lördag 18 februari 2017 - 11:25

Radhuslägenhet till salu i Vasa!

Mina kära svärföräldrar (eller svärmor och hennes man) skall flytta, så nu har ni möjligheten att köpa en fin och ljus radhuslägenhet i Brändö. Den är en fyrarummare med kök och bastu och 120 m2. En liten gårdsplätt har den också. Nära till centrum men ändå nära vattnet. Perfekt läge med andra ord. Kolla in mer info och mera bilder & video på Kiinteistömaailma

ass4qjpsx4db353amvb4uxpyn

m154c4ttu8k8vjam2qq13l4gb

o6vnstm0b2grp5wm9t3pk9gkf

70n90is0lhd8ngqkbcmphh5w1

2dbcfo8lqcb31m5kc2sh47ub1

fredag 17 februari 2017 - 13:55

Barnbokstips

FullSizeRender 11

 

Mauri Kunnas "Hundarnas Kalevala" har blivit vår snart femårings storfavorit när det gäller böcker. Han vill nästan att vi skall läsa den varje kväll, och lång är den ju så tar ungefär tre kvällar att läsa igenom den. Liam fick ärva den av sin kära faster Sara, så tack till henne (hennes nagellack pryder också pärmen, haha). Den andra boken av Mauri Kunnas hittade jag på bibban för 50 cent, inte alls dåligt det. Så det var dagens tips på barnböcker. 

fredag 17 februari 2017 - 09:20

MATINSPIS för helgen

Det är fredag och helgmyset börjar närma sig. Huset är kanske städat eller inte och maten för helgen borde inhandlas. Nu som då dyker total noll inspiration för att kocka något gott till helgen, så kommer därför att dela med mig av lite matinspis. Det mesta är relativt lättlagat och gott dessutom! Tyvärr har jag inte recept på allt, utan det flesta är bara våra egna påhitt (främst mannens..) - men ifall ni vill ha närmare beskrivningar så hojta till!

 

Getostbroilerpasta med rostade pinjenötter och rucola 

FullSizeRender 9

 

Parmesan-batatfranskisar med broiler i sås

FullSizeRender 10

 

Heidis godaste pizza med lufttorkad skinka, champinjoner, mozzarella och vitlök. 

//Min favoritpizza och bra att bjuda på fester och dyl. 

IMG 4101

 

Hederliga och lättlagade tortilla

IMG 4187

 

Broilersallad och kanske med en god dressing

IMG 7258

 

Nachogratäng

//Vår alltime-favorit mat, som man alltid äter för mycket av.

IMG 7696

 

Hemlagade hamburgare

IMG 8876

 

Kyckling med bacon och penne 

IMG 9486

 

Världens godaste sparrisrisotto

// har aldrig själv gjort det, utan min systers sambo får ta äran! Tidskrävande kanske.

IMG 8651

 

Eller så kan man alltid köra på Mäccis eller Kotipizza!

torsdag 16 februari 2017 - 10:40

Ni vet kanske känslan

När man har en sex månaders gammal baby som har oerhört (betoning på oerhört!) svårt att dagtid somna inomhus och famnen är det enda stället där han somnar. Efter tionde gången då du satt ner babyn i sängen och han för en gångs skull vaknar inte vettskrämd och börjar skrika. Du tar försiktigt bort dina händer och skall just smyga bort från sovrummet. Du småmyser redan åt tanken att babyn äntligen somnade och du skall få slänga dig i soffan en liten stund efter en dålig natt. DÅ leker det äldre barnet så högljutt (fäller alla sina tusen leksaker utanför sovrummets dörr - känns det som om) så att det yngre barnet vaknar.

Då är det bara att börja från början. Oh joy! 

 

baby doesnt care(bild härifrån)

onsdag 15 februari 2017 - 16:30

Det visste ni kanske inte om mig

Ni trodde kanske att ni visste det mesta om mig, men åh så fel ni har. För ni vet inte ens hälften, tur det kanske. Skenet bedrar eller jaa gör den det?! Hur som helst skall jag vara extra snäll med er, för igår var det ju ändå vändagen å allt. Så här kommer sånt ni inte kanske visste om mig:

 

  • har jobbat en sommar i Pernå på Kvarnuddens lägergård och hade the time of my life. Jobbade på köket och hade en väldigt sträng köksa som förman, men lärde mig massor och även om att festa.. Jag var då 16 år och alla andra var myndiga, så det var en smärre chock för oskyldiga mig, haha. 

 

  • Jag kommer från en tvåspråkig familj, där mamma är finskspråkig och pappa svenskspråkig. Har alltid pratat svenska med min mamma, och hon finska till mig. Konstigt nog ändrade jag språk efter att Liam föddes - så nu pratar jag bara finska med min mamma fastän jag aldrig trodde att jag skulle kunna byta språk.

