söndag 17 juli 2016 - 17:55

att ha besökt bostadsmässan.

I fredags besökte vi årets bostadsmässa i Seinäjoki, något jag sett fram emot hela sommaren. Över 40 hus, några tusen steg, pauskaffe, trappor, otaliga terrasser, utebad och perfekta stenläggningar. Ståtliga klädrum, gnistrande tak och komplicerade ljud- och ljussystem. Och jag är riktigt besviken. 

Nytt är nytt, som man brukar säga. Nytt är dyrt var mera känslan jag fick av att gå runt bland mässobjekten. Dyrt, blankt och svart/vitt/grått. Visst fanns det en del hus där de lyckats skapa en genomgående stil och där invånarnas personlighet verkligen lyste igenom. Hus som också jag gillade även om de var långt ifrån hur vi skulle inreda. Men det mesta var nog ganska slätt. Speciellt köken. Tydligen gillar folk högblankt nu. Jag förstår att de flesta inte strävar efter att bygga ett hus som ser ut att vara från förra århundradet. Men ändå. Lite själ skadar väl inte. På årets mässa har man dessutom satsat på att lyfta fram det traditionella österbottniska hantverket och på området finns fem rödmålade stockhus placerade som i en gammaldags gårdsgrupp.  Det var de jag hade högst förväntningar på, men tja. Fina lampknappar fanns i ett av husen.

collage

Två favoriter fanns hos Heikius hus. Ett stilrent badrum och väldigt snygga utemöbler. På bostadsmässan i Kokkola var Heikius min stora favorit och det huset vann också hela mässan. Där var jag tydligen inte ensam om mina åsikter. I år satsar jag på nummer 34. Talo Koskela. Ett ganska stramt och färglöst hus som ändå kändes varmt eftersom de blandat in mycket naturmaterial. Och golvet var helt fantastiskt. Eller så nummer 19. Honkas talo Markki. Ett hus jag inte alls såg charmen med men som många inredningsbloggare höjer till skyarna. 

Att gå runt och döma andras val och stil känns ändå inte helt okej. Speciellt inte när man inte vet vilka produkter ägarna valt själva och vad som är reklam. Så är det ju faktiskt inte jag som ska bo där utan förhoppningsvis någon lycklig liten familj som alltid drömt om svartvita barnrum och att ha grannen en halvmeter bort. 

collage2Här är också två lite extra fina val. En gulddusch och ett barnrum som var allt annat än svartvitt.  

 

Vill ni läsa utförligare och mera positiva reaktioner på mässan så ska ni besöka Ella eller Caroline. Jag såg att Caroline fastnat för ganska samma saker som jag, till och med de där snygga lampknapparna.

 

lördag 16 juli 2016 - 17:54

att leva i olika världar.

IMG 2524

 

IMG 0028

 

IMG 0026

 

Våra semesterdagar rullar på och nu har vi förflyttat oss norrut. Funderar på vad vi ska äta till lunch och är irriterade på oberäkneliga regnskurar och hungriga myggor. Och på att bullarna tagit slut på Skorpan.

Förundras igen en gång över människors grymhet och lider med de som utsätts för terror. Tänk om alla kunde få leva i vår semesterbubbla. Villaliv, jeppisbesök och oändligt med spring på gräsmattor. Jag tror att världen skulle vara lite snällare då. 

onsdag 13 juli 2016 - 21:49

att ha hälsat på sitt hus.

Ni kommer kanske ihåg att vi skulle få åka och se på huselementen när de var färdiga? Nu var bara en våning klar men Nyqvist råkade ha öppet hus och de frågade om vi ville komma dit. Och ja, det ville vi förstås. Egentligen hade jag trott att jag skulle vara mer nervös men det var ganska lugnt. Det är förstås svårt att se hur några meter vägg och fönster ska bli ett helt hus men eftersom bitarna såg bra ut är jag säker på att helheten blir ännu bättre. 

IMG 2388

 

IMG 2395

Jag vet inte hur jag hade föreställt mig att man bygger huselement men kanske lite större och mer fabriksaktigt. Nyqvist bygger ett hus åt gången och det märktes att alla som jobbar där var väldigt insatta i projektet. "Man vill ju nog att det ska bli bra, vi bygger ju folks drömmar" sa en av ägarna. That´s the spirit.

