söndag 4 juni 2017 - 21:20

Karelsk stek utan kött? Jajemen!

Idag gjorde jag nåt i matväg som jag velat göra länge men inte riktigt haft ork till, nämligen finska klassikern karelsk stek/karjalanpaisti med pulled havre. Den här maträtten ska ju stå och puttra i ugnen i minst två timmar, och det är sällan jag orkar vänta så länge på att äta... men nu så.

 

IMG 7959

IMG 7960

 

Började med att ta upp ett paket pulled havre, eller nyhtökaura som det heter på finska, ur frysen, sedan plockade jag fram min fina lergryta ur dess mörka viloplats längst in i skåpet och fyllde den med vatten (har hört att en ska göra så för att undvika att den spricker). Sen gick jag ut och pysslade i trädgården, drack kaffe uppe hos farfar, och handlade frukt på Prisma. När jag kom hem igen skalade jag rotsaker och slängde i allt i grytan, på med grönsaksbuljong, och så in i ugnen! Sen gick jag ut och planterade mera frön i mitt grönsaksland och bad en stilla bön om att de nu ska börja växa snabbt och faktiskt hinna växa klart innan första snön kommer.

 

IMG 7961

 

När två timmar hade gått doftade det gott av karelsk stek i hela huset - yum! Tog försiktigt ut lergrytan, tog bort locket och möttes av den finaste grytan jag nånsin gjort. Det smakade himmelskt gott också. Yes, jag lyckades på första försöket! Måltiden avnjöts sedan med ett glas vitt vin, för att det är ju faktiskt söndag och jag har haft en ledig dag. Bjöd även in min farfars partner Eeva på lite provsmakning, för hon var nyfiken på vad jag äter eftersom jag inte äter mjölk och kött och sånt... Hon var mäkta förvånad över hur likt det var kött, och hur tusan sånt här kan göras av havre. Gott tyckte hon det var, och självklart blev jag stolt och glad över berömmet och hennes postivia attityd och nyfikenhet. Önskar att fler släppte sina fördomar och vågade prova på vegansk mat.

 

IMG 7962

 

Nu vill ni kanske ha recept på detta? Jag ska försöka med att återge ingredienserna i något sånär exakta mängder. Here it goes:


Vegansk karelsk stek med pulled havre

1 paket Gold&Green Foods pulled havre (nude)

4 st potatisar

4 st morötter

1 medelstor kålrot

2 st gula lökar

3-4 st vitlöksklyftor

2 st lagerblad

0,5 liter grönsaksbuljong (två tärningar i vatten)

Salt & peppar (hela pepparkorn om du har, det hade inte jag)

Skala rotsaker/grönsaker, skär upp grovt och släng i lergrytan. Pulled havre överst. Krydda, häll i buljongen. In i ugnen på 200°C i tjugo minuter, sänk därefter till ca 175°C och låt puttra i minst 1,5h till. Sen är det bara att äta och njuta av lite redig klassisk, finsk husmanskost!

fredag 2 juni 2017 - 12:31

Ett dygn i Seitseminens nationalpark

Jag har utan tvekan sett alldeles för lite av mitt egna hemland. Det är många hörn och kanter på Finlandskartan jag ännu inte besökt, och visst hade det varit roligt att ändra på det. I början på veckan var både jag och min vän Sofia lediga, så vi bestämde oss för att göra en liten roadtrip två timmar sydöst. Målet var Seitseminens nationalpark, där vi tänkte ta oss en tur i skogen, och sedan slå upp tältet och campa en natt. Sagt och gjort, vi möttes i Laihia och körde sedan ner tillsammans.

 

IMG 7839

IMG 7746

IMG 2

IMG 7847

IMG 7748

 

Måndagskvällen bjöd på otroligt vackert väder - perfekt för en skogspromenad! Dessvärre var det ju kallt. 12°C ungefär stod mätaren på, och enligt väderappen skulle det bli endast 3 grader till natten... Oh well, luckily we came prepared. Själv hade jag tagit med mig både mössa, yllesockor och dubbla sovsäckar, så jag slapp frysa.

