torsdag 9 februari 2017 - 08:15

Precis vad jag behövde och lite tankar om januari

Det blev visst en bloggpaus. En mycket oplanerad, men ack så välbehövlig sådan. Ibland behöver man lite distans. Lite avstånd för att luta sig tillbaka och ta sig en funderare. Vad vill jag? Hur vill jag göra det? Och framför allt, varför? Detta kan implementeras på det mesta i livet. Både stort och smått.

 

I mitt fall har just de frågorna den här gången mest kretsat kring bloggen. Och egentligen har jag inte funderat alls. Jag har bara låtit det vara. Och sakta men säkert har det börjat klarna. Svaren har kommit som på beställning. Lite härifrån, lite därifrån. Det är klart att jag vill blogga! Det är ju bland det roligaste jag vet. Och jag inser att jag har saknat det. Nu kommer det dock att vara ganska lugnt här ännu en tid, men så småning om blir det ändring på den fronten. Det ska bli spännande!

 

IMG 5663

 

Vad har hänt under den senaste månaden då?

⚫ Jobbet vid Vasa Naturkost börjar kännas naturligt och bekvämt. Det är kul! Och vilka härliga människor jag får jobba tillsammans med. 

⚫ Vasa, jag älskar dig! Tack för att jag får bo här. Ser fram emot att få njuta av våren och sommaren i Finlands soligaste stad. Men nog är vintern vacker den också. 

⚫ För en vecka sedan blev jag friskförklarad av min kinesiolog Ann vid Reviva. Jag grät av lycka. Ett år och två månader. Så länge tog det för oss att få min kropp (och hela mig) i balans. Kontroller en gång i månaden, oändliga mängder kosttillskott, bakslag och en del motgångar. Och ganska många pengar fattigare. Men det har varit värt varenda cent. Det är jag som gjort jobbet, men utan Ann och Camilla hade jag inte varit här som jag är idag. TACK, ni räddade mig. ♥

 

⚫ Har inte rört min kamera sedan jul. Inte en ända matbild. Ingen inspis, ingen lust. Men nu börjar idéerna smyga sig på igen. Snart är det dags! 


IMG 5713

⚫ Jag har fyllt år! Onsdagen den 25.1 spenderade jag med min kära mor. God mat, shopping, promenader längs stranden och mys i soffan. En bättre 27:e födelsedag hade jag inte kunnat få. Fick dessutom världens finaste bukett. 

 

⚫ Jag har jobbat massor. Och det är så skönt att märka att jag orkar. Men nog har jag varit trött också. Speciellt nu, eftersom det är riktigt mycket på gång. Som tur är jag bra på att vila och koppla bort!

⚫ Har haft besök av många fina vänner. Oj sakeli vad jag har härliga människor i mitt liv. Tack för att ni finns! 

 


IMG 5733

⚫ Och sist, men inte minst, är jag så glad att jag har Pepe. Han ger mig så otroligt mycket glädje. Han börjar bli en stor pojke, med en sån härlig personlighet. Ibland blir det dock lite tungt, och då är jag extra tacksam över att jag har så många snälla, frivilliga hundskötare här runt omkring. Ni e bäst!

 


Huhh.. Alltid lika svårt att få det första inlägget skrivet efter en längre tystnad. Men det känns bra att vara tillbaka. Det blir nog bra dethär!

 

  

fredag 6 januari 2017 - 12:54

2016-listan

HEJ 2017!

 

Det är något alldeles speciellt med ett nytt år. Ett tillfälle att stanna upp och fundera vart man vill. Vart man är påväg. Vem man vill vara. Innan jag skriver något destomera om mina tankar om det nya året vill jag ännu göra en sista tillbakablick på 2016. Året som var det mest turbulenta, känslosamma och händelserika år hittills i mitt liv. Efter detta inlägg är det sedan dags att blicka framåt, mot ovissheten och allt det nya som ett nytt år för med sig. Here we go!

