onsdag 9 augusti 2017 - 22:48

Dagis

Det var inte tänkt att det skulle bli så här.

 

 

I början av sommaren satt jag och Linn här hemma och lade pussel med livet. Jag hade fått två riktigt lockande jobberbjudanden. Vi satt där och studsade med benen, så som man gör ibland när man snabbt behöver ta beslut med långtgående konsekvenser baserat på gissningar om hur framtiden kan tänkas se ut. Det var inte enkelt att få det att gå ihop. Alla alternativ verkade ha sina fördelar, men också ansenliga nackdelar.

Det enda som vi aldrig var osäkra på var hur vi skulle göra med Egon. Där var vi helt överens. Han ska absolut inte på dagis. Det är han alldeles för liten för.

Vi är resoluta människor. Principfasta individer. När vi har bestämt något så blir det så. Hur skulle världen se ut om folk bara ändrade sina beslut, sådär hux flux bara? Vad skulle det vara för samhälle? Va? Va?

Egon börjar alltså i dagis på måndag.

Tanken var egentligen att Egon skulle passas av någon mor-/farförälder då jag jobbar. Jag kommer bara jobba några timmar per dag, så vi tänkte lite naivt att vi skulle få det att gå ihop. Jag tackade därför ja till ett jobb. När jobbstarten började närma sig och vi började reda ut detaljerna av vårt praktiska arrangemang så märkte vi att det nog inte skulle lyckas.

Så vi gjorde vad varje ansvarstagande förälder skulle göra i den situationen. Tog tag i situationen och ansökte om en dagisplats åt vår lillkille. Sen lipade vi som två missförstådda trettonåringar på en Kent-konsert.

Så i måndags steg en ängslig hemmapappa och en oförstående liten pojke ur bilen utanför ett litet dagis inne i stan. Jag var nervös. Jag hade till och med försökt snygga till mig lite tafatt, som om det skulle ha någon som helst inverkan på situationen. Ingen skulle i alla fall kunna säga att jag inte hade gjort allt jag kunde.

Jag var osäker på hur Egon skulle reagera, på hur stället skulle se ut och vad det skulle vara för sorts människor som det var tänkt att jag skulle lämna bort det dyrbaraste jag har till.

Jag minns inte när jag senast blev så lättad senast.

Dagiset är urgulligt. Personalen är hur trevlig och duktig som helst. Lillkillen verkade mest nyfiken, inte rädd över huvudtaget. När han började undersöka en liten flanellograf med några glada små tygbitar formade efter små barn på förklarade barnträdgårdsläraren att alla barnen har en egen liten docka. Sedan lyfte hon ner en liten docka med ljust, fluffigt hår och gav den åt Egon. Om inte förr, så då visste jag att det här nog skulle bli bra.

Så den här veckan håller jag och Egon på att skola in oss. Hittills har han bara gråtit en gång, och det var andra dagen då jag för första gången prövade gå bort en stund. Det var inte när jag sa “hejdå” som han grät. Det var när jag kom tillbaka och försökte få med honom hem igen.

Ibland blir det som man tänkt sig och ibland inte. Av någon anledning tycks det ha väldigt lite inverkan på om det blir bra eller inte. Vi hade inte tänkt lägga Egon på dagis i så ung ålder, men just nu verkar det verkligen som det bästa alternativet. Ett par timmar per dag får han leka med jämnåriga barn och lära sig nya saker i samspel med dem. Sedan blir han hämtad av någon som enligt honom är en av de bästa människorna i världen.

Nu inser vi dessutom att det nog är ganska så bra att han inte kommer att spendera hela dagarna hemma hos mina eller Linns föräldrar. Missförstå mig rätt, Egon avgudar sina mor- och farföräldrar. Och undra på det. De skämmer bort honom något kolossalt. Vänder man ryggen till i 30 sekunder så ligger snart en på golvet med en nyinköpt mojäng att leka med, medans den andra skyfflar in glass i munnen på honom.

Näe, det kanske är bra så här. Annars skulle det inte dröja länge innan han är bortskämd, självgod och tjock.

Och sådana Holmgårdare finns det redan tillräckligt av i den här världen...

 

 

 

stockholm 2

tisdag 1 augusti 2017 - 22:35

Bada Naken

Jag är, i motsats till allmän utsago, inte 28 år gammal

 

 

Från och med idag är jag 26 år gammal. Fast det säger väl inte så mycket. Min fysiska ålder är bara en komponent av min riktiga ålder. Enligt en rad facebook test så är min musiksmak 50 år gammal, min humor 12, mina matpreferenser 33 och av medlemmarna i Hanson är jag mest lik Isaac.

Det där sista hör inte riktigt hit, men det kändes viktigt att få sagt på något sätt. Poängen är den att begreppet “ålder” är mycket mera komplext än siffran som står på ens facebook-profil.

Man hör ofta att folk känner sig disassocierade från sin ålder. Som att siffran inte alls representerar hur de känner sig. Ofta handlar det om att en inte känner sig så gammal som födelsedagskorten säger att man är.

