torsdag 10 november 2016 - 13:01

Ett litet hej från Kambodja

Hallå hallå! Har ni fått nån snö där hemma än? Vi anlände till Kambodja igår på eftermiddagen, efter en flera timmar lång bussresa mellan Ho Chi Minh City i Vietnam till Phnom Penh som är huvudstad i Kambodja. Ett litet stopp vid landsgränsen för att ordna med visum, och sen plötsligt var vi i ett annat land! Mycket smidigt. Jag lovar göra en utvärdering av Vietnam snart också, men först några rader om denna dag.

 

IMG 1673

 

Visst märks det att Kambodja är fattigt, med ofärdiga och slitna vägar inne i stan och så, men oj så grönt här är! Och vidsträckta landskap utanför staden där det är grönt så långt ögat kan se. Väldigt vackert.

Idag åt vi frukost nere vid Meking-floden, innan vi vandrade vidare. Blev rätt fort stannade av en ivrig tuk tuk-chaufför som insisterade på att vi skulle ge honom ett jobb för dagen, så efter en stunds övertalan gav vi med oss och körde iväg till Silk Island för att se hur livet ser ut där. Roligt att åka tuk tuk för det fläktar ju så skönt i värmen, men med allt damm och avgaser blir en lite torr i halsen.

 

IMG 1656

 

Efter att ha tagit färjan över floden skumpade vi sedan vidare längs med de små vägarna på ön, och stannade till vid en silkesfarm med silkeslarver och lite övriga djur och insekter, samt vid en annan gård för att se hur de väver vackra sjalar och tyger av silket. Så otroligt imponerad av deras kunskaper och hantverk! Alla människor vi mötte på ön var så otroligt glada och trevliga, barn vinkade och ropade hej när vi körde förbi, och vi såg bara leenden. Det kändes som att vi var varmt välkomna.

 

IMG 1658

 

Vi åt lunch på ön (ris och så kallad "morning glory", en slags kål/spenat), som alltså låg mitt i floden, innan vi körde hemåt igen. Tackade vår guide och chaffis, Jen kallade han sig, för allt vi fått se och ta del av och önskade honom allt gott. För 15$ per person fick vi ju ändå se en hel del, och de pengarna kommer en långt på i detta land... Så vi var alla rätt nöjda, tror jag.

 

IMG 1675

 

Imorgon tänkte vi hinna med den mörkare sidan av detta lands historia, med massmord och tortyr på sjuttiotalet, innan vi sedan på kvällen tar en "hotell-buss" (?!) till Siem Reap och Angkor Wat. Misstänker att ögonen kommer tåras rejält. Det finns så mycket grymheter i historien... Och grymheterna pågår och upprepas fortfarande världen över. Men! Kärlek till er alla och ha en jättefin dag!

söndag 23 oktober 2016 - 06:31

Good morning, Vietnam

Hej på er! Det börjar vara ett tag sen nu, men vet ni, jag har det alldeles fantastiskt bra just nu. I skrivande stund ligger jag på en flera kilometer lång sandstrand utanför Hoi An, som ligger ungefär i mitten av Vietnam. Sedan Hanoi (som var en intressant stad, men inte värd fyra nätter) har jag hunnit med bergsvandring i vackra Sapa, strandhäng och tyfonvarning i Cat Ba, och nu har vi då flugit vidare söderut.

 

IMG 0551

IMG 0610

 

Sapa gillade jag jättemycket. Det är en liten by uppe i norra Vietnam, nästan vid gränsen till Kina. Vi bodde på ett homestay (som en kille på Instagram rekommenderade) i en ännu mindre by, Tavan, strax utanför. Mitt bland risfälten, med grisar och ankor och hundvalpar som sprang löst runt gården, och bergen runt omkring oss. Jag signade upp mig på en heldagsvandring, så efter frukosten trampade vi iväg uppför berget och gick uppåt i minst tre timmar. Jäklar, som vi svettades... Vi hade en lokal guide med oss, som berättade lite om livet i bergsbyn, om odlingar och risskörd. Jag fick också prova skörda ris! En fantastisk dag uppe på 2400 meters höjd. Vi åt även ett par vietnamesiska middagar ihop med resten av gänget i huset, något jag värdesätter otroligt mycket. Att få möta människor från olika delar av världen och höra om deras upplevelser och erfarenheter.

