tisdag 4 juli 2017 - 18:39

6 år!

Igår firade vi lite födelsedag också då lillebror fyllde sex år! Vi hade redan innan beslutat och berättat till honom att vi firar med presenter sen då vi kommit hem. Några små prylar fick han då vi var till lokala "krääsäbutiken" och av våra vänner fick han också några presenter. Men resten väntar hemma. (Inte riktigt läge att släpa med Hulkendräkt och legobitar hit..)

 

IMG 0693

 

Förra veckan hade han kalas för några vänner och då fick han bl.a den här och den har redan varit i användning alla dagar.

 

IMG 0746

 

För 7€ skaffade vi en tårta i butiken som faktiskt var väldigt mycket godare än den såg ut! Och hela tårtan gick åt igår då vi bjöd på spagetti och maletköttsås (ett måste på alla resor och säkert även den rätt som vi ätit flest gånger på diverse födelsedagar under min uppväxt)

 

IMG 2

 

En annorlunda men riktigt fin födelsedag blev det nog för minstingen. Och ännu väntar kalas hemma i mitten av juli. 

 

 

söndag 2 juli 2017 - 08:10

Framme i Torrevieja!

Det har blivit lite dåligt med bloggande här på sista tiden, men nu har jag äntligen semester och vi har redan kommit så långt som till vårt första stopp på mina fyra lediga veckor. Vi befinner oss just nu i ett soligt Spanien i staden Torrevieja. Ett helt nytt ställe för oss och knappast det vi hade valt om vi inte blivit tillfrågade av våra vänner om vi vill komma med dom på resa.

 

Så både första gången vi är här och första gången vi reser med en annan familj. Vi fick det så bra fixat att en familj bor hos oss den här veckan och tar hand om hönsen samtidigt som de vaktar huset och får en semestervecka på en annan ort. Har aldrig träffat familjen på riktigt, men vet vem dom är tack vare att jag bloggar här på Sevendays. Avslöjar säkert senare vem dom är om inte någon räknar ut det själv.

 

En riktigt bra lösning då vi ju dessutom var tvungna att lämna ett städat hem så vi åkte igår morse. Och vi antar ju att hemmet är i ordning också då vi kommer hem. Och hönsen glada och blommorna vattnade och posten inplockad.

 

Men tillbaka till situationen just nu. Vi hyrde ett boende via Airbnb och det var jättesmidigt. Kontakten med hyresvärden fungerade bra och allt på boendet var som det utlovades. Vi har en egen takterrass och en gemensam pool med flera liknande hus på ett privat område. 

 

IMG 0657

 

Här har varit över 30 grader, nu är det "bara" 26 vilket passar mig mycket bättre. Vi behöver inte frysa med andra ord.. Men varmare utlovas till slutet av veckan.

 

Allt är väldigt billigt och den här veckan ska vi bara njuta av att vara tillsammans. Kanske jag bloggar alla dagar, kanske inte. Blir ju bara telefonbilder isåfall, även om kameran nog också är nerpackad.

 

IMG 0650

 

Resan gick jättebra igår, barnen var så duktiga. Vi startade vid 10-tiden och flyget gick 14.15. Just då vi skulle gå genom säkerhetskontrollen märkte pappan att han tappat sina solglasögon. Han gick tillbaka till bilen som var ganska långt borta.. Ringde och sa att han inte glömt dom där.. Till slut hittades dom under bilen hur dom nu kommit dit.. Men vi hade mycket tid så det gick bra. Även flygresan gick bra. Det visade sig så att två personer som skulle ha suttit vid oss inte kom, så vi hade sex platser på fyra personer att rå om. Så barnen fick båda fönsterplats. Vi kom fram nästan en halv timme i förtid, nappade den sista triangelsmörgåsen som nödproviant, fick väskan fort och hann precis med bussen till Torrevieja som gick kl.18.00. Efter ca en timmes bussfärd nappade vi en taxi som förde oss till vårt boende där hyresvärden väntade. Smidigt alltså! Sen kom våra vänner på besök och hade med sig lite förnödenheter. (Dom har alltså varit här redan två veckor) Vi tog en promenad till deras boende som var jätte fint. Sen gick vi ut och äta då vi inte ätit något vettigt på hela dagen.. Efter maten tog vi ännu en tur via butiken för att skaffa frukostingredienser. Sen var det dags att lägga sig. Och gott har vi sovit! I skrivandets stund är jag den enda som är vaken. Vaknade till soluppgången. Idag ska vi bekanta oss med poolen och stranden. Inte så höga krav med andra ord.

