna använder jag mig av varje dag, flera gånger per dag. I gröten, smoothien, smoothiebowlen, chiagröten, ibland i kaffet och all annanstans man kan använda dem. Gott gott!

IMG 2333

 

Ägg, sötpotatis, kikärter. Ägg är en självklarhet i mitt kylskåp och äts kokta som de är eller i andra former som t.ex. omelett, bananpannkakor eller annat. OBS! Förvarar du äggen i kylskåpet (som jag antar alla gör) så håller de LÄTT tre månader. Det vill säga glöm datummärkningen eftersom (fullständigt fräscha) ägg är ett av våra största matspill i västvärlden. Sötpotatis och kikärter är två favoriter som är lätta att utgå ifrån när det vankas middag och funkar bra att bunkra upp med för att alltid ha hemma. 

IMG 2366

 

Spenat och bär. Denna duo fick en egen punkt eftersom dessa är livsmedel som också inhandlas varje gång jag befinner mig i en butik. Båda två inhandlas både frysta och färska. Frysta bär kör jag mest med i smoothien och gröten medan jag gärna vill ha färska på yoghurten, salladen eller som snacks. Spenat likaså; fryst i smoothie, färsk i sallad. 

IMG 2373

 

Morot, äpple + annan frukt & grönsaker. Låter som jag har en häst hemma då morötter och äpplen nämns som essentiella, haha. Men faktum är att även om jag naturligtvis också alltid har andra grönsaker och frukter hemma så finns det ALLTID morötter och äpplen. Håller sig bra i kylskåp och går att komplettera så gott som vilken måltid som helst med. Förutom dessa så hittar du oftast i mitt kylskåp någon typ av sallad, ruccola, broccoli, rödlök, gurka, paprika, tomat, körsbärstomat, kiwi, granatäpple, päron eller ja, listan kan göras lång och jag är inte så kräsen när det kommer till frukt och grönt, allt går! Och CITRON! Citron gör så mycket till så mycket så den är också en viktig medlem i gänget. 

IMG 2379

 

Vitlök, basilika, nötter. Det finns en del smaksättare som hör till måsten i mitt skafferi. Vitlök och (färsk) basilika är definitivt två av dem. Dessutom så har jag så gott som alltid även andra färska örter hemma, som bland annat timjan, gräslök och persilja. Drömmer om världens största örtträdgård den dagen jag har möjlighet. Nötter i sin tur kan också på ett sätt ses som "smaksättare" men är även essentiella med tanke på alla nyttigheter de innehåller. Jag är ändå inte så kräsen och har en viss nötsort som måste finnas hemma, utan i mitt skafferi hittas alltid något från teamet valnötter, cashewnötter, hasselnötter och pecannötter men även andra perfekta "toppings", så som mandlar, torkade tranbär, mulbär, gojibär, chiafrön, riven kokos och så vidare, svämmar över i lådorna.  

IMG 2339

 

Kokosolja, olivolja och te. Trots att jag först inte tänkte nämna dessa "grundvaror" så inser jag att de kanske ändå inte är självklara för alla så bör nog nämna dem för säkerhetsskull. Olivoljan och kokosoljan kompletteras också av solros- och rypsolja och jag kan här passa på att nämna att det naturligtvis finns en hel del kryddor jag inte kunde vara utan, så som bland annat örtsalt, flingsalt, peppar, citronpeppar, chiliflakes, paprikapulver, kanel och curry. När det kommer till te så börjar "säsongen" nästan vara över nu. Dricker väldigt mycket mera te under vinterhalvåret men en kopp te en sommarkväll är ju inte heller fel. Inhandlar oftast te från favoritmärkena Pukka och Clipper.

IMG 2342

 

Bubblare: Lax, kyckling, getost, philadelphiaost, yoghurt/kvarg, müsli/granola, jordnötssmör, krossade tomater, kokosmjölk på burk, potatis, linser. Älskar kyckling och lax (och även annan fisk) och de är standard hemma hos mig. Getost kanske någon tycker är konstigt att nämna på en sådan här måste lista, haha, men det är verkligen ett MÅSTE i min kost, kunde äta det till allt! :) Yoghurt eller kvarg finns också allt som oftast hemma och jag varierar mellan komjölksvarianter och veganska. Müsli/granola brukar jag försöka göra själv, men kan erkänna att det inte hänt på ett bra tag. Nu när det finns så himla mycket bra varianter att välja på så är det dessutom svårt att motivera sig då man bara vill testa på alla smaker. Philadelphiaost har jag snöat in mig på den senaste tiden istället för smör. Jordnötssmör är alltid bra att ha. Krossade tomater, kokosmjölk på burk, potatis och linser hör till mina basvaror som det alltid går att slänga ihop något med. 

IMG 2381

Huh! Jag troooor jag fick med det mesta där.