 


 

 

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?

2016 var mitt första år som företagare på heltid! Annat jag gjorde var bl.a. att jag flög ensam till Asien, gick på tre yogaworkshoppar, sökte jobb som matbloggsassistent (fick inte tjänsten) och gjorde mina första recept till en kund.

 

Genomdrev du någon stor förändring?

2016 var verkligen förändringarnas år. Typ allt i hela mitt liv förändrades. Jag förändrades! Min hälsa blev äntligen bättre. Under sommaren började jag se mig själv som frisk efter två års helvete. Flyttade från Esbo tillbaka till Österbotten i maj. I samma veva började jag blogga här på Sevendays. Tog sedan mitt pick och pack och flyttade till Vasa under hösten. Fick deltidsjobb på Vasa Naturkost. Och inledde det nya året med att känna att allt är annorlunda. Nytt. Ska bli spännande att se vad 2017 för med sig. ❤

 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja, en av mina barndomsvänner! 

  

Dog någon som stod dig nära?

Nej, till all lycka. 

 

 IMG 3089

Jag fick uppleva Kungsträdgårdens körsbärsträd i maj ❤

 

Vilka länder besökte du?

Sverige (Stockholm), England (Birmingham), Singapore, Indonesien (Bali & Gili Air). 

 

Bästa köpet?

Yogabolstret jag köpte på Joogafestivalen i februari, den har minsann blivit använd. 

 

 IMG 3991

En gång hästflicka, alltid hästflicka. 

 

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Att jag blev nominerad i Galan, att jag började rida igen, att mitt boende i Vasa ordnades så otroligt bra, och förstås att jag äntligen började må bättre.

 

Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017?

Jag vill skratta mera! Vara mera spontan, släppa fram mitt inre barn och vara mera lekfull. 

 

IMG 5526

Mera skratt med dessa tjejer vill jag ha 2017!

 

Vad önskar du att du gjort mer?

Kramats!

 

Vad önskar du att du gjort mindre?

Grubblat, gråtit och sjuktit upp saker. 

 

Bästa boken du läste i år?

Jag läste väldigt lite, det ska det bli en ändring på nästa år.

 

Favoritprogram på TV?

Har tittat väldigt lite på TV, men miniserien Modus var jättebra. 

 

 

IMG 5453

Above & Beyond!

 

Största musikaliska upptäckten?

Jag började faktiskt lyssna på musik igen, efter att inte ha varit det minsta intresserad sedan jag var i högstadieåldern. Gick också på Above & Beyonds spelning i Helsingfors strax innan jul, vilken mäktig upplevelse. Mera sådant tack!

 

Vad var din största framgång på jobbet 2016?

Att jag hela tiden haft jobb med mitt företag och att så många nya kunder tagit kontakt utan att jag egentligen har marknadsfört mig alls. Och även att jag kunnat gå från att jobba mindre än 40% i början av året till att nu jobba heltid med företaget och deltidsjobbet. Det kallar jag STOR framgång! 

 

Största framgång på det privata planet?

Jag började lyssna på mig själv. 

 

Vad spenderade du mest pengar på?

Resor, mat och kosttillskott.

 

Något du önskade dig och fick?

Bättre hälsa! 

 

Något du önskade dig och inte fick?

Inget jag kommer på nu faktiskt.

 

Vad gjorde du på din födelsedag 2016?

Det minns jag faktiskt inte. 

 

 

IMG 5528

Denna buse förgyller verkligen ens liv ❤

 

Vad fick dig att må bra?

PEPE!

 

De bästa nya människorna du träffade?

Elin, Caroline och kvinnorna på Vasa Naturkost!

 

Mest stolt över?

Min inre resa som jag gjort under året och att jag kommit så långt som jag gjort. ❤

 

Högsta önskan just nu?

