måndag 29 augusti 2016 - 21:23

från grund till hus på fem dagar.

Vad jag gjort på sistone? Gått på sevendays sommarfest, plockat blåbär och ätit årets första kräftor. Och ja, fått ett hus. 

husgrund

Här började vi då för en vecka sedan. Med en grå betongsockel som såg allt för liten ut för att passa vårt hus. 


IMG 3041

Tills det här gänget dundrade in under augustis värsta regnskur. Helt otroligt vad det regnade. Jag tänkte på talesättet om regn på bröllopsdagen och hoppades på att regn på husmonteringsdagen också kunde föra något gott med sig. 

 

husmontering10

De väntade ändå tills det värsta ovädret dragit över och sedan gick det undan. Det är roligt att se på folk som gör saker de kan. De fick det att se så enkelt ut att köra kran och passa in husdelar. 

husmontering4

Efter den första dagen var vi så här långt. Jag kunde andas ut lite gällande fönstren men såg ändå fram emot att få en våning till på plats. 


husmontering6

Och vilken skillnad. 

husmontering7

 

husmontering8

 

husmontering9

 

Där står det nu då. Vårt hus. Mycket ska förstås göras ännu men skalet är på plats och jag är så otroligt nöjd. Jag vågade inte riktigt hoppas på att det skulle bli så här bra men de på Nyqvist lyckades verkligen uppfylla våra förhoppningar. 

 

Ett tak, en dörr och en hel insida kvar nu då bara. 

måndag 22 augusti 2016 - 21:59

att starta om.

 

IMG 2993 Fotor

Augusti, klar morgonluft, skolstart, vassa blyertspennor, en helt oanvänd bok och nya skor. Lite senare en tid att äntligen återförenas med de saknade studiekompisarna, den första lunchen för att förfasas över hur gulisarna bara blir yngre och en chans att spana efter nytt och gammalt ögongodis. Den första ollistisdagen, en helt ny kalender och ett löfte om att i år. I år ska varenda liten portfolio lämnas in i tid. 

De år jag inte började i skolan hade jag ett nytt jobb att gå till vilket förstås också innebär nya rutiner och kontakter. Just nu saknar jag det där. Känslan av nystart och att allt är möjligt. Oftast gick ju ändå allt som vanligt och dagarna flöt ihop till en vardag. Men ändå. Jag trivs med att vara vårdledig och hemma, men att jag skulle lära mig en hel massa nya saker kan jag väl inte direkt påstå. Våra dagar anpassas efter Melkers rutiner och vilja och jag tänker att jag hinner satsa på mig själv senare. 

Men. If you can dream it you can do it, som de yogafrälsta och små vitlaserade skyltar så fint uttrycker det, så nu har jag anmält mig till höstens kurser. Lettering, flätning och trädgårdsplanering. Ni kanske kommer ihåg hur det gick senast? Då blev min kurs inställd och jag var djupt besviken så nu tänkte jag att det var säkrast att välja tre saker. Tre rätt olika saker dessutom. Jag saknar ännu något i träningsväg så tipsa gärna om ni sett något kul.

 

En ny årstid, tre nya färdigheter och ett hus som ska byggas. Månne det inte ska vara tillräckligt.

torsdag 18 augusti 2016 - 20:00

tbt till sommaren.

Jag tycker vi tar en throwback till hur det såg ut för tre veckor sedan när vi for ut på sjön med familjen Grönblom-Stenback. Lite för att komma ihåg att det faktiskt finns annat väder än regn. 

batliv

 

batliv2

 

batliv5

 

batliv4

 

Sol, hav, sovande barn och pizza i Åminne. Och shorts till och med. En dag jag gärna skulle göra om.

tisdag 16 augusti 2016 - 18:00

att hitta mig på instagram.

