Måste du verkligen lägga bananer i plastpåse?

fredag 5 maj 2017 - 10:00 | 16 Kommentarer

Nu har jag sett på en dokumentär igen, Plastic Paradise: The Great Pacific Garbage Patch, och eftersom det här med plastanvändning är något jag uppmärksammat och delat artiklar om tidigare tänkte jag i dagens inlägg prata lite kort om just det: plastanvändning.
Efter ett halvår i Asien kan jag vittna om den enorma mängd plastavfall som samlas både i haven (långa drivor som till och med syns från flygplansfönstret) och på stränderna, och det är ett problem som inte bara kan skyllas på de omrkingliggande länderna. Hela mänskligheten har ett ansvar att se till att plastförbrukningen minskar och görs av med på bästa möjliga sätt, så att havens alla fiskar och fåglar slipper tugga på plast i tron om att det är något ätbart. Dessa fiskar och fåglar är ju en del av kostcirkeln som - tro det eller ej - även når ut till och påverkar oss människor till slut.

 

Som kanske är bekant för många så arbetar jag på frukt- och grönsakssidan i en matbutik, och igår fick jag frågan av en manlig kund om vad vi i kassan tycker om det faktum att han lägger flera prislappar på en och samma plastpåse, istället för att ta en ny påse till varje ny sorts fruk/grönsak... mitt svar var iallafall självklart: "Det är jättebra och fler borde tänka som du!"

Det faktum att han försöker vara lite ekologiskt smart vad gäller sin plastförbrukning är något jag uppskattar otroligt mycket, kanske mest på det personliga planet, men ändå. Varje dag ser jag hur människor i alla olika åldrar och kön packar ner bananer i plastpåse, ett ensamt äppel i en plastpåse, en vitlök i påse, ingefära i påse, färdigt inplastad paprika i påse, och så vidare. Och sen kommer till kassan och köper en stor plastpåse till tre varor (!?). Förstår ni min frustration? De flesta livsmedel behöver ingen påse, eftersom de har ett skal som ändå ska av eller sköljas och gnuggas rent i kranvatten innan förtäring. Det behövs ingen påse! Självklart kan jag förstå plastpåsen vid köp av större mängder frukt eller till exempel potatis, men viktigt att ändå komma ihåg är att även där finns alternativ.

 

31583B52 0265 45C5 9EBF 06D6DBBA1946

 

Denna dokumentär och dessa funderingar ledde till att jag själv granskade min egen shoppingvagn. En enda plastpåse tog jag med mig hem! Och även den hade jag kunnat vara utan eller byta ut mot en återanvändbar tygpåse. Att sedan var och varannan vara faktiskt kommer färdigt förpackad i plast är sen en annan sak... men också där har jag faktiskt allt som oftast ett val att välja varan i lösvikt (avokado och champinjon, till exempel), även om det ibland medför extra kostnader då kilopriset ofta är högre.

 

Och för den som undrar, ja, sånt här är ofta det jag köper med mig hem och fyller skåp och skafferi med. Frukter, grönsaker, bönor, pasta, kaffe, lite frysvaror (lat-mat), havremjölk, sojgurt... och om det ekonomiskt sett är okej så väljer jag helst det ekologiska och/eller inhemska alternativet, men just nu är det lite halvdåligt med pengar på kontot efter ett halvt år utan inkomst. Allt detta handlade jag igår och 66€ blev slutsumman (kaffe och mango är dyrt, hörni!), men är det nåt jag väljer att lägga pengar på så är det mat! Försöker verkligen att undvika färdigvaror (jaja, där finns vegobullar) och hålla kosten så ren som möjligt, och därmed även se till att jag själv ställer mig vid spisen och kokar ihop mina egna måltider. Två TYGkassar (och lite till som inte rymdes in som jag tog i handen) överfulla med varor fick jag med mig hem efter torsdagens shoppingrunda.
Just nu är satsumas riktigt billiga, förresten. Och den där rödgulgröna mangon ni ser längst fram i vagnen var nog den godaste jag ätit sen jag kom tillbaka till Finland. Åh, vad jag saknar de asiatiska frukterna...

