söndag 25 september 2016 - 21:20

Möblera om!

I vår familj har vi alltid varit bra på att möblera om. Andra människor kan inte riktigt förstå det alla gånger, men det var i min barndom inte alls en konstig helgsyssla att vi möblerade om och ibland bytte vi också rum med varandra. Hela huset var upp och mer men så fick vi det också städat samtidigt. Ibland var jag tvungen att tända lampan i mitt rum på kvällen fast jag just höll på att somna, bara för att ännu en gång nöjd få betrakta mitt "nya" rum.

 

Igår snurrade vi runt på möblerna i vardagsrummet och vågade äntligen flytta på soffan. Och fast den här soffan är mycket större än den förra så ser den ändå mindre ut. Och nu kan vi använda båda ingångarna till vardagsrummet igen vilket är ganska skönt.

 

IMG 5966

IMG 5970

 

Även tavlorna bytte plats och bollarna i ljusslingan går nu i blått. Vi är riktigt nöjda med ommöbleringen och skönt att få det ordentligt städat också.. Ska visa resten av rummet sen bara jag lyckats fota lite flera vinklar.

 

Brukar du möblera om ofta?

fredag 23 september 2016 - 07:03

Att se med nya ögon

Jag har tydligen någonslags ögonrenovering på gång just nu.. Skaffade nya glasögon och solglasögon för en vecka sedan (eller fick dom då) och igår var jag och provade ut linser eftersom jag fick ett erbjudande på det i samband med glasögonköpet. Jag provade två olika sorter som inte satt så bra, och i skrivandets stund testar jag en tredje sort som jag ska utvärdera om två veckor. Det är engångslinser och jag tänkte att jag skulle använda dom bara ibland vid festligare tillfällen och så. Men tyvärr så känns inte heller dessa bra. Jag ser knappt något och jag känner av att jag har något i ögonen och så ska det ju inte vara. Dessutom känner jag mig helt naken utan glasögon som jag ju haft sen jag var 17..

 

IMG 5850

IMG 5851

 

Får se hur det går.. Idag åker jag buss till jobbet (hinner alltså blogga..) och jag har mina nya glasögon med mig såklart. Antar att linserna åker ut så fort jag kommer till en spegel.. 

 

Har ni som läser här erfarenheter av linser? Vilket märke passar er?

måndag 19 september 2016 - 06:52

Helgrapport

 

Jag har tänkt blogga hela helgen, men den gick så väldigt fort.. men detta har jag gjort:

 

- Lagat mat med ägg. Scrambled pancakes, kokta ägg, äppelkaka och makaronilåda

 

IMG 5856

IMG 5863

IMG 3

 

- Varit till simhallen med barnen

- Haft besök av en gudmor med familj

- Städat (VARFÖR går alltid en stor del av veckoslutet åt till städning..)

- Äntligen fått våra fönster (två) målade! Nu skulle de gärna få torka ganska fort då det börjar vara ganska svalt på nätterna..

 

IMG 5868

IMG 5870

IMG 5865

 

- Tänt ljus och tittat ikapp några avsnitt av Orange is the new black

- Försökt ta det lite lugnt också..

- Gratulerat min gudson på 2-årsdagen!

- Påbörjat högen med beställningar jag fick i veckan. Kul att sy igen!

 

Ha en bra vecka!

torsdag 15 september 2016 - 07:00

Kreativt kaos

Jag (och en hög andra) har organiserings/rensningsiver just nu. Jag har dock lite svårt att fokusera på ett område så jag hoppar mellan skåpen. På tisdag rev jag ut en hög med tyg som jag tröttnat på och la ut en bild på Instagram och Facebook med frågan om någon ville ha något i tygen. Det var det, så en stor del är faktiskt nu redan uppklippta till mössor, byxor och klänningar.

 

image16

 

Men då jag får inspiration och syflow (fast jag bara klippt än så länge) så ser det fort ut så här.. Och dessa högar flyttades igår ner till köket där jag fortsatte att klippa. På veckoslutet hoppas jag att jag kan bjuda på en hög färdiga plagg.

 

image17

måndag 12 september 2016 - 06:56

Just nu - listan

I brist på blogginspiration (börjde med det här inlägget redan på söndag..) så gör jag den här just nu listan idag. Baserat på förra veckan.

 

image9

 

FEM bästa - just nu

 

- Dagarna går fort och jag trivs allt som oftast med det jag gör.

- Lillebror lärde sig säga R i förrgår. Plötsligt kom det bara.

- Höstvädret

- Kul att ha bloggen då det annars inte händer så mycket spännande i mitt liv just nu.

