söndag 21 maj 2017 - 08:00

Veckans blogglista: Resor

Vad passar väl bättre, än att medan jag befinner mig i LA bjuda på veckans blogglista på Sevendays! Temat är resor ♥ Det här är tidsinställt så om jag mot förmodan skulle älska LA eller ha kommentarer om det, så hinner den destinationen tyvärr inte med på listan.


Min senaste resa gick till: Där jag befinner mig nu, Los Angeles.


Så ofta reser jag: Jag reser nog i medeltad oftare än den vanliga finländaren. Det har jag ju haft möjlighet till, eftersom jag har studerat (alltså inget heltidsjobb) och nu när jag jobbar så jobbar jag med egen firma och kunde ta ledigt. Förra året blev det Stockholm x 2, en resa till Grekland, till Prag och till Pärnu. I år har jag besökt Lissabon, Los Angeles och inbokat är ännu Stockholm, Rom och så en resa till. Får bra skatteåterbäring så tänker använda dem till något skoj.

IMG 1392
Min drömresa går till:
Det är inte min förstahandsval, men Dubai känns som ett ställe man måste uppleva. Och något jag vill uppleva. Om man får drömma fritt utan ekonomiska begränsningar skulle Sri Lanka eller Maldiverna vara helt otroligt.


En plats alla borde se: Oj vad svårt. Det beror väl lite på vad man uppskattar? Själv är jag väldigt tacksam över att ha upplevt Singapore eftersom jag inte har något att jämföra stället med. One of a kind.

skyline 2138313 960 720

singapore 1490401 960 720

singapore 431421 960 720


Tre saker jag packar med: Min telefon, springskor och solbrillor.

Mitt ultimata resesällskap: Min familj är det perfekta sällskapet! Man får både egentiden, springsällskap av pappa, personer som är resvana, sällskap att prata med, personer som uppskattar samma sak om mig osv. För övrigt är min kompis Mimmi super att resa med.

MG 7571

DSCF3664

 

Den sämsta resan jag gjort: Jag har turligt nog aldrig varit på en riktigt hemsk resa, eller upplevt något som skulle förstöra en resa helt. Har endast varit sjuk en gång i Thailand, men det varade bara någon dag.

 

Den bästa resan jag gjort: Kan. Inte. Välja. Att resa till Grekland, Kastelli känns som att landa i hemtrakterna vilket alltid är bäst. En resa jag också kommer speciellt bra ihåg som otroligt lyckad är en Thailandsresa som vi gjorde över ett nyår. 

grek2 side

grek3 side

grek9

grek8

grek7

grek6

grek4

grek1telefonbilder från underbara Kastelli


En inplanerad resa är: Om en vecka ska jag till Stockholm med Sandra och springa marathon! Pepp!! 

 

onsdag 3 maj 2017 - 12:39

Veckans tema: Cash

Veckans tema här på Sevendays är pengar, och det behövs. Det behövs pratas mera om och funderas på. För pengar är trots allt det som styr samhället med järnhand! Efter februari skrev jag ett inlägg med lite tankar och nu tänker jag vidareutveckla tankarna med veckans blogglista: 

cashbox 1642989 960 720

• Pengar för mig är: Jag vet att många ser pengar som något ont och som en del av det kapitalistiska samhället. För mig är pengar ett medel för att jag ska ha möjlighet att göra saker, resa och helt enkelt överleva. 

 

• Det här lägger jag mest pengar på: Boende och mat, som de flesta. Tänkte först att katergorin "resor" slukar mest av pengarna eftersom det blir ganska många resor per år, men insåg att jag ofta fått dem sponsrade eller blivit bjuden ♥ Så tacksam!

 

• Det här lägger jag minst pengar på: Kroglivet definitivt. För några år sedan blev nöjeskategorin extremt dyr men sanningen är att jag sällan går ut mera. Det blir väl en gång i månaden MAX.

 

En vanlig månad tjänar jag: Med egen firma så tar jag ju ut den lön "jag vill", (läs: Har möjlighet till). Får en vanlig lön från HSS Media och sen tjänar jag från Yle, fransförlängningar och annat frilans. Så jag klarar mig.