 

  • jag har tidigare varit  förlovad och varit påväg att gifta mig. Bröllopsdatumet var bestämt, festplatsen bokad och brudklänningen köpt, men det kändes inte bara rätt att gifta mig med min ungdomskärlek. Det absolut svåraste och tyngsta beslut jag någonsin gjort, men har aldrig ångrat det. Jag förlorade då inte bara min bästa vän till sambo utan även kompisar och min andra familj. Tacka vet jag att allt är bra på den fronten i dagens läge.

 

  • har varit i Australien i sju veckor med två av mina bästisar. Behöver jag ens säga att det var livet det? Tanken var att göra min praktik där, men praktikplatsen visade inte vara riktigt min grej - så vi reste runt och njöt istället. Vi hann uppleva massor på dessa veckor bl.a. Australien Open och sommarhetta på Surfers Paradise och storstadsliv i Sydney. Hemresan var ett kapitel för sig när jag hamnade till sjukhuset i London.

 

  • har läst franska i 5 år och skrivit franska i studentskrivningarna (fick kanske B?) men kan inte ett ord franska - eller jaa je m'appelle Linda och je t'aime. Man kommer ju ändå långt med det.. Och tillsammans med franskagruppen var vi till Paris och där klarade vi oss galant på något sätt. 

 

  • när jag gick på sjuan blev jag fast för att ha snattat. Tog lite mera lösgodis i påsen efter att jag vägt påsen och satt prislappen på, kassatanten märkte sedan det här. Tror det var frågan om 1,5 mark. Väktarna kom, polisen hämtade mig (!!!) och måste senare med min mamma och prata med en socialarbetare!!!! Näppis-projektet var på gång här i stan och därför en massa dramatik. Och NI VET INTE vilken skam jag har haft över det här. Trodde påriktigt att jag skulle få en prick i brottsregistret och att min framtid var förstörd. Tur kan jag bara skratta åt det i dagens läge - och är faktiskt tacksam över att jag blev fast, för min ungdom var kanske därför relativt lugn. Och jo, jag är en socialarbetare i dagens läge. 

 

  • har bytt jobb relativt ofta, ungefär med ett års mellan rum. Orsaken har oftast varit att jag hittat eller blivit erbjuden annat jobb som varit mera intressant. Hemservice, utkomstödsenheten, barnskyddet, Vasa centralsjukhus, mödrahem och nu centralsjukhuset i stan. Rastlös själ mån tro? men nu har jag fast tjänst, för andra gången och skall försöka stanna där lite längre för trivs ju så bra. Positivt är ju klart all arbetserfarenhet man fått och att ha fått träffa en massa fina typer. 

 

  • trots min korta längd (158,5 cm) har jag under många års tid spelat volleyboll och beach volley. Började spela volley på sjuan och slutade när jag blev färdig med studierna. Beach volley har vi spelat en hel massa under somrarna och det är verkligen något jag så drömmer om att få börja med igen. 

 

IMG 1242

 

Några frågor på det?

onsdag 15 februari 2017 - 08:45

Dagens göra

FullSizeRender 8

Igår drog jag ut alla mina kläder i en hög i vardagsrummet. Högen blir förhoppningsvis mycket mindre efter dagens rensande. Det blir 1) spara-hög, 2) sälja-hög, 3) ge bort-hög och 4) slänga-hög. De som läst KonMari-boken vet att man skall enskilt gå igenom varje plagg pch fundera ifall de ger glädje eller inte. Jag lovar er, kommer dock inte att tacka varje plagg som jag slänger eller paja dem - det känns inte riktigt bekvämt för mig. Tur har jag två hjälpredor som hjälper gärna till!

tisdag 14 februari 2017 - 21:50

Vändag, alla dagar i året

IMG 2144

IMG 4586

IMG 2272

IMG 8555

IMG 1534

IMG 0761

IMG 8003

IMG 7216

IMG 8435

IMG 1555

IMG 2109

IMG 7279

IMG 7091

Love love love - vad skulle jag göra utan er? 

tisdag 14 februari 2017 - 12:00

Äntligen lite ordning och reda

IMG 3003Den där yngsta typen på bilden har ju sedan spädis varit en nattuggla och tog ofta natten först mellan klockan elva och tolv. Inget mig emot, eftersom det betydde att vi fick sova ut på morgonen. Inte kanske så roligt för Liam alla gånger, men han har inte klagat de gånger han har fått se på Barnkanalen medan vi sovit vidare. Här efter att Luka blev fem månader började han sova klockan 22 på kvällen, helt okej det också. Men har en längre tid tänkt att vi borde sätta lite ordning på hans dagsvilor, för att få honom tidigare i säng på kvällarna. Latmorsan här hej, som inte bara har orkat ta tidigare itu i det utan jag har så njutit av våra sovmorgonar. 