 

IMG 0629

IMG 2

 

Cat Ba är en ö Som ligger vid UNESCO's världsnaturarv Ha Long Bay, och dit åkte vi efter bergen. Lite sol och bad i några dagar, tänkte vi. Tja, det började bra, med en härlig dag på stranden, men sen blev vi allt mer uppdaterade om den överhängande risken för tyfon i just vårt område... Spännande med en jättestorm, tyckte vi med skräckblandad förtjusning och förberedde oss för ett par dagar inomhus. Mulet och regnigt blev det, och blåste rätt hårt emellanåt, men nån storm blev det inte... och tur var väl det. Så efter två lata dagar var det soligt och fint igen. Vi åkte på en heldagstur med båt, från åtta till fem, i skärgården i Ha Long Bay, och wow hörrni, så otroligt vackert! Vi paddlade kajak under grottor och njöt av tystnaden, åt jättegod tofu och ris till lunch, hoppade i från båten till havs och flöt runt, beundrade naturen och solnedgången... En helt underbar dag.

 

IMG 0859

 

Nu är det nog dags för ett dopp i havet, sen ska jag sola magen. Ha en härlig söndag!

tisdag 11 oktober 2016 - 18:57

Nästa stopp: Hanoi

IMG 0271

 

Hej från Hanoi! Efter en natt och en hel dag i Vietnams huvudstad Hanoi är jag fascinerad och samtidigt lite förskräckt i denna mångmiljonstad. Hanoi Är en stad som aldrig sover. Trafiken är helt huvudlös, och tanken på att gå över gatan mitt bland hundratals tutande bilar och mopeder är nåt som aldrig hade slagit mig i Europa. Här MÅSTE du bara gå, för det blir aldrig nåt uppehåll. Blunda och gå bara. Det finns jättemycket att köpa längs gatorna, fejk-märkesprylar i mängder och fina, mönstrade "backpacker-kläder", och folk är väl inte jättetrevliga här i stan. Lite sura och stressade och vissa verkar inte alls vilja ha dig där. Hoppas på lite gladare miner när vi kommer bort från storstaden... Men allt är billigt. En fullstor och mättande måltid för 2,30€ eller en öl för 0,30€ (och jag som avskyr öl?!) känns ju helt okej. Dagsbudgeten lär vi hålla rätt bra om vi fortsätter såhär! Ja och så har vi gått 17 kilometer idag. Billigt att använda apostlahästarna minsann!

 

IMG 0307

 

Nu ska vi sova, och hoppas att de börjar borra och bygga lite senare imorgon bitti. Imorse satte de igång vid sju... Underbart. Museum och bargata är allt vad vi planerat för morgondagen. Blir nog bra. Godnatt!

 

IMG 0309

måndag 10 oktober 2016 - 07:06

Varför du borde besöka Hong Kong

IMG 0227

 

Nu sitter vi och väntar på vårt flyg som ska ta oss till Hanoi i Vietnam, och medan vi gör det tänkte jag passa på att skriva några rader om varför Hong Kong är ett ställe värt att besöka.

 

IMG 0226

 

Först och främst - landskapet och naturen. Hong Kong är en hamnstad som ligger otroligt vackert till på tropiska öar med berg och dalar och stränder. Även inne i centrum är det mycket grönska med parker, träd och växter, och vill du ta dig utanför den pulserande och alltid livliga storstaden är det inte alls svårt (eller dyrt) att ta sig ut till nån av de närliggande öarna för att njuta av banan- och papayaträd och dricka en öl på stranden mellan doppen i havet. Vi åkte ut till Lamma Island efter ett tips från en f.d. Hong Kong-bo, och det var en jättefin dagsutflykt och så otroligt skönt att komma bort från allt liv och rörelse (jag är ingen stadsmänniska direkt). Se bara till att åka hit under rätt årstid om du är ute efter en blandad stads- och strandsemester, för staden ligger i ett monsunområde och dessutom blir det ganska kallt ibland på vintrarna. vi kom hit efter regnperioden och har inte behövt använda långärmade tröjor alls eftersom temperaturen legat kring 30 grader - dag som natt.

Okej, och sen då... Maten. Om du som jag älskar asiatisk och kinesisk mat finns det absolut nåt här får dig! Eftersom jag själv inte äter kött är det lite svårare att hitta rätt, men för allätare finns det verkligen massor. Nudlar och vitlöksstekt bok choy (en typ av salladskål) åt vi från en gaturestaurang igår, och det var riktigt gott! Ungefär 7,40€ fick vi betala för en mättande portion, inklusive dricka, så även om det är billigare än hemma är det ingen billig stad. Dumplings är också nåt du bör prova. Vi lyckades hitta vegetariska sådana och vi gillade det!