 

IMG 7842

IMG 7845

IMG 7844

 

Skogsrundan vi gick den första dagen kallas för Torpparintaival och är 6,3 km lång. Alldeles lagom för två otränade naturälskare och en hund med korta ben! Väldigt enkel att gå med torra och breda stigar. Behöver jag ens säga att skogen var alldeles magisk på sina ställen? Rundan börjar och slutar på en gammal bondgård, som nu finns bevarad för att visa besökare hur det kunde se ut i vårt land i början på nittonhundratalet. Väl värt ett besök!

 

IMG 7747

IMG 7840

IMG 7790

 

På kvällen slog vi alltså upp vårt tält och gjorde upp eld vid campingplatsen. Grillade både vegekorv, majs, batat och svamp, och gott var det. Skålade med varsin cider och njöt av fågelsång och en stilla sjö. Efter grillandet luktade både hår och kläder rök, men det var det värt.

Jättebekvämt var det väl inte att sova i ett kallt tält på tunna liggunderlag, men det är ju ändå en viss charm med att sova utomhus? Vi sov länge, missade morgondimman på sjön bredvid, men avnjöt en enkel frukost iklädda minst tre lager med tröjor/jackor. Därefter packade vi ihop våra saker, kånkade med dem till bilen som stod parkerad 300 meter bort, och körde till början av nästa korta runda.

 

IMG 7791

IMG 7848

 

Den sista turen vi gick innan vi körde hemåt kallas för Harjupolku och är 5,2 km lång. Trötta efter en natt i tält var även det alldeles lagom.

 

IMG 7850

IMG 7849

 

Vi bestämde oss för att strunta i Trangia och ärtsoppa på burk och istället pausa på Juustoportti på hemvägen. Bra beslut, för pizzan jag åt smakade riktigt bra. Tog pizza utan ost, för ost på pizza är överskattat! Tack till Sia och corgin Russel för trevligt sällskap! Detta gör vi om.

Ifall du är nyfiken på Seitseminens nationalpark kan du ta dig en titt här och läsa lite mer. Kan varmt rekommendera ett besök, och nästa gång vill jag nog gå rundan på 18 km. Har jag bara tid i sommar så blir det säkert fler nationalparksbesök, för vi har ju faktiskt flera såna här i de tusen sjöarnas land.

torsdag 1 juni 2017 - 21:01

Veckans lista: Träning

DSC1773cop

Långa promenader i fina miljöer... Ja, tack! Som här i Irland, när jag gick upp till femhundra meters höjd. Det kändes i ben och rumpa dagen efter, minsann.

 

Det är få förunnat att ha en så snabb och välfungerande ämnesomsättning som jag har. I princip har jag alltid kunnat äta hur mycket som helst utan att det syns nånstans på mig och, trust me, jag äter mycket. Fråga mina vänner. Sen har jag i princip i hela mitt liv hållit på med hästar och ridning, och det är väl det som fungerat så himla bra för min kropp. Nu när jag inte ridit och arbetat i stallet lika regelbundet de senaste två åren, så märker jag en enorm skillnad på min kropp! Muskler jag tidigare tog för givet har gått och gömt sig, jag fick ryggskott, jag är extremt stel i vissa rörelser, och de sista månaderna i Asien gick jag upp flera kilon eftersom jag inte rörde särskilt mycket på mig alls. Inte bra. Med andra ord, jag borde verkligen börja träna. Och därför tänkte jag fylla i träningslistan, för att lite rannsaka mig själv på den punkten.

 

DSC 9525

Ridning är min favoritform av träning, utan tvekan. I vissa perioder, när jag jobbade med hästar, kunde jag till och med rida två-tre hästar om dagen.

