tisdag 20 september 2016 - 10:25

Tisdagschokladmousse

Hej på er!

Hur känner ni inför tisdagar? Ärligen kan jag säga att det kommit att bli den dag på veckan jag tycker absolut minst om. Antagligen har det att göra med min jobbtid på tisdagar som gör att jag har svårt att riktigt komma igång men det känns också lite som att måndagens nypepp inte håller i sig och att det är lite för långt till helgen för att ha siktet på den.

 

Det brukar resultera i att jag är väldigt lättretlig och låg på tisdagar men jag tänkte att den här veckan är det väl dags att försöka göra något åt det. Detta något resulterade i att jag igår kväll svängde ihop en chokladmousse som jag vet kommer vänta på mig efter jobbet idag plus att jag tvingade mig själv att börja dagen med en löptur. Den här dagen känns redan bättre än de senaste andra tisdagarna så än en gång får man facit på det man innerst inne vet. Nämligen att man själv oftast har redskapen att ändra på saker och energier som inte känns bra. 

 

Tänkte därför dela med mig av chokladmoussereceptet och hoppas att det också gör någon annans tisdag lite bättre. :) Receptet snodde jag från ett av mina favoritsnackskonton på instagram, nämligen pikulite. Så här kommer receptet. 

 

Chokladmousse

2 avokadon

ca 6 dadlar

ca 2 msk raw kakaopulver

1dl kokosmjölk/grädde

lite äkta vaniljpulver

 image

Mixa först dadlarna. Ha sedan i avokadona och därefter resten av ingredienserna. Mixa till en slät smet och låt sedan stå kallt ett par timmar. Toppa med valfria nötter, fruktbitar eller annat gott. Ät och njut.

 

Det finns så många goda nyttiga varianter på chokladmousse. En annan version som jag bloggat om tidigare är DEN HÄR nougatmoussen. Också den helt amazing. 

måndag 4 juli 2016 - 10:54

Chocolate nice cream

Måndag igen då! Vart tar dessa härliga sommarveckor vägen?! :)

 

Som jag skrev i min sommarlista så är nice cream något jag slukar massor av i sommar. Kan inte få nog. Nice cream som alltså är glass gjort på fryst banan är världens lättaste att göra bara du kommer ihåg att frysa banan och har en mixer. Jag kör oftast med stavmixer och det funkar prima. Gällande bananen så har jag alltid flera i frysen. Vartefter jag köper bananer och de blir mogna, eller till och med lite övermogna så skalar jag ett par, skivar ner dem i enliters påsar och kastar in i frysen. Därmed är jag alltid good to go! 

 

Nice cream kan man ju sedan smaksätta med preciiiis det man vill men jag tänkte bara slänga in ett tips på min favorit, nämligen choklad nice cream, som inte kan vara lättare att göra. Du behöver: 

 

2 frysta skivade bananer

1 msk rå kakao

en skvätt osötad kokosmjölk

topping i form av bär/frukt/nötter/annat

 

image25 

Ta ut bananerna ur frysen ca 5-10 minuter före användning. Mixa sedan ihop banan, kakao och kokosmjölk (eller annan valfri mjölk). Stjälp upp allt i en skål, toppa med det du tycker mest om, för mig är det oftast jordgubbar och den här gången blev det också kokosflingor. 

 

Ät och njut! Och jag tycker ärligt att den här nice creamen är godare än vanlig chokladglass. Win win! Och för övrigt inser jag nu att det är väääldigt mycket bananfokuserat i mina senate recept här, så för er som inte gillar banan så ber jag om ursäkt och tålamod till kommande recept då jag ska försöka utgå från något annat, haha! :)

fredag 20 maj 2016 - 12:25

Banana oatmeal chocolate chip cookies

Banan-havre kakor med mörkchoklad. Låter inte så spännande va? Så därför kör vi det på engelska, låter mycket mer exotiskt och godare och ger dessa kex precis den ära de förtjänar! ;) Här kommer nämligen världens lättaste och godaste recept på Banana oatmeal chocolate chip cookies!! Lätta att slänga ihop, snabba att laga, nyttiga och fenomenalt goda! 

 

Dessa banan-havrekex/kakor har varit med ett tag i "hälsovärlden" men jag förutspår att de kommer bli en av årets riktiga "klassiker", ni vet som bananplättarna, chiapuddingen, grönkålschipsen osv. Passar då mig hur bra som helst eftersom jag understöder banan och havregryn i alla former! Så till receptet. 

