onsdag 30 november 2016 - 11:00

att vara kalenderredo

advent

Första december imorgon. Har ni kalendrarna i skick? Jag är en stor julkalenderfantast och har öppnat luckor varje decemberorgon så länge jag kan minnas. När jag var liten kunde jag ha fem-sex stycken uppradade bredvid sängen. Scouternas kalender, Bamse, Aktia, Sveriges tv och radio och en chokladkalender. Mest papperskalendrar som man kunde se igenom om man höll dem mot en lampa och där du alltid visste att den sjätte finns en bild på Finlands flagga.  På senare år har jag hållit mig till bara en julkalender och nu är det Melkers tur. 

Först beställde jag bara Buu-klubbens kalender. Tänkte att han inte riktigt ser charmen med att öppna luckor och räkna ner till en dag han inte är medveten om att den kommer. Dessutom fastnade jag inte riktigt för någon av alla kalendrar med prylar. Frozen, Minions och pyttesmå legobitar. Men så gillar jag ju böcker, så han fick en pixikalender av mommo ändå. 

Både jag och barnet som ser betydligt äldre ut än sina 1,5, är redo. 

tisdag 29 november 2016 - 14:42

guld och gröna väggar.

I Umeå köpte jag bland annat de här tre sakerna. 

metall2

En hållare för wc-papper, pepparkakor och dessertskedar. Tre väldigt olika saker i väldigt lika nyans. Jag gillar allt som är guld eller mässingsfärgat just nu. Jag tror liksom att jag är immun mot trender och trendfärger, men nej. Som wc-pappershållaren. Den hade jag aldrig ens sett åt om den varit kromfärgad och hängt på K-rauta. Men guld på Lagerhaus. Absolut. 

 

metall1

Under hösten har jag också köpt de här två som ska packas ner till huset. Spegeln tror jag blir fin mot en grågrön vägg och ljushållaren hade jag tänkt hänga på en glasdörr, så att man ser ljuset från två håll. Nu blir det antagligen inga glasdörrar där det var tänkt, men det är ju bra att vara förberedd.

Grågrönt ja. 2010 var det vitt, 2012 grått och de senaste åren har jag svängt till grågrönt. En smutsigare nyans av mint eller en ganska mörk grönblå färg. Jag tror det blir fint i sovrummet men jag kommer vara skräckslagen när det väl ska målas. 

 

Skarmavbild 2016 11 29 kl. 14.38.34

Som den här nyansen. Bilden kommer från @lenalidman85 s instagramkonto. Henne ska ni följa om ni vill ha färginspiration, det känns som att hon målar om varannan vecka. Det är väl förstås charmen med färg. Det går alltid att måla om. 

måndag 28 november 2016 - 13:52

en födelsedagshelg i Umeå.

Just när vi överlevt black friday körde cyber monday igång och min inkorg fylldes igen med tiotals mejl om de allra bästa rabatterna och tips om hur jag sparar mest. Sparar mest gör man väl egentligen genom att inte handla alls kan jag tycka. Även om jag gillar att få rabatt så har jag mest känt mig stressad. De skulle säkert vara smart att köpa vitvaror, julklappar, lampor och allt vad vi kan tänkas behöva men det hade jag varken tid eller ork för i helgen. 

 

tildamelker

Min mamma är nämligen 100 år yngre än vasabladet och fyllde 60 år i fredags. Det firade vi genom att åka en sväng till Umeå. Med fyra barn mellan 1 och 9 år känns Wasaline som ett skönare alternativ än sju timmar på ett flygplan till södern, även om sol och all inclusive hade varit bekvämt jämfört med slask och fullbokade restauranger. Umeå behandlade oss ändå väl och jag besökte också Avion och Ikea första gången. Avion kan jag rekommendera om du har lite tid i staden och mest är ute efter shopping, annars kommer jag nog att fortsätta åka in till centrum. Ikea var som de flesta ikea är och jag både fasar lite för och ser fram emot när vi ska köpa allt till huset. Garderober, badrumsskåp, lampor, speglar och en miljon små saker. Då kan man nog behöva en hotellnatt. 

