lördag 24 september 2016 - 21:14

Tell me, in what way is MY diet the unnatural and bizarre one?

I was upset and had to write down some thoughts to get it off my chest. And sometimes, when I'm really passionate and/or angry about something, I say it better in English. Not sure how it got to that point but who cares. Let me get to the point with THIS. And please do read it through, because it is quite important.

So, guess what? I'm sick and tired of me having to explain why I left meat and dairy aside and chose to only eat plantbased food instead. To give reasons to why I chose to embrace a vegan diet. As if I'm the one with a twisted, fucked up, weird image of our world and how the food industry work?

Animals everywhere are used, mistreated and killed every minute, every hour, EVERY DAY - just to end up on our plate. And our planet, our home, is slowly suffocating from all of it too. Call me crazy, but choosing a diet that excludes all that - the violence and death - now seems to me like the only defendable option. Choosing not to be part of all these needy and greedy social structures, that tell us what to do and what to eat, which only benefit the ones with so much power and money. When and why did all this excessive killing become so accepted, so... normal? Is it really?

People have asked me: "but what is left for you to eat if you don't eat meat?" Eeh... Everything that doesn't include the suffering and death of a living, breathing animal? And "how do you get all the nutrition needed?" Let me turn the question around for once - how do YOU, if meat is the only thing you consider worth eating? Now, correct me if I'm wrong, but I don't see the kind of healthy, earthy, colourful food I choose to put on my plate any less worthy than your meat, quite the opposite actually... But still it is only MY choices that gets questioned and are considered unnatural? It has been one hell of a mental process, I can tell you that. It still is. I didn't realize all this over a night, or even a month, but now it all seems crystal clear to me and I can't see myself ever going back to my old ways of eating whatever that was put in front of me without questioning why.

For me it is about awareness. Being aware of all the sick, unfair, unhealthy and poisonus things happening in our world (and that stretches far beyond this topic). To our food. To our friends - the animals - who do not have the option of choosing and shaping their own lives. But I do. You do too. We have a choice. Is killing when you don't need to really the right choice? The only choice? If you answer "yes" to that, then... Eerr, well... Whose diet really is the fucked up one?

DSC 7711 copy
New Zealand, October 2013. Yeah, these too are all going to die and end up on your plate. Sooner or later. No point in denying it.

fredag 23 september 2016 - 12:48

Resetips: Saker du kanske kommer att behöva

Nu har jag ju inte påbörjat min resa ännu, men har läst otaliga bloggar, trådar i olika forum, Youtube-videon och Pinterest-inlägg och känner att jag börjar ha rätt bra koll på vad jag kommer att behöva ha med mig när jag ska backpacka runt Sydostasien. Tänkte därför dela med mig av det jag hittills införskaffat. Och ja, har du inte detta från förut så är det rätt mycket pengar du behöver lägga ut bara i förberedelser. Små saker som var för sig inte kostar så mycket, men tillsammans blir rätt många euron.

 

IMG 9744 copy

 

Här har jag samlat några av de många små grejer jag tänkte packa ner i min ryggsäck (har en 65L Karrimor som jag beställde jättebilligt från SportsDirect).
Magväska - Snygg, lätt och diskret att ha närmast kroppen vid större folksamlingar, för förvaring av pass, kontanter och andra viktiga dokument.
Rep - För att hänga upp tvätten på tork, om du blir tvungen att tvätta kläder själv.
"Spork" - Sked, kniv, gaffel i ett, för de gånger du köper mat och frukt på marknader och inte vill äta med händerna.
Ficklampa - Det blir mörkt rätt snabbt där nere, och alla ställen kanske inte har elektricitet. Du vill ju inte gärna snubbla på nåt och bryta ben/armar.
Microfiberhanddukar - Snabbtorkande och tar minimalt med utrymme! En liten, en stor.
Öronproppar - När du inte orkar med oljud utifrån, eller om grannarna har det lite för trevligt.
Mediciner - Vätskeersättning och diarrémedicin, för akut lindring av solsting och "skiton". Kommer även ta med mig värkmedicin.
Våtservetter - Ifall det inte finns tvål och tvättfat i närheten och du vill fräscha upp dig lite snabbt.
Näsduk - För toalettbesök. Lär inte ska finnas vessapapper tillgängligt på alla ställen.
Padlock - Om du tryggt vill kunna låsa in dina värdesaker på hostel där det finns förvaringsskåp.
Powerbank - Finns inte med på bild, men köpte en powerbank på 6000mAh för att kunna ladda telefonen om inte uttag finns tillgängligt.