• Mina tre spartips: Alla som vill spara mera har väl googlat sönder sådant redan, dessutom har många bloggare redan tipsat bra. Typ ta med lunch till jobbet, cykla istället för bil, handla på loppis ect ect. Jag vill därför hellre tipsa om vad man ska göra med de pengar man redan har sparat och få dem att växa. Har du int sparat i fonder eller i aktier så börja göra det. Enklaste sättet att få redan existerande pengar att växa! Läs in dig på ekonomi och få koll. Har du allt på ett vanligt sparkonto är ju avkastningen minimal och du kan lika gärna ha pengarna under madrassen. De växer lika mycket där. Månadsspara så kostar det inget.

Ett annat tips är att investera pengarna i något du kan hyra ut. Det kan vara allt från en släpkärrra, lägenhet eller varför inte en stor matservice till bröllop. Gå ihop med någon du litar på om pengarna inte räcker. Något som man kan återanvända och hyra ut gång på gång drar snabbt in sitt värde och efter det går du på plus. Jag själv tror starkt på t.ex byggsaker och transport. Det här tipset måste jag nog själv börja följa hehe.

 

• Om jag var ekonomisk oberoende: Skulle jag väl känna ett lugnt i kroppen och kunna koncentrera mig på annat. Leva lajvet.


• Mina ekonomiska mål är: Det här året är mina mål att kuna spara mera (zzzz..). Ja med det typ! Vill spara meda på BSP kontot och i fonder och på sparkontot och firmakontot. Haha världens torraste mål.


• Jag tycker att ekonomi är: Rätt tråkigt egentligen, men nödvändigt.

måndag 24 april 2017 - 13:03

En kärleksfull start

Ni har väl inte missat veckans bloggtema på Sevendays? Jag väljer att börja veckan kärleksfullt och fyller i blogglistan. Passande nog är jag på jättebra humör idag också så det gäller att passa på medan humöret håller i sig hehe. Spread the love ♥

Då känner jag mig kärleksfull: Jag skickar gärna ut extra mycket kärlek åt världen när jag mår bra med mig själv! Är man själv tillfreds är det lättare att vara kärleksfull liksom. Också när solen skiner, en bra låt spelar på Spotify och efter några glas prosecco förstås.

Tre saker jag älskar: Familj/vänner, att resa och kreativt flow. I inbördes ordning.

astor4

18090467 10155263608987767 421497159 o

18119693 10155263608577767 1824317105 o

18120046 10155263608967767 1077531573 o

18120255 10155263608732767 730731762 o

18111313 10155263608617767 74737457 o


Det bästa med kärleken är: 
Att den kan delas upp på hur många personer som helst och aldrig tar slut. Kärleken räcker till alla!

Det dåliga med kärleken är: Att den kan få mig att tappa fokus.

Just nu är jag kär i: Livet! Så känns det idag.

Min bästa kärlekslåt: Åh just nu är det nog Rihanna - Love on the brain eller We found love. Finns ju alldeles för många fina låtar för att kunna välja en. 

 


Så här känns det att vara kär: 
Det är ju skillnad på att vara kär och förälskad, eller? Förälskad är det där pirret och fnittrigheten medan det känns tryggt och harmoniskt att vara kär.

En person jag vill skicka kärlek åt: Min syster Sandra får extra kärlek idag!

måndag 10 april 2017 - 14:44

Påsklistan 2017

Traditionsenligt (tredje veckan gillt) inleder jag veckan med Sevendays lista. Fyll i den du också ♥ Eftersom jag befann mig i Prag förra påsken blev det inget firande, det här året kommer jag stanna i Vasa eller åtminstone innanför Finlands gränser, så vill komma i påskfeelis nu!

 

När någon säger "påsk", tänker jag: På gula tulpaner, chokoägg, påskmiddag och på alla kvällar som vi klätt ut oss till påskhäxor och stått runt brasan vid Öjberget. Undrar om den traditionen existerar mera?

 

random

 

Jag firar påsken för att: Påsken är inte en religiös högtidlig helg för mig, så jag firar den mera för att våren är på kommande och att vi går mot ljusare tiden. 