 

Åtta vuxna, fyra barn, shopping, kaffe, ikea, mat, simhall, leos lekland och champagnefrukost.Tre roliga och intensiva dagar tillsammans. 

 

 

torsdag 17 november 2016 - 21:04

att lufta hjärnan.

Lite så här känns mitt liv just nu.

fullsizeoutput 1322Som att jag surfar med elva flikar öppna. Köksdörrar, takpanel, garderober, inbbyggd säng, mail, pinterest, kakel som är slut, sociala medier och lite akustiska covers för att lugna hjärnan. Igår kände jag den för första gången, inredningslikgiltigheten. Vi måste välja ett golvkakel till hjälpköket för att värmepumpen ska ha något att stå på och det borde ske ganska snabbt. Det enda jag kunde känna var att jag inte orkar bry mig. Det får se ut hur det vill. Synd bara att jag vet att jag inte tycker det imorgon.  

Då kan man behöva göra lite sånt här. 

IMG 3917

Gå på ett festligt event och prova glasögon och dricka vin. Silmäasema ville visa upp märket Andy Wolf och vi bjöds på både modeshow och musik. Jag och Jessica provade väldigt många bågar med kulturtantvibbar men också många fina par. Och jag blev lite kär i djn. Han var så himla glad. Och antagligen 22 år. Väldigt trevligt för att vara en vanlig torsdag i alla fall.

 

IMG 4014 Fotor

Så kan man också dra runt den här mannen några tiotals varv på gården. Snö vinner över slask alla gånger. Och Melker tyckte nog att det var roligare än det ser ut. 

tradgardskurs

Och igår var jag på trädgårdskurs. Det är synd att vi bara träffas en gång i månaden för jag är alltid så motiverad när jag varit där. Två timmar när jag bara kan tänka på gräsmatta, blommor och placering av äppelträd. Det bästa är att det varken är bråttom eller så noga eftersom trädgården antagligen blir ett långtidsprojekt. Och att det bara kan bli bättre än den platta jordhög vi har nu. 

 

Kommer ni ihåg att jag för en tid sedan skrev att jag måste börja fokusera på en sak i taget? Tydligen går det inte så bra. 

fredag 11 november 2016 - 10:30

det blir väl jul ändå.

Jag har en konstig känsla gällande julen i år. Jag hade nämligen planerat att vi skulle ha sålt lägenheten då och därför har jag inte föreställt mig något julfirande här. Dessutom har jag redan packat undan största delen av julpyntet och att plocka fram en massa saker som sedan ändå ska bort känns inte motiverande i dessa städ- och visningstider. Men jag gillar ju pynt. Små granar i glasburkar, glasbollar och massor med ljusslingor och ljus. Och julblommor. Såna där röda bär på en kvist som bara Emilia (och säkert Sandra) vet vad de heter. Julrosor och vita hyacinter.

 A5A5192

Jul hos Granit 

 

9c40394f700b760e0689ef785b83e7d9Hyacinter och enkla ljus. Härifrån

04a0269dbc385672a2ef39686a653322Och bären! Ilex lärde jag mig nu att de heter. Tydligen är de lite giftiga också så med vår bärälskare får jag nog tänka om där. 

 

Kanske jag satsar på blommorna i år och så går vi all in julen 2017 istället. I huset. I måndags gick vi igenom elplaneringen tillsammans med vår elektriker och var tvungna att bestämma om vi ska ha uttag för fönsterlampor eller inte. Jag gillar inte fönsterlampor och var först ganska säker på inte. Men så är det ju julstjärnorna. Och Nykarlebystjärnan, icke att förglömma. Så det blev uttag ovanför fönstren. Vi kommer antagligen ha flest julstjärnor i hela Replot. 

torsdag 10 november 2016 - 12:26

ett torsdagstips åt den modiga

Äntligen torsdag. Inte bara för att det är nästan fredag utan för att torsdag betyder ett till avsnitt av min nya favoritserie. Svartsjön. En svensk dramaserie om ett gäng ungdomar som åker till en stängd skidort som en i gruppen planerar att köpa och öppna igen. På plats får de veta att anläggningen stängdes på grund av mord och mystiska händelser och ganska snabbt börjar det hända underliga saker med de som nu bor på fjällhotellet. Förstås.