Jag känner faktiskt lite tvärtom.

Jag är den sortens person som tycker om att sitta under ett träd och stirra en stund. Som helst vill att det är tyst vid morgonkaffet. Som stönar när hen sätter sig ner i en lägre stol. Här i vintras blev jag jätteglad när jag äntligen hittade ett par tofflor som inte var vadderade på insidan. 26 känns lite för ungt och coolt för mig faktiskt.

Det blev inget officiellt firande idag eftersom vi hade en liten sammankomst i helgen. Jag och Egon tog en båttur och åt lunch vid Pavis med mina föräldrar, men annars har det i det stora hela varit en helt vanlig tisdag. Det enda jag önskade mig när Linn kom hem var att vi skulle sätta hela familjen i bilen och ta ett kvällsdopp i havet.

Det var när jag och Egon plaskade på i vattnet som jag gjorde en liten observation, vilket senare resulterade i den här lilla strofen:

Stor eller liten, det kvitten
Om man badar i hav uti spritten
Har man en snopp
Tar det roliga stopp
När vattnet har nått upp till mitten

 

WhatsApp Image 2017 08 01 at 21.38.2

onsdag 26 juli 2017 - 22:02

Tre minuter och femtio sekunder

Vi var som en Carl Larsson

 

 

 

Mitt huvud är fullt av egenhändigt skapade filmscener. Det är resultatet av dagdrömmar jag har haft, som sedan sparats i så hög upplösning att det kan vara svårt att skilja dem från verkliga minnen. Ofta är det idylliska situationer som ser ut som om de vore tagna ur en Nancy Meyers film. Sådana situationer som jag antar att de flesta drömmer om ibland. Sebastian som åker bil över den engelska landsbygden. Sebastian som står på scenen med sin gitarr. Sebastian som dansar bugg på självständighetsbalen med Jörn Donner. Sånt som alla fantiserar om ibland.

Vid sällsynta tillfällen så händer det sig att allting bara lyckas, att alla brickor faller precis rätt, så att man får uppleva någon av de här scenerna på riktigt. Idag var en sån dag.

Egon hade sovit bra och var på strålande humör. En sval bris blåste försiktigt i det annars så varma vädret. Jag och Egon gick omkring på gården och larvade oss innan vi slängde oss på marken under den stora lönnen i hörnet av trädgården. Det var där det hände.

I ungefär 3 minuter och 50 sekunder gjorde vi inget annat än tittade, jollrade och gosade. En och annan bil körde förbi och Egon pekade på dem när de kom och vinkade hejdå när de fortsatte på sin väg förbi vårt hus. Ingen grät. Ingen snubblade. Inget trött barn gnällde när en hålögd hemmapappa diskade med ena handen medans den andra febrilt försökte spola Babblarnas youtubefilm tillbaka till början. Vi bara låg där, en pappa med sin son, och tittade på när löven prasslade i vinden.

Vi var som en Carl Larsson målning, om än med mindre hattar och betydligt fler småtjocka hemmapappor.

Jag var så hög där jag låg och såg på mitt barn att jag inte märkte stenen i Egons hand som han, utan att släppa min blick, sakta förde till munnen och började tugga på.

Och så plötsligt var vi tillbaka i verkligheten igen.

Det har inte varit fullt så vackert sedan Linn började jobba igen. Egon har tandlossning och sover oroligt eller inte alls. Jag har haft svårt att komma in i rutinerna igen och verkar glömma vad jag skulle göra varje gång jag kommer in i ett rum. Framför allt så tycks alla barn i nejden ha någon form av böldpest vilket gör att vi inte kunnat träffa någon. Följaktligen har vi haft SÅÅÅÅÅ tråkigt.

Men i dag, i 3 minuter och 50 sekunder stod en livs levande Carl Larsson målning här på gården. För att vara första veckan efter semestern tycker jag faktiskt att det är rätt så bra.

 

IMG 20170726 2

söndag 23 juli 2017 - 20:30

Slut på det roliga

Ojojoj

 

 

 

Tre veckor är en kort tid.

Det är lite mindre än en månad. Det är knappt 5 gånger så lång tid som historiens längsta match i cricket. Det är ungefär lika lång tid som det tar för en expert att förklara reglerna i cricket. Det är också hälften så lång tid som det tar för den ovannämnda experten i cricket att förklara sitt val av karriär för sina föräldrar.

Det är lika länge som Linn har haft semester. Tre veckor är en kort tid.

Som brukligt är så har vi gjort ungefär en tredjedel av alla de saker som vi hade planerat att göra. Linn är den sortens person som ljudligt trånar efter dagen då man inte behöver göra någonting, för att sedan fylla den dagen till bredden med aktiviteter när den väl kommer. Således hade vi stora planer, men insåg snabbt att vi skulle bli tvungna att moderera våra ambitioner lite grann. Flera gånger har vi planerat att åka någonstans men insett — efter att Egon har matats, tvättats, klätts på, lekt, klätts av igen eftersom han skitit på sig, klätts på och sedan somnat — att klockan redan blivit för mycket för att det ska vara värt att åka iväg över huvudtaget. När man subtraherar all den tid det tar att organisera, ställa till och komma sig för så finns det inte så mycket kvar av tre ynka veckor.

