måndag 24 oktober 2016 - 12:56

att vara 18 månader

Igår blev Melker ett och ett halvt år. Det känns länge sedan ni fick någon längre uppdatering om hans liv så här kommer det. 

IMG 3646

När han var yngre skrev jag månadsuppdateringar varje månad. Det kändes lite överdrivet då men nu är det väldigt roligt att gå tillbaka och läsa de inläggen. Och nyttigt. Speciellt om vänner med småbebisar frågar när Melker lärde sig det och det och hur han sov då. Jag minns ju ingenting. Jag förstår att Mitt första år-böcker funnits så länge och jag förstår också att det främst är det första barnet som har en välfylld sådan bok. Sedan kommer man antalgigen inte ens ihåg att skriva upp saker. 

Den största utvecklingen som skett är nog att han börjat prata väldigt mycket. Han härmar alla ord och använder de flesta också självmant. Enstaka tvåordsmeningar men oftast ett ord åt gången. Häromdagen gick han till skafferiet och ville ha slusli. Alltså müsli. Ett ord jag inte ens visste att han kan. Himla begåvad. Extra snabbt snappar han upp nya ord, ord på dialekt och kraftuttryck folk använder. Som hoppsan, typiskt och oj. 

Sover gör han en gång per dag, ungefär 12-14.30. Ibland mer och helst inte mindre. Vaknar han efter 07 går det bra, annars blir förmiddagen evighetslång. Att stå i en park 9.30 hör inte till mina favoritsysslor. På kvällen börjar vi varva ner runt 19, äter gröt och så går han och sova klockan åtta. Gröt fungerar bra både morgon och kväll och annars gillar han alla soppor och olika former av grytor, kycklingsås, risotto och makaronilåda. Ju krämigare desto bättre. Och bär. Redan i somras kunde han säga jordgubbar, hallon och blåbär och jag tror han skulle leva på bär om det var möjligt. Efter att ha förätit sig på bananer är det nu mandariner som gäller. Det är tur att de säljs i stora påsar. 

 

host

 

Hemma gillar han mest att diska så det gör vi flera gånger om dagen. Melker kommer nog vara den enda av oss som tycker det är något negativt med diskmaskin i huset. Otroligt sorgligt dock när han måste sluta klotta. Lika sorgligt som när mjölken tar slut, han inte får äta tändstickor, lägga saker i wc-byttan, dra ner speglar och annat roligt han hemskt gärna skulle syssla med. Oftast går det ändå ganska snabbt över. Annars tycker han om att träffa kompisar, att åka buss och att äta lunch och gå på café. Och att spika och skruva och se på traktorer och maskiner. Katter gillar han men hundar är mer tveksamt. De är helt enkelt lite för mycket. Precis som stora grupper med barn.  

 

Ja och så har vi läst en bok. Ett stort steg för mig. Hittills har vi nämligen mest läst väldigt många böcker, väldigt snabbt. Boken som gäller nu är Snickra med Mulle Meck. De bygger en hundkoja och spikar, mäter, sågar och skruvar på varje sida så jag är inte förvånad över intresset. Jag såg att det finns en hel serie med böcker om flygplan, fordon och maskiner så dem önskar han sig till julklapp.

 

hundkoja

Här fick han vara med och bygga en hundbur åt Elsa. Modersmålsprofessorerna på PF hade varit stolta över mitt storyline-tänk. Helt planerat alltså. 

 

Tid till rådgivningen fick vi först i slutet av november så först då får vi veta hans mått. Jag gissar ändå på cirka 11,5 kg och lite på 80cm. De flesta plagg han använder är i storlek 86. Sista babystorleken. Och någon bebis är han ju inte längre. Bara en liten gubbe. 

 

lördag 22 oktober 2016 - 19:05

en alldeles ovanlig lördag.

Jag bloggar aldrig på lördagar. Då äter jag fisksoppa på loftet, träffar familj, armerar golv eller äter middag med min sambo. Efter klockan åtta. 

Idag är varken Melker eller Andreas hemma så då gör jag det här. 