Förra veckan hade jag hand om tre instagramkonton. Det är ungefär två  för mycket. Att hålla koll på och välja vad du ska ladda upp vart och vem som gillar vilken bild. Ni märker ju. Fullt upp. Instagram är ändå min favoritapp och en tjänst jag gärna skulle ha kommit på själv. Enkelt, kort och inspirerande. Roligare än twitter, snabbare än en blogg och renare än facebook. Facebok känns lite som ett enda stort loppis just nu. Kläder från 2007 och bortsprungna djur. 

Men Instagram alltså. Mitt vanliga konto, sevendays konto och mitt nya byggkonto. Vi kan ta en liten titt på vad som hänt där. 

 

IMG 0200

På två veckor åkte jag två gånger till Umeå. En tur med Emilia och en tillsammans med Andreas, Robin och Jenkki. Shopping, kaffe och god mat fick vi på båda resorna och jag har ett nytt favortihotell. Hotell Elite Mimer. Väldigt satsad inredning med träpaneler och snygga frukoststolar. På den ena frukosten satt vi dessutom brevid Peter Forsberg. Det var ganska skönt att se att också världens bästa hockeyspelares barn inte vill sitta ner i sin matstol. På bilden sitter jag på Köksbaren. Också ett ställe jag kan rekommendera.

IMG 2788

Så har väl ingen missat att det gått och blivit höst helt plötsligt. 


IMG 2833

Regn, regn och regn. Melker klättrar på väggarna av att mest vara inomhus.

 

IMG 2854

På konstens natt gick vi ändå ut en sväng. Drog jackan upp till näsan och rusade förbi allt festligt och kulturellt för att komma in i värmen. Synd på ett så annars fint evenemang. Sällskapet var ändå  kvällens höjdpunkt. 

 

IMG 2864

En dag när det inte regnade kom Roy körandes med skyltar. Riktiga husskyltar. Jag undrar om upphovsmannen ångrade namnordningen och ville kompensera med att skriva mitt namn extra stort. Helt okej för min del. 

IMG 2769Och inte bara skyltar. Numera har vi också en grund. Den svängde två unga män ihop på några dagar och jag är väldigt imponerad av deras jobb. Här står jag i ingången till köket och i nuläget är tröskeln inte riktigt lika hög eftersom det fyllts på med grus. Ännu mera grus alltså. 

För att hålla koll på vårt bygge tycker jag att ni ska börja följa vårt huskonto, @livetochbygget nästa vecka lovas spännande uppdatering eftersom huselementen levereras då. Tre veckor tidigare än planerat. Det känns lite som när Melker föddes tre veckor för tidigt. Allt är färdigt för leverans men mentalt är jag ännu inte förberedd.

 

IMG 2908

Min vecka som värd för Sevendays instagramkonto avslutades med ett bröllop. Ett väldigt fint sådant i en lada i Monå. Dekorationer, mat, underhållning, sällskap och musik. Allt var suveränt. Bröllop är annars något jag tänkt väldigt mycket på de senaste veckorna. Hur stort, var och i vilket format. Det ska jag nog återkomma till. 

IMG 2957

Viktigast är ju ändå att man trivs.

måndag 8 augusti 2016 - 15:40

vår stil enligt pinterest

När jag hade frågestund för en tid sedan bad Emilia mig att beskriva stilen på vårt kommande hus i sju pinterestbilder. Jag tänkte att det skulle vara en lätt uppgift men hade väldigt fel. Bara sju bilder? Jag skulle behöva en 90-minuters föreläsning och en powerpoint med 30 slides. Minst. Jag vill ju förklara, förtydliga och försöka få er att se helheten. Kunna ge er den bild jag har i huvudet av hur det ska se ut och kännas när du går mellan rummen. Men. Antagligen skulle majoriteten av mina åhörare ha lämnat lokalen redan efter att jag presenterat fasadbelysningen.

Den genomgående stil vi strävar efter är traditionellt lantligt sekelskifte med industriella inslag. Ljust och fräscht med färggranna detaljer. Nytt med hemtrevlig känsla. En mix av loppisfynd och Ikea. Och ungefär alla andra inrednigsklichéer ni har hört. 