 

Träning för mig är: att ha en stark, flexibel, och uthållig kropp, och den fås genom just träning. På ett eller annat sätt.
Min favoritträning: att rida ett ordentligt "träningspass" med hästen, och känna att både hästen och jag som ryttare använder alla nödvändiga muskler och kroppen på rätt sätt, och att vi jobbar med varandra och inte emot. En lång promenad i skogen, att hoppa mellan stenar och över rötter, det är också kul! Helt enkelt, mitt favoritsätt att motionera är när jag gör det utomhus och i miljöer jag trivs i.
Det bästa med att träna: är att kroppen mår så himla bra av det! Jag VILL ju ha en stark och frisk kropp, och jag vet ju att en sådan bara fås genom att röra på sig. Och av rätt sorts kost, till viss del.
Det sämsta med att träna: är att jag är så himla lat. Gymma är inget för mig, för jag är van att träna "omedvetet" genom ridning och stallarbete. Om jag verkligen måste jobba "på riktigt" för att få de där musklerna är jag inte så intresserad längre.
En sport jag skulle vilja pröva: Det finns ingen sport som någonsin intresserat mig så som ridning! Kanske just för att det är så mycket mer än bara en sport? Det är en livsstil. Fast tennis höll jag på med i ett kort tag, och det hade jag gärna prövat på på nytt för det tyckte jag var skoj.
En träningsgren jag inte förstår mig på: Allt med bollar. I just can't. Eller rytmiska rörelser, som dans och vissa träningsprogram som finns på olika gym. Nä, det är inte min grej, helt enkelt!
Därför tränar jag/tränar jag inte: Jag vill ju säga att jag tränar regelbundet, men nej, det gör jag inte. Försöker att komma mig ut på promenader några gånger i veckan, och nu har jag bestämt mig för att försöka ta mig tid till ridning minst en gång i veckan. Det trista för min del är att den sorts träning jag vill utöva behöver jag bil för att ta mig till (hatar att cykla), och jag har ju ingen egen bil utan måste isåfall låna. Så jag tränar inte för att jag inte har en bil som tar mig till träningen, haha. Lazy much?
Mina träningsmål: Målet är ju att ha en stark, frisk och flexibel kropp som orkar med. Inte bara nu i min ungdom, utan även i framtiden. Jag vill träna, motionera, röra på mig, för att må bra. Må bättre. Så enkelt är det.

torsdag 1 juni 2017 - 20:33

Tips på sommarfrukostar i dagens tidning

Dagens roligaste: att få rida Johannas fina häst Lasse i soliga Sundom, och att jag fått den stora äran att i text och bild tipsa om några nyttiga och goda frukostalternativ i sommarbilagan som utkom i dagens VBL/ÖT/Sydin! Eftersom jag åkte iväg till Kroatien en vecka hade jag inte alltför mycket tid på mig (eller somriga miljöer för foton pga trist vår) att färdigställa recepten, men är ändå nöjd med vad jag fick till. Hoppas självklart att ni med ska uppskatta både bilder och recept, och att det inte bara är hemma hos mig recepten funkar, ifall nån väljer att prova och är noga med att följa just mina recept... Det var nästan det svåraste, att faktiskt skriva ner någorlunda exakta mängder... Så brukar ju inte jag göra mat i vanliga fall, utan jag bara slänger i det som ser lagom ut och kör på. Lägger sen till mer av nåt om det behövs.

Anyway, tusen tack Sevendays.fi för möjligheten att göra detta! Jag gillar ju att se mina bilder i tidningen, hehe. Visste ni att jag faktiskt praktiserat och sen sommarjobbat som fotograf på Vasabladet för några år sen? Eller tja, några och några, det är ju 9 år sen praktiken och 7 sen sommarjobbet! Hjälp, så tiden går! Men det var nog det roligaste jobbet jag nånsin haft, tror jag. 

