tisdag 23 augusti 2016 - 19:38

Att fixa före Taiwan + Kyrkpressenfie 11

14138974 10154339109310856 1410751823 o

Det här kan mycket väl bli den sista Kyrkpressen-selfien ni får se av mig eftersom mitt vikariat tar slut om några veckor. Jag har bytt rum! Nuförtiden delar jag rum med Christa i stället för att sitta ensam i ett stort rum längst bort i korridoren. Det är SÅ bra. Jag tycker om att dela arbetsrum, det känns både mysigt och proffsigt samtidigt.


Den här bilden togs efter en mycket intensiv dag på jobbet, för att döda tid före jag skulle traska iväg för att få mina vaccinationer. (Känns som att man måste lägga till en sådan klausul om man insinuerar bloggande från arbetsplats.)

Men nu är jag alltså vaccinerad mot Hepatit B och Japansk hjärnhinneinflammation, hurra! Som tur hade jag ett ganska bra vaccinationsskydd från min Indienresa 2011, annars hade jag ännu haft en massa andra sprutor att ta.

Sakta börjar det faktiskt sjunka in att jag ska till Taiwan i oktober. Det är så himlans mycket att fixa före det. Se bara:

X Flygbiljetter
X Reseförsäkring
X Vaccin mot Japansk hjärnhinneinflammation
X Vaccin mot Hepatit B
Ta reda på blodgrupp
Läkarintyg
Vaccin mot Tyfus
Praktikavtal
Lära mig mandarinkinesiska
Försöka få sponsorering

(Psst! Vill du eller din organisation sponsorera min missionspraktik? I utbyte kommer jag gärna och berättar om Finska Missionssällskapets arbete i Taiwan när jag återvänder till Finland på våren (Hur går egentligen ett fängelsebesök till? Visst har du alltid undrat om en sån sak?). Du kan sponsorera till exempel mitt blodprov som kostade 45 euro, eller ja varför inte slå på stort och sponsorera flygbiljetterna på 1000 euro :D? Mejla liisa.mendelin at gmail.com så reder vi ut det! Oavsett summa så kommer jag och berättar ALLT, med bildspel OBS.)

Kopiera mitt pass
Göra en reseanmälan till utrikesministeriet
Kolla om mitt bankkort funkar i Taiwan, kääk, om inte: åtgärda
Fixa visum
Kolla om mitt telefonabonnemang funkar i Taiwan
Gör en Facts about Finland-presentation
Tänka ut gåvor till handledare och andra hjälpsamma typer
Packa
Övertala Rabbe att komma på besök till Taiwan

Gaaah, det är ett heltidsjobb att fixa sånt här! (Samtidigt som jag ju förstås är djupt privilegierad som har möjlighet att få göra den här otroliga resan.)

Har du varit i Taiwan, eller Kina? Berätta något om det, jag slukar alla stoorin med hull och hår!

tisdag 16 augusti 2016 - 19:37

Ett bildregn och en lovsång till Humlefestivalen

I morse låg jag länge i sängen och scrollade genom en massa some-flöden. Folk har haft det så roligt i helgen! Det har varit flow-festival i Helsingfors och Vasa open air (med the cardigans, weeping willows och manic street preachers!) eller så har folk varit på fina skogsvandringar. Trots att andra verkar ha haft det så bra så kände jag noll avundsjuka, för vet ni, jag har själv haft det så otroligt bra i helgen. Det finns nämligen inget jag hellre skulle ha gjort än vara på lilla mysiga Humlefestivalen i Monäs utanför Nykarleby.

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.18.45

 

De senaste åren har jag noterat att arrangörerna av Humlefestivalen verkar ha fått ett ryck: ny energi, nytt engagemang. Dit borde jag åka, har jag tänkt många gånger – utan att det blivit av. 

Men i år fanns festivalen inskriven i kalendern långt före, eftersom jag skulle medverka i programmet. Jag är så glad att det blev av att åka dit. Och att Rabbe kom med, vilken fullträff. (Det här kan mycket väl kompensera att vi inte hade råd att åka på någon resa utomlands på tumis i år. Faktiskt. Behöver ni en tumisresa? Boka in Humlefestivalen nästa år.)

