tisdag 7 februari 2017 - 10:21

Trumps anhängare sprider lögner om Meryl Streep

streep2

Hur oärlig får man vara på sociala medier? Hur mycket får man ljuga för att driva sin sak? Donald Trumps mest fanatiska anhängare tycks anse att det inte finns några gränser. Nu sprider de en animation med skådespelaren Meryl Streep och vägrar godkänna att det är fråga om en lögn. En hämd för att hon kritiserade Donald Trump när hon talade på Golden Globe-festen i januari.

Radiopersonligheten Kayla Vas gjorde en gif-animation av Meryl Streep och påstår att den trefaldigt Oscarbelönade skådespelerskan hånar personer med funktionsnedsättning. I animationen viftar Streep med armarna och gör miner. "Meryl Streep gör narr av mentalt utmanade i teve, här är bevis på att hennes hela tal var falskt", skriver Kayla Vas på Twitter. Vas är också känd som hängiven beundrare av Donald Trump och kallar bland annat Michelle Obama för "evil".

Det behövs inte mycket sökande på nätet för att se det förljugna i animationen. Streep intervjuades för åtta år sedan av Conan O'Brien i Tonight Show. Hon berättade också om filmen Out of Africa och hur rädd hon blev när ett av lejonen rusade mot henne. Animationen är därifrån och har ingenting med funktionsnedsättning att göra.

Kayla Vas kallar alla som kritiserar hennes tweet för "hjärntvättade" och hängivna Trumpanhängare sprider animationen som "sanning".

Eller kanske man borde kalla det för "alternativa fakta".

Här är vad Streep sade i verkligheten (börjar vid 6 min).

söndag 22 januari 2017 - 11:08

Trump stänger sida om funktionsnedsättning

vitahusetSådärja, nu behöver Donald Trump inte besväras av människor med hörapparater, vita käppar eller rullstol. USA:s president  har slutat lova jämlikhet för personer med funktionsnedsättning. Det finns ingen sådan sida längre på Vita husets webbplats.

 

Är jag den enda som tycker så? Det är precis som om klassens värsta mobbare (dessutom med vräkigt rika föräldrar) blivit USA:s president. Och som fortsätter mobba fast han är 70! Nu vänder han sig mot de svagaste i samhället och stänger Vita husets sida som försvarar medborgare med funktionsnedsättning.

Personer med funktionsnedsättning har alltid drabbats hårt av mobbare. Det har jag själv sett på nära håll då min bror Noffe, som hade en utvecklingsstörning, fick lida när han ville leka som alla andra. Donald Trump tycks vara just som en av dem jag såg på lekplatsen och på stan då jag växte upp som Noffes lillebror. Det var inte bara hånet och elakheterna, de visade ett tydligt behov av att få gå åt någon som var svag och hjälplös.

USA fick 1990 Americans with Disabilities Act, ADA, som garanterar jämlikhet för personer med funktionsnedsättning och som ska förhindra diskriminering till exempel när någon söker jobb. Det finns över 50 miljoner amerikanare med funktionsnedsättning. De hade ett stöd i Barak Obama som förstärkte övervakningen av ADA och införde regler för rekryteringen till statliga tjänster.

Vilket stöd får de av Donald Trump? Han har som fastighetsmagnat kämpat i domstolar mot ADA och rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Och förlorat åtta gånger. Han försöker bortförklara hur han hånade en journalist med funktionsnedsättning. En olustig förklaring som bara hans mest fanatiska anhängare accepterar.

Nu har han, som en av sina första åtgärder, stängt sidan som handlar om ADA och rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Han har heller inte låtit ersätta sidan med en ny som visar vad den nya administrationen ska göra. Söker man på "disabilities" på Vita husets webbplats får man bara historiska länkar.

Mobbare ger sig alltid på de svagaste.

 

Här är den gamla sidan

Här är den nya sidan

tisdag 22 november 2016 - 10:29

President med funkofobi

KovaleskiDonald Trumps  konservativa anhängare försöker påstå att han inte gjorde narr av Serge Kovaleski, en journalist med funktionsnedsättning: "Nej, han gjorde bara en imitation av en allmän efterbliven".

 

Nu när det är klart att Donald Trump blir USA:s nästa president, reagerar flera av organisationerna som kämpar för jämlikhet för personer med funktionsnedsättning. Och de har all orsak att vara oroade. Trump har med hjälp av sina dyra advokater kämpat i rätten mot reglerna för att byggnader ska vara tillgängliga för alla (handikappanpassade) och förlorat i åtta fall där han tvingats bygga om sina hotell och kontorshus. Flera rapporter berättar hur hans anhängare uppträtt svinaktigt mot personer med funktionsnedsättning, bland annat en tolvårig pojke i rullstol och en sjuårig flicka med medfödda skelettskador blev mobbade på hans valtillstälningar. Inget fördömande av anhängarnas beteende eller en ursäkt av Trump.

