tisdag 7 mars 2017 - 10:47

MUSIKALWORKSHOP PÅ KDC STUDIO ÅBO

Ojoj hörni, vad lyckligt lottad man är här i livet. Jag ska få hålla workshop i Åbo på KDC dance studio med er! Så vansinnigt roligt! Intesant?

På Karin Eklunds dansstudio mitt i stan på Åbo kommer vi veckoslutet 1-2.4 hålla två workshops. En för 10-14 åringar och en för 15+ (vuxengrupp). 

Vi kommer snacka om de tre disciplinerna som ingår i musikal, det vill säga dans, sång och teater. Och framför allt kommer vi dansa, sjunga och skådespela och göra ett feelgood musikalnummer. Har du alltid drömt att testa på det där med att sjunga och dansa samtidigt? Jamen kom med då! Det blir jätteroligt. Ett veckoslut med mycket skratt, gemenskap och sångglädje. 

 

Här hittar ni evenemanget och anmälningen.

 

Tidtabell: 1-2.4.2017, kl. 13.30-15.30 för 10-14-åringar och kl. 11.00-13.00 15 år och uppåt (vuxengrupp)

Pris: 25 € per deltagare (för två dagars workshop)

Var? KDC Dance Studio på Nunnegatan 4, Åbo

 

IMG 8493

måndag 6 februari 2017 - 16:15

LA LA LAND

Älskar man musikal och nyaste nytt går på biograferna så måste man ju gå och ta sig en titt. Jag talar förståss om La La Land med Ryan Gosling och Emma Stone. Gillade jag den? Om jag gjorde! I söndags tog jag boyfriend under armen och nynnandes på soundtracket gick vi iväg till Finnkino (har ju förståss lyssnat ihjäl mig redan).

Någon hade sagt att det är nya Moulin Rouge. Ganska höga förväntningar på det liksom. Och det var ju förståss inte Moulin Rouge, men det var inte som något annat heller. Det var mycket bättre. Jag älskade musiken, att det var väldigt jordnära och inte alls hujsig belting utan mera mysig jazz. Jag älskade också det visuella och flirtandet med forna Hollywood. Framförallt älskade jag skådespelarna. Vilken fullträff i talang! Blev nästan arg på Gosling då han visar sig kunna så jäkla mycket. När han började dansa svor jag typ (nånej egentligen hade jag hjärtemoji-ögon).

Och till det bästa utan att spoila något för er som ännu inte sett den. Efter att filmen var jag tvungen att samla mig. Visste inte riktigt vad jag skulle säga eller känna. På ett sätt som jag inte vet om var positivt eller negativt. Alltså positivt i bemärkelsen att det fick mig att känna och att filmen verkligen var bra, förståss. Men negativt i den bemärkelse att jag fick ransaka mig själv och mina val här i livet. Så är det väl med filmer som handlar om allt det där som tillkommer i en skådespelares/musikalartists/musikers liv. Auditions, drömmar som besannas eller krossas eller nås eller inte nås, osäkerheten, distansen, pendlandet, ännu mera osäkerhet, lyckan, kärleken, valen (as in choises inte valfisken). Here's to the fools who dream. 

Nej hörni, summa sumarum. Väldigt bra musikalfilm. Eller vad tycker ni som redan sett den?

dd4ee82f11b3f3a42ce9668a59f13293

bildkälla.

tisdag 3 januari 2017 - 21:09

GÅ MUSIKALWORKSHOP MED MIG!

Vem vill hänga med på musikalworkshop? JAG! Två veckoslut i mars ordnar Arbis i Vasa musikalworkshop med mig och Jonathan Nylén på pianot. Här kan ni läsa hela kursbeskrivningen, men in short går det ut på masterclasser var alla lär sig av alla. Vi jobbar röst- och tolkningsmässigt med en solosång per man samt övar in ett ensamblenummer. Det enda som behövs förkunskapsmässigt är att man gillar att sjunga framför en publik. Hänger ni på? Det skulle vara såå kul! Anmälningarna börjar imorgon, så anmäl er och häng med på två sjuukt roliga veckoslut!

image9

torsdag 24 november 2016 - 18:49

HAM4BEY

Har ni sett det här? Gillar ni Hamilton och/eller Beyonce? Eller när begåvade människor verkligen får till det? Kolla då in det här. Waow bara waow.

torsdag 17 november 2016 - 20:10

DETTA VILL JAG SE PÅ BROADWAY

Flygbiljetterna är bokade och den femte januari åker jag och Ulriikka iväg till New York. I'm so excited! Jag ska äntligen få se staden där musikalerna aldrig sover. Broadway liksom. Mina drömmars gata. Nu är frågan bara den, vad allt vill jag se?

Jo. Helst vill jag se Hamilton förståss. Men biljetterna kostar ca 500 dollar. Vilket är dyrt.