- Snart ska jag och barnen gå på akrobatik/parkourkurs! Hjälp, hur ska det gå.. Är ivrig men samtidigt rädd..

 

image10

 

FEM värsta - just nu

 

- Den här envisa flunssan

- Lite hösttristess. Trött på det mesta just nu. (Materiella saker alltså)

- Allt det där hemska som händer i världen

- Känslan av att jag bara städar och städar men ändå är det alltid råddigt..

- Kommer inte på något mera faktiskt..

 

image11 

 

FEM saker jag gjort i veckan 

 

- Varit flunssig och en dag hemma från jobbet

- Varit på jobb

- Varit på synkontroll

- Ätit tortillas på fredag

- Haft lust att sy men inte tid och ork

 

image12

 

FEM saker jag gjort i helgen 

 

- Varit i Tallin

- Börjat städa upp på gården (för tusende gången)

- Sovit på dagen

- Börjat en ordentlig garderobsorganisering

- Fotat i Tallin

 

image13 

 

FEM saker jag längtar efter

 

- Att flunssan ska gå bort helt så jag orkar göra något 

- Att få uppordnat i garderoben 

- Att ordna upp i min syknut och få inspiration att sy igen

- Snart börjar jag längta efter julen (men jo, låt det nu vara höst först!)

- Att åka till varmare breddgrader (Grekland) men det lär nog ta ett tag innan vi kommer iväg dit..

 

image14

 

TVÅ saker jag tycker att alla borde göra 

 

- Sopsortera ordentligt!

- Sluta klaga på sig själv inför andra

 

 

söndag 11 september 2016 - 15:58

En tur till Tallin

Igår gjorde jag och storebror en resa till Tallin. Egentligen var det meningen att vi skulle ha åkt med hans gudmor och samtidigt fått umgås lite, men eftersom hon fick förhinder, och jag hade bokat allt färdigt (buss och båt) så bestämde jag att jag och han åker oberoende. Och det var tur det för vi fick en riktigt givande dag tillsammans. Lyxigt och hälsosamt att resa bara med ett barn. Vädret var vackert, och Tallin är ju en så fin stad (i alla fall den gamla delen) så vi gick omkring i gamla stan i ungefär tre timmar och tittade på allt fint, pratade och njöt av det vackra vädret och kameran fick sig en avdamning.


Lite kort blir ju nog tiden på det här sättet, vi hann t.ex inte äta något i land fast vi planerat det. Men då vi inte var hungriga då ännu så kändes det lite onödigt. Det fick bli mat på båten istället denna gång.


Tallin är nog en så vacker stad och det finns massor med restaruranger jag gärna skulle besöka, så jag hoppas att vi nästa sommar skulle komma oss iväg dit och stanna lite längre än bara några timmar. 


Här följer en drös med bilder med en massa fina detaljer. Tänk om man byggde så här fortfarande. Fast Tallin ligger så nära så känns det ändå så mycket mera Europa än Finland där.

 

IMG 4836 horz

IMG 4842 horz

IMG 4845 horz

IMG 4849 horz

IMG 4854 horz

IMG 4864 horz

IMG 4883 horz

IMG 4892 horz

lördag 10 september 2016 - 09:15

Estrids bokklubb

Har ni bekantat er med Estrids bokklubb redan? Om inte så hoppas jag att ni gör det, iallafall om ni har barn, jobbar med barn eller annars bara är intresserade av barnlitteratur. Jag har samarbetat mycket med Sanna Sofia Vuori som är hjärnan bakom projektet och har under flera år sytt dräkter till teatergruppen Sagateater där hon också är med.

 

Estrids Bokklubb är en videoserie, som handlar om böcker och barns läsande, ur barnens perspektiv. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och diskuterar dem med sina vänner. Estrid intervjuar också författare och illustratörer I programmen.

 

Estrids bokklubb är en samproduktion mellan FantaskopFilms och Studio Hbl. Som samarbetspartners fungerar Den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget M och Richardsgatans bibliotek. Svenska Kulturfonden har understött projektet.

  

image6 

Bild: Ida-Lina Nyholm

 

Jag ställde några frågor till Sanna om Estrids bokklubb

 

 

Hur gick det till då du kom på idén till Estrids bokklubb?

 

Jag tror jag satt och tittade på nåt bra svenskt bokprogram för vuxna på tv och tänkte att något liknande för barn kunde vara fint. Så kollade jag upp och inget sådant fanns, i alla fall inte i Finland på svenska. Estrid som jag känner från teatersammanhang tackade ja till jobbet som programvärd då jag frågade henne och Ida-Lina Nyholm tackade ja till jobbet som skulle vara scripta från början men har vuxit till sig. Vi räknade att Ida-Lina och jag har närmare tio titlar var i programmet.. Sen kom Hbl med så nu producerar vi tillsammans med dem och deras duktiga filmare/klippare.