S01 ibwWv2k

Klassisk skräck blandat med trassliga kärleksrelationer, mycket snö och många hemligheter. Det här är första serien jag ser som jag både vill och inte vill titta på. Det är lite för skrämmande ibland, speciellt när de går ner i mörka källare mitt i natten. Ensamma. 2016 och människor i filmvärlden blir tydligen inte smartare. Annars är skådespelarna väldigt duktiga och du vet aldrig var du har dem. 

Hittills har bara tre avsnitt visats så har ni missat dem är det läge att börja se nu. Serien finns på viafree.se och visas också sent på natten på tv3.

Ta en kompis i handen och sitt tillsammans och säg nej,nej,nej gååå int dit

tisdag 8 november 2016 - 12:08

att börja dagen för tidigt.

 

gard

Den senaste veckan har jag börjat varje morgon med att formulera ihop ett argt brev åt de som beslutat att vi ska ha vintertid. Jag ser ingen som helst mening med att ändra klockan för att få ljust en timme tidigare på morgonen. Hur många har nytta av den timmen i slutändan?

Möjligtvis jag då eftersom klockvridandet gjort att Melker igen vaknar runt sex och vi därför borde stå i en lekpark klockan nio. Så himla skönt att solen går upp lite tidigare då. Not.

 

Annars mår vi bra. På bilden ser ni en del av det som ska bli Melkers framtida lekpark. Vår gård. Och i bakgrunden vårt nya reningsverk. En produkt som inte är ett bra exempel på att utseende och pris ofta hänger ihop. Här tänkte de mera superdyrt-superfult. Jag borde tipsa Strömsö om att göra ett reportage om hur man bäst döljer sitt reningsverk. Pinterest är nämligen ganska tomt inom den kategorin. En utförligare bygguppdatering ska jag också ge, men först. Kaffe. 

 

 

torsdag 27 oktober 2016 - 13:31

att sälja saker för att köpa nytt.

I snart två veckor har vi haft loppisbord på nyöppnade Comboliina här i Vasa. Stället är riktigt fräscht och jag uppskattar att det finns ett stort loppis i centrum igen. Första veckan sålde vi en hel del saker och i takt med att försäljningssumman steg blev jag allt mer ivrig att sälja ännu mera. En muminmugg jag haft två likadana av hann stå 20 sekunder på hyllan innan en dam tog den. Nämen, den kan ju va bra att ha som extra. Jag som har målet att göra mig av med allt extra kunde väl inte riktigt hålla med, men för mig var det lönsamt. En hel del kläder har också gått åt och massor med inredningspynt. Vita burkar och lådor med text på är tydligen väldigt populärt fortfarande. Nu är förstås bara det värsta kvar. Att ta hem de saker som inte blivit sålda. De har ju liksom redan flyttat. Målet är att inte ta med en enda onödig pryl när vi flyttar till huset så kläder får åka till någon insamling, men vart för man udda glas, ljuslyktor och porslin? 


ljus

Själv har jag bara fyndat en mässingsljusstake för 2€. Ser ni liknande så säg gärna till. Jag vill gärna ha riktigt många. Inga extra prylar men gärna en hög med ljusstakar? Bra logik där.

 

måndag 24 oktober 2016 - 12:56

att vara 18 månader

Igår blev Melker ett och ett halvt år. Det känns länge sedan ni fick någon längre uppdatering om hans liv så här kommer det. 

IMG 3646

När han var yngre skrev jag månadsuppdateringar varje månad. Det kändes lite överdrivet då men nu är det väldigt roligt att gå tillbaka och läsa de inläggen. Och nyttigt. Speciellt om vänner med småbebisar frågar när Melker lärde sig det och det och hur han sov då. Jag minns ju ingenting. Jag förstår att Mitt första år-böcker funnits så länge och jag förstår också att det främst är det första barnet som har en välfylld sådan bok. Sedan kommer man antalgigen inte ens ihåg att skriva upp saker. 