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.20.00

Tygtryck, kanske den populäraste workshopen.

Skarmklipp 2016 08 16 18.19.35

Hej hej, här står Rabbe, jag och Patrik. Man kunde ju tro att jag spexar till det lite här, men nej, jag försökte faktiskt ha en normal min när jag såg att Petter höjde kameran. Borde kanske öva.

 

Humlefestivalen är en konst- och musikfestival som ordnas av ett gäng baptister. Ja, det är en kristen festival men jag tycker stämningen var så öppen och ledig (haha, som om det inte skulle vara öppen och ledig stämning på övriga kristna sammanhang...att jag inte har några dubier att rekommendera Humlefestivalen för den som ser sig som en sökare, agnostiker, ja varför inte ateist eller allmänt bara obrydd om andlighet. Det är konsten och musiken som står i fokus, även om det också finns andligare inslag i programmet. Men som på alla festivaler så deltar man ju bara i det man själv vill delta i.

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.21.05

Skarmklipp 2016 08 16 18.24.58

 

Det var en lyx att vara på ett evenemang där alla detaljer var så genomtänkta. Allt från dekoren med trasiga bildäck och korrugerad plåt (temat var ”In my backyard!”) till kokosbollarna och det ekologiska teet i kaféet till valet av kortfilmer och att bjuda in afghaner och syrier att fixa maten (och spontant uppstod en barberarsalong när det visade sig att någon av syrierna kände någon som var en skicklig frisör). Och plantering av tallplantor i mörkret, så genomtänkt och fint. Det var också ett genidrag att spänna upp en slackline mellan några träd.

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.21.58

Afgansk mat, nam nam.

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.17.37

Och brunch på morgonen, slurps.

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.22.24

Här deltar jag i "Talking heads". Vi pratade om gemenskap, engagemang, världsförbättring. Jag berättade om att shoppingfasta och att skippa kött på tallriken...

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.20.36

... och direkt efter talkshowen gick jag runt på loppiset och köpte inte bara en utan fyra klänningar. Senare på kvällen åt jag också grillad kyckling eftersom falafeln var slut. Jaja, lika bra att vara öppen med det. >>>Det går inte alltid att leva som man lär.<<<

 

Jag vet ingen annat sammanhang där jag på kvällen kan dansa mig svettig till högklassig musik (Amelie goes to Belgrad!), bli oändligt berörd av David Åhléns sakrala inde-gitarrplinkplonk – bada bastu mitt i natten – OCH på morgonen dimpa ner på en meditationspall och delta i tidebön och sjunga taizésånger. Det brukar liksom vara antingen eller. Antingen är man på en högklassig musikfestival eller så är man på någon kristen sammankomst där allt kretsar kring det som snävt kallas ”andlighet”. Som Patrik sa när jag nämnde det här: ”Här får hela jag vara.” Precis. Så kändes det, som att man inte behövde tona ner någon del av sig själv.

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.23.27

Skarmklipp 2016 08 16 18.24.33

Vilket band alltså, Amelie goes to Belgrad. Redan på första tonerna kände jag och Rabbe ett otroligt sug att stiga upp och dansa, och inte långt efter oss kom en massa människor upp på dansgolvet. Unga, barn, äldre, nyfinländare. Vi fick lära oss nya danssteg, så bra grej!


Skarmklipp 2016 08 16 18.26.29

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.25.53

Mellan konserterna ordnades en konstvandring med små tallplantor.

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.27.21

Till slut fick plantorna åka ner i jorden.

 

Skarmklipp 2016 08 16 18.28.14

 

Det slog mig först i nattbastun att hela evenemanget faktiskt var alkoholfritt. Att jag hade haft sommarens roligaste kväll utan en enda droppe alkohol i blodet. Bara endorfiner. Därför var det också en väldigt liten effort att kravla sig upp ur sängen nästa morgon för att gå på tidebön. Kläder på bara.