IMG 0036 Fotor

Äter mikrogröt, dricker öl och ser på top 10 mest romantiska frierierna på youtube. En inblick i hur patetiskt mitt singelliv skulle vara alltså. Nu känns det ändå inte ensamt utan ganska skönt. Jag har gått på loppis, provat kläder och stått superlänge och sett på smink vid citymarket. Gått till övre våningen av Gina tricot och till Amalia. Ni som rör er med vagn förstår.

Ikväll ska jag se på Grey's Anatomy som jag missat att det börjat igen och äta Fazers nya julchoklad. Och kanske förbereda lite för imorgon då tre vänner kommer hit på brunch. 

 

hostlordag

Ensamtid, kompistid och sedan kommer mina grabbar hem igen. Den bästa av världar. 

torsdag 20 oktober 2016 - 12:20

att hitta mig på bloglovin.

Vet ni vad jag har lyckats med här mellan parkbesök, val till huset och visningsstädning? Att fixa så att man kan följa min blogg via Bloglovin. Det tog bara nästan ett år och allt som krävdes var ett mejl till supporten. Tungt. Men nu ska det funka. 

 

Här kan ni hitta den

 

Hoppas det ska hjälpa er följa min sporadiska uppdatering!

torsdag 13 oktober 2016 - 21:13

att planera kök.


e0e83e049d3eeb6f8bf4f9bd9d940b0f

 

a50ac093a2fc1f1067a6da7dc3dbbf84

 

Köket är det allra roligaste och samtidigt det svåraste rummet att planera. Det är stort, syns från flera håll och är ett rum i alla fall vi tillbringar väldigt mycket tid i. Det ska vara praktiskt, mycket förvaring, lätt att hålla rent och smidigt att röra sig i. Och snyggt. Klassiskt. Stilrent och passa resten av huset. 

Jag är glad att det finns köksplanerare. Jag tror ju annars att jag kan allting bäst själv, men när det kommer till att planera djup på lådor och hur breda skåp kan vara för att kunna öppnas. Då ger jag gärna över ansvaret på någon annan. Denna annan blev i vårt fall Madde på Öst och Hjort och det är lika spännande varje gång hon mejlar en ritning. För ja, det har ju blivit några vändor. Jag har en tendens att vara lite irriterande och obeslutsam när det gäller stora frågor och kök är definitivt en sådan. Vi väntar ännu på en slutlig lösning men i nuläget ser det ut så här. 


Kok 2

 

koks3

Tre fönster ger väldigt lite utrymme för överskåp och vi valde bort dem helt. Jag gillar hyllor. Det där om att det porslin som används mest får stå framme som alla i inredningsreportagen säger. Det tror jag inte på. Det är ju snyggsakerna man vill visa upp. I en passande färgskala enligt årstid. Eller så är det bara jag. Inga överskåp men många lådor. En sittbänk under ett fönster och spishällen på köksön. Upphöjd diskmaskin. Integrerade vitvaror och stora vitrinskåp. Dörr ut till terrassen. Allt vi ville få med. Utom ett hörnskafferi men det ska jag nog överleva utan. Jag tror det blir bra. 

 

Eftersom vi ännu inte valt leverantör eller beställt något så får ni gärna ge råd och erfarenheter av olika kök och funktioner. En bekant lade för en tid sedan ut en fråga på facebook om man klarar sig utan torkskåp vid diskbänken. Hon fick över 30 svar. Det är i köket det händer

 

Kök ett finns hos @villabjorkviken och kök två hos House of Philia 

måndag 3 oktober 2016 - 13:39

oktobermåndag.

Oj bara vi sku få sålt lägenheten nu så du sku bli glad igensa Andreas igår. Och jag håller med. Jag har svårt att fokusera på annat och går bara runt och ser fel. Och städar. Och städar, och städar. Idag har vi visning igen så håll tummarna för att rätt person dyker upp nu. 

Lista postiva punkter om varje dag, har jag hört att man ska göra för att flytta fokus och se de bra sakerna bättre. Så det ska jag göra nu. Eftersom bara halva dagen gått fuskar jag lite och tar med hela veckan. 