IMG 9741 copy

 

Sen är det ju självklart bra med lite krämer och dylikt. Som jag förstått det innehåller många solkrämer, deodorant och fuktgivande krämer ett ämne för att göra huden blekare - och det vill ju inte vi soltörstande nordbor ha ju!? Så jag har köpt med mig solkrämer (alltid högre SPF i början), Aloe Vera Gel, Nivea hud- och ansiktskräm (använder den som dagkräm), handdesinfektion, hårolja till mitt kråkbo, och nagellacksborttagningsmedel (vill ju kunna lacka tånaglarna iallafall, men biter tyvärr på fingernaglarna). Sen ska även schampoo och balsam med.

Har alltså ännu inte precis allt som jag ska ha med på resan, resten kommer jag försöka handla nästa vecka eller på plats, men detta är vad jag har hittills. Är det nåt annat du kommer att tänka på som jag missat? Please do tell! Detta är trots allt första gången jag åker på en backpacking-resa, så även om själva resandet inte är främmande så är den här typens resa det. För några år sen trodde jag inte jag skulle vilja backpacka, men utmaningar är bra! Let's do this!

fredag 23 september 2016 - 12:07

Fredagsfrukost

TGIF! Fast inte så jättemycket att hurra för för min egen del. Jobbar nämligen kväll idag och tidig morgon imorgon. Sen har jag en dag ledigt och sen är det min sista arbetsvecka i butiken och på hemmaplan har jag även där en hel del att få ordning på. Packa, tvätta, städa, ordna, fixa. Känner mig lite stressad faktiskt, men hoppas och tror att den stressen kommer rinna av mig så fort jag satt mig ombord på flygplanet bort från Vasa. Det brukar den göra.

 

IMG 9737 copy

 

Hur brukar era frukostar se ut? Vad äter ni normalt till frukost om ni har en ledig morgon och mycket tid på er? För min egen del ser det oftast ut som den här ovan. Eller nåt ditåt. Idag blev det rågbröd med avokado (gotta love them avo's) och gurka kryddat med salt och peppar, en skål med Alpro's kokos-soygurt (min favorit) med chia, röda vinbär, sojakross och cashewnötter, och kaffe med en skvätt havremjölk (alltid Oatly's iKaffe, smakar nästan som grädde, mmm). Visste ni förresten att nästan allt bröd är veganskt? Det finns ju vissa undantag, som piimälimppu och ostsemlor till exempel, men för det mesta innehåller inte brödet du köper i butiken mjölk eller ägg.

 

Jag älskar verkligen frukost. När en har gott om tid på sig att sitta och njuta av den. Läsa tidningen, kolla Youtube-klipp, lyssna på radio... Ja tack. Helst utomhus och i värmande solsken. Och gärna färsk frukt till. Gissa om jag längtar efter all frukt vi kommer äta där nere i Sydostasien? Papaya till exempel. Åh, underbara, älskade papaya... Inte länge kvar nu. Om bara två veckor firar jag fredag i Hong Kong. Stressfri.

onsdag 21 september 2016 - 20:03

Skåprens som blev till linssoppa

Fortsätter att rensa ur mina skåp och kylskåp, två veckor kvar att tömma ur och äta upp allt ätbart. Än så länge har det inte inneburit några problem eller kreativitetsbrist.

 

image7

 

Utgick ifrån några enkla vegetariska basvaror som jag ALLTID har hemma: tomatkross, kokosmjölk, röda linser och lök. Hade även vitlök (mycket vitlök är gott så jag hade tre medelstora klyftor). Stekte den finhackade löken mjuk i olja och la till lite kryddor (paprika, chilli). Hällde i tomatkrossen, kokosmjölken, vatten (några deciliter blir bra), linser och två grönsaksbuljongtärningar.

 

image8

 

Sedan är det bara att låta det koka ihop under lock! Rör om nu som då. Smaka av! Krydda! Ha i tomatpuré, lite sirap, limejuice. Smaka av igen. Fortsätt koka en stund till (20 minuter åtminstone) tills linserna mjuknat och soppan fått en lite grötig konsistens. 

