Ett dygn i Seitseminens nationalpark

fredag 2 juni 2017 - 12:31 | 6 Kommentarer

Jag har utan tvekan sett alldeles för lite av mitt egna hemland. Det är många hörn och kanter på Finlandskartan jag ännu inte besökt, och visst hade det varit roligt att ändra på det. I början på veckan var både jag och min vän Sofia lediga, så vi bestämde oss för att göra en liten roadtrip två timmar sydöst. Målet var Seitseminens nationalpark, där vi tänkte ta oss en tur i skogen, och sedan slå upp tältet och campa en natt. Sagt och gjort, vi möttes i Laihia och körde sedan ner tillsammans.

 

IMG 7839

IMG 7746

IMG 2

IMG 7847

IMG 7748

 

Måndagskvällen bjöd på otroligt vackert väder - perfekt för en skogspromenad! Dessvärre var det ju kallt. 12°C ungefär stod mätaren på, och enligt väderappen skulle det bli endast 3 grader till natten... Oh well, luckily we came prepared. Själv hade jag tagit med mig både mössa, yllesockor och dubbla sovsäckar, så jag slapp frysa.

 

IMG 7842

IMG 7845

IMG 7844

 

Skogsrundan vi gick den första dagen kallas för Torpparintaival och är 6,3 km lång. Alldeles lagom för två otränade naturälskare och en hund med korta ben! Väldigt enkel att gå med torra och breda stigar. Behöver jag ens säga att skogen var alldeles magisk på sina ställen? Rundan börjar och slutar på en gammal bondgård, som nu finns bevarad för att visa besökare hur det kunde se ut i vårt land i början på nittonhundratalet. Väl värt ett besök!

 

IMG 7747

IMG 7840

IMG 7790

 

På kvällen slog vi alltså upp vårt tält och gjorde upp eld vid campingplatsen. Grillade både vegekorv, majs, batat och svamp, och gott var det. Skålade med varsin cider och njöt av fågelsång och en stilla sjö. Efter grillandet luktade både hår och kläder rök, men det var det värt.

Jättebekvämt var det väl inte att sova i ett kallt tält på tunna liggunderlag, men det är ju ändå en viss charm med att sova utomhus? Vi sov länge, missade morgondimman på sjön bredvid, men avnjöt en enkel frukost iklädda minst tre lager med tröjor/jackor. Därefter packade vi ihop våra saker, kånkade med dem till bilen som stod parkerad 300 meter bort, och körde till början av nästa korta runda.

 

IMG 7791

IMG 7848

 

Den sista turen vi gick innan vi körde hemåt kallas för Harjupolku och är 5,2 km lång. Trötta efter en natt i tält var även det alldeles lagom.

 

IMG 7850

IMG 7849

 

Vi bestämde oss för att strunta i Trangia och ärtsoppa på burk och istället pausa på Juustoportti på hemvägen. Bra beslut, för pizzan jag åt smakade riktigt bra. Tog pizza utan ost, för ost på pizza är överskattat! Tack till Sia och corgin Russel för trevligt sällskap! Detta gör vi om.

Ifall du är nyfiken på Seitseminens nationalpark kan du ta dig en titt här och läsa lite mer. Kan varmt rekommendera ett besök, och nästa gång vill jag nog gå rundan på 18 km. Har jag bara tid i sommar så blir det säkert fler nationalparksbesök, för vi har ju faktiskt flera såna här i de tusen sjöarnas land.

Kategorier:

Allmänt Matlagning Resor

6

Kommentarer

 • Marias Memoarer

  03.06.2017 04:45 (4 månader sen)

  Åh vad härligt, kanske jag också borde göra detsamma när jag återvänder till Finland, jag behöver definitivt se mer av mitt eget hemland jag med! :) Har bl.a. funderingar på att bilcampa (á la Australien-backpacker) till östra delarna av Finland, folk kommer väl tro jag har tappat vettet, haha!

  • Malin Nyman

   04.06.2017 21:18 (4 månader sen)

   Jaaa men det hade jag också velat göra! MÅSTE se östra Finland, har ännu inte gjort det och det lär ju ska va så himla fint... gotta go there.


 • Hanna Stigzelius

  03.06.2017 14:37 (4 månader sen)

  Så fina bilder! Jag får helt inspis att själv dra ut till skogs nu :)

  • Malin Nyman

   04.06.2017 21:18 (4 månader sen)

   Tack snälla! Dra, bara draaa! :D


 • Siaaa

  03.06.2017 23:29 (4 månader sen)

  Tack själv! ? Måst no få till en till campingtur i somar!

  • Malin Nyman

   04.06.2017 21:17 (4 månader sen)

   Oh yes! <3


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.