fredag 2 juni 2017 - 12:31

Ett dygn i Seitseminens nationalpark

Jag har utan tvekan sett alldeles för lite av mitt egna hemland. Det är många hörn och kanter på Finlandskartan jag ännu inte besökt, och visst hade det varit roligt att ändra på det. I början på veckan var både jag och min vän Sofia lediga, så vi bestämde oss för att göra en liten roadtrip två timmar sydöst. Målet var Seitseminens nationalpark, där vi tänkte ta oss en tur i skogen, och sedan slå upp tältet och campa en natt. Sagt och gjort, vi möttes i Laihia och körde sedan ner tillsammans.

 

IMG 7839

IMG 7746

IMG 2

IMG 7847

IMG 7748

 

Måndagskvällen bjöd på otroligt vackert väder - perfekt för en skogspromenad! Dessvärre var det ju kallt. 12°C ungefär stod mätaren på, och enligt väderappen skulle det bli endast 3 grader till natten... Oh well, luckily we came prepared. Själv hade jag tagit med mig både mössa, yllesockor och dubbla sovsäckar, så jag slapp frysa.

 

IMG 7842

IMG 7845

IMG 7844

 

Skogsrundan vi gick den första dagen kallas för Torpparintaival och är 6,3 km lång. Alldeles lagom för två otränade naturälskare och en hund med korta ben! Väldigt enkel att gå med torra och breda stigar. Behöver jag ens säga att skogen var alldeles magisk på sina ställen? Rundan börjar och slutar på en gammal bondgård, som nu finns bevarad för att visa besökare hur det kunde se ut i vårt land i början på nittonhundratalet. Väl värt ett besök!

 

IMG 7747

IMG 7840

IMG 7790

 

På kvällen slog vi alltså upp vårt tält och gjorde upp eld vid campingplatsen. Grillade både vegekorv, majs, batat och svamp, och gott var det. Skålade med varsin cider och njöt av fågelsång och en stilla sjö. Efter grillandet luktade både hår och kläder rök, men det var det värt.

Jättebekvämt var det väl inte att sova i ett kallt tält på tunna liggunderlag, men det är ju ändå en viss charm med att sova utomhus? Vi sov länge, missade morgondimman på sjön bredvid, men avnjöt en enkel frukost iklädda minst tre lager med tröjor/jackor. Därefter packade vi ihop våra saker, kånkade med dem till bilen som stod parkerad 300 meter bort, och körde till början av nästa korta runda.

 

IMG 7791

IMG 7848

 

Den sista turen vi gick innan vi körde hemåt kallas för Harjupolku och är 5,2 km lång. Trötta efter en natt i tält var även det alldeles lagom.

 

IMG 7850

IMG 7849

 

Vi bestämde oss för att strunta i Trangia och ärtsoppa på burk och istället pausa på Juustoportti på hemvägen. Bra beslut, för pizzan jag åt smakade riktigt bra. Tog pizza utan ost, för ost på pizza är överskattat! Tack till Sia och corgin Russel för trevligt sällskap! Detta gör vi om.

Ifall du är nyfiken på Seitseminens nationalpark kan du ta dig en titt här och läsa lite mer. Kan varmt rekommendera ett besök, och nästa gång vill jag nog gå rundan på 18 km. Har jag bara tid i sommar så blir det säkert fler nationalparksbesök, för vi har ju faktiskt flera såna här i de tusen sjöarnas land.

torsdag 1 juni 2017 - 21:01

Veckans lista: Träning

DSC1773cop

Långa promenader i fina miljöer... Ja, tack! Som här i Irland, när jag gick upp till femhundra meters höjd. Det kändes i ben och rumpa dagen efter, minsann.

 

Det är få förunnat att ha en så snabb och välfungerande ämnesomsättning som jag har. I princip har jag alltid kunnat äta hur mycket som helst utan att det syns nånstans på mig och, trust me, jag äter mycket. Fråga mina vänner. Sen har jag i princip i hela mitt liv hållit på med hästar och ridning, och det är väl det som fungerat så himla bra för min kropp. Nu när jag inte ridit och arbetat i stallet lika regelbundet de senaste två åren, så märker jag en enorm skillnad på min kropp! Muskler jag tidigare tog för givet har gått och gömt sig, jag fick ryggskott, jag är extremt stel i vissa rörelser, och de sista månaderna i Asien gick jag upp flera kilon eftersom jag inte rörde särskilt mycket på mig alls. Inte bra. Med andra ord, jag borde verkligen börja träna. Och därför tänkte jag fylla i träningslistan, för att lite rannsaka mig själv på den punkten.

 

DSC 9525

Ridning är min favoritform av träning, utan tvekan. I vissa perioder, när jag jobbade med hästar, kunde jag till och med rida två-tre hästar om dagen.

