söndag 2 oktober 2016 - 21:57

Kompisar och trattkantareller

I fredags hade jag min sista arbetsdag på butiken, så nu är jag alltså arbetslös. Tur att det är frivilligt! För att fira detta körde jag iväg till Vörå, där mina vänner hade förberett vegansk middag. Jättegott var det, tack! Tog en liten promenad på kvällen och hade turen att få se fantastiskt norrsken, så nu är jag nöjd och belåten över att jag hann se det innan jag lämnar Norden. Jag blir som ett lyckligt litet barn varje gång norrskenet lyser upp himlen... Älskar det. Sov även natten i Vörå och åt smoothie och avokadosmörgås till frukost innan jag sen körde hem igen för att umgås med nästa gäng vänner... som överraskade mig med att bjuda mig på mat på valfri restaurang, följt av vin och soffmys i Smedsby. Alltså kan vi bara ta en stund för att ösa massvis med kärlek och beröm över mina underbara vänner som har ansträngt sig för att laga veganskt för min skull, och tagit extra tid på sig i butiken för att läsa ingredienslistor och valt produkter utan animalier? Jag blir alldeles varm i hjärtat över det. Tack, tack, TACK! Ni är bäst!

Igår fick jag även lite avskedspresenter i form av en "My Little Pony"-resemaskot (vår gemensamma Whatsapp-grupp heter "My little pownies"), ett stooort hejdå-kort, och TRATTKANTARELLER. Hur bra present är nu inte det?! Så självklart var jag tvungen att laga nåt gott av det till söndagsmiddag. En trattkantarellpasta, fick det bli.

 

IMG 0005

IMG 0006

 

Det bästa med denna rätt är att det är så himla enkelt! Och bara några få ingredienser som krävs för att det ska bli riktigt gott och lyxigt! Börja helt enkelt med att hacka en lök och vitlök (jag hade två klyftor), stek en stund i smör (vegetabiliskt) och ha sen i trattkantarellerna. Eller annan valfri svamp, för den delen! Fortsätt stek i lite mera smör tills de mjuknat, och häll då i en burk med havregrädde. Salta och peppra, och ös i finhackad persilja och vegansk riven parmesanost (jepp, det finns en sån och den är faktiskt bra). Jag hade även i hackad spenat - färsk sådan är absolut bäst, och själv tog jag egenodlad som jag hade i en påse i frysen. Smaka av och krydda lite till om det behövs. Sedan är det bara att servera till valfri kokad pasta, och äta och njuta! DET ÄR SÅ GOTT!


IMG 0007

IMG 0008
Nu är det bara två hela dagar kvar hemma. Tre nätter kvar att sova hemma. Sen är jag på väg söderut. Knappt så jag fattar det själv, att jag har flera månaders ledighet med sol och värme framför mig... Drömmer jag? Eller är det på riktigt?

onsdag 28 september 2016 - 17:40

Rotsaker, hummus & soppa

Jag fortsätter rensa ur kylskåp och hyllor och den här veckan bor jag hemma i föräldrahemmet i Gerby och lagar mat till min femtonårige bror medan mor och far befinner sig på franska rivieran. Och han är minsann en kräsen och bortskämd typ, som ju gärna berättar hur mycket bättre det hade varit med kyckling än vegansk mat. Oh well... Dagens ungdom.

Orkade inte ställa till med nåt extra igår, så slängde in lite potatis, betor (egenodlade rödbetor!) och morot i ugn. Och gjorde en hummus med gurkmeja till det. Gott och enkelt.

 image10

image12

 

En halvtimme räcker för rotfrukterna. Lite olja, salt och peppar på bara and you're good to go.

 

image13

 

Hummusen gjorde jag på ett paket färdigkokta kikärter, lite havre fraiche, en vitlöksklyfta, lite olivolja, lite citronsaft, salt, peppar... Och färdigmalen gurkmeja. Mixade med stavmixer. Lade till lite vatten också för en lösare konsistens. Den blev jättegod!

 

image14

 

Idag kokade jag soppa på mera skafferifynd, lite vegekorv, potatis, morot, blomkål och gröna linser. La även i några bitar färsk ingefära såhär i förkylningstider. Stekte först en gul lök i olja, sen på med vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Sen i med linserna först, de tar längst tid att koka, och sen resten. Korven sist. Och färsk persilja om du har! Mums, gott och varmt för regniga dagar! Soppa är ju dessutom väldigt tacksamt att koka. Bara att ha i några potatisar plus andra passliga soppgrönsaker, eller vad du nu råkar ha hemma. Det blir ju nästan alltid gott?

lördag 24 september 2016 - 21:32

Höstig, mustig & mumsig jordnötsgryta

Nu tänkte jag, för ovanlighetens skull, bjuda på en maträtt som det faktiskt finns recept till... Nämligen en vegansk domoda, eller gambiansk jordnötsgryta som det väl heter på svenska! Denna rätt passar absolut bäst när det börjar bli lite kallt och ruggigt ute, för den är så oerhört smakrik, mustig och mättande. Vågar påstå att jag aldrig smakat nånting liknande förrän jag lagade denna gryta första gången. Självklart är det inga svåra saker heller - ju enklare, desto bättre!