 

image9

 

Ät och njut. Varma, mustiga, vegetariska soppor och grytor hör hösten till, så passa på nu! Billigt är det också. Och var inte rädd för att ösa på med kryddor! Bara du är noga med att smaka av är det svårt att krydda för mycket. Och våga prova annat än det vanliga salt och peppar... Kanske lite kanel?

tisdag 20 september 2016 - 21:48

Riktning: Sydöst

Nu känner jag att jag väntat tillräckligt länge med att berätta för er om mina planer för hösten/vintern, så NU ska ni få veta vad jag tänkte hitta på. Imorgon är det ju nämligen bara två veckor kvar tills äventyret startar... Så vad är det nu då som händer?


Nästnästa vecka
onsdagen den femte oktober, beger jag mig iväg till flygfältet här i Vasa, för att flyga till Stockholm och möta upp mitt resesällskap, och sedan åka vidare därifrån och mellanlanda i London, för att slutligen landa dagen därpå i Hong Kong! Jippii! Och efter att ha tillbringat fyra nätter över helgen någonstans på nåt litet, billigt hostel/hotell i storstaden, flyger vi sedan vidare till Hanoi i Vietnam! Och när vi sedan tröttnat på den vietnamesiska kustremsan så drar vi väl oss vidare till Kambodja, och eventuellt åker vi sedan vidare och ner genom Thailand till Malaysien och Indonesien. Men så långt har vi faktiskt inte planerat. Faktum är att planerna tar slut efter att vi på måndagen den tionde oktober landat i Vietnam. Vi tänkte bara go with the flow och njuta av atmosfären, naturen, människorna, kulturen och värmen. Och jag längtar som en tok efter just det - värmen.


Minst tre månader
har jag tänkt vara borta. Det är så länge mitt resesällskap Emma (min svenska kompis som jag lärde känna när jag bodde i Malmö och som lite spontant kände att hon vill hänga med mig på detta äventyr) stannar med mig. Om jag sen väljer att fortsätta själv efter det beror på hur jag känner då, och hur det ser ut med ekonomin. Jag har nämligen sparat och lagt undan nästan alla pengar jag tjänat detta året, och budgeterat för åtminstone tre månader i Sydostasien. 1000€/månad är vad jag läst och hört att är en rimlig summa att satsa på, eller 30€/dag, med andra ord. Plus flygresor. Så ju sparsammare jag är, desto längre tid kommer jag att kunna vara borta! Dock har jag inte tänkt vara borta i mer än ett halvår. Max.


Jag har köpt
backpacking-ryggsäck, microfiberhanddukar, solkräm, diarrémedicin, ficklampa, och en hel massa fler detaljer som jag förstått ska vara bra att ha med sig på en sån här resa. Börjar nog ha det mesta. Fattas ännu ett par grejer och sen börjar jag vara ready to hit the road! Och fjärilarna i magen då? Jodå, de är redan där. Iiihk! Superduperjättespännande! Är det nån av er som redan varit i Sydostasien och backpackat och har några bra tips och råd till oss? Isåfall får ni hemskt gärna dela med er!

 

IMG 9021

Flygplanstatueringen gjorde jag för ett par år sedan, och den symboliserar först och främst mina år utomlands, men även alla de ställen jag ännu inte besökt och resor jag ännu inte gjort men vill göra. Att resa är verkligen livet för mig!

måndag 19 september 2016 - 11:55

Två veckor & två dagar till avfärd

IMG 9682

 

Godmorgon, godförmiddag, goddag, eller vad ni nu föredrar den här tiden på dygnet. Själv jobbar jag kvällar denna vecka så jag har kunnat sova länge och sedan sitta ner och njuta av en rejäl och mättande frukost. Och ja, vad ni ser på bilden ovan ÄR faktiskt vad jag normalt äter till frukost om jag har tid för det. Minus solrosen då. Den är bara där för att den är fin och för att jag har odlat den själv.

Smoothien är gjord på en bas av Alpro's soygurt med kokossmak (min favorit), en banan, havremjölk och chiafrön. Sedan kan resten av innehållet variera beroende på vad jag känner för och har i frysen/kylskåpet. Idag blev det hjortron, jordgubbar, hallon och röda vinbär. Allt är egenplockat och/eller hemodlat. Med lite köpt passionsfrukt på toppen för att det är fint och gott. Gotta love smoothies!

Havrebröd med vegetabiliskt smör och tomater, lite salt och peppar och basilika på. Så enkelt, men så gott. Och kaffe. Med bästa havremjölken i, nämligen Oatly's iKaffe. Skaka förpackningen innan du häller i mjölken i kaffet och du får skum på ytan - vardagslyx.