I helgen planerade vi Lukas dagvilor lite bättre och såg till han senast kl. 17 tar sitt korta och sista sovpass. Så nu har han några kvällar i rad somnat där kring kl. 20 och tar morgonen där kring 8. Imorse vaknade han halv åtta redan och man hinner ju med massor när man vaknar tidigare. Jag har t.om bakat och hunnit redan sova en kort päikkäre tillsammans med Luka - så skönt. Och kvällarna är en lyx för sig, bara vår femåring skulle få ro att somna på kvällarna igen. Jag skall njuta så länge den här rutinen varar, för snart lär väl nån utvecklingsfas eller tänder rubba den. 

Nu skall vi sticka ut på en promenad förrän jag skall börja tillreda kvällens vändagsmeny åt familjen. Tror det blir pulled pork med pita och batatfranskisar (Kiitos Heidi vinkistä!)

 

måndag 13 februari 2017 - 21:45

Du tunga, otäcka februari

IMG 3028

Snart är vi halvvägs i februari, en månad som brukar oftast vara trevlig med solsken, fastlagsbullar och sportlov. Man börjar piggna till och njuter igen eftersom man vet att våren och sommaren kommer trots allt. Morgnarna och kvällarna blir ljusare vilket medför mera energi och man inser att man igen en gång överlevde den mörka vintern. Ifjol förvandlades februari till en månad fylld med oro, hopplöshet och tacksamhet. 22.2.2016 är ett datum vi kommer att minnas livet ut. Jag kommer ännu ihåg så tydligt alla små detaljer från den dagen, men ändå känns allt så diffust och obeskrivligt.

En vanlig måndag i februari då jag satt vid köksbordet och kände mig duktig över att ha klarat av att skriva ett blogginlägg trots morgonens spysession. En timme senare ringer min telefon och efter det står världen stilla. Min man hade hamnat i en allvarlig arbetsolycka och där hade jag suttit och tyckt synd om mig själv och mitt gravidmående. Inre kaos och chock var de första reaktionerna, men konstigt nog blev jag inte alls handlingsförlamad utan tvärtom. Måndagen den 22.2.2016 måste ha varit världens längsta dag. I alla fall i mitt eller vårt liv. Så många frågor och så många tänk om. 

I dagens läge känns det ändå så overkligt, att hände det här faktiskt vår familj? Varför känner jag en klump i magen när årsdagen börjar närma sig? Är jag rädd för att samma känslor skall dyka upp? Är jag rädd att jag inte längre kan känna lika stor tacksamhet som då för ett år sedan? Är jag rädd att jag skall glömma och inte längre förstå att ta vara på det jag har? Man säger att människan har en tendens att glömma, på gott och ont. Jag kan väl ändå påpeka att jag inte längre hajar till när min telefon ringer, att jag kan tänka att det är bara nån tidningsförsäljare ifall ett okänt nummer ringer. Tacksam är jag, men inte på samma sätt - det är omöjligt att kunna känna likadan tacksamhet såsom då den februarimåndagen. 

Det här är väl ett av mina sätt att bearbeta det som hänt, händer och skall hända. Låt mig göra det här utan att ni känner smak av repetition eller daltande om samma sak. Februari kommer att bli en resa tillbaka, eftersom det känns som om det vore igår. Fastän det är snart ett år sedan, så kan jag inte förstå att tiden har gått så snabbt men ändå långsamt. Livet fick helt enkelt en paus då. 

söndag 12 februari 2017 - 11:10

Helgen hittills

IMG 2977En skön helg har det varit. Halva fredagen hade vi kompisar med barn på besök, så det var fullt upp med lek, prat och Mäccismat - en perfekt början på helgen. På lördagmorgon stack Liam med mina föräldrar till Vasa, för att övernatta hos sin kusin Sofia. Så det har varit en annorlunda helg nu när Liam har varit borta, känns så konstigt utan honom. Istället har vi fått ha vår hund Alba hemma hos oss, han som annars bor hos mina föräldrar (orkar inte dra den storyn nu om varför vår hund bor där). Så gårdagen gick till att Thomas lagade så god mat, batatfranskisar med parmesan och supersaftig broilersås, dagsvila, promenad och soffchill. 

Och ännu har vi hela söndagen framför oss. Vi kom nyss från en skön promenad med samtliga familjemedlemmar, har inte hänt under Lukas tid. Jag tänker mig god mat, skidskytte på tv och möjligtvis kompishäng på kvällen. Så skall jag också krama Liam länge när han väl kommer hem. Hade också tänkt att jag skulle börja rensa mina kläder och välkomna Kon Mari-andan tillbaka till vårt hus. Fick en liten svacka där efter den stora köksröjningen, men nu är jag taggad igen. TREVLIG SÖNDAG!