fredag 2 juni 2017 - 12:31

Ett dygn i Seitseminens nationalpark

Jag har utan tvekan sett alldeles för lite av mitt egna hemland. Det är många hörn och kanter på Finlandskartan jag ännu inte besökt, och visst hade det varit roligt att ändra på det. I början på veckan var både jag och min vän Sofia lediga, så vi bestämde oss för att göra en liten roadtrip två timmar sydöst. Målet var Seitseminens nationalpark, där vi tänkte ta oss en tur i skogen, och sedan slå upp tältet och campa en natt. Sagt och gjort, vi möttes i Laihia och körde sedan ner tillsammans.

 

IMG 7839

IMG 7746

IMG 2

IMG 7847

IMG 7748

 

Måndagskvällen bjöd på otroligt vackert väder - perfekt för en skogspromenad! Dessvärre var det ju kallt. 12°C ungefär stod mätaren på, och enligt väderappen skulle det bli endast 3 grader till natten... Oh well, luckily we came prepared. Själv hade jag tagit med mig både mössa, yllesockor och dubbla sovsäckar, så jag slapp frysa.

 

IMG 7842

IMG 7845

IMG 7844

 

Skogsrundan vi gick den första dagen kallas för Torpparintaival och är 6,3 km lång. Alldeles lagom för två otränade naturälskare och en hund med korta ben! Väldigt enkel att gå med torra och breda stigar. Behöver jag ens säga att skogen var alldeles magisk på sina ställen? Rundan börjar och slutar på en gammal bondgård, som nu finns bevarad för att visa besökare hur det kunde se ut i vårt land i början på nittonhundratalet. Väl värt ett besök!

 

IMG 7747

IMG 7840

IMG 7790

 

På kvällen slog vi alltså upp vårt tält och gjorde upp eld vid campingplatsen. Grillade både vegekorv, majs, batat och svamp, och gott var det. Skålade med varsin cider och njöt av fågelsång och en stilla sjö. Efter grillandet luktade både hår och kläder rök, men det var det värt.

Jättebekvämt var det väl inte att sova i ett kallt tält på tunna liggunderlag, men det är ju ändå en viss charm med att sova utomhus? Vi sov länge, missade morgondimman på sjön bredvid, men avnjöt en enkel frukost iklädda minst tre lager med tröjor/jackor. Därefter packade vi ihop våra saker, kånkade med dem till bilen som stod parkerad 300 meter bort, och körde till början av nästa korta runda.

 

IMG 7791

IMG 7848

 

Den sista turen vi gick innan vi körde hemåt kallas för Harjupolku och är 5,2 km lång. Trötta efter en natt i tält var även det alldeles lagom.

 

IMG 7850

IMG 7849

 

Vi bestämde oss för att strunta i Trangia och ärtsoppa på burk och istället pausa på Juustoportti på hemvägen. Bra beslut, för pizzan jag åt smakade riktigt bra. Tog pizza utan ost, för ost på pizza är överskattat! Tack till Sia och corgin Russel för trevligt sällskap! Detta gör vi om.

Ifall du är nyfiken på Seitseminens nationalpark kan du ta dig en titt här och läsa lite mer. Kan varmt rekommendera ett besök, och nästa gång vill jag nog gå rundan på 18 km. Har jag bara tid i sommar så blir det säkert fler nationalparksbesök, för vi har ju faktiskt flera såna här i de tusen sjöarnas land.

torsdag 25 maj 2017 - 12:46

Throwback to vegan paradise

Idag är det ju torsdag, och då brukar väl folk hålla på med "throwback Thursday" och sånt va? Kristi himmelsfärdsdagen till ära tänkte jag därför bjuda på en liten tillbakablick till matparadiset Bali i Indonesien, var jag befann mig i december månad i vintras. Veganska restauranger till höger och vänster och mat som inte bara smakade gudomligt utan även var en fröjd för ögat (och därmed också extremt Instagram-vänliga, haha). Något att tänka på och ha som riktlinje när en lagar mat är att "ju mera färger, desto bättre", och färggrann mat är precis vad jag hittade i Bali. Massvis med färsk och perfekt mogen frukt fanns i överflöd, så flera besök på olika fruktmarknader blev det också.