 

Som ni kanske märker så är det ekologiskt som till stor del gäller hos mig. Det är något jag värdesätter otroligt mycket och jag strävar alltid efter att göra ekologiska matval om det är möjligt. Det finns ändå en hel del livsmedel där det ur hälsomässigt synpunkt inte spelar så stor roll om man väljer eko eller inte. Kommer nog bli ett inlägg om det i framtiden. :) 

onsdag 11 maj 2016 - 10:23

Avokadomacka

Hejsan! Tänkte att vi måste snacka lite avocadomacka här. Avokadomacka, avokadosmörgås, avocado sandwich, eller som det i Danmark heter; avocadomad, är ytterligare en av dessa så kallade hälsoklassiker som slagit igenom stort (andra hälsoklassiker jag skrivit om hittar du på taggen med samma namn).

 

Avokadomacka är inte svårare än namnet säger, det vill säga en macka/smörgås med avokado och variationsmöjligheterna är oändliga. I Danmark/Köpenhamn kan man knappt gå till ett enda café eller lunchställe där de inte skulle servera avokadomacka men det är alltid kul att se hur de gjort just sin verison. Mjukt bröd, rågbröd eller hårt bröd? Färskost, ost eller pesto? Ägg eller utan? Kryddor som chili, basilika, persilja, gräslök, lök, peppar, flingsalt eller något annat? 

 

Som ni kanske förstår så ÄLSKAR jag avokadomacka och så gott som vilken variant som helst slinker ner för mig. När jag gör dem själv hemma så brukar jag variera en del men just nu har jag snöat in mig på det här upplägget: 

 

Avokadomacka

Hårt bröd, som t.ex. surdegsrågknäcke

Philadelpia

Avocado

Gräslök

Chiliflakes

Örtsalt

 

image11 

Men som sagt så finns det säkert sju tusen olika varianter av den här smörgåsen. Här kommer lite inspiration på olika versioner från älskade Köpenhamns fantastiska utbud. 

image8

Original Coffes avocadomad kommer med persiljepesto och picklad lök, en av mina absoluta favoriter. 

 

image9

På Fars Dreng har du själva avokadon längst under och ost och stegt ägg ovanpå. 

 

image10

Bacchouse Cafés avokadomacka ser ut så här. Mums mums med massa chili!

 

image7

Och en version till från mitt eget kök, nämligen med surskorpor, passar också super!

tisdag 29 mars 2016 - 11:30

Fråga om animaliska produkter

Hoppas ni alla haft en fin påsk! Har då varit väldigt lite skärmtid för min del och istället njutit av suveränt väder och sällskap. Tänkte köra igång här med lite tisdagssnack i form av att svara på en fråga jag fick. Den lyder så här:

 

"Hur ser du på att dricka/äta mjölkprodukter? Bra eller dåligt? Och köttprodukter? Jag har trappat ner på animaliska produkter och har lite funderingar hur jag ska få i mig tillräckligt med protein.. "

 

Precis som du Anna som frågade så har också jag de senaste åren trappat ner på animaliska produkter. Det är ett val jag gjort både ur hälso- och miljösynvinkel. Det finns ändå massor massor att diskutera kring det här men jag försöker ge en någorlunda kort sammanfattning.


Tänker man på miljön så känns det bara så otroligt slöseri med tillgångar att vi ska föda upp massa djur på foder vi själva kunde använda. Ska inte börja dra massa konkreta siffror och sånt här nu, men faktum är att det självklart går åt mindre energi och tillgångar till att äta saker längre ner ur näringskedjan. 

 

Lite samma tänk gäller för mig ur hälsosynpunkt; det känns så mycket fräschare att äta mat längre ner i näringskedjan och det känns som att den födan påverkar kroppen på ett bättre sätt. Jag är ändå inte helt vegetarian men känner att jag mår bäst av att inte äta alltför mycket köttprodukter, som till viss del känns som en belastning för kroppen då det är svårare att nedbryta och smälta och ger mer oönskade biprodukter än vegetarisk kost. Det är ju en hel vetenskap hur våra celler och gener påverkas att äta kött eller att inte göra det, men kort sagt så anser jag det vara renare, hälsosammare och snällare för kroppen att inte ge den kött.

image9

 

Jag äter själv inte överhuvudtaget griskött men äter en del kyckling, ägg, fisk och försöker hålla det till max en gång i veckan då jag äter rött kött (nöt/lamm/vilt)). Då talar jag om middagsmaten, och för mig är det viktigt att köttet och kycklingen är ekologisk för att slippa få i mig hormoner, antibiotika och besprutat foder som djur annars kan få i sig. Frukost, lunch och snacks är oftast vegetariska eller helt vegan. 

 

Fisk i sig tycker jag är rätt komplicerat då det ur miljösynpunkt många gånger är helt vanvettigt att vi fiskar upp den fisk och de skaldjur vi gör med tanke på biodiversitet och hållbarhet. Haven i sig är också otroligt nedsmutsade och en del fakta säger att det ur hälsosynpunkt därför är värre att äta fisk än kött samtidigt som fisk ju också är supernyttigt i sig. Jag älskar ändå fisk och skaldjur och väljer att fortsätta äta det med tron att det är mer bra än dåligt i måttlig mängd.