 

IMG 2355

 

IMG 2412
Där huset ska stå börjar det vara färdigt för grunden. Grus, grus och mera grus. Det dyraste jag har köpt hittills i livet är alltså en lägenhet och sten. Jag kan komma på ganska många andra saker jag hellre använt de senare pengarna till. Stabilt lär det i alla fall bli och det är ju huvudsaken. 

tisdag 12 juli 2016 - 21:10

att ha haft en vecka i årets by.

När magsjukan lättade kände vi oss väldigt trötta på vår lägenhet och packade ihop och flyttade till villan. På obestämd tid, som blev nästan en vecka och det har varit så otroligt skönt. Melker har kunnat vara ute så mycket han vill och han har badat och lekt med sina kusiner hela dagarna. 

 

arets by

 

aretsby2

arets by 3

 

aretsby5

 

arets by6

Och för att inte bli helt förslappade har vi också haft ett lite annat projekt på gång. Lite större än det vanliga jobbet med att plocka stenar, rensa vass eller måla utedass. Vi har målat min brors hus. På bilden hade vi just börjat men nu är åtminstone 3/4 färdigt. Tungt men roligt med ett så tydligt resultat. Vårt hus kommer att bli vitt så det tror jag inte känns lika spännande att måla sedan.

 

Nu är vi tillbaka i stan. Har duschat, tvättat kläder och ser på tv. Ganska skönt det också faktiskt. 

onsdag 6 juli 2016 - 09:00

att vara bebis på Wasaline.

Jag fick en kommentar av Emma som undrade lite över att åka med en bebis till Umeå och jag blev så glad. Tänk att min kärlek till Wasaline och Umeå faktiskt kan vara till nytta för någon annan.   Antagligen är det inte bara Emma som är påväg över kvarken med en bebis i sommar, så här kommer lite tips. Hon kallade mig faktiskt van Umeåresenär, så nu har jag fått hybris.

Jag har åkt Wasa express tre gånger med en bebis i resesällskapet. En gång med min brorsdotter Fanny när hon var tre månader och två gånger med Melker vid tre och fem månader. I sommar planerar vi en familjeresa och förhoppningsvis också en tumisresa till Umeå. Så skulle jag gärna ta med Emilia och inspektera det nya shoppingcentret och Ikea också. 

IMG 3953

Mamma och Fanny på Wasaline 2013. Sedan dess har båten uppdaterats en hel del. 

 

Om ni reser med egen bil och barnvagn så löns det att en person går ombord med vagnen. Att fälla ut en vagn och sedan få in den i de minimala hissarna från bildäck är inget jag rekommenderar. Sedan kan man förstås göra samma sak vid avstigning. Speciellt om man har en bebis som inte gillar att sitta fastspänd i en mörk bil och vänta på att få köra av. Det har vi testat. 

Väljer ni att åka buss från hamnen så fungerar också det bra. Om bussen bokas på förhand så kan man välja att man reser med skrymmande bagage (?) vilket kan vara smart ifall bussarna blir fulla och man säkert vill få med sin vagn. Bussen kör sedan in till Umeå centrum via Ikea.

Ombord på båten har det mesta fungerat smidigt. Vagnen ryms bra i caféet och där finns också matstolar och mikro. I somras hade de inrett ett konferensrum till familjerum, och i anslutning till det fanns också ett sommarcafé men jag vet inte hur de tänkt i år. Enda jag har saknat är en plats att amma. Det finns ett skötrum, men där måste man ändå amma inne på wc. Eller måste, det är förstås upp till var och en var man känner sig bekväm och hur ens bebis vill ha det. Jag kommer i alla fall ihåg att jag gick upp och ner och från för till akter med en hungrig Melker för att leta en plats som var lite tyst och avskild. Det slutade med att jag ammade i baren, vänd mot ett hörn. Lite som i skamvrån. Ta bort halva skötbordet och lägg in en stol i skötrummet är min lösning på det här problemet. 

IMG 6391

 

För de lite äldre barnen finns ett lekrum och i år har de satsat stort på en egen maskot. Tumlaren Wenni. Himla kul även om jag är besviken på att jag inte vann namntävlingen. Jag kände mig så otroligt säker på mitt förslag. Precis som när du vet att dina lottorader kommer ge miljonvinst och börjar planera vad du ska köpa. Men ja, Wenni är väl helt okej det också. 