 

IMG 0664

fredag 2 juni 2017 - 07:20

Sommarpusslet!

Så var vi snart där igen. Sommarlov! Men för många innebär sommarlovet ett ordentligt pussel. För då barnen är lediga i 2,5 månader, så har många föräldrar bara några veckor semester. Vi har ju turen att ha en pappa som är hemma varannan vecka och i sommar så är han dessutom hemma extra länge då han har tre veckor ledigt i två omgångar (med en vecka jobb emellan då jag har ledigt). Själv är jag ledig fyra veckor i juli och vi är alla lediga tre veckor tillsammans. Av de veckorna är vi en vecka på resa.

 

Dom dagarna som ingen av oss föräldrar är lediga så kommer barnen att vara med sin mormor och morfar. Antingen hos oss eller på landet. Så länge barnen är små är det ju såklart möjligt att ha dom i dagvård då man själv jobbar, men det är väl dom där tidiga skolåren som är lite knepiga. Blir nog många långa timmar för en 7-10 åring att vara ensam. Sen ordnas det ju en hel del läger också för just dessa barn. Men det blir ju nog ganska dyrt att fixa hela sommaren så (eller den tid man själv inte är ledig). Storebror kommer att inleda sommaren med att få på "indiankurs". 10-14 har han då sysselsättning. Programmet lät dessutom jätte kul! Dom ska tillverka t.ex. drömfångare, väva med pärlor, sy läderpåsar och tova sittunderlag. Finns ju en massa andra läger och kurser också, men för vår del blir det den här veckan. 

 

IMG 9713

 

Eftersom vi inte har heldagsbarnvakter så jätte nära så är det viktigt att vi har allt sådant här planerat redan ett tag innan sommarlovet börjar. Så vi vet nu exakt var och med vem barnen är ända fram till den 15.8.. Känns bra att ha det fixat!

 

Hur fixar ni med barn i skolåldern er sommar om ni inte själva är lediga lika mycket som dom? 

fredag 13 januari 2017 - 07:02

Kalas!

IMG 7595

 

Det nya året började inte precis med en enorm blogginspiration.. nog med en hel del inspiration om annat som jag ska berätta mera om alldeles snart. 

 

Igår lyckades vi ändå ställa till med ett 9-års kalas här hemma för storebror som fyller 9 år nästa vecka. Tiden går.. Det blev ett helt lyckat  kalas med passligt många gäster. Vi körde på en enkel variant med glass, jaffakex och popcorn så barnen fick laga sin egen glasstårta. Det var helt tillräckligt. Till söndagens "vuxenkalas" satsar vi lite mera.

 

Sen blev det en variant av stolleken. Men istället för att ha stolar så fick barnen gå runt i nedervåningen till musik och då musiken tog slut skulle de leta efter en yllestrumpa. Den som inte hittade någon fick en slickepinne.  Sen blev det repris av fjolårets Minecraftbingo med popcorn som brickor. 

 

Till slut blev det lite paketöppning och "fri lek". Märks nog att dom inte är riktigt små mera. Men riktigt bra gick det och speciellt råddigt blev det inte heller.

 

Egentligen hade jag inte alls tänkt skaffa något nytt till kalaset, men så blev det ändå ballonger, guldmuggar och vimplar. Skaffade även servetter men det är nog egentligen så onödigt då barn sällan använder dom.. Vimplarna kan ju återanvändas och muggarna ska jag göra en ljusserie av.

 

På söndag är det dags att fira med gudföräldrar och vänner.

måndag 19 december 2016 - 06:48

Fejka

Vi ville inte betala en massa pengar för en gran och hittade ingen lämplig i vår skog så det blev en fejka från Ikea. Jag vill nog egentligen ha en riktig gran men den här är ganska liten (vi har inte så mycket extra utrymme) , den skräpar inte, ger inga allergiska reaktioner och går bra att förvara på vinden till nästa år. Och barnen klädde den så fint helt själva.

