söndag 4 juni 2017 - 21:20

Karelsk stek utan kött? Jajemen!

Idag gjorde jag nåt i matväg som jag velat göra länge men inte riktigt haft ork till, nämligen finska klassikern karelsk stek/karjalanpaisti med pulled havre. Den här maträtten ska ju stå och puttra i ugnen i minst två timmar, och det är sällan jag orkar vänta så länge på att äta... men nu så.

 

IMG 7959

IMG 7960

 

Började med att ta upp ett paket pulled havre, eller nyhtökaura som det heter på finska, ur frysen, sedan plockade jag fram min fina lergryta ur dess mörka viloplats längst in i skåpet och fyllde den med vatten (har hört att en ska göra så för att undvika att den spricker). Sen gick jag ut och pysslade i trädgården, drack kaffe uppe hos farfar, och handlade frukt på Prisma. När jag kom hem igen skalade jag rotsaker och slängde i allt i grytan, på med grönsaksbuljong, och så in i ugnen! Sen gick jag ut och planterade mera frön i mitt grönsaksland och bad en stilla bön om att de nu ska börja växa snabbt och faktiskt hinna växa klart innan första snön kommer.

 

IMG 7961

 

När två timmar hade gått doftade det gott av karelsk stek i hela huset - yum! Tog försiktigt ut lergrytan, tog bort locket och möttes av den finaste grytan jag nånsin gjort. Det smakade himmelskt gott också. Yes, jag lyckades på första försöket! Måltiden avnjöts sedan med ett glas vitt vin, för att det är ju faktiskt söndag och jag har haft en ledig dag. Bjöd även in min farfars partner Eeva på lite provsmakning, för hon var nyfiken på vad jag äter eftersom jag inte äter mjölk och kött och sånt... Hon var mäkta förvånad över hur likt det var kött, och hur tusan sånt här kan göras av havre. Gott tyckte hon det var, och självklart blev jag stolt och glad över berömmet och hennes postivia attityd och nyfikenhet. Önskar att fler släppte sina fördomar och vågade prova på vegansk mat.

 

IMG 7962

 

Nu vill ni kanske ha recept på detta? Jag ska försöka med att återge ingredienserna i något sånär exakta mängder. Here it goes:


Vegansk karelsk stek med pulled havre

1 paket Gold&Green Foods pulled havre (nude)

4 st potatisar

4 st morötter

1 medelstor kålrot

2 st gula lökar

3-4 st vitlöksklyftor

2 st lagerblad

0,5 liter grönsaksbuljong (två tärningar i vatten)

Salt & peppar (hela pepparkorn om du har, det hade inte jag)

Skala rotsaker/grönsaker, skär upp grovt och släng i lergrytan. Pulled havre överst. Krydda, häll i buljongen. In i ugnen på 200°C i tjugo minuter, sänk därefter till ca 175°C och låt puttra i minst 1,5h till. Sen är det bara att äta och njuta av lite redig klassisk, finsk husmanskost!

fredag 2 juni 2017 - 12:31

Ett dygn i Seitseminens nationalpark

Jag har utan tvekan sett alldeles för lite av mitt egna hemland. Det är många hörn och kanter på Finlandskartan jag ännu inte besökt, och visst hade det varit roligt att ändra på det. I början på veckan var både jag och min vän Sofia lediga, så vi bestämde oss för att göra en liten roadtrip två timmar sydöst. Målet var Seitseminens nationalpark, där vi tänkte ta oss en tur i skogen, och sedan slå upp tältet och campa en natt. Sagt och gjort, vi möttes i Laihia och körde sedan ner tillsammans.

 

IMG 7839

IMG 7746

IMG 2

IMG 7847

IMG 7748

 

Måndagskvällen bjöd på otroligt vackert väder - perfekt för en skogspromenad! Dessvärre var det ju kallt. 12°C ungefär stod mätaren på, och enligt väderappen skulle det bli endast 3 grader till natten... Oh well, luckily we came prepared. Själv hade jag tagit med mig både mössa, yllesockor och dubbla sovsäckar, så jag slapp frysa.