Receptet är inget jag kan ta på mig äran för själv. Minns inte var jag kom över det första gången, men har återkommit till det samma några gånger därefter. Ni hittar receptet HÄR från Zeinas Kitchen, som bloggen heter. Kan varmt rekommendera! Sen går den ju att variera eller ändra på lite smått också för den som vill... Själv kunde jag inte alla gånger hålla mig från att hälla i en burk med kokosgrädde, för det är ju så gott?! Men ursprungsreceptet är verkligen gudagott. Lovar.


IMG 9793

IMG 9797

IMG 9798

 

Gjorde mat till mig och min lillebror denna lördag, och lyxade till det med efterrätt också... Snabbt och fuskigt, men åh, den är faktiskt jättegod dendär soygurten! Min nya favorit. Men jordnötsgrytan hörrni. DEN är en klar favorit sen tidigare bland de färdiga recepten som finns. Blir hungrig igen nu när jag bloggar om det. Och ifall ni undrar så hade jag sötpotatis/batat, paprika och blomkål i min gryta. Mums.

lördag 24 september 2016 - 21:14

Tell me, in what way is MY diet the unnatural and bizarre one?

I was upset and had to write down some thoughts to get it off my chest. And sometimes, when I'm really passionate and/or angry about something, I say it better in English. Not sure how it got to that point but who cares. Let me get to the point with THIS. And please do read it through, because it is quite important.

So, guess what? I'm sick and tired of me having to explain why I left meat and dairy aside and chose to only eat plantbased food instead. To give reasons to why I chose to embrace a vegan diet. As if I'm the one with a twisted, fucked up, weird image of our world and how the food industry work?

Animals everywhere are used, mistreated and killed every minute, every hour, EVERY DAY - just to end up on our plate. And our planet, our home, is slowly suffocating from all of it too. Call me crazy, but choosing a diet that excludes all that - the violence and death - now seems to me like the only defendable option. Choosing not to be part of all these needy and greedy social structures, that tell us what to do and what to eat, which only benefit the ones with so much power and money. When and why did all this excessive killing become so accepted, so... normal? Is it really?

People have asked me: "but what is left for you to eat if you don't eat meat?" Eeh... Everything that doesn't include the suffering and death of a living, breathing animal? And "how do you get all the nutrition needed?" Let me turn the question around for once - how do YOU, if meat is the only thing you consider worth eating? Now, correct me if I'm wrong, but I don't see the kind of healthy, earthy, colourful food I choose to put on my plate any less worthy than your meat, quite the opposite actually... But still it is only MY choices that gets questioned and are considered unnatural? It has been one hell of a mental process, I can tell you that. It still is. I didn't realize all this over a night, or even a month, but now it all seems crystal clear to me and I can't see myself ever going back to my old ways of eating whatever that was put in front of me without questioning why.

For me it is about awareness. Being aware of all the sick, unfair, unhealthy and poisonus things happening in our world (and that stretches far beyond this topic). To our food. To our friends - the animals - who do not have the option of choosing and shaping their own lives. But I do. You do too. We have a choice. Is killing when you don't need to really the right choice? The only choice? If you answer "yes" to that, then... Eerr, well... Whose diet really is the fucked up one?

DSC 7711 copy
New Zealand, October 2013. Yeah, these too are all going to die and end up on your plate. Sooner or later. No point in denying it.

fredag 23 september 2016 - 12:07

Fredagsfrukost

TGIF! Fast inte så jättemycket att hurra för för min egen del. Jobbar nämligen kväll idag och tidig morgon imorgon. Sen har jag en dag ledigt och sen är det min sista arbetsvecka i butiken och på hemmaplan har jag även där en hel del att få ordning på. Packa, tvätta, städa, ordna, fixa. Känner mig lite stressad faktiskt, men hoppas och tror att den stressen kommer rinna av mig så fort jag satt mig ombord på flygplanet bort från Vasa. Det brukar den göra.