Alla bilder i det här inlägget är tagna av skickliga Petter West. Tack för attt jag fick använda dem! Så roligt att blogga när jag för en gångs skull hade bra bilder.

måndag 8 augusti 2016 - 22:35

Bästa Helsingforstipsen

Min kompis Elin från Svärje ska besöka Helsingfors och ville ha tips. Först tanken var jag ju inget vet om denna stad. Jag har ju mest traskat triangeln hem-jobb-matbutik det senaste året. Men med hjälp av Rabbe vaskade jag ändå fram en hel del favoritgöromål i denna stad. Försökte mitt bästa att komplettera listan med bilder, men det ser inte bättre ut än att jag varit usel på att dokumentera den här staden. Några fjuttiga bilder får ni, det är allt.

Här är vår lista, fyll gärna på med dina egna tips i kommentarerna! 

 • Ta båten till Sveaborg/Suomenlinna. Båten går från Salutorget/Kauppatori, kostar vanlig lokaltrafiksbiljett, låt er inte luras av de dyrare båtarna. Ungefär en kvart tar båtturen. Ta med picknickgrejer och simkläder (om vädret är snällt). Reservera gärna gott om tid. Bra picknickplatser finns åtminstone på klipporna på Västra Svartön och på gräskullarna på Vargön. Jag drömmer om att få bo på Sveaborg.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.13.51

Klippor på Västra Svartön. Och en Rabbe för proportion.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.18.49

Utsikt från Vargön. Urgammal bild från när jag sommarjobbade på Hufvudstadsbladet och fick åka ut en dag med Jannica och göra scoop på att "Sveaborgs sandvallar rasar ihop".

 

 • Allmänt tips: hyr de gula stadscyklarna (del av kollektivtrafiken), de är helt nya och funkar jättebra har jag hört.
 • Besök ortodoxa Uspenskijkatedralen på Skatudden, det är en rätt liten katedral (ändå den största ortodoxa katedralen i nord- och västeuropa) i tegel uppe på ett berg. Lugn stämning, rökelse i luften osv. Nedanför i de gamla magasinen finns det ljuvliga kaféet Johan & Nyström, med utsökt utbud av kaffe- och tesorter.
 • Kafé Regatta (där borde man kunna SUP:a och paddla också) nära Sibeliusmonumentet. Det här är mera Rabbes tips än mitt. Jag har bara besökt platsen för att skriva en artikel om det, men visst är det ett roligt ställe. En klumpig stockstuga vid stranden, med massor av stamgäster, kanelbullar och den något udda grejen att man får tio cent om man hämtar mera kaffe (santsikuppi). Knappast veganvänligt.
 • Sandudds sandstrand (vid en stor och gemytlig begravningsplats). I fall vädret påbjuder strandhäng alltså, annars är det en rätt tråkig strand tycker jag. (Det här var mest Rabbes tips.)
 • Loppis på Sandvikens torg +lunch i Sandvikens saluhall. Det här är riktigt nära mitt jobb. Loppiset på torget är lagom stort, med åtminstone 30-50 försäljare varje sommardag. Där finns några tanter som har samlat på sig rikliga förråd av vintage Marimekko- och Vuokko-kläder som de säljer. Plaggen kan vara rätt dyra (jag köpte en skjorta för 35 euro en gång) men de är bra kvalitet och säljs till mycket dyrare priser på nätet.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.14.53

Från Ai Weiwei- utställningen i HAM (Helsinki Art Museum). Just den utställningen har dragit vidare, men HAM har en permanent utställning av Tove Janssons stora festfresker som är jättefina.

 

 • Konstmuséet Kiasma. Centralt läge, bra kafé (ett av få där man fortfarande borde få bordsservering) och ofta roliga/berörande utställningar. Modern konst.
 • Konstmuséet Ateneum. Här gick Tove Jansson i konstskola (tror jag, visst var det så? Och en massa andra finska konstnärer.), i dag är det ett museum i flera våningar med många olika utställningar. Jag har stor lust att se Alice Neel-utställningen som är där just nu.
 • Simma på Simstadion, och föreställ dig att du är en olympisk simmare från 1952.
 • Promenera runt Tölöviken, ta en kaffe på Sinisen Huvilan kahvila. Rabbes tips, jag har aldrig varit där. Men något jag däremot kan rekommendera är att SUP:a på Tölöviken, det finns några olika ställen som hyr ut brädor. Det är lite läskigt/spännande att ståpaddla under järnvägsbron medan tågen bullrar över en och duvorna blänger illvilligt. Jag var mycket nöjd med Hakuna Matata SUP rental
 • Ett annat promenadtips är att gå längs med södra strandkanten av stan. Till exempel med början vid Salutorget och slutdestination Kafé Birgitta vid Eirastranden. Därifrån kan man ta buss tillbaka till centrum.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.32.38

 

 • Veganska/vegetariska lunchstället Zucchini har så otroooligt god mat. Nån sorts sås gjord av färska ärter har fastnat i smakminnet.

