lördag 18 februari 2017 - 11:45

WE TOO SEE YOU @ WASA TEATER

Hej från en trång Onnibus mot Vasa. Ska medverka på Wasa Teaters välgörenhetsevenemang We too see you imorgon söndag 19.2. Konserten är slutsåld, men det finns massa bra program förutom den. Häng på vetja!

Program:

15.00 Dörrarna öppnas. I foajen och i teaterdamernas café finns konstutställningar av asylsökande och kaffe och arabiska delikatesser till försäljning.

16.00 Sagostund med Nina Dahl-Tallgren

16.00 Föreläsningen “U don´t know” med Hamza Aljubory och Ali Alrubaye.
Med U don´t Know vill Hamza och Ali – två unga irakiska män – återge sina personliga erfarenheter över att vara asylsökande i Finland och samtidigt klargöra varför de överhuvudtaget valde att fly från sitt hemland.

17.00 Konsert, stora scenen (slutsåld)

 

Själv ser jag mest framemot konstutställningarna och föreläsningen. Och att se alla människor som kommer vara på plats för att stöda We see you kampanjen för en mer human och rättvis asylpolitik i Finland. Medmänsklighet hörni! Det finaste vi har och kan ge.

IMG 7253

 

 

 

 

fredag 17 februari 2017 - 12:35

FEBRUARI VECKA 7

Måndag

Som ni läste om i mitt senaste blogginlägg så sträckkollade jag Skam efter jobbet och skämdes över att jag sket i att gå på bodycombat. På kvällen gick jag och dansade. Det var den måndagen.

 

Tisdag

Alla hjärtans dag! Solen sken. Livet log! Facetimade med Rebecca efter jobbet och gick via vår drömmiga blombutik bak hörnet där vi bor och köpte en blomma till Wille. Förberedde för kvällen gjorde jag också. Citron och lakritssorbet! Kl 19 hade vi bord på nya stället Kuori (också det bak hörnet) och det stället är härmed min nya favvorestaurang här i Åbo. Shit vad gott alltså! Ett vegeställe med snygg inredning. Väl hemma blev det sorbet och mohiton.

BC520185 E759 4BF1 B9AB FB0230FCBBA4

8480D1EE 1CE8 4CBA 8735 581F41466030

Sambos påväg för att fira kärleksdag

 

Onsdag

Efter jobbet traskade jag på stan och kunde inte låta bli att inhandla dessa coola brillor i rosa. Jag vet att man inte ska hypea vår i februari, men vad kan man när solen lyser och det är 5 plusgrader? Sophia kom körandes från Vasa för att lämna in sin gradu (den kvinnan är queen of kämparglöd, tänk er bebis som inte sover om nätterna + en slutförd gradu) och vi åt sommarrullar och umgicks hos oss. Riktigt vardagslyx!

5A6C704F 14D9 4B9A A4FB E63B22E1106E

CAB2F507 4860 4EAA BD27 4CE112CF8C26Sommarrullar och Sophia

 

Torsdag

Svintrött efter jobbet och svinsur efter ett trevligt brev från Kela gick jag och avreagerade mig på gymmet och sen jobbade jag vaktis på teatern. Kom hem och fråga om Wille ville se en fjantig film och det gjorde vi. Maid in Manhattan. Ni vet såna filmer man bara kan titta på utan att använda hjärnkapacitet? Jepp. Och jag somnade förståss.

 

Frsdag

Min lediga dag. Tog sovmorgon och kom just hem efter en promenad till Ekotori. Är på jakt efter låga kupformade skumppaglas typ såna här men hittade inga. Håller på att konstruera ihop en drinkvagn och skulle så gärna vilja ha snygga glas på den. Nu ska jag städa upp lite och laga lunch för att sedan hit the gym och jobba vaktis även ikväll. 

 

Lördag & söndag

Spenderas i Vasa med kompishäng och konsert på Wasa Teater på söndagen med We too see you gänget. Ser fram emot det! 