För den icke-backpackande turisten är Hong Kong en fantastisk stad för shopping. Här finns ALLT. Alla stora, dyra modehus hittar du på fler ställen än ett, elektronik finns i mängder (två officiella Apple-butiker), olika sorters marknader (blommor, frukt, billiga kopior på kläder och väskor, porslin, smycken... you name it), och vanliga, billiga klädbutiker för den som inte har råd med Prada, Gucci och Versace. Söker du dig lite utanför de vanliga shoppinggatorna och istället går på sidogatorna kan du hitta outlets med märkesskor till halva priset (oj, vad det lockade att köpa hem ett par sprillans nya Nike Air Max för under 50€)! Eller sandaler för en tia. Det är synd att våra ryggsäckar redan är fulla.

 

IMG 0254

 

Så jepp, jag kan absolut rekommendera staden. Det finns jättemycket att se och göra, och på dessa tre dagar har vi gått över 40 kilometer. Det är rent och fint nästan överallt och staden känns väldigt modern, samtidigt som det gamla och charmiga finns där. Du kommer inte ha tråkigt i Hong Kong! Jag lovar!

fredag 7 oktober 2016 - 17:33

Första stoppet i Asien: Hong Kong

Hej hej från Hong Kong! Nu har vi varit här i över ett dygn, och vi har redan hunnit se och göra massor. Idag har vi totalt gått 15 km, och kollat på staden från Victoria Peak - SÅ fint. Gissa vems väska som inte dök upp på bagagebandet vid flygplatsen igår förresten? Typiskt. Det har aldrig hänt mig innan. Orkade inte bli upprörd, utan anmälde förlusten och så åkte vi vidare in till de centrala delarna (vi bor i Tsim Sha Tsui) och checkade in på vårt lilla budget guest house. Det är verkligen inget lyxrum vi bor i, det finns inte ens nån dörr till toaletten, men äsch - billigt är bra!

Just idag orkar jag nog inte skriva så mycket mer, men några bilder kan jag bjuda på. Och ja, Hong Kong är en supercool stad - gillar den redan.

 

IMG 0086IMG 0147IMG 0149IMG 0151IMG 0164

söndag 2 oktober 2016 - 22:49

Fyra dokumentärer alla borde se

Efter att ha läst ett inlägg som Iisa skrivit och där tipsat om fyra stycken dokumentärer som får en att tänka till och kanske ändra uppfattning om det de berör, så tänkte jag nu göra det samma. Inspirerande och viktiga dokumentärer som belyser problem i samhället borde alla se fler av, för iallafall jag tycker det är bra att vara medveten om sådant. Nedan tipsar jag därför om tre stycken dokumentärer som fick mig att göra en total förändring på min livsstil, vanor och tankesätt, och sakta men säkert lägga om min kost till växtbaserad, vegansk mat - plus en liten bubblare som berör modeindustrin.

dokus


Cowspiracy
(IMDb)
Detta var den dokumentär jag tittade på först inom ämnet, och som verkligen fick mig att tänka till. Visste du till exempel att enbart köttindustrin i sig själv släpper ut mer skadliga gaser än vad all världens trafik tillsammans gör? Denna dokumentär belyser problemen med köttätande ur ett miljöperspektiv, och fick iallafall mig att verkligen tänka till.

Forks Over Knives (IMDb)
Hur bra är det egentligen att äta så mycket kött som människan gör idag? Varför lider så många av diabetes, hjärtproblem och cancer i dagens samhälle? Denna dokumentär tar upp de negativa hälsoeffekterna med att äta processerat kött och färdigmat i de mängder som många tyvärr gör. Uttrycket "du är vad du äter" beskriver budskapet rätt bra.

Food, Inc. (IMDb)
Miljön och hälsan tas ju upp i de två andra dokumentärerna, men här granskas köttindustrin även ur djurens perspektiv och vi ser det lidande de går igenom och tvingas utstå för att vi ska få mat på tallriken. Vilka är det egentligen som drar nytta av våra matvanor och hur påverkar det oss? Och vad är det egentligen vi äter och hur påverkar det oss?

The True Cost (IMDb)
Detta är en dokumentär om kläder och hur våra shoppingvanor påverkar oss själva, de som gör kläderna, och miljön, ur ett globalt perspektiv. Som sloganen säger: "vem betalar priset för våra kläder?" Mycket sevärd dokumentär som bör få dig att tänka till en extra gång innan du köper dendär billiga tröjan eller jeansen från massproducerande modekedjor.