Fil 12

Fil 8

Fil 10

Fil 11

Fil 18

Fil 6

Fil 15

Fil 16

 

Om du nån gång åker till Bali och vill smaka på riktigt bra växtbaserad mat är det i Ubud, Canggu och Seminyak du hittar de bästa ställena. Jag kan garantera att du inte kommer att bli besviken! Att dessutom kunna äta mat och lita till 100% på att det är animaliefritt var en lättnad och glädje i sig, och visst ser det väl alldeles himmelskt gott ut?

tisdag 23 maj 2017 - 12:47

En vecka med familjen i soliga Dubrovnik

83349DEE 1E09 447D BB26 577AB523BF2A

 

Förra veckan var jag på en efterlängtad resa med familjen till den vackra staden Dubrovnik i Kroatien. Med bland andra morföräldrar, kusiner, barn och morbror med på resan var vi ett gäng på hela tjugofyra personer! Vi bodde dock i olika lägenheter utspridda i stadsdelen Lapad, så vi sågs inte varje dag. Från min och lillebrors lägenhet hade vi en alldeles underbar utsikt (se bild ovan), och pulverkaffet på morgonen smakade mycket bättre med havet och solen framför en.

 

2ECE7E7E 5FEE 435E A0FC 2EAA1E59D320

72CB5440 1E0D 429D 9D4E 677BC77436EF


Syftet med resan
var att fira morbror Mikaels 60-årsdag, och det gjordes på dagen med en privat liten båt och kryssning mellan de närliggande öarna. Lunch, strandbad, fiskebyar och fri tillgång på vin (för de vuxna) och läskedrycker (för barnen). Alla var på gott humör och vi hade en fantastiskt trevlig dag tillsammans! Tre olika öar hann vi med, och på väg till den tredje blåste det upp rätt duktigt vilket resulterade i vågor som stänkte upp på oss i båten... Vi blev alla ganska blöta, kan jag lova. Men vad gör det när solen skiner och alla trots det dansar, sjunger och skrattar?

2ACE5739 D6C1 4791 BC18 B64829A9B5D6

8CC08AA6 8A28 45CF 8432 7439B3C0CC70

F1516678 2272 4C27 BD09 FC1BF79D07AF
Förutom båtturen har vi även hunnit med en hel del solbadande och snorkling, ätit glass och gått runt i den otroligt vackra gamla stadsdelen (där det spelats in scener ur Game of Thrones), njutit av fantastiska landskapsvyer... och så har jag också provat på att dyka i det klara och kalla havet! Passade på att boka in mig på två dyk, för att få se något nytt under ytan och testa på att dyka i lite kallare vatten (17°C). Det går inte att jämföra med Thailands fiskrika oh färgglada korallrev, men ett skeppsvrak, en bläckfisk, skorpionfiskar, muränor och en stor hummer fick jag uppleva och det räckte fint det!

DC9E0D13 6312 464C 9EE3 42362C132C57


Jag kan varmt
rekommendera Dubrovnik som resmål och Kroatien som land. Att kunna göra resan tillsammans med min älskade familj (bild på mig och syskonen ovan) och släktingar är jag mycket tacksam för och något jag kommer att minnas med värme och glädje. Efter denna vecka har jag konstaterat att jag absolut behöver resa mer inom Europa, för alla historiska byggnader och magiska landskap som finns här i vår världsdel är något alldeles speciellt. Vart ska jag månne resa härnäst?

måndag 15 maj 2017 - 00:00

Veckans lista: Resor

IMG 2133

 

Såja, äntligen en lista som passar mig finfint och som känns rolig att fylla i! Resor! Ett av mina största intressen i livet, om man ens kan kalla det intresse. Snarare en passion. Nåt jag älskar. Nåt jag verkligen brinner för.