 

 

 

måndag 13 februari 2017 - 18:48

SKAMLIGT

Det hände mig också. Måste erkänna. Skamsligt. Jag som tänkte att jag inte ska dras med i denna fluga. Och nu är jag sist av alla på denna. Men här sitter jag och får inte nog av Noora och William och har sträckkollat i 5 h och skippat bodycombat. Helt flippat. Skam.

I början av veckoslutet var jag i Vasa och umgicks med älskade vänner, pratade om musikal för Övningsskolans musiklinje, övade för konserter och sjöng på ett bröllop. Gjorde mission impossible och ilfartade från Solf till tåget på 12 min och hann nätt och jämt med till Åbo. Väl tillbaka i mitt Åbo hängde jag med min syster och uprising filmstjärna! Hon hade premiär på FAST, en film jag hoppas visas på alla kortfilmsfestivalen i framtiden.

3008D360 C4F7 4E27 9722 4B8A10DF8CF7Sushi på nya stället Kachi i Vasa (är nog sist på det också)

 

14AB4ED1 FE0F 4A24 AE95 5E5D43ACF368Min filmstjärna på Baari i Åbo

 

Och idag är det måndag. Och jag kan inte slita mig från Skam. Helt värdelöst.

torsdag 9 februari 2017 - 22:37

DUO LIVING OCH SÅNT

Ikväll gick jag genom ett Åbo som kryllade av studerande firandes pikkulaskiainen. Jag var påväg till tågstation efter att ha spenderat kvällen på Duo Living på Köpmansgatan (helt i centrum alltså, mitt emot Hamburger Börs). Finlandssvenska bloggare i Åbo bjöd in till bloggträff hos Ida och Jutta i deras inredning- och lifestylebutik. Och vilken härlig butik!

Fick skumppa i handen och världens godaste lakrits i munnen. Redan där var det ju ett vinnande koncept. Butiken fyller fem år nu och satsar på dansk design men även lokalproducerat. Verkligt stiligt! Jag kom hem med en "champagne & rosa grace" doft till hemmet. Kommer göra sig bra i vårt badrum.

Det var härligt att få träffa inspirerande businesskvinnor som tog tag i saken och skapade verklighet av en dröm. Ida och Jutta har inte bara en vacker butik, de är duktiga och hemskt trevliga också! Ännu större orsak att gå in igen. Såg faktist några glas och en fin box jag gärna skulle ha hemma på hyllan.

Här hittar ni till deras webshop.

Förutom interiör fick vi även höra om Kombucha-komposten. Här glittrade mina ögon till. Äntligen ett sätt för oss att sortera kompost i köket fastän vi inte har en bioroskis på vår bakgård. Marina Gotthard-Ivars förevisade hur man lätt kunde tänka och agera grönt + skapa näring tilö sina gröna växter både inne och ute. Blev helt frälst och fick med mig fick med mig EM BOKACHI hem för att testa. Nu ska här göras mull med trevliga mikrober.

89389E5A 9E1F 42AD A8C0 F363264FDC5CMarina berättar om EM BOKASHI

 

EA4E8BBA 2A4E 4CBA 8FBA A6DD0F5CA7C2

27091371 897E 43CB A349 7765548F6F0DHärliga Ida och Jutta

 

Nu sitter jag på tåget mot Vasa. Ska hem på snabbvisit för att föreläsa i Övningsskolans gymnasium, repa konsert och sjunga på bröllop. Och krama om bästisar! På lördag eftermiddag åker jag tillbaka till Åbo Och hänger med syster som ska hälsa på. 

C6F65E35 ADC3 4315 8BF6 F68D2F354CA4Ikea och lite Åbo-reklam. Bland annat med Tom of Finland som bybrhe way är en hujsigt bra musikal som man absolut ska se!

måndag 6 februari 2017 - 16:15

LA LA LAND

Älskar man musikal och nyaste nytt går på biograferna så måste man ju gå och ta sig en titt. Jag talar förståss om La La Land med Ryan Gosling och Emma Stone. Gillade jag den? Om jag gjorde! I söndags tog jag boyfriend under armen och nynnandes på soundtracket gick vi iväg till Finnkino (har ju förståss lyssnat ihjäl mig redan).