Men mest kritik har han fått för att han härmade Serge Kovaleski, en reporter som har en funktionsnedsättning. Han har försökt försvara sig med att "han inte träffat Kovaleski" och därför inte kan ha gjort narr av honom. Kovaleski har intervjuat Trump flera gånger och lär vara "du" (first name basis) med honom. Dessutom sade Trump faktiskt när han gjorde narr av Kovaleski att "den där stackars typen, ni skulle se honom".

Trumps anhängare på högerkanten går också hårt ut och försvarar honom. De försöker påstå att härmningen är ett påhitt av medierna (som alla går i Hillary Clintons ledband). Tuffast är den ärkekonservativa kolumnisten Ann Coulter. Hon skriver att "Trump inte alls härmade Kovaleski, han gjorde bara en imitation av en allmän efterbliven".

Som det skulle göra saken bättre!

söndag 6 november 2016 - 21:47

Använd rätt ord, snälla!

WP 20150718 002Noffe hade en utvecklingsstörning, men det var bara en del av hans mångsidiga personlighet. Det finns klara och enkla rekommendationer för vilka ord vi ska använda för att inte peka ut eller såra.

 

En påminnelse på Svenska dagen: Undvik att använda modersmålet till att peka ut, placera in människor i fack eller såra. Journalister och andra ordbrukare har blivit försiktigare när det gäller till exempel härkomst och använder så gott som aldrig längre det kränkande n-ordet eller z-ordet. Men den försiktigheten finns inte när man skriver om funktionsnedsättning. Jag ser fortfarande ord som "handikappad", "förståndshandikappad" och har till och med stött på "krympling".

Läste en fin blogg av Ingrid H Fredriksson, Sydsvenskans språkvårdare. Hon reder ut begreppen och förklarar varför vi helst ska använda "person med funktionsnedsättning" och bara i undantagsfall "funktionsnedsatt". En funktionsnedsättning är ju bara en egenskap hos en människa, varför ska vi då placera i fack?

Hon förklarar också skillnaden mellan "funktionsnedsättning" och "funktionshinder" och varför vi inte längre använder ordet "funktionshindrad".

Så här:

Person (man, kvinna, barn etc.) med funktionsnedsättning - (inte handikappad eller invalid).

Funktionsnedsatt (i undantagsfall till exempel i tidningsrubriker).

På andra sidan Bottenviken byter Handikappförbundens samarbetsorgan namn till "Funktionsrätt i Sverige". Kanske det är på tiden att också våra förbund borde tänka på namnbyten. SAMS kunde egentligen heta "Samarbetsförbundet kring funktionsnedsättning", Finlands svenska handikappförbund något i stil med Sveriges "Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder" och FDUV "Förbundet för personer med utvecklingsstörning".

fredag 30 september 2016 - 17:50

Kända personer med funktionsnedsättning: Gaten Matarazzo

gatenNetflixserien Stranger Things fick inga Emmys i år då den visades efter att tiden för nomineringar gått ut. Men kanske Gaten Matarazzo och de andra unga skådespelarna får en utmärkelse nästa år.

 

I skolan mobbades han och kallades för "no teeth". Den fjortonårige skådespelaren Gaten Matarazzo saknar framtänder och har berättat öppet att han använder protes. Men det är bara en del av hans funktionsnedsättning. Han har en sällsynt genetisk sjukdom, cleidokranial dysplasi, som påverkar hans skelettutveckling, han saknar bland annat nyckeben.

I dag är han känd som en av de kritikerrosade ungdomarna i Netflix succéserie Stranger Things med Wiona Ryder i en av huvudrollerna. Gaten försökte i flera år bli skådespelare, men nekades till roller på grund av sin funktionsnedsättning och för att han talade med en läspning. Skaparna av Stranger Things, bröderna Duffer, ville däremot ha honom med i serien. De skrev om manuset så att en av huvudpersonerna, Dustin, har cleidokranial dysplasi.

Gaten har gett flera intervjuer om sin funktionsnedsättning. Han uppger att han har en lindring form (trots att han saknar nyckelben) men vill öka förståelsen för cleidokranial dysplasi så att "människor med sjukdomen vågar komma mer ut ur sina skal".

onsdag 31 augusti 2016 - 13:44

Om vi byggt världen annorlunda

standardmanniskorHur skulle jag ha klarat mig om världen byggts upp med de här människorna som norm? Jag, och många andra skulle behöva en massa hjälp i det dagliga livet.

 

Köksborden har en bestämd höjd. Vi har byggt våra bilar med vissa avstånd, till exempel till pedalerna och ratten. Vi vet ungefär hur tungt det är att vrida ett hantag eller en kran.  Texten på våra skyltar och vägmärken följer en standard. Och viktig information ska vara tillräckligt lättläst.