 • Restaurang Fafas har jättegod falafel, finns på flera ställen i stan. Bland annat på Stora Robertsgatan som är en trevlig gågata. Där finns också kaféet Plootu, som är en stor favorit. En möbelaffär och kafé i ett. En fantastisk chokladrawcake dyker upp i smakminnet.

 • Bar/restaurang Ysi på Nylandsgatan 9 har jättegod enkel mat och på samma adress finns även Piece n love som har helt fantastiska pizzor.

 • Och ännu lite shopping. Nudge är min favoritklädaffär. Den har endast (?) ekologiska och etiska kläder och ett stort utbud av ny finsk design. Visst är det dyrt, men så står det också "etiskt och ekologiskt" på många av prislapparna. I samma lokal finns en liten lunchrestaurang med nån sorts asiatisk-fusion-rullar. Ser gulligt ut, men jag är tveksam till om någon kan bli mätt på den maten.

 • Ruohonjuuri är min go-to-butik för ekologisk kosmetik, mat, choklad (otroligt brett utbud) och en och annan take away-rawfood-portion. Finns på flera ställen.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.14.25Vy från Eirastranden. Där vid Agricolakyrkan bor jag.

 

Det var den tipsturnén. Har jag glömt något? Vad skulle du vilja tipsa om i Helsingfors?

söndag 7 augusti 2016 - 19:48

Tre år, schalom!

Häromdagen inträffade Rabbes och min treårsdag.

Alltid när årsdagar, födelsedagar eller vändagar närmar sig sänker sig en kladdig filt över mig. Som från ingenstans börjar jag drömma om storslagna romantiska gester. Rabbe ska hitta på en massa klurigt, överraskande och speisigt program. Det ska vara gåvor och musik och jag ska vara prinsessa, och gärna är det nu jag ska få chansen att instagramma något helt extraordinärt.

Det är som om all jämställdhet blåst ur skallen och ersatts med amerikanska romantiska filmer, för det är ju så kärlek ska se ut. Att han bara ska anstränga sig och hon bara ska vara söt. Men det är ju totalt orättvist. Varför ska han behöva ha sådana krav på sig? Varför skulle jag – mer än han – ha förtjänat att vara en liten prinsessa? Kan vi inte båda få vara prinsessor?

Jag jamsade på i de här spåren dagen före vår årsdag. Att jag ville att han skulle hitta på något speciellt och annorlunda. En upplevelse. Att vårt förhållande behövde något extra just nu. Jams jams.

När årsdagen väl kom hade han faktiskt tänkt ut ett program (skulle väl bara våga göra annat). Efter jobbet körde vi motorcykel genom duggregnet till Sompasauna, en olaglig (tja, åtminstone saknar den bygglov) skrotbastu, och badade bastu tillsammans med ett gäng okända nakna karlar. Klättrade nerför en sned trappa till havet och tvättade oss bäst vi kunde.

– Du ville ju ha en upplevelse, sa han.

Sant. Och det var en fin upplevelse.

 

13942357 10157252033805029 662624524 n

Se där, en ballerina och en yogini. 

13933244 10157252033890029 817690665 n

 

13940895 10157252039915029 1256663740 n

Väl hemma uppmuntrade/bad/tvingade jag min syster Laura att ta treårsfoton av oss (måste ju mata instagram). Jag är så glad att hon gick med på det, hon är en så otroligt bra fotograf. Och det handlar inte bara om att mata instagram (och bloggen hehe) utan om att foton är viktiga. Jag vill kunna minnas den här tiden i mitt liv när jag är gammal. Jag vill kunna påminnas också nu om hur roligt det var att gå ner på gatan och flamsa fram roliga poseringar. Hur vi nästan blev påkörda.

Jag vill minnas hur otroligt glad jag är över att ha Rabbe i mitt liv.