Anyway, nu när jag hade tid att sitta och fundera lite, och kika på Youtube-videon och sånt morgonmysigt, så kom fjärilarna. För jag insåg att jag nu går in på min andra sista jobbvecka och det nu är ynkliga två veckor och två dagar kvar innan avresedagen. Onsdagen den femte oktober. Dagen då jag påbörjar nästa stora äventyr i livet. Och det känns så otroligt roligt och fjärilarna i magen är definitivt välkomna.

söndag 18 september 2016 - 21:53

Tre gånger mat

Nu har hon åkt hem till Sverige igen, min vän Linn. Jag saknar henne redan, och önskar vi bodde närmre varann än vad vi gör nu. Det har iallafall varit härligt att ha henne här hos mig i två dygn, och vi har mest njutit av solen, naturen och varandras sällskap. Och god mat, såklart! Tänkte därför visa er vad vi smaskat på i dagarna tre.

 

image4

 

Potatis- och purjolökssoppa bjöd jag på i fredags, för behövde nåt gott och mjukt som är lätt att svälja, eftersom jag dagen innan blev av med min sista visdomstand. Detta är verkligen en otroligt god soppa, och SÅ lätt att laga! Googla på första, bästa recept bara och ha det som grund.

 

image5

 

Sen i lördags blev det tacomys. Det är minsann inte mycket som klår tacos. Eller tortillas, vad en nu föredrar. Och väldigt enkelt att göra det köttfritt... Använd sojakross istället för köttfärs och stek som vanligt i tacokrydda. Gör egen guacamole till, blir absolut godast då! Vi hade färsk basilika i våran, jättegott!

 

image6

 

Innan hon åkte hem igen denna soliga söndagseftermiddag, så slängde vi in lite polka- och gulbetor, morötter och lök i ugnen, mixade till en sås på havre fraiche, basilika, fetaost och limesaft, och stekte zucchini fritters. Får nog öva lite till på de sistnämnda, för de höll inte riktigt ihop som jag hade velat... Men smaken var bra! Övning ger färdighet och en lär sig av sina misstag, så är det bara. Även i köket. 

fredag 16 september 2016 - 15:46

Så mycket att göra, så lite tid

Lite dåligt med blogginlägg denna vecka, men vet ni, jag tänker inte be om ursäkt för det. Jag lovade mig själv att inte stressa fram ogenomtänkta och tråkiga inlägg "bara för att", utan väljer hellre att skriva några rader när jag vill, har tid, och har nåt nytt och intressant att bjuda på. Och denna vecka har jag haft en hel del planerat, och därför har det blivit lite si sådär med både matlagning och bloggning. Men nu! Nu när jag ändå har lite tid att döda innan nästa grej så passar jag på.

I måndags träffade jag Heidi från Vasabladet för en intervju gällande mina matvanor, så ni som är nyfikna på varför jag valde bort kött- och mejeriprodukter ska läsa morgondagens tidning. Eller webbversionen som ni hittar här. Jag kommer fortfarande att berätta närmare i detalj nån annan gång här på bloggen - för det har jag ju lovat er - men ni som vill ha lite info redan nu får gärna läsa. Just det, när vi ändå håller på och läser artiklar... Läs också krönikan som Heidi skrivit inom samma ämne!

 

Skarmavbild 2016 09 16 kl. 15.45.40Skärmdump från Vasabladet.fi.


I tisdags minns jag inte vad jag hittade på (förutom att jag jobbade, såklart), men onsdagen hängde jag ute till skogs i tre timmar med min vän Caroline. Vi gick hela Iskmo-Jungsund vandringsled på nästan 12 km, och jag kan varmt rekommendera den aktiviteten en vacker höstdag! Sedan blev det torsdag och jag besökte tandläkaren för att dra ut min sista och värsta visdomstand. Fick be om mera bedövning en gång, men annars gick det bra. En timme tog det, från början till slut. Vilade sedan resten av dagen, och likaså idag, med undantag för ett snabbt besök till arbetshälsovården för vaccinspruta och fix av sjukintyg.