 

Gällande mjölkprodukter så är jag av den åsikten och tron att vi i norden använder oss av för mycket komjölkprodukter. Jag kan inte tro att vuxna människor behöver och ska dricka mjölk och gör det inte själv. Jag äter ändå inte helt mjölkfritt utan i min kost finns i viss utsträckning kvarg/skyr/yoghurt, ost, smör och créme fraiche. Ost älskar jag och har svårt att tänka mig vara utan och de syrliga mjölkprodukterna tror jag att gör gott med sina mjölksyrebakterier. Jag försöker ändå att inte äta komjölkprodukter varje dag och då jag gör det så inte alla produkter per dag utan väljer istället mandel-/kokos-/hasselnöts-/soya-/havremjölksprodukter. 

 

image7


Gällande att få i sig tillräckligt med protein som vegetarian så tycker jag absolut inte att det ska vara ett problem men man behöver tänka till och planera och ha lite kunskap. Själva mängden protein är lättare att få i sig än det faktum att det behöver vara så kallat fullvärdigt protein. Det vill säga, aminosyrorna som proteinkällorna är uppbyggda av kan vara sådana som vi måste få in via kosten eller sådana som kroppen till viss del kan bygga upp själva. Äter man kött och dylikt så får man lätt i sig de essentiella via kosten, men äter man vegetariskt så måste man många gånger komplettera med olika proteinkällor för att få i sig av alla aminosyror. Det vill säga ris kan behöva kombineras med bönor, majs med bovete, nötter med alger och så vidare. Till exempel på styrkelabbet finns en rätt bra och lätt översikt som du hittar här. En annnan sida jag kan tipsa om ifall man riktigt vill lära sig hur de 9 essentiella är fördelade på olika livsmedel så är proteinkvalitet.se

 

image8

Den här sojabönspastan innehåller 44,8g protein/100 gram jämfört med till exempel kyckling som innehåller kring 25. 

 

För mig är det väldigt viktigt att vara medveten om mina kostval jag gör. Jag värdesätter att få en bra helhet på kosten, få den balanserad och inte överkonsumera något utan försöka äta mångsidigt utifrån bra råvaror. Visst kan det vara så att en måltid eller så inte blir helt enligt det "koncept" jag vill äta enligt. Men så länge jag är medveten om helheten och försöker se över måltiderna under en dag, under en vecka eller en längre period och att de stämmer överens 

 

Det blev kanske lite mycket flum nu för det var inte det lättaste att få in alla tankar kring det här stora ämnet i ett inlägg, men hoppas det här var någorlunda svar på din fråga Anna! :)

onsdag 9 mars 2016 - 15:05

Snack om açaí

För det första, tack för era kommentarer och önskemål i inlägget lite längre ner! Ska ta och börja beta av dem så fort som möjligt.

 

Men tänkte i dag skriva om snacket kring açaíbäret som varit på tapeten de senaste veckorna. 

 

Açaí är alltså ett bär som kommer från açaí-palmen i Sydamerika. Man köper det oftast i pulverform eller i frystform. Acai har benämnts som ett superbär och anses höra till dagens superfood i och med att det är fyllt med antioxidanter, mineraler och nyttiga fettsyror. Amerikanska forskare har genom studier visat att acai kan angripa cancerceller och att framför allt leukemiceller kunnat reduceras tack vare bäret. Ett av de populäraste sätten att äta acai på just nu är genom så kallade smoothie bowls eller acai bowls. Själv älskar jag dem, tycker det är sjukt gott och jag och publicerade min version av acai bowl här

 

IMG 1699

IMG 1704

 

Det som nu blossat upp i media är påståendet och forksningen kring att acai främjar viktuppgång. Det vill säga tvärtom mot vad som tidigare påvisats och använts i marknadsföring, att det skulle främja viktnedgång. 

 

Det är svenska forskaren i molekylär nutrition Lovisa Heyman-Lindén vid Lunds Universitet som kommit fram till det här. Hon har i sin avhandling tittat på hur olika bär motverkar viktuppgång hos råttor och sett att bär som framför allt lingon men också svarta vinbär och blåbär har de bästa effekterna när det kommer till att motverka viktuppgång. I hennes studie visade det sig att råttorna som fick açaí gick upp i vikt och utvecklade fettlever. Hela hennes doktorsavhandling hittas här

 

Media, framför allt i Sverige, har naturligtvis nappat på den här forskningen och har nyligen slagit upp stora rubriker som "Forskare varnar för superbäret!", "Superbär kan göra dig tjock!" och så vidare. Personligen så blir jag så otroligt trött på den här hetsen och vill bara sucka åt allt. Men eftersom flera vänner vänt sig till mig och frågat om min åsikt och om jag kommer fortsätta äta acai så tänkte jag här lite klargöra för hur jag tänker i den här frågan i synnerhet och forskning om mat i allmänhet.

 

Skarmavbild 2016 03 09 kl. 13.52.10(skärmdump från youtube

 

Vi kan köra det i punktform: 

1. Forskning är alltid forskning och forskning är en bild av verkligheten som vi människor tagit fram. Man kan genom forskning få fram stöd och fakta för så gott som vad som helst, antingen medvetet eller omedvetet, beroende på hur du vinklar själva experimenten och faktorerna du forskar kring. (Bland annat har jag en gång läst om en helt fullständigt rätt utförd forskning som bevisat att rökning motverkar lungcancer. Det vill säga, allt går att få fram genom forskning, så länge du väljer variablerna på ett visst sätt...).