Här har ni nu några av de många dokumentärer jag tittat på det senaste året. De är snygga och välgjorda och otroligt intressanta. Jag har gråtit, svurit och fasat över hur våra matvanor och shoppinghysteri påverkar den värld vi alla lever i. Vi måste orka bry oss och vi måste våga göra ändringar i våra liv för att vår vackra planet ska räcka till kommande generationer. Jag vet inte hur det är med dig, men jag VILL vara en del av den förändringen, jag VILL bidra med nåt gott, för det är inte bara mig själv det handlar om längre. Det är så mycket större, så mycket mer.

söndag 2 oktober 2016 - 21:57

Kompisar och trattkantareller

I fredags hade jag min sista arbetsdag på butiken, så nu är jag alltså arbetslös. Tur att det är frivilligt! För att fira detta körde jag iväg till Vörå, där mina vänner hade förberett vegansk middag. Jättegott var det, tack! Tog en liten promenad på kvällen och hade turen att få se fantastiskt norrsken, så nu är jag nöjd och belåten över att jag hann se det innan jag lämnar Norden. Jag blir som ett lyckligt litet barn varje gång norrskenet lyser upp himlen... Älskar det. Sov även natten i Vörå och åt smoothie och avokadosmörgås till frukost innan jag sen körde hem igen för att umgås med nästa gäng vänner... som överraskade mig med att bjuda mig på mat på valfri restaurang, följt av vin och soffmys i Smedsby. Alltså kan vi bara ta en stund för att ösa massvis med kärlek och beröm över mina underbara vänner som har ansträngt sig för att laga veganskt för min skull, och tagit extra tid på sig i butiken för att läsa ingredienslistor och valt produkter utan animalier? Jag blir alldeles varm i hjärtat över det. Tack, tack, TACK! Ni är bäst!

Igår fick jag även lite avskedspresenter i form av en "My Little Pony"-resemaskot (vår gemensamma Whatsapp-grupp heter "My little pownies"), ett stooort hejdå-kort, och TRATTKANTARELLER. Hur bra present är nu inte det?! Så självklart var jag tvungen att laga nåt gott av det till söndagsmiddag. En trattkantarellpasta, fick det bli.

 

IMG 0005

IMG 0006

 

Det bästa med denna rätt är att det är så himla enkelt! Och bara några få ingredienser som krävs för att det ska bli riktigt gott och lyxigt! Börja helt enkelt med att hacka en lök och vitlök (jag hade två klyftor), stek en stund i smör (vegetabiliskt) och ha sen i trattkantarellerna. Eller annan valfri svamp, för den delen! Fortsätt stek i lite mera smör tills de mjuknat, och häll då i en burk med havregrädde. Salta och peppra, och ös i finhackad persilja och vegansk riven parmesanost (jepp, det finns en sån och den är faktiskt bra). Jag hade även i hackad spenat - färsk sådan är absolut bäst, och själv tog jag egenodlad som jag hade i en påse i frysen. Smaka av och krydda lite till om det behövs. Sedan är det bara att servera till valfri kokad pasta, och äta och njuta! DET ÄR SÅ GOTT!


IMG 0007

IMG 0008
Nu är det bara två hela dagar kvar hemma. Tre nätter kvar att sova hemma. Sen är jag på väg söderut. Knappt så jag fattar det själv, att jag har flera månaders ledighet med sol och värme framför mig... Drömmer jag? Eller är det på riktigt?

onsdag 28 september 2016 - 17:40

Rotsaker, hummus & soppa

Jag fortsätter rensa ur kylskåp och hyllor och den här veckan bor jag hemma i föräldrahemmet i Gerby och lagar mat till min femtonårige bror medan mor och far befinner sig på franska rivieran. Och han är minsann en kräsen och bortskämd typ, som ju gärna berättar hur mycket bättre det hade varit med kyckling än vegansk mat. Oh well... Dagens ungdom.

Orkade inte ställa till med nåt extra igår, så slängde in lite potatis, betor (egenodlade rödbetor!) och morot i ugn. Och gjorde en hummus med gurkmeja till det. Gott och enkelt.

 image10

image12

 

En halvtimme räcker för rotfrukterna. Lite olja, salt och peppar på bara and you're good to go.

 

image13

 

Hummusen gjorde jag på ett paket färdigkokta kikärter, lite havre fraiche, en vitlöksklyfta, lite olivolja, lite citronsaft, salt, peppar... Och färdigmalen gurkmeja. Mixade med stavmixer. Lade till lite vatten också för en lösare konsistens. Den blev jättegod!