Någon hade sagt att det är nya Moulin Rouge. Ganska höga förväntningar på det liksom. Och det var ju förståss inte Moulin Rouge, men det var inte som något annat heller. Det var mycket bättre. Jag älskade musiken, att det var väldigt jordnära och inte alls hujsig belting utan mera mysig jazz. Jag älskade också det visuella och flirtandet med forna Hollywood. Framförallt älskade jag skådespelarna. Vilken fullträff i talang! Blev nästan arg på Gosling då han visar sig kunna så jäkla mycket. När han började dansa svor jag typ (nånej egentligen hade jag hjärtemoji-ögon).

Och till det bästa utan att spoila något för er som ännu inte sett den. Efter att filmen var jag tvungen att samla mig. Visste inte riktigt vad jag skulle säga eller känna. På ett sätt som jag inte vet om var positivt eller negativt. Alltså positivt i bemärkelsen att det fick mig att känna och att filmen verkligen var bra, förståss. Men negativt i den bemärkelse att jag fick ransaka mig själv och mina val här i livet. Så är det väl med filmer som handlar om allt det där som tillkommer i en skådespelares/musikalartists/musikers liv. Auditions, drömmar som besannas eller krossas eller nås eller inte nås, osäkerheten, distansen, pendlandet, ännu mera osäkerhet, lyckan, kärleken, valen (as in choises inte valfisken). Here's to the fools who dream. 

Nej hörni, summa sumarum. Väldigt bra musikalfilm. Eller vad tycker ni som redan sett den?

dd4ee82f11b3f3a42ce9668a59f13293

bildkälla.

söndag 5 februari 2017 - 14:16

DÄRFÖR VILL JAG INTE VARA MED IDOL

Och dylika program. The Voice. Et cetera. Läs rubriken för att förstå. Det här temat är ständigt återkommande i mitt liv. Läste att pappamonologerna tangerat ämnet lite (återkommer snart till kopplingen). Blev inspirerad att äntligen säga ifrån påriktigt.

Nej jag vill inte ställa upp i Idol eller The Voice. Och jag hatar att jag ständigt måste förklara varför. Det känns som att många har någon form av tro om att om man är i underhållningsbranchen och om man bara syns på tv, då går karriären spikrakt uppåt. Så kanske jag också tänkte. När jag var 17.

Jag är musikalartist. Jag är skådespelare. Jag är sångerska. Jag dansar (om än inte så bra). Jag älskar att uttrycka mig på scen. Känna så att det syns hela vägen till sista raden och stolsrygg 198. Jag lever för att pour my heart and soul out inför människor. Konstigt yrkesval må någon tycka, men det är simply bara på scen jag trivs bäst. Där var det händer här och nu och varje liten centimeter syns utåt och kan påverka någon. Där är jag i mitt esse. Och magin finns i att allt hänger på stunden och timingen. Allt detta känns för mig stort.

Tv och studio är sedan en helt annan grej. Skitcoolt och branchfolket är så talangfulla. Man kanske ska vara av en speciell kaliber, vad vet jag. Jag älskar ju utmaningar och får jag en chans kanske jag skulle ta den. Men. Inte om det innebar att jag behövde försvara mitt yrke och min talang, min kärlek till scenen inför en jury vald för att de kan göra roliga youtubevideon eller råkat vara barnstjärnor. Eller för Finlands befolkning som kanske inte alls är insatta utan tycker att lösögonfransar är det snyggaste på den tävlande. Jag skulle simply inte våga lägga scenmagin i deras händer. Jag tror inte att man kan tävla i scenuttryck. Det hänger för mycket på gemene mans personliga upplever av en sekund.

Jag har nu ovan redogört för min kärlek till det som händer där och då, här och nu på scen. Och ni som känner mig vet hur jag svärmar inför det. Och hur mycket jag inte har valt mitt yrke (eller något annat här i världen för den delen) för att kändhet eller stjärnstatus är något jag längtat efter eller tror kommer ta mig längre och till regnbågens slut.