 

IMG 7842

IMG 7845

IMG 7844

 

Skogsrundan vi gick den första dagen kallas för Torpparintaival och är 6,3 km lång. Alldeles lagom för två otränade naturälskare och en hund med korta ben! Väldigt enkel att gå med torra och breda stigar. Behöver jag ens säga att skogen var alldeles magisk på sina ställen? Rundan börjar och slutar på en gammal bondgård, som nu finns bevarad för att visa besökare hur det kunde se ut i vårt land i början på nittonhundratalet. Väl värt ett besök!

 

IMG 7747

IMG 7840

IMG 7790

 

På kvällen slog vi alltså upp vårt tält och gjorde upp eld vid campingplatsen. Grillade både vegekorv, majs, batat och svamp, och gott var det. Skålade med varsin cider och njöt av fågelsång och en stilla sjö. Efter grillandet luktade både hår och kläder rök, men det var det värt.

Jättebekvämt var det väl inte att sova i ett kallt tält på tunna liggunderlag, men det är ju ändå en viss charm med att sova utomhus? Vi sov länge, missade morgondimman på sjön bredvid, men avnjöt en enkel frukost iklädda minst tre lager med tröjor/jackor. Därefter packade vi ihop våra saker, kånkade med dem till bilen som stod parkerad 300 meter bort, och körde till början av nästa korta runda.

 

IMG 7791

IMG 7848

 

Den sista turen vi gick innan vi körde hemåt kallas för Harjupolku och är 5,2 km lång. Trötta efter en natt i tält var även det alldeles lagom.

 

IMG 7850

IMG 7849

 

Vi bestämde oss för att strunta i Trangia och ärtsoppa på burk och istället pausa på Juustoportti på hemvägen. Bra beslut, för pizzan jag åt smakade riktigt bra. Tog pizza utan ost, för ost på pizza är överskattat! Tack till Sia och corgin Russel för trevligt sällskap! Detta gör vi om.

Ifall du är nyfiken på Seitseminens nationalpark kan du ta dig en titt här och läsa lite mer. Kan varmt rekommendera ett besök, och nästa gång vill jag nog gå rundan på 18 km. Har jag bara tid i sommar så blir det säkert fler nationalparksbesök, för vi har ju faktiskt flera såna här i de tusen sjöarnas land.

torsdag 1 juni 2017 - 20:33

Tips på sommarfrukostar i dagens tidning

Dagens roligaste: att få rida Johannas fina häst Lasse i soliga Sundom, och att jag fått den stora äran att i text och bild tipsa om några nyttiga och goda frukostalternativ i sommarbilagan som utkom i dagens VBL/ÖT/Sydin! Eftersom jag åkte iväg till Kroatien en vecka hade jag inte alltför mycket tid på mig (eller somriga miljöer för foton pga trist vår) att färdigställa recepten, men är ändå nöjd med vad jag fick till. Hoppas självklart att ni med ska uppskatta både bilder och recept, och att det inte bara är hemma hos mig recepten funkar, ifall nån väljer att prova och är noga med att följa just mina recept... Det var nästan det svåraste, att faktiskt skriva ner någorlunda exakta mängder... Så brukar ju inte jag göra mat i vanliga fall, utan jag bara slänger i det som ser lagom ut och kör på. Lägger sen till mer av nåt om det behövs.

Anyway, tusen tack Sevendays.fi för möjligheten att göra detta! Jag gillar ju att se mina bilder i tidningen, hehe. Visste ni att jag faktiskt praktiserat och sen sommarjobbat som fotograf på Vasabladet för några år sen? Eller tja, några och några, det är ju 9 år sen praktiken och 7 sen sommarjobbet! Hjälp, så tiden går! Men det var nog det roligaste jobbet jag nånsin haft, tror jag. 