Många bäckar små (kanske mitt favorituttryck), och bara genom att lyfta fram och diskutera problemen kan vi lösa dem. Hur gör du när du är ute och handlar? Tänker du alls på att försöka undvika onödigt plast, och varför du borde göra det? När du är ute och shoppar kläder eller diverse grejer på stan, tar du då en ny påse på varje ställe, eller tackar du nej till dem och lägger dina inköp i en och samma påse/väska?

Kategorier:

Matlagning

16

Kommentarer

 • CorinneGrönholm

  05.05.2017 10:28 (5 månader sen)

  Så bra inlägg!! Tänker ofta på min plastanvändning. Försöker alltid använda så lite plast som möjligt , mina bananer får klara sig utan plastpåse samma gäller även andra frukter och grönsaker. Jag skulle gärna lägga allt i samma påse o bara lägga många lappar med pris, men har flera gånger blivit utskälld i butiken när jag gjort så :( väldigt bra av dig iaf att tycka det är bra när kunder gör så! ?? mitt bästa tips är att alltid ha med en tygkass när man handlar mat. Enligt mig är det så otroligt onödigt att ta en ny stor plastpåse varje gång man köper mat. Heja dig som lyfter upp detta ämne ?

  • Malin Nyman

   05.05.2017 11:53 (5 månader sen)

   Tack för din kommentar, kul att inlägget uppskattas! Jättebra att ha med egen tygkasse, fler och fler börjar faktiskt ha det, har jag märkt. Vad gäller fler prislappar på en påse... jag som "kassatant" tycker alltså det är mer än okej, MEN det uppskattas om lapparna svängs så de syns på kassabandet, eller att du som kund meddelar att du gjort så. Annars är det lätt att missa om det är bråttom. Skit i sura kassatanter och tänk på miljön, är mitt tips. ;)


 • Kristian Mäki

  05.05.2017 10:48 (5 månader sen)

  Istället för att konsumenten skall behöva tänka på om man skall lägga banan i skilld påse eller inte, kunde t.ex. KPO visa exempel och affärerna skulle använda sig av bio-påsar. Om argumentet är att de är för dyra, att KPO's 22.8 miljoner € vinst är för lite - lägg dem att kosta någon cent/st då. Helt klart att varje enskilld bör försöka dra sitt strå till stacken, men om de stora företagen / politikerna skulle visa gott exempel skulle det gå så mycket enklare!

  • Malin Nyman

   05.05.2017 11:55 (5 månader sen)

   Helt rätt! Biopåsar finns redan, och förhoppningsvis är det enbart sådana vi ser i butikerna inom en snar framtid. De stora företagen är helt klart lite för vinstdrivna ibland, det gäller världen över. Revolution börjar på gräsrotsnivå! Ju fler enskilda individer som gör sin röst hörd, desto större chans att politiker och producerande företag lyssnar och gör ändringar!


 • hopihopi

  05.05.2017 10:53 (5 månader sen)

  Bra ämne att ta upp! Jag har alltid med mig egen kass till butiken att lägga alla varor i. Ibland kan det hända att allting inte ryms i och då måste jag köpa en plast eller papperspåse, men det är väldigt sällan.

  • Malin Nyman

   05.05.2017 11:56 (5 månader sen)

   Tack för din kommentar! Fint att höra. En påse här och där ibland kan väl samvetet tillåta. :)


 • Karolina

  05.05.2017 11:00 (5 månader sen)

  Bra inlägg och alla borde tänka på hur mycket plast som konsumeras. Blir ofta rätt led hur otroligt mycket plast man släpar hem då man köper färdigt förpackade produkter. Men en fråga gällande fruktavdelningen, (tänker att du kanske vet) har sett att vissa använder nät-tygpåsar då de köper lösviktsfrukt. Vet du var man kan köpa dessa och är det "okej" att använda i butiken?