 

söndag 17 juli 2016 - 22:28

Läst på sistone!

Hej från Öja! Den här veckan är jag och Rabbe på hans föräldrars stuga och njuter av allt möjligt somrigt. Mitt i allt kommer det regniga dagar och jag får tid att blogga.

Medan jag packade inför den här resan föll min blick på mitt nattduksbord. Böckerna där är verkligen laidasta laitaan (allt möjligt). Se bara:

 

13576611 10154197862745856 1248223743 n

Bibeln, Dagens lösen och missionshistoria varvat med Lena Dunham och en handbok i ashtanga-yoga. Lite akademisk feminism och så Rabbes pappas ordlösa serieroman Neri. Det här är en av orsakerna till att jag tycker om böcker: att det går att dyka in i så vitt skilda verkligheter bara genom att snusa lite på torra sidor i olika böcker.

Sedan jag senast gjorde en läserapport i april, har jag läst följande:

 

Teemestarin kirja av Emmi Itäranta OK ++

The Life-changing Magic of Tidying Up av Marie Kondo OK ++

Not That Kind of Girl av Lena Dunham OK –

Det händer när du vilar av Tomas Sjödin OK +

 

Jag hade alltför höga förväntningar på Lena Dunhams bok. Underrubriken är typ "A young woman tells you what she´s 'learned' " och det stämmer verkligen inte. Eller så har jag missförstått citattecknen kring learned. Kanske det faktiskt ska betyda att hon inte har lärt sig någonting alls. Boken är enbart en lång räcka observationer som Lena Dunham gjort under sitt livs gång. Helt intressanta saker i och för sig, men det kommer aldrig en tillstymmelse till lärdom i texten. Vad är det hon har lärt sig? Jag vet inte. Men jag vet nu väldigt mycket om hennes sexuella erfarenheter och att hon verkar ha haft någon sorts ångestproblem i barndomen. Det som stör mig är att det här bara beskrivs rakt upp och ner, utan någon egentlig röd tråd eller struktur. (Jag får lust att ta på mig hårdhandskarna och redigera boken riktigt ordentligt.) Jag hade gärna läst vad hon till exempel lärt sig om att älska sin kropp, men jag får bara en lång beskrivning av en bantningskur som misslyckas. Jag trodde jag skulle få ett lass med pepp och "älska dig själv som du är", men nej.

Marie Kondos bok däremot var superbra, även om jag förstår att man kan bli provocerad av hennes principfasthet. Och visst finns det problem: är det verkligen ansvarsfullt att göra sig av med alla grejer som inte "spark joy"? Vad händer med de grejerna, vem ska ta hand om dem? Om jag har ett par vinterskor som är bra och etiskt producerade men inte "spark joy", ska jag bara göra mig av med dem och köpa nya? För vilka pengar? Nåja, problemen till trots tycker jag att boken verkligen lyckades inspirera mig till att göra en sista stor utrensning i år, en gång för alla. Det är ju inte kul att hela tiden gå runt och granska sina grejer med en kritisk blick (tycker jag verkligen om dig? vad ska du vara bra för?). Rensandet måste få nå sitt mål någon gång, och tack vare Marie Kondo tror jag faktiskt att målet är i sikte nu.

Har du läst någon av de här böckerna? 

tisdag 28 juni 2016 - 21:13

Springivern och Malenas sommarprat

Malena Björndahls sommarprat, det är så bra. Hur bra? Så bra att jag orkade springa mycket längre än vanligt på en av mina sällsynta kvällslenkkin. Maigad så långt jag sprang, och hårt (för att vara jag). Jag orkade till och med göra solhälsningar och armhävningar lite här och där under vägen. Tack Malena, det var ett ärligt och bra sommarprat. Som hjälpte mig att tänka nya tankar och springa underverk.

Jag har aldrig varit särskilt bra på att springa, även om jag ända sedan gymnasiet försökt komma in i det. Ivern har fort bytts till total motivationsbrist. De senaste åren jag ändå i långsam takt tagit en lenkki typ en gång i månaden eller så. Ofta driven ut av ångestskäl. Lufta skallen och lillhjärtat. Men det har sakta börjat vända, till att jag nu plötsligt klarade av att springa från Rödbergen till Olympiaterminalen och tillbaka längs med Eirastranden (jag mäter aldrig mina sträckor i kilometer, siffror har väldigt lite med mitt motionerande att göra).