En del saker har vi ändå hunnit med. Vi har varit i Stockholm några dagar. Vi har plaskat med fötterna i havet vid Fäboda. Vi har flitigt besökt Jakobs dagar. Vi har lagt undan långkalsongerna, för att sedan med snopen min och kalla ben gräva fram dem igen. En riktigt vanlig, traditionell österbottnisk sommar med andra ord.

För Egons del så tror jag nog att det viktigaste har varit att ha hela familjen samlad en tid. Under de här veckorna har han för det mesta bara velat kramas med mamma och pappa och njuta av långa mys-sessioner i sängen innan vi stiger upp. Han har också sjåpat sig för mamma dagarna igenom. Vid varje tillfälle som ges försöker han få henne att skratta. Han gör miner, gör pruttljud eller bara apar sig. När Linn börjar skratta skiner han upp som en sol.

På det sättet är vi ganska lika Egon och jag. Vi har båda som vår viktigaste uppgift i livet att få Linn Holmgård att skratta. Tyvärr så verkar det krävas betydligt mindre ansträngning från Egon än vad det krävs av mig för att uppnå samma resultat. För honom tycks det räcka med att kasta lite mat på golvet för att få ett riktigt gapskratt, medans min senaste karaktär “Självsäker med förkyld velociraptor” bara lyckades generera ett generat halvskratt.

Men nu är det slut på det roliga. Imorgon börjar Linn jobba igen och jag och lillen får klara oss själva. Jag är faktiskt lite orolig för hur det ska gå. Först och främst är jag lite nervös inför hur Egon ska reagera på att Linn inte är hemma. Han har aldrig surat när hon går till jobbet, men nu när han har vant sig vid att ha alla hemma så är jag lite osäker på hur han kommer att ta det.

Sen så är jag lite orolig för min egen del också. Jag har blivit lite bortskämd under semestern med att ha tillgång till hjälp hela tiden. Det är ganska lätt att falla in i bekväma vanor och bli den där föräldern som säger “håller du i ungen så länge jag städar upp lite / plockar i disken / bara står här och tänker en stund?”. Nu är det tillbaka till vardagen igen.

Ojojoj.

måndag 19 juni 2017 - 22:38

Som ett vrak

Jag hade ju fått kläm på det där

 

 

Jag hade rytmen i blodet. Egon vaknar och jag hinner precis sköta morgonbestyren och leka en stund innan han somnar, varpå jag kan räkna med åtminstone en och en halv timme för att röja upp. Sen vaknar han, det blir mat och lek och så knappa två timmar senare är det nati nati igen. Då har jag rejäla två timmar på mig att laga mat och göra lite annat innan Linn kommer hem och Egon vaknar. Jag kunde schemat i sömnen. Jag kände att jag hade kontroll. Jag var kungen i djungeln. Herreman på täppan. Pampen på Strampen*. Nu är allt uppe i luften. Vi har nämligen gått över från två sovturer per dag till bara en.

Det låter ju så enkelt. Vi hade två, nu har vi bara en. Poff så finns bara hälften kvar.

Lite som ett visst regeringsparti…

Och likheterna med just det partiet fortsätter i och med det att halveringen orsakats av en man vars ansikte ger intrycket av någon som inte har sovit sedan 2004 när han, mot bättre vetande, gick med på att göra en kompis sällskap till biopremiären av Alexander. Låt oss alla vara tacksamma för att likheterna slutar där.

Med två sovturer blev dygnet helt enkelt för långt. Egon sov bra på dagarna, men när kvällen kom fick vi i princip brotta ner honom i sängen kring midnatt. När vi väl hade gjort det låg han med vidöppna ögon och bara såg på oss på samma roat tålmodiga sätt som ett bältdjur ser på en mygga. Följaktligen sov han dåligt på natten, vilket i sin tur ledde till att han sov igen sig på dagen istället, alltså var han pigg på kvällen. Ni ser problemet.

Så nu sover Egon bara en gång per dag, och min dag ser helt annorlunda ut. Variation förnöjer kan man tycka, men jag tycker att den här förändringen är ungefär lika uppfriskande som en uppvärmd frottéhandduk i Dubai. Istället för att lägga honom för att sova så fort han blir lite sömnig försöker jag hålla honom vaken några timmar till. Det är inte så lätt som man skulle kunna tro. Han blir rätt så gnällig och svår att underhålla. Dessutom kan han somna precis när och var som helst; vid matbordet, i bärselen, i gungan, på Churchill eller på diskmaskinen.