 

DSC 0316 copy
DSC 0343 copy

Två bilder som inte publicerades i tidningen, men som togs i samma veva som de andra och som jag också gillar. För recept är det bara att ta sig en titt i sommarbilagan!

torsdag 25 maj 2017 - 12:46

Throwback to vegan paradise

Idag är det ju torsdag, och då brukar väl folk hålla på med "throwback Thursday" och sånt va? Kristi himmelsfärdsdagen till ära tänkte jag därför bjuda på en liten tillbakablick till matparadiset Bali i Indonesien, var jag befann mig i december månad i vintras. Veganska restauranger till höger och vänster och mat som inte bara smakade gudomligt utan även var en fröjd för ögat (och därmed också extremt Instagram-vänliga, haha). Något att tänka på och ha som riktlinje när en lagar mat är att "ju mera färger, desto bättre", och färggrann mat är precis vad jag hittade i Bali. Massvis med färsk och perfekt mogen frukt fanns i överflöd, så flera besök på olika fruktmarknader blev det också.


Fil 12

Fil 8

Fil 10

Fil 11

Fil 18

Fil 6

Fil 15

Fil 16

 

Om du nån gång åker till Bali och vill smaka på riktigt bra växtbaserad mat är det i Ubud, Canggu och Seminyak du hittar de bästa ställena. Jag kan garantera att du inte kommer att bli besviken! Att dessutom kunna äta mat och lita till 100% på att det är animaliefritt var en lättnad och glädje i sig, och visst ser det väl alldeles himmelskt gott ut?

tisdag 23 maj 2017 - 12:47

En vecka med familjen i soliga Dubrovnik

83349DEE 1E09 447D BB26 577AB523BF2A

 

Förra veckan var jag på en efterlängtad resa med familjen till den vackra staden Dubrovnik i Kroatien. Med bland andra morföräldrar, kusiner, barn och morbror med på resan var vi ett gäng på hela tjugofyra personer! Vi bodde dock i olika lägenheter utspridda i stadsdelen Lapad, så vi sågs inte varje dag. Från min och lillebrors lägenhet hade vi en alldeles underbar utsikt (se bild ovan), och pulverkaffet på morgonen smakade mycket bättre med havet och solen framför en.

 

2ECE7E7E 5FEE 435E A0FC 2EAA1E59D320

72CB5440 1E0D 429D 9D4E 677BC77436EF


Syftet med resan
var att fira morbror Mikaels 60-årsdag, och det gjordes på dagen med en privat liten båt och kryssning mellan de närliggande öarna. Lunch, strandbad, fiskebyar och fri tillgång på vin (för de vuxna) och läskedrycker (för barnen). Alla var på gott humör och vi hade en fantastiskt trevlig dag tillsammans! Tre olika öar hann vi med, och på väg till den tredje blåste det upp rätt duktigt vilket resulterade i vågor som stänkte upp på oss i båten... Vi blev alla ganska blöta, kan jag lova. Men vad gör det när solen skiner och alla trots det dansar, sjunger och skrattar?

2ACE5739 D6C1 4791 BC18 B64829A9B5D6

8CC08AA6 8A28 45CF 8432 7439B3C0CC70

F1516678 2272 4C27 BD09 FC1BF79D07AF
Förutom båtturen har vi även hunnit med en hel del solbadande och snorkling, ätit glass och gått runt i den otroligt vackra gamla stadsdelen (där det spelats in scener ur Game of Thrones), njutit av fantastiska landskapsvyer... och så har jag också provat på att dyka i det klara och kalla havet! Passade på att boka in mig på två dyk, för att få se något nytt under ytan och testa på att dyka i lite kallare vatten (17°C). Det går inte att jämföra med Thailands fiskrika oh färgglada korallrev, men ett skeppsvrak, en bläckfisk, skorpionfiskar, muränor och en stor hummer fick jag uppleva och det räckte fint det!

DC9E0D13 6312 464C 9EE3 42362C132C57


Jag kan varmt
rekommendera Dubrovnik som resmål och Kroatien som land. Att kunna göra resan tillsammans med min älskade familj (bild på mig och syskonen ovan) och släktingar är jag mycket tacksam för och något jag kommer att minnas med värme och glädje. Efter denna vecka har jag konstaterat att jag absolut behöver resa mer inom Europa, för alla historiska byggnader och magiska landskap som finns här i vår världsdel är något alldeles speciellt. Vart ska jag månne resa härnäst?

tisdag 23 maj 2017 - 11:53

Veckans lista: Skönhet & ideal

Ny vecka, ny lista, och även denna föll mig i smaken och jag bestämde mig rätt snabbt för att skriva ner om mina tankar om skönhet. Vad som är vackert i mina ögon är så mycket mer än utsida.