 

IMG 2895

 

Min senaste resa gick till: I skrivande stund ÄR jag faktiskt på resa, och den gick till vackra Dubrovnik i Kroatien och görs tillsammans med min familj, min morbror, mina kusiner och deras familjer, samt morföräldrar. Här ska vi vara en vecka och fira morbror som fyller 60.
Så ofta reser jag: Jag försöker att ha som mål att varje år resa till minst två länder jag aldrig tidigare besökt. Det har jag lyckats med rätt bra de senaste åren. Och så reser jag till t.ex. Stockholm i Sverige ibland med, men för min del räknas det knappt som att resa längre om jag "bara" åker dit. Nu över vintern var jag på resande fot i ett helt halvår.
Min drömresa går till: På min bucket list finns MÅNGA ställen... men jag vill resa mer i Europa, har jag konstaterat. Italien! Grekland! Dit har jag aldrig varit. Skulle hemskt gärna också åka tillbaka till Indonesien och dyka lite.

En plats alla borde se: Irland. Om jag bara ska välja ett ställe så är det den gröna ön. Jag bodde i Wicklow på Irlands östkust i ett år som nittonåring, och jag älskade det (gör det fortfarande)! Bergen, skogen, ängarna, stränderna, havet, människorna, städerna... Irland har allt. Åk dit.

Tre saker jag packar med: Det beror helt på från ställe till ställe. Telefonen är en självklarhet, men sen då? Solglasögon och bekväma skor.
Mitt ultimata resesällskap: Mig själv. Jag föredrar nästan att resa själv, för det tvingar mig ut ur min comfort zone och det är då jag känner att jag lär mig något och växer som människa. Och dessutom är det ingen som gnäller över småspik då.
Den sämsta resan jag gjort: Alla resor lär man sig något av, så vill inte tänka på vilken som skulle varit dålig... Ingen resa är dålig rätt igenom. Däremot är Egypten ett land jag inte gärna skulle åka tillbaka till, om vi säger som så.
Den bästa resan jag gjort: Om det räknas som att resa när man flyttar till ett annat land, så är mitt år i Irland och månaderna i Nya Zeeland de två som gjort störst intryck på mig. Där växte jag i mig själv. Fast vinterhalvåret i Sydostasien var inte heller så dumt.
En inplanerad resa är: Jag har faktiskt ingen annan resa planerad efter Kroatien. Tro det eller ej! Fast om jag blir kvar i Vasa till hösten/vintern vet jag inte ännu. Eller ptja, vill gärna hinna till Stockholm och hälsa på bästis och nyfödd bebis ett par dagar i sommar.

 

D135B3B9 C401 448B 9191 53C475F8AD17

lördag 4 mars 2017 - 12:31

Ojdå, råkade visst bli kvar i Thailand

Ja, jag vet. Det är löjligt länge sedan jag skrivit något i denna blogg. Faktum är att det är ett under att Sevendays inte kickat ut mig redan. Men hey, jag är tacksam över att få vara kvar, för vet ni vad? Om exakt en månad är jag hemma i Vasa igen och får äntligen ställa mig vid spisen och experimentera ihop nya veganska maträtter! Yes!

 

Så vad har hänt den senaste tiden? Allt för mycket för att jag ska orka rada upp allt. En månad på Bali i Indonesien blev det iallafall, med så otroligt mycket god, vegansk mat som var en fröjd både för öga och mage. Firade jul ihop med lillsyrran och hennes kille, och efter nyår flög jag upp till Ao Nang i Thailand för att hälsa på mina semestrande föräldrar och lillebror. Åkte sedan vidare till Koh Lanta för att hälsa på min f.d. kollega Aki och hans tjej Annika och sedan råkade jag visst bli kvar här. Har snart bott i Saladan här på ön i två månader, och trivs som fisken i vattnet! Har faktiskt utmanat mig själv och mina rädslor och både lärt mig köra moppe och dyka.

 

Dykningen då... hur gick det till egentligen? Tja, träffade massvis med härliga människor som allihopa jobbade med dykning och till slut föll jag för grupptrycket. Var helt enkelt tvungen att testa... och jag med blev förälskad i dykning, så nu är jag visst certifierad Advanced Open Water-dykare och har dykt med både sköldpaddor, hajar och mantor. Hoppsan! Alldeles underbart är det. Kan varmt rekommendera till precis allihopa.