Att 2017 ska bli mitt år, året då jag verkligen tar hand om mig själv. Det får gärna vara mera harmoniskt än 2016. Mera skratt, dans och äventyr skulle inte heller sitta fel. Men mest av allt önskar jag att min hälsa ska fortsätta att förbättras och att jag ska få må bra. 

 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Här skriver jag exakt samma som Kugge (som jag kopierade listan av):

Jag vill bli ännu bättre på att lyssna på hjärtat och magkänslan. Jag ska också komma ihåg att vara ännu snällare mot mig själv. Och så skulle jag jättegärna vilja komma igång med träningen igen efter så gott som 3 års paus. 

 

 

 

 

fredag 30 december 2016 - 09:25

Mina viktigaste skriverier under året

Dags för ännu en tillbakablick.


Den här gången har jag listat tio av mina viktigaste inlägg från året som gått. När jag tittade igenom arkivet kunde jag bara konstatera att jag hunnit skriva en hel del under min tid här på Sevendays, high five på det! Och jag blev dessutom inspirerad till att börja skriva mera igen, 2017 kommer att bli ett bra bloggår har jag på känn.Klicka på bilden för att komma till inlägget!

 


nathalieauren jag


En siffra på vågen är inte en definition av lycka

"Förra vintern visade vågen precis den siffran. Förra sommaren visade vågen så gott som 10 kg mindre. Var jag lycklig? Jag kunde köpa tre storlekar mindre jeans, jo. Och det kändes ovant att vara så liten. Jag var äntligen liten och nätt, så som jag alltid trott att jag velat vara."

 

 160616 nathalieauren jag2

 

Släng masken och våga visa dig sårbar

"En bruten arm, en sjuk rygg. Ont i huvudet, feber. En stukad fot. Något som syns, något som går att röra vid. Något som går att relatera till. När det sedan är frågan om något som inte syns, något som kanske är lite oklart och diffust, då är det så mycket svårare."

 

 

nathalieauren havet

 

Att bara låta det vara

"Att tänka positivt och att ersätta de negativa, "dåliga" tankarna med positiva kan på samma gång göra så att allting blir mycket mycket värre. Ungefär som att gräva ner sig själv ännu djupare. Naivt som det nu låter, men jag trodde faktiskt att jag skulle kunna tänka mig frisk. Att allt skulle försvinna om jag bara var tillräckligt positiv."

 

 

quote2


Positivt tänkade


"Nu kan jag med handen på hjärtat säga att att jag är glad att jag gick i fällan. För jag lärde mig så mycket av det. Jag lärde mig att positivt tänkande inte är att tvinga sig själv att vara glad hela tiden. Det är det motsatta. Att känna det man känner. Oavsett vad det är. Att vara precis som man är."

 

 

260516 nathalieauren tankar

Tänk om det inte blir bättre?


"När jag mådde som sämst ville jag hela tiden desperat komma precis dit. Framåt. Bort från det som var. Och det är ju helt förståeligt. Ingen vill ju vara sjuk. Jag tänkte att sen, sen när jag blir frisk, då blir allting bra. Då kan jag göra allt det jag inte kan göra nu. Då kan jag bli lycklig."

 

 

nathalieauren midsommar13"Jag kan inte"

 

"Jag kan inte binda blomsterkransar. Inte heller sjunga eller stå på händerna. Jag är dålig på small talk och att prata inför publik. Jag har aldrig orkat springa 10 km utan att stanna. Jag kan inte andas så som man "ska" när man yogar. Jag kan inte räkna procent. Jag kan inte."

 


nathalieauren thisisme4


Om att känna

 

"Jag tror att den värld vi lever i har lärt oss att sådana känslor ska man helst försöka bli av med så fort som möjligt. Det ska fixas. Och inte pratas om. För man ska ju vara glad. Sprudlade glad. Då är allt som det ska."