 

IMG 9737 copy

 

Hur brukar era frukostar se ut? Vad äter ni normalt till frukost om ni har en ledig morgon och mycket tid på er? För min egen del ser det oftast ut som den här ovan. Eller nåt ditåt. Idag blev det rågbröd med avokado (gotta love them avo's) och gurka kryddat med salt och peppar, en skål med Alpro's kokos-soygurt (min favorit) med chia, röda vinbär, sojakross och cashewnötter, och kaffe med en skvätt havremjölk (alltid Oatly's iKaffe, smakar nästan som grädde, mmm). Visste ni förresten att nästan allt bröd är veganskt? Det finns ju vissa undantag, som piimälimppu och ostsemlor till exempel, men för det mesta innehåller inte brödet du köper i butiken mjölk eller ägg.

 

Jag älskar verkligen frukost. När en har gott om tid på sig att sitta och njuta av den. Läsa tidningen, kolla Youtube-klipp, lyssna på radio... Ja tack. Helst utomhus och i värmande solsken. Och gärna färsk frukt till. Gissa om jag längtar efter all frukt vi kommer äta där nere i Sydostasien? Papaya till exempel. Åh, underbara, älskade papaya... Inte länge kvar nu. Om bara två veckor firar jag fredag i Hong Kong. Stressfri.

onsdag 21 september 2016 - 20:03

Skåprens som blev till linssoppa

Fortsätter att rensa ur mina skåp och kylskåp, två veckor kvar att tömma ur och äta upp allt ätbart. Än så länge har det inte inneburit några problem eller kreativitetsbrist.

 

image7

 

Utgick ifrån några enkla vegetariska basvaror som jag ALLTID har hemma: tomatkross, kokosmjölk, röda linser och lök. Hade även vitlök (mycket vitlök är gott så jag hade tre medelstora klyftor). Stekte den finhackade löken mjuk i olja och la till lite kryddor (paprika, chilli). Hällde i tomatkrossen, kokosmjölken, vatten (några deciliter blir bra), linser och två grönsaksbuljongtärningar.

 

image8

 

Sedan är det bara att låta det koka ihop under lock! Rör om nu som då. Smaka av! Krydda! Ha i tomatpuré, lite sirap, limejuice. Smaka av igen. Fortsätt koka en stund till (20 minuter åtminstone) tills linserna mjuknat och soppan fått en lite grötig konsistens. 

 

image9

 

Ät och njut. Varma, mustiga, vegetariska soppor och grytor hör hösten till, så passa på nu! Billigt är det också. Och var inte rädd för att ösa på med kryddor! Bara du är noga med att smaka av är det svårt att krydda för mycket. Och våga prova annat än det vanliga salt och peppar... Kanske lite kanel?

måndag 19 september 2016 - 11:55

Två veckor & två dagar till avfärd

IMG 9682

 

Godmorgon, godförmiddag, goddag, eller vad ni nu föredrar den här tiden på dygnet. Själv jobbar jag kvällar denna vecka så jag har kunnat sova länge och sedan sitta ner och njuta av en rejäl och mättande frukost. Och ja, vad ni ser på bilden ovan ÄR faktiskt vad jag normalt äter till frukost om jag har tid för det. Minus solrosen då. Den är bara där för att den är fin och för att jag har odlat den själv.

Smoothien är gjord på en bas av Alpro's soygurt med kokossmak (min favorit), en banan, havremjölk och chiafrön. Sedan kan resten av innehållet variera beroende på vad jag känner för och har i frysen/kylskåpet. Idag blev det hjortron, jordgubbar, hallon och röda vinbär. Allt är egenplockat och/eller hemodlat. Med lite köpt passionsfrukt på toppen för att det är fint och gott. Gotta love smoothies!

Havrebröd med vegetabiliskt smör och tomater, lite salt och peppar och basilika på. Så enkelt, men så gott. Och kaffe. Med bästa havremjölken i, nämligen Oatly's iKaffe. Skaka förpackningen innan du häller i mjölken i kaffet och du får skum på ytan - vardagslyx.

Anyway, nu när jag hade tid att sitta och fundera lite, och kika på Youtube-videon och sånt morgonmysigt, så kom fjärilarna. För jag insåg att jag nu går in på min andra sista jobbvecka och det nu är ynkliga två veckor och två dagar kvar innan avresedagen. Onsdagen den femte oktober. Dagen då jag påbörjar nästa stora äventyr i livet. Och det känns så otroligt roligt och fjärilarna i magen är definitivt välkomna.

söndag 18 september 2016 - 21:53

Tre gånger mat

Nu har hon åkt hem till Sverige igen, min vän Linn. Jag saknar henne redan, och önskar vi bodde närmre varann än vad vi gör nu. Det har iallafall varit härligt att ha henne här hos mig i två dygn, och vi har mest njutit av solen, naturen och varandras sällskap. Och god mat, såklart! Tänkte därför visa er vad vi smaskat på i dagarna tre.

