söndag 25 september 2016 - 20:20

att räcka till.

vexala

Att försöka sälja vår lägenhet är tungt. Mycket för att vi står inför en stor förändring och förändringar är det jag är sämst på. Att inte veta exakt när eller hur det kommer att bli gör inte situationen bätre. Men också för att jag känner mig dömd. Tänk om folk hatar våra möbler, kanske de skulle köpa om jag inte valt den blomman och kom jag nu ihåg att torka bort fingerspår från varje glasyta. Berättar mäklaren helt säkert allt och lyfter hon nu månne fram trähuscharmen. En del av mitt liv ska bli någon annans och jag har svårt att överlåta det ansvaret på en främmande människa. Att bara vänta och egentligen inte kunna påverka något gör mig väldigt stressad. Tillsammans med alla val som borde tas till bygget är försäljningen en sak för mycket att känna ansvar för.

En stor del av min stress överlag tror jag  utgörs av ett ämne som Elin och Sara tog upp i sin podd för en tid sedan. Additionsstress. Det handlar om hur du får intryck från flera olika håll och upplever att du ensam borde lyckas med vad tio andra personer gör tillsammans.

Exempel. Jag följer en kvinna på instagram som renoverar ett drömhus från 1800-talet. En annan som odlar och har en otroligt vacker trädgård, en tredje som har fyra barn och ett framgånsrikt företag men som ändå hinner inreda och skapa otroliga pyssel tillsammans med barnen. Kvinnan med mitt drömjobb lagar endast vegetarisk och ekologisk mat men ser ändå på mycket serier tillsammans med sin man. Tillsammans ja, en annan satsar på att resa bort två gånger i året utan barn för att stärka relationen och där emellan reser var och varannan människa både till Maldiverna och Thailand. Om de inte ordnar sitt drömbröllop då förstås som man givetvis kan följa via sociala medier.

Personligt inrett hus, perfekt trädgård, glada (helst också många) barn med rena och trendiga kläder, hälsosam mat, ett utvecklande och kreativt yrke, resor, tillsammanstid, egentid och sociala uppdateringar där emellan. Alla andra har ju det så, så varför orkar inte du?

Andas.

Alla andra har det inte så. Eller det hoppas jag i alla fall.

Häromdagen kände jag mig lite bra som lagat mat som både vi och Melker gillade. Sedan fick jag dåligt samvete för att pasta bara är kolhydrater och kött ska man inte äta för mycket av. Jag själv är ett praktexempel på att vilja vara rätt. Många av de här sakerna är lyxproblem men likväl är de aspekter som i högsta grad påverkar just min, och många andras, vardag.

Skit i dom andra och fokusera på dig själv. Skulle förstås vara en enkel lösning. Att inte jämföra sig med andra tror jag dock är omöjligt, dessutom blir jag till lika stor del inspirerad av det jag ser som jag blir stressad. Så jag vet inte. 

En sak i taget tror jag är den bästa lösningen. En stund för lägenhetsvisning, en för köksplanering och en för lördagskaffe i stan. Utan dåligt samvete för allt annat som borde tänkas på och göras. Det finns viktigare saker att hålla ihop för. 

torsdag 22 september 2016 - 21:18

en höst bland rävar och kaniner.

lindexhost 

Alltså Lindex. Det finns så mycket fint just nu att jag inte vet var jag ska börja. Eller egentligen har jag redan börjat, tröjan och de två leggingsen längst till höger ligger redan och väntar på att Melker ska bli lite rundare om magen. Men resten? Mössan? Den turkosa koftan? En body med öron? Jag vill ha allt.

Att hitta fina kläder på loppis börjar vara knepigt. Vinterhalare och skor är fixat men annars är det länge sedan jag hittade något kul. Allra störst var fyndchansen mellan storlek 56 och 74 och jag antar att urvalet minskar i takt med att kläderna används en längre tid och slits mera. Eller så beror det på att barn (eller föräldrar?) blir mer kräsna gällande färger och mönster. Jag hoppas ändå att min gubbe för evigt väljer rävar och kaniner före actionfigurer och neontext.

Gillar ni djurtryck så vet ni vart det löns att gå. Mot Lindex!

mössatröjadjurtights , koftacollegebody, blustightstightsstrumpor

tisdag 20 september 2016 - 10:13

att inte hinna med.

 IMG 3336 Fotor

 

Det snurrar lite för snabbt just nu. Melker har höstblåsor och hög feber och sover varken på dagen eller natten. Jag förstår verkligen inte hur vi orkade förr när det var vardag att vakna 10 gånger per natt. Imorse var febern ändå lägre så jag hoppas att det går åt rätt håll. Och att jag inte får blåsorna. De vuxna jag sett drabbas har inte haft det lätt.