Jag vill klättra på karriärsstegen för att jag har talang, för att regissörer och koreografer och musical directors tror på mig. Litar på att jag kan göra a hell of a job. För att de tycker att jag ersätter kvaliteter som en bra arbetstagare och kollega ska ha. För att jag tar mitt jobb på allvar och förbereder mig och kan leverera. Överraska. Utvecklas. Många i tv program så som Idol och The Voice eller varför inte just UMK som Sebastian skrev om besitter dessa kunskaper. Men syns det genom rutan? Får de en ärlig chans? Nej. För det primära syftet med det hela är att göra tv. Att pleasea tittare hemma i soffan. Matti Meikäläinen som inte vet något om magin som sker på scenen utan som äter popcorn samtidigt och kanske har öroninflammation så han inte hör ordentigt och sen inte heller minns rätt nummer att rösta på så det blir whatever som sedan resulterar i att den med mest talang och kanske mest erfarenhet faller pladask och blir stämplad som den som inte vann. Eller eviga tvåan.

För där sitter folket hemma och tycker till. Och jag tänker inte säga att jag inte gör det samma. Men kanske just därför vill jag inte alls ställa upp på allt det där. Visst kan ni gå och se mig på teatern och gå hem och tycka diverse om mitt scenspråk, men då känns det iallafall som att jag fått en ärlig chans var människor har sett mig på arbetet i en roll. Det var inte Sarah som stod rakt av, naken och skör och försökte vinna er kärlek för att bara vara lite känd under en programsäsong.

Jag älskar melodifestival och eurovision. Och om jag skulle ställa upp är det på grund av att jag kan stå helt helhjärtat bakom en bra låt. Jag tycker fortfarande att UMK, mello och eurovisionen har tappat sin grundpelare sången. Nu är det kommersiellt med sångrösten som kanske prio fem. Allt annat är så mycket viktigare (exemel från gårdagens mello) för att gemene man i soffan ska vara nöjd. Från proffs till koff liksom. Det handlar inte längre om talang utan ett koncept. Och så får det väl vara.

Ska man ställa upp på dylikt ska det vara kul. UMK och Eurovision skulle kunna vara roligt. Idol och Voice skulle bara vara ett angstit misstag från min sida. Och teatrar som anställer bara kända namn i huvudroller, screw them. Då hittar jag på något eget istället. Kunskap och talang kommer aldrig kunna trampas på av ytlig fame i det långa loppet. Så är det bara.

imageCosette in Les Miserables 2013

 

 

fredag 3 februari 2017 - 18:49

HELGEN NALKAS

Som vanligt hinner jag inte alls med. Har tusen saker att blogga om! Har en lista med rubriker jag borde beröra. Men det får skrivas i helgen. Nu ska jag facetimea Josefine som fyller år och kalasar i Vasa idag och sen blir det sushikväll hemma hos oss här i Åbo. 

 

Har haft en superlyxig dag (fredagar är alltid lediga för mig, yes it is great). Lever totalt tvärtom från musikallivet. Jobbar måndag - torsdag och lever livet på helgerna. Nåväl, idag hade jag sovmorgon, tränade transformation pass på gymmet och efter det städade jag upp hemma och mös med min sambo innan jag träffade Michaela för late-lunch och en eftermiddag på konstmuseum. Ni hör ju! Lever livet. 

Och en annan sak. Jag kör vegan-vecka denna vecka! Det är inte alls svårt. Inbillar mig att min kropp mår superbra av detta experiment. Kanske man skulle börja leva vegan inne i veckorna? Och ost till helgen liksom.

Glad helg på er!

imageTorsdagens veganmiddag. Tillochmed sambo approved

image2En känd tavla jag såg idag. Obs jag kan inget om konst men njöt till fullo av att gå runt på Åbos vackra konstmusee

image3Mitt Åbo

måndag 30 januari 2017 - 15:33

VECKA 5

Arbetsdagar som är fem timmar långa går så himla snabbt förbi. Och sen sitter man här och vet inte riktigt vad man ska göra av sin tid. Köket är städat och tulpanerna är snittade (som någon smärre hemmafru). Det var väl det här jag ville? Ett vanligt liv. Varsågod Sarah.