 

Om du varit i Estrids roll som 11-åring, vad skulle du då ha frågat av författarna och illustratörerna?


Jag skulle säkert ha frågat om de har husdjur och syskon och vad de heter och hur gamla de är. Jag var intresserad av sådant när jag var i Estrids ålder. Men jag hade nog aldrig vågat intervjua folk! Nu är jag i den lyckliga situation att jag får bolla frågor tillsammans med Estrid och Ida-Lina före varje inspelning.

 

Vad läste du själv som liten?


Det mesta. Jag älskade böcker! Då jag var en bebis åt jag ibland dagstidningens första sida. Tove Jansson har nog alltid varit en stor favorit.

 

Vad hoppas du att tittarna får ut av programmen?


Tips på fina inhemska och svenska böcker, författare och illustratörer. Vi har en blogg där det kommer upp skrivtips från Estrids gäster så den hoppas jag tittarna hittar till och deltar med sina egna berättelser. Inspiration för eget skapande också alltså!

 

Vilka författare och illustratörer är gäster hos Estrid?


Nu första säsongen är det (i den ordning de sänds) Linda Bondestam, Henrika Andersson, Annika Sandelin, Stina Wirsén (swe), Malin Klingenberg, Jenny Lucander, Ulf Stark och Lena Frölander-Ulf

 

Kommer det att komma flera avsnitt?


Det hoppas jag, för det är jätteroligt och det kryllar ju av fina författare och illustratörer som vi vill ha med ännu. Men inget spikat än.

 

Vad har varit det roligaste med att jobba med det här projektet?


Att få jobba med så fina proffsiga och hängivna människor helt enkelt. Estrid är lika kiva backstage också kan jag avslöja!

 

Titta på det första avsnittet här!

http://fantaskopfilms.wixsite.com/fantaskopfilms

(fixar bättre länk då jag är vid en dator)

torsdag 8 september 2016 - 22:15

Nytt liv till dina kläder

Jag fick vara med i dagens bilaga i VBL och ÖB! Nu har jag inte sett annat än en bild på tidningen ännu, men här kommer också min text och lite bilder i bloggformat, och även lite sådant som inte fanns med i tidningen.

 

Nytt liv till dina kläder


I samma takt som klädbutikerna får in säsongens nya kläder, fylls loppisarna upp med kläder från förra säsongen. Många, eller egentligen de flesta av kläderna kanske har getts bort/säljs på loppis för att de blivit för små eller stora, eller för att de kanske inte är av det senaste modet. Loppis är bra och det är ju härligt att kunna fynda sådant som känns fräscht och nytt men tyvärr så är det inte riktigt hållbart i längden att genast göra sig av med kläder och skaffa nya då de inte är trendiga mera.


Så vad kan du då göra om du vill ge ett längre liv till dina kläder? Kanske du inte bryr dig så mycket om de senaste trenderna, men kläderna i skåpet känns kanske ändå lite gamla och ointressanta. Kanske det också blivit hål eller slitage på kläderna som du inte orkar lappa eller laga.


Lite kunskap i sömnad och en del tillbehör behövs för att sy om kläderna helt och hållet, men det går lätt att förnya och fixa också med små knep och medel. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Själv började jag mitt sömnadsintresse med att sy om gamla kläder till nya och testade mig fram. Du har inte så mycket att förlora!

 

Några tips på vad du kan göra


- Om du inte orkar/vill lappa hål så kan du trolla bort dem på andra sätt om de råkar vara på sådana ställen. Sy en ficka ovanpå, eller en lapp, eller gör hålet ännu större och sy en annan lapp bakom! Det går också bra att klippa av där hålet är och t.ex. förlänga ett par byxor med ett annat tyg. Eller varför inte sy shorts.
- Har du en tröja som blivit lite för spänd. Klipp upp den framtill och gör den till en kofta. Eller sy t.ex. spets i sidan.
- En älskad tröja eller t-skjorta kan bli en mössa.
- Hans skjorta kan bli en tunika eller ett linne till henne.
- Sy på en bit spets på ett gammalt tråkigt linne och vips har du en partyblus. Eller varför inte klippa upp den i ryggen och sy i en spets där?
- Ett bälte, ett band eller en rosett piggar upp nästan vilket plagg som helst.
- Sy på en dragkedja på plagget som en detalj. Det behöver inte gå att öppna den.
- Byt knappar eller sy på knappar som dekoration.