 

2. Forskning och fakta om mat i synnerhet är en hel vetenskap. Eller det är mer än det. Det är flera hopsnörade vetenskaper som inte går att hitta ändan på. Det är så otroligt invecklat hur mat, näringsämnen, mineraler, vitaminer, mängder, tidpunkter för intag av mat och så vidare påverkar oss människor. Forskare kommer fram till motstridiga uppgifter så gott som varje dag och om det med säkerhet fanns en checklista på hur vi ska äta för att maxa vår hälsa, alla organs hälsa, psykets hälsa, livslängden och så vidare, så hade vi alla bara kunnat följa den och forskarna hade kunnat slutat forska. Men det finns det inte. Tvärtom så är det oftast så att ju mer du läser på om kost och näring, detso mer förvirrad blir du. 

 

3. Visst, vi forskar i första hand med råttor som utgångsläge och visst så stämmer det ofta överens när man applicerar forskningen på människor, men inte alltid. Det kan mycket väl hända att råttors upptagning av acai i tarmarna inte alls stämmer överens med människans. Dessutom har jag i just det här fallet försökt hitta information om hur stora mängder acai råttorna blivit pumpade med och vilken mängd det skulle motsvara för människan, har råttorna fått uteslutande acai eller vilken annan mat har de fått? Rätta mig gärna om jag har fel (har inte läst vartenda ord) men jag hittar i alla fall inte fullständiga svar på de frågorna i Heyman-Lindéns avhandling, men jag tycker de är rätt relevanta här och även likande frågor i andra typer av kostforskning. Samma kost påverkar olika människor på olika sätt och kost måste därför också påverka råttor och människor på olika sätt.

 

4. Personligen äter jag inte acai för att gå ner i vikt. Jag äter det för att jag tycker det är gott och för att det förhoppningsvis har några hälsoeffekter på min kropp. Såklart strävar jag ändå inte efter att äta mat som främjar viktuppgång så visst kunde jag här välja att ta avstånd från acai. Jag tycker kost och att testa olika livsmedelsprodukter är superintressant! Det är något jag brinner för. Jag är mycket väl medveten om att mycket av det som marknadsförs som supermat inte nödvändigtvis är det. Jag väljer att vara kritisk utan att vara cynisk. Hur tråkigt skulle det vara att aldrig pröva på något nytt men samtidigt så förstår jag ju att allt måste intas med måtta! Oavsett om du smäller i dig 12 kg bananer eller 12 kg chips så blir du ju sjuk. Och i det här fallet är den mängd acaipulver jag äter väldigt liten, jag använder mig av en matsked 1-3 gånger i veckan. 

 

5. En sak som man ändå kan ta med sig från den här forskningen och hetsen i media är att vi ska komma ihåg att vi inte behöver leta långt borta för att leva hälsosamt. Våra inhemska bär visade sig i den här studien vara mycket bättre än de sydamerikanska. Fair enough, överlag känns det logiskt och förnuftigt att först ta tillvara våra råvaror i hemknutarna före vi importerar från andra sidan jordklotet något som är lika bra. Det är något jag personligen lägger värde på, men än en gång; jag tycker det är roligt att pröva på allt möjligt inom kost och hälsa, så jag smäller i mig stora mängder inhemska bär och kompletterar med acai. 

 

Så jag tycker absolut inte att du ska freaka ur och kasta bort allt av ett visst livsmedel då du läser om någon ny forskning (eller å andra sidan börja äta massor av något som visat sig vara en dunderkur). Ingenting är svart eller vitt men det är absolut viktigt att vara medveten om sina val inom kost. Använd den information du tar del av till att begrunda och värdera dina hälsoval och försök hitta ett sätt som gör att du mår bra både på insdan men också i denna oändliga ström av hälsoinformation. 

 

Min slutsats: Var kritisk, använd sunt förnuft och allt med måtta!

 

onsdag 13 januari 2016 - 13:54

5 avgörande hälsotips för 2016

Jag är säkert inte ensam om att ha en hatkärlek till nyår, nyårslöften, nystarter och allt vad det innebär. Allt känns kliché samtidigt som man ändå känner en lättnad över att få en ny chans och i smyg hittar ny energi inombords. Det är åtminstone det förhållande jag har till nyår.

 

Att börja träna mer och äta mer hälsosamt är ju det mest klassiska nyårslöftet som finns, men största delen av de som lovar det misslyckas också. Så måste det i alla fall vara, för annars hade det ju varit betydligt färre som avger löftet följande nyår..;)

 

Det kan vara väldigt svårt att konkret veta var man ska börja om man vill ta ett steg mot ett hälsosammare liv och att ta bättre hand om sig själv. Går man från ingen träning alls till att i januari köra på med fem träningar i veckan så är det stor risk att man misslyckas. Likadant om man siktar in sig på att radikalt ändra hela sin kost. Jag säger inte att det är omöjligt, bara att det är väldigt svårt att lyckas om man försöker göra allt för stora förändringar. Ett steg i taget är ett väldigt lyckat koncept och jag tänkte bryta ner alla hälsotankar och eventuell förvirring kring dessa till fem konkreta tips. Om du lyckas uppfylla dessa fem vardagliga punkter så har du kommit en bra bit på vägen mot ett hälsosamt 2016.