Elsa

- Mamma och pappa har tagit en hundvalp. Elsa, en finsk lapphund. Kan man bli fluffigare? Melker tror att hon är en katt och jag klandrar honom inte eftersom det bor en katt som är större än Elsa i samma hus. 

 

- Jag har börjat på en kurs i trädgårdsplanering och det är superkul. Bland det jag ser fram emot allra mest med att bo i hus är att ha en gård. Att kunna vara ute och göra saker tillsammans utan att behöva gå till en park. Och att ha projekt. Jag älskar projekt. 

 

Melker

 

- Melkers höstblåsor har bleknat och i helgen fick han medicin mot öroninflammation så han kan ju bara börja må bättre nu. Jag gillar inte att behöva gå till läkare och att han ska äta antibiotika. Men nog är det ändå skönt att få en diagnos och något konkret som hjälper. 

 

- Ikväll ska vi gå och äta trerätters till Strampen med Emilia och Anton. Mat är alltid positivt. 

 

Blev jag gladare? Kanske lite. Åtminstone blev jag hungrig. Sista städningen nu då, en visning och sedan middag. Hoppas ni har en fin måndag!

söndag 25 september 2016 - 20:20

att räcka till.

vexala

Att försöka sälja vår lägenhet är tungt. Mycket för att vi står inför en stor förändring och förändringar är det jag är sämst på. Att inte veta exakt när eller hur det kommer att bli gör inte situationen bätre. Men också för att jag känner mig dömd. Tänk om folk hatar våra möbler, kanske de skulle köpa om jag inte valt den blomman och kom jag nu ihåg att torka bort fingerspår från varje glasyta. Berättar mäklaren helt säkert allt och lyfter hon nu månne fram trähuscharmen. En del av mitt liv ska bli någon annans och jag har svårt att överlåta det ansvaret på en främmande människa. Att bara vänta och egentligen inte kunna påverka något gör mig väldigt stressad. Tillsammans med alla val som borde tas till bygget är försäljningen en sak för mycket att känna ansvar för.

En stor del av min stress överlag tror jag  utgörs av ett ämne som Elin och Sara tog upp i sin podd för en tid sedan. Additionsstress. Det handlar om hur du får intryck från flera olika håll och upplever att du ensam borde lyckas med vad tio andra personer gör tillsammans.

Exempel. Jag följer en kvinna på instagram som renoverar ett drömhus från 1800-talet. En annan som odlar och har en otroligt vacker trädgård, en tredje som har fyra barn och ett framgånsrikt företag men som ändå hinner inreda och skapa otroliga pyssel tillsammans med barnen. Kvinnan med mitt drömjobb lagar endast vegetarisk och ekologisk mat men ser ändå på mycket serier tillsammans med sin man. Tillsammans ja, en annan satsar på att resa bort två gånger i året utan barn för att stärka relationen och där emellan reser var och varannan människa både till Maldiverna och Thailand. Om de inte ordnar sitt drömbröllop då förstås som man givetvis kan följa via sociala medier.

Personligt inrett hus, perfekt trädgård, glada (helst också många) barn med rena och trendiga kläder, hälsosam mat, ett utvecklande och kreativt yrke, resor, tillsammanstid, egentid och sociala uppdateringar där emellan. Alla andra har ju det så, så varför orkar inte du?

Andas.

Alla andra har det inte så. Eller det hoppas jag i alla fall.

Häromdagen kände jag mig lite bra som lagat mat som både vi och Melker gillade. Sedan fick jag dåligt samvete för att pasta bara är kolhydrater och kött ska man inte äta för mycket av. Jag själv är ett praktexempel på att vilja vara rätt. Många av de här sakerna är lyxproblem men likväl är de aspekter som i högsta grad påverkar just min, och många andras, vardag.

Skit i dom andra och fokusera på dig själv. Skulle förstås vara en enkel lösning. Att inte jämföra sig med andra tror jag dock är omöjligt, dessutom blir jag till lika stor del inspirerad av det jag ser som jag blir stressad. Så jag vet inte. 