JamaicaMalleBild på mig från Jamaica, tagen av min vackra bff Anna.

 

Det här är skönhet för mig: För min egen del är skönhet att vara bekväm i sin egen kropp, att trivas med den man är och må bra inifrån och ut. Sånt lyser igenom. Ett vänligt leende och pigga ögon. DET är vackert.
Mina bästa skönhetstips: Sov tillräckligt. Skippa snabbmat och processerad föda och ät färgglatt och näringsrikt. Mycket frukter, grönsaker och vatten (att dricka tillräckligt med vatten är nåt jag själv slarvar med), för allt det du äter påverkar både in- och utsida mer än vi kanske förstår. I övrigt, om vi bara ska snacka utsida... Le! Och tvätta håret ibland, haha. Lite mascara på övre fransarna räcker för att jag ska känna mig lite snyggare än vanligt. Solsken får min kropp och hy att må bättre, men självklart gäller det att sola med måtta.
Dagens skönhetsideal är: Ohållbart. Det finns så mycket viktigare saker att fokusera på än att stå framför spegeln i en timme och pudra över ojämnheter varje morgon. Alla pinnsmala och perfekt sminkade människor som syns i sociala medier idag sätter ju press på vem som helst, speciellt kanske alla tonåringar som ännu inte hittat sig själva och blivit bekväma i sina ej ännu färdigt utvecklade kroppar. Denhär trenden med att bejaka sitt naturliga jag och alla dess skavanker och up and downs är dock något jag kan stå bakom och tycka är fantastiskt.
Jag motarbetar/följer skönhetsidealen på det här sättet: Jag varken jobbar för eller emot idealen, skulle jag säga. Jag bryr mig helt enkelt inte så mycket. Sminkar jag mig gör jag det för min egen skull, för att jag vill känna mig lite extra fin kanske, men allra helst är det bara fuktighetskräm jag kladdar på ansiktet varje morgon och kväll.
Min skönhetsrutin: Get up, get dressed, get out. Ungefär så! Okej, men om jag verkligen vill känna mig snygg och fräsch... jag duschar, tvättar håret, rakar ben och sånt (om jag orkar), på med fuktighetskräm, lite parfym, fixar och utmärker ögonbrynen lite, två lager med mascara, eventuellt läppstift. Mycket mer än så brukar jag faktiskt inte ta mig tid till.
Senaste gången jag upplevde skönhet: Varje dag. Leende människor med positiv attityd är vackert, och jag försöker att själv vara en sån person. Det finns något fint och vackert i varje ny dag, tycker jag. Speciellt om solen skiner.
En person som är vacker: Du som läser detta! DU, just du, är vacker. Precis som du är. Du är fin.

måndag 15 maj 2017 - 00:00

Veckans lista: Resor

IMG 2133

 

Såja, äntligen en lista som passar mig finfint och som känns rolig att fylla i! Resor! Ett av mina största intressen i livet, om man ens kan kalla det intresse. Snarare en passion. Nåt jag älskar. Nåt jag verkligen brinner för.

 

IMG 2895

 

Min senaste resa gick till: I skrivande stund ÄR jag faktiskt på resa, och den gick till vackra Dubrovnik i Kroatien och görs tillsammans med min familj, min morbror, mina kusiner och deras familjer, samt morföräldrar. Här ska vi vara en vecka och fira morbror som fyller 60.
Så ofta reser jag: Jag försöker att ha som mål att varje år resa till minst två länder jag aldrig tidigare besökt. Det har jag lyckats med rätt bra de senaste åren. Och så reser jag till t.ex. Stockholm i Sverige ibland med, men för min del räknas det knappt som att resa längre om jag "bara" åker dit. Nu över vintern var jag på resande fot i ett helt halvår.
Min drömresa går till: På min bucket list finns MÅNGA ställen... men jag vill resa mer i Europa, har jag konstaterat. Italien! Grekland! Dit har jag aldrig varit. Skulle hemskt gärna också åka tillbaka till Indonesien och dyka lite.