I pinterestbilder ungefär så här.


808debb5516cbdf2d76e642ced4fe2b5

 Ljust och mycket fönster, som i den här hallen

Skarmavbild 2016 08 01 kl. 22.31.39

 Många fönster och inga överskåp i köket.

a88863086cf18e316559fb6282e3956b

 Öppet mellan kök och matsal.

 

cc810e0ff86efb63d4d88ed8c35f3c2bOch sedan lite halvöppet mot vardagsrummet. Ganska precis som här, hos @villabjorkviken som ni hittar på instagram. 

 

bbff4b99f893d59bfb0fec0d494830d9

Träpaneler, breda lister och trägolv ligger mig varmt om hjärtat. Här gillar jag ändå trappan mest. 

9ca67cb19772526ec2cdc1d768a5f0a5På övervåningen kommer alla sovrum att ha snedtak och jag funderar mycket på olika sätt att bygga smart förvaring. Här är en lösning

 

image3

Och till sist. Utsidan. På den senaste tiden, antagligen på grund av det väldigt ostadiga vädret, har vi kommit fram till att tak på någon del av terrassen nog är väldigt smart. I ett tak kan man också hänga upp fina grejer, som vimplar och lampor och sånt behövs ju alltid. 

 

Så. Vad tror ni om det? 

måndag 1 augusti 2016 - 21:13

ett augustihej.

matta

Det finns mycket saker på vår villa. Sol, hav, stränder, blåbär, sällskap från morgon till kväll, grillmat, svala nätter och världens bästa bastu. Internet är dock något av en bristvara. Sociala medier fungerar, om du har långt tålamod. Ett blogginlägg skulle kräva tålamod för resten av hösten och det känns inte speciellt nödvändigt när det finns så mycket annat fint att fokusera på. 

Idag är det den första augusti och jag känner att sommaren ännu har mycket att ge. Vi hörs tätare igen när kvällarna blir mörkare och vi slutar åka runt med bilen full av väskor, flytvästar och sandiga skor. 

söndag 17 juli 2016 - 17:55

att ha besökt bostadsmässan.

I fredags besökte vi årets bostadsmässa i Seinäjoki, något jag sett fram emot hela sommaren. Över 40 hus, några tusen steg, pauskaffe, trappor, otaliga terrasser, utebad och perfekta stenläggningar. Ståtliga klädrum, gnistrande tak och komplicerade ljud- och ljussystem. Och jag är riktigt besviken. 

Nytt är nytt, som man brukar säga. Nytt är dyrt var mera känslan jag fick av att gå runt bland mässobjekten. Dyrt, blankt och svart/vitt/grått. Visst fanns det en del hus där de lyckats skapa en genomgående stil och där invånarnas personlighet verkligen lyste igenom. Hus som också jag gillade även om de var långt ifrån hur vi skulle inreda. Men det mesta var nog ganska slätt. Speciellt köken. Tydligen gillar folk högblankt nu. Jag förstår att de flesta inte strävar efter att bygga ett hus som ser ut att vara från förra århundradet. Men ändå. Lite själ skadar väl inte. På årets mässa har man dessutom satsat på att lyfta fram det traditionella österbottniska hantverket och på området finns fem rödmålade stockhus placerade som i en gammaldags gårdsgrupp.  Det var de jag hade högst förväntningar på, men tja. Fina lampknappar fanns i ett av husen.

collage

Två favoriter fanns hos Heikius hus. Ett stilrent badrum och väldigt snygga utemöbler. På bostadsmässan i Kokkola var Heikius min stora favorit och det huset vann också hela mässan. Där var jag tydligen inte ensam om mina åsikter. I år satsar jag på nummer 34. Talo Koskela. Ett ganska stramt och färglöst hus som ändå kändes varmt eftersom de blandat in mycket naturmaterial. Och golvet var helt fantastiskt. Eller så nummer 19. Honkas talo Markki. Ett hus jag inte alls såg charmen med men som många inredningsbloggare höjer till skyarna. 