  • Malin Nyman

   05.05.2017 12:00 (5 månader sen)

   Jätteroligt att inlägget uppskattas! Vi har iallafall Röda Korsets fruktpåsar i "min" butik (jobbar för KPO, har sett att de flesta större butiker iaf verkar ha dem - om de inte råkar vara slut), och flera nya av dem säljs varje dag. Självklart är det okej att använda såna, det är ju därför de marknadsförs och säljs! Borde köpa ett par såna själv också, men väntar nog tills lönedagen, heh.


 • Sofia

  05.05.2017 12:13 (5 månader sen)

  I vår S-market har de ofta papperspåsar som alternativ vid fruktdisken så de brukar jag använda om det behövs. Har också börjat köpa potatis och morötter i lösvikt om det är möjligt. Om jag glömt tygpåsarna hemma sätter jag ofta varorna löst under barnvagnen. Det funkar också bra!

  • Malin Nyman

   05.05.2017 12:45 (5 månader sen)

   Men så bra! Varför har inte vi det?! MÅSTE se till att fixa papperspåsar till hevi-sidan snarast möjligast!


 • Sarah

  05.05.2017 12:18 (5 månader sen)

  Tack för ett superinlägg Malin! Men hördu, kan du tipsa mig om hur jag ska göra. Plastpåsarna jag köper i butiken vid kassan använder vi som roskispåsar. Så om jag bara använder tygkasse, vad lägger jag brännbara skräpet i då (bioavfall åker i kompost)? Hur gör du där? :)

  • Malin Nyman

   05.05.2017 12:48 (5 månader sen)

   Tack Sarah! Bra fråga, jag har själv funderat på hur jag ska göra där. Har också använt dem som roskispåsar, och gör det fortfarande för hade samlat på mig rätt många påsar i köket... fast nu börjar de vara slut. Det finns att köpa biodegradeable avfallspåsar i butikerna, köpte själv såna, men har konstaterat att de inte håller för särskilt mycket. Kanske kan lösas genom att föra ut soporna INNAN det blir överfullt (pik till mig själv)...?

   • Ida

    06.05.2017 19:13 (5 månader sen)

    jag har funderat på samma sak, återanvänder alla plastpåsar jag får och köper, både som roskispåsar och för att packa saker i etc. Köper man separata roskispåsar är ju de också förpackade något, ofta plast. Och k-butikernas plastpåsar åtminstone är gjorda av återvunnet material. Så jag vet inte, försöker skära ner på plasten speciellt gällande förpackningar etc men eftersom jag återanvänder påsarna har jag inte lika dåligt samvete över det. Skulle dock inte packa en banan i en påse!


 • Cecilia

  06.05.2017 08:43 (5 månader sen)

  Superbra inlägg Mallan! Plast är verkligen så tråkigt och som du skrev - i Asien syns det verkligen! Här göms det undan, kanske återanvänds (ändå är det inte precis miljövänligt...) men där har de inte samma möjlighet så många för ut skräpet i havet med båtar eller gräver ner det i marken :-( Dessutom är plast dåligt för vår hälsa! På vissa produkter står det "BPA free" som visade sig vara hormonstörande, men det som har ersatt BPA i plaster kan vara ännu värre, bara det att det inte har forskats och bevisats något ännu. Att hetta upp plaster är ett big no no eftersom det då avger sina gifter extra mycket - tänk plastslevar i grytor och sånt. Så både miljö och hälsa!


 • Malena

  06.05.2017 10:38 (5 månader sen)

  Håller helt med!! Vi har äntligen kunnat börja sortera plast i vårt område, och det är skrämmande att se hur mycket plast man egentligen slänger... Man undrar hur det ska gå när man ser dessa bilder: https://www.buzzfeed.com/sophiegadd/absolutely-ridiculously-packaged-foods?utm_term=.bv78xRWMZ#.boNBaqwnA Som tur fins det folk som jobbar med att minska plasten också :) http://www.boredpanda.com/edible-water-bubble-skipping-rocks-lab/


 • Mirja

  08.05.2017 22:11 (5 månader sen)

  Bra inlägg! Har själv planerat att köpa eller virka en tygkasse till frukt och grönsaker. Såg förra veckan att Prisma hade fått sådana nu! Jag tar heller aldrig onödiga plastpåsar och skället ut gubben om han kommer hem med bananer i påse ?


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.