En plats alla borde se: Irland. Om jag bara ska välja ett ställe så är det den gröna ön. Jag bodde i Wicklow på Irlands östkust i ett år som nittonåring, och jag älskade det (gör det fortfarande)! Bergen, skogen, ängarna, stränderna, havet, människorna, städerna... Irland har allt. Åk dit.

Tre saker jag packar med: Det beror helt på från ställe till ställe. Telefonen är en självklarhet, men sen då? Solglasögon och bekväma skor.
Mitt ultimata resesällskap: Mig själv. Jag föredrar nästan att resa själv, för det tvingar mig ut ur min comfort zone och det är då jag känner att jag lär mig något och växer som människa. Och dessutom är det ingen som gnäller över småspik då.
Den sämsta resan jag gjort: Alla resor lär man sig något av, så vill inte tänka på vilken som skulle varit dålig... Ingen resa är dålig rätt igenom. Däremot är Egypten ett land jag inte gärna skulle åka tillbaka till, om vi säger som så.
Den bästa resan jag gjort: Om det räknas som att resa när man flyttar till ett annat land, så är mitt år i Irland och månaderna i Nya Zeeland de två som gjort störst intryck på mig. Där växte jag i mig själv. Fast vinterhalvåret i Sydostasien var inte heller så dumt.
En inplanerad resa är: Jag har faktiskt ingen annan resa planerad efter Kroatien. Tro det eller ej! Fast om jag blir kvar i Vasa till hösten/vintern vet jag inte ännu. Eller ptja, vill gärna hinna till Stockholm och hälsa på bästis och nyfödd bebis ett par dagar i sommar.

 

D135B3B9 C401 448B 9191 53C475F8AD17

fredag 5 maj 2017 - 10:00

Måste du verkligen lägga bananer i plastpåse?

Nu har jag sett på en dokumentär igen, Plastic Paradise: The Great Pacific Garbage Patch, och eftersom det här med plastanvändning är något jag uppmärksammat och delat artiklar om tidigare tänkte jag i dagens inlägg prata lite kort om just det: plastanvändning.
Efter ett halvår i Asien kan jag vittna om den enorma mängd plastavfall som samlas både i haven (långa drivor som till och med syns från flygplansfönstret) och på stränderna, och det är ett problem som inte bara kan skyllas på de omrkingliggande länderna. Hela mänskligheten har ett ansvar att se till att plastförbrukningen minskar och görs av med på bästa möjliga sätt, så att havens alla fiskar och fåglar slipper tugga på plast i tron om att det är något ätbart. Dessa fiskar och fåglar är ju en del av kostcirkeln som - tro det eller ej - även når ut till och påverkar oss människor till slut.

 

Som kanske är bekant för många så arbetar jag på frukt- och grönsakssidan i en matbutik, och igår fick jag frågan av en manlig kund om vad vi i kassan tycker om det faktum att han lägger flera prislappar på en och samma plastpåse, istället för att ta en ny påse till varje ny sorts fruk/grönsak... mitt svar var iallafall självklart: "Det är jättebra och fler borde tänka som du!"

Det faktum att han försöker vara lite ekologiskt smart vad gäller sin plastförbrukning är något jag uppskattar otroligt mycket, kanske mest på det personliga planet, men ändå. Varje dag ser jag hur människor i alla olika åldrar och kön packar ner bananer i plastpåse, ett ensamt äppel i en plastpåse, en vitlök i påse, ingefära i påse, färdigt inplastad paprika i påse, och så vidare. Och sen kommer till kassan och köper en stor plastpåse till tre varor (!?). Förstår ni min frustration? De flesta livsmedel behöver ingen påse, eftersom de har ett skal som ändå ska av eller sköljas och gnuggas rent i kranvatten innan förtäring. Det behövs ingen påse! Självklart kan jag förstå plastpåsen vid köp av större mängder frukt eller till exempel potatis, men viktigt att ändå komma ihåg är att även där finns alternativ.