 

DSC 0316 copy
DSC 0343 copy

Två bilder som inte publicerades i tidningen, men som togs i samma veva som de andra och som jag också gillar. För recept är det bara att ta sig en titt i sommarbilagan!

torsdag 25 maj 2017 - 12:46

Throwback to vegan paradise

Idag är det ju torsdag, och då brukar väl folk hålla på med "throwback Thursday" och sånt va? Kristi himmelsfärdsdagen till ära tänkte jag därför bjuda på en liten tillbakablick till matparadiset Bali i Indonesien, var jag befann mig i december månad i vintras. Veganska restauranger till höger och vänster och mat som inte bara smakade gudomligt utan även var en fröjd för ögat (och därmed också extremt Instagram-vänliga, haha). Något att tänka på och ha som riktlinje när en lagar mat är att "ju mera färger, desto bättre", och färggrann mat är precis vad jag hittade i Bali. Massvis med färsk och perfekt mogen frukt fanns i överflöd, så flera besök på olika fruktmarknader blev det också.


Fil 12

Fil 8

Fil 10

Fil 11

Fil 18

Fil 6

Fil 15

Fil 16

 

Om du nån gång åker till Bali och vill smaka på riktigt bra växtbaserad mat är det i Ubud, Canggu och Seminyak du hittar de bästa ställena. Jag kan garantera att du inte kommer att bli besviken! Att dessutom kunna äta mat och lita till 100% på att det är animaliefritt var en lättnad och glädje i sig, och visst ser det väl alldeles himmelskt gott ut?

fredag 5 maj 2017 - 10:00

Måste du verkligen lägga bananer i plastpåse?

Nu har jag sett på en dokumentär igen, Plastic Paradise: The Great Pacific Garbage Patch, och eftersom det här med plastanvändning är något jag uppmärksammat och delat artiklar om tidigare tänkte jag i dagens inlägg prata lite kort om just det: plastanvändning.
Efter ett halvår i Asien kan jag vittna om den enorma mängd plastavfall som samlas både i haven (långa drivor som till och med syns från flygplansfönstret) och på stränderna, och det är ett problem som inte bara kan skyllas på de omrkingliggande länderna. Hela mänskligheten har ett ansvar att se till att plastförbrukningen minskar och görs av med på bästa möjliga sätt, så att havens alla fiskar och fåglar slipper tugga på plast i tron om att det är något ätbart. Dessa fiskar och fåglar är ju en del av kostcirkeln som - tro det eller ej - även når ut till och påverkar oss människor till slut.

 

Som kanske är bekant för många så arbetar jag på frukt- och grönsakssidan i en matbutik, och igår fick jag frågan av en manlig kund om vad vi i kassan tycker om det faktum att han lägger flera prislappar på en och samma plastpåse, istället för att ta en ny påse till varje ny sorts fruk/grönsak... mitt svar var iallafall självklart: "Det är jättebra och fler borde tänka som du!"

Det faktum att han försöker vara lite ekologiskt smart vad gäller sin plastförbrukning är något jag uppskattar otroligt mycket, kanske mest på det personliga planet, men ändå. Varje dag ser jag hur människor i alla olika åldrar och kön packar ner bananer i plastpåse, ett ensamt äppel i en plastpåse, en vitlök i påse, ingefära i påse, färdigt inplastad paprika i påse, och så vidare. Och sen kommer till kassan och köper en stor plastpåse till tre varor (!?). Förstår ni min frustration? De flesta livsmedel behöver ingen påse, eftersom de har ett skal som ändå ska av eller sköljas och gnuggas rent i kranvatten innan förtäring. Det behövs ingen påse! Självklart kan jag förstå plastpåsen vid köp av större mängder frukt eller till exempel potatis, men viktigt att ändå komma ihåg är att även där finns alternativ.

