måndag 27 mars 2017 - 08:30

En liten en

Som jag redan igår nämnde var vi alla sjuka i magsjukan, så även Luka. Inte alls trevligt med en liten en som är sjuk. Luka har de två senaste veckorna varit extra gnällig och verkat som om han har haft ont. Så i fredags fick jag en dejour tid till läkaren, för att visa upp Lukas öron - det visade sig att han hade tydligt öroninflammation i båda öronen, så inte konstigt att han har varit ledsen. Undrar bara hur länge han har haft det, för jag har ju länge redan funderat om han har öroninflammation eller om det är de kommande tänderna som bråkar. Nå, hur som helst har han antibiotikakur nu som skall hoppeligen bita. 

Här snart skall vi bege oss på promenad mot rådgivningen. På agendan är 8 månaders läkarkontroll, men Luka lär inte ha gått mycket upp i vikt efter all sjukande och matvägrande. 

IMG 3893

söndag 26 mars 2017 - 21:59

NÅJAA!

Jag kan konstatera att den här ofrivilliga men välbehövliga pausen från allt som heter blogg är härmed avslutad. Vinterkräksjukan tog oss alla med storm och vi har varit isolerade i nästan två veckor. Att vara en längre tid inomhus tillsammans 24/7 där vi turvist varit sjuka rekommenderas ej - inte för att det är något man kan bara så där välja. Efter all sjukande kan jag också konstatera att det gör mig inte till en bättre förälder eller fru - och har stundvis haft lust att packa väskan och ta första flyget till ett varmt land. 

Nu har vi fått vara friska i några dagar och livet ler igen. Orken, energin och våren har hittat hem igen, och det känns så fruktansvärt skönt. Välkommen hem säger jag bara! Och jag gillar min familj och vårt hem, som inte är längre sunkig efter all skurande.

Nya tag, nya tag och april har mycket roligt att bjuda på. 

torsdag 16 mars 2017 - 21:30

Det där med sömnskola

Att få sova en hel natt är ett minne blott, eller visst gjorde jag det kanske för ett år sedan. Jag vet att det finns de som ligger sömnlösa eller vakar av olika orsaker under flera års tid, men det gör ju inte min nattsömn bättre. När Liam föddes 2012 började han snabbt sova hela nätter och vi flyttade honom i eget rum vid 5 månader ålder (hjälp!). Liam har oftast varit en som sover bra nattetid, bara han får tag i sömnen. Luka däremot har aldrig lärt sig att somna själv, utan jag har varit mycket mera "lat" när det gäller hans nattsömn. Främst för att jag har tyckt att det har varit mysigt när han sover brevid mig. Han har nästan alltid fått hjälp med att hitta sömnen, med andra ord vaggas han till sömn. Eller ikväll somnade han genast efter att jag gav kvällsmjölken och så flyttade jag honom i hans säng. 

Orsaken till att jag (vi) inte orkat ta tag i hans nattsömn är att det oftast tagit några minuter att vagga honom till sömns, men nu på senare tiden har det tagit längre. Liam lärde sig ganska snabbt att somna själv, vilket vi gjorde med hjälp av en egen version av sömnskola. Vissa tänker kanske att varför kan vi inte fortsätta i samma stil, och visst kan vi det - men jag vet att det kommer bara att bli svårare för Luka att hitta sömnen destu äldre han blir. För tillfället sover han början av kvällen/natten i egen säng och senare brevid mig när jag helt enkelt inte orkar få honom att somna i egen säng. På natten känns ju allt så fruktansvärt tungt, hua. Jag vet att jag skulle sova mycket mycket bättre av att han skulle sova i egen säng och senare i eget rum. 

Åsikter om sömnskolans vara eller inte vara finns säkeligen, men jag hör gärna era synpunkter och hur ni har gått tillväga. Och ni som "sömnskolat" era barn, så i vilken ålder har barnet då varit? Det finns ju inte ett enda rätt sätt utan alla måste göra som det passar den egna familjen och det egna barnet. Jag vill nu bara få lite bättre nattsömn, då jag vet att det borde vara möjligt - speciellt genom att lära mitt barn att själv få tag på sömnen.