 

Träning för mig är: att ha en stark, flexibel, och uthållig kropp, och den fås genom just träning. På ett eller annat sätt.
Min favoritträning: att rida ett ordentligt "träningspass" med hästen, och känna att både hästen och jag som ryttare använder alla nödvändiga muskler och kroppen på rätt sätt, och att vi jobbar med varandra och inte emot. En lång promenad i skogen, att hoppa mellan stenar och över rötter, det är också kul! Helt enkelt, mitt favoritsätt att motionera är när jag gör det utomhus och i miljöer jag trivs i.
Det bästa med att träna: är att kroppen mår så himla bra av det! Jag VILL ju ha en stark och frisk kropp, och jag vet ju att en sådan bara fås genom att röra på sig. Och av rätt sorts kost, till viss del.
Det sämsta med att träna: är att jag är så himla lat. Gymma är inget för mig, för jag är van att träna "omedvetet" genom ridning och stallarbete. Om jag verkligen måste jobba "på riktigt" för att få de där musklerna är jag inte så intresserad längre.
En sport jag skulle vilja pröva: Det finns ingen sport som någonsin intresserat mig så som ridning! Kanske just för att det är så mycket mer än bara en sport? Det är en livsstil. Fast tennis höll jag på med i ett kort tag, och det hade jag gärna prövat på på nytt för det tyckte jag var skoj.
En träningsgren jag inte förstår mig på: Allt med bollar. I just can't. Eller rytmiska rörelser, som dans och vissa träningsprogram som finns på olika gym. Nä, det är inte min grej, helt enkelt!
Därför tränar jag/tränar jag inte: Jag vill ju säga att jag tränar regelbundet, men nej, det gör jag inte. Försöker att komma mig ut på promenader några gånger i veckan, och nu har jag bestämt mig för att försöka ta mig tid till ridning minst en gång i veckan. Det trista för min del är att den sorts träning jag vill utöva behöver jag bil för att ta mig till (hatar att cykla), och jag har ju ingen egen bil utan måste isåfall låna. Så jag tränar inte för att jag inte har en bil som tar mig till träningen, haha. Lazy much?
Mina träningsmål: Målet är ju att ha en stark, frisk och flexibel kropp som orkar med. Inte bara nu i min ungdom, utan även i framtiden. Jag vill träna, motionera, röra på mig, för att må bra. Må bättre. Så enkelt är det.

tisdag 23 maj 2017 - 11:53

Veckans lista: Skönhet & ideal

Ny vecka, ny lista, och även denna föll mig i smaken och jag bestämde mig rätt snabbt för att skriva ner om mina tankar om skönhet. Vad som är vackert i mina ögon är så mycket mer än utsida.

JamaicaMalleBild på mig från Jamaica, tagen av min vackra bff Anna.

 

Det här är skönhet för mig: För min egen del är skönhet att vara bekväm i sin egen kropp, att trivas med den man är och må bra inifrån och ut. Sånt lyser igenom. Ett vänligt leende och pigga ögon. DET är vackert.
Mina bästa skönhetstips: Sov tillräckligt. Skippa snabbmat och processerad föda och ät färgglatt och näringsrikt. Mycket frukter, grönsaker och vatten (att dricka tillräckligt med vatten är nåt jag själv slarvar med), för allt det du äter påverkar både in- och utsida mer än vi kanske förstår. I övrigt, om vi bara ska snacka utsida... Le! Och tvätta håret ibland, haha. Lite mascara på övre fransarna räcker för att jag ska känna mig lite snyggare än vanligt. Solsken får min kropp och hy att må bättre, men självklart gäller det att sola med måtta.
Dagens skönhetsideal är: Ohållbart. Det finns så mycket viktigare saker att fokusera på än att stå framför spegeln i en timme och pudra över ojämnheter varje morgon. Alla pinnsmala och perfekt sminkade människor som syns i sociala medier idag sätter ju press på vem som helst, speciellt kanske alla tonåringar som ännu inte hittat sig själva och blivit bekväma i sina ej ännu färdigt utvecklade kroppar. Denhär trenden med att bejaka sitt naturliga jag och alla dess skavanker och up and downs är dock något jag kan stå bakom och tycka är fantastiskt.
Jag motarbetar/följer skönhetsidealen på det här sättet: Jag varken jobbar för eller emot idealen, skulle jag säga. Jag bryr mig helt enkelt inte så mycket. Sminkar jag mig gör jag det för min egen skull, för att jag vill känna mig lite extra fin kanske, men allra helst är det bara fuktighetskräm jag kladdar på ansiktet varje morgon och kväll.
Min skönhetsrutin: Get up, get dressed, get out. Ungefär så! Okej, men om jag verkligen vill känna mig snygg och fräsch... jag duschar, tvättar håret, rakar ben och sånt (om jag orkar), på med fuktighetskräm, lite parfym, fixar och utmärker ögonbrynen lite, två lager med mascara, eventuellt läppstift. Mycket mer än så brukar jag faktiskt inte ta mig tid till.
Senaste gången jag upplevde skönhet: Varje dag. Leende människor med positiv attityd är vackert, och jag försöker att själv vara en sån person. Det finns något fint och vackert i varje ny dag, tycker jag. Speciellt om solen skiner.
En person som är vacker: Du som läser detta! DU, just du, är vacker. Precis som du är. Du är fin.