 

1. Rör på dig varje dag

Som sagt, att från ingenting köra igång med 5-6 träningar i veckan lönar sig sällan. Det är oftast inte hållbart, varken tidsmässigt eller för din kropp. Det är vanligt att det blir för mycket för immunförsvaret och i början på februari bryter en förkylning ut eller så tappar du helt enkelt intresset. Människan är ändå gjord för att röra på sig och därför är det den dagliga motionen som är essentiell. Visst är det jättebra om man också lyckas få till ett par tuffa träningar i veckan men sikta i första hand på att röra på dig varje dag. Promenera till eller från jobbet eller ta en frisk promenad innan läggdags. Besök simhallen eller om väder och utrustning tillåter, ta en cykel- eller skidtur. Boka in promenader med vänner eller gör det så smidigt som möjligt när det passar bara dig, men rör på dig varje dag och hela dagen och nattsömnen kommer påverkas positivt. 

IMG 4022

 

2. Ät frukost varje dag

Av alla olika löften om att förbättra ens kost och matvanor så tycker jag att det här är den del som det löns att sätta mest energi på att uppfylla. En bra frukost eller en utebliven frukost påverkar hela din dag. Sötsuget på kvällen, huvudvärken på eftermiddagen, matkomakänslan efter lunch eller andra kroppsliga problem man stöter på under dagen kan många gånger härledas till att du inte åt något på morgonen. Kroppen har ett bra minne och kroppen försöker kompensera uteblivet energiintag på morgonen genom att till exempel säga till dig att äta mera under kvällen (=sötsug). Vill man bygga upp en balanserad kost och ett hälsosamt förhållande till kosten så anser jag att frukosten är en betydande punkt att börja med. Har du för lite tid på morgonen? Förbered frukosten på kvällen. Det mesta går att ordna med lite planering. 

IMG 4247

 

3. Detoxa & rensa

Den här punkten behöver inte handla om kost och en detoxning av din kropp. Det kan göra det, om du vill. Om det känns rätt att nu så här i början på året köra till exempel en juice-detox så go for it! Men jag vill poängtera att rensa bland andra saker i livet. Personligen har jag kört en social media-detox sedan nyår. Därav också varför bloggandet uteblivit. Nu har jag hittat hit men är fortfarande utloggad från alla sociala medier på iphonen och kommer nog vara det ett tag till. För dig kanske det är på sin plats att rensa ordentligt i datorn eller mejlen? Eller i klädskåpet? Eller bland bekanta som du inser tar mer energi än de ger? Det kan också handla om att avhålla sig från klassiker som godis eller alkohol. Jag rekommenderar i alla fall varmt att sätta sig ner och funder på vad just du kunde må lite bättre av om du avsod från eller rensade i. Ta tag i det och känn tyngden släppas från axlarna.

 

4. Lägg dig tidigare

Mörkt och kallt och julen är förbi. Just då kan det kännas som att dagarna är ett oändligt mörker som smälter ihop med nätterna. För att ändå få ut det mesta av dagarna och ha energi att göra det krävs sömn och den här tiden på året krävs det lite mer sömn än vanligt. Gör det till en vana att gå och lägga dig tidigare än vanligt. Kanske behöver du en halvtimme mer sömn eller en timme. Försök gå in för att verkligen ge det en chans att sova mer och se hur det påverkar ditt humör och din energi. Sömn är också A och O för att hålla sig frisk och återhämta sig efter träning. 

 

5. Utgå från grönsakerna

Den andra punkten gällande kosten, förutom frukosten, som det löns att ta fasta på är att få i sig tillräckligt med grönsaker, frukt och bär. För att hålla sig frisk och må bra så är det viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och bra näringsämnen istället för att äta mat med så kallade tomma kalorier. Kanske har tiden nu kommit då du ska testa på att göra lite mer vegetarisk mat eller så försöker du helt enkelt få in en extra portion grönsaker eller frukt i din vardag jämfört mot hur du ätit tidigare. Omfamna växtriket och känn den extra kicken energi som det ger dig.

IMG 4929

 

fredag 25 december 2015 - 10:50

Juldagsgrönkål

En riktigt riktigt God Jul till er alla! 

 

Hoppas ni alla så här långt fått njuta av det viktiga under julen, varandra och lugn och ro. Själv tycker jag att julens nästan bästa tid börjar nu, då julafton är förbi och det följer massa lediga dagar då man faktiskt har tid att umgås med de man tycker om. Och bara det att till exempel sitta och titta på någon dålig romantisk komedi på tv är guld värt då man gör det med diverse familjemedlemmar.

 

För mig har det blivit otroligt lite skärmtid under hela december, det har bara varit så otroligt mycket annat på schemat och vi har flängt runt både här och där i världen. Men NU känner jag att det finns tid att komma ikapp, både i livet och i livet på nätet.

