fredag 21 oktober 2016 - 18:10

Stjärnor till mor

Förra veckoslutet var jag och barnen på landet tillsammans med mina föräldrar. Jag hade släpat med mig två av mina symaskiner och en del tyg, tillbehör och mönster ifall jag skulle få lust och ork att sy.. Och det fick jag! Det blev bl.a en t-shirt till min mamma som hon fick i födelsedagspresent.

 

IMG 6286

 

Tycker så om att kunna ge bort hemlagade presenter. Och snart börjar det bli dags att fundera på julklapparna..

fredag 21 oktober 2016 - 07:46

"Man vet att någon inte är snäll om den lockar med något"

I morse hade jag en diskussion vid frukostbordet med min 8-åriga son. Efter den senaste veckans clownerier kände jag att det kanske skulle vara bra att berätta om saken OM det plötsligt skulle råka sig så att det dök upp en skrämmande clown på  hans skolväg. Det fenomenet är ju så obota korkat och sjukt så jag vet inte vad, och jag trodde aldrig att jag skulle behöva varna mina barn för clowner. 

 

Diskussionen fortsatte och ledde oss osökt in på temat "alla vuxna är inte snälla". Vi har länge präntat in i barnen att de ALDRIG får lockas med någon vuxen inte ens fast de skulle säga (eller visa) att de har den största legoförpackningen som finns med sig i bilen, och att de alltid måste säga till om någon vuxen har sagt något konstigt eller betett sig ovanligt. 

 

Vi har läst boken "NEJ sa lilla P" av Inger och Lasse Sandberg som tar upp ämnet. (skriven 1992) Det har visat sig vara nyttigt då vi bara ibland behöver påminna och fråga vad det var som lilla P sade nej till, så påminns de om saken utan att vi behöver skrämmas med diverse fula gubbar och tanter..

 

IMG 6078

 

Jag fick en gång som barn ett armband av en "puligubbe" då jag steg ut från taxin efter förskolan (eller var det då jag gick på ettan?) och skulle vara några timmar hos dagmamman. Kommer ännu ihåg hur arg/bekymrad dagmamman var då jag tagit emot det och hur länge det där armbanden hade den där känslan av någonting fel och smutsigt över sig. Antagligen var det bara en snäll gubbe som hade hittat ett armband han ville ge vidare, men det kunde ju ha varit annorlunda..

 

Hur pratar ni med era barn om vuxna som kanske inte är snälla? Eller utsätts de aldrig för situationer där de skulle råka på dessa människor? Jag tycker att det är hemskt men ändå nödvändigt att behöva prata med barnen om dylika saker. Jag kan inte skydda dem dygnet runt så jag vill att de ska ha beredskap om det händer något även om jag såklart inte vill skrämma upp dom i onödan.

torsdag 20 oktober 2016 - 20:05

För tio år sedan..

För tio år sedan idag vaknade jag upp i vår hyrestvåa på Stålarmsgatan i Åbo. Det var en speciell dag. Jag gick på jobb som vanligt och blev hämtad av min nyblivna man på eftermiddagen. Men vi åkte inte tillbaka till lägenheten utan åkte iväg utanför Åbos gränser till Pikis och vårt nya hem. Och här har vi bott sen dess och mycket har hänt med åren. Både med huset och med vår familj. 

 

Hur gick det till?

 

Året var 2006 och vi var nygifta och hade åkt till Citymarket i Länsikeskus för att handla. Vi råkade se en försäljningsnnons i ett fönster och blev lite förtjusta och åkte ganska fort för att titta på huset i smyg. Vi hade inte alls egentligen tänkt köpa hus ännu och hade iallafall tänkt att längre än till S:t Karins flyttar vi i alla fall inte. (Efter ett tag började Pikis höra till S:t Karins så egentligen så höll vi ju det vi tänkt) Men vi fastnade för huset och inom en inte alls så lång framtid så var det vårt! (Efter en del besök till banken och samtal med borgenärerna såklart..)

 

1155819321205 Korvenmaentie19001

 

Vårt hus år 2006 som det såg ut på försäljningsannonsen.

Det var det här lite skruttiga huset som vi ville ta hand om.

 

1155819341326 Korvenmaentie2

 

Under de här tio åren som vi bott här har det förstås hänt väldigt mycket.. Vi har ju hållit på och renoverat i alla år. Varje år har vi haft minst en större renovering på gång om jag nu inte minns helt fel.. Utsidan av huset är egentligen det som vi tagit tag i sist men också det som kostat oss mest och tagit mest tid och energi. För inte har det varit roligt alla gånger..

 

Våren 2014 bytte vi bort vårt mossiga tegeltak till ett svart plåttak. Det var egentligen den enda renoveringen som vi inte deltagit i alls själva. Tre dagar tog det. Och så sent som förra veckan så fick vi äntligen också stegarna på plats. 