Här är några saker som gjort det lättare för mig att springa:

1. Mina fivefingers. Barfotaskorna är inte bara fruktansvärt snygga utan även sköna att springa i. Jag får inte ont i knäna av dem, vilket alltid var ett problem tidigare med konventionella springskor. Tycker fortfarande efter ett år att det är roligt att klä på mig dem, och det motiverar mig att ta en lenkki. Känner mig också mera som en earthling när jag springer med dem.

2. Alla mina jumppakläder hänger på samma galge. Lätt att ta på sig, lätta att hänga av sig. Jag tvättar dem bara när de börjar lukta för äckligt.

3. Något år sedan fick jag tipset att springa så långsamt att det känns töntigt, och det har verkligen ökat lusten att springa. Jag får sällan ont i sidan längre, inte heller blodsmak och grisflås. Jag springer i maklig takt och njuter av syret och utsikten. Mot slutet kan jag klämma in lite hårdare fart för att kunna landa med ett ordenlitgt flås på innergårdens stenplattor.

4. Ett powerplagg. Det är mycket lite lättare att masa sig ut om jag vet att det är min Led Zeppelin-t-skjorta som hänger på jumppagalgen. Med den på är jag inte bara en röd flåsare, jag är också en tuffing.

5. Sporadiskt sällskap. Ibland händer det att jag springer med Rabbe. Det är bra dels för att det är mysigt (obviously) men också för att han kan höja min ribba lite. De gånger jag springer ensam är det lätt att ta det lite för lugnt, så att jag blir besviken efteråt när endorfinerna inte infunnit sig. Med Rabbe springer jag lite längre, och eventuellt lite hårdare.

6. Springandet är en belöning, inte ett straff. Det här är egentligen Rabbes visdom. Det är mycket mera motiverande att byta om till springkläder om det är själva springandet som lockar i stället för någon skräpmatsbelöning efteråt. (Även om blåbärs-kardemummaglassen i frysen ofta hägrar i tankarna när jag är på språng.)

fivefingersOskarpa fivefingers i Mariehamn. Fötterna liknar tassar på en varelse i Mumindalen, sa Ylva en gång. Fjantiga, sa Rabbe. Åsikterna haglar men jag står fast vid att de är snygga och framför allt tuffa.

tisdag 28 juni 2016 - 13:16

Världens lättaste snyggfrisyr

Kyrkpressenfie11

Hejhå, länge sedan en jobbselfie syntes här (och lika bra är väl det med tanke på att jobb antagligen inte betyder att ta selfies). Men jag fick bara en känsla av att dagens frisyr måste visas upp.

Jag har hållit på ett tag nu med komplicerade flätor som tar enormt med armmuskler och morgonnerver att få till stånd. I morse var tiden ändå knappare än vanligt, så jag slängde bara ihop något. Och det visade sig vara en rätt classy hairdo. Först en halvknut, sedan en halvknut under det. Fäst med minisnoddar.

I detta hår har jag i dag layoutat annonser och lagt sista handen vid ett pressmeddelande om sommarens och höstens nya böcker från vårt förlag (Fontana Media). Vi har så många bra böcker på gång! Lite pirrig känsla alltid efter att man skickat ut ett pressmeddelande. Kommer det att nappa? Blir det en stor personintervju eller en liten notis, eller bara absolut inget alls? Det kan man inte så noga veta.

Efter lunchen tog jag en snabb sväng via loppiset på Sandvikens torg. Och hittade linneskjortan som ska göra min sommar:

SkjortaVuokko är ett finskt märke som typ bara gör kvalitet. Men så kostade skjortan också skjortan, hehe. Men försäljaren sa att den passar bra med mina ögon så då är den säkert värt det.

 

 

 

onsdag 15 juni 2016 - 20:43

3 screenshots på det som gör mig glad just nu

Ibland måste man bara skramla ihop det som gör en glad. Trots att det först kan kännas omöjligt ("inget i hela världen kan göra mig glad!") så kan det ändå efter en stund dyka upp enkla ting som gör livet lite gladare. Här är mina tre banala ting. Vilka är dina?

