söndag 9 april 2017 - 20:48

ÄIDINMAA @ ESPOON KAUPUNGINTEATTERI

Efter systerhäng i Helsingfors drog jag vidare till Borgå och träffade Erica Askolin. Min musikalkämppis ala Tammerfors. Jätteskönt att sitta i hennes sköna soffa och babbla bort timmar (och besöka loppis samt Brunberg godisheaven).

På kvällen tog vi bilen till Esbo för att få se musikalen Äidinmaa på Espoon Kaupunginteatteri. Vår vänner Jennie Storbacka och Mikael Saari spelar huvudroller där med bland annat Laura Voutiainen och Pirrko Mannola i andra roller. Och nu mina vänner, när man ser något så bra som detta då måste man bara få skriva om det.

Musikalen är nyskriven och går i temat Finland 100. Handlar om Anni som på 90-talet ser tillbaka på sitt liv och allt som hänt i skuggan av att ha växt upp med ett och krig som sedan fortsatte. Och kärleken, den där kärleken. Som får oss att gå över land och hav. Vi fick se otroligt snygg text och skickliga skådespelare på scen. Och musiken. Den ringde i mina öron ännu när jag vaknade upp lördag morgon. Det är inte ofta jag säger det om nya inhemska verk, men ibland vill man bara ta med sig hela musikalen studioinspelad hem. Det var finsk själ rakt igenom. Kärleken som åker ut till fronten och aldrig återvänder och barnet som måste skickas iväg till grannlandet. När lillan kommer hem känner hon inte igen varken sin mor eller landet hon föddes i.

Och Jennie och Mikael fick mig att förbruka ett helt näsdukspaket. Herrejee vad jag grät. Hoppas denna musikal sätts upp på andra ställen också. Och kanske översätts till svenska? Här har ni en som gärna skulle spela Anni!

Ni kan ju kolla här själva.

 

tisdag 4 april 2017 - 11:17

LÄNGTAN TILL MUSIKALLIVET

Vet ni vad jag längtar till? Jag längtar tills de dagar man får vakna med förväntan i kroppen. Ta på sig träningskläder och lägga manus + matlåda under armen och gå till teatern för ännu en repetitionsdag. Traggla text och fundera ut sceniska lösningar. Upstage, downstage. Hitta karaktären. Eller karaktärerna. Hålla dansstegen och replikerna i huvudet samtidigt. Känna att man lever. Sätta sig i sminkstolen och prova peruk. Första kostymgenomdraget. Sitzprobe. Mina vener skriker efter det här.

Om lite mer än en månad börjar vi repetera Piaf på Åbo Svenska Teater. Hemma på ÅST. Det är så skönt att kunna säga det. Då lämnar jag talterapeuten Sarah en stund och går in i musikallivet igen. Det här är nästan det lyxigaste. När man vet att man har det framför sig. Ah, life's good.

Ja och en anekdot till. Det känns också som att jag har mer att skriva om och reflektera över när jag är inne i musikalvärlden. Kanske för att jag varken kan eller vill skriva om mitt talterapiyrke på vardaglig basis. Jag kan liksom säga att jag jobbar, men inte med vad.

Nåväl, snart sitter jag där igen.

 

IMG 8802

söndag 2 april 2017 - 21:46

EN HELG I MUSIKALENS TECKEN

Livining the dream som min vaktiskollega skulle säga! Så är det. I helgen har jag fått hålla musikalworkshop på KDC dansstudion här i Åbo. Lördag och söndag har vi dansat och sjungit och agerat med barn från 10 år uppåt till musikaltokiga vuxna. Och oj så roligt vi haft! När man får se glädjen glittra till i ögonen på deltagarna, då vet man att man lyckats.

Med både barn och vuxengruppen gjorde vi Dancing Queen ur musikalen Mamma Mia. Med repliker, sång och dans. Allt! Ett lyckat koncept som absolut får utvecklas. Stay tuned för mera information eller ha koll på KDCs hemsida.

Efter det här lyckopillret till helg får jag imorgon fara till jobbet och snacka röst med lärarna i Cygneus. Mitt andra kall här i livet! Ah, living the dream in deed.