 

IMG 7215

 

Nu börjar det vara julstämning i huset och ännu har jag inte känt mig det minsta stressad, och det tänker jag inte göra heller!

söndag 18 december 2016 - 21:26

Givandets glädje

En av de egenskaper jag önskar att mina barn ska ha och ta med sig till vuxen ålder är glädjen i att inte bara få och få utan också att ge, men tyvärr så har vi tydligen misslyckats lite på den fronten..

 

Jag försöker med jämna mellanrum föreslå att plocka ut lite leksaker och skänka till välgörenhet men tyvärr så blir dom aldrig så ivriga som jag skulle önska. 

 

Jag blir nästan orolig ibland och ganska ledsen då de inte kan förstå att det också kan kännas bra att ge bort något. Att förstå att vi har så mycket som många andra inte har.

 

Igår var största delen av dagen en lång diskussion om detta, bara för att jag föreslog en så enkel sak som att barnen skulle få en femma var då vi åker till Ikea, som de skulle få köpa var sin present till oss föräldrar med. Jag vet inte vad det var dom inte förstod eftersom dom tyckte att det var en hur dålig tanke som helst. Det kan ju hända att det tidiga uppstigandet (storebror vaknade första gången kl.5..) följt av tv-tittande och chokladtomte hade en inverkan på humöret, men jag blir ändå så ledsen över att en så enkel sak skulle bli en så tråkig energikrävande diskussion.

 

Helst skulle jag ju vilja att en present de skulle köpa skulle ges till någon som behövde den mera, men jag tror att det är mera konkret att börja skola dem i givandets glädje med att låta dom få ge något som de ser och också ser att blir mottaget.

 

Det finns ju så många sätt att ge och det finns hur många välgörenhetsorganisationer som helst att understöda speciellt så här i juletider och jag skulle så gärna hjälpa flera, men i år valde jag att betala in en summa till Röda korsets och Mannerheims barnskyddsförbunds insamling "Hyvä joulumieli" som samlar in pengar som kan ge inhemska familjer en glad jul. Vi tänker inte alltid på det i vårt överflöd att det finns människor i vår närhet som inte alls har allt det som vi ser som en självklarhet, speciellt kring jul. Just nu valde jag att skänka en julslant till detta ändamål. Övriga organisationer stöder jag för övrigt flera gånger i året.

IMG 7164

 

Är era barn bra på att dela med sig av sitt överflöd och vad kan vi göra för att uppmuntra dem att bli givmilda osjälviska vuxna?

 

tisdag 22 november 2016 - 21:12

Akrobatiktrappa

Nu kanske ni trodde att jag skulle berätta om något nytt träningsredskap, men nej. Hade inte vågat utöva volter i den här hala men vackra stentrappan. Den har jag stött på i Luolavuoren koulu där jag under hösten gått på akrobatik och parkour (fast det var nog mera akrobatik till min lättnad) med barnen. 

 

IMG 9

 

Barnen har utvecklats jätte mycket under den här kursen och jag har också blivit modigare.. men det är nog långt kvar ännu tills jag gör volter.. Det största problemet är min nacke som inte riktigt tycker om hastiga rörelser och att stå på huvudet..

 

IMG 10

 

Men roligast är nog det att barnen är så stora så att vi kan göra det här tillsammans. 

söndag 13 november 2016 - 18:42

Helgrapport

På fredag publicerade jag en lite uppgiven bild/text på Instagram och facebook. Jag beklagade mig över att jag kände mig trött, lite uppgiven och ganska ensam. Som väntat fick jag en del sympatier (och en inbjudan till en träff i Åbo!) och fick bekräftat något som jag såklart redan vetat länge. Många av mina vänner är ensamma på sina håll, och speciellt på veckoslut och helger känns det såklart extra ensamt. Men det är ju tudelat det där också. Jag trivs med att vara ensam också. Men jag trivs också med folk. Jag kan sitta och tycka synd om mig för att jag är ensam, fast jag inte alls skulle orka träffa någon just då. Nu kommer det ju sig så att vi bor så avskilt, så att någon skulle komma och knacka på oplanerat händer väldigt sällan.. Men om det händer så är det ju jätte roligt att någon tänkte på just mig, samtidigt som den där paniken över råddet/klädsen/frisyren också smyger sig på.. Men det borde ju inte vara så..