Följaktligen går min dag numera ut på att fördröja programpunkter så som lunch och mjölkflaska så länge det är möjligt, för att sedan desperat försöka hinna med allt medans Egon håller på att somna. Under hela den här processen försöker jag hålla honom vaken med allehanda sång- och dansföreställningar som ökar exponentiellt i besynnerlighet vartefter sovturen närmar sig. Jag har deleatat bildbevisen för allas bästa.

Sen sover Egon inte så länge heller. Oftast kring en och en halv timme, vilket för mig inte är mycket tid att reda en diskho som är så sprängfylld med kärl att vi snart måste teckna den som lagerbyggnad samt plocka upp alla leksaker, böcker och geggiga fruktbitar som ligger utspridda över golvet. Har jag tur hinner jag betala någon räkning eller gå på toa också, men där gäller det att prioritera.

Som följd av allt det här så känner jag mig jäktad hela tiden. Jag hinner liksom aldrig ikapp och är ett steg efter. Jag har blivit en katastrof-förälder. Ni känner alla till typen. Den typen av förälder som kommer för sent. Hen som trampar in med ketchup på tröjan, majskrok i örat, ett reservdäck i handen och genast vänder om eftersom ungen sitter kvarglömd i bilen. Jag brukar rynka på näsan åt den där föräldern. Nu är jag en själv.

Åh den ljuva, hemvana känslan av att vara en besvikelse för sitt förflutna, pompösa jag.

Till en början kunde jag oroa mig för vad folk skulle tycka. Jag kan bara föreställa mig hur jag ser ut, svettig och röd där jag halvspringer med en sovande unge över axeln iklädd en för varm tröja och bakvända blöja (ungen alltså, inte jag). Jag kan höra vad folk tänker.

Men sen märkte jag att det finns en viss solidaritet föräldrar emellan. För varje småroad blick på någon osnuten gymnasist så ser man också ett igenkännande smil på en förälder som har gått igenom precis samma sak. Det är leendet man ser på trebarnspappan i kassan när man generat ursäktar sig för att man redan öppnat klämmisen som ligger på bandet. När man med en hand försöker hitta någon kvarglömd slant i en ficka att betala med, samtidigt som andra handen balanserar en sovande unge med bajs i blöjan och aprikosmousse i ansiktet.

Det är en blick som säger “Du ser ut som ett vrak. Jag förstår mig på dig!”

 

 

 

 

* Fråga någon Österbottning du känner. Hen vet.

fredag 2 juni 2017 - 20:12

Ingen bebis

Det är lönlöst att försöka hänga med längre.

 

 

“Det händer så mycket nu”. Det är en av de många meningslösa fraserna som föräldrar strör omkring sig. Det är som att vår tidsuppfattning förvrängs när vi får barn. Det gör ingen skillnad om det senaste steget i utvecklingen var att ungen lärde sig gå eller började att fisa i lite djupare, mognare timbre; för dess vårdnadshavare verkar det ständigt som att det är precis just nu som dammarna brister och allting skenar iväg. Barnets liv har tills nu varit en tradig, händelselös lunk, men nu minsann. Nu händer allt på en gång.

Jag hade ett sådant moment häromdagen, när mammagruppen var på besök (pilutta dig Carola Ekman) och vi började prata om att våra ungar inte är några bebisar längre. Nu är de, tydligt och distinkt, något helt annat. Nu är de barn.

Och det är stor skillnad mellan de två kategorierna. Bebisar är så harmlösa på något sätt. Så oemotståndliga. Alla gillar bebisar. Det har aldrig hänt sig att någon blivit erbjuden att hålla i en liten bebis men vägrat och svarat “nej tack, jag tycker inte om bebisar”. Det händer bara inte.

Däremot är det helt okej att vara lite tveksamt inställd till barn. Barn är så mycket mer kapabla, och med förmåga följer också ansvar. Man kan lämna en arg lapp i trapphuset om ett barn. Det skulle man inte göra med en bebis, oberoende av vad den har ställt till med. “Jag tycker inte om barn” är en sak man kan säga på dejt och inte riskera mer än möjligtvis chansen till en andra dejt. Om man istället skulle säga “jag tycker inte om bebisar” tar man sitt liv i sina egna händer.

Nu är vi där med Egon. Ingen bebis längre. Ett barn.

Och visst har jag märkt skillnaden. Inte bara det att han kan så mycket nuförtiden, som att peka på lampan, vinka hejdå och gå med gåkärran (Ja okej, det är inte Einstein-nivå direkt, men kom ihåg att det här är en person som bara för en vecka sedan tappade bort sig när han i misstag kröp in under en stol. Vi betygsätter enligt framgång här, inte prestation!). Folk relaterar också annorlunda till honom. De förväntar sig mer på något sätt. Det räcker inte att bara vara bedårande längre. Nu måste man också kunna göra något.