 

Sommaren 2013 bestämde vi oss för att vi skulle måla om huset. Men det visade sig att det var väldigt jobbigt att skrapa bort den gamla oljefärgen så vi började att måla på den färg som satt hårt kvar (enligt anvisningar från affären..) och det blev bara bubbligt och eländigt och inte ens den färgen var som vi önskade. Så vi fick tänka om. Efter att vi funderat på hur vi skulle göra, så beslöt vi oss för att vi skulle göra en grundligare fasadrenovering och byta allt. Det började vi med våren 2014 och i samma veva så isolerade vi också verandan och bytte ytterdörren. Och det visade sig vara ett väldigt bra beslut då det kom fram vissa murkna stockar under renoveringen som vi fick byta ut. Sommaren 2016 blev vi äntligen klara (och ännu finns det lite kvar att måla av sockeln som inte syns på framsidan..)

 

IMG 2

IMG 6337

 

Tyvärr hittade jag i stunden inga bättre bilder än mobilbilder, men jag tänkte att om det här inlägget alls ska bli av så får det duga med lite sämre bilder. I dagsläget är de flesta plankhögar borta och så finns det som sagt nu en stege från sovrumsfönstret på andra våningen samt en stege upp till verandans tak.

 

Det var min berättelse om hur det gick till då vi köpte vårt hus och vad som har hänt på utsidan sedan dess. Vad säger ni? Är ni intresserade av att ta del av resten förändringen rum för rum?

måndag 10 oktober 2016 - 17:30

Hemlagad lingonsylt

På söndagen lagade jag lingonsylt. Jag kan inte förstå varför jag inte gjort det förr, för det var ju lätt som en plätt! Och det är just med plättar (spenatplättar) som det äts lingonsylt här i huset. Etiketterna hittade jag i en låda (från Lagerhaus antagligen) och burkarna har jag någon gång skaffat från Granit. Lingonen hade bott i frysen ett tag och de hade jag faktiskt inte plockat själv.

 

IMG 5089

 

Jag googlade helt enkelt lingonsylt och tog det första receptet jag hittade.

måndag 10 oktober 2016 - 06:57

Veckopeng?

Vi har ett tag funderat lite kring veckopeng här hemma och att det kanske skulle börja vara dags för barnen att få en liten slant en gång i veckan. Frågan är då bara hur mycket en 8-åring och en 5-åring kan tänkas få i veckan. Egentligen tycker jag nog att 5-åringen inte behöver någon veckopeng, men antar att det kanske blir katastrof här hemma om han inte får något om storebror får..

 

 

 

IMG 6143 

Det som jag vill att barnen ska få ut av veckopengen, är att lära sig lite om pengars värde och om att spara. Jag vill att de ska förstå att alla de de där loppismjukisdjuren och fotbollskorten faktiskt kostar pengar. Och att ibland måste man spara en längre tid för att ha råd att köpa något man vill ha eller göra något roligt. Jag vill inte att det ska delas ut pengar/lön för hemsysslor eller bra skolprestationer. Inte får vi vuxna heller pengar för att vi för ut roskisen och städar efter oss. Är inte emot belöningar över lag, men tycker att belöningen kan vara något annat än pengar. T.ex. extra speltid eller att man gör något tillsammans. Att belöna skolprestationer i pengar tycker jag också är dumt då inte alla har samma förutsättningar. Tänk på det barnet som har det svårt i skolan om syskonet jämt får toppbetyg..

 

Så, här är några frågor som vi funderar på och som ni gärna också får ta ställning till.

 

1. Hur stor ska summan vara? Vad ska pengen räcka till?

2. Ska båda barnen få samma summa? (de köper ju ändå typ samma saker..)

3. Ska fredagsgodiset köpas för veckopengen? I såfall borde ju summan vara lite högre.

4. Ska utbetalningen ske en gång i veckan eller kanske en gång i månaden?

 

Får dina barn veckopeng? Hur gamla är barnen och hur mycket får dom och vad köper de isåfall för pengarna? Fick du själv veckopeng då du var liten?

söndag 9 oktober 2016 - 17:39

Brunch!

Då min syster och hennes man gifte sig för tre månader sedan, fick vi uppgiften att bjuda dem på brunch då de varit gifta i tre månader. Nu i helgen var det dags (en vecka för tidigt dock) och det blev nog en så god och mättande brunch så jag inte orkade äta något före det var dags för middag, fast vi var ut på en skogspromenad efter att vi ätit.

 

image1

 

Vi bjöd på spenatomelett, stekt skinka, grönsaker, laxröra, bröd, smoothie och brieost med äppelkompott. 