 

31583B52 0265 45C5 9EBF 06D6DBBA1946

 

Denna dokumentär och dessa funderingar ledde till att jag själv granskade min egen shoppingvagn. En enda plastpåse tog jag med mig hem! Och även den hade jag kunnat vara utan eller byta ut mot en återanvändbar tygpåse. Att sedan var och varannan vara faktiskt kommer färdigt förpackad i plast är sen en annan sak... men också där har jag faktiskt allt som oftast ett val att välja varan i lösvikt (avokado och champinjon, till exempel), även om det ibland medför extra kostnader då kilopriset ofta är högre.

 

Och för den som undrar, ja, sånt här är ofta det jag köper med mig hem och fyller skåp och skafferi med. Frukter, grönsaker, bönor, pasta, kaffe, lite frysvaror (lat-mat), havremjölk, sojgurt... och om det ekonomiskt sett är okej så väljer jag helst det ekologiska och/eller inhemska alternativet, men just nu är det lite halvdåligt med pengar på kontot efter ett halvt år utan inkomst. Allt detta handlade jag igår och 66€ blev slutsumman (kaffe och mango är dyrt, hörni!), men är det nåt jag väljer att lägga pengar på så är det mat! Försöker verkligen att undvika färdigvaror (jaja, där finns vegobullar) och hålla kosten så ren som möjligt, och därmed även se till att jag själv ställer mig vid spisen och kokar ihop mina egna måltider. Två TYGkassar (och lite till som inte rymdes in som jag tog i handen) överfulla med varor fick jag med mig hem efter torsdagens shoppingrunda.
Just nu är satsumas riktigt billiga, förresten. Och den där rödgulgröna mangon ni ser längst fram i vagnen var nog den godaste jag ätit sen jag kom tillbaka till Finland. Åh, vad jag saknar de asiatiska frukterna...

Många bäckar små (kanske mitt favorituttryck), och bara genom att lyfta fram och diskutera problemen kan vi lösa dem. Hur gör du när du är ute och handlar? Tänker du alls på att försöka undvika onödigt plast, och varför du borde göra det? När du är ute och shoppar kläder eller diverse grejer på stan, tar du då en ny påse på varje ställe, eller tackar du nej till dem och lägger dina inköp i en och samma påse/väska?

torsdag 27 april 2017 - 11:50

Vi måste börja bry oss

DSC4390 copy

 

"We belong to the nature. That's it. If we destroy nature, we destroy us. [...] We are killing humanity, because we kill the nature. People must understand that." (Direktciterat ur dokumentären.)

 

Om ni bara ska se en dokumentär idag, så rekommenderar jag att ni klickar in er på SVT Play och tittar på 'Sista skörden' (klick för direktlänk). Kortfattat så handlar dokumentären om dagens industriella massproduktion av livsmedel och hur det boktstavligen tar död på våra odlingsmarker, och varför vi måste börja bry oss om det och kräva förändring. För så är det. Vi måste börja bry oss. Vi måste förstå att varje litet val vi gör i matbutiken är direkt korrelerat till hur industrierna och jordbruken agerar och utvecklas.

Jag kan ärligt säga att jag inte själv är någon hejare på att köpa ekologiskt alla gånger, men jag försöker. Om den ekologiska broccolin bara är tjugo cent dyrare än den besprutade broccolin, så väljer jag den. Om den ekologiska mangon har samma kilopris som den "vanliga" mangon (vilket den har just nu), så väljer jag den. Finns det ett ekologiskt vetemjölsalternativ, så är det den jag plockar med mig i köpkorgen.

 

Du och jag, vi har så mycket mera makt än vi tror. Jag tror på förändring och förbättring, och jag vet att jag inte är ensam om det. Många bäckar små, eller hur?

(Update: Även Sandra har skrivit om dokumentären och ämnet! Läs!)