 

 

 

1. Flätor är min nya vardagskreativitet.

När jag tänker på mitt behov av kreativitet i vardagen ser jag framför mig stora målardukar och bestämda penseldrag, kanske att jag lär mig en ny bellydance-move från youtube eller att jag skriver något skönlitterärt eller varför inte komonerar skön ljuv musik.

Det är ju fina visioner men inget jag lärt mig att kombinera med ett heltidsjobb. Ändå vill jag har kreativiteten. Och då har flätning visat sig vara det jag både hinner och vill göra. Min kusin Jenni Petänen är något så roligt som en lettitaiteilija (flätningskonstnär) och hennes och min syster Lauras bok Letille har varit en jättebra hjälp för att komma igång. Plötsligt kan jag göra fiskbensflätor.

Skarmklipp 2016 06 15 21.16.18

Klicka på bilden för att komma till Jennis youtubekanal.

 

 

2. Ibland är konsumtion faktiskt en bra lösning.

Jag har de senaste veckorna blivit orimligt arg på mina byxor och kjolar, ja de har alltså blivit för små. Att de täcks! Eller att min mage täcks. Trots att jag äter helt okej, motionerar helt okej och älskar min kropp helt okej, – trots detta gör min kropp uppror. Att den täcks.

Nåjah, den lyckligaste dagen den här veckan var när jag gick in i den etisk-ekologiska affären Nudge och bad expediten hjälpa mig hitta rätt jeansstorlek. Jeans! Det är åratal sedan jag köpt sådana senast, och antagligen evigheter sedan jag köpt jeans som faktiskt är rätt storlek och modell för mig. Det är också första gången jag köpt ekologiska och etiska sådana (har inte orkat forska så mycket, men så påstod lapparna). Kings of Indigo - K.O.I heter de.

Skarmklipp 2016 06 15 21.01.16Ett klick på bilden för dig till Nudges webshop.

 

 

3. B-teveserier från Australien

Yle har äntligen gett oss en ersättare till McLeods daughters, den australiensiska B-teveserien som jag var helt fast i för typ två år sedan. Ersättaren heter Mako Mermaids. Tre sjöjungfrur blir utkickade från sitt stim, och får skäl att försöka agera landpeople.

Stundom väldigt dåligt skådespel och manus, men stundom helt briljanta scener. Som när tjejerna första gången ska walk with legs. Är det nån annan än jag som slappnar av väldigt bra till halvbra konstiga teveserier från Australien?

 

Skarmklipp 2016 06 15 20.49.45Bilden är länkad till serien på Arenan.

 

tisdag 7 juni 2016 - 22:49

Insikten!

Jag har fått en insikt i klass med min Roger Pontare-insikt häromåret.

Detta kom till mig när jag duschade i kväll: Nordmans låt Vandraren handlar ju om människan. Som i hela mänskligheten; detta att vara människa. Den handlar om dig och just nu handlar den väldigt mycket om mig.

Det gör ont, men gå ändå

du kan aldrig vända om

det gör ont, men gå ändå

du är här och kom hit som en vandrare

Hur många gånger har jag inte läst om vandringen som en allegori för livet? Säkert tusen.

Att jag inte sett det här uppenbara tidigare måste bero på att jag hade en så stark och självklar tolkning av låten som barn. När jag första gångerna hörde den i min grannes flickrum så tog jag Vandraren som en väldigt konkret berättelse.

Om en mystisk Vandrare, som bara går och går, från by till by. Det fanns något hotfullt i att han (varför just en han?) aldrig kunde vända om. Vad hade han gjort för hemskheter i byn han senast kom från? Varför fick han inte gå tillbaka? Varför var han dömd till detta eviga vandrande? Den här kriminella tolkningen underströks av att vi hade hört att Nordman suttit i fängelse. För vad? Det varken visste eller förstod vi. Men förstås måste sagan i låten ha en självbiografisk underton. Vandraren var alltså Nordmans alter ego.

Men alltså inte bara Nordmans alter ego! Allas alter ego. Och just nu känns det här ofantligt upplyftande för mig. Det gör ont, men gå ändå. Medlidandet, medvandrarskapet. Åh, min andliga törst måtte vara stor när trösten kommer i något så sönderspelat som Nordmans Vandraren.