 

IMG 1505

 

I Umeå har jag bott på hotell Aveny, Dragonen, Scandic Plaza och Stora hotellet och på alla har det fungerat bra med resesängar och frukost. Eller på Stora hotellet har jag inte bott med barn så där fungerade det extra bra med frukost. Om ni inte bor där, så besök åtminstone Kulturbageriet som ligger i samma byggnad. Himmelriket format som ekologiskt kaffe och kanelbullar. I år är jag ändå lite nyfiken på att boka boende via Airbnb eftersom det fungerade så bra i London. 

Vi har inte gjort några speciellt barninriktade saker i staden men jag har sett att det finns ett Leos lekland och i augusti öppnar det nya äventyrsbadet. Nära älven finns stora gräsmattor där man kan ha picknick och till i sommar ska jag läsa in mig på lekparkerna. Melker har hittills mest legat i vagnen och sovit sig igenom Åhlens, Lagerhaus och Utopia. I Utopiagallerian finns annars det mest välutrustade skötrummet jag sett. Lugn musik, flera skötbord och gratis våtservetter, fåtöljer för amning och snygg inredning. Mysigt, många pappor och väldigt, väldigt svenskt. 

 

IMG 6409

 

Efter att ha åkt flyg, tåg, metro och buss med Melker kan jag absolut lova att Wasaline är det mest avslappnade alternativet. Speciellt med en liten bebis som inte kräver så mycket underhållning. Åk till Umeå helt enkelt. 

 

Och nej, jag är inte sponsrad. Men jag känner att jag skulle vara bra på att vara det.

 

 

tisdag 5 juli 2016 - 17:20

att säga hej från sjukstugan.

13555889 10153854653617572 1555328418 o

Här hade jag planerat en aktiv bloggvecka då Andreas äntligen fått semester, vilket betyder både mera tid för datorn och mera aktiviteter på dagarna. Men så blev vi sjuka. Magsjukan kom och tog oss alla tre och det är först nu jag börjar känna mig lite levande. Två dagar i en instängd lägenhet är i sig inte bra för hälsan. Speciellt inte med en pigg ettåring som inte förstår varför ingen orkar leka. Skönt att han inte verkar lida av att vara sjuk i alla fall. Imorgon har jag bestämt att alla ska må bra. Då ska jag uppskatta livet igen.

Bilden fotade Linda på midsommarafton. Jag är väldigt långt från att se ut så där just nu. 

måndag 27 juni 2016 - 21:06

att ha gått på midsommarbröllop.

För en gångs skull hade vi midsommarplanerna klara långt på förhand. Flera månader till och med eftersom vi var bjudna på bröllop. En av Andreas närmaste barndomsvänner gifte sig med sin Sarah och jag hade sett fram emot dagen länge. 

midsommar 8

De hade valt att ordna brunchbröllop vid Aspegrens trädgård i Jakobstad. En ny upplevelse för mig, men jag älskade konceptet. Tänk att kunna bjuda på både nypotatis, kallrökt lax, plättar och nutellacroissanter på samma buffé. Att ha vigseln på förmiddagen och sedan åka iväg på resa om man vill det. Eller det kan man väl om man vill. Det finns så mycket förutfattade meningar och osynliga regler när det gäller bröllop.  Vem man ska bjuda, vad som är fint att äta och vem som ska skära tårtan först. Helt fåniga saker egentligen och jag gillar när folk går emot normerna och gör på sitt sätt.

midsommar4

Att vigas i en kyrka känns omöjligt nu. Det var så fint med levande musik och det kändes som att man som gäst kom mycket närmare brudparet på det här viset. Alla var liksom med samtidigt som det bara var deras stund. Och vädret var ju absolut perfekt. Jag är inte säker på att männen i kostym håller med, men ändå. Sagolikt.

midsommar9Melker trivdes också förträffligt. Han gillar buffeér och eftersom det inte var något styrt program så gick det bra att gå runt med honom. Aspegrens är ett väldigt fint område och vart man än går finns det något som blommar, små fina hus och till och med får och kaniner. Ja och så fick han ju en present. Vem trivs inte då. 

 

midsommar 3

Och nu är de alltså gifta. Konstigt men ändå helt självklart.

torsdag 23 juni 2016 - 14:58

att springa en mil.