40D1F0FD 24B5 4273 A3E7 515EB1373410Världens bästa Karin som grundare av KDC och en superb koreograf

14896EEF 5FA4 40F2 8B41 EB6DBDF5993CTjejer i farten

4EB4C7BE 5512 4F80 8F05 1B236B9BFBF7

tisdag 7 mars 2017 - 10:47

MUSIKALWORKSHOP PÅ KDC STUDIO ÅBO

Ojoj hörni, vad lyckligt lottad man är här i livet. Jag ska få hålla workshop i Åbo på KDC dance studio med er! Så vansinnigt roligt! Intesant?

På Karin Eklunds dansstudio mitt i stan på Åbo kommer vi veckoslutet 1-2.4 hålla två workshops. En för 10-14 åringar och en för 15+ (vuxengrupp). 

Vi kommer snacka om de tre disciplinerna som ingår i musikal, det vill säga dans, sång och teater. Och framför allt kommer vi dansa, sjunga och skådespela och göra ett feelgood musikalnummer. Har du alltid drömt att testa på det där med att sjunga och dansa samtidigt? Jamen kom med då! Det blir jätteroligt. Ett veckoslut med mycket skratt, gemenskap och sångglädje. 

 

Här hittar ni evenemanget och anmälningen.

 

Tidtabell: 1-2.4.2017, kl. 13.30-15.30 för 10-14-åringar och kl. 11.00-13.00 15 år och uppåt (vuxengrupp)

Pris: 25 € per deltagare (för två dagars workshop)

Var? KDC Dance Studio på Nunnegatan 4, Åbo

 

IMG 8493

måndag 6 februari 2017 - 16:15

LA LA LAND

Älskar man musikal och nyaste nytt går på biograferna så måste man ju gå och ta sig en titt. Jag talar förståss om La La Land med Ryan Gosling och Emma Stone. Gillade jag den? Om jag gjorde! I söndags tog jag boyfriend under armen och nynnandes på soundtracket gick vi iväg till Finnkino (har ju förståss lyssnat ihjäl mig redan).

Någon hade sagt att det är nya Moulin Rouge. Ganska höga förväntningar på det liksom. Och det var ju förståss inte Moulin Rouge, men det var inte som något annat heller. Det var mycket bättre. Jag älskade musiken, att det var väldigt jordnära och inte alls hujsig belting utan mera mysig jazz. Jag älskade också det visuella och flirtandet med forna Hollywood. Framförallt älskade jag skådespelarna. Vilken fullträff i talang! Blev nästan arg på Gosling då han visar sig kunna så jäkla mycket. När han började dansa svor jag typ (nånej egentligen hade jag hjärtemoji-ögon).

Och till det bästa utan att spoila något för er som ännu inte sett den. Efter att filmen var jag tvungen att samla mig. Visste inte riktigt vad jag skulle säga eller känna. På ett sätt som jag inte vet om var positivt eller negativt. Alltså positivt i bemärkelsen att det fick mig att känna och att filmen verkligen var bra, förståss. Men negativt i den bemärkelse att jag fick ransaka mig själv och mina val här i livet. Så är det väl med filmer som handlar om allt det där som tillkommer i en skådespelares/musikalartists/musikers liv. Auditions, drömmar som besannas eller krossas eller nås eller inte nås, osäkerheten, distansen, pendlandet, ännu mera osäkerhet, lyckan, kärleken, valen (as in choises inte valfisken). Here's to the fools who dream. 

Nej hörni, summa sumarum. Väldigt bra musikalfilm. Eller vad tycker ni som redan sett den?

dd4ee82f11b3f3a42ce9668a59f13293

bildkälla.

tisdag 3 januari 2017 - 21:09

GÅ MUSIKALWORKSHOP MED MIG!