Vi har byggt upp allt runt omkring oss enligt en standardmänniska med en viss syn- och hörselförmåga, en viss längd, en viss styrka och en viss IQ. De som sedan inte ligger inom de här standardena möter olika form av hinder i samhället runt omkring dem.

Ett litet tankeexperiment: Tänk om man valt standardmänniskan på ett annat sätt!

Vi kunde ha tagit till exempel Väinö Myllyrinne (uppe vänster) som standard då det gäller längd. Han var en 2,51 meter lång finländsk fribrottare. Diskbänken, bilsätena, trösklarna, köksstolarna och mycket annat skulle då ha sett helt annorlunda ut. Drottning Elizabeth som är 1,52 meter lång skulle inte ha nått fram till bromspedalen i sin Range Rover och jag (1,78) skulle inte nå upp till torkskåpet då jag diskar.

Världen hade också sett helt annorlunda ut om vi valt Lars Hedlund (uppe höger) som modell för kroppsstyrka. Han lyfte 285 kg i bänkpress. Med honom som norm skulle en annan Lars inte kunna öppna ett burklock utan hjälp av någonslags maskin eller få upp dörren till gymmet.

Vi kunde också ha bestämt intelligensnivån efter till exempel matematikern och filosofen Bertrand Russell (nere höger). Inget behov för myndigheterna att förenkla budskapet och gissa vem som inte skulle ha klarat lågstadiets matematik.

Synen då? Vi kunde ha valt Australiens aboriginer (nere vänster, foto cc flickr.com/Rusty Stewart) i stället för någon västerländsk norm. Forskningen visar att aboriginerna har i medeltal bättre synskärpa än andra folkslag, en del av dem ser på 6 meters håll den text som vi andra (också med glasögonens hjälp) bara ser på 1,5 meter. Då är det helt onödigt med så stor text på skylten som varnar för vägarbeten eller visar hastighetsbegränsningen.

Och varför skriver jag plötsligt science fiction? För att försiktigt visa att det är så här en del av oss upplever sin omvärd. Att samhället omkring oss är ojämlikt och inte är uppbyggt för honom eller henne.

tisdag 21 juni 2016 - 19:51

Alla kan vi lära oss

essigMadison Essigs studentexamen var en stor mediahändelse. Hon vill nu studera vidare på universitet och arbeta för andra människor med funktionsnedsättning. (Videobild från ABC News).

 

När Madison föddes sade läkarna att hon kommer att lära sig gå och tala, men inte att läsa och skriva. I dag är hon den första med Downs syndrom som tagit studenten i Washington DC, och dessutom med hedersomnämnande (honors).

Madison Essig har på grund av sin funktionsnedsättning ibland svårt med abstrakta begrepp, som i geometri, men hon har gått i en vanlig skolklass och kunnat ställa krav på att få det hon inte genast förstått utrett för henne. Med en stark motivation och arbetsiver har hon lyckats klara av amerikanska High School med goda betyg, A- i medeltal. Dessutom har hon varit aktiv i frågor kring funktionsnedsättning och värvat många klasskamrater för abetet för bättre jämlikhet.

Här kan man se en video på henne när hon håller ett anförande om jämlikhet för personer med funktionsnedsättning.

noffeskriv

Noffe har inte tagit studenten, men han har gått åtta klasser i folkskola. I specialklassen för utvecklingsstörning i Borgå dövskola lärde han sig både läsa och skriva. Här ovan skriver han en midsommarhälsning åt oss alla.

 

måndag 23 maj 2016 - 09:49

Människosläktets värdefulla mångfald

9901478364 e9d33d652c k"Framåt för jämlikhet för alla människor med funktionsnedsättning". Förenta Nationernas arbete för rättvisa och acceptans fortsätter. Stevie Wonder är en av FN:s fredsabassadörer med funktionsnedsättning. Bild: UN Photo

 

Finland har äntligen, ÄNTLIGEN, ratificerat Förenta Nationernas konvention om rättigheterna för människor med funktionsnedsättning. Det tog ju inte mera än 10 år. Finland hör tillsammans med Irland och Nederländerna till de sista i EU som ratificerar konventionen. Vi hör till de sista i hela världen, bland annat länder som Algeriet, Kina, Bangladesh, Sverige, Turkiet och Uganda ratificerade långt före oss.

Konventionen från 2006 är ett vackert dokument. Där står bland annat:

- vi är alla likvärdiga medlemmar i människosläktet, med samma rättigheter.

- "handikapp" är något som skapas då människor med funktionsnedsättning möter attityder och fysiska hinder som gör dem ojämlika.

- alla har rätten och friheten att fatta sina egna beslut.