Den största skillnaden är dock hur pass villiga folk är att erbjuda sig att byta blöja på honom. Tidigare, när han ännu var en bebis, räckte det med att lite förstrött annonsera att någon bajsat på sig lite i ett befolkat rum för att tio personer skulle komma rusande och säga “jag kan byta på honom”, med en så lyrisk uppsyn att det såg ut som om Egon vore Påven som förutom evigt liv i paradiset också bjöd på kaffe och kärleksmums.

Om man idag fråga om någon kan byta blöja på honom är svaret snarare en blick som antyder att de gärna skulle göra det, om det inte var så att de hellre skulle gå runt kvarteret och missionera för pingstkyrkan iklädd endast ett par chaps än att komma nära det där stinkpaketet.

Det går så snabbt just nu. Jag vet att alla säger det, i alla skeden. Men den här gången tror jag faktiskt att det är jag som har rätt.

tisdag 30 maj 2017 - 23:45

Lägga pussel

Det är lite rörigt just nu.

Det är vår. Tiden då livet återvänder till naturen. Tiden då hemmaföräldrar som spenderat större delen av året inspärrade i hus tillsammans med rastlösa ungar ser hopp om en väg ut. Tiden då samma föräldrar upptäcker att de släppt lös sina barn i en värld full av diken, sjöar, komposter, grillar och högspänningsledningar och andra ställen där småfolk kan tänkas gå ihjäl sig.

Det är också tiden då många av oss får försöka hitta ett sätt att lägga bitarna på plats för att få saker och ting att gå runt. Man behöver ju pengar till det mesta här i livet. Att amortera. Att betala räkningar. Att hålla ungar, hundar och eventuellt annat löst folk med mat. Någonstans måste de där pengarna komma ifrån.

Just nu händer det ungefär tre gånger per vecka att jag och Linn sätter oss ner och försöker pussla ihop våra liv. Det är ett ganska så svårt pussel att få att gå ihop nuförtiden. Redan det att få ekonomin att gå ihop kan vara svårt nog, sen måste man fundera om man vill lägga småbarn på dagis, vem som ska vara hemma och — gud förbjude — om man någonsin vill ha flera barn.

Det är klart, vi kunde ju låta bli att skaffa flera barn och låta Egon växa upp som ensambarn, men det känns inte riktigt rätt för oss. Just nu går det bra, men hur skulle det bli när Egon blir äldre? Vi skulle överösa honom med uppmärksamhet. Ständigt stå givakt utanför hans dörr; spänt väntandes utifall att han skulle vilja hitta på något med oss. Egon skulle känna sig kvävd, göra revolt och ta avstånd ifrån oss. Han skulle så småningom bli bortskämd, börja kamma håret bakåt, köra mercedes, dricka sherry, bli tillsammans med någon rik, stroppig tjej/kille som besvarar varje uttalande med att smacka med tuggummit och utstöta “hördu din danneman, lägg af!”.

Säg till om jag går händelserna i förväg här.

Ibland avundas jag generationen som fick jobb på industri i tonåren, fick en klocka när de fyllde 50 och sedan gled räkmacka in i pensionen. På vägen tog man en sväng till Kanarieöarna eller två, eventuellt till Rhodos om man kände sig lite äventyrlig. Just nu känns det där förutsägbara som rena rama drömlivet.

Sen tänker jag, men det är ju så här vi ville ha det. Millenniumfolket. Vi som ville bryta oss loss från lunken, uppleva världen och, framför allt, uttrycka oss själva. Vi som ville ha intressanta, utmanande, och varierande jobb som gärna byts ut regelbundet för att undvika att det någonsin blev “rutin”. Vi som ville ställa ut oss, göra skillnad. Som, metaforiskt sett, ville ligga på ett nytt piano varje kväll, iklädd en skandalös negligé och fjäderboa, och bara låta världen sola sig i vår strålglans. Jag vill inte det där längre. Jag vill bara ha något stabilt. Något långvarigt. Något … tråkigt.

Men de där dagarna är förbi. Verkligheten ser ut så här nu.

 

Så jag gör vad varje självrespekterande millenniumbarn gör i den här situationen. Jag skriver ett strängt formulerat blogginlägg. Sen gör jag en avokadomacka, tar en frappuccino och går och tittar på buzzfeed tills jag somnar.

lördag 13 maj 2017 - 13:54

Hemmapappans guide till Eurovision

Det är den tiden på året igen: Eurovision. Dagen då barn får vara uppe sent för att bevittna ett glittrande spektakel där Europas länder lägger vapnen till sidan för att istället mäta sina krafter i form av kommersiell pop av varierande kvalitet och skev moral. Det är en dans lika gammal som tiden själv.

Jag har en märklig relation med Eurovision. Rent musikaliskt är det kanske så långt bort man kommer från den musik jag vanligtvis lyssnar på, men hur kan man motstå ett sådant välsignat spektakel? Det finns något oemotståndligt i ett evenemang som man vet är fullkomligt galet, men som vi alla kollektivt kommer överens att ta på allvar en gång om året. Jag älskar det.