(Kanske är det detta som sommarteologerna får lov att sjunga för mig när jag ligger på bäddavdelningen i framtiden? I stället för Blott en dag.)

 

måndag 6 juni 2016 - 21:48

Staycation-inspiration

De senaste veckorna har jag varit en av de tröttaste Liisorna på länge. Så trött att Ylva var tvungen att säga det rakt ut för att jag skulle fatta allvaret. Hon ringde i de rätta utbrändhets-varningsklockorna, de som jag borde klara av att ringa i själv vid det här laget. Eller så kanske det faktiskt är meningen att man inte ska fatta sånt själv, att det är ens vänner och nära som ska säga till.

NÅ, ANYWAYS. Förutom att försöka åtgärda den inre perfektionisten och trappa ner på alla möjliga inre krav, så innebär min trötthet också att jag längtar något oerhört efter min semester i juli.

Jag har funderat från och till på hur jag ska få ut det mesta av de fyra lediga veckorna, hur jag ska klämma in de häftigaste upplevelserna och den skönaste avslappningen. En interail till södra Frankrike, en kompisresa till Rigabukten, en kärleksresa till vart-som-helst-annanstans. En yogaretreat på en skärgårdsö.

Planerna var stora men i dag insåg jag och Rabbe faktum: vi kommer inte att ha råd med svulstiga resor. Eftersom han precis har startat egen firma är det en stor bedrift att han överhuvudtaget kan vara ledig en hel månad. Och jag själv behöver inse att om jag ska klara av att vara utan inkomst i 3-4 månader när jag reser till Taiwan i höst så ska sparlågan ska definitivt vara på nu.

Så det blir inget sånt här med andra ord:

Skarmklipp 2016 06 06 22.01.40

Inget sol- och värmedyrkande på franska Rivieran.

Skarmklipp 2016 06 06 22.02.29Inget scooterkråtas i Nice.

 

Men i stället: en chans att ha en hel månad utan bokningar, utan tider att passa. En möjlighet att äntligen testa den där idén om att vandra, tälta och paddla av hjärtats lust. Besöka alla häftiga öar runt Helsingfors. Vara i Österbotten så länge att vi faktiskt tröttnar. Läsa böckerna till slut. Motionera så mycket kroppen bara orkar. Och faktiskt hinna umgås med de människor vi träffar.

(Minns med viss skam en sommardag något år sedan när jag och Rabbe på morgonen körde från Maxmo till Storkyro för att hänga med mina kusiner och morföräldrar superintensivt i en timme, sedan göra alla besvikna och köra till Vörå för att snabbt slafsa i oss en lunch hos Jennys familj, för att sedan köra till Riksåttan och lämna bilen på ett gömställe och hoppa på bussen till Kokkola. Galet, så bråttom kan man ju inte ha på en semester.)

Så vi ska göra något som tydligen kallas staycation. Att semestra på egen mark. Och det är väl inte så underligt egentligen. Det underliga är väl snarare att bränna pengar på att resa iväg från Finland just när det börjar bli som härligast att befinna sig här.

Så här fint kan det ju faktiskt vara i Finland på sommaren (varning, bildbomb, scrolla lååångsamt):

Skarmklipp 2016 06 06 22.18.46

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.19.21

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.21.11

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.23.03

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.24.49

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.25.07

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.25.28

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.25.48

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.26.18

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.26.36

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.27.10

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.30.41

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.30.25

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.29.52

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.30.07

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.30.59

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.31.17

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.31.40

 

 


Skarmklipp 2016 06 06 22.32.07

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.33.09

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.34.46

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.35.09

 

 

 

Skarmklipp 2016 06 06 22.35.34

 

 

 

Så: ge mig hav, himmel, bastu och kajaker så är jag nöjd. Nej vänta, en snygg (och framför allt schangdåbel) man och ett trevligt sällskap vill jag ju också ha. Och lite överraskningar.

Fastän sparlågan är på är vi ju ändå så fruktansvärt lyckligt lottade som har föräldrar och vänner som ger oss möjlighet att hänga i vackra miljöer. Gäller att komma ihåg det.