Ett av mina livsmål är att springa tio kilometer. Ingenting för många och vissa menar att det är något alla med en hyfsad grundkondition klarar av. Jag vet att det är långt ifrån omöjligt men vägen dit betyder att jag måste jobba med en av mina största svagheter. Att acceptera att jag inte kan precis allt på första försöket och att inte ge upp när det blir för svårt. Raska promenader varvat med lugn löpning eller två kilometer ofta för att få upp flåset finns liksom inte. Det ska vara tio kilometer och helst nu. 

Senast jag bestämde mig för det här var hösten 2014. Efter några rundor var jag uppe i fem kilometer och jag tyckte nästan att det var lite roligt att utmana mig själv att försöka orka längre. Sedan blev jag gravid och efter det tog jag inte ett löpsteg.  Man kan springa som gravid men allt som innehåller något slags men eller någon risk för att jag skulle kunna orsaka ett missfall var totalt otänkbart. Så jag satt stilla. I ett och ett halvt år. 

Igår fick jag ett ryck och bestämde mig för att ta tag i det här igen. Det var långt ifrån skönt eller avslappnande och jag fick noll bra idéer under mina tre kilometer. Däremot formulerade jag ett hatbrev åt Apple för att de har usla hörlurar. En liten stund fungerade det att ha den vänstra luren i höger öra men sedan gav jag upp och sprang i tystnad. 

Men känslan efteråt. Den är ju den bästa. 

Säger alla. Ingen eufori där heller. Varken när jag konstaterade att jag tagit mig hem eller när jag genomsvettig och med skakande ben stod och sjöng måne och sol och den blomstertid nu kommer för barnet som studsade i sin säng en timme efter sovdags. Psalmer är annars inget att rekommendera när du är andfådd. Du kan få syrebrist. 

Det känns nog lättare redan nästa gång. Sa den peppande halvmaratonlöparen jag bor med.  Jag hoppas det. Då ska jag i alla fall se till att ta med rätt hörlurar. 

fredag 17 juni 2016 - 10:01

att ha haft tid för mat och prat med en saknad vän.

Den här veckan har vi haft celebert besök från Raseborg och det har gjort att tiden gått väldigt snabbt. Dagarna har fyllts av lunch, brunch, middag, strampenbesök och lekparkshäng. Och lite grillning och poolbad i Gerby. Vi borde verkligen ha besök oftare eftersom man då automatiskt hittar på roliga aktiviteter. 

jannika

Roliga aktiviteter i det här sällskapet består oftast av mängder med mat och långa diskussioner om livet, framtiden och pinsamma saker vi varit med om under studieåren. Det känns konstigt att åren Jannika bodde här och tiden som gått sedan hon flyttat snart är lika långa. Om jag fick bestämma skulle alla alltid bo i Vasa. 

 

IMG 2226 Fotor

Här är en som också var ganska pepp på mängder med mat. Långa diskussioner är däremot inte riktigt Selma och Melkers grej. 

 

Efter en vecka fylld med program känns det ganska skönt med en regnhelg och tid att reda upp allt som lämnat. Och på tal om reda upp. TACK för mängden med kommentarer gällande torktumlarens vara eller icke vara. Jag blir så glad när ni engagerar er och vill hjälpa och speciellt när ni är så samstämda. De som inte har torktumlare verkar inte sakna en, och de som har en skulle aldrig gå tillbaka. Så ja. Jag var ganska snabb att meddela köksplaneraren att vi nog behöver en. Nästa problem nu är att få in tillräckligt med förvaring...

 

Ha en riktigt fin helg! 

fredag 17 juni 2016 - 09:26

att kunna köpa en cirkus

På något av alla barnklädeskonton på instagram såg jag att Lindex släppt en ny kollektion och ag gick in på hemsidan för att undersöka saken närmare.  Och gud. Jag vill ju ha allt. Det är sällan som de lyckas pricka rätt med så många plagg. 

cirkus

 

Vissa plagg finns på babysidan och några är från storlek 92. En himla tur för vår del då det blivit rätt ensidigt att köpa fyra mönstrade byxor i i storlek 86. Harlequintightsen och någon av de långärmade tröjorna ska vi nog gå och leta efter idag. Och hur fina var inte strumporna? Och vimpeln? Vimplar kan man aldrig ha för många av. Bra gjort Lindex. 

 

CollegetröjaPappersvimpel, harlequintightstrikåbyxor, cirkustightsbody, strumpormintgrön blus