 

image4

 

Potatis- och purjolökssoppa bjöd jag på i fredags, för behövde nåt gott och mjukt som är lätt att svälja, eftersom jag dagen innan blev av med min sista visdomstand. Detta är verkligen en otroligt god soppa, och SÅ lätt att laga! Googla på första, bästa recept bara och ha det som grund.

 

image5

 

Sen i lördags blev det tacomys. Det är minsann inte mycket som klår tacos. Eller tortillas, vad en nu föredrar. Och väldigt enkelt att göra det köttfritt... Använd sojakross istället för köttfärs och stek som vanligt i tacokrydda. Gör egen guacamole till, blir absolut godast då! Vi hade färsk basilika i våran, jättegott!

 

image6

 

Innan hon åkte hem igen denna soliga söndagseftermiddag, så slängde vi in lite polka- och gulbetor, morötter och lök i ugnen, mixade till en sås på havre fraiche, basilika, fetaost och limesaft, och stekte zucchini fritters. Får nog öva lite till på de sistnämnda, för de höll inte riktigt ihop som jag hade velat... Men smaken var bra! Övning ger färdighet och en lär sig av sina misstag, så är det bara. Även i köket. 

måndag 12 september 2016 - 20:07

Kylskåpsrensning

Så var det ny vecka igen då och med den inleds min tredje sista arbetsvecka och sedan är det slutjobbat för en ovanligt lång tid framöver. Jag ska ju ut på äventyr! Det har jag ännu inte berättat om... Borde nog skriva ett inlägg om det med, tror jag... Men först till dagens middag! Det var dags för en liten kylskåpsrensning igen, och lättast är ju då att bara samla allt gott på en tallrik. I brist på ork och fantasi för något annat. Har dessutom massor att göra mina tre sista veckor i Vasa, så måste erkänna att jag känner mig en aning stressad. Jag presterar inget vidare då.

 

IMG 9512

 

Dagens tallrik var rätt så färgglad. Kan inte direkt påstå att allt på den passade ihop med varandra, men som sagt, ibland orkar inte ens jag tänka ut nåt enhetligt.
I mitten har jag couscous, och det absolut lättaste sättet att tillreda det är att hälla lite av grynen i botten på en djuptallrik, smula i en grönsaksbuljongtärning, och hälla på kokande vatten så det täcker. Täck med lock och låt det svälla. Gurka, paprika, oliver, fikon och soltorkade tomater behöver knappast nån närmare beskrivning? Har även stekt upp lite kantareller som vi plockade på villan i helgen, och det lilla jag hade kvar av "Härkis" (som ju är den nya, coola proteinkällan för växtbaserade måltider, används typ som malet kött) stekte jag med lite kryddor bara. Till sist smulade jag fetaost på och ringlade lite olivolja med basilikasmak på. Lätt, snabbt, och gott! Ibland behöver inte maten vara mer komplicerad än såhär. Vill inte heller gärna slänga nån mat, så för att snabbt bli av med färskvarorna innan de blir dåliga är detta en perfekt lösning.

För övrigt cyklade jag idag in en vända till centrum efter jobbet. Träffade Heidi och Kim från VBL över en kopp kaffe och kaka och snackade lite om vad det egentligen innebär att vara vegan. Är jag vegan eller inte? Hur ser JAG på veganismen egentligen? Varför valde jag bort köttet? Snart i en tidning nära dig... fast jag lovar att berätta om det här med i nåt skede, för er som inte läser tidningen så ofta. Ja och sen hämtade jag ut min andra Hepatit B-spruta från apoteket. Samt vätskeersättning och diarrémedicin. Det gäller att vara beredd på otrevliga situationer när en är ute och reser!

fredag 9 september 2016 - 21:22

Busenkel röra med två sorters tomater

Hängde med Sofia och valpen idag igen, och vi gjorde en riktigt god bönröra med soltorkade tomater och egenodlade minitomater som jag tänkte tipsa er om. Passar utmärkt att bre på brödet, och då gärna nygräddat sådant (vi hade köpisbatong i ugn). Eller kanske som pastasås?

 

image3

 

Allt du behöver, förutom en stavmixer eller liknande, är en burk med vita bönor eller kikärter, en vitlöksklyfta, ett par mogna och goda minitomater, soltorkade tomater (vi hade såna i olja i burk), lite vatten och salt och peppar. Skär vitlök och tomater i lite mindre bitar om du orkar. Mixa och smaka av och lägg till mera tomater och salt efter eget tycke. Lätt som en plätt och riktigt gott! Står sig nog minst tre till fyra dagar i kylskåp.