Den största utvecklingen som skett är nog att han börjat prata väldigt mycket. Han härmar alla ord och använder de flesta också självmant. Enstaka tvåordsmeningar men oftast ett ord åt gången. Häromdagen gick han till skafferiet och ville ha slusli. Alltså müsli. Ett ord jag inte ens visste att han kan. Himla begåvad. Extra snabbt snappar han upp nya ord, ord på dialekt och kraftuttryck folk använder. Som hoppsan, typiskt och oj. 

Sover gör han en gång per dag, ungefär 12-14.30. Ibland mer och helst inte mindre. Vaknar han efter 07 går det bra, annars blir förmiddagen evighetslång. Att stå i en park 9.30 hör inte till mina favoritsysslor. På kvällen börjar vi varva ner runt 19, äter gröt och så går han och sova klockan åtta. Gröt fungerar bra både morgon och kväll och annars gillar han alla soppor och olika former av grytor, kycklingsås, risotto och makaronilåda. Ju krämigare desto bättre. Och bär. Redan i somras kunde han säga jordgubbar, hallon och blåbär och jag tror han skulle leva på bär om det var möjligt. Efter att ha förätit sig på bananer är det nu mandariner som gäller. Det är tur att de säljs i stora påsar. 

 

host

 

Hemma gillar han mest att diska så det gör vi flera gånger om dagen. Melker kommer nog vara den enda av oss som tycker det är något negativt med diskmaskin i huset. Otroligt sorgligt dock när han måste sluta klotta. Lika sorgligt som när mjölken tar slut, han inte får äta tändstickor, lägga saker i wc-byttan, dra ner speglar och annat roligt han hemskt gärna skulle syssla med. Oftast går det ändå ganska snabbt över. Annars tycker han om att träffa kompisar, att åka buss och att äta lunch och gå på café. Och att spika och skruva och se på traktorer och maskiner. Katter gillar han men hundar är mer tveksamt. De är helt enkelt lite för mycket. Precis som stora grupper med barn.  

 

Ja och så har vi läst en bok. Ett stort steg för mig. Hittills har vi nämligen mest läst väldigt många böcker, väldigt snabbt. Boken som gäller nu är Snickra med Mulle Meck. De bygger en hundkoja och spikar, mäter, sågar och skruvar på varje sida så jag är inte förvånad över intresset. Jag såg att det finns en hel serie med böcker om flygplan, fordon och maskiner så dem önskar han sig till julklapp.

 

hundkoja

Här fick han vara med och bygga en hundbur åt Elsa. Modersmålsprofessorerna på PF hade varit stolta över mitt storyline-tänk. Helt planerat alltså. 

 

Tid till rådgivningen fick vi först i slutet av november så först då får vi veta hans mått. Jag gissar ändå på cirka 11,5 kg och lite på 80cm. De flesta plagg han använder är i storlek 86. Sista babystorleken. Och någon bebis är han ju inte längre. Bara en liten gubbe. 

 

lördag 22 oktober 2016 - 19:05

en alldeles ovanlig lördag.

Jag bloggar aldrig på lördagar. Då äter jag fisksoppa på loftet, träffar familj, armerar golv eller äter middag med min sambo. Efter klockan åtta. 

Idag är varken Melker eller Andreas hemma så då gör jag det här. 

IMG 0036 Fotor

Äter mikrogröt, dricker öl och ser på top 10 mest romantiska frierierna på youtube. En inblick i hur patetiskt mitt singelliv skulle vara alltså. Nu känns det ändå inte ensamt utan ganska skönt. Jag har gått på loppis, provat kläder och stått superlänge och sett på smink vid citymarket. Gått till övre våningen av Gina tricot och till Amalia. Ni som rör er med vagn förstår.

Ikväll ska jag se på Grey's Anatomy som jag missat att det börjat igen och äta Fazers nya julchoklad. Och kanske förbereda lite för imorgon då tre vänner kommer hit på brunch. 

 

hostlordag

Ensamtid, kompistid och sedan kommer mina grabbar hem igen. Den bästa av världar.