Beställde faktiskt den här boken och hoppas på praktiska tips, sedan när jag är mentalt förberedd på att börja ta tag i det.

FullSizeRender 12

Och jag lovar, det kommer en uppdatering sedan hur det går för oss.

onsdag 15 mars 2017 - 15:05

Nu är jag redo

Okej okej, nu är jag också redo på att våren kommer - eller visst orkar jag ännu ifall några soliga minusdagar med snö skulle erbjudas. Men det här snöslasket kan vi gärna hoppa över. Konstigt nog glömmer jag (vi?) att den här tiden på året kommer också med de härliga kurakläderna och leriga och våta skor. Idag påväg till butiken var femåringen hur lycklig som helst - fastän han sade i något skede att han önskar att sommaren skulle komma. Ännu lyckligare blev han när han märkte att det var översvämning under bron, och vi kunde inte ta en annna väg iom att det skulle ha blivit mycket längre väg. Tur hade jag mina vattentäta vandringsskor för annars skulle jag ha varit genomvåt. 

Och så en påminnelse till mig själv - boka en resa till mars 2018!

IMG 3708

IMG 3712

tisdag 14 mars 2017 - 22:30

Vitamincheck

Här idag då jag och Luka var på kompishäng kom det på tal om vitaminer på bruk. Vilka vitaminer skall man försöka komma ihåg att äta? Och skall man ens äta nått, eller kan man få allt behövligt från kosten? Jag äter dagligen mina vitaminer på burk, och är lite nojig ifall jag glömt att ta dom, speciellt Betolvex (B12) som jag har ätit redan i några år, förutom under graviditeten. Jag tror att B12 får mig att vara lite piggare än vanligt. Multivitamin, B12 och mjölksyrebakterier tar jag på morgonen, och magnesiumcitrat på kvällen. Omega-fettsyror har jag tidigare ätit, men det har lämnat av ren lathet. 

Nu vänder jag till er, ni som vet och kan. Hur tänker ni angående vitamin på burk? 

 

IMG 3699

måndag 13 mars 2017 - 10:00

Pressen på att vara utomhus

Jag har en del måsten som skall göras eller hända för att det skall vara en lyckad dag i mina ögon. Alla har vi väl våra egna definitioner på vad som gör en dag bra och lyckad, och uppfattningarna kan vara väldigt olika. En av mina största och viktigaste måsten är att vara utomhus - jag anser alltså att man/vi borde vara utomhus varje dag och att inte vara det känns misslyckat. Visst, är vi sjuka eller om det faktiskt spöregnar utomhus kan jag med gott samvete stanna inomhus. Men mitt dåliga samvete gnagar verkligen om det är helt okej väder och jag har inte alls varit utomhus. En timme räcker helt klart för att stilla mitt inre, och allt utöver det är bara plus. Det är nästan som om jag tror att jag får en massa pluspoäng för att jag är utomhus. Men faktiskt så njuter jag av att vara ute och njuter av att se att Liam tycker så om att leka utomhus. 

Min man är väldigt insatt i den här sidan av mig - och varje helgmorgon "väntar" han bara på att när kommer de magiska orden om att vi skall gå ut och göra nått. Det kan vara parken, promenad eller att bara vara på gården. Men UT skall jag, för att sedan med gott samvete vara inomhus. Det låter kanske som om det är en liten stressmoment, och inte så liten heller men det är väl en del av mig. Har på senaste tiden funderat att varför beter jag mig på detta sätt - och har kommit fram till att jag behövde inte söka länge. Utan anledningen till det här fanns väldigt nära, nämligen min kära pappa. Han har precis samma egenskap, tror jag i alla fall för han frågar varenda gång han ser Liam "Har du varit ute idag?" Och om inte, så blir det en massa himlande med ögonen. Min fina kusin äger också samma egenskap, så de kommer väl från våra farföräldrar. Sist och slutligen är det här ju inte så dålig egenskap, för vem mår inte bra av att vara utomhus och röra på sig?

