söndag 2 juli 2017 - 23:50

SOMMARSTÄNGT

Jag tar en sommarpaus från bloggen, kanske en vecka eller en månad. Men nu njuter jag av att ta allt ut av denna sommar då vi får vara hela familjen lediga.

Ifall ni följa med mig så hittar ni mig HÄR på Instagram. 

IMG 6692

tisdag 13 juni 2017 - 23:00

The Fruhippa

Tillbaka till dagen som jag kommer att minnas för evigt - och fylls med en sån värme då jag tänker på hur fina vänner jag har!

 

Den första timmen av min fruhippa gick till att jag var supernervös och mådde illa - inte över att jag inte visste vad som skulle hända näst utan pga rädslan av att inte kunna äta och få migrän OCH förstöra hela dagen (jag är speciell, jag vet!). Så det var tanken att vi skulle på brunch, men ägaren till stället hade satt upp en lapp att det var stängt - så vi gick istället till Vohvelikahvila som annars är ett så mysigt ställe med goda sallad och våfflor. Jag klarade dock inte av att äta, men mitt sällskap njöt. 

IMG 5980

Efter underklädes- och bananshopping (random!) styrde vi kosan mot campingområdet och jag gissade rätt att vi skulle på SUP-kurs - alltså något jag har så velat testa! Dessutom hade tjejerna bokat den sötaste kursledaren åt oss (hahaha) som orkade tålmodigt hänga med oss ute på havet i ett par timmar. Killen på Safari Beach Rent lärde oss tekniken med SUP och det var ju inte alls svårt. Bara en massa kul, t.om att fälla sig helt bakåt ner i vattnet var bara skönt - med våtdräkt då. Två av mina kompisar testade på att stå på huvudet, och det klarade dom galant. Det var tyvärr lite överkurs för mig, men kanske nästa gång.. 

IMG 5976

IMG 5874

IMG 5967

IMG 5970

Efter suppandet blev det kaffepaus hos Malena och jag åt som en häst. Illamåendet och nervositeten lämnade som tur genast när jag klev i våtdräkten och fick göra något praktiskt. Tur det! Sedan var det igen dags att hoppa i bilen och fundera vart vi skulle näst. När vi svängde av riksåttan tänkte jag att kanske vi skulle åka till en av mina favoritplatser, där jag endast varit en gång tidigare på bröllopsfest. Och rätt hade jag, för vi skulle övernatta en natt på Glasbruket - alltså mina vänner kunde inte ha hittat ett bättre ställe. Jag bara älskar stället och de fina husen!  

IMG 5860

Senare anlände flera vänner och jag blev alltid lika rörd av att se alla. Fick också se videohälsningar på alla de som inte kunde närvara och jag grät som en liten flicka av alla de fina videon. Vi åt gott och satt länge i jacuzzin. Och SKRATTADE. Det var nog främst de vi gjorde hela dagen, kvällen och natten. Dagen avslutades med att få krypa i en skön säng brevid en bästis och vakna nästa morgon till en lyxbrunch!   

IMG 5849

IMG 5891

IMG 2

IMG 5940

IMG 5961

 

Jag är en lycklig kvinna som har så fina och omtänksamma vänner i mitt liv. TACK x 1000 - Ni är bäst! Och nu måste vi ju bara ordna en ordentlig bröllopsfest!

 

söndag 11 juni 2017 - 23:35

TOTALT ÖVERRASKAD!

På torsdagmorgon var jag smått stressad då mannen i huset hittade på allt annat än att titta efter Luka - för jag hade planerat att få mycket gjort på förmiddagen, för att sedan kunna njuta av det fina vädret. På kvällen var det tänkt att mina före detta jobbkompisar från mödrahemmet skulle komma och hälsa på mig. Tillbaka till torsdagmorgon då jag bakade och stökade på i köket medan jag fick genom fönstret syn på min kompis Alina med en snorkel på huvudet. Jag tänkte först att okej, att vi skall tydligen på spontant strandbesök med barnen - men sedan då jag såg en min annan kompis ligga i gräset blev jag ytterst fundersam. Gick ut på terassen och hörde JVG's "Pienissä häissä" dunka och såg fyra av mina vänner som var klädda i simdräkt. Jag var helt stum och fattade inget. Tog så länge förrän jag fattade att det var min fruhippa det var frågan om (vi gifte ju oss i smyg i fjol). Då var det bara att packa väskan och hoppa med på en av mina bästa dagar i mitt liv. Mera om det imorgon!