Det bästa påskgodiset är: Åh SVÅRT att välja bland allt gott som finns?! Men jag godisstrejkar hela året så får skippa all påskchoklad i år... Det bästa godiset är mjuka choklasägg med mousse som fyllning. I år blir det bästa godiset dadelbollar rullade i rålakritspulver. 

Mitt påskpynt ska vara: Enkelt, stilrent och absolut inte för pampigt. Jag har så svårt med att pynta hela lägenheten i påskanda, eftersom den här helgen känns mycket kortare än t.ex julen. I år pyntar jag inte alls, men hade jag gjort det skulle det sett ut typ så här:

5c2fca0bc5235e3875a520a52e30e4f5 checker

Det sämsta med påsken är: Har inga negativa känslor kopplade med påsken. Kanske att den är så kort hehe.

Det bästa med påsken är: Att man får vara extra mycket ledigt och verkligen tvinga sig att ta det lugnt på långfredagen. Ibland är det bra att alla butiker är stängda (nåja, allt är ju inte stängt nu mera) och man får istället hitta på annat.

Min åsikt om påskhäxor: Så länge de är utklädda till påskrelaterade personer är de hur söta som helst! Men man märker ju en tydlig trend här, att påsken blivit mer och mer kommersiell. Jag tycker inte att äldre barn behöver gå runt och påska mera. 

Det här är min påsktradition: Antingen reser vi bort, eller så blir det en tradition med påskmiddag tillsammans hela familjen. Förra året reste vi bort.

prag3

prag1

prag2

 

Glad påskvecka ♥

måndag 3 april 2017 - 14:07

Veckans lista

Vad passar väl bättre än att starta veckan med Sevendays vårlista? Fyll i den du med så länkar jag dig på artikeln!

 

Mitt bästa vårtecken: Det bästa vårtecknet av dem alla är när solen lyser i ansiktet och solbrillorna åker på!

12887443 10154077016192767 1969100149 o

 

Låt som ger mig vårkänslor: Hey, Soul Sister av Train


Den här våren läser jag: The Secret av Rhonda Byrne

 

Inför våren längtar jag alltid efter: Att få springa på bar mark, utan fem lager träningskläder och vantar. Jag längtar efter att kunna springa i torr terräng och känna doften av skog.

joggas

 


Min bästa våroutfit: Jag använder ju allt som går i blått, vitt och rött. Gärna vita jeans, blå blazer och en tunn stickad fiskartröja.

9e04b9bbf1dbd6247fd07243cc17b92a checker


Mat som jag förknippar jag med våren: Vi inleder ju grillsäsongen dagen efter vårdagsjämningen, så en riktigt härlig jordgubbsallad och grillmat är våren deluxe!


Våren doftar: Tulpaner


Om jag måste välja något dåligt med våren så säger jag: Detdär stadiet när det regnar, är slaskigt och man inte vet om man ska ta på sig en dunjacka eller läderjacka. 

lördag 1 april 2017 - 08:30

Mars mål och snack om träning

Precis som med "Februari mål och snack om pengar" vill jag idag bjuda in på en tillbakablick på mars månad och samtidigt tala extra mycket om ett ämne: träning. Vilka mål gick egentligen som tänkt och vad har jag lärt mig? Här bjuder jag in på privatlivet. Om vi börjar med..

 

Ekonomi: Till skillnad från februari när månadsbudgeten gick tretusen på plus, har mars slutsumma inte lika många nollor efter sig. Snarare inga haha. En av mina mål var att inte lägga lika mycket pengar på café & restaurang. Helt omedvetet har det gått mycket mindre den här månaden utan att jag ens snålat eller tänkt efter. Älskar ju luncher på stan så drar inte in på dem medvetet. 

Ett annat mål var att spara 200€ på bsp och att helt enkelt gå på plus. Ganska försiktiga mål återigen, men så är det när jobben är osäkra och inkomsten varierar månad till månad. Men på plus har jag gått och har också kunnat spara några hundralappar på bsp! Happy day!