För att hjälpa er alla att komma i stämning så har jag skrivit en liten förhandstitt på alla deltagare i finalen. Den kan också fungera som hjälpmedel under finalen ifall man missar en låt när man grälar om vilket bidrag som är bäst, vem i sällskapet som bara grannröstar och vilken barbar det är som ätit den sista guacamolen.

Så här har ni den: hemmapappans guide till ESC 2017

1. Israel IMRI - I Feel Alive
Svängig men intetsägande dans-dänga. Israels egen Channing Tatum står på scen iklädd en skandalöst genomskinlig tröja och ser djupt in i min själ med sina mörka ögon. Jag minns inte ett ord av vad han sa…
2 Carolafläktar

2. Polen Kasia Moś - Flashlight
En kvinna med stor röst och liten klänning sjunger en släpig powerballad med en försynt violinist i bakgrunden. Stoppa mig om du har hört det här förut.
1 Carolafläkt

3. Vitryssland Naviband - Story of My Life
Glättig folk-pop som i ett annat liv kunde ha varit djingeln till ett barnprogram om en flicka som pratar med fåglar. Egon sitter som fängslad.
2 Carolafläktar

4. Österrike Nathan Trent - Running on Air
Genuint charmig liten sång med ett bra sväng. Showen börjar lovande med kommer aldrig riktigt igång. För att inte tala om det paradoxala i en man som står på månen och sjunger om att springa på luft. Plus för återvinning (han har Westlifes gamla scenkläder). Minus för en missvisande bild av universum.
3 Carolafläktar

5. Armenien Artsvik - Fly With Me
Balkanpop med snirkliga handrörelser, häftiga frisyrer och en exentrisk mängd ringar. De som spelar Eurovision Drinking Game får börja ta varannan vatten om de ska orka till slutet i den här takten.
1 Carolafläkt

6. Nederländerna OG3NE - Lights and Shadows
90-tals ballad framförd av tre sjönsjungade damer. Det luktar poolparty, fumliga tryckare, Axe-deodorant och dåliga beslut. Ljuv nostalgi!
2 Carolafläktar

7. Moldavien Sunstroke Project - Hey Mamma
Här är den. Tji fick alla de som sade att saxofonsommarplågan var ett avslutat kapitel. Pluspoäng till Moldavien för deras inklusiva dans som går att utföra även med benprotes.
2 Carolafläktar

8. Ungern Joci Pápai - Origo
Jag har bokstavligen inget att säga om den här låten. Inget fel, inget rätt. Lika uppiggande som att höra sitt eget bokslut uppläst av Fredrik Reinfeldt.
1 Carolafläkt

9. Italien Francesco Gabbani Occidentali’s Karma
Här har vi någon som kan citera Arthur Freed och Heraclitus i samma mening beprydd av en mustach som ingen annan kunde ha utan att vara ironisk. Man måste respektera en sådan person.
4 Carolafläktar

10. Danmark Anja - Where I Am
Låten är något slätstruken, vilket Anja försöker kompensera för med att sjunga som om Hannibal stod för portarna. More is more.
3 Carolafläktar

11. Portugal Salvador Sobral - Amar Pelos Dois
Urskön jazzballad framförd av excentrisk liten Woody Allen i manbun. Om IMRI väckte lustarna i mig så får Salvador mig att vilja flytta in i en liten stuga vid andernas fot och leva ut våra dagar i en hammock. Hand i hand skulle vi vandra genom vår trädgård och diskutera poesi och vin…
5 Carolafläktar

12. Azerbajdzjan Dihaj - Skeletons
Välproducerad låt med tryck, framförs här av Azerbajdzjans egen Dolores O’Riordan. Vad hästen på A-stegen ska symbolisera vet jag inte, men det är möjligtvis en känga till ESCs arbetarskydd som tillåter jobb från en så hög stege.
2 Carolafläktar

13. Kroatien Jacques Houdek - My Friend
Vilken röst! Jacques ansikte får mig att vilja bli hans kompis på riktigt, men det verkar ju som att han klarar sig rätt bra själv, så jag vet inte…
4 Carolafläktar

14. Australien Isaiah - Don’t Come Easy
Zac Hanson är tillbaka men med Nick Offermans ögonbryn. Underbar röst och en skönt låt som kunde ha varit Ed Sheerans.
4 Carolafläktar

15. Grekland Demy - This is Love
Plötlisgt höjer sig en pelare från scenen, halvnakna män kommer fram och balladen övergår till klatschig eurodisko. Skulle ha platsat i ESC 1999.
1 Carolafläkt

16. Spanien Manel Navarro - Do it For Your Lover
En man i långa blonda lockar sjunger strand-pop på spanska för mig. Jag har drömt om det här en gång tror jag. Två gånger kanske. Max tre…
2 Carolafläktar

17. Norge JOWST - Grab the Moment
Kul sound och intressant visuellt upplägg. Refrängen kan dock inte riktigt täcka för den feta checken som versen skrev ut. Rent textnässigt skulle “seize the moment” ha varit mer konventionellt. “Grab” är ett något olyckligt ordval i dagens politiska landskap.
3 Carolafläktar