 

IMG 5045

 

 

IMG 5051

IMG 5052

Varför äter man inte brunch oftare?

onsdag 5 oktober 2016 - 20:45

Lika glömska

Idag skulle jag leverera den här söta klänningen till min systers kompis. Vi skulle träffas kl.16 i Åbo.

 

IMG 6124

 

Halvägs hem insåg jag att jag totalt glömt bort vår träff.. men det hade hon också. Skönt att inte bara jag är glömsk :-)

 

 

söndag 2 oktober 2016 - 21:23

Friheten

Jag har en ny favoritplats här i världen. Det är Linnanvuori som ligger ganska nära oss. 79 meter över havet. Här vilar mina tankar och kroppen får ro. Jag har hela sommaren velat gå dit upp i solnedgången och ta lite bilder. På fredag kväll tog jag mig äntligen i kragen. Och vet ni vad. Mina barn är så stora nu att jag vågade mig dit upp helt ensam. De satt hemma och såg på sin fredagsfilm och märkte väl knappt att jag var borta. (Och jo, klart jag berättade vart jag gick, hade telefonen med mig och såg till att fredagsgodiset var uppätet så ingen skulle få något i halsen och släckte alla ljus innan jag gick.)

 

En solnedgång är alltid vacker, men tyvärr så var den inte lika vacker den här gången som så många kvällar i september. Jag skulle ha velat vänta tills solen gått ner helt, men sen fick jag lite smått panik över att det skulle bli för mörkt då det ändå är en bit att gå innan man kommer till vägen. Men utsikten är fantastisk! Den där pricken där vid horisonten, är S:t Karins vattentorn som säkert många som rör sig igenom staden har koll på.

 

IMG 4945

IMG 4931

IMG 4933

 

Tänk att snart har vi bott här i tio år och först nu börjar vi känna till omgivningen och det här fantastiska stället. Hit kommer jag att komma många gånger och det fantastiska är ju att vi har ett så omväxlande klimat här i det här landet, så en kall vinterdag kommer det att set totalt annorlunda ut. Jag gjorde också en liten (typ 34 sekunder) film som går att se på mitt instagramkonto. (lotta_palander heter jag där) Verkligen inget storverk, men iallafall.

 

Och så var veckoslutet över igen. Igår gjorde vi en utfärd till stranden vi brukar vara vid på somrarna och hade övernattningsbesök av en vän. Idag har jag städat hos hönsen, tagit en tur till Pargas, gick på loppis och hälsade på söta valpar och åkte och simmade. Och så har jag städat lite såklart, för det tar ju alrig slut..

onsdag 28 september 2016 - 07:03

Onsdagspackningen

De onsdagar då pappan åkt på jobb kvällen innan, är det ett och annat som ska kommas ihåg att ha med sig. Jag simmar på jobbet, storebror har gymnastik i skolan och lillebror har Mulleskog på dagis och ska ha med sig kassen med byteskläder för har då varit hemma några dagar från dagis. Och så ska ju alla telefoner, I-paddar, läxböcker också kommas ihåg som alla dagar, och numera har jag också ofta med mig en hink för hönsmat som jag får med mig från jobbet.

 

IMG 6001

Och då är vi bara tre personer.. HUR fixar de med större familj det här?? Tummen upp för er!

måndag 26 september 2016 - 19:30

Ändrade planer

Idag skulle jag vara på jobb, gå till företagsläkaren, gå på möte, ha eftis på jobbet och träffa ett gäng mammor till storebrors klasskamrater och gå på massage. Speciellt den där massagen hade jag sett jätte mycket fram emot. Men jag kom inte längre än till företagsläkaren och så tillbringade jag resten av eftermiddagen på jouren på TYKS.. Jag hade bokat läkartid för att jag i en veckas tid (främst på kvällarna) känt av att hjärtat slår ojämnt. Tänkte att det nog säkert är bäst att kolla upp (jag är väldigt dålig på att gå till läkare..) Det togs hjärtfilm och blodprov. Hjärtfilmen visade inget speciellt men i blodprovet fanns det tydligen något som läkaren ansåg att måste kollas upp. Så det var bara att snällt åka in till Åbo och sitta där och vänta. Där gjorde de precis samma sak bara att det tog fyra timmar. Och inget hittade dom heller.. 

 

Men 10 sekunder hjärtfilm hjälper ju inte tänker jag. Det är främst på kvällarna som jag känt av att hjärtat slår lite ojämnt och förstås så var allting helt normalt då jag var där idag.

 

Jag ska nu iallafall försöka att ta de lite lugnt, sänka kraven, och se hur det utvecklas. Det är snart en månad sedan jag blev flunssig och jag har inte riktigt ännu återhämtat mig efter det, och så lite vardagsstress. Tänker att det säkert beror på det. Men nu har jag försökt kolla upp det iallafall.

 

IMG 4