 

Är så väldigt tacksam över alla de människor jag träffat och lärt känna här på ön, för utan dem hade dagarna blivit väldigt långa. Att jag dessutom fått chansen att tjäna lite extra pengar och frilansa som barnvakt och snorkelguide på en av dykbåtarna gör ju vistelsen här extra fantastisk. Livet här är bra. Och jag förstår nu varför folk åker till Thailand, år efter år. Det är ett härligt land!

 

Så, snart kommer jag alltså hem igen, och från det lovar jag börja blogga igen, okej? Ha det fint och må gott tills det! Följ mig gärna på instagram så länge, uppdaterar ofta där (@malinullastina).

 

A47AA936 C3B4 431F 9EFA 5C6A0274C2

7699596E 2417 4A51 92A5 00230BE2C2

3B780E48 C1C9 4FE6 B65A EDBC424ABF2

 

torsdag 10 november 2016 - 13:01

Ett litet hej från Kambodja

Hallå hallå! Har ni fått nån snö där hemma än? Vi anlände till Kambodja igår på eftermiddagen, efter en flera timmar lång bussresa mellan Ho Chi Minh City i Vietnam till Phnom Penh som är huvudstad i Kambodja. Ett litet stopp vid landsgränsen för att ordna med visum, och sen plötsligt var vi i ett annat land! Mycket smidigt. Jag lovar göra en utvärdering av Vietnam snart också, men först några rader om denna dag.

 

IMG 1673

 

Visst märks det att Kambodja är fattigt, med ofärdiga och slitna vägar inne i stan och så, men oj så grönt här är! Och vidsträckta landskap utanför staden där det är grönt så långt ögat kan se. Väldigt vackert.

Idag åt vi frukost nere vid Meking-floden, innan vi vandrade vidare. Blev rätt fort stannade av en ivrig tuk tuk-chaufför som insisterade på att vi skulle ge honom ett jobb för dagen, så efter en stunds övertalan gav vi med oss och körde iväg till Silk Island för att se hur livet ser ut där. Roligt att åka tuk tuk för det fläktar ju så skönt i värmen, men med allt damm och avgaser blir en lite torr i halsen.

 

IMG 1656

 

Efter att ha tagit färjan över floden skumpade vi sedan vidare längs med de små vägarna på ön, och stannade till vid en silkesfarm med silkeslarver och lite övriga djur och insekter, samt vid en annan gård för att se hur de väver vackra sjalar och tyger av silket. Så otroligt imponerad av deras kunskaper och hantverk! Alla människor vi mötte på ön var så otroligt glada och trevliga, barn vinkade och ropade hej när vi körde förbi, och vi såg bara leenden. Det kändes som att vi var varmt välkomna.

 

IMG 1658

 

Vi åt lunch på ön (ris och så kallad "morning glory", en slags kål/spenat), som alltså låg mitt i floden, innan vi körde hemåt igen. Tackade vår guide och chaffis, Jen kallade han sig, för allt vi fått se och ta del av och önskade honom allt gott. För 15$ per person fick vi ju ändå se en hel del, och de pengarna kommer en långt på i detta land... Så vi var alla rätt nöjda, tror jag.

 

IMG 1675

 

Imorgon tänkte vi hinna med den mörkare sidan av detta lands historia, med massmord och tortyr på sjuttiotalet, innan vi sedan på kvällen tar en "hotell-buss" (?!) till Siem Reap och Angkor Wat. Misstänker att ögonen kommer tåras rejält. Det finns så mycket grymheter i historien... Och grymheterna pågår och upprepas fortfarande världen över. Men! Kärlek till er alla och ha en jättefin dag!

söndag 23 oktober 2016 - 06:31

Good morning, Vietnam

Hej på er! Det börjar vara ett tag sen nu, men vet ni, jag har det alldeles fantastiskt bra just nu. I skrivande stund ligger jag på en flera kilometer lång sandstrand utanför Hoi An, som ligger ungefär i mitten av Vietnam. Sedan Hanoi (som var en intressant stad, men inte värd fyra nätter) har jag hunnit med bergsvandring i vackra Sapa, strandhäng och tyfonvarning i Cat Ba, och nu har vi då flugit vidare söderut.

