Karelsk stek utan kött? Jajemen!

söndag 4 juni 2017 - 21:20 | 0 Kommentarer

Idag gjorde jag nåt i matväg som jag velat göra länge men inte riktigt haft ork till, nämligen finska klassikern karelsk stek/karjalanpaisti med pulled havre. Den här maträtten ska ju stå och puttra i ugnen i minst två timmar, och det är sällan jag orkar vänta så länge på att äta... men nu så.

 

IMG 7959

IMG 7960

 

Började med att ta upp ett paket pulled havre, eller nyhtökaura som det heter på finska, ur frysen, sedan plockade jag fram min fina lergryta ur dess mörka viloplats längst in i skåpet och fyllde den med vatten (har hört att en ska göra så för att undvika att den spricker). Sen gick jag ut och pysslade i trädgården, drack kaffe uppe hos farfar, och handlade frukt på Prisma. När jag kom hem igen skalade jag rotsaker och slängde i allt i grytan, på med grönsaksbuljong, och så in i ugnen! Sen gick jag ut och planterade mera frön i mitt grönsaksland och bad en stilla bön om att de nu ska börja växa snabbt och faktiskt hinna växa klart innan första snön kommer.

 

IMG 7961

 

När två timmar hade gått doftade det gott av karelsk stek i hela huset - yum! Tog försiktigt ut lergrytan, tog bort locket och möttes av den finaste grytan jag nånsin gjort. Det smakade himmelskt gott också. Yes, jag lyckades på första försöket! Måltiden avnjöts sedan med ett glas vitt vin, för att det är ju faktiskt söndag och jag har haft en ledig dag. Bjöd även in min farfars partner Eeva på lite provsmakning, för hon var nyfiken på vad jag äter eftersom jag inte äter mjölk och kött och sånt... Hon var mäkta förvånad över hur likt det var kött, och hur tusan sånt här kan göras av havre. Gott tyckte hon det var, och självklart blev jag stolt och glad över berömmet och hennes postivia attityd och nyfikenhet. Önskar att fler släppte sina fördomar och vågade prova på vegansk mat.

 

IMG 7962

 

Nu vill ni kanske ha recept på detta? Jag ska försöka med att återge ingredienserna i något sånär exakta mängder. Here it goes:


Vegansk karelsk stek med pulled havre

1 paket Gold&Green Foods pulled havre (nude)

4 st potatisar

4 st morötter

1 medelstor kålrot

2 st gula lökar

3-4 st vitlöksklyftor

2 st lagerblad

0,5 liter grönsaksbuljong (två tärningar i vatten)

Salt & peppar (hela pepparkorn om du har, det hade inte jag)

Skala rotsaker/grönsaker, skär upp grovt och släng i lergrytan. Pulled havre överst. Krydda, häll i buljongen. In i ugnen på 200°C i tjugo minuter, sänk därefter till ca 175°C och låt puttra i minst 1,5h till. Sen är det bara att äta och njuta av lite redig klassisk, finsk husmanskost!

Kategorier:

Matlagning

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.