En sak i taget tror jag är den bästa lösningen. En stund för lägenhetsvisning, en för köksplanering och en för lördagskaffe i stan. Utan dåligt samvete för allt annat som borde tänkas på och göras. Det finns viktigare saker att hålla ihop för. 

torsdag 22 september 2016 - 21:18

en höst bland rävar och kaniner.

lindexhost 

Alltså Lindex. Det finns så mycket fint just nu att jag inte vet var jag ska börja. Eller egentligen har jag redan börjat, tröjan och de två leggingsen längst till höger ligger redan och väntar på att Melker ska bli lite rundare om magen. Men resten? Mössan? Den turkosa koftan? En body med öron? Jag vill ha allt.

Att hitta fina kläder på loppis börjar vara knepigt. Vinterhalare och skor är fixat men annars är det länge sedan jag hittade något kul. Allra störst var fyndchansen mellan storlek 56 och 74 och jag antar att urvalet minskar i takt med att kläderna används en längre tid och slits mera. Eller så beror det på att barn (eller föräldrar?) blir mer kräsna gällande färger och mönster. Jag hoppas ändå att min gubbe för evigt väljer rävar och kaniner före actionfigurer och neontext.

Gillar ni djurtryck så vet ni vart det löns att gå. Mot Lindex!

mössatröjadjurtights , koftacollegebody, blustightstightsstrumpor

tisdag 20 september 2016 - 10:13

att inte hinna med.

 IMG 3336 Fotor

 

Det snurrar lite för snabbt just nu. Melker har höstblåsor och hög feber och sover varken på dagen eller natten. Jag förstår verkligen inte hur vi orkade förr när det var vardag att vakna 10 gånger per natt. Imorse var febern ändå lägre så jag hoppas att det går åt rätt håll. Och att jag inte får blåsorna. De vuxna jag sett drabbas har inte haft det lätt.

Förutom att försöka underhålla en sjukling har jag också städat inför ännu en lägenhetsvisning. Jag börjar bli så infernaliskt trött på det här städandet och längtar bara efter att hitta en köpare. Då kan jag koncentrera mig på att packa i stället. Det tycker jag däremot är ganska kul. 

Och ja, så hade vi ännu till ett möte med ett företag som ska montera stuprännor, -rör och takstegar igår. Melker grät hela mötet och jag har ingen aning om vad vi valt. Antagligen det dyraste alternativen av allt. Det brukar gå så när man inte är koncentrerad och kan lyssna på vad de säger. Den här varianten väljer de flesta är ett väldigt effektivt argument åt ovana husbyggare. 

IMG 3340 Fotor

Att rännorna blir vita är jag ändå ganska säker på. 

Sedan åt vi på Burger King. Det kändes som det enda rätta. Nu hoppas jag på en friskare, lugnare och mer fokuserad vecka. 

fredag 9 september 2016 - 13:23

ett fredagshej.

Nu har vi nyss kommit hem från öppna dagiset, Melker sover och jag äter en varm kanelbulle med nutella på. Och det är fredag. Jag kände att det är väldigt länge sedan jag vardagsbloggat så här kommer några orsaker till att vara lite fredagslycklig. 

 

 

 

IMG 3236

 

Jag läser tidningar digitalt via appen Readly och idag såg jag att två favorittidningar fanns med bland nyheterna. Tidningen Mama och Family living, en inredningstidning jag unnar mig riktigt sällan då den är ganska dyr. Förutom de läser jag också Drömhem och trädgård, Lantliv, Leva och bo, Hem ljuva hem, Vi föräldrar och en massa annat för bara 10€ i månaden. Hur förlagen tjänar på det här förstår jag inte, men jag är tacksam. Här försökte jag ta en selfie till instagram men hur jag än sträckte mig rymdes inte mitt hår med på bilden. Jag brukar klippa det kortare till hösten, men jag vet inte. Jag trivs med det långa nu. Förutom när man ska ta bilder då tydligen. 

 

IMG 3202 Fotor

Melkers favoritsysselsättning just nu. Att stuva. Varje liten pinne blir en skruvmejsel och både han och jag blev lyckliga när jag fyndade en borrmaskin på loppis. Här skruvar han i vår nya ytterdörr som Kovjoki snickeri byggt. Den saknar bara handtag eftersom jag inte gillade standardmodellerna. Men, som en vis man lär ha sagt någon gång måste man ta ett beslut och gå vidare. Man kan inte se alla dörrhandtag i världen innan man bestämmer sig. Kanske vi har ett till julen. 

