Pengar

lördag 6 maj 2017 - 19:00 | 4 Kommentarer

Veckans Sevendays tema: Pengar.

 

moi

 

Låt oss fortsätta med listorna. Denna gång ska vi prata pengar. Ett ämne som intresserar mig väldigt mycket. 

Det här lägger jag mest pengar på: Boende och mat, precis som alla andra. Starkt efterföljt av hudvård, mediciner och näringstillskott. Ja, så blir det när man krigar mot acnen. Frågar ni mig om ett halvår igen ser det antagligen annorlunda ut.

Det här lägger jag minst pengar på: Festande. Jag har spenderat noll euro på alkohol de senaste åtta månaderna.

En vanlig månad tjänar jag: Okej, jag ska hålla tyst om min månadslön från HSS Media. Men förutom den trillar det också in extrapengar från mitt andra jobb, Wasa Sports Club.

Mina tre spartips: Börja fondspara. Världens lättaste grej ifall man vill få sina redan införtjänade slantar att börja växa av sig själv. Att sälja och köpa på loppis funkar också bra. Sen kan man testa att ta ut kontanter nu som då och utmana sig själv med hur länge man håller en tjugolapp i plånboken. Ju längre desto bättre förstås. Den här övningen skapar också större medvetenhet om onödiga spontanköp. Små utgifter som i förlängingen blir stora. 

 

blom

 

Om jag var ekonomiskt oberoende: Då skulle jag resa jorden runt. Ja, jag skulle resa, köpa en lägenhet i New York, skaffa en fjällstuga i alperna, bo ett halvår åt gången på varmare breddgrader, ja listan kan göras lång. Sen skulle jag bjuda alla mina nära och kära på så många upplevelser som möjligt. Resor, middagar, blombud, spahelger, konserter, yogaretreats. Rubbet liksom. Efter det skulle jag gärna stöda någon sorts välgörenhet för att bidra till en bättre värld. För egentligen. När man riktigt tänker efter. Så är lyckan att ge större än att få.

Mina ekonomiska mål: Detta år vill jag öppna ännu fler fondsparkonton och i framtiden vill jag lära mig hur man handlar med aktier.

Jag tycker ekonomi är: Så himla intressant.

Sist men inte minst tycker jag att alla ni som prenumererar på Vasabladet ska läsa marknadsanalysen med rubriken Ta Hand Om Dina Pengar i dagens tidning. Den var bra. Mycket bra. 

 

Kärlek Michaela 

 

4

Kommentarer

 • anonym

  06.05.2017 21:11 (3 månader sen)

  Jag vill oxå lära mig fondspara men är inte tillräckligt insatt och vågar inte ta risker.

  • Michaela Finne

   06.05.2017 22:41 (3 månader sen)

   Hej du fina, du behöver inte alls vara rädd att ta risker för att börja fondspara. Det finns nämligen flera olika sorts fonder med allt från låg till hög risk. Om jag vore dig skulle jag boka en tid till din bank och diskutera detta. De på banken kan helt säkert hjälp. Med ett intresse och vilja kommer du långt. Stort lycka till! :)


 • kvantfinans

  06.05.2017 23:50 (3 månader sen)

  Tips till er alla som är intresserade av värdepappershandel och månadssparande. Kolla de årliga avgifterna så de inte överstiger 1% per år, över tid kommer det annars äta upp vinsten. Vanliga banker (op, nordea, aktia m.m.) kommer försöka sälja dig dyra fonder som har över tid kommer prestera dåligt jämfört med aktieindex. Jag kan rekommendera Nordnets superfonder som är gratis och följer något av nordens börsindex. I dagens marknadsklimat med centralbanker som fortfarande stödköper kommer börserna fortsätta stiga och investeringar i börsindex kommer antagligen ge bra avkstning över tid.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.