tisdag 23 augusti 2016 - 07:16

Hur organiserar du dig?

Då hösten kommer igång får jag alltid ett sånt behov av att organisera mig. Jag vill ha ordning, kontroll och veta hur och när allt ska hända. Men det är inte så lätt alltid.. Ibland kommer jag på ett system men efter ett tag så håller det inte heller mera..

 

Mina ensamveckor är det jag som ska hålla koll på allt (okej, de andra veckorna håller jag också koll på att pappan håller koll på allt så ännu mera sjå..) och det kan bli lite mycket ibland. Och fast det kanske verkar utåt som att vi är en "ordentlig" familj så är vi ganska kaotiska och oorganiserade vid många tillfällen..

 

image50

Katterna på bilden hör inte vanligtvis in i råddet :-)

 

Hur fixar ni som läser här vardagen? Hur hålls boendet i någorlunda acceptabelt skick? Hur löser ni middagskrisen? Hur kommer ni ihåg barnens alla aktiviteter och program i skolan/på dagis? Hur hinner ni ta hand om er själv och när träffar ni vänner och familj? 

 

Jag är inte den rätta att svara på detta, så nu vill jag ha er hjälp! Berätta dina bästa tips på hur just du får vardagen att fungera. Så skriver jag ett till blogginlägg efter det. (Det behöver inte vara några märkvärdiga saker utan helt vardagliga saker. Alltid kan det vara något som någon inte tänkt på..)

måndag 22 augusti 2016 - 17:31

Födelsedagstårta

Idag fyller pappan i huset år! Och i alla tider har vi ätit kinuskikaka gjord på ett gammalt recept. Hela min barndom. Och vi fortsätter med det. Den här kakan är alltså speciellt god och smakar som födelsedagarna då jag var liten. 

 

image48

 

Och så hör det till att dekorationerna ska glida ner. De var uppe på kanten först men hann ramla ner innan jag hann fota..

 

image49

 

Då det är kalas så brukar vi göra en dubbelsats, men för bara familjen räcker det med det som står i receptet. Sen ska det ju såklart vara något i mitten, vi brukar köra med bär så det blir lite syrligt mot allt det söta.

måndag 22 augusti 2016 - 07:45

Ny vecka och mycket att se fram emot i höst

Nu vecka och nya möjligheter. Nu då hönorna äntligen har flyttat in (största delen av helgen gick åt till att beundra dom) så ser jag fram emot att börja ta tag i alla de där sakerna som har blivit liggande då vi har haft så mycket att göra inför hönornas ankomst. Jag ser fram emot att städa upp lite i knutarna här hemma, föra saker till loppis, till roskis, läsa färdigt den där boken jag påbörjade för länge sen och påbörja de jag vill läsa, titta igenom de avsnitt av sommar med Ernst som jag somnat till, sy sådant som börjar behövas (och sådant jag vill ha) till barnens klädskåp. Storebror har vuxit så mycket i sommar så alla byxor är för korta. De flesta har också hål på knäna så tänkte försöka fixa till dom lite så han kan ha dom ännu ett tag. Jag vill också plocka bort de sista blåbären som växer precis bakom huset, städa upp i källaren och komma ifatt skolstarten. Vi får ha pappan hemma ännu en och en halv vecka, sen börjar vardagen helt på riktigt då han åker på jobb och lillebror börjar sista året i dagis.

 

Och hösten innehåller en hel del roligt program att se fram emot. Jag och min bästa vän ska ta en dagstur till Tallin i september, i oktober åker vi till Österbotten och ordnar klassträff där och så får vi även besök av syster och man för brunchträff (uppgiften vi fick på deras bröllop) och i November SKA jag gå på bloggala i Vasa! Sen börjar ju redan jultiden och allt vad det innebär. 

 

image47

Idag ska vi dessutom fira pappan  i huset som fyller år. Jag är löjligt stolt över hur bra presenter jag har lyckats hitta till honom. Ha en fin vecka alla!

söndag 21 augusti 2016 - 10:55

Gör om gör rätt och det första ägget

Vet ni, det gick inte riktigt som i Strömsö tyvärr.. Och surt var det och väldigt störande men vad kan man. Måste göras rätt.

Vad talar jag om? Jo, den regniga och blåsiga augusti hade (kanske inte så oväntat) resulterat i att vårt pressutak på hönshuset inte hållit så värst bra. Det hade läckt in i något av alla ösregn så vi var tvugna att ta bort alla plankor, ta bort ullen, bort med vindskyddsskivan som vi hade i taket och sätta allt för att torka. Eller ja, plankorna som gick att återanvända. Det andra fick nog åka i en sopsäck. Det var alltså en takterass med simbassäng där.. Vindskyddsskivan som ju också är vattentät hade gjort så att det inte läckt in desto mera i själva hönshuset iallafall. Alldeles lite vid en skarv men panelen som vi har där hann torka medan vi höll på tack vare vädret.