Förutom världens bästa Hamilton vill jag se Kinky Boots. För att rollen som Lauren är något jag verkligen skulle vilja göra någon gång i framtiden och musiken är helgalen. Skriven av Cindy Lauper.

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.01.43

Jag vill också väldigt otroligt gärna se Alladin. Hallå, disney. Såklart.

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.02.16

 

Colour Purple.

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.03.19

Matilda av Roald Dahl.

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.09.29

Och Book of Mormon för att jag skrattar ihjäl mig så mycket till klippen som finns på youtube. 

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.06.13

onsdag 26 oktober 2016 - 22:21

MITT NYA MUSIKALÄVENTYR..

.. är så mycket som musikdramat Edith Piaf på Åbo Svenska Teater med premiär 14.9 2017. Åh! Det är så mycket som är så bra med det här. Jag får chansen att göra huvudroll som understudy till underbara Emma Klingenberg. Inplanerade föreställningar i huvudroll som US är verkligen inget man annars kan ta förgivet. Men nu! I's happening. Jukka Aaltonen regisserar pjäsen om Edith Piafs liv som är skriven av Peter Snickars och innehåller Piafs alla musikpärlor + lite till. Och detta sker på stora scen på Åbo Svenska Teater. Mitt hem. Världens bästa teater och världens härligaste personal. 

 

Förutom att det här blir en härlig utmaning dom heter duga älskar jag tanken att jag för en gångs skull kommer att bo i en stad, inte två. Inte pendla, utan vara på ett ställe i en lägenhet. Jag ska få bygga ett riktigt liv åt mig. 

 

Edith Piafs musik och liv är än så länge ganska okänt för mig. Och jag har inte läst ett ord franska i mitt liv. Men ioförsig har jag gjort två stora roller på finska också, utan att riktigt kunna det. Så visst ska detta gå! Vetja eje ska gaa, som min morfar brukar säga. Äventyr - I'm ready for ya!

image39

P.s. Hoppas de där ögonbrynen går att fixa till med enbart smink och inga pincetter.

torsdag 13 oktober 2016 - 22:18

SARAH PÅ YOUTUBE DEL 1

Sökte runt efter klipp att skicka iväg i jobbsyfte här för nån dag sen. Där finns ändå en hel samling, utan att jag tänkt på det själv. Den äldsta är från 2010 och är en inspelning från ett vardagsrum i Umeå med en strumpa på mikrofonen. Så här låter alltså Sarah 20 år

 

Och här, ett år senare 2011. På Ritz open mic. Minns att den där sångtexten skar i hjärtat och var så olidligt ärlig.

 

Haha och här är ett klipp från ett pubgig i Åbo med Markus Månskensbonden Bergfors. Saknar nästan klubbspelnigarna nu. Det var för det mesta så opretansiöst och spontant. Skön feeling liksom.

 

 

Alltså det finns hur mycket som helst. Får dela upp det i flera inlägg för det här blev verkligen en walk down memory lane. Här ser ni mig och Andreas anno 2011. Riktit i början av vår trubadurkarriär. Minns att vi fick mycket beröm för den här covern. Men att tilläggas är ändå att det är tur att man utvecklats sen det här! 

onsdag 12 oktober 2016 - 21:36

VAD GÖR MAN AV 4 MÅNADER?

Tusen tack kära ni för grattisar och tryck på gilla-knappen. Jag är så spänd och prillig inför det nya antagande som väntar. I maj smäller det.

Men nu då? Nu ska jag fortsätta talterapeuta mig här på Åland. 2 månader och nästan hälften av långpraktiken har gått, och jag lär mig så ofantligt mycket varje dag av klientmöten och handledning av mina fantastiska kollegor.

Men nu kommer vi till knixet. Från och med januari till april är jag utan att göra. Nothing brings in da money. Vad sjutsingen ska jag hitta på 4 månader i vinter? Ska man söka vikariat? Ska man ens hoppas på att få jobba som talterapeut så kort kontrakt? Får man ens jobba som nåt alls för så kort kontrakt? Bah. Jag som är en sucker för att ha allt planerat och klappat å klart blir ju lite nervösare ju mer tid som går. Mamma säger att jag ska ha is i magen. Men ah, det tar inte bort det faktum att jag är arbetslös, eller between jobs faktist, från och med januari till april. 

 

Kära bloggläsare och bloggkollegor där ute, hjälp en vilsen musikalartist och talterapeut i nöd. What to do i detta läge? Vill nån anställa en för 4 månader? 

 

image19

tisdag 11 oktober 2016 - 21:28

ETT KONTRAKT I HAND

Okej hörni, här kommer ett sånt där inlägg som är roligt att skriva. The truth is, att jag är på ett ställe i karriären som det är ganska roligt att vara. Att ha nåt framför sig!

I handen har jag ett påskrivet kontrakt! Woop! Är så himla glad och tacksam för vad jag har att spara på tills det blir vår. Nåt att verkligen se framemot. Och en utmaning som heter duga. På många sätt. Det blir nåt jag aldrig tidigare gjort. Åh, spännande!