torsdag 8 september 2016 - 22:03

Världens bästa bloggstart

image2

 

Först och främst vill jag bara tacka allihopa för det otroligt fina emottagandet av bloggen! Så många fina kommentarer och positivitet! Snacka om att få en bra början på nåt nytt. Tack för det, hörrni!

Det verkar som om en stor del av er gått och väntat på att få lite mera tips och inspiration vad gäller vegansk matlagning, och det gör mig jätteglad. Jag vill ju så gärna dela med mig av vegantänket och kunna inspirera andra till att ibland (om inte alltid) välja bort dendär blodiga biffen på tallriken... för det finns ju så mycket annat att äta.

 

För det andra, lika mycket som jag vill inspirera mina bloggläsare, så vill även jag bli inspirerad av er. Så, är det något speciellt ni vill att jag ska blogga om? Har du en fråga om plantbaserad kost du vill jag ska försöka svara på? Kom gärna med förslag på ämnen! Jag har redan flera framtida inlägg planerade i mitt huvud, men baserar dem även med era önskemål, tips och förväntningar som grund. Nu kör vi!

torsdag 8 september 2016 - 15:04

Hej hej, hemskt mycket hej!

IMG 9365

Foto: Nicolina Närhi

I egenskap av ny bloggare på Sevendays känner jag att en presentation av mig själv är i sin ordning. Så, vem är jag och vad gör jag här?

Malin heter jag och Ulla-Stina är mitt fina andra namn som jag numera stolt använder som användarnamn i sociala medier. Namnet kommer från min moster som jag aldrig träffade, eftersom hon dog som tonåring. Ser det som en stor ära att vara döpt efter henne.
Jag föddes den nittonde november precis i slutet på åttiotalet, och är hemma från Vasa. Efter att ha utbildat mig till medieassistent på VYI, bestämde jag mig i början av år 2009 att flytta utomlands, och packade ner allt jag behövde för ett år på en hästgård i Irland och flög västerut. Det var ett stort steg att ta som nittonåring, men utlandsvistelsen gav mersmak och hösten 2010 flyttade jag till Malmö i södra Sverige för att där bo, studera och jobba i tre år. De tre åren gav mig en kandidatexamen i English Studies, med fokus på lingvistik.

Efter fyra år i utlandet, kände jag mig inte ännu redo för att återvända till lilla, trygga Vasa, utan sökte därför nytt hästjobb - i Nya Zeeland! Efter sju månaders tufft arbete hos två av landets bästa hoppryttare, och en och en halv månads kringresande på de båda öarna (plus Fiji), var det dock dags att bege mig norrut igen. Jag flyttade tillbaka till Vasa sommaren 2014, mest för att ta hand om min gamle häst (som jag haft sedan januari 2005) som jag nu inte längre kunde eller ville hyra ut. Tyvärr fick jag ta farväl av min vackre svarting i slutet på december förra året. Ett väntat, men oerhört ledsamt farväl. Men, med hästen försvann också det som band mig till hemstaden, så nu väntar ett miljöombyte till hösten igen. Mer om det i ett annat inlägg!

DSC 2758 copy

IMG 1279 copy3


Hösten 2015 bestämde jag mig för att ta bort kött- och mejeriprodukter ur min vardagskost efter att ha tittat på diverse dokumentärer om dessa industriers inverkan på natur, djur och miljö. Jag har alltid gillat att äta, men nu tyckte jag det var roligt att laga maten också! Vegansk matlagning är numera ett av mina största intressen och jag lovar att berätta mera om mitt tänk kring det i ett senare skede.

Självklart finns det mycket mera jag hade kunnat berätta för er, men detta är väl de händelser och erfarenheter som format mig mest de senaste åren och därför kände jag att jag ville berätta om just detta. Det återstår att se hur jag sedan formar den här bloggen, men mat och resor - DET kan ni lita på att få läsa om!

Orkade du läsa hela presentationen? Duktigt! Välkommen att följa bloggen och låta dig inspireras!

Puss, Malin