 

Några exempel

 

En klänning av två gamla blusar

Jag köpte en svartvit randig polo på loppis för ett tag sedan. Jag skulle så gärna ha använt den, men den kändes tyvärr lite för spänd runt magen. Där låg den i skåpet och hånskrattade åt mig. Sen råkade den ligga bredvid en svart t-skjorta i herrstorlek som också hade blivit förpassad till högen med kläder som kan sys om. (Jag har massor av sådana kläder..) Då fick jag idén om att dessa två kunde kombineras. Så det blev att ta tag i saxen och klippa och planera lite. Så istället för två blusar som inte kommit till användning på ett tag så fick jag nu istället en snygg klänning som jag nog tror att kommer att användas en hel del. Fickor fick den dessutom. (Och jag fick en ny profilbild i samma veva, inte en dag för tidigt)

 

klanning

 

Förläng byxorna på två sätt

Visserligen är det väl modernt med hål på byxorna just nu. Men då byxorna ändå är för korta till 8-åringen, och jag inte ser någon nytta i att köpa byxor som har hål färdigt till barnen, (de fixar det bra själv) så tänkte jag att jag ju kan lappa och förlänga dem på samma gång. Så jag klippte helt enkelt bort det söndriga och skarvade i med rester från ett par gamla jeans. På så sätt så förlängdes både längden och användningstiden på byxorna.

 

byxor

 

Hans blir hennes

Min man hade tröttnat på sin rosa skjorta som han haft ett bra tag, och den började dessutom vara lite svår att få helt ren i kragen.. Med hjälp av sax, symaskin och spets kan jag nu använda den som nattskjorta.

 

skjorta

 

Festlig spets

Ett helt vanligt svart linne piffades upp med en bit spets. Jag nålade fast spetsen där jag ville ha den (över ryggen) och sydde runt spetsen på linnet. Vid armhålen vek jag över spetsen och sydde en söm ovanpå. Sen klippte jag försiktigt bort tyget under spetsen så att bara spetsen blev kvar.

 

Duk på ryggen

En vanlig lite tråkig tröja fick en spetsduk fastsydd som dekoration på ryggen och blev genast lite mera intressant. (Även om mina kolleger var väldigt lustiga och undrade om någonting fastnat på min rygg..)

 

IMG 5660 horz

 

Från klänning till tröja

Jag hade en tid haft en jätteskön stickad ylleklänning som jag tyvärr lyckats få ett stort hål i. Den förkortades och syddes till en tröja så nu kan jag fortsätta att använda den ett bra tag till.

 

troja

 

Hoppas att jag kanske har inspirerat någon till att ta sig en titt på de kläder som finns hemma som kanske har sett sina bästa dagar, och skapa någonting nytt av dem!

onsdag 7 september 2016 - 20:26

Snart ser jag bättre (ut)

Håhåjaja vad jag är trött. Idag har jag varit på jobb mellan 8-16.30 och efter det åkte jag direkt hem efter storebror och barnvakt och vidare till Skanssi på synkontroll. Tog äntligen tag i att skaffa nya glasögon och eftersom de hade ett erbjudande så blev det även nya solglasögon och så ska jag även testa kontaktlinser! Men jag var så trött i ögonen så hoppas glasögonen får rätt styrka..

 

image5

 

En mycket konstig bild från synkontrollsrummet..

 

Imorgon får vi tack och lov pappan hem igen och sen blir det ju veckoslut. Igen. Och inatt drömde jag att vi höll på att missa båten till Tallin. Jisses så stressande det var.. 

 

Det var allt från den snoriga vardagsbloggen. Tack och hej!

onsdag 7 september 2016 - 07:10

Vem är vuxen?

Inatt hade storebror växtvärk. Så vi yrade omkring ett tag och letade värmedynor och värkmedicin. Själv hostade jag också rätt mycket så jag behövde hostmedicin. Och gå på toaletten. Storebror hamnade till slut i vår säng som det brukar vara vid växtvärk.

 

Efter allt spring var jag ganska pigg och tittade på telefonen om det skulle ha hänt något där. (Mycket sannolikt eller hur?) Sen fastnade jag där.. (Onödigt jag vet.. Måste börja använda väckarklockan jag fick i julklapp så jag inte behöver ha telefonen bredvid mig på natten)

 

Storebror frågar: Varför håller du mamma på med telefonen?

Jag svarar: Jag kan inte sova.

Storebror svarar: Kanske du sku somna bättre om du skulle sätta bort telefonen.

 

Ibland undrar en vem som är vuxen här i huset.