lördag 3 december 2016 - 16:39

Julkortsfotografering

I nästan minus tio grader släpade jag ut familjen utan ytterkläder för att få ihop en fin julkortsbild. Jag tänkte att det skulle vara roligt att skicka julkort i år, då det inte blev några i fjol.. Och jag kan bra betala en summa till välgörenhet OCH skicka julkort (för jag vet att snart kommer den rumban att börja igen på facebook..)

 

IMG 5461

 

Det blev en bild på trappan med både fårskinn, ljus, gran, pippitröjor och tomteluvor. Men den bilden tänker jag inte visa till er ännu, så ni får nöja er med en bild som barnen tog med fjärrutlösaren då vi var färdiga. Det blev den roligaste bilden av dom alla!

lördag 3 december 2016 - 09:30

I gårdagens julbilaga!

Jag är så glad för att jag fick vara med igen i en Sevendays bilaga! Andra julbilagan och fjärde bilagan för min del. Ifjol var det jeans som gällde (stjärnor och adventskalender), och i år blev det julklappsinslagning på ett mera miljövänligt sätt. Igår kom bilagan ut, själv har jag endast sett min sida på bild tillsvidare, men här kommer mina bilder och min text i bloggform. Väntar också så på att få se de andras artiklar live, duktiga typer det finns här på Sevendays! (Hanna, Nina, Sandra, Nathalie, Marie och Liisa.)


Julen närmar sig och de flesta av oss vill gärna ge julklappar till våra nära och kära. Men att välja det där glansiga färggranna pappret i affären är inte en så bra idé med tanke på miljön. Speciellt hållbart är det ju inte heller.. Dessutom måste det pappret sorteras med brännbart avfall, det går inte att sortera med returpappret då det innehåller så mycket färg och ibland även plast. Att bränna pappret själv är inte heller en bra idé för varken eldstaden eller människorna som kanske andas in den röken mår bra av det.

 

Julklappar 2

 

Så hur kan vi då packa våra paket på ett mera miljövänligt sätt, för en oinslagen present är ju inte lika spännande. Dessutom är det ju roligt att slå in paket, och det är i alla fall för mig en mysig del av julförberedelserna. Jag har lagat sex olika paket där jag använt lite olika material och metoder. Jag har inte använt en enda tejpbit (är man två går det bra att göra spända knutar så man kan skippa tejpen) utan hållit mig till återanvändbara paket eller papperssnöre.


Några tips! 

 

konfektask med papper 2

 

1. Klä in konfektaskar med brunt paketpapper med tryck. Går att använda många gånger om. Om mottagaren inte bor i samma hushåll, så kan du ju tipsa om att asken gärna får användas igen. 


1. Ät upp godiset!
2. Ta asken och lägg den på pappret (går också bra med ett tyg. Rita runt asken och flytta sedan runt den så att alla sidor blir uppritade. Rita ett nytt sträck ca 1,5 cm utanför hela mallen och klipp ut. Vid skarvarna kan det vara bra att klippa upp lite sneda kanter.
3. Stryk lim (papperslim fungerar bäst) över pappret och klä in asken!
4. Lägg i gåvan och knyt ett papperssnöre runt!

 

tryckt papper 3


2. Gör ett självtryckt papper och få det bruna pappret lite mera personligare och roligare. Jag gjorde en stämpel av ett gammalt suddgummi som jag limmade en salmiakfigur av ett gammalt liggunderlag på. Sen tryckte jag med hobbyfärg som jag målade på stämpeln med pensel. Hederligt potatistryck går såklart också bra att använda, och det kan ju bli en rolig familjeaktivitet att göra tillsammans.

 

kakpapper 3


3. Ett annat sätt att liva upp ett brunt omslagspapper är att vika ett kakpapper runt paketet.

 

kokshandduk 3

 

4. Ska du ge en kokbok i present till någon? Slå in den med en kökshandduk och skriv en hälsning på en träslev.

 

tapetpase 4
5. Har du tapetserat om på sistone och sparat tapetresterna ifall du skulle få för dig att göra något av dem? Vik en påse som du fäster med två klädnypor. Klädnypor är för övrigt bra att använda så slipper du använda tejp. Om du absolut inte klarar dig med papperssnöre och klädnypor så använd då papperstejp som det finns många olika varianter av nuförtiden.

 

julklappssack
6. Sy presentpåsar som går att använda om och om igen! Eller kanske som något annat? Jag hade några gamla bordstabletter som jag sydde ihop med ett snöre så det går lätt att knyta om presenten.

 

1. Leta upp en julig kökshandduk (eller kanske en mera neutral färg så kan påsen även användas vid födelsedagar?) eller två bordstabletter och ett fint band. (Minst 30 cm långt) 
2. Mät ut var du vill ha bandet. Ca 10 cm från övre kanten är ganska bra.
3. Nåla runt långsidorna och den nedre kortsidan. Sy runt på vanlig hushållsmaskin och kontrollera att bandet sitter bra fast.
4. Vänd påsen, lägg i gåvan och knyt ihop!