 

IMG 0551

IMG 0610

 

Sapa gillade jag jättemycket. Det är en liten by uppe i norra Vietnam, nästan vid gränsen till Kina. Vi bodde på ett homestay (som en kille på Instagram rekommenderade) i en ännu mindre by, Tavan, strax utanför. Mitt bland risfälten, med grisar och ankor och hundvalpar som sprang löst runt gården, och bergen runt omkring oss. Jag signade upp mig på en heldagsvandring, så efter frukosten trampade vi iväg uppför berget och gick uppåt i minst tre timmar. Jäklar, som vi svettades... Vi hade en lokal guide med oss, som berättade lite om livet i bergsbyn, om odlingar och risskörd. Jag fick också prova skörda ris! En fantastisk dag uppe på 2400 meters höjd. Vi åt även ett par vietnamesiska middagar ihop med resten av gänget i huset, något jag värdesätter otroligt mycket. Att få möta människor från olika delar av världen och höra om deras upplevelser och erfarenheter.

 

IMG 0629

IMG 2

 

Cat Ba är en ö Som ligger vid UNESCO's världsnaturarv Ha Long Bay, och dit åkte vi efter bergen. Lite sol och bad i några dagar, tänkte vi. Tja, det började bra, med en härlig dag på stranden, men sen blev vi allt mer uppdaterade om den överhängande risken för tyfon i just vårt område... Spännande med en jättestorm, tyckte vi med skräckblandad förtjusning och förberedde oss för ett par dagar inomhus. Mulet och regnigt blev det, och blåste rätt hårt emellanåt, men nån storm blev det inte... och tur var väl det. Så efter två lata dagar var det soligt och fint igen. Vi åkte på en heldagstur med båt, från åtta till fem, i skärgården i Ha Long Bay, och wow hörrni, så otroligt vackert! Vi paddlade kajak under grottor och njöt av tystnaden, åt jättegod tofu och ris till lunch, hoppade i från båten till havs och flöt runt, beundrade naturen och solnedgången... En helt underbar dag.

 

IMG 0859

 

Nu är det nog dags för ett dopp i havet, sen ska jag sola magen. Ha en härlig söndag!

tisdag 11 oktober 2016 - 18:57

Nästa stopp: Hanoi

IMG 0271

 

Hej från Hanoi! Efter en natt och en hel dag i Vietnams huvudstad Hanoi är jag fascinerad och samtidigt lite förskräckt i denna mångmiljonstad. Hanoi Är en stad som aldrig sover. Trafiken är helt huvudlös, och tanken på att gå över gatan mitt bland hundratals tutande bilar och mopeder är nåt som aldrig hade slagit mig i Europa. Här MÅSTE du bara gå, för det blir aldrig nåt uppehåll. Blunda och gå bara. Det finns jättemycket att köpa längs gatorna, fejk-märkesprylar i mängder och fina, mönstrade "backpacker-kläder", och folk är väl inte jättetrevliga här i stan. Lite sura och stressade och vissa verkar inte alls vilja ha dig där. Hoppas på lite gladare miner när vi kommer bort från storstaden... Men allt är billigt. En fullstor och mättande måltid för 2,30€ eller en öl för 0,30€ (och jag som avskyr öl?!) känns ju helt okej. Dagsbudgeten lär vi hålla rätt bra om vi fortsätter såhär! Ja och så har vi gått 17 kilometer idag. Billigt att använda apostlahästarna minsann!

 

IMG 0307

 

Nu ska vi sova, och hoppas att de börjar borra och bygga lite senare imorgon bitti. Imorse satte de igång vid sju... Underbart. Museum och bargata är allt vad vi planerat för morgondagen. Blir nog bra. Godnatt!