 

31583B52 0265 45C5 9EBF 06D6DBBA1946

 

Denna dokumentär och dessa funderingar ledde till att jag själv granskade min egen shoppingvagn. En enda plastpåse tog jag med mig hem! Och även den hade jag kunnat vara utan eller byta ut mot en återanvändbar tygpåse. Att sedan var och varannan vara faktiskt kommer färdigt förpackad i plast är sen en annan sak... men också där har jag faktiskt allt som oftast ett val att välja varan i lösvikt (avokado och champinjon, till exempel), även om det ibland medför extra kostnader då kilopriset ofta är högre.

 

Och för den som undrar, ja, sånt här är ofta det jag köper med mig hem och fyller skåp och skafferi med. Frukter, grönsaker, bönor, pasta, kaffe, lite frysvaror (lat-mat), havremjölk, sojgurt... och om det ekonomiskt sett är okej så väljer jag helst det ekologiska och/eller inhemska alternativet, men just nu är det lite halvdåligt med pengar på kontot efter ett halvt år utan inkomst. Allt detta handlade jag igår och 66€ blev slutsumman (kaffe och mango är dyrt, hörni!), men är det nåt jag väljer att lägga pengar på så är det mat! Försöker verkligen att undvika färdigvaror (jaja, där finns vegobullar) och hålla kosten så ren som möjligt, och därmed även se till att jag själv ställer mig vid spisen och kokar ihop mina egna måltider. Två TYGkassar (och lite till som inte rymdes in som jag tog i handen) överfulla med varor fick jag med mig hem efter torsdagens shoppingrunda.
Just nu är satsumas riktigt billiga, förresten. Och den där rödgulgröna mangon ni ser längst fram i vagnen var nog den godaste jag ätit sen jag kom tillbaka till Finland. Åh, vad jag saknar de asiatiska frukterna...

Många bäckar små (kanske mitt favorituttryck), och bara genom att lyfta fram och diskutera problemen kan vi lösa dem. Hur gör du när du är ute och handlar? Tänker du alls på att försöka undvika onödigt plast, och varför du borde göra det? När du är ute och shoppar kläder eller diverse grejer på stan, tar du då en ny påse på varje ställe, eller tackar du nej till dem och lägger dina inköp i en och samma påse/väska?

torsdag 27 april 2017 - 11:50

Vi måste börja bry oss

DSC4390 copy

 

"We belong to the nature. That's it. If we destroy nature, we destroy us. [...] We are killing humanity, because we kill the nature. People must understand that." (Direktciterat ur dokumentären.)

 

Om ni bara ska se en dokumentär idag, så rekommenderar jag att ni klickar in er på SVT Play och tittar på 'Sista skörden' (klick för direktlänk). Kortfattat så handlar dokumentären om dagens industriella massproduktion av livsmedel och hur det boktstavligen tar död på våra odlingsmarker, och varför vi måste börja bry oss om det och kräva förändring. För så är det. Vi måste börja bry oss. Vi måste förstå att varje litet val vi gör i matbutiken är direkt korrelerat till hur industrierna och jordbruken agerar och utvecklas.

Jag kan ärligt säga att jag inte själv är någon hejare på att köpa ekologiskt alla gånger, men jag försöker. Om den ekologiska broccolin bara är tjugo cent dyrare än den besprutade broccolin, så väljer jag den. Om den ekologiska mangon har samma kilopris som den "vanliga" mangon (vilket den har just nu), så väljer jag den. Finns det ett ekologiskt vetemjölsalternativ, så är det den jag plockar med mig i köpkorgen.

 

Du och jag, vi har så mycket mera makt än vi tror. Jag tror på förändring och förbättring, och jag vet att jag inte är ensam om det. Många bäckar små, eller hur?