 

 

Detta behöver du ha hemma för att göra liknande paket som jag gjort:


• Brunt paketpapper (som jag iallafall har för mig att kan sorteras med kartong. )
• Papperssnöre
• Om du inte vill skriva din julhälsning direkt på paketet, så kan du göra paketkort av kartongbitar från t.ex. olika förpackningar. Nästa gång du ska köpa en vara i butiken som kommer i en kartong, ta en titt på kartongen, finns många fina!
• Konfektaskar. Äter du inte konfekten själv så är det nog säkert alltid någon annan som gör det.
• Kakpapper i olika storlekar.
• Kökshandduk och träslev.
• Tabletter, kökshanddukar att sy påsar av. Ta en titt på loppisar om du inte har egna i skåpet. Kring jultid brukar det krylla av julpynt och textilier på loppisar. Det går ju såklart lika bra med en tygbit, men en handduk/tablett har färdigt fållade kanter så man slipper det arbetet. Snörstumpar och fina band brukar jag också samla på, och dessa går t.ex. bra att sy fast i påsen eller knyta runt de andra paketen.
• Tapetrester. Har du inga egna så fråga dina vänner! Eller gå till en färghandel och fråga om de har gamla böcker med tapetprover som de inte använder mera. Perfekt storlek för påsar.
• Julmusik, glögg och pepparkakor är inte nödvändigt men bidrar till stämningen.

 

Lycka till!
onsdag 30 november 2016 - 07:00

TAIKO - konstbutiken på nätet

Har ni hört om TAIKO? Anna-Lena bloggade visst om detta i somras, men nu är tiden  inne för TAIKO att öppna sina "dörrar". 

 

I dagens digitaliserade samhälle har konstförsäljningen inte hängt med på samma sätt som på de flesta andra plan. För tillfället finns det ingen nätbaserad tjänst i Finland där konstnärer och konsumenter möts. Detta gör att det är svårt för konsumenten att hitta konst ifall hen inte vanligtvis rör sig på gallerier och andra konstevenemang. Och även för konstnären är det svårt att få sina verk sålda.

 

Men nu kommer det att bli ändring på detta! Sammanlagt är det 10 personer som jobbar med TAIKO och kommunikationsproffsen Pia och Patrik Edman är huvudpersonerna bakom nätbutiken. De tyckte att det här var en tjänst som borde utvecklas och efter att de hade träffat en konstnär i april 2016 och diskuterat detta problem så föddes TAIKO. De hade även själv upplevt att det var svårt att få tag på konst under den tid som de bodde i Danmark.

 

IMG 6662

 

Idag, den 30.11.2016 kl.18.30 öppnas TAIKO och via nätsidan kommer konsumenten att hitta konst av över 260 godkända finländska konstnärer. Det finns både målningar, fotokonst, skulpturer och grafik och konsumenten kan söka efter verken med hjälp av att välja bl.a. teknik, stil och storlek. Några konstnärer som är med är Anna Aho, Totte Mannes och Roy Aurinko, fotografer Juha Metso och Paula Nordfors, skulptörer Matti Metsämaa och Jasmin Anoschkin och grafiker Pekka Hokkanen och Hanna Holma. För konstnärerna är tjänsten gratis, men en provison på 30% betalas till TAIKO.

 

Som konsument har du möjlighet att ladda upp en bild på ett rum där du vill ha ett konstverk, för att se om det passar in och konstverken har 14 dagars returrätt. Konstverken levereras per post och du har möjlighet att dela upp betalningen i flera rater. Även presentkort kommer att kunna köpas från TAIKO. Bra va?

 

Eftersom jag känner Pia och Patrik så är jag extra ivrig över det här och håller tummarna för att det ska gå bra. Och även om jag inte trott att jag varit intresserad av konst tidigare, så är jag nog lite sugen på att någon gång byta ut mina IKEA planscher mot riktig konst..

 

taiko logo

 

 

söndag 27 november 2016 - 17:05

Min Instagram

I något skede avslutade jag ibland veckan med ett inlägg från veckans Instagramflöde. Men sen orkade jag inte riktigt.. Men något har hänt på Instagram under den här veckan. Jag har liksom hittat en röd tråd och en lite mera enhetlig stil och har försökt satsa lite mera på mina bilder. Och har taggat mera.. Det har visat sig vara tacksamt då jag fått flera nya följare under veckan som gått. Och kanske jag är lite fånig men nog är det ju roligt då också andra än familjen gillar mina inlägg. (Även om det såklart också är roligt) Fro.m nu vill jag att min Instagram ska se ut så som de konton jag själv följer. Eller inte exakt så såklart (följer många konton..) men som ett konto som jag själv skulle följa. Nu tänker jag såklart på de jag följer för inspirationens skull. Vänner och familj följer jag för att det är så fint att få följa med andras vardag.

 

IMG 6920IMG 6921

 

En hurudan Instagrammare är du? Hur personlig är du? Vad vill du med att vara med på Instagram?