 

IMG 0309

måndag 10 oktober 2016 - 07:06

Varför du borde besöka Hong Kong

IMG 0227

 

Nu sitter vi och väntar på vårt flyg som ska ta oss till Hanoi i Vietnam, och medan vi gör det tänkte jag passa på att skriva några rader om varför Hong Kong är ett ställe värt att besöka.

 

IMG 0226

 

Först och främst - landskapet och naturen. Hong Kong är en hamnstad som ligger otroligt vackert till på tropiska öar med berg och dalar och stränder. Även inne i centrum är det mycket grönska med parker, träd och växter, och vill du ta dig utanför den pulserande och alltid livliga storstaden är det inte alls svårt (eller dyrt) att ta sig ut till nån av de närliggande öarna för att njuta av banan- och papayaträd och dricka en öl på stranden mellan doppen i havet. Vi åkte ut till Lamma Island efter ett tips från en f.d. Hong Kong-bo, och det var en jättefin dagsutflykt och så otroligt skönt att komma bort från allt liv och rörelse (jag är ingen stadsmänniska direkt). Se bara till att åka hit under rätt årstid om du är ute efter en blandad stads- och strandsemester, för staden ligger i ett monsunområde och dessutom blir det ganska kallt ibland på vintrarna. vi kom hit efter regnperioden och har inte behövt använda långärmade tröjor alls eftersom temperaturen legat kring 30 grader - dag som natt.

Okej, och sen då... Maten. Om du som jag älskar asiatisk och kinesisk mat finns det absolut nåt här får dig! Eftersom jag själv inte äter kött är det lite svårare att hitta rätt, men för allätare finns det verkligen massor. Nudlar och vitlöksstekt bok choy (en typ av salladskål) åt vi från en gaturestaurang igår, och det var riktigt gott! Ungefär 7,40€ fick vi betala för en mättande portion, inklusive dricka, så även om det är billigare än hemma är det ingen billig stad. Dumplings är också nåt du bör prova. Vi lyckades hitta vegetariska sådana och vi gillade det!

För den icke-backpackande turisten är Hong Kong en fantastisk stad för shopping. Här finns ALLT. Alla stora, dyra modehus hittar du på fler ställen än ett, elektronik finns i mängder (två officiella Apple-butiker), olika sorters marknader (blommor, frukt, billiga kopior på kläder och väskor, porslin, smycken... you name it), och vanliga, billiga klädbutiker för den som inte har råd med Prada, Gucci och Versace. Söker du dig lite utanför de vanliga shoppinggatorna och istället går på sidogatorna kan du hitta outlets med märkesskor till halva priset (oj, vad det lockade att köpa hem ett par sprillans nya Nike Air Max för under 50€)! Eller sandaler för en tia. Det är synd att våra ryggsäckar redan är fulla.

 

IMG 0254

 

Så jepp, jag kan absolut rekommendera staden. Det finns jättemycket att se och göra, och på dessa tre dagar har vi gått över 40 kilometer. Det är rent och fint nästan överallt och staden känns väldigt modern, samtidigt som det gamla och charmiga finns där. Du kommer inte ha tråkigt i Hong Kong! Jag lovar!

fredag 7 oktober 2016 - 17:33

Första stoppet i Asien: Hong Kong

Hej hej från Hong Kong! Nu har vi varit här i över ett dygn, och vi har redan hunnit se och göra massor. Idag har vi totalt gått 15 km, och kollat på staden från Victoria Peak - SÅ fint. Gissa vems väska som inte dök upp på bagagebandet vid flygplatsen igår förresten? Typiskt. Det har aldrig hänt mig innan. Orkade inte bli upprörd, utan anmälde förlusten och så åkte vi vidare in till de centrala delarna (vi bor i Tsim Sha Tsui) och checkade in på vårt lilla budget guest house. Det är verkligen inget lyxrum vi bor i, det finns inte ens nån dörr till toaletten, men äsch - billigt är bra!

Just idag orkar jag nog inte skriva så mycket mer, men några bilder kan jag bjuda på. Och ja, Hong Kong är en supercool stad - gillar den redan.

 

IMG 0086IMG 0147IMG 0149IMG 0151IMG 0164