 

Gällande julmaten och julbordet så tänker jag inte börja dra någon harang om vad man bör eller inte bör äta för att hålla hälsan i skick, MEN jag tänkte ändå tipsa om en grej man kan införa på julbordet för att få lite extra vitaminer och nyttigheter i sig, nämligen grönkålen! Som jag förstått har så gott som alla matprogram och magasin nu i juletider tipsat om grönkål och det var också vad jag själv tyckte skulle införas på vår familjs julbord. Man kan såklart göra grönkål på olika sätt men hos oss blev det en grönkålssallad. Receptet kommer ursprungligen från Leilas bok som jag tipsade om här men jag har ändrat lite på det, bland annat kör jag med getost istället för feta, så gott!

 

Grönkålssallad

ca 200 g grönkål, eller så många nävar som man känner för

1-2 päron

ca 1/2 granatäpple

100 gram getost

1/2-1 dl hasselnötter

 

dressing:

1 msk mörk balsamico

2 msk olivolja

1 msk honung

flingsalt + peppar

 

Strimla grönkålen (använd inte stjälken) och skär päronet i tunna skivor. Ta ut kärnorna ur granatäpplet och blanda dem med kålen och päronet. Rosta hasselnötterna i en torr panna och ha i dem i salladen tillsammans med getosten som du antingen skär eller bryter sönder med händerna. Blanda ihop allt till dressingen i en skild skål/glas och häll över den över salladen och blanda runt. Njut av salladen till fiskbordet eller varmrätterna eller så helt enkelt efter att julen är över! :)

 

image2

image3

image4

 

Grönkål är en supernyttig grönsak då den innehåller massor av C-vitamin, men också A- och E-vitamon. Grönkål är också fullproppat med kalcium samt av omega 3-fettysran ALA. Som den supergrönsak den är så innehåller grönkål också massa antioxidanter och är anti-inflammatoriskt, är bra för levern, sägs motverka grå starr samt kan hjälpa att sänka ditt kolersterol. Mer grönkål till folket! :)

 

söndag 6 december 2015 - 10:07

Superhjälten ingefära!

Inlägget jag skrev om granatäpple för en tid sedan verkade väldigt omtyckt så därför tänkte jag nu köra liknande upplägg med ett nytt livsmedel. Nämligen superhjälten ingefära.  

 

Framför allt så här i tider när diverse förkylningar går så är ingefäran som min bästa vän. Jag upplever att den hjälper till att hålla förkylningarna borta och skulle någon smyga sig på så startar den motreaktionen snabbt och smidigt. Därför tänkte jag klargöra lite varför den är så bra och hur du kan använda den. 

 

Vad?

Ingefära är en ört och är alltså roten av ingefärsblomman. Den har länge använts som naturläkemedel och är en väldigt vanlig ört och krydda i bland annat asiatisk mat. Jag hänvisar genomgående i det här inlägget till färsk ingefära. Ingefära används också som torkad, hel (t.ex. naturgodis) eller mald, och därmed som krydda i bland annat bakverk (till exempel i pepparkakor). Torkad och färsk ingefära är väldigt olika i smak, utan att någon av dem är sämre än den andra, men därför kan det vara svårt att ersätta den ena med den andra i diverse recept. Ingefäran har sitt ursprung i Kina och det är också därifrån en stor del av ingefäran kommer. Färsk ingefära hittas i frukt/grönsaksdisken medan torkad ingefära hittas bland kryddorna. Till samma familj i örtriket, till ingefärsfamiljen, hör också gurkmeja, kardemumma och galanga.

 

IMG 1881

IMG 1879

 

Varför? 

Ingefära är full av antioxidanter och verkar antiinflammatoriskt. Som jag har förstått och läst så är ingefära de facto det livsmedel som innehåller mest antioxidanter per gram. Det är alltså inte bara jag som upplever att det stoppar upp en inkräktande förkylning utan den kan verkligen lindra snabbt. Ingefära är också bra för magen eftersom den är bra för matsmältningen, motverkar gasbildning och kan lindra illamående. Förutom illamående så sägs ingefära lindra migrän i och med att den motverkar inflammatoriska ämnen i hjärnan. Ingefära hjälper också till att öka blodflödet i kroppen och kan därför sänka högt blodtryck och har en allmänt positiv inverkan på hjärtat. Det är speciellt två ämnen som står för både den säregna smaken och den botande effekten i ingefära, nämligen gingerol och shogaol. Som många andra livsmedel som är fulla med antioxidanter och har visat sig ha många positiva effekter på kroppen, så anses även ingefära motverka cancer. Ingefära innehåller också en hel del vitaminer och mineraler, som bland annat kalium, kalcium, magnesium, zink, B-, C- och E-vitamin.

 

Hur? 

Färsk ingefära kan ätas som sådan efter att man skärt bort det yttersta skalet. Smaken är riktigt pikant, nästan så att man känner att det gör gott för kroppen om man tuggar på en liten bit. För lite mildare smakupplevelse kan man ha i ingefära i soppor, smoothien, juicer eller te, alternativt riva den över maten, då föreslagsvis asiatisk mat. Man kan då använda den just som små bitar eller riven. På de flesta juice/smoothie-ställen har det också blivit standard att ha "ginger shot" på menyn. Ingefära håller flera månader i kylskåp men det går också bra att förvara den utanför kylskåp om man inte har behov av så lång hållbarhet och du märker att den blivit gammal genom att den torkat.