Så om ni nångång kommer och hälsa på oss, och jag blir efter en stund rastlös beror det helt klart på att jag inte varit utomhus. OCH MITT BARN HAR INTE VARIT DET! Och nej, jag bryr mig inte om vad andra gör och kunde inte bry mig mindre om ni sitter en hel vecka inomhus - gör det bara men frisk luft kan faktiskt vara helt okej. 

FullSizeRender 10

FullSizeRender 11

I helgen fick jag en massa pluspoäng (av vem kan man fråga sig?). Hela lördagen och söndagen gick till att vara utomhus. LJUVLIGT så det går inte att beskriva. 

Någon annan som känner igen sig?

söndag 12 mars 2017 - 21:50

Ifall ni tänkte åka till Simpsiö

På lördagmorgon fick vi ett samtal från Vasa och vips var vi påväg till Simpsiö för att åka slalom. Jag har lite svårt att vara spontan när det gäller lite längre resor och dessutom ha barnen med. Men konstigt nog var jag ganska cool med att packa alla tusen saker man skall ha för att åka iväg på en dagstrip vintertid och med en 7 månaders typ och femåringen. Visst var det lite stress att få med packat allt och Luka som hatar att bli påklädd. Jag hade aldrig tidigare varit i Simpsiö så var inte alls bekant med stället och hur det fungerar att vara där med ett blöj- och flaskbarn. Jag är inte känd för att vara väldigt easygoing utan vill gärna planera lite i förväg saker och ting. Men vi gick all in och hade noll förväntningar. Inga förväntningar över att vår nu som då trotsiga femåring skulle ens åka slalom - man vet aldrig på vilket humör han är och han hade aldrig ens tidigare åkt slalom. Vi tänkte att vi kör den 1,5 timmes långa bilvägen hem ifall det visar sig vara mindre lyckat.

IMG 3630

Väl framme fick vi träffa vår guddotter med familj och det var perfekt med sällskap av dom. Både mannen och femåringen var taggade att åka slalom, så dom hyrde utrustning och tog en 4 timmars biljett (tror hela kalaset blev 74 e). Tänkte då att fyra timmar skulle vara alldeles för lång tid, men det visade sig senare nästan vara för kort tid. Luka som hade sovit halva vägen började närma sin lunchtid, och då visade sig att cafeterian var stängd. PÅ EN LÖRDAG? Andra alternativet var restaurangen som låg högst opp på backen på ungefär 2,5 km promenadavstånd. Testade istället på kall mat och kall mjölk - inte så lyckat men tänkte att han äter sen då han är vrålhungrig. Så han somnade istället och vi fortsatte njuta av att se våra barn (och män) njuta.

IMG 3600

Allt gick över förväntan och det var en så rolig dag - speciellt när Liam fattade så tycke för att åka slalom och var så duktig för att vara första gången i backen. Han ville också i stora backen flera gånger. Vid lunchtid bestämde jag och kompisen Elin att vi skulle promenera med barnvagnarna till restaurangen på toppen. Navigatorn visade troget vart vi skulle gå men med barnvagn rekommenderar jag att man väljer att ta bilvägen istället. Vi var helt klart offpist med barnvagnarna, men vi fick i alla fall en ordentlig backträning - har haft riktigt träningsvärk idag. Och väl uppe fanns det bara tiotals trappor till restaurangen och då slalombacken som vi fick lov att dra vagnarna uppför  - så vi var lindrigt sagt svettiga när vi var framme. 

IMG 3609

IMG 3610

Lunchalternativen var lite sådär, men alla blev vi väl helt mätta och belåtna. Nästa gång blir det nog att ta med egen mat och det fanns ställen att grilla korv och dylikt. Är så imponerade på barnen hur dom orkade så bra och vår minstingar som var så nöjda och belåtna. Och inte kan man väl klaga på oss föräldrar heller. Lyckad dag helt enkelt!