 

 

031016 nathalieauren brev

Vad jag skulle vilja säga till mig själv för två år sedan


"Det kommer att ordna sig. Allt kommer att bli bra. Du kommer att lära dig massor de kommande två åren. Du kommer att växa. Och du kommer att bli starkare. Du kommer att få vänner för livet. En massa fina saker kommer att hända."

 

 

nathalieauren thisismeOm att bli frisk

"Jag tror på att man kan bli frisk från sjukdomar som sägs vara kroniska. Men jag tror också att man kan vara frisk även om man "till pappers" är sjuk. Vi har alla en inbyggd funktion inom oss som hela tiden strävar till att vi ska få må så bra som möjligt. Att vi ska nå vår optimala hälsa. 

 

 

170416 nathalieauren pepe3

 

Tankar om hälsa


"Det sägs ju att det är först när man mister sin hälsa, först då förstår man hur värdefull den är. För utan sin hälsa har man så gott som ingenting. Så var det för mig. Mår man inte bra, då är det svårt att hitta annat i livet som kan kompensera det man förlorat. För ingenting annat spelar någon roll."

 

 

 

 

 

 

onsdag 28 december 2016 - 19:09

Recepten med flest klick under året

Glassar, tårtor och kakor. Det är vad ni gillade mest under 2016. Kul att titta igenom statistiken och se vilka recept som varit mest populära. Min favorit är chokladtårtan på tredje plats, den var en dröm att både fotografera och sedan bjuda på. 

 

Här kommer de 10 mest lästa recepten under året!

 

(Klicka på bilden för att komma till receptet.)

 

 

040616 nathalieauren rabarberglass3


1. Rabarber och jordgubbsglass

 

 

100516 nathalieauren mintchokladglass22. Mintchokladglass utan mjölk och socker

 

 

resizedimage8001200 270716 nathalieauren chokladtarta23. Glutenfri chokladtårta med syrlig cashewkräm, kokosgrädde och färska bär

 

 

resizedimage8001131 220816 nathalieauren morotskaka64. Saftig morotskaka med citron- och vaniljfrosting

 

 

150416 nathalieauren brownie15. Glutenfri mintchkladbrownie

 

 

080716 nathalieauren snabbchokladglass6. Världens enklaste chokladglass

 

 

resizedimage8001054 nathalieauren appelsmulpaj57. Äppeltider och en smulig, glutenfri äppelpaj

 

 

200616 nathalieauren jordgubbscheesecake28. Raw jordgubbscheesecake till midsommarbordet

 

 

resizedimage8001205 121216 nathalieauren rawcake jul29. Raw pepparkakscheesecake

 

 

resizedimage8001200 091016 nathalieauren plattfrukost10. Glutenfria havreplättar med mjölkfri hallon- och kanelbulleglass

 

 

tisdag 27 december 2016 - 20:24

Mitt ONE LITTLE WORD för 2017

151215 onelittleword31

 

Bara några dagar kvar av 2016. Ska bli skönt med ett nytt år. En nystart. 

 

Förra året läste jag om One little wordSandras blogg och tyckte att det var en jättefin idé. Det går ut på att man väljer ett ord som beskriver det man vill att det nya året ska föra med sig. 

 

Förra året skrev jag såhär:

Mitt ord för 2016 kommer att vara trust. Tillit. Att lita på. Jag ska ta det lugnt och inte stressa över sådant jag inte kan påverka. Lita på att allt ordnar sig och att det kommer att bli bra. Det känns som en bra grundtanke för det nya året. Något jag verkligen vill komma ihåg. Jag kommer garanterat att glömma det både en, två och tre gånger men det är okej. Jag ska lita på att 2016 kommer att bli ett bra år.

 

Jag ska lita på livet.