(Update: Även Sandra har skrivit om dokumentären och ämnet! Läs!)

onsdag 26 april 2017 - 12:25

The Big Breakfast Post

Det snöar ute. Om mindre än en vecka går vi in i maj månad, och det snöar ute. Jag måste ärligt säga att detta väder gör att jag tappar motivation och inspiration till att göra nånting alls, och ja, jag vet att jag inte är ensam om detta, men jag påverkas så otroligt mycket av vädret! Nu har det gått tre veckor sen jag landade i Vasa, efter sex månader i värmen, och jag hade nog hoppats på att redan kunna använda vårjacka och sitta på trappan i solen och dricka morgonkaffet... men det ser jag ut att få vänta på ännu en vecka. Oh well, inte mycket att göra åt det.

 

Något jag i dessa gråa tider ändå försöker se till att göra färgglatt är mina frukostar. Jag älskar frukost! Bäst av allt är kaffe, smoothiebowls och avokado på rågbröd, så det har blivit en hel del av det på sistone. Utan att presentera dem i mera detalj, tänkte jag därför bjuda på mina senaste frukostbilder för att kanske inspirera någon.

 

IMG 6665
IMG 6242
IMG 6273
IMG 6457
juu2

 

Kaffe är viktigt, som ni kan se i bilderna. En lite dålig ovana kanske, för dricker jag inte kaffe i början av dagen får jag en hiskelig huvudvärk sen... kanske dags för kaffe-detox? Färsk frukt är dock ännu viktigare! Gotta have fruits! Måste dock påpeka att frukostar som dessa blir det endast när jag faktiskt har tid. Jobbar jag kväll har jag gott om det - tid. Börjar jag tidigt på morgonen istället blir det inte lika festligt. Vad äter du helst på morgonen?

söndag 2 oktober 2016 - 21:57

Kompisar och trattkantareller

I fredags hade jag min sista arbetsdag på butiken, så nu är jag alltså arbetslös. Tur att det är frivilligt! För att fira detta körde jag iväg till Vörå, där mina vänner hade förberett vegansk middag. Jättegott var det, tack! Tog en liten promenad på kvällen och hade turen att få se fantastiskt norrsken, så nu är jag nöjd och belåten över att jag hann se det innan jag lämnar Norden. Jag blir som ett lyckligt litet barn varje gång norrskenet lyser upp himlen... Älskar det. Sov även natten i Vörå och åt smoothie och avokadosmörgås till frukost innan jag sen körde hem igen för att umgås med nästa gäng vänner... som överraskade mig med att bjuda mig på mat på valfri restaurang, följt av vin och soffmys i Smedsby. Alltså kan vi bara ta en stund för att ösa massvis med kärlek och beröm över mina underbara vänner som har ansträngt sig för att laga veganskt för min skull, och tagit extra tid på sig i butiken för att läsa ingredienslistor och valt produkter utan animalier? Jag blir alldeles varm i hjärtat över det. Tack, tack, TACK! Ni är bäst!

Igår fick jag även lite avskedspresenter i form av en "My Little Pony"-resemaskot (vår gemensamma Whatsapp-grupp heter "My little pownies"), ett stooort hejdå-kort, och TRATTKANTARELLER. Hur bra present är nu inte det?! Så självklart var jag tvungen att laga nåt gott av det till söndagsmiddag. En trattkantarellpasta, fick det bli.

 

IMG 0005

IMG 0006

 

Det bästa med denna rätt är att det är så himla enkelt! Och bara några få ingredienser som krävs för att det ska bli riktigt gott och lyxigt! Börja helt enkelt med att hacka en lök och vitlök (jag hade två klyftor), stek en stund i smör (vegetabiliskt) och ha sen i trattkantarellerna. Eller annan valfri svamp, för den delen! Fortsätt stek i lite mera smör tills de mjuknat, och häll då i en burk med havregrädde. Salta och peppra, och ös i finhackad persilja och vegansk riven parmesanost (jepp, det finns en sån och den är faktiskt bra). Jag hade även i hackad spenat - färsk sådan är absolut bäst, och själv tog jag egenodlad som jag hade i en påse i frysen. Smaka av och krydda lite till om det behövs. Sedan är det bara att servera till valfri kokad pasta, och äta och njuta! DET ÄR SÅ GOTT!