- speciell oro över personer som diskrimineras av flera olika orsaker samtidigt, som funktionsnedsättning, ras, hudfärg, kön och ålder.

- funktionsnedsättningarna är en del av människans mångfald och hela mänskligheten.

Varför har det varit så svårt för Finland att slutligt godkänna något sådant? En orsak är rätten att fatta egna beslut. I Byråkratfinland har bland annat personer med utvecklingsstörning flyttats från ett ställe till ett annat med kalla myndighetsbeslut där individens vilja inte beaktas, eller ens tillfrågas. Det godkänner inte konventionen.

Notera också att konventionen nämner "ålder" som en faktor som försvårar situationen för en person med funktionsnedsättning. Det rimmar väldigt illa med regeringens förslag om att införa en åldersgräns på 75 år på bland annat boendestöd och rätten till personlig assistens.

När det gäller jämlikhet för människor med funktionsnedsättning får Finland inte guld och inte silver. Inte ens en plats i slutspelet.

fredag 6 maj 2016 - 20:01

Intelligenstest innan du fortplantar dig?

okcupidsidaEn av världens största sidor för nätdejtning, OkCupid, frågar vem som får fortplanta sig.

 

Just när man trodde att "nu kan det inte bli värre" med fördomar, nedvärderande attityder och orättvis behandling, dyker nästa sorgliga nyhet upp. Nu ska miljoner människor svara på frågan "skulle världen vara en bättre plats om personer med låg IQ inte får fortplanta sig". Den frågan ställs av OkCupid, som har över 2,9 miljoner besökare varje månad och är en av de största nätdejtingsidorna i världen.

okcupidfragor2

Plötsligt känner man en stank man trodde hörde till svunnen tid. En tid där människor kunde klassificeras i A- och B-kategorier, där man steriliserade, kastrerade och till och med mördade. Här frågar man ju faktiskt om det borde finnas lagar som förbjuder människor att skaffa barn. Är det faktiskt 2016?

Den brittiska organisationen Mencap, som kämpar för jämlikhet för personer med inlärningssvårighet, har reagerat starkt och börjat en namninsamling mot OkCupid. Bloggaren Ciara Lawrence, som har själv en inlärningssvårighet, kräver att sajten tar bort frågan och ber om ursäkt. "Frågan är verkligt sårande och visar att dålig attityd fortfarande existerar", skriver hon.

OkCupid ägs av den amerikanska mediajätten IAC (omsätter över 3 miljarder dollar i året), som äger bland annat också Tinder och Vimeo. Där har man svarat på kritiken med att frågan är en del av en urvalsprocess där man också ställer provokativa frågor.

Javisst, provocera gärna, men utan att såra människor som också annas måste kämpa för sina rättigheter och sin jämlikhet i samhället.

tisdag 3 maj 2016 - 09:34

När också kändisar hånar

60centDen kända rapparen 50 Cent följer en ung vaktmästare med funktionsnedsättning med kamera och hånar honom. Det har skapat en storm på internet och han har nu tagit bort videon.

 

Tyvärr är det här väldigt bekant för mig. Det finns människor som hånar andra och då är de som har en funktionsnedsättning speciellt utsatta. Då jag växte upp med Noffe blev jag nästan alltför van vid att folk på gatan pekade, ropade eller härmade honom. Jag härmade honom också ibland när vi grälade. Det var i ungt oförstånd, men jag slutade med det när jag såg hur ledsen han blev.

Hånet tycks bli ännu värre när allting kan filmas och läggas ut på sociala medier. Curtis James Jackson III, känd som 50 Cent, har sålt 30 miljoner skivor och räknas till en av de mest framgångsrika rapartisterna. Redan för fyra år sedan måste han be om ursäkt då han hånade människor med autism på Twitter. Nu har han igen visat brist på omdöme och empati.

Han filmade sig själv på en flygplats i USA då en vaktmästare gick förbi. Han började skälla ut den tonårige vaktmästaren som skuffade en städkärra. "Den nya generationen är galen. Se på honom, vad har han tagit för skit innan han kom till jobbet" och sedan en rad svordomar och hånande ord. Den unge vaktmästaren skakade på huvudet, undvek ögonkontakt, tittade rakt fram och gick vidare med sin kärra.

70cent2När 50 Cent lagt upp videon på sitt konto, reagerade en av vaktmästarens vänner. Det är fråga om en ung kille, Andrew Farrell, som kämpar sig fram i arbetslivet trots en svår hörselnedsättning och en social funktionsnedsättning.

Hans föräldrar kräver nu att 50 Cent ber om ursäkt. Andrew har själv ställt upp i ABC News och berättat hur svår situationen var för honom.

Men ännu har inte rapparen svarat eller hört av sig. Videon har han visserligen tagit bort, men det är för sent, den lever nu ett eget liv på nätet och har över en miljon visningar på YouTube.