 

nathalieauren midsommar12

 

Jag glömde mitt ord både en, två och tre gånger. Men trots det blev 2016 året då jag verkligen lärde mig att lita på livet. Jag slutade kämpa emot. Jag litade på att allt ordnar sig och det blir så som det är meningen. Det krävdes mycket träning, och ibland kändes det jävligt omöjligt. Men vilken befriande känsla när du inser att tilliten faktiskt finns där. Att ha tillit är något jag kommer att få jobba med varje dag, resten av mitt liv. Men nu vet jag att den finns där, och jag vet också vilka underverk dess närvaro kan göra. 

 

På julafton blev jag påmind om mitt ord för 2016. Jag hade valt två armband från Mantraband till mig själv i julklapp (Mantraband säjler fina armband med olika kraftfulla citat, ordspråk och ord). Utan att komma ihåg mitt ord för 2016 hade ett av armbanden jag valt precis det ordet. Trust. När jag öppnade julklappen och läste texten som kom med armbandet blev jag riktigt berörd. För jag kände att det är precis så jag har försökt göra det här året. ❤

 

 

271216 nathalieauren trust copy2

 


Mitt ord för 2017 kommer inte att vara ett ord, utan två små:

 

LET GO.

 

Släppa taget. Om allt som inte längre ger mig något. Om allt som är gammalt. Om allt som jag inte längre vill vara, göra eller ha i mitt liv. Och att sedan göra det om och om och om igen.  

 

Vilket ord väljer du för det kommande året?

 

Lämna gärna en kommentar och berätta om ditt val! 

 

 

 

lördag 24 december 2016 - 15:25

Den bästa dagen

IMG 5508

 

Julafton har alltid varit min bästa dag, den bästa på hela året. Det är egentligen en helt vanlig dag, precis som alla andra. Men det är något alldeles speciellt med den här dagen, den är magisk. <3

 

 

IMG 5509

 

 

Nu ska vi riktigt snart åka iväg till farmors, precis som alla andra år. Idag kanske jag inte sätter mig och poserar vid julgranen som jag gjorde när jag var tre, men lika viktig är kvällen nu som den var då.

 

Ta hand om er alla fina, njut av all god mat och rå om era nära och kära!

 

 

fredag 16 december 2016 - 13:15

Tack livet.

Mina steg var tunga. Jag var så trött. Min vän som gick bredvid mig berättade om sin dag. Jag var glad över att se henne, som alltid, men den kvällen hade jag svårt att koncentrera mig. Orden flöt ihop. Mina ögon sved. Hela världen kändes suddig. Hela huvudet var fullt av en tjock, ogenomtränglig dimma. Vi gick sakta. Påväg från järnvägsstationen till vårt yogaställe i Kronohagen. Mina ben kändes så tunga. Hur skulle jag orka ända fram? Varje steg var en ansträngning. Ett steg, två steg. Vi gick saktare. Tröttheten satt i hela kroppen. I hela mig. Jag minns att jag tänkte, ska det alltid vara såhär? Kommer jag att vara trött resten av mitt liv?

 

 

IMG 5426

 

I dag gick jag där längs samma gata som för ett år sedan. Ensam den här gången. Flunssig och lite hängig. Men mina steg var pigga och jag var glad. Glad över att vara tillbaka i staden som alltid kommer att kännas som mitt andra hem.

 

Och när jag gick där genom Kaisaniemiparken fylldes jag av en överväldigande känsla av tacksamhet. Tack livet. Tack för att jag nu kan gå här utan att behöva oroa mig för att inte orka. Tack för att jag mår bra. Tack för allt.

 

Nu sitter jag här och äter brunch vid Hima, cafeet- och yogastudion som jag var påväg till den kvällen för ett år sedan. Så mycket som har hänt på ett år. 2016 har verkligen varit förändringarnas år. Men nu är jag här, precis här, och det är jag tacksam över. Allt kommer att ordna sig. 

 

 

IMG 5432

 

 

 

 

måndag 12 december 2016 - 13:50

Raw pepparkakscheesecake

121216 nathalieauren rawcake jul2

 

 

MINDRE ÄN TVÅ VECKOR KVAR TILL JULAFTON!

