torsdag 15 juni 2017 - 07:38

Badrumsskåpfix med dekorplast

Redan första gången vi var och tittade på vårt nuvarande hem, så tänkte jag att OM vi köper detta hus så ska vi nog byta ut det där röda badrumsskåpet i källaren.. Helt nytt, snyggt och fint var det nog men inte riktigt vår stil.. Senast vi var till K-rauta så skaffade jag en rulle dekorplast, och efter lite krångel så blev skåpet riktigt fint! Duger bra, billigt och lätt att byta ut vid behov.

 

IMG 0094

 

IMG 0095

 

Lite gulddetaljer ska vi ännu plocka in (typ wc-pappershållare och tvålpump) och textilerna ska vara petrolblåa. Men annars gick det fort att fixa denna toalett så att den "ser ut som vi".

 

IMG 7715

 

Så här såg det alltså ut innan. Helt snyggt men gillar toalettens utseende bättre nu.

 

Ha en bra dag!  

fredag 5 maj 2017 - 07:31

"Vad händer med hönorna?"

En av de vanligaste frågorna vi fått av vänner och bekanta då vi berättade att vi ska flytta, är vad vi ska göra med hönorna. Det kan ju tänkas vara något som skulle ha blivt ett problem, men vi har valt att inte se det så. Just nu bor hönorna ännu kvar med dom nya ägarna, som var snälla och ville hjälpa till med att ta hand om dom. Dom har tänkt skaffa egna hönor bara våra flyttar ut, så kanske helt bra att "öva" sig lite först.

 

IMG 9226

 

Vår första tanke var att bygga ett helt nytt hönshus. Ett sånt där färdigt förråd med två dörrar där den ena sidan skulle ha blivit ett hönshus och den andra ett förråd. Men då det blev klart att lekstugan som fanns på gården skulle bli kvar, så bestämde vi oss för att den får bli hönshus istället.

 

Så i förrgår kväll satte vi igång. Pappan kröp in i lekstugan och började riva ner panelen som fanns där. Inte för att den  var i dåligt skick, tvärtom. Lite synd att riva bort den, men för att hönsen ska kunna bo här året runt så