 

Banana oatmeal chocolate chip cookies

2 bananer 

4 dl havregryn

70-80g mörkchoklad

 

Mosa bananerna. Blanda i havregrynen. Hacka chokladen och blanda i den med. Tillsätt eventuellt lite vatten om smeten känns för torr. Forma till kakor och lägg på en baklåtspappersbeklädd plåt. Grädda i 200 grader i 10-15 min.

IMG 2353

IMG 2355

IMG 2358

image14 

Svårare än så är det inte. Helt fantastiskt lätt och gott. Här på bilderna har jag endast gjort halvrecept. Men der här kan ses som ett grundrecept. Sen kan man alltid smaksätta med vad man vill och man kan såklart undvika chokladen och köra med nötter eller torkade bär i istället. Tips på smaksättning kan vara: 

vaniljpulver, riven kokos, kardemumma, kanel, hackade valnötter, hackad mandel, hackade hasselnötter, russin, torkade tranbär, kokosflakes, chocolate chips, peanut butter chips, jordnötssmör, nutella eller vad som helst annat som faller i smaken. 

 

Ät och njut! 

 

onsdag 11 maj 2016 - 10:23

Avokadomacka

Hejsan! Tänkte att vi måste snacka lite avocadomacka här. Avokadomacka, avokadosmörgås, avocado sandwich, eller som det i Danmark heter; avocadomad, är ytterligare en av dessa så kallade hälsoklassiker som slagit igenom stort (andra hälsoklassiker jag skrivit om hittar du på taggen med samma namn).

 

Avokadomacka är inte svårare än namnet säger, det vill säga en macka/smörgås med avokado och variationsmöjligheterna är oändliga. I Danmark/Köpenhamn kan man knappt gå till ett enda café eller lunchställe där de inte skulle servera avokadomacka men det är alltid kul att se hur de gjort just sin verison. Mjukt bröd, rågbröd eller hårt bröd? Färskost, ost eller pesto? Ägg eller utan? Kryddor som chili, basilika, persilja, gräslök, lök, peppar, flingsalt eller något annat? 

 

Som ni kanske förstår så ÄLSKAR jag avokadomacka och så gott som vilken variant som helst slinker ner för mig. När jag gör dem själv hemma så brukar jag variera en del men just nu har jag snöat in mig på det här upplägget: 

 

Avokadomacka

Hårt bröd, som t.ex. surdegsrågknäcke

Philadelpia

Avocado

Gräslök

Chiliflakes

Örtsalt

 

image11 

Men som sagt så finns det säkert sju tusen olika varianter av den här smörgåsen. Här kommer lite inspiration på olika versioner från älskade Köpenhamns fantastiska utbud. 

image8

Original Coffes avocadomad kommer med persiljepesto och picklad lök, en av mina absoluta favoriter. 

 

image9

På Fars Dreng har du själva avokadon längst under och ost och stegt ägg ovanpå. 

 

image10

Bacchouse Cafés avokadomacka ser ut så här. Mums mums med massa chili!

 

image7

Och en version till från mitt eget kök, nämligen med surskorpor, passar också super!

lördag 30 april 2016 - 08:57

Jordnötskakor till mellanmålet

En återkommande utmaning i vardagen för många är att hitta på goda, nyttiga och mättande mellanmål att få i sig. Här kommer ett grymt recept på nötkakor som jag ofta brukade göra för ett tag sedan men insåg att jag glömt bort på sistone. Endast fem ingredienser och lätt att laga.

 

Nötkakor

4 msk naturellt jordnötssmör

4 msk mandelmjöl

 1,5 msk kokosflingor

8 st torkade dadlar 

1,5-2 msk vatten

 

Mixa ihop alla ingredienser och se till att smeten blir lite kletig (om inte så tillsätt liiite mer vatten). Mixandet underlättas av att jordnötssmöret är rumstempererat och inte kylskåpskallt. Forma sedan smeten med händerna till 8 st små platta kakor och placera på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Grädda kakorna på 180 grader i ca 10 min (eller tills kakorna blir lite gyllenbruna)

 

image10

image12

image11

 

Ät och njut! Som sagt, goda och mättande och två stycken kakor lämpar sig bra som ett mellanmål. 

torsdag 21 april 2016 - 17:16

Tomat- och sötpotatissoppa

Även om det egentligen är på hösten jag suktar efter soppor så vet ni, de funkar lika bra på våren. Det här är min absoluta favoritsoppa i middagsväg. Den är enkel att göra, mättande, och supergod! Receptet kommer från Tasteline och jag har gjort soppan så många gånger att jag säkert kunde göra den i sömnen. 