 

IMG 2

Men även om fredagen började med lite deppighet, så blev helgen väldigt lyckad ändå. På lördag förmiddag hade vi besök. Jag hade trevligt prat och sysällskap och barnen kompis. En del pulkaåkning där emellan och på eftermiddagen tog vi en tur till Linnanvuori (Där jag tog bilderna i detta inlägg. Fortfarande ett av mina favoritställen, vackert alla årstider speciellt i solnedgången) med vår bästa grannfamilj. (Vi bor alltså inte precis grannar men ändå på gångavstånd) Så glad över att ha träffat en familj som vi trivs så bra med, som dessutom bor nära och som vi nu dessutom planerar att åka ut och resa med nästa sommar!!

 

IMG 3

Kvällen avslutades med film med barnen. Vi tittade på Charlie and the Chocolate factory. Tycker att det är så roligt att filmerna man ser med barnen numera är filmer som man själv också orkar (iallafall lite) följa med i. Då barnen somnat tittade jag såklart på X-factor och väntar med spänning på kvällens resultatsändning och håller tummarna för att Saara Aalto fortfarande får hänga med. Det är konstigt, förut gillade jag inte alls hennes stil, men efter att ha börjat se på X-factor nu och sett hur mångsidig hon är så gillar jag henne mer och mera.

 

Idag började vi dagen med att åka till en annan familj som vi umgåtts en del med, främst via barnen som går på samma klass och dagis. Jag passade på att intervjua mamman om en spännande sak som jag ska berätta mera om snart..


IMG 4

 

Då vi kommit hem igen hade vi en ganska stor "kris" här hemma.. Det har tyvärr blivit så igen att storebror spelar alldeles för mycket och hans reaktioner då han inte får det är inte så där värst trevliga, så igår bestämde jag att nu blir det spelpaus ett tag framöver. Jag skulle vilja försöka på en vecka, men vi ska nu se hur det går.. Han har surat så mycket över det här hela eftermiddagen, matstrejkat och allt.. Men då lillebror varit ute en timme och byggt en snögubbe så gav han upp och gick ut han med och hade hur roligt som helst! Han ville t.o.m prova att skida som han aldrig intresserat sig för förut.. Så vi ska se hur det går..

 

IMG 5

Någon farsdag har vi inte firat idag, eftersom vi har pappan på jobb och min egen pappa i Sverige hos min syster. Vi får ta det då vi får hem pappan istället.

 

IMG 6
Så helgen som började lite ensamt (alltså barnen var ju nog hemma, men det där vuxna sällskapet är inte riktigt samma sak...) slutade med att jag har träffat/pratat med i telefon eller skrivit meddelanden med ca 20 personer.. Så så värst ensam är jag nog inte ändå.. Dessutom har jag nu hängt upp en krans på dörren och virat ljusslinga runt altanstaketet. Och börjat lyssna på julmusik, så nu tänker jag låta julen smyga sig på helt på allvar, så det så!

söndag 23 oktober 2016 - 20:51

Vad säger lillebror om mig?

Den här listan med frågor man ställer till sina barn är ju bara för härlig, så jag måste ju bjuda på min också. Här med svaren av 5-åriga lillebror. Jag bad min man ställa frågorna av barnen under veckoslutet då jag själv var borta och fick mig flera goda skratt då jag läste igenom listan då jag kommit hem. Varsågoda!

 

1. Vad säger mamma ofta till dig?

Att e jag hungrig (behöver du kissa? trodde jag att han skulle svara..)


2. Vad gör mamma glad?

När jag kramar mamma (så sant så!)

 

3. Vad gör mamma ledsen?

När jag lovat att städa vårt hus, men inte städar. (hus? jag brukar nog inte vara så krävande, men vill gärna att barnen ska städa sitt rum i alla fall en gång i halvåret..)

 

4. Hur får mamma dig att skratta?

När mamma gör nåt roligt till mej

 

5. Hur var mamma som barn?

Mamma lekte säkert mycket med bilar (kanske inte så väldigt mycket..)