Förutom att skruva så gillar han att koka och att tvätta. Att tvätta går oftast ut på att hälla lite vatten i en kopp och resten på golvet eller sig själv. Whatever keeps him happy. 

 

IMG 3175 Fotor

På måndag kl 18.15-18.45 är det visning av vår lägenhet. Jag tror vi har det mesta på klart. Blommor, kryddväxter, frukt, avskalat men hemtrevligt och pedantstädat. När jag tömde och diskade besticklådan kände jag att jag ändå kanske gått lite väl långt. Eller kollar folk i lådor? Ni som ofta går på visning, berätta. Och kom gärna med sistaminutentips om ni har några. Aftonbladet föreslog att man ska bygga en balkong för att höja lägenhetens värde, men tja. Jag tänker mera tips av typen ett doftljus i badrummet. 

 

Ha en riktigt fin fredag!

torsdag 8 september 2016 - 13:06

3r+k i Sandviken.

Här hittar ni mäklarannonsen 

 Men varför ska ni köpa just vår lägenhet? Jag ska ge fem orsaker

 

img745021228290601948

1. Läget

Det finns ingen bättre stadsdel än Sandviken. Lugnt och behagligt men tre minuter på cykel och du står på torget. Gillar du träning mer än shopping är det nästan ännu bättre eftersom simhallen, ishallen, fotbollstadion och Karlsplan finns i närkvarteren. Simstrand, sjukhus, hvc, Siwa, Sale och en bra K-supermarket. 30m till dagis och muminparken runt hörnet. Det enda jag kan sakna är ett café men är det riktigt kris så har vi Shell. Och ja, hela centrum.  

 

2. Ljuset

img5372844586806598533

 

img2768824822063745285

 

Våra 79 kvadratmeter ligger på andra våningen och går genom huset. I köket lyser morgonsolen in och på eftermidagen och kvällen badar sovrum och vardagsrum i ljus. Till och med vårt badrum har ett fönster ovanför dörren.

 

3. Stilen

ORIGINAL

 

lagenhet4

Huset är byggt 1920 och även om många ägt lägenheten under de nästan hundra åren som gått så finns många tidstypiska detaljer bevarade. Jag hade gärna tagit med alla dörrar till husbygget, speciellt skafferidörrarna och pardörren in till vardagsrummet. Det är svårt att nöja sig med nyproducerade mdf-saker när man vant sig vid dessa.

 

4. Köket

img7314489064983113825

Köket var det rum jag först ville renovera när vi köpte lägenheten. Jag ville ha vita luckor direkt men nu gillar jag de gråblåa, de ger liv åt rummet. Däremot la vi upp panel på väggen och lät Kim bygga en köksö. Före Melker föddes åt vi 99% av alla måltider där. Dessutom är den väldigt bra om man har fest. 

1404413 10151816909632648 617781693 o

Oktoberfest till exempel. 

DSC 3070

Nu äter vi 99% av måltiderna i matsalen och det är jag också glad över. Det är dumt att ett så fint rum ska stå tomt. Här la vi halvpanel och målade väggen. I den nästsäkraste färgvalet efter vitt. Grått. 

5. Förvaringen

img3963353141297788655

De där skåpen högst upp. De är vår förbannelse. De rymmer liksom en mindre ponny. Det finns verkligen ovanligt mycket förvaring här för att vara en trähuslägenhet. Nu när vi rensat inför visning och flytt har jag redan packat tre lådor med loppissaker. I ett skåp hade vi t.ex. fyra täcken. Vi har aldrig haft så många övernattningsgäster. Då har vi också skåpen ovanför skafferiet, en hel vind man kan använda och ett förråd i källaren. Det kommer bli många lådor ännu. 

 

Så har vi också ett fint badrum, en hall, fjärrvärme, bilplats och annat ni kan läsa mer om i försäljningsannonsen. Kom och köp.