 

Tomatsoppa med linser och sötpotatis

1 gul lök

2 st vitlöksklyftor

400 g sötpotatis

1 msk olja

1/2 röd chili

500 g krossade tomater 

4 dl kokosmjölk

1/2 dl röda linser

2 st grönsaksbuljongtärningar

3 dl vatten

ca en kruka färsk basilika 

salt och peppar för avsmakning

 

Ta och hacka lök och vitlök och fräs de i olja i en (stor) kastrull tills de mjuknar. Finhacka urkärnad chili och tillsätt den. Skala och skär sötpotatis i bitar och ha i dem tillsammans med resten av ingredienserna. Koka i ca 15 min tills allt är mjukt. Ta kastrullen från spisen och mixa med stavmixer. Vid behov; späd soppan med mera vatten och krydda med salt och peppar. Klart att ätas!

image6

image5

image7

 

Som ni märker, lätt som en plätt och otroligt gott! Smaklig soppmåltid! :)

 

måndag 4 april 2016 - 14:30

Raw raspberry cheescake

Helgen är nu förbi men det kan ju faktiskt bra hända att det behövs lite gott i matväg också då vardagslunken kommer emot. Kör man på hälsosamma alternativ så får man ju dessutom njuta med gott samvete och tänkte därför ge recept på en perfekt efterrätt eller kaffetillbehör om man vill lyxa till det lite. En supergod och fräsch raw cake!

 image

 

Jag brukar ändå inte göra raw cakes så ofta eftersom jag tycker att mixandet är rätt jobbigt, och då jag ännu till mitt i processen denna gång läste att det till och med står i receptet "ha tålamod!" så var jag på väg att ge upp. Men det smakade nästan ännu godare då man visste att man varit tvungen att kämpa lite för det...;) Här kommer i alla fall ett supergott recept.

 

Raw raspberry cheescake

 

Botten: 

4dl valnötter

2dl dadlar

1 citron (skal från hela, saft från halva)

1msk kokosolja

 

Mixa alla ingredienserna till bottnen först. Börja med nötterna och ha sedan i resten. Det ska bli en jämn smet, som sagt ha tålamod! Tryck därefter ut smeten i en springform, ca 16-18 cm. 

 

Fyllning: 

2dl hallon (jag blandade frysta och färska)

5dl mandelmjöl

2msk chiafrön

3msk honung

2msk kokosolja

1msk citronsaft

2tsk lakritspulver

lite vatten enligt konsistens (ca 1/2dl)

 

Mixa ingredienserna till fyllningen. Tips: om du använder frysta hallon så ha i kokosoljan till sist annars fryser den lätt till klumpar i smeten. Bred ut fyllningen över bottenlagret och ställ kakan i frysen i någon timme. 

 

Översta lagret: 

2dl hallon 

1msk honung

3msk chiafrön

1msk citronsaft. 

 

Mixa alla ingredienser till det översta lagret oh bred ut detta på den frysta kakan. Ställ tillbaka kakan i frysen så den blir kall men om den står där längre så tänk på att ta ut den en stund före servering så det går lättare att skära den. Dekorera den vid behov före servering. Jag använde färska hallon och lite rivet citronskal. 

 

image3

image2

Kakan håller sig cirka 3-4 dagar i kylen. 

 

söndag 20 mars 2016 - 13:13

Laxbiffar

Jag älskar fisk och lax men ibland kan till och med det vanliga "lax-i-ugn" receptet bli lite uttjatat. Blev därför sjukt glad när det visade sig att det här receptet på laxbiffar (från boken Good Mood Food) var sinnessjukt gott och det har redan efter bara ett par gånger blivit en favorit! Asiatiska smaker med lite sting i och passar utmärkt att servera med en matigare sallad och någon kall sås. 

 

Jag måste dock tillägga här att mina biffar den här gången inte blev riktigt lika fina som de man ser i boken, men smaken är lika god! ;) Gick lite väl loco med mynta och koriander så de blev mer gröna än rosa men som sagt, gott och nyttigt hur som helst!

 

Laxbiffar

500 gram lax

1 gul lök

1 rödlök

1 msk färsk ingefära

1 röd chili

2 ägg

3 msk bovetemjöl

3 msk färsk koriander

3 msk färsk mynta

1 dl sesamfrön

kokosolja att steka i

lime till servering

 

IMG 2215

IMG 2209

IMG 2204

Mixa ihop alla ingredienserna förutom sesamfrön, kokosolja och lime.