Den här veckan ska jag förutom jobba, dansa och träna, se till att vi får "vårt nya kakel" beställt. Varför det är inom situationstecken är för att jag tänkte vi skulle försöka förnya och piffa upp köket med kakeldekor. Skulle vilja ha någor skojigt så som detta eller detta. Färg gör en ju så otroligt mycket gladare. Mer färg bara! Allstans.

I lördags hade vi inflyttningsfest för våra vaktiskollegor. Festen började med att gäster + slagborren hjälptes åt att sätta upp vår stringhylla som Wille ärvt av sin farbror. Jag gillar den. Och jag gillar Skärgårdsbaren var vi dansade hela natten lång ända tills det blev söndag morgon. Och jag gillar våra vaktiskollegor.

 

image77

image78

image79

Nu tänker jag googla på hur man håller växter vid liv. Planerar nämligen att fylla hela vårt ofärdiga vardagsrum med gröna växter! Måste bara kolla så att jag kan hålla dem vid liv först.

fredag 27 januari 2017 - 13:32

SEE THE LINE WHERE THE SKY MEETS THE SEE, IT CALLS ME

En kväll i New York spontangick jag på bio. Allt för att undvika Cats. Hatar Cats (den enda gången hatar och musikal infinner sig i samma mening). Moana har kommit ut på biograferna där och självklart ville jag se nyaste disneyfilmen. Köpte Twizzlers och en Snapple och satte mig i biosalongen. Ända sedan dess har sången How far I'll go snurrat i mitt huvud morgon till kväll. Älskar hur sången andas längtan ut till något större. Sådär som Disney bara kan göra det. Den väcker samma känsla av längtan ut till det okända och utmanande outforksade precis som Go the distance eller Part of your world också gör.

Jag känner det verkligen i hjärta och själ. Det liksom fyller upp varje ven och jag känner solen på näsan även fast det skulle vara en gråmulen dag. See the line where the sky meets the see, it calls to me. And no one knowes how far it goes. If the winds in my sail on the see stays behind me, no one knows how far I'll go. Ni hör ju själva! Tack Disney för att ni får mig att känna så här och inspireras. I en sång om att längra ut till ett okänt hav, finns det olidligt mycket symbolik som även passar in i en liten musikalartists värld. Ah Disney. Plain love.

Och sen är det ju ganska coolt att det är Lin Manuel Miranda som skrivit musiken. Ni som följer med bloggen vet ju att jag är head over heals for Hamilton.

tisdag 24 januari 2017 - 15:30

VARDAGEN RULLAR PÅ

Livet börjar sakta men säkert rulla på här i Åbo. Tror jag har glömt att berätta det, men har påbörjat nytt jobb. Tituleras numera speciallärare på svenska lågstadieskolorna i Åbo (en lapp jag trodde jag aldrig skulle klistra på min tröja). Men mina arbetsuppgifter är snarlika som en talterapeuts. Och det är ju vad jag är nu. Talterapeut. Väntar bara på betyget och legitimationen från Valvira.

image75

image76

Förutom jobb dansar jag två gånger i veckan (helre än bäst) och gymmar på Elixia. Och umgås med min sambo! Tänka sig. Det står Kreutzman/Nedergård på dörren. Drömmigt!

 

image74

Och sen jag kom hem från Amerikat har jag även hunnit bli fadder till Roy Ingmar Bergfors. Hans namngivningsfest hölls i helgen i Vasa och det kan vara det finaste i denna värld just nu. Jag är fairy godmother till lilla Roy! 

 

Så att. Vardagen rullar på. Hoppas ni har det bra och inte känner er allt för nedslagna av världen (det är ganska lätt att göra det i dessa dagar, syftar just nu på denna bild)