 

(Och nu tycker jag såklart att ni kan gå in och följa mig om ni är på Instagram. lotta_palander heter jag där.)

tisdag 22 november 2016 - 21:12

Akrobatiktrappa

Nu kanske ni trodde att jag skulle berätta om något nytt träningsredskap, men nej. Hade inte vågat utöva volter i den här hala men vackra stentrappan. Den har jag stött på i Luolavuoren koulu där jag under hösten gått på akrobatik och parkour (fast det var nog mera akrobatik till min lättnad) med barnen. 

 

IMG 9

 

Barnen har utvecklats jätte mycket under den här kursen och jag har också blivit modigare.. men det är nog långt kvar ännu tills jag gör volter.. Det största problemet är min nacke som inte riktigt tycker om hastiga rörelser och att stå på huvudet..

 

IMG 10

 

Men roligast är nog det att barnen är så stora så att vi kan göra det här tillsammans. 

måndag 21 november 2016 - 07:12

Enjo

Ibland så tycker jag att jag inte gör så mycket annat än att städa.. Städar upp i köket, städar badrummet, tvättar, viker tvätt, plockar upp kläder och saker från golvet, dammsuger..

 

Alltid står det kassar i vägen som väntar på att åka iväg någonstans. Till roskis, tygspill som jag lämnar in i någon affär som tar emot sånt, saker som ska till loppis, saker jag ska ha till jobbet, mulleryggsäckar och gympakassar.

 

Det känns som att jag går igenom lådor och skåp mest hela tiden, ändå är det aldrig ordentligt städat.  

 

0B6E79EC B027 400B AB47 7BBF85C2BB78

 

Förra veckan hade jag en Enjo demo hemma hos oss. Enjo kommer inte att sortera och föra bort mitt skrot, men jag kommer iallafall att tycka att det är lite roligare (och framför allt miljövänligare och hälsosammare) att städa efter att jag fått mina trasor. 

 

Är du bekant med Enjo?

http://www.enjo.com/html/se

(Fixar en ordentlig länk då jag är vid en dator)

söndag 20 november 2016 - 21:29

Helgrapport

Så var helgen snart över igen.. fort gick det, men vi har ändå fått en del gjort. Vi har bl.a fyllt en container med kvistar från träd som fällts på vår gård. Det finns så mycket träd här och mängden kvistar som fylldes i containern.. pust.. nå den åker iväg imorgon. Men hela det här trädfällningsprojektet kommer att ta lång tid ännu..

 

Ommöbleringen som jag talade om blev av! Lite krångligt var det nog då stolen som skulle in i barnens rum var för stor så vi måste skruva lös benen.. Men skrivbordet är nu i min syhörna och jag har fått det lite uppordnat där och t.o.m sytt idag!

 

IMG 6732IMG 6745

 

Nu ser jag fram emot en ny vecka igen.

Och grattis till alla vinnare i galan 2016!

lördag 19 november 2016 - 15:00

Ananas i paket

Medan en stor del av den finlandssvenska bloggvärlden gör sig i ordning för galan, så åker vi iväg till Åbo på 2-års kalas. 

 

IMG 8

 

I paketet finns självsytt (som vanligt) och presenten var egentligen en del av en beställning som mamman inte fått ännu. Leggings och tubscarf enligt önskemål. 

torsdag 17 november 2016 - 07:30

Storshopparen

Igår satt vi vid middagsbordet och pratade om det ena och det andra. På lördag ska vi på kalas och jag föreslog om vi kunde åka in till Åbo centrum före kalaset börjar för det är länge sedan jag varit där och gått lite i butiker. Jag har inte ens varit till Granit ännu..

 

"Jag vill köpa en sån där vit tusch som man kan rita på fönster med för såg att de gjort så fint på Strömsö!"

 

Så jag, storshopparen ska åka till Åbo på lördag och shoppa en tusch. Det tyckte min man att var rätt lustigt..

onsdag 16 november 2016 - 21:15

Att flytta på möbler

Idag blev jag rätt frustrerad på vårt vardagsrum som har för mycket möbler. Fåtöljen och kistan bakom soffan är bara i vägen och används just inte. Allt ser så inklämt ut så här..

 

IMG 6705

 

Vi funderade lite på vart man kunde tänka sig att placera stolen.. Och så kom jag på en ide!

 

IMG 6708

 

Här - i barnens rum blir väl bra! En mysig stol att sitta och läsa i! Men var? Inte finns här heller plats.. Men skrivbordet har egentligen aldrig använts av barnen, så det ska också få flytta. Då får både stolen och kistan plats!

 

IMG 7

 

Till den här råddhörnan som borde vara mitt syrum.. Där till vänster tänkte jag att bordet skulle stå. Då kunde jag ha alla symaskiner framme samtidigt. Den vita hyllan får flytta till barnens rum så ska jag se om jag får allt mitt rådd att rymmas här..

 

Att sådana planer som blir verklighet på veckoslutet (hoppas jag..)