Men om ni åker till Simpsiö så skall ni ta i beaktande att det är inte det lättaste att färdas med barnvagn och att det finns inte skötbord. I restaurangen fanns bara en barnmatstol. Men annars kan jag nog inget annat än rekommendera stället för barnfamiljer. 

fredag 10 mars 2017 - 22:20

Träningsiver

Här har jag nu i en timme suttit nerkrypen i soffan och uppdaterat min Spotify. Nu är min spellista på träningsmusik uppdaterad och träningsivern kunde inte vara större. Jag hoppas att jag har nu bakom mig min tre månaders ofrivilliga träningspaus och nu är det nya tag. Nya tag i långsamt tempo och mycket tålamod, så jag inte igen tar i för hårt och blir kroniskt förkyld (såsom det har de senaste månaderna känt som). Att BRA musik (enligt mig då) kan göra så mycket, väntar riktigt på att få dra på mig träningskläderna och svettas. 

Gällande träningsmusik, skall det helst vara det där ganska nya - och jag tröttnar snabbt och uppdaterar ofta min spellista. Med andra ord har min stackars träningskompis inte alltid så lätt att hänga med i svängarna när det gäller mina spellistor. 

IMG 3592

 

Och ja, man får kommentera min spellista om det känns så.

torsdag 9 mars 2017 - 16:10

En 7 månaders typ

FullSizeRender 4

Vi har ju numera både en femåring och en sju månaders typ hemma hos oss. Dagarna går snabbt, likaså barnens utveckling. Måste väl erkänna att jag har fortfarande oifyllt Lukas babybok, och Liams är bara gjord så där halvfärdigt i all hast. Någon annan som känner igen sig?! MEN till saken, Lukas rytm och nuvarande utveckling:

 

 • sover sämre än tidigare och finns inte ens på kartan att han skulle somna själv
 • så Luka vaggas (i famnen eller vagnen) till sömns - ni kan vara lugna, har idag klickat hem en bok om sömnskola
 • sover början av kvällen/natten i egen säng, och sover sedan med mig i sängen
 • sover 2-3 dagspass beroende på när han vaknat, allt från halvtimmes till tre timmars sovpass
 • orkar vara vaken 2-4 h i sträck
 • har äntligen fattat tycke för gröt, vilket har resulterat i både magknip och bättre nätter
 • äter morgongröt, lunch, ibland mellis, middag och kvällsgröt + ersättning efter alla måltider
 • måste fortfarande luras med att ta flaska, och totalvägrar oftast. För tillfället är det Liams rum som gäller där han ligger på Liams bilmatta..
 • vatten, golvbrunnar (ÄCKLIGT) och spegeldörrar är stora favoriter förutom storabror Liam och hans alla leksaker då
 • ålar, och det gör han väldigt snabbt om han ser något intressant
 • är ofta i krypställning och gungar men har inte börjat krypa än
 • är lite blyg och en riktigt mamis

torsdag 9 mars 2017 - 08:50

Dagens göra

Här sitter jag med min tekopp och försöker hitta inspiration att börja städa inför morgondagens "husgranskning". Nej, vi skall inte sälja vårt hus utan vårt försäkringsbolag erbjuder gratis  omfattande kontroll av huset och det görs vart fjärde år. Själv är jag nervös att de skall hitta något, t.ex fuktskador eller dylikt. Inför imorgon skall alla golvbrunnar putsas, och fastän jag gillar att städa hör det här inte till mina favoritsysselsättningar.. 

Förutom städa skall jag försöka IGEN gå igenom Lukas kläder som blivit för småa. Typen i fråga somnade redan i min famn medan jag gick av och an här i huset och plockade. Så kan det gå när man vaknar tidigt. Tack vare vår tidiga morgon har jag ju massor med tid, så kanske jag hittar även inspis att sätta mina gamla kläder å säljas på FB-loppis.

FullSizeRender

Förra veckan fick jag städat och rensat mitt klädskåp - en stor Ikea kasse blev fylld med gamla kläder och en stor hög gick rakt i roskisen. Jag som trodde jag hade bra ordning i mitt skåp, men nu är det i alla fall harmoni i mitt skåp, eller nått..