IMG 5819

Här lyckligt omedveten om följande dags äventyr. Jag tror inte jag varken skulle ha klarat av att köra ett sent träninsgpass eller sova något natten innan. 

måndag 5 juni 2017 - 22:30

Utomhusträning check!

Idag var det dags att korka årets första utomhusträning, och där kring kl. 10 susade min träningsbästis Malena och hennes dotter in på vår gård. Det var bara att sätta minstingen och sova, de äldre barnen på trampolinen och musiken på. Jag älskar så att få träna utomhus när man har utrymme och kan andas ordentligt frisk luft (ogillar starkt trånga och varma gymsal). Dagens träningsprogram var ju klart gjord av Kayla Itsines och det var dags för vecka 1 med ben & cardio (pga av en paus i tränandet). Så skönt att träna när det står exakt vad man skall göra och hur länge - man behöver inte sätta energi på något annat än att träna. 

Dagens träning gick över förväntan. Tydligen får man muskler med att gå och bära på 9 kilos klimp och med alla dessa vagnpromenader. Visst var det några avbrott under träningen när barnen gnabbades över nått, men vad annat kan man förvänta sig av fyra - och femåringar. 

Kanske jag har glömt nämna att jag satt mitt gymkort på paus ända till oktober, just för att jag kan på sommaren träna ute och hemma (intresseklubben antecknar flitigt). Och för att se i september hur det blir att kombinera dagis, fulltidsjobb och ett deltidsjobb - och träningen då. För har mina aningar om att det kommer att vara lättare att träna hemma, men tiden får visa. 

IMG 5760

lördag 3 juni 2017 - 23:20

FEST FEST FEST

För 13 år sedan blev jag student, och jag kommer ännu ihåg den dagen med glädje. Så otroligt skönt att bli klar med gymnasiet och få den efterlängtade vitsvartamössan. Fastän jag sist och slutligen trivdes relativt bra i gymnasiet då jag tog så lite kurser jag kunde och hade alltid håltimmar med mina bästisar eller min dåvarande pojkvän. Det var easy livin' de minsann! Min studentfest var så rolig, speciellt när jag hade massor av kompisar som var ett år yngre än mig, och de kunde ju klart komma och fira mig. Ja och kvällen, natten och allt var så kul. Och jag hade två klänningar, en för studentdimissionen och sedan en för festen - och tyckte det var så coolt. HAHA!

Idag har vi då varit och fira två lite yngre studenter. Jag for iväg ensam med barnen, då mannen i huset har fått sommarlov och var/är ute på galej. Lite sen i starten blev vi när Luka passade på att maratonsova så att jag hamnade att väcka honom kl. 16. Men vi hann umgås vid första stoppet och äta sååå god mat och ljuvliga tårtor. Med nöd och näppe hann vi till andra festplatsen för att säga grattis och vinka hejdå åt studenten. 

Trevlig lördag och bra början på vårt sommarlov!

IMG 5715

fredag 2 juni 2017 - 15:00

Det här med att träna

Veckans Sevendays tema är TRÄNING - och det hör ju till en av mina favoritsaker här i livet, så lets go!

 

Träning för mig: en väldigt viktigt del av mitt liv, eftersom jag mår mycket bättre när jag kan träna. Och är helt enkelt en mycket mera trevligare typ när jag tränar. 

 

Min favoritträning: är ju helt klart Kayla Itsines träningsprogram. Jag har sagt det förut och gör det igen - det är bara för bra, och så otroligt beroendeframkallande. Drömmer om att få ordna uteträningsevenemang med programmet och bra musik. 

 

Det bästa med att träna: Att märka att konditionen och styrkan blir bättre. Känslan efteråt är ju också ganska okej!

 

Det sämsta med att träna: Då jag har mina dåliga dagar, när det känns så segt att träna. 

 

En sport jag skulle vilja pröva: SUP SUP SUP bland annat - har en massa som jag skulle vilja prova på. 

 

En träningsgren jag inte förstår mig på: Förlåt Thomas och dina fina vänner, men golf! Jag borde ju inte ha någon åsikt i och med att jag har aldrig testat att spela en golfrunda. Det känns bara så lång utdraget, jaaa det är det rätta ordet. 