 

Jobb:

Mål  nr1. Skaffa en bokförare. Ni vet en såndär liten grej som man skjuter upp och skjuter upp men nu äntligen är det fixad. Så glad ♥

Mål nr.2 att ha minst två franskunder per vecka och i genomsnitt har jag haft tre franskunder i veckan vilket är passligt, med tanke på allt annat jobb. 

Mål nr.3 var att öka antalet sminkningar. Tack vare Camilla och mera jobb på YLE har jag sminkat varje vecka och dessutom fått mera sminkningar framöver!

 

Relationer: I mars ville jag ha en tjejkväll (check), träffa familjen varje vecka (check), åka med Nisse på hundsim (hehe kul att det är under relationer-kategorin, men nej blev ingen hundsim) och jobba på relationen med mig själv. Lyckades med de två första, sådär aktivt.

 

Träning: Det här tänkte jag tala extra mycket om, eftersom träningen inte gått som jag önskat. Ynka 175 löpkilometer har jag fått ihop i benen under mars månad! För någon kanske det låter mycket, men för mig som snart ska springa lopp är det extremt lite. Det har varit sjukdomar, flunssa och fulla dagar som påverkat allt för mycket, tyvärr. Jag har väldigt strikt träningschema för april och maj och tänker göra mitt bästa för att hålla det trots lite resor på kommande. Bara två månader kvar!

För att tala mera om träning så tänkte jag bjuda på en träningslista jag hittade på Danielas blogg. Trots att mars inte går i graven som den bästa löpningsmånaden tänker jag ändå att det här kan vara intressant att läsa:

 


Hur ser din träning ut idag?

En vanlig träningsvecka försöker jag klämma in träning fem/sex dagar och en eller två vilodagar. Mest löper jag för tillfället, men på morgonen blir det oftast tabata eller muskelträning.

17690926 10155183439552767 1195378044 n

17693163 10155183439452767 643404011 o

Har du några träningsmål för tillfället?

Ja! Springa Stockholm marathon (har ingen tidspress dock) och att tävla i Energy Run i juni.

Vilken kroppsdel gillar du mest att träna?

Arm och core

17572136 10155183439597767 335753689 o

Vilken kroppsdel gillar du minst att träna?

Ben

En övning du tycker om?

Dips(?) kanske det heter.

En övning du inte tycker om?

Burpees, hehe

Tränar du hellre på gym eller hemma?

Jag skulle aldrig klara att endast träna hemma! I Sundom hade vi ett rum med bara gymmaskiner, men det blev inte så mycket av det, om man underdriver lite. Ibland sprang jag och kollade på en film samtidigt, men bandet lät så himla hårt. Det är på något sätt lite terapi att få miljöombyte och åka till ett ställe där man enbart fokuserar på träning och välmående.

Föredrar du styrka eller kondition?

Ja, nu för tillfället är det roligare att träna styrka men jag tränar nog kondition 80% av tiden.

17670488 10155183439497767 967624020 o

Hur ofta och hur länge tränar du oftast?

Löppassen varierar mellan 1-2,5h, gympassen är ungefär 1h.

Vad äter du helst innan och efter träning?

Jag måste äta minst tre timmar innan träningen, något efter det ger mig bara stickningar och dålig feelis. Efter träningen äter jag helst en god middag! Tänker inte så mycket på vad jag äter efter, det är bara viktigt att måltiden innan ger mig energi och inte innehåller så mycket fibrer.

 

Favoritträningsplagg?

Mina kära svarta shorts som faktist är köpta från H&Ms sportkollektion för mååånga år sedan! De har varit med länge och håller så sjukt bra formen ännu.

17622439 10155183439622767 632129786 o

17692314 10155183439492767 1093720782 o

Saknar du något i din träning idag?

Jag saknar tiden (eller egentligen är det ju bara jag själv som inte ger mig tid) att träna flexibilitet. Skulle gärna träna mera flex och smidighet.

Tränar du hellre med eller utan sällskap?

Med! Ibland är det skönt att träna ensam men jag pushar mig ofta lite extra om jag har en träningskompis.