 

Ända sedan jag var liten har julafton firats på så gott som samma sätt. Att träffas med hela släkten hos både mormors och farmors är det viktigaste och varje år gör vi i princip likadant. Att äta julmiddag hos farmor där vid fyra tiden, precis lagom till Kalle Anke, är alltid lika roligt.

 

Jag brukar fixa en efterrätt till julbordet, en gluten- och sockerfri sådan förstås. Förra året var det den här kakan jag lagade, en raw pepparkakscheesecake från denna blogg. Receptet kopierade jag rakt av, och om jag inte minns helt fel så blev den omtyckt. Receptet kommer längre ner om du vill testa. 

 

Jag har ännu inte funderat på vad jag ska fixa ihop det här året. Kanske någon glass?

 

Ha det så bra allihopa, och kom ihåg att inte stressa med julklappar och andra "måsten". Det är helt onödigt.

 

KRAM!

 

 

121216 nathalieauren rawcake jul

 

 

RAW PEPPARKAKSCHEESECAKE
20 cm form med löstagbar kant
10-12 bitar


Botten:

2,5 dl pekannötter
2,5 dl mandlar
2 tsk kanel
7 färska dadlar (kärnorna borttagna)


Fyllning:

5 dl cashewnötter (blötlagda över natten)
1 burk (400 ml) kokosmjölk (kyld över natten)
1 dl kokosolja
3-5 msk honung
3 tsk pepparkakskrydda

Dekoration:

granatäppelkärnor
raw choklad eller mörk choklad (jag använde torkade blåbär med raw choklad)
kokosflingor


1. Gör först botten. Mixa pekannötter, mandlar, kanel och salt till små smulor i en matberedare. Lägg i dadlarna och mixa till degen blir mjuk och kletig. Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Ställ formen i frysen medan du gör fyllningen. 

2. Smält kokosoljan i en liten kastrull. Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj dem väl. Mixa till en smulig massa. Öppna burken med kokosmjölk och gröp ur den tjocka grädden som stigit upp till ytan (spara kokosvattnet som finns på botten). Lägg i matberedaren tillsammans med kokoolja, honung och pepparkakskryddorna. Mixa till en tjock, slät smet. Om smeten är för tjock kan du hälla i lite av kokosvattnet från burken. Smaka av med mera honung och kryddor om det behövs. 

3. Ta ur formen ur kylen och häll fyllningen över bottnet. Ställ tillbaka i frysen i ca 4-6 timmar. Ta ut kakan när den är helt genomfryst och ta försiktigt bort kanten på formen. 

4. Dekorera kakan med granatäppelkärnor och choklad. Låt kakan tina i ca 15.20 minuter innan servering. 

 

 

 

 

fredag 9 december 2016 - 10:15

Ett år sedan jag gav ut min bok

240416 nathalieauren minbok11

 

För någon dag sedan var det precis ett år sedan jag gav ut min frukost- och inspirationsbok Sköna morgon!Här kan du läsa mera om boken.

 

Det känns som en hel evighet sedan, på samma gång som jag minns första gången jag bläddrade i boken som om det vore igår. Under året som gått har nästan alla böcker hittat fina ägare, och det är jag så hjärtligt tacksam över. Det som har betytt allra mest för mig är när människor hört av sig och berättat att de blivit inspirerade av boken och ändrat sina kostvanor tack vare mina recept. Det gör mig alldeles varm av glädje. Tänk att jag med min bok kunnat hjälpa någon att börja må bättre. Det är stort!

 

Inlägget jag skrev på min gamla blogg strax efter bokreleasen förra året: 

 

Jag har gått omkring med en overklighetskänsla de senaste dagarna, måste nypa mig i armen lite nu som då. Har jag faktiskt gett ut min egen bok?!