 

6. Hur gammal är mamma?

35 (måste ha sagt det ganska många gånger på sista tiden..)

 

7. Hur lång är mamma?

ojj.. (ojj??)

 

8. Vad tycker mamma om att göra?

sy (javisst)

 

9. Vad gör mamma när du inte är med?

syr (en del nog, men jag jobbar också och ibland slörar jag bara på soffan)

 

10. Om mamma skulle bli berömd, vad skulle jag bli berömd för?

visa att hon är mamma (naaw..)

 

11. Vad är mamma riktigt bra på?

sy (tack så mycket!)

 

12. Vad jobbar mamma med?

vet nog men vet inte vad det heter (nej det kan nog vara lite krångligt att komma ihåg..)

 

13. Vilken är mammas favoritmat?

ärtsoppa (jag är den enda i familjen som äter ärtsoppa, men inte är det nu min favoritmat..)

 

14. När blir du stolt över mamma?

När mamma har sytt en blus eller vantar till trasan (trasan är lillebrors bästa snuttetrasa)

 

15. Om mamma var en seriefigur, vem skulle jag vara?

Ett troll (ett stort och lurvigt troll..)

 

16. Vad brukar du och mamma göra tillsammans?

Söka trasan om trasan är försvunnen (händer nästan dagligen faktiskt..)

 

17. På vilket sätt är du och mamma lika?

Jag vet int (nej, det kan nog vara svårt att se likheter..)

 

18. Vilka skillnader finns mellan dig och mamma?

Jag har mindre tofflor (ja, det är ju nog en ganska stor skillnad)

 

19. Vad är mamma inte alls bra på?

Kanske på att klättra, eller kanske på att bygga (nåmen, nog kan jag nog göra både och men kanske det inte händer så ofta..)

 

20. Vilken är mammas favoritplats?

Kanske hemma (absolut en av mina favoritplatser)

 

21. Hur vet du att mamma älskar dig?

Om mamma har gett miljoner kramar (gulle)

fredag 21 oktober 2016 - 07:46

"Man vet att någon inte är snäll om den lockar med något"

I morse hade jag en diskussion vid frukostbordet med min 8-åriga son. Efter den senaste veckans clownerier kände jag att det kanske skulle vara bra att berätta om saken OM det plötsligt skulle råka sig så att det dök upp en skrämmande clown på  hans skolväg. Det fenomenet är ju så obota korkat och sjukt så jag vet inte vad, och jag trodde aldrig att jag skulle behöva varna mina barn för clowner. 

 

Diskussionen fortsatte och ledde oss osökt in på temat "alla vuxna är inte snälla". Vi har länge präntat in i barnen att de ALDRIG får lockas med någon vuxen inte ens fast de skulle säga (eller visa) att de har den största legoförpackningen som finns med sig i bilen, och att de alltid måste säga till om någon vuxen har sagt något konstigt eller betett sig ovanligt. 

 

Vi har läst boken "NEJ sa lilla P" av Inger och Lasse Sandberg som tar upp ämnet. (skriven 1992) Det har visat sig vara nyttigt då vi bara ibland behöver påminna och fråga vad det var som lilla P sade nej till, så påminns de om saken utan att vi behöver skrämmas med diverse fula gubbar och tanter..

 

IMG 6078

 

Jag fick en gång som barn ett armband av en "puligubbe" då jag steg ut från taxin efter förskolan (eller var det då jag gick på ettan?) och skulle vara några timmar hos dagmamman. Kommer ännu ihåg hur arg/bekymrad dagmamman var då jag tagit emot det och hur länge det där armbanden hade den där känslan av någonting fel och smutsigt över sig. Antagligen var det bara en snäll gubbe som hade hittat ett armband han ville ge vidare, men det kunde ju ha varit annorlunda..

 

Hur pratar ni med era barn om vuxna som kanske inte är snälla? Eller utsätts de aldrig för situationer där de skulle råka på dessa människor? Jag tycker att det är hemskt men ändå nödvändigt att behöva prata med barnen om dylika saker. Jag kan inte skydda dem dygnet runt så jag vill att de ska ha beredskap om det händer något även om jag såklart inte vill skrämma upp dom i onödan.