Japp, så här i talterapitider vet jag nu då alltså att roligheter på scen väntar. Den bästa av båda världar! I am a lucky girl yeees. Och jag väntar såå på att få berätta till er var å vad det är. Men ge er till tåls. Det kommer. Och när det kommer blir det med buller och bång!

image18

tisdag 27 september 2016 - 19:11

VILL NI SE MUSIKAL PÅ NETFLIX? SE HIT!

Nu är det ju faktist så att man kan se musikal direkt från sin egen soffa. Inget slår teaterfeeling, men ibland vill man ju bara sitta i pyjamas och äta popcorn med skitigt hår. Här kommer då den perfekta musikal-guiden för dig som har Netflix och som inte orkar gå ut genom dörren. 

1. Footloose

Den här filmen är från 2011, men orginal hade premiär på 80-talet och 1998 gjordes den om till musikalversion för scen. Handlar om ett konservativt pytteställe i USA var fem ungdomar dör i en trafikolycka och hela byn förbjuds att dansa. Förståss kommer det en sjukt charmig nyinflyttad kille och vill ändra på det här + att han faller pladask för prästens dotter. Den här filmen kan man se om man vill ryckas med i linedance och catchig musik. Man vill nästan inte sitta still. Och Kenny Wormald i huvudrollen är ruskigt bra på att dansa. 

footloose movie 2011

2. Rock Of Ages

Det här är ett sånt skräpmanus. Och filmen är såå dålig. Men om man vill ha lätt kvällsunderhållning och gnugga tankeknölarna huruvuda Tom Cruise sjunger påriktigt eller ej (efter lite research verkar det som att han tydligen gör det) och varför den kvinnliga huvudrollen måste kråma sig så jäkla mycket så kan man gott göra det till 80-talets största hits. Jag väntar med spänning på att se scenversionen på Turun Kaupunginteatteri i november med härliga kollegor i huvudrollerna. 

Rock of Ages

 

3. Into the woods

Här har vi riktig musikal. Stephen Sondheim skrev sagomusikalen Into The Woods 1987 och sen dess har den blivit älskad.. eller ja.. även mindre älskad. Jag tycker nämligen inte så mycket om den här musikalen. Men det beror mest bara på att jag inte är ett Sondheim-fan. Melodierna är så konstiga. Hursom - den handlar om Askungen, Rapunzel, Rödluvan och vargen och en massa andra kända typer ur sagor. Se den! Maryl Streep är as always underbar i rollen som häxan. Genomsjungen, as in inga repliker.

Into The Woods 3142052c1

 

4. Grease

Den här kan ni ju. Gulligull musikalen med de svängiga 60-tals låtar och en everlasting historia med en ung John Travolta i huvudrollen. Vad ska man säga om den här? En klassiker. Kuriosa är att jag har en vän som spelat huvudrollen Sandy i Grease över 600 föreställningar i USA. Annan fun fact: Elvis blev erbjuden en roll i filmen + alla som spelade i filmen var för gamla för high school.

Grease 1978 521

5. Phantom Of The Opera

Mitt tips är att man ska se den här på scen. Det är det mest pampiga och blåsa-av-stolen moment jag har varit med om. Men - om man vill se den på film så logga in på Netflix. Gerard Butler (från P.S I love you) spelar faktist fantomen. Jag tycker dock att historien blir annorlunda i filmen. Man känner inte Christines medlidande för Fantomen på filmduken. Men musiken - ojojoj! Så ljuvlig. Här är min favvosång i hela musikalen. Speciellt med Ramin Karimloo som är den bästa fantomen ever. 

bildspel 01

 

6. Once

Här har ni en musikal som är minst musikal av alla musikaler. Den baserar sig på filmen från 2007, och hade premiär på scen 2011. Musiken är själklart gjord av Glen Hansard och Marketa Irglova. Ni vet väl Falling Slowly? Jepp, det är ledmotivet. Har haft stora scenframgångar, kanske just för att den är så vardaglig och opampig. Filmen finns på Netflix - so take a look. 

once5

7. Fiddler On The Roof

Här har jag själv noll koll och måste ta google till hjälp. Den här blir alltså näst på min att kolla lista. Har inte sett den! Det enda jag vet är att ledmotivet If I were a rich man yabadabadabadabada..... kommer från den här musikalen. Filmversionen är från 1971 och storyn handlar om en judisk man i gamla tsarryssland som ska få sina tre döttrar bortgifta. Sen blir det förståss familjedrama. Vet ej om den är bra eller inte, måste återkomma senare när jag sett den själv! 

maxresdefault

 

 

 

Okej, så vilken ser ni? Förutom dessa godingar finns det ju tusentals andra musikaler i filmversion. Mamma Mia, Sound of Music, Nine, Chicago, Cabaret, Rent, Les Miserables, Sweeny Todd.. Ja, what not! Happy watching you peeps. Mer musikal åt folket!