Fyra dokumentärer alla borde se

söndag 2 oktober 2016 - 22:49 | 3 Kommentarer

Efter att ha läst ett inlägg som Iisa skrivit och där tipsat om fyra stycken dokumentärer som får en att tänka till och kanske ändra uppfattning om det de berör, så tänkte jag nu göra det samma. Inspirerande och viktiga dokumentärer som belyser problem i samhället borde alla se fler av, för iallafall jag tycker det är bra att vara medveten om sådant. Nedan tipsar jag därför om tre stycken dokumentärer som fick mig att göra en total förändring på min livsstil, vanor och tankesätt, och sakta men säkert lägga om min kost till växtbaserad, vegansk mat - plus en liten bubblare som berör modeindustrin.

dokus


Cowspiracy
(IMDb)
Detta var den dokumentär jag tittade på först inom ämnet, och som verkligen fick mig att tänka till. Visste du till exempel att enbart köttindustrin i sig själv släpper ut mer skadliga gaser än vad all världens trafik tillsammans gör? Denna dokumentär belyser problemen med köttätande ur ett miljöperspektiv, och fick iallafall mig att verkligen tänka till.

Forks Over Knives (IMDb)
Hur bra är det egentligen att äta så mycket kött som människan gör idag? Varför lider så många av diabetes, hjärtproblem och cancer i dagens samhälle? Denna dokumentär tar upp de negativa hälsoeffekterna med att äta processerat kött och färdigmat i de mängder som många tyvärr gör. Uttrycket "du är vad du äter" beskriver budskapet rätt bra.

Food, Inc. (IMDb)
Miljön och hälsan tas ju upp i de två andra dokumentärerna, men här granskas köttindustrin även ur djurens perspektiv och vi ser det lidande de går igenom och tvingas utstå för att vi ska få mat på tallriken. Vilka är det egentligen som drar nytta av våra matvanor och hur påverkar det oss? Och vad är det egentligen vi äter och hur påverkar det oss?

The True Cost (IMDb)
Detta är en dokumentär om kläder och hur våra shoppingvanor påverkar oss själva, de som gör kläderna, och miljön, ur ett globalt perspektiv. Som sloganen säger: "vem betalar priset för våra kläder?" Mycket sevärd dokumentär som bör få dig att tänka till en extra gång innan du köper dendär billiga tröjan eller jeansen från massproducerande modekedjor.

Här har ni nu några av de många dokumentärer jag tittat på det senaste året. De är snygga och välgjorda och otroligt intressanta. Jag har gråtit, svurit och fasat över hur våra matvanor och shoppinghysteri påverkar den värld vi alla lever i. Vi måste orka bry oss och vi måste våga göra ändringar i våra liv för att vår vackra planet ska räcka till kommande generationer. Jag vet inte hur det är med dig, men jag VILL vara en del av den förändringen, jag VILL bidra med nåt gott, för det är inte bara mig själv det handlar om längre. Det är så mycket större, så mycket mer.

3

Kommentarer

 • Iisa Smeds

  03.10.2016 21:28 (12 månader sen)

  Kul att du också gjorde ett sånthär inlägg :D Ska kolla in food inc. för den har jag inte sett ^^

  • Malin Nyman

   03.10.2016 21:54 (12 månader sen)

   Jaaa, se den! Men jag glömde en bra dokumentär... Racing Extinction. Fick mig att gråta.


 • Carro

  12.10.2016 22:10 (12 månader sen)

  Ha sett alla å diggar alla. Speciellt the true cost, fast man int sku tro de me tanke på hu myki ja köper kläder å skor... :D Miss u!! Kikar in vietnam inlägg extra noga fö e supersugen att åka dit nästa vinter. Eller vafan lottovinst så kommer ja genast ;)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.