 

När?

För utnyttja ingefärans goda egenskaper till fullo så är det bra om man får det till en vana att inta örten. I och med att den håller bra så är den lätt att ha hemma och slänga i smoothien eller teet nu som då. Om man ändå inte infört ingefära som en naturlig ingrediens i just din kost, så rekomenderar jag som sagt att åtminstone se till att få i sig det när man börjar känna sig lite krasslig eller när folk runt omkring en gör det! 

 

IMG 1885

Min superdrink mot krasslighet innehåller: kokat vatten, några bitar skivad ingefära, pressad citron och lite honung. Gott och effektivt!

 

Så slå ett slag för hälsobomben ingefära denna Självständighetsdag! Om inte annat så ha i lite extra i pepparkaksdegen..;)

onsdag 2 december 2015 - 09:32

Julklappstips: Böcker!

Diverse julklappstips och julklappsönskningar snurrar på i bloggvärlden just nu. Jag tänkte kort och gott hålla mig till två inlägg när det kommer till snack om julklappar.

 

Så det här är det första inlägget, med tips på böcker inom träning och hälsa. Tips på vad du kan ge eller själv önska dig. Böcker är ingen slit-och-släng-vara, vilket jag tycker gör det lite mer okej att köpa såna, även om man vill undvika den värsta köphysterin. Enligt mig så finns det heller inget mysigare än att få och ge böcker, speciellt på julen då man har tid att sitta och läsa eller bläddra i dem. 

 

Jag ska direkt erkänna att jag faktiskt inte äger någon av de här böckerna som jag nu kommer tipsa om, men det är böcker inom träning/kost/hälsa som kommit ut 2015 och som jag stått och bläddrat i så pass mycket att jag vågar tipsa om dem. De står därmed alla på min egen önskelista. :)

 

Stora löparboken för kvinnor - Jessica Almenäs & Lovisa Sandström 

 

13055749 O 1

Lovisa "Lofsan" Sandström är en otroligt populär PT och hälsoprofil i Sverige. Nu har hon gett ut den här löparboken för kvinnor tillsammans med Jessica Almenäs. Jessica har gått från att avsky löpning till att löpa maraton (och gilla det). De skriver bak på boken "Älskar du att springa? Eller önskar du att du gjorde det?" vilket ger lite riktlinjer om bokens innehåll. Det vill säga att försöka hitta glädjen i att löpa. Den innehåller tips på hur du ska lägga upp din löpträning och dina mål samt kombinera den med styrketräning och bra kost. Eftersom den är riktad till kvinnor så tar den också upp aspekten med att löpa efter graviditet och barn. En fräsch och motiverande  bok! 

 

Good Mood Food: Maten som lyfter humör och energi - Ulrika Hoffer

 

Good mood food 230x265

Den här är en kokbok som fokuserar på vilken mat som påverkar vårt humör, vår energi och vår hjärna. Många hälsoböcker och hälsokokböcker fokuserar medvetet eller omedvetet på mat som ska göra oss slanka och gå ner i vikt, men den här boken lyfter istället fram livsmedel som gör gott på innersta djupet. Den har riktigt snygg layout enligt mig och den innehåller både en faktadel och massa recept. Recepten i sin tur innehåller varken socker, komjölk eller gluten och är uppdelade i olika kategorier som till exempel humörvänliga frukostar, desserter eller snacks. Man kan också läsa om och göra mat enligt vilka näringsämnen man kan behöva lite extra av. En stilren och snygg kokbok för att boosta humöret!    

 

The Fresh Foodie - Leila Lindholm

 

the fresh foodie lindholm leila 31923154 3437777528 frntl

Leila Lindholm har etablerat sig som något av en bakguru i Sverige och har tidigare gett ut böcker om både cupcakes och andra kakor och mysmat. Den här boken är något helt annat än hennes tidigare böcker och lyfter i stället fram enkla och sunda maträtter för hela familjen. Jag är inte något speciellt fan av Leila, helt enkelt för att det hon gjort inte tilltalat mig speciellt mycket (förutom hennes morotskaka, omg!) men jag har kommit över några recept från denna bok och de har varit  supergoda! Därför vill jag ändå rekomendera den här boken för de som vill ha tips på hälsosamma och lättlagade vardagsrätter.  

 

Viljaton kattaus - Emmi-Liia Sjöholm

 

kuva

Det här är den enda finska boken som kvalar in på min lista. Och det gör den för att den stått på min önskelista ända sedan den kom ut i början på året. Det är bloggaren Emmi-Liia Sjöholm som gett ut den här kokboken. Hon prövade på att äta glutenfritt och blev så fast så hon gav ut en bok med sina recept. Oavsett om man har valt att äta glutenfritt eller inte så tycker jag här finns recept som passar alla, för även från den här boken har jag gjort en del rätter och de har blivit  favoriter här hemma. Bland annat batatburgaren, så god! I övrigt koncentrerar sig Emmi-Liia på livsmedel av hög kvalitet och därmed håller också rätterna hög  kvalitet och är både hälsosamma och goda. 