Det här är något jag drömt om länge och tänkt att sedan någon gång i framtiden, då blir det kanske min tur. Men så blev det plötsligt redan nu. Har man en dröm eller en vision, då är det bara att ta saken i egna händer och göra drömmen verklighet. Det gäller att våga ta chansen, även om man inte kan vara säker på vad resultatet blir. Det är skrämmande men oj vad det är värt det! Och här står jag nu med min egen bok i handen, vilken häftig känsla.

Tusen tack för den fina responsen jag fått och tack till alla som redan köpt ett exemplar. ♥

I söndags hade jag en liten bokfest, eller bokrelease, för de närmaste. Det var också en stor upplevelse jag sent kommer att glömma. Avslappnad stämning och härliga människor, lite glögg och nyttigt småplock, det blev en riktigt lyckad kväll.


KRAM!
// Natti

 

 

091216 nathalieauren bokrelease3

 

En stolt författare!


 

091216 nathalieauren bokrelease5


 

Jag fick ju riktigt signera böckerna också. Det var lite pirrigt!


 

091216 nathalieauren bokrelease

 

Bästa ammo hade blommor åt mig. ♥


 

091216 nathalieauren bokrelease2Min bror och hans flickvän. 


 

091216 nathalieauren bokrelease6

 

Mina kära kusiner och deras mor. 


 

091216 nathalieauren bokrelease4

 

En massa gott bjöd vi på. Den gluten-, mjölk- och sockerfria kakan (som också finns i boken) blev omtyckt!

 

 

onsdag 7 december 2016 - 13:08

Glutenfria pepparkakor

IMG 3118

 

 

Finns det något mysigare än att baka pepparkakor och lyssna på julmusik? 

 

På Självständighetsdagen tog jag upp traditionen som vi alltid hade när jag var liten. Det hör ju till att baka pepparkakor på Självständighetsdagen, eller hur? Det kan vara ett par, tre år sedan jag sist bakade egna pepparkakor, och nu tyckte jag minsann att det var på tiden. 

 

Hittade ett recept på gluten- och sockerfria pepparkakor i Virpi Mikkonens härliga nya bok, Joulukirja (adlink). Den ska du köpa om du vill ha en vacker bok full med julinspiriation och hälsosamma recept. Den var min lillajulklapp till mig själv. ❤

 

Men nu till pepparkakorna! 

 

Jag ändrade om receptet lite enligt vad jag hade hemma och det blev riktigt bra. Degen var godare än de färdiggräddade pepparkakorna, men det har jag alltid tyckt. Jag blev förvånad över hur lätt det var att kavla ut degen, tar man bara mindre bitar i gången och knådar degen lite innan man börjar baka ut den går det hur enkelt som helst. Mina blev väldigt luftiga ocg frasiga, vissa lite för tjocka men jag är nöjd över slutresutatet. Men som sagt, jag kommer alltid att vara en deg-älskare. 

 

Hur är det med dig, äter du hellre degen eller de färdiga pepparkakorna?

 
 

061216 nathalieauren glutenfriapepparkakor

 

GLUTENFRIA PEPPARKAKOR

125 g smör
1,5 dl kokossirap
2 msk jordnötssmör 
4 tsk pepparkakskrydda
1 ägg
4,5 dl glutenfritt havremjöl
2 dl potatismjöl
1,5 tsk matsoda

1. Värm smör, sirap och jordnötssmör till en slät blandning i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt kryddorna. Låt svalna. 

2. Lägg till ägget i kastrullen med kryddblandningen. Blanda havre- och potatimjöl i en skål tillsammans med matsoda och blanda sedan i resten av smeten. Rör till en jämn, formbar deg. Smaka av med mera pepparkakskrydda. Låt degen stå i kylskåpet över natten. 

3. Värm ugnen till 200°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut en bit i gången, låt kastrullen med den resterande degen stå i kylskåpet under tiden. Knåda degbiten lite innan du börjar kavla ut den. Grädda pepparkakorna i ca 7-10 minuter på en plåt klädd med bakplåtspapper.