18. Storbritannien Lucie Jones - Never Let Go
Traditionell ballad som är vacker och väl framförd, men som har en lite märklig melodi. Det är mycket jobb, men det leder inte riktigt någon vart. Lite som att studera stadsvetenskap, men tvärtom.
2 Carolafläktar

19. Cypern Hovig - Gravity
Snygga killar dansar och sjunger en låt som är välgjord, om än lite slät i sammanhanget. Kul dock att se att ESC har tagit lärdom av friidrottens problem med doping och numera tvingar artisterna göra alkotest på scen för maximal öppenhet och insyn.
2 Carolafläktar

20. Rumänien Ilinca ft Alex Florea - Yodel It
Det känns lite som att personerna bakom det här numret ville gardera sig.
- Men Hanz, vi har redan joddlare, elgitarrer, en rappare och en psykadelisk backdrop. Är du säker på att vi verkligen behöver mera?
- JAG SKA HA STROBOLIGHTS SA JAG! OCH KANONER! HÖRDE DU DET? KANOOONEEEERRR!!!!
1 Carolafläkt

21. Tyskland Levina - Perfekt Life
Introt är ett utmärkt tillfälle att leka “gissa referenslåten” med nära och kära. Låten är lite vandrande, lite spretig, men när Levinas röst spricker i de höga tonerna låter hon som Janis Joplin.
3 Carolafläktar

22. Ukraina O. Torvald - Time
Fatta min besvikelse när jag insåg att jag hade läst fel då jag trodde att O Torvald var namnet på låten. Tänk vilken grym dansbandslåt det kunde ha varit. Istället får vi hårdrock. Det är inte bidragets fel, men det känns som om världen gick miste om något här.
1 Carolafläkt

23. Belgien Blanche - City Lights
Ett mycket speciellt bidrag. Det finns något charmigt över Blanches närvaro på scen. Hon passar in på den stora scenen lika bra som en bisonoxe på ett cocktailparty men resultatet blir faktiskt riktigt bra. För Blanche alltså. Cocktailpartyt kan gå båda vägarna...
3 Carolafläktar

24. Sverige Robin Bengtsson - I Can’t Go On
Swag! Som vanligt kommer Sverige med ett välgjort nummer som är snyggt och välproducerat. Om dansarna på riktigt sjunger i sina mickar är det ännu ett tecken för mig att allvarligt fundera på att överge musiken för trädgårdshållning.
3 Carolafläktar

25. Bulgarien Kristian Kostov - Beautiful Mess
En ballad i Eurovision som har ett modernt sound och framförs på ett sätt att jag faktiskt bryr mig. Nyp mig!
4 Carolafläktar

26. Frankrike Alma - Requiem
Har svårt att förstå vad den här låten försöker säga. Texten behandlar en dömd kärlek, men skärmarma spelar upp något som verkar handla om stadsplanering av något slag. Låten i sig är lite som en blöt sumobrottare i våtdräkt. Det är inget fel med den, men den är lite svår att få grepp om.
2 Carolafläktar

Den jag tror att vinner: Italien
Välgjord låt med ett intressant upplägg. Italienskan ger låten lite extra gravitas. Värdig vinnare

Den jag vill att vinner: Portugal
Något för mig och min Salvador att tala om när vi dricker vin på en taverna vid havet när vi flyttar till sicilien på äldre dagar.

Det viktigaste att komma ihåg är att även om tanken är att utvärdera bidragen så går det inte att undkomma att alla artister som ställer sig på scenen idag är exceptionellt duktiga sångare och sångerskor, oberoende vad vi tycker om deras låtar.

Fram med paljetterna, popcornen och physalis - nu kör vi!

 

tisdag 28 mars 2017 - 21:40

Det blir aldrig av

Vi har en ritual här i familjen. Nåja, ritual är egentligen fel ord. Det är egentligen en sorts charad.

Varje dag skickar Linn ett meddelande från jobbet där hon frågar “vad ska vi hitta på ikväll?”. Vi bollar förslag och gör upp en mängd olika planer för vad vi ska göra när hon kommer hem. En kväll ska vi möblera om. En annan kväll ska vi se en film. Ibland ska vi baka något, ibland gå till stan tillsammans och titta i skyltfönstren. När vi kommit överens om kvällens program säger vi hejdå och väntar på att hon ska komma hem så vi kan sätta igång.

Ingen säger det vi båda vet; att våra planer med största sannolikhet aldrig kommer förverkligas. Vi håller minen och låtsas som att vi har alla intentioner att verkställa våra imaginära planer. Sedan går vi i de fotspår vi har gjort dagen innan och ser maktlösa på när dagen svischar förbi, som ett tåg förbi Bennäs station, eller ankomsttiden som det där tåget lovat att hålla. Ingen av oss säger något. Ingen av oss erkänner. Vi går och lägger oss utan att någon av oss har anmärkt det faktum att allt det där vi tänkte göra aldrig blev av.