Förutom att försöka underhålla en sjukling har jag också städat inför ännu en lägenhetsvisning. Jag börjar bli så infernaliskt trött på det här städandet och längtar bara efter att hitta en köpare. Då kan jag koncentrera mig på att packa i stället. Det tycker jag däremot är ganska kul. 

Och ja, så hade vi ännu till ett möte med ett företag som ska montera stuprännor, -rör och takstegar igår. Melker grät hela mötet och jag har ingen aning om vad vi valt. Antagligen det dyraste alternativen av allt. Det brukar gå så när man inte är koncentrerad och kan lyssna på vad de säger. Den här varianten väljer de flesta är ett väldigt effektivt argument åt ovana husbyggare. 

IMG 3340 Fotor

Att rännorna blir vita är jag ändå ganska säker på. 

Sedan åt vi på Burger King. Det kändes som det enda rätta. Nu hoppas jag på en friskare, lugnare och mer fokuserad vecka. 

fredag 9 september 2016 - 13:23

ett fredagshej.

Nu har vi nyss kommit hem från öppna dagiset, Melker sover och jag äter en varm kanelbulle med nutella på. Och det är fredag. Jag kände att det är väldigt länge sedan jag vardagsbloggat så här kommer några orsaker till att vara lite fredagslycklig. 

 

 

 

IMG 3236

 

Jag läser tidningar digitalt via appen Readly och idag såg jag att två favorittidningar fanns med bland nyheterna. Tidningen Mama och Family living, en inredningstidning jag unnar mig riktigt sällan då den är ganska dyr. Förutom de läser jag också Drömhem och trädgård, Lantliv, Leva och bo, Hem ljuva hem, Vi föräldrar och en massa annat för bara 10€ i månaden. Hur förlagen tjänar på det här förstår jag inte, men jag är tacksam. Här försökte jag ta en selfie till instagram men hur jag än sträckte mig rymdes inte mitt hår med på bilden. Jag brukar klippa det kortare till hösten, men jag vet inte. Jag trivs med det långa nu. Förutom när man ska ta bilder då tydligen. 

 

IMG 3202 Fotor

Melkers favoritsysselsättning just nu. Att stuva. Varje liten pinne blir en skruvmejsel och både han och jag blev lyckliga när jag fyndade en borrmaskin på loppis. Här skruvar han i vår nya ytterdörr som Kovjoki snickeri byggt. Den saknar bara handtag eftersom jag inte gillade standardmodellerna. Men, som en vis man lär ha sagt någon gång måste man ta ett beslut och gå vidare. Man kan inte se alla dörrhandtag i världen innan man bestämmer sig. Kanske vi har ett till julen. 

Förutom att skruva så gillar han att koka och att tvätta. Att tvätta går oftast ut på att hälla lite vatten i en kopp och resten på golvet eller sig själv. Whatever keeps him happy. 

 

IMG 3175 Fotor

På måndag kl 18.15-18.45 är det visning av vår lägenhet. Jag tror vi har det mesta på klart. Blommor, kryddväxter, frukt, avskalat men hemtrevligt och pedantstädat. När jag tömde och diskade besticklådan kände jag att jag ändå kanske gått lite väl långt. Eller kollar folk i lådor? Ni som ofta går på visning, berätta. Och kom gärna med sistaminutentips om ni har några. Aftonbladet föreslog att man ska bygga en balkong för att höja lägenhetens värde, men tja. Jag tänker mera tips av typen ett doftljus i badrummet. 

 

Ha en riktigt fin fredag!

torsdag 8 september 2016 - 13:06

3r+k i Sandviken.

Här hittar ni mäklarannonsen 

 Men varför ska ni köpa just vår lägenhet? Jag ska ge fem orsaker

 

img745021228290601948

1. Läget

Det finns ingen bättre stadsdel än Sandviken. Lugnt och behagligt men tre minuter på cykel och du står på torget. Gillar du träning mer än shopping är det nästan ännu bättre eftersom simhallen, ishallen, fotbollstadion och Karlsplan finns i närkvarteren. Simstrand, sjukhus, hvc, Siwa, Sale och en bra K-supermarket. 30m till dagis och muminparken runt hörnet. Det enda jag kan sakna är ett café men är det riktigt kris så har vi Shell. Och ja, hela centrum.  

 

2. Ljuset

img5372844586806598533

 

img2768824822063745285

 

Våra 79 kvadratmeter ligger på andra våningen och går genom huset. I köket lyser morgonsolen in och på eftermidagen och kvällen badar sovrum och vardagsrum i ljus. Till och med vårt badrum har ett fönster ovanför dörren.

 

3. Stilen

ORIGINAL

 

lagenhet4

Huset är byggt 1920 och även om många ägt lägenheten under de nästan hundra åren som gått så finns många tidstypiska detaljer bevarade. Jag hade gärna tagit med alla dörrar till husbygget, speciellt skafferidörrarna och pardörren in till vardagsrummet. Det är svårt att nöja sig med nyproducerade mdf-saker när man vant sig vid dessa.