 

Därför tränar jag/tränar jag inte: Som jag skrev tidigare, för att må bra och inte bli lat - haha. 

 

Mina träningsmål: Bli starkare och snabbare (låter som om jag vore en löpare). 

 

IMG 3953

torsdag 1 juni 2017 - 23:20

MORKKIS

Jag har haft lite morkkis över mitt tidigare blogginlägg om att stiga ur sin bekvämlighetszon (de heter kanske att stiga UT ur..). Där jag skrev bland annat 1) jag är kanske trygg i mig själv 2) att jag insett att jag är modig trots allt. Och det är nummer två som jag har morkkis över. Så morkkis! Att jag här på bloggen (dock min blogg) kommit ut med att jag tycker att jag är modig. Så anti-finländskt att bara komma hit och skryta om sig själv. Hade nästan lust att redigera inlägget efteråt när jag läste det med tid och tanke. Meningen var ju inte att lyfta fram mig som modig och HÖGmodig i texten - utan det var bara en parentes som sist och sluligen kanske var en onödig sådan i tanke på följderna. Följderna för mig själv och att jag funderat IGEN på vad andra tänker. Jag som skulle sluta med sånt, eller försöka åtminstone.

Det här inlägget är så motstridigt med nr.1 - att jag är trygg i mig själv. Haha, säger jag bara. Men kan vi inte bara leka att det är heeelt okej att vara finne och skryta lite på sig själv?

IMG 5048

 

onsdag 31 maj 2017 - 10:00

Läget med Luka, the one and only

Numera har vi en tiomånaders typ hemma hos oss och jag kan intyga er om att det är inte många lugna stunder tillsammans med honom. Men hallo, Luka håller ju på att upptäcka hela världen och då behövs det ju fart och fläng. Han älskar att bli jagad och skulle vilja springa iväg om han bara kunde, men han kryper i raserfart när vi leker att vi jagar honom. Han ogillar starkt vår gräsmatta och börjar genast gnälla ifall man sätter honom och sitta i gräset. Hör han ljudet att man öppnar diskmaskinen, utedörren eller tvättmaskinen kommer han i illfart och "hjälper" till. Han går med stöd och har tagit några ynka steg. Är väldigt busig av sig, men inte så konstigt då han har så busig familj. Han är inte blyg och gillar de flesta, men mamis är han minsann - om jag är på plats annars går det hur bra som helst. 

Varje gång Luka har blivit friskare här under sina alla öroninflammationer har han utvecklats massor. Stackars liten som varit så sjuk hela tiden (tur är det ju inget allvarligt) men tråkigt att se honom lida. Han är fortfarande jätte känslig mot allting nytt i matväg, så vi tar det sakta men säkert. Just nu känns det som om han kommer aldrig att lära sig äta annat än 4 månaders babysar puré - men jag har helt enkelt tagit den lätta vägen bara för att han skall få i sig mat och få sin vikt uppåt. Det är ju inte så hejsan att äta eller dricka med konstant sjuka öron. Men Luka tycker om att plocka i sig själv mat, bl.a melon, majsbågar och gurka medan grynost och ägg not so much. 

Luka, vår Luka, så otroligt ljuvlig och bestämd. Och han som har den finaste storebrodern, som orkar vara så mån om sin lillebror. Kommer att bli en så fartfylld sommar med vårt radarpar. 

IMG 5041

Tandlös är han dock ännu, lite småroligt!

tisdag 30 maj 2017 - 22:30

Att stiga ur sin bekvämlighetszon

Jag har nästan hela mitt liv varit en sådan som funderar och analyserar sönder varje steg eller handling jag gör. Grubblat över vad andra tänker och tycker. Tänkt hundra gånger att TÄNK OM jag gör ett snedsteg, misstag - ja helt enkelt koncentrerat mig på det mera negativa. För det skulle ju vara så hemskt om JAG skulle göra bort mig. Jag har alltid ändå varit en sådan som går min egen väg, trots alla funderingar och tvekande. Kanske jag har vågat för att jag vet att min man, min familj och mina bonusfamiljer samt att jag vänner som finns där och stöttar/peppar mig i mina val. Kanske jag trots allt är ändå relativt trygg i mig själv?