Det kan tyckas onödigt, kanske till och med lite tragiskt att göra upp planer som aldrig förverkligas. Faktum är att det är ganska skönt. Just nu befinner vi oss i en situation där det är svårt att hinna med. Tiden räcker sällan till något annat än det mest väsentliga. Om man hinner med de tre “m:en” (mat, mys och mersonlig hygien) får man vara nöjd om man hinner gå till sängs innan man lägger sig. Det att vi hela tiden planerar att göra roliga saker tillsammans gör det lite lättare att orka med. Det är lite som att skriva önskelista inför julen. Att man inte får allt man önskat sig är sekundärt. Den där stunden när man får önska sig vad som helst har ett egenvärde, oförminskat av dess konkreta följder.

Så just nu fantiserar vi. Vi gör upp planer som aldrig blir av. Det får duga tills vidare. En dag, inom en snar framtid, kommer vi hinna förverkliga dem också

Den drömmen, som aldrig besannats,
som dröm var den vacker att få,
för den, som ur Eden förbannats
är Eden ett Eden ändå.

Gustaf Fröding

söndag 19 mars 2017 - 21:19

Pestens tid

Jag har aldrig begripit vad folk menar när de pratade om influensasäsong. Att växa upp med två lärare till föräldrar, tre syskon, ett flertal hundar och en i allmänhet slapp attityd till personlig hygien har gett mig ett näst intill ogenomträngligt immunförsvar. Därför blir jag nästan aldrig sjuk. Lite snuvig kan jag bli, men under hela min skolgång kan jag bara minnas två gånger då jag har varit hemma i feber, och en av de gångerna värmde jag termometern på nattlampan*. Därför har jag aldrig aktat mig för, eller ens märkt av, den årliga influensaepidemin som brukar svepa igenom samhället.

Livet som hemmapappa har breddat mitt perspektiv i det här avseendet. Plötsligt är influensasäsongen årets största händelse; en årligt återkommande högtid av bedrövelse. Förutom snoret, gråten och de nattliga sjukhusbesöken är man helt och totalt fråntagen all social samvaro. Det är som att pesten slår till bland alla småbarnsföräldrar. Ingen vågar träffas för smittorisken. De hus som har drabbats hänger ut halm på sin dörr för att visa att farsoten slagit till och ingen äga längre in- eller utträde. Om morgonen räknar man sina överlevande samtidigt som far- och morföräldrars bilar ränner till och från sjukhuset utanför fönstret med de senaste offren. Skriet “bring out your dead!” ekar över gatorna, där man sitter inomhus med sitt barn från morgon till kväll.

Tristessen är total.

Jag börjar hitta nya sätt att underhålla mig. Egon har en leksak som ursprungligen är en svans till en hund, men vars nuvarande funktion är tuggleksak vid matbordet. Den senaste veckan har jag, varje gång som han tappat eller slängt den, plockat upp den och lagt den till mitt öra som om den vore en gammaldags hemtelefon. Det har utvecklats till ett litet surrealistiskt skådespel. Jag svarar “Holmgård” och stirrar ut i tomma intet så som människor gör när de pratar i telefon. Sen säger jag “jodå han är här” och kastar en snabb blick åt Egons håll. Efter ytterligare några artighetsfraser lägger jag handen mot botten av svansen där, i min fantasi, mikrofonen sitter innan jag tittar uppfordrande på Egon och säger “det är till dig”. Sen räcker över svansen åt en bebis som vid det här laget är både förvirrad och rätt så arg. Det här har jag gjort ungefär 20 gånger per dag åt en publik som består av mig själv, en perplex pojkvask och en fet liten hund som verkar lika förbryllad som ungen. Jag skrattar högt varje gång. På riktigt.

Det är inte vackert.

Jag trivs egentligen rätt bra för mig själv, men efter några dagar börjar till och med jag bli lite lös i limningarna. Jag får stugfeber helt enkelt. Tomheten trycker mot mina trumhinnor och tankarna snurrar i cirklar. Jag börjar fundera på saker jag annars inte lägger energi på, som varför båtar flyter och vad böcker som jag läst egentligen vill säga. Förutom det så hittar jag på dadaistiska dramer att spela upp för mig själv. Ni hör ju själva, det kan inte vara hälsosamt. Det är som att till och med min hjärnas elektriska impulser håller på att dö tråkighetsdöden och det jag upplever är deras sista spasmodiska försök att få något att hända.

Men även småbarnsföräldrarnas svarta natt har ett slut. Nu är vi äntligen friska igen och har vågat oss ut i världen. Egon är sitt vanliga jag, om än lite extra entusiastisk, som att han försöker kompensera för förlorad tid. Nu ikväll lade jag ner honom ungefär en meter bort från lådan där hans leksaker är, tittade bort en sekund och så plötsligt hörde jag hur lådan vältes på ända och alla sakerna åkte ut över golvet.

Vi repar oss nog.

 

*sorry mamma