IMG 0007

IMG 0008
Nu är det bara två hela dagar kvar hemma. Tre nätter kvar att sova hemma. Sen är jag på väg söderut. Knappt så jag fattar det själv, att jag har flera månaders ledighet med sol och värme framför mig... Drömmer jag? Eller är det på riktigt?

onsdag 28 september 2016 - 17:40

Rotsaker, hummus & soppa

Jag fortsätter rensa ur kylskåp och hyllor och den här veckan bor jag hemma i föräldrahemmet i Gerby och lagar mat till min femtonårige bror medan mor och far befinner sig på franska rivieran. Och han är minsann en kräsen och bortskämd typ, som ju gärna berättar hur mycket bättre det hade varit med kyckling än vegansk mat. Oh well... Dagens ungdom.

Orkade inte ställa till med nåt extra igår, så slängde in lite potatis, betor (egenodlade rödbetor!) och morot i ugn. Och gjorde en hummus med gurkmeja till det. Gott och enkelt.

 image10

image12

 

En halvtimme räcker för rotfrukterna. Lite olja, salt och peppar på bara and you're good to go.

 

image13

 

Hummusen gjorde jag på ett paket färdigkokta kikärter, lite havre fraiche, en vitlöksklyfta, lite olivolja, lite citronsaft, salt, peppar... Och färdigmalen gurkmeja. Mixade med stavmixer. Lade till lite vatten också för en lösare konsistens. Den blev jättegod!

 

image14

 

Idag kokade jag soppa på mera skafferifynd, lite vegekorv, potatis, morot, blomkål och gröna linser. La även i några bitar färsk ingefära såhär i förkylningstider. Stekte först en gul lök i olja, sen på med vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Sen i med linserna först, de tar längst tid att koka, och sen resten. Korven sist. Och färsk persilja om du har! Mums, gott och varmt för regniga dagar! Soppa är ju dessutom väldigt tacksamt att koka. Bara att ha i några potatisar plus andra passliga soppgrönsaker, eller vad du nu råkar ha hemma. Det blir ju nästan alltid gott?

lördag 24 september 2016 - 21:32

Höstig, mustig & mumsig jordnötsgryta

Nu tänkte jag, för ovanlighetens skull, bjuda på en maträtt som det faktiskt finns recept till... Nämligen en vegansk domoda, eller gambiansk jordnötsgryta som det väl heter på svenska! Denna rätt passar absolut bäst när det börjar bli lite kallt och ruggigt ute, för den är så oerhört smakrik, mustig och mättande. Vågar påstå att jag aldrig smakat nånting liknande förrän jag lagade denna gryta första gången. Självklart är det inga svåra saker heller - ju enklare, desto bättre!

Receptet är inget jag kan ta på mig äran för själv. Minns inte var jag kom över det första gången, men har återkommit till det samma några gånger därefter. Ni hittar receptet HÄR från Zeinas Kitchen, som bloggen heter. Kan varmt rekommendera! Sen går den ju att variera eller ändra på lite smått också för den som vill... Själv kunde jag inte alla gånger hålla mig från att hälla i en burk med kokosgrädde, för det är ju så gott?! Men ursprungsreceptet är verkligen gudagott. Lovar.


IMG 9793

IMG 9797

IMG 9798

 

Gjorde mat till mig och min lillebror denna lördag, och lyxade till det med efterrätt också... Snabbt och fuskigt, men åh, den är faktiskt jättegod dendär soygurten! Min nya favorit. Men jordnötsgrytan hörrni. DEN är en klar favorit sen tidigare bland de färdiga recepten som finns. Blir hungrig igen nu när jag bloggar om det. Och ifall ni undrar så hade jag sötpotatis/batat, paprika och blomkål i min gryta. Mums.