 

4. Köket

img7314489064983113825

Köket var det rum jag först ville renovera när vi köpte lägenheten. Jag ville ha vita luckor direkt men nu gillar jag de gråblåa, de ger liv åt rummet. Däremot la vi upp panel på väggen och lät Kim bygga en köksö. Före Melker föddes åt vi 99% av alla måltider där. Dessutom är den väldigt bra om man har fest. 

1404413 10151816909632648 617781693 o

Oktoberfest till exempel. 

DSC 3070

Nu äter vi 99% av måltiderna i matsalen och det är jag också glad över. Det är dumt att ett så fint rum ska stå tomt. Här la vi halvpanel och målade väggen. I den nästsäkraste färgvalet efter vitt. Grått. 

5. Förvaringen

img3963353141297788655

De där skåpen högst upp. De är vår förbannelse. De rymmer liksom en mindre ponny. Det finns verkligen ovanligt mycket förvaring här för att vara en trähuslägenhet. Nu när vi rensat inför visning och flytt har jag redan packat tre lådor med loppissaker. I ett skåp hade vi t.ex. fyra täcken. Vi har aldrig haft så många övernattningsgäster. Då har vi också skåpen ovanför skafferiet, en hel vind man kan använda och ett förråd i källaren. Det kommer bli många lådor ännu. 

 

Så har vi också ett fint badrum, en hall, fjärrvärme, bilplats och annat ni kan läsa mer om i försäljningsannonsen. Kom och köp.

söndag 4 september 2016 - 21:08

att sälja sitt hem.

Lagenhet3

I torsdags städade jag i nio timmar. Det var väldigt många timmar för mycket men jag hade en vettig orsak. Vår lägenhet skulle nämligen fotograferas följande dag. Inte till något spännande inredningsreportage utan en ganska slätstruken fotografering gjord av en mäklare. Vi ska alltså sälja vårt hem. I fyra och ett halvt år har vi bott här och jag kan inte förstå att det, förhoppningsvis, snart kommer att bo någon annan här. Hos oss? 

Lagenhet1

Min första känsla var att jag inte bryr mig hur bilderna blir, jag vill ju egentligen ha både nytt hus och lägenheten kvar. Men det går ju inte riktigt ihop så då kände jag att det minsta jag kunde göra var att se till att varje vrå blev ren och piffad. Det är den allra bästa och finaste lägenheten värd. 

Lagenhet2

Jag ska både visa och berätta mera när annonsen finns ute men söker ni en trähustrea i ett lugnt område nära centrum så är det läge att hålla ögonen öppna. 

måndag 29 augusti 2016 - 21:23

från grund till hus på fem dagar.

Vad jag gjort på sistone? Gått på sevendays sommarfest, plockat blåbär och ätit årets första kräftor. Och ja, fått ett hus. 

husgrund

Här började vi då för en vecka sedan. Med en grå betongsockel som såg allt för liten ut för att passa vårt hus. 


IMG 3041

Tills det här gänget dundrade in under augustis värsta regnskur. Helt otroligt vad det regnade. Jag tänkte på talesättet om regn på bröllopsdagen och hoppades på att regn på husmonteringsdagen också kunde föra något gott med sig. 

 

husmontering10

De väntade ändå tills det värsta ovädret dragit över och sedan gick det undan. Det är roligt att se på folk som gör saker de kan. De fick det att se så enkelt ut att köra kran och passa in husdelar. 

husmontering4

Efter den första dagen var vi så här långt. Jag kunde andas ut lite gällande fönstren men såg ändå fram emot att få en våning till på plats. 


husmontering6

Och vilken skillnad. 

husmontering7

 

husmontering8

 

husmontering9

 

Där står det nu då. Vårt hus. Mycket ska förstås göras ännu men skalet är på plats och jag är så otroligt nöjd. Jag vågade inte riktigt hoppas på att det skulle bli så här bra men de på Nyqvist lyckades verkligen uppfylla våra förhoppningar. 

 

Ett tak, en dörr och en hel insida kvar nu då bara. 

måndag 22 augusti 2016 - 21:59

att starta om.

 

IMG 2993 Fotor

Augusti, klar morgonluft, skolstart, vassa blyertspennor, en helt oanvänd bok och nya skor. Lite senare en tid att äntligen återförenas med de saknade studiekompisarna, den första lunchen för att förfasas över hur gulisarna bara blir yngre och en chans att spana efter nytt och gammalt ögongodis. Den första ollistisdagen, en helt ny kalender och ett löfte om att i år. I år ska varenda liten portfolio lämnas in i tid. 