Nu sitter jag som på nålar och väntar på att få köra iväg till flygplatsen, för min käraste vän Linn från Sverige kommer ju hit och hälsar på i två hela dygn! Visserligen tycker jag två dygn är alldeles för lite, men bättre än att inte få se henne alls, utan tvekan. Linn var min klippa när jag flyttade till Malmö för sex år sedan. Jag hade aldrig träffat henne förut, men efter att ha följt varandra på (f.d.) Bilddagboken.se i ett par år var det självklart att vi skulle ses när vi nu ändå bodde i samma område. Bara en timme med buss och tåg ifrån varann. Och sen dess har hon varit en av mina absolut närmsta vänner och nån jag vet att jag kommer hålla kär för resten av mitt liv. Nästa helg är det faktiskt exakt sex år sedan vi träffades för första gången. Åh, vad det ska bli underbart att få krama henne igen om en halvtimme.

Så eftersom käken ännu är lite öm och jag är rädd att stygnen ska spricka upp om jag tuggar för mycket, så ska jag laga en mjuk och god potatis- och purjolökssoppa och kanske dricka ett glas vin till. Om vi inte är för hungriga och uppspelta ska jag försöka hinna ta en bild också. Önskar er en jättefin helg, för det kommer jag att ha!

måndag 12 september 2016 - 20:07

Kylskåpsrensning

Så var det ny vecka igen då och med den inleds min tredje sista arbetsvecka och sedan är det slutjobbat för en ovanligt lång tid framöver. Jag ska ju ut på äventyr! Det har jag ännu inte berättat om... Borde nog skriva ett inlägg om det med, tror jag... Men först till dagens middag! Det var dags för en liten kylskåpsrensning igen, och lättast är ju då att bara samla allt gott på en tallrik. I brist på ork och fantasi för något annat. Har dessutom massor att göra mina tre sista veckor i Vasa, så måste erkänna att jag känner mig en aning stressad. Jag presterar inget vidare då.

 

IMG 9512

 

Dagens tallrik var rätt så färgglad. Kan inte direkt påstå att allt på den passade ihop med varandra, men som sagt, ibland orkar inte ens jag tänka ut nåt enhetligt.
I mitten har jag couscous, och det absolut lättaste sättet att tillreda det är att hälla lite av grynen i botten på en djuptallrik, smula i en grönsaksbuljongtärning, och hälla på kokande vatten så det täcker. Täck med lock och låt det svälla. Gurka, paprika, oliver, fikon och soltorkade tomater behöver knappast nån närmare beskrivning? Har även stekt upp lite kantareller som vi plockade på villan i helgen, och det lilla jag hade kvar av "Härkis" (som ju är den nya, coola proteinkällan för växtbaserade måltider, används typ som malet kött) stekte jag med lite kryddor bara. Till sist smulade jag fetaost på och ringlade lite olivolja med basilikasmak på. Lätt, snabbt, och gott! Ibland behöver inte maten vara mer komplicerad än såhär. Vill inte heller gärna slänga nån mat, så för att snabbt bli av med färskvarorna innan de blir dåliga är detta en perfekt lösning.

För övrigt cyklade jag idag in en vända till centrum efter jobbet. Träffade Heidi och Kim från VBL över en kopp kaffe och kaka och snackade lite om vad det egentligen innebär att vara vegan. Är jag vegan eller inte? Hur ser JAG på veganismen egentligen? Varför valde jag bort köttet? Snart i en tidning nära dig... fast jag lovar att berätta om det här med i nåt skede, för er som inte läser tidningen så ofta. Ja och sen hämtade jag ut min andra Hepatit B-spruta från apoteket. Samt vätskeersättning och diarrémedicin. Det gäller att vara beredd på otrevliga situationer när en är ute och reser!

fredag 9 september 2016 - 21:22

Busenkel röra med två sorters tomater

Hängde med Sofia och valpen idag igen, och vi gjorde en riktigt god bönröra med soltorkade tomater och egenodlade minitomater som jag tänkte tipsa er om. Passar utmärkt att bre på brödet, och då gärna nygräddat sådant (vi hade köpisbatong i ugn). Eller kanske som pastasås?

 

image3

 

Allt du behöver, förutom en stavmixer eller liknande, är en burk med vita bönor eller kikärter, en vitlöksklyfta, ett par mogna och goda minitomater, soltorkade tomater (vi hade såna i olja i burk), lite vatten och salt och peppar. Skär vitlök och tomater i lite mindre bitar om du orkar. Mixa och smaka av och lägg till mera tomater och salt efter eget tycke. Lätt som en plätt och riktigt gott! Står sig nog minst tre till fyra dagar i kylskåp.