Vem vill hänga med på musikalworkshop? JAG! Två veckoslut i mars ordnar Arbis i Vasa musikalworkshop med mig och Jonathan Nylén på pianot. Här kan ni läsa hela kursbeskrivningen, men in short går det ut på masterclasser var alla lär sig av alla. Vi jobbar röst- och tolkningsmässigt med en solosång per man samt övar in ett ensamblenummer. Det enda som behövs förkunskapsmässigt är att man gillar att sjunga framför en publik. Hänger ni på? Det skulle vara såå kul! Anmälningarna börjar imorgon, så anmäl er och häng med på två sjuukt roliga veckoslut!

image9

torsdag 24 november 2016 - 18:49

HAM4BEY

Har ni sett det här? Gillar ni Hamilton och/eller Beyonce? Eller när begåvade människor verkligen får till det? Kolla då in det här. Waow bara waow.

torsdag 17 november 2016 - 20:10

DETTA VILL JAG SE PÅ BROADWAY

Flygbiljetterna är bokade och den femte januari åker jag och Ulriikka iväg till New York. I'm so excited! Jag ska äntligen få se staden där musikalerna aldrig sover. Broadway liksom. Mina drömmars gata. Nu är frågan bara den, vad allt vill jag se?

Jo. Helst vill jag se Hamilton förståss. Men biljetterna kostar ca 500 dollar. Vilket är dyrt.

Förutom världens bästa Hamilton vill jag se Kinky Boots. För att rollen som Lauren är något jag verkligen skulle vilja göra någon gång i framtiden och musiken är helgalen. Skriven av Cindy Lauper.

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.01.43

Jag vill också väldigt otroligt gärna se Alladin. Hallå, disney. Såklart.

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.02.16

 

Colour Purple.

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.03.19

Matilda av Roald Dahl.

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.09.29

Och Book of Mormon för att jag skrattar ihjäl mig så mycket till klippen som finns på youtube. 

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 20.06.13

onsdag 26 oktober 2016 - 22:21

MITT NYA MUSIKALÄVENTYR..

.. är så mycket som musikdramat Edith Piaf på Åbo Svenska Teater med premiär 14.9 2017. Åh! Det är så mycket som är så bra med det här. Jag får chansen att göra huvudroll som understudy till underbara Emma Klingenberg. Inplanerade föreställningar i huvudroll som US är verkligen inget man annars kan ta förgivet. Men nu! I's happening. Jukka Aaltonen regisserar pjäsen om Edith Piafs liv som är skriven av Peter Snickars och innehåller Piafs alla musikpärlor + lite till. Och detta sker på stora scen på Åbo Svenska Teater. Mitt hem. Världens bästa teater och världens härligaste personal. 

 

Förutom att det här blir en härlig utmaning dom heter duga älskar jag tanken att jag för en gångs skull kommer att bo i en stad, inte två. Inte pendla, utan vara på ett ställe i en lägenhet. Jag ska få bygga ett riktigt liv åt mig. 

 

Edith Piafs musik och liv är än så länge ganska okänt för mig. Och jag har inte läst ett ord franska i mitt liv. Men ioförsig har jag gjort två stora roller på finska också, utan att riktigt kunna det. Så visst ska detta gå! Vetja eje ska gaa, som min morfar brukar säga. Äventyr - I'm ready for ya!

image39

P.s. Hoppas de där ögonbrynen går att fixa till med enbart smink och inga pincetter.

torsdag 13 oktober 2016 - 22:18

SARAH PÅ YOUTUBE DEL 1

Sökte runt efter klipp att skicka iväg i jobbsyfte här för nån dag sen. Där finns ändå en hel samling, utan att jag tänkt på det själv. Den äldsta är från 2010 och är en inspelning från ett vardagsrum i Umeå med en strumpa på mikrofonen. Så här låter alltså Sarah 20 år

 

Och här, ett år senare 2011. På Ritz open mic. Minns att den där sångtexten skar i hjärtat och var så olidligt ärlig.

 

Haha och här är ett klipp från ett pubgig i Åbo med Markus Månskensbonden Bergfors. Saknar nästan klubbspelnigarna nu. Det var för det mesta så opretansiöst och spontant. Skön feeling liksom.

 

 

Alltså det finns hur mycket som helst. Får dela upp det i flera inlägg för det här blev verkligen en walk down memory lane. Här ser ni mig och Andreas anno 2011. Riktit i början av vår trubadurkarriär. Minns att vi fick mycket beröm för den här covern. Men att tilläggas är ändå att det är tur att man utvecklats sen det här!