 

image14

 

Idag kokade jag soppa på mera skafferifynd, lite vegekorv, potatis, morot, blomkål och gröna linser. La även i några bitar färsk ingefära såhär i förkylningstider. Stekte först en gul lök i olja, sen på med vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Sen i med linserna först, de tar längst tid att koka, och sen resten. Korven sist. Och färsk persilja om du har! Mums, gott och varmt för regniga dagar! Soppa är ju dessutom väldigt tacksamt att koka. Bara att ha i några potatisar plus andra passliga soppgrönsaker, eller vad du nu råkar ha hemma. Det blir ju nästan alltid gott?

lördag 24 september 2016 - 21:32

Höstig, mustig & mumsig jordnötsgryta

Nu tänkte jag, för ovanlighetens skull, bjuda på en maträtt som det faktiskt finns recept till... Nämligen en vegansk domoda, eller gambiansk jordnötsgryta som det väl heter på svenska! Denna rätt passar absolut bäst när det börjar bli lite kallt och ruggigt ute, för den är så oerhört smakrik, mustig och mättande. Vågar påstå att jag aldrig smakat nånting liknande förrän jag lagade denna gryta första gången. Självklart är det inga svåra saker heller - ju enklare, desto bättre!

Receptet är inget jag kan ta på mig äran för själv. Minns inte var jag kom över det första gången, men har återkommit till det samma några gånger därefter. Ni hittar receptet HÄR från Zeinas Kitchen, som bloggen heter. Kan varmt rekommendera! Sen går den ju att variera eller ändra på lite smått också för den som vill... Själv kunde jag inte alla gånger hålla mig från att hälla i en burk med kokosgrädde, för det är ju så gott?! Men ursprungsreceptet är verkligen gudagott. Lovar.


IMG 9793

IMG 9797

IMG 9798

 

Gjorde mat till mig och min lillebror denna lördag, och lyxade till det med efterrätt också... Snabbt och fuskigt, men åh, den är faktiskt jättegod dendär soygurten! Min nya favorit. Men jordnötsgrytan hörrni. DEN är en klar favorit sen tidigare bland de färdiga recepten som finns. Blir hungrig igen nu när jag bloggar om det. Och ifall ni undrar så hade jag sötpotatis/batat, paprika och blomkål i min gryta. Mums.

lördag 24 september 2016 - 21:14

Tell me, in what way is MY diet the unnatural and bizarre one?

I was upset and had to write down some thoughts to get it off my chest. And sometimes, when I'm really passionate and/or angry about something, I say it better in English. Not sure how it got to that point but who cares. Let me get to the point with THIS. And please do read it through, because it is quite important.

So, guess what? I'm sick and tired of me having to explain why I left meat and dairy aside and chose to only eat plantbased food instead. To give reasons to why I chose to embrace a vegan diet. As if I'm the one with a twisted, fucked up, weird image of our world and how the food industry work?

Animals everywhere are used, mistreated and killed every minute, every hour, EVERY DAY - just to end up on our plate. And our planet, our home, is slowly suffocating from all of it too. Call me crazy, but choosing a diet that excludes all that - the violence and death - now seems to me like the only defendable option. Choosing not to be part of all these needy and greedy social structures, that tell us what to do and what to eat, which only benefit the ones with so much power and money. When and why did all this excessive killing become so accepted, so... normal? Is it really?

People have asked me: "but what is left for you to eat if you don't eat meat?" Eeh... Everything that doesn't include the suffering and death of a living, breathing animal? And "how do you get all the nutrition needed?" Let me turn the question around for once - how do YOU, if meat is the only thing you consider worth eating? Now, correct me if I'm wrong, but I don't see the kind of healthy, earthy, colourful food I choose to put on my plate any less worthy than your meat, quite the opposite actually... But still it is only MY choices that gets questioned and are considered unnatural? It has been one hell of a mental process, I can tell you that. It still is. I didn't realize all this over a night, or even a month, but now it all seems crystal clear to me and I can't see myself ever going back to my old ways of eating whatever that was put in front of me without questioning why.

For me it is about awareness. Being aware of all the sick, unfair, unhealthy and poisonus things happening in our world (and that stretches far beyond this topic). To our food. To our friends - the animals - who do not have the option of choosing and shaping their own lives. But I do. You do too. We have a choice. Is killing when you don't need to really the right choice? The only choice? If you answer "yes" to that, then... Eerr, well... Whose diet really is the fucked up one?

DSC 7711 copy
New Zealand, October 2013. Yeah, these too are all going to die and end up on your plate. Sooner or later. No point in denying it.