Tänk om jag aldrig hade vågat börja studera socialt arbete, göra slut med min fd. pojkvän, bytt jobb MÅNGA gånger, börjat blogga för Sevendays eller börjat på mitt nya jobb. Jag skulle aldrig ha träffat de fina människor jag känner idag. Jag skulle aldrig ha lärt mig så mycket om mig själv, om jag skulle ha stannat i det "trygga". Att stiga ur sin bekvämlighetszon kan vara så fruktansvärt hälsosamt ibland - nu menar jag dock inte att ni skall skilja er, säga upp er från jobbet, flytta till Sibirien. Eller varför inte om det gör er lyckliga. 

De senaste två månaderna har jag lärt mig massor om mig själv och hur jag fungerar. Det har inte varit lätt alla gånger att stiga ur det där trygga (och ibland tråkiga) jaget - men kan ju inte säga att jag har ångrat mig en endaste gång när det gäller alla de beslut jag gjort tidigare. För måste faktiskt erkänna att det känns bra att nu kunna själv inse att jag är ju faktiskt modig, för det finns många som påpekar det nu som då " Du är så modig, du var så modig". Men jag har inte förstått det tidigare själv, men nu klappar jag mig snällt på axeln och konstaterar "Där satt den". 

Jag känner mig mera levande och energisk trots vardagsrumban med alla kryddor. Jag känner mig lycklig och tacksam över det jag har. Och försöker faktiskt leva mera i nuet och lite mera utanför min bekvämlighetszon. Jag har massor med drömmar, och utan de kommer vi ingen vart. Utan vi stampar på stället och om vi är nöjda är det väl helt okej. Ofta är det ju ändå vi själva som måste ta det där första steget för att få en ändring på en viss situation. Det jag har främst lärt mig efter Thomas arbetsolycka ifjol, är att livet är för kort för sönderanalysera allt och nöja sig med mindre. 

Så dagens råd till dig, ifall du velar fram och tillbaka över något litet eller större beslut. Ta chansen, för jag lovar du kommer åtminstone att lära dig en massa nytt om dig själv. Så varför inte och vad skulle vara det värsta som skulle kunna hända? Och vad skulle kunna vara det bästa? 

38abae8d4e531bace0bf1a699454ba02(Bild härifrån)

måndag 29 maj 2017 - 11:30

Det här med barnförsäkring

Ibland funderar jag att är det någon vits att betala en hel massa pengar på barnens försäkringar, eftersom med Liam har vi inte en endaste gång behövt använda den (tur det). Luka har däremot varit väldigt mycket sjuk i förkylningar och x antal öroninflammationer. Och försäkringar är ju till för att TÄNK OM, och ifall det fakiskt skulle hända något. Tur har vi ändå bra vård i Finland, så det behöver man ju inte i alla fall vara orolig över - fastän man skulle vara utan försäkring. Annat är det i USA. 

Nå Luka har ju igen öroninflammation, och senaste antibiotikakuren tog slut igår - och nu väntar vi på remiss till öronpoli. Hela våren har han haft dubbelsidig öroninflammation, och tre antibiotikakurer har han nu bakom sig. Har tappat räkningen om hur många gånger vi varit till läkaren med honom och att det där har konstaterats alltid samma sak, att han har öroninflammation. En gång har vi varit till en privat läkare iom att jag var sent ute på en fredag förmiddag, för att få tid till hälsovårdscentralen - annars har vi använt oss av den kommunala hälsovården fastän vi har en sjukförsäkring åt Luka. Orsaken är väl att vi tycker att det fungerar rätt så bra på den kommunala sidan. 

Idag satt jag in på försäkrningsbolagets sidor för första gången alla de kostnader som uppkommit pga av alla dessa öroninflammationer. Vårt försäkringsbolags egna sidor är så lätt använda och det var så enkelt att skriva in alla kostnader. Och vet ni, jag hann just och just trycka på sänd och fick GENAST beslut och summan på det som skulle betalas åt oss. Alltså vilket snabbt agerande, jag måste t.om läsa det två gånger förrän jag fattade att beslutet var redan gjort - och inga kvitanser behövde jag skicka in. Tydligen väldigt lätt när det gäller vanliga övergående sjukdomar. 

Vad kan vi konstatera? Ja, försäkringar är väl bra när man behöver dom. 

 

IMG 5313