Forma smeten till biffar, rulla dem i sesamfrön och stek i kokosolja på båda sidorna. 

IMG 2221

Gott gott gott!

onsdag 17 februari 2016 - 16:32

Raw balls

I min kostserie "hälsoklassikerna" tänkte jag i dag snacka raw balls. Enligt mig är raw balls fenomenala på alla sätt och vis. Man kan variera innehållet och smaken i all oändlighet, det går snabbt att göra dem, de håller sig bra i kylskåp, de är supergoda och innehåller massor med nyttigheter!

 

Raw balls är alltså förenklat sagt nyttiga kokosbollar. Vi skippar smör, socker och fyller dem istället med godsaker som dadlar, olika nötter, raw kakaopulver, kokosolja och så vidare. Som sagt, du kan ha i nästan vad som helst från din nyttiga hylla i skafferiet. Jag tänkte här ge ett exempel på en variant av raw balls som jag tycker är tusen gånger godare än vanliga kokos/chokladbollar.

 

Raw balls

12-16 torkade dadlar (kärnfria)

1 1/2 dl cashewnötter

1 1/2 dl mandlar

1/2 dl raw kakao

ca 2 msk kokosolja

ca 4msk kallt kaffe

ca 4 msk vatten

1 tsk spirulina pulver

en nypa vaniljpulver/flingsalt/lakritsrotspulver eller annan smaksättning

riven kokos att rulla bollarna i

 

Mixa ihop allt till en jämn smet. Här kommer egentligen det enda krävande med att göra dem. Du behöver lite tålamod och en bra mixer som klarar av att mixa både hårda nötter och dadlarnas krämighet. Det gör i och för sig inte så mycket om det blir kvar lite större nötbitar, det kan bara vara gott, men dadlarna vill man gärna ha helt mixade. Ta sedan och rulla till bollar och rulla bollarna i riven kokos. Ät och njut! Svårare än så är det inte.

image10

image11

(ps, receptet ger mycket fler bollar än så här men de äts rätt snabbt upp...) 

 

Raw balls är perfekta att ha hemma som nyttigt snacks, något energigivande att kasta i sig i brådska eller som något gott till kaffet. Bollarna faller också de flesta barn i smaken och i och med att de består av massa nyttigheter behöver man inte ha dåligt samvete för att man faller för deras bedjan om att få en chokladboll. :)

onsdag 3 februari 2016 - 10:16

Nyttig nougatmousse

Vad är inte bättre än att slänga ihop en chokladmousse när man börjar känna att man orkar stå på benen igen efter två veckors komaliknande läge. Och inte vilken chokladmousse som helst, utan en nyttig nougatmousse! 

 

Jag hade lyckan att få boken Good Mood Food (som jag tipsade om i det här inlägget) till julklapp och alla recept jag hittills provat har faktiskt varit riktigt bra. Så även denna mousse som alltså är bra för både kropp och själ, såååå god och superenkel att göra!

 

image5

 

Nougatmousse

2 mogna avocadon

4 msk (raw)kakao

3 msk hasselnötssmör (försök hitta så ren produkt som möjligt, alltså inte med socker i och INTE nutella)

2-3 msk honung (tyckte det räckte med ca 1 1/2)

2 1/2 dl kokos- eller hasselnötsmjölk

1/2 banan

valfria nötter eller dylikt till topping

 

Mixa alla ingredienser med en stavmixer. Ett tips kan vara att först mixa avocadon skilt för att se till att den blir riktigt slät. Ha sedan i resten av ingredienserna och mixa tills du får en slät och gärna lite luftig mousse. Det kan hända att du behöver lägga till lite mer mjölk beroende på konsistensen och den konsistens du vill åt. Lägg upp moussen i portionsskålar eller glas och ställ in i kylen. Dekorera före servering med någon trevlig topping, jag hade på hackad mandel. Ät och njut! 


image3

image2

image

image4

Nougatmoussen passar lika bra som dessert eller som kvällssnack eller mellanmål. Supergott oavsett när du äter den! Jag delade mängden på fyra så det ni ser i ett glas är alltså en fjärdedels mängd av receptet. Skulle därför hävda att receptet räcker till fyra rätt små portioner eller kanske ännu bättre till två ordentliga! ;)