De år jag inte började i skolan hade jag ett nytt jobb att gå till vilket förstås också innebär nya rutiner och kontakter. Just nu saknar jag det där. Känslan av nystart och att allt är möjligt. Oftast gick ju ändå allt som vanligt och dagarna flöt ihop till en vardag. Men ändå. Jag trivs med att vara vårdledig och hemma, men att jag skulle lära mig en hel massa nya saker kan jag väl inte direkt påstå. Våra dagar anpassas efter Melkers rutiner och vilja och jag tänker att jag hinner satsa på mig själv senare. 

Men. If you can dream it you can do it, som de yogafrälsta och små vitlaserade skyltar så fint uttrycker det, så nu har jag anmält mig till höstens kurser. Lettering, flätning och trädgårdsplanering. Ni kanske kommer ihåg hur det gick senast? Då blev min kurs inställd och jag var djupt besviken så nu tänkte jag att det var säkrast att välja tre saker. Tre rätt olika saker dessutom. Jag saknar ännu något i träningsväg så tipsa gärna om ni sett något kul.

 

En ny årstid, tre nya färdigheter och ett hus som ska byggas. Månne det inte ska vara tillräckligt.

torsdag 18 augusti 2016 - 20:00

tbt till sommaren.

Jag tycker vi tar en throwback till hur det såg ut för tre veckor sedan när vi for ut på sjön med familjen Grönblom-Stenback. Lite för att komma ihåg att det faktiskt finns annat väder än regn. 

batliv

 

batliv2

 

batliv5

 

batliv4

 

Sol, hav, sovande barn och pizza i Åminne. Och shorts till och med. En dag jag gärna skulle göra om.

tisdag 16 augusti 2016 - 18:00

att hitta mig på instagram.

Förra veckan hade jag hand om tre instagramkonton. Det är ungefär två  för mycket. Att hålla koll på och välja vad du ska ladda upp vart och vem som gillar vilken bild. Ni märker ju. Fullt upp. Instagram är ändå min favoritapp och en tjänst jag gärna skulle ha kommit på själv. Enkelt, kort och inspirerande. Roligare än twitter, snabbare än en blogg och renare än facebook. Facebok känns lite som ett enda stort loppis just nu. Kläder från 2007 och bortsprungna djur. 

Men Instagram alltså. Mitt vanliga konto, sevendays konto och mitt nya byggkonto. Vi kan ta en liten titt på vad som hänt där. 

 

IMG 0200

På två veckor åkte jag två gånger till Umeå. En tur med Emilia och en tillsammans med Andreas, Robin och Jenkki. Shopping, kaffe och god mat fick vi på båda resorna och jag har ett nytt favortihotell. Hotell Elite Mimer. Väldigt satsad inredning med träpaneler och snygga frukoststolar. På den ena frukosten satt vi dessutom brevid Peter Forsberg. Det var ganska skönt att se att också världens bästa hockeyspelares barn inte vill sitta ner i sin matstol. På bilden sitter jag på Köksbaren. Också ett ställe jag kan rekommendera.

IMG 2788

Så har väl ingen missat att det gått och blivit höst helt plötsligt. 


IMG 2833

Regn, regn och regn. Melker klättrar på väggarna av att mest vara inomhus.

 

IMG 2854

På konstens natt gick vi ändå ut en sväng. Drog jackan upp till näsan och rusade förbi allt festligt och kulturellt för att komma in i värmen. Synd på ett så annars fint evenemang. Sällskapet var ändå  kvällens höjdpunkt. 

 

IMG 2864

En dag när det inte regnade kom Roy körandes med skyltar. Riktiga husskyltar. Jag undrar om upphovsmannen ångrade namnordningen och ville kompensera med att skriva mitt namn extra stort. Helt okej för min del. 

IMG 2769Och inte bara skyltar. Numera har vi också en grund. Den svängde två unga män ihop på några dagar och jag är väldigt imponerad av deras jobb. Här står jag i ingången till köket och i nuläget är tröskeln inte riktigt lika hög eftersom det fyllts på med grus. Ännu mera grus alltså. 

För att hålla koll på vårt bygge tycker jag att ni ska börja följa vårt huskonto, @livetochbygget nästa vecka lovas spännande uppdatering eftersom huselementen levereras då. Tre veckor tidigare än planerat. Det känns lite som när Melker föddes tre veckor för tidigt. Allt är färdigt för leverans men mentalt är jag ännu inte förberedd.

 

IMG 2908

Min vecka som värd för Sevendays instagramkonto avslutades med ett bröllop. Ett väldigt fint sådant i en lada i Monå. Dekorationer, mat, underhållning, sällskap och musik. Allt var suveränt. Bröllop är annars något jag tänkt väldigt mycket på de senaste veckorna. Hur stort, var och i vilket format. Det ska jag nog återkomma till. 

IMG 2957

Viktigast är ju ändå att man trivs.