Vi måste börja bry oss

torsdag 27 april 2017 - 11:50 | 4 Kommentarer

DSC4390 copy

 

"We belong to the nature. That's it. If we destroy nature, we destroy us. [...] We are killing humanity, because we kill the nature. People must understand that." (Direktciterat ur dokumentären.)

 

Om ni bara ska se en dokumentär idag, så rekommenderar jag att ni klickar in er på SVT Play och tittar på 'Sista skörden' (klick för direktlänk). Kortfattat så handlar dokumentären om dagens industriella massproduktion av livsmedel och hur det boktstavligen tar död på våra odlingsmarker, och varför vi måste börja bry oss om det och kräva förändring. För så är det. Vi måste börja bry oss. Vi måste förstå att varje litet val vi gör i matbutiken är direkt korrelerat till hur industrierna och jordbruken agerar och utvecklas.

Jag kan ärligt säga att jag inte själv är någon hejare på att köpa ekologiskt alla gånger, men jag försöker. Om den ekologiska broccolin bara är tjugo cent dyrare än den besprutade broccolin, så väljer jag den. Om den ekologiska mangon har samma kilopris som den "vanliga" mangon (vilket den har just nu), så väljer jag den. Finns det ett ekologiskt vetemjölsalternativ, så är det den jag plockar med mig i köpkorgen.

 

Du och jag, vi har så mycket mera makt än vi tror. Jag tror på förändring och förbättring, och jag vet att jag inte är ensam om det. Många bäckar små, eller hur?

(Update: Även Sandra har skrivit om dokumentären och ämnet! Läs!)

Kategorier:

Matlagning

4

Kommentarer

 • Linnea

  27.04.2017 12:58 (5 månader sen)

  Hejsan, har följt din blogg med stort intresse. Undrar hur du som vegan tänker om växter och plantors känslor och rättigheter? Ny forskning visar att plantor och växter känner som vilka andra djur, och har sofistikerade system som kan varna för faror etc. Det senaste avsnittet av SVTs Kobra (https://www.svt.se/kobra) lyfte fram. Om du har sett det skulle jag gärna höra dina synpunkter!

  • Malin Nyman

   27.04.2017 22:39 (5 månader sen)

   Hej! Intressant fråga, var tvungen att se avsnittet för att kunna svara. Först och främst, jag är inte vegan. För att kunna kalla mig vegan måste jag göra så mycket mer än att bara äta vegetariskt. Att vara vegan innebär att lägga om hela sitt liv och se över precis allt du äger och har, allt från vilket schampoo jag använder till att inte köpa läderskor eller rida hästar. Sen, allt handlar om respekt. När det kommer till allt som är levande bör vi kunna respektera vad det än gäller, och där anser jag att ekologiskt odlande respekterar processen på ett helt annat sätt. Allt naturligt på vår jord är dessutom del av en stor och för evigt pågående cirkel. Plantor producerar frukt för att vi ska kunna äta dem, till exempel. Att plantor och växter är levande och känsliga är det självklart ingen tvekan om, men de har ingen hjärna... de kan inte se, höra, tänka, känna på samma sätt som "vilka andra djur". Att de har "sofistikerade system" kan jag sen hålla med om. Jorden och växtligheten är så mycket mer komplex än vi som människor någonsin kommer kunna förstå, och att vi nu i princip helt tappat respekten för allt naturligt och levande är skrämmande. Respekt och ödmjukhet är nyckelorden för allt liv på jorden. Vi lever med och av varandra. Circle of life. :)


 • Ulrika

  27.04.2017 13:25 (5 månader sen)

  Amen! Jag kör också ekologiskt till stor del (dock mindre nu än när jag studerade i Sverige, där är utbudet och priset ju helt annat även om jag tycker att vi har det rätt bra här också!). Jag brukar köra med tanken "en ekologisk broccoli är kvalitets/innehålls/nyttighetsmässigt som två oekologiska" Alltså kan man tankemässigt minska ekopriset med 50% enligt min logik och helt enkelt köpa färre men bättre för samma pris ^^ Eller omvänt: för att fördelarna ska överväga nackdelarna måste jag äta två oekologiska broccolin för att få ut detsamma som av en ekologisk. Sen betyder det här inte att jag äter mindre, men de gånger jag tvekar pga priset brukar jag tänka såhär. Totalt ologiskt för andra kanske men funkar ofta för mig ;)

  • Malin Nyman

   27.04.2017 22:42 (5 månader sen)

   Ja men precis! Just det där med näringsinnehåll togs upp i dokumentären också, och det är verkligen tänkvärt! Allt som produceras innehåller inte mer näring än jorden den kommer ifrån. Och när då växter och grödor massproduceras i en utarmad och näringslös jord blir det inte mycket näring i slutresultatet heller... men visst, det är kanske mer än de flesta orkar tänka på. Tyvärr.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.