17693074 10155183439692767 795072049 o2

17692371 10155183439677767 272757655 o2

17692261 10155183439637767 1578909345 o2

Bästa träningslåten?

Just nu: Jason Derulo feat Nicki Minaj - Swalla

Hur länge har du tränat?

Började med fotboll när jag var fem år, så sedan dess ♥

 

Ditt bästa träningstips?

1. Läs på om träning innan du börjar. Det är en hel vetenskap så lär dig rätt teknik från början. Många tränar år in och år ut utan att få önskat resultat, kanske för att de gjort fel teknik i flera år. Det här gäller löpning, styrketräning, dans, LessMills, whatever. Fråga någon som kan, hur du får mest ut av ett pass och be om råd om du är osäker. Det hjälper alla dagar i veckan.

2. Träna när du är på resa! Det låter kanske tråkigt, men under mina löprundor utomlands har jag definitivt fått ta del av vyer och platser jag annars aldrig skulle sett. Packa ner ett par sneakers på resan och ta en morgonpromenad eller eftermiddagsrunda längst andra vägar.

 

måndag 27 mars 2017 - 19:34

Veckans tema: Kommunalvalet 2017

Som ni kanske märkt på Sevendays startsida, har det idag lanserats ett nytt koncept: "Veckans bloggtema". En idé som faktist kom fram under vår workshop på Wasaline. Jättekul satsning som förhoppningsvis kommer leverera många intressanta och nya blogginlägg. Självklart är jag med på detta och veckans tema är kommunalvalet 2017. Vill ni själv hänga med, fyll i listan och kommentera på artikeln så lyfter jag upp er!

1. När jag hör ordet politik tänker jag:

Tråkigt. Politik är ett väldigt tråkigt ord och och jag  ö n s k a r  att man kunde hitta ett begrepp som inte är så uttjatat och missförstått som detta. Vi behöver en term som känns fräsch, ny och engagerande! Förslag, någon? Jag gäspar när man ska prata politik, men vill man däremot tala om rättigheter, nya tankebanor i samhället eller fulljouren är jag med. Det krävs helt enkelt ett annat ordval.


2. Jag tror att unga avstår från att rösta, eftersom..

Man inte är tillräckligt brydd (återigen, borde få bort tråkighetsstämpeln från ordet "politik" och "kommunalval") eller känner inte att ens röst blir hörd. De kan helt enkelt inte relatera till dagens politiker.


3. När jag väljer min kandidat inför valet brukar jag tänka på:

Vilka värderingar personer har och vilken slags vibe jag får. Hjärtefrågorna är inte lika viktiga för mig som själva karisman och utstrålningen. Jag vill ha en handlingskraftig person som känns rätt i tiden.


4. Om jag sku få driva en valkampanj skulle jag:

Köra all in på digital marknadsföring. Jag skulle också ordna event, debatter, frukostträffar, skaffa min egen val-crew och synas och höras överallt. 


5. Om jag sku få ändra på något i mitt närsamhälle skulle jag ändra på:

Jag skulle jobba mest för att främja idrottsverksamheten i Vasa, och för att gå över språkgränserna.

 

WhatsApp Image 2017 03 14 at 20.01.3Foto: Ella Grangärd

 

måndag 20 mars 2017 - 09:07

Måndagslistan

1. Vad ser du fram emot den här veckan?

Svar: Igår pratade jag faktist om att jag inte har något att se fram emot i veckan, vilket kändes lite tråkigt. De senaste veckorna har varit fyllda med roliga evenemang men nu börjar det lugna ner sig. Men nu när jag verkligen börjar tänka efter så har finns det tre saker jag ser fram emot: Att inviga grillsäsongen på tisdag, en härlig inspirations- och skrivardag på onsdag och frukostflickornas evenemang på lördag ♥

2. Vilken var den senaste bloggen du började läsa?

Svar: Jag har inte hunnit börja läsa någon ny blogg på senaste tiden, utan det är mest de vanliga.

3. Ska du laga någon härlig mat den här veckan kanske?

Svar: Ja, det hade jag tänkt! Håller för tillfället på att läsa "Food Pharmacy"-boken och har fått en ny dos med härlig matinspiration. Idag tänkte jag storhandla och preppa för veckan och verkligen försöka göra färggranna och näringsrika middagar varje dag! 