Att gå runt och döma andras val och stil känns ändå inte helt okej. Speciellt inte när man inte vet vilka produkter ägarna valt själva och vad som är reklam. Så är det ju faktiskt inte jag som ska bo där utan förhoppningsvis någon lycklig liten familj som alltid drömt om svartvita barnrum och att ha grannen en halvmeter bort. 

collage2Här är också två lite extra fina val. En gulddusch och ett barnrum som var allt annat än svartvitt.  

 

Vill ni läsa utförligare och mera positiva reaktioner på mässan så ska ni besöka Ella eller Caroline. Jag såg att Caroline fastnat för ganska samma saker som jag, till och med de där snygga lampknapparna.

 

lördag 16 juli 2016 - 17:54

att leva i olika världar.

IMG 2524

 

IMG 0028

 

IMG 0026

 

Våra semesterdagar rullar på och nu har vi förflyttat oss norrut. Funderar på vad vi ska äta till lunch och är irriterade på oberäkneliga regnskurar och hungriga myggor. Och på att bullarna tagit slut på Skorpan.

Förundras igen en gång över människors grymhet och lider med de som utsätts för terror. Tänk om alla kunde få leva i vår semesterbubbla. Villaliv, jeppisbesök och oändligt med spring på gräsmattor. Jag tror att världen skulle vara lite snällare då. 

onsdag 13 juli 2016 - 21:49

att ha hälsat på sitt hus.

Ni kommer kanske ihåg att vi skulle få åka och se på huselementen när de var färdiga? Nu var bara en våning klar men Nyqvist råkade ha öppet hus och de frågade om vi ville komma dit. Och ja, det ville vi förstås. Egentligen hade jag trott att jag skulle vara mer nervös men det var ganska lugnt. Det är förstås svårt att se hur några meter vägg och fönster ska bli ett helt hus men eftersom bitarna såg bra ut är jag säker på att helheten blir ännu bättre. 

IMG 2388

 

IMG 2395

Jag vet inte hur jag hade föreställt mig att man bygger huselement men kanske lite större och mer fabriksaktigt. Nyqvist bygger ett hus åt gången och det märktes att alla som jobbar där var väldigt insatta i projektet. "Man vill ju nog att det ska bli bra, vi bygger ju folks drömmar" sa en av ägarna. That´s the spirit.

 

IMG 2355

 

IMG 2412
Där huset ska stå börjar det vara färdigt för grunden. Grus, grus och mera grus. Det dyraste jag har köpt hittills i livet är alltså en lägenhet och sten. Jag kan komma på ganska många andra saker jag hellre använt de senare pengarna till. Stabilt lär det i alla fall bli och det är ju huvudsaken. 

tisdag 12 juli 2016 - 21:10

att ha haft en vecka i årets by.

När magsjukan lättade kände vi oss väldigt trötta på vår lägenhet och packade ihop och flyttade till villan. På obestämd tid, som blev nästan en vecka och det har varit så otroligt skönt. Melker har kunnat vara ute så mycket han vill och han har badat och lekt med sina kusiner hela dagarna. 

 

arets by

 

aretsby2

arets by 3

 

aretsby5

 

arets by6

Och för att inte bli helt förslappade har vi också haft ett lite annat projekt på gång. Lite större än det vanliga jobbet med att plocka stenar, rensa vass eller måla utedass. Vi har målat min brors hus. På bilden hade vi just börjat men nu är åtminstone 3/4 färdigt. Tungt men roligt med ett så tydligt resultat. Vårt hus kommer att bli vitt så det tror jag inte känns lika spännande att måla sedan.

 

Nu är vi tillbaka i stan. Har duschat, tvättat kläder och ser på tv. Ganska skönt det också faktiskt.