   

PT-Fias tio i topp - Sofia Sjöström

 

9789173630702 200 pt fias tio i topp

PT-Fia är en av de PTn inom bloggvärlden som hängt med längst. Hon driver en av Sveriges populäraste tränings- och hälsobloggar och figurerar i diverse radio- och tvprogram samt i träningsmagasin. Hon har varit utbränd för en kort tid sedan och i hennes bok lyfter hon bland annat fram hur hon hanterar stress och hittar balansen i livet. Som titeln säger så innehåller boken en hel del "tio-i-topp" listor, som till exempel "10 frågor om din hälsa, hur mår du?" och "10 sätt att skapa bättre resultat av din träning". En bok lätt att ta till sig och bläddra lite i när man behöver extra inspiration och även om man kanske är medveten om flera av de tipsen hon ger så skadar det inte att bli påmind och få extra motivation.    

  

Malins nya mat: glutenfri mat för livsnjutare - Malin Båtmästar

 

malins nya mat glutenfri mat for livsnjutare

Sist, men inte minst, vill jag slå ett slag för "närodlat" och Malin Båtmästars nya bok. Som titeln säger så är det en bok med glutenfri mat för livsnjutare! Jag har själv aldrig gjort något av Malins recept som INTE skulle vara gott och den här boken innehåller över 100 recept indelade i dagens olika måltider. Malin är också alltid noga med att maten ska hålla hög kvalitet och som beskrivningen säger "glutenet har tagits bort ur ingredienslistan men maten är densamma; kreativ,  smakrik och lyxig". Också den här en riktigt snygg bok att ha i kokbokshyllan!

  

Bilderna har jag lånat från adlibris och bokus och där hittar ni alla de här böckerna. 

söndag 15 november 2015 - 14:36

Granatäpple

Granatäpple är en kanonfrukt som de senaste åren blivit allt populärare och vanligare att stöta på i matbutikerna. Och bra är väl det för den är ju inte bara god utan full med nyttigheter och hälsofördelar! 

 

En orsak varför jag tycker det passar att lyfta fram granatäpplet just nu är att jag personligen tycker den fungerar som ett bra "substitut" för bär. Hemma hos oss äts det nämligen otroligt mycket bär i yoghurt, på gröten, bananpannkakor osv. men ju svårare det blir att få tag på färska bär så desto mer tycker jag det är på sin plats att använda sig av andra råvaror. Naturligtvis är frysta bär också helt super men ibland vill man kanske variera sig med något icke fryst. 

 

Varför ska man äta granatäpple?  

Granatäpplet är en av de frukterna som är allra rikast på antioxidanter, vilka vi bland annat behöver för ett starkt immunförsvar. De är fulla av antioxidanter av sorten polyfenoler (bland annat tanniner, lignaner och flavonoider) som bland annat är bra för hjärta och kärl och anses ha cancerbekämpande egenskaper. De innehåller också rikligt av C-vitamin, folsyra och kalium. Enligt en del forskning anses granatäpplen bidra till att motverka sjukdomar som prostatacancer, bröstcancer och åderförkalkning och även sänka blodtrycket.

IMG 1762

 

Hur äter man granatäpple? 

Det här är den lite knepiga delen med granatäpple. Nämligen att verkligen komma åt frukten. Det är själva kärnorna som är det ätbara på ett granatäpple. Man äter inte skalet och inte heller de vita skiljeväggarna. Det finns olika sätt att "skala" granatäpple på och på till exempel youtube hittar du flera varianter (det ena knepet knasigare än det andra) som till exempel HÄR och HÄR. Lägg då till att stänk från granatäpple inte är det lättaste att få bort från kläder och diverse vita möbler vilket gör att åtminstone jag har inte lust att stå och hacka och sprätta runt som de gör i många videon. Kärnorna lossnar också olika lätt beroende på hur mogen och hur torkad frukten är.

 

Jag antar att det är en smaksak vilket sätt som man själv tycker är det bästa, men här nedan följer hur jag har för vana att göra (och det sätt jag tycker fungerar oavsett i vilken mognads- och torrhetsfas äpplet är i).

 

IMG 1763

 

Ta först och "skalpera" granatäpplet. Var försiktig så du inte skär sönder några kärnor (saft=fläckar!) utan endast genom skalet. När du gjort det så ser du de vita mellanväggarna som delar in äpplet i sex stycken kärnhus. Skär längs med dessa vita mellanväggar, på samma sätt som tidigare, alltså endast genom skalet.

 

IMG 1764

 

Ta sedan och bryt loss kärnhusen från varandra, det ska gå rätt lätt. Då får du kärnorna så väl exponerade som möjligt och det är bara att börja pilla loss mellanväggarna och ner kärnorna i en skål eller bunke. Man kan lite lätt vrida skalen ut och in för att få kärnorna att lättare lossna.  

 

IMG 1770

 

Tadaa! En hel burk med kärnor från ett enda äpple, vilket betyder att trots att du måste jobba lite för det så har du så det räcker flera dagar framföver! Hållbarheten är bra om du förvarar burken i kylskåp, åtminstone en vecka skulle jag vilja lova, men det lär märkas att de blivit dåliga om de blivit brunaktiga. Och sista tipset för i dag blir att säga att granatäpple också är supergott i sallad! Tack för mig! :)