4. Säg en grej du verkligen vill göra som du ska ta dig tid för den här veckan!

Svar: Jag tänker ta mig tid att läsa 30 minuter per dag. Något som jag verkligen vill men det är inte så lätt när man känner sig som en 80-åring och ögonen blir små och trötta klockan tio. Men nu ska jag verkligen ge mig själv egentid och läsa lite.

5. Innan vi gör måndag på riktigt, vilket ord ska du hålla hårt i hela veckan?

Svar: Effektivitet

6. Vad gjorde du igår kväll?

Svar: Hade tjejkväll och kollade på SVTs fantastiska serie "Innan vi dör".

7. En bild som symboliserar denna dag:

nisse2 kopia

Jag ska ut med Nisse nu och sedan ska han få hänga med hela dagen. Har två franskunder inbokade och städning.

 

8. Vad åt du till frukost idag?

Svar: En skål med naturell yoghurt, bananslantar, blåbär, pumpafrön, en tesked honung och kryddat med kanel + ingefära.

9. Vilken tid på morgonen vaknar du?

Svar: Om jag ska på morgongym blir det 06:00, och annars 07:00.

10. Hur ser du oftast ut till vardags?

Svar: Byxor (kostym eller ibland jeans), en enkel överdel, kappa och läderboots.

16465953 10155003462707767 567258560 o checker 

måndag 6 februari 2017 - 08:20

Januari summering

Gooodmorgon måndag! Inledde en fullspäckad vecka med veckans första träningspass (intervaller+tabata) och nu ska jag iväg för att fota bilder till en matartikel jag skriver. Denna vecka börjar också mitt träningsschema inför Stockholm marathon..nu känns det på riktigt igen.

Jag hade ju förresten tänkt köra in ett nytt koncept i bloggen detta år som jag själv gillar att läsa, nämligen en lista som summerar föregående månad. Nu har det ju redan hunnit bli sjätte februari men bättre sent än aldrig. Den här hittade jag hos Sandra.

 

Vad var extra bra denna månad?

- Extra bra var att nya året började. Har fått många lovord om hur 2017 ska bli så ser fram emot upp till bevis hehe. Jag tyckte också om att spendera så mycket tid med familjen och vänner som jag gjorde i januari.

brunch5

Hände det något tråkigt?

- Jo, låg spysjuk hemma en vecka. Sånt slöseri med dagar!

Vad gjorde dig glad?

- Att jag fick möjlighet att spendera en helg i Helsingfors med mina bästa vänner ♥

Skarmavbild 2017 02 05 kl. 19.09.18


Vad gjorde dig ledsen?

- Lite ledsen blev jag av att börja slutförsäljningen hos Seven Roses. 

Vad är du extra stolt över att ha gjort denna månad?

- Jag är stolt över att ha fixat till mig mycket jobb för kommande månad och för att jag fick en bra start på min stilkurs.

 

Hur har du tränat denna månad?

- Lite sämre än planerat tyvärr, främst p.g.a. att jag först slintade och rev upp ögonbrynet (ingen dusch på fem dagar) och sedan blev sjuk. Men mina morgonträningar har varit jättebra och dessutom har jag tagit tag i löpningen ordentligt. Nu ser jag fram emot en fartfylld februari! 

 

Något klädesplagg du använt extra mycket?

- Pälsjackan.

 

Hur skulle du summera denna månad?

- En mjukstart på nya året. Har ni sett memen "Janurary was just a trial month"? lite så känns det! Har testat på hur livet efter studierna smakar och helt ärligt är det såå mycket skönare än att gå i skola. Januari har varit en skön månad med vädligt omväxlande program. Bästa grejerna spontant är Helsingforshelgen, min födelsedag, Norrvalla Fitness eventet, stilkursen och alla luncher /frukostar / tacokvällar ♥

 

norrvallafitnessevent10

norrvallafitnessevent4

raawka

ella

rosor

frnsforlangning

brunch4