 

image44

 

Vi satte ny stoppning, ekovilla denna gång. Eller det var väl något annat märke, men sånt där pappersfluff iallafall. Det var ju dessutom lättare att sprida ut. Och efter en hel dags jobb så har vi nu äntligen också ett hoppeligen hållbart tak på hönshuset så nu får det regna bäst det vill!

 

image45

 

Men under hela den här proceduren så pickade hönorna på vid sidan om, så det kändes faktiskt inte så väldig farligt att vi måste göra om allt. Vädret var ju dessutom fantasktiskt så plankorna torkade fort i solen, och idag ska vi försöka få det alldra sista färdigt. Och vet ni, medan taket blev fixat så hann två av hönorna värpa våra första ägg! Härlig känsla!

 

image46

fredag 19 augusti 2016 - 22:05

Kanske nästa gång..

Imorgon kommer blogginläggen från Sevendays sommarfest säkert att börja rulla in. Det ska bli roligt att se, även om jag visst är lite bitter för att jag inte kunde åka. Men att sluta 15.30 i Pargas och befinna sig på en fest i Vasa kl.18.00 är störtomöjligt om en inte har ett privatplan eller kan teleporta sig själv.

 

Nästa gång hoppas jag det blir fest på en lördag eller varför inte i Åbo. Och hej! Är det någon som börjat smida planer för en bloggala 2016?? Jag ska SÅ gå i år! (Om allt praktiskt fixar sig såklart..) 

 

image43

 

Nu har jag redan jobbat tre veckor efter semestern, fort har det gått. I den här farten så är det ju snart jul..

 

Ha ett fint veckoslut hör ni! Vi har hämtat hem hönorna idag så antar att vårt veckoslut kommer att gå åt till att beundra dom och fixa det sista på hönshuset. Och  dom är så mysiga!

torsdag 18 augusti 2016 - 07:45

Hönshusframsteg

Vid det här laget trodde vi att vi skulle ha ett gäng kacklande hönor i trädgården redan sedan länge. Men det dåliga vädret har ställt till med problem, det går inte att såga och spika filttak då det regnar hela tiden. Igår var det ändå uppehåll en liten stund så under dagen fick pappan ihop en dörr (blev avbruten av ett skyfall som gjorde att marken var helt geggig efteråt..) och efter middagen klampade vi omkring i stövlar och fick hönsgården så gott som klar. Ännu ska det komma upp plankor över skarvarna i hönsnätet och jorden ska skyfflas över nätet på utsidan så inte rovdjur tar sig in. Under dörren kommer det betongplattor och haspar på utsidan och insidan behövs också ännu. Annat som ännu måste göras är taket såklart. Eller takfilten. Hoppas på fint väder på veckoslutet så vi får det gjort. Men hönorna kan nog flytta in före det. Idag hoppas jag att pappan får en lucka och en utgångsstege fixad. Sen är det ännu lite hörnplankor och annat finlir som inte påverkar hönornas inflyttning, som måste fixas. T.ex. gardiner till fönstret. Tror inte de bryr sig om sånt men jag är lite fånig på det sättet.. Och säkert finns det sådant som vi inte tänkt på heller..

Ett paket med torrfoder och vatten och matautomat väntar att hämtas ut på posten och sen behöver vi ännu skaffa halm, spån och sand. Sen borde det vara allt det viktigaste!

 

image40

 

Mitt jobb är att måla allt som ska bli vitt vid tillfälle. Byggaren som så gärna hade haft fint sommarväder på sin semester har snällt jobbat på trots allt. Efter en stunds velande valde vi tallkvistar som sittpinnar. Jag läste någonstans att det är bra med lite ojämn tjocklek på pinnarna så sitter inte hönorna med fötterna i samma ställning alla nätter. Men de går lätt att byta ut vid behov.

 

image42

 

Vi har tyvärr ganska skuggigt på vår gård (en hel del träd som borde bort) men hönsen kommer att ha kvällssol iallafall. 

Nu ska vi se hur det går, planen är att hämta hem fyra hönor imorgon då jag slutar jobba. Håller tummarna för att det går som planerat!

 

onsdag 17 augusti 2016 - 07:06

Skolstart

Så var skolan gång igen och storebror började tvåan! Undrar hur länge det kommer att ta för mig att fatta det då jag inte kommer att ha något att göra till skolan före det är föräldramöte den 1.9..

 

image35

 

Wilmameddelandena rullar in, info om det ena och det andra, lärplattor och anmälningar till det tredje och det fjärde... Föräldramöte och grillkväll. Ny lärare och idag ska pojkarna åka buss till och från skolan. Spännande! Tur att vi har pappan hemma iallafall ännu ett tag..

 

Och tur att vi nu är gamla i gamet och redan gjort allt detta en gång. Känns väldigt skönt faktiskt att inte ha så mycket nytt denna höst. Förra hösten var det både nytt med att plötsligt ha ett skolbarn och lillebror började ju också på ett nytt dagis. Men han får vara ledig ännu i två veckor så vi tar lite i taget.

 

Och jag måste säga att jag verkligen börjar uppskatta mina bloggstunder i bussen. I bussen kan/hinner jag tänka (kanske för mycket ibland) och fast jag kanske inte alltid publicerar allt jag skriver så planerar jag ändå en del. Skönt att vara tillbaka i bloggvardagen igen.

tisdag 16 augusti 2016 - 07:25

Stunder att spara i minnet

En av de finaste stunderna under vår Stockholmsresa var nog då vi på lördag kväll gick ut på däck i solnedgången. Det är sådana här stunder man skulle vilja samla i en ask och öppna då allting känns eländigt i november. 

 

IMG 4572 2

 

Såg ut som ett vattenfall då solens strålar kämpade sig fram genom molnen.


IMG 4575

 

Glada lekande lyckliga barn.

 

IMG 4576 2

 

Skyfall vid horisonten.

 

IMG 4579 2

 

Nog känner en sig ganska liten.

 

IMG 4587 2

 

Dom här två alltså. Busiga Bästa Bröder. Önskar att de alltid ska få ha varandra.

 

IMG 4600 2

 

Det är sådana här stunder jag känner sådan tacksamhet över min familj, vårt liv och hur tryggt och bra vi har det. 

måndag 15 augusti 2016 - 07:50

Tekniska museet i Stockholm

Vi ville ha något konkret att göra i Stockholm och hade redan innan bestämt (och skaffat biljetter) till Tekniska museet. Och det var verkligen värt det! Alla trivdes och vi var där flera timmar. Faktiskt såpass länge att vi tyvärr inte hann göra något annat alls i Stockholm förutom att äta. Vi åkte ju från Helsingfors och då har man ju inte så många timmar i Stockholm. 

 

Museet ligger på Museigatan 7 på Gärdet i Stockholm. Vi gick till Slussen, tog tunnelbanans gröna linje 17 mot Odenplan och steg av vid T-centralen och hoppade på buss nummer 69 mot Blockhusudden från Sergels torg. Inträdet till museet är 150 kr för vuxna och 100 kr för barn (7-19 år). Vid förköp får man lite rabatt.

 

På museet kan man lära sig massor om olika uppfinningar genom tiderna, testa sig själv på många olika sätt i Mega Mind, testa alla sina sinnen på finurliga sätt, prova på olika experiment och gå igenom en gammal gruva. Fanns även utställningar som vi inte hann med. Museet har även en fin butik där vi skaffade en experimentlåda samt var sin mini Rubics cub till barnen.

 

image32

 

Fasadrenovering på gång..


image21

 

Eller hur?

 

image28

 

Butiken

 

image22

 

Stora utställningssalen. Här kunde man ha lärt sig mycket men vårt yngre sällskap hade lite bråttom till den mera praktiska delen av museet så vi gick ganska fort igenom.

 

image23

 

Vi stannade ändå på några ställen och tittade bl.a på hur en motorcykel såg ut förr.

 

image29

 

Och provade på att köra grävmaskin

 

image33

 

Jag hittade symaskiner 

 

image25

 

Och tog selfies i galna speglar 

 

image27

 

Man fick även testa sin tankekraft och vad lillebror riktigt håller på med här kan jag inte förklara..

 

image30

 

Vi träffade också en transformers

 

image31

 

Och åkte lite flygplan 

 

Ett väldigt mångsidigt museum som alla gillade! Rekommenderar varmt men se som sagt till att ha rätt så mycket tid på er. Och ta med matsäck för det finns många ställen där man gärna får sitta ner och äta. Vi hade tyvärr inte det vilket resulterade i en dyr, lite stressig lunch på Söder med trötta barn.

söndag 14 augusti 2016 - 18:56

En flytande 7-rätters middag.

Nu är vi hemma igen efter en trevlig tur till Stockholm! På ditvägen åt vi på restaurangen Plate på Viking Mariella. Här var det möjligt att äta en 7 eller 9 rätters meny och eftersom pappan sett fram emot det (och för en gångs skull inte själv behöva laga maten) så satsade vi på det. Det låter ju ganska maffigt, men portionerna är ju väldigt små. Mycket smaker var det och jag är glad att jag tog bilder, så att man kanske lite kommer ihåg smakupplevelsen. Det mesta var riktigt gott och riktigt fint, även om kocken nog var av den åsikten att han nog hade gjort en del saker annorlunda..

 

IMG 4471

 

Inredningen var också riktigt snygg. Menyn bestod av en hel del olika smaker, och vad allt vi åt minns jag inte ens mera, men en upplevelse var det minsann! Bilderna får tala för sig själv.

 

IMG 4485

 

IMG 4486

 

IMG 4492

 

IMG 4497 2

 

IMG 4502 2

 

IMG 4516 2

 

IMG 4521 2

 

IMG 4525 2

 

Värt ett besök om man har tid och vill sitta i lugn och ro och äta. Med lite pyssel och teknik så orkade även barnen hänga med till slut, även om det nöjde sig med att äta från barnbordet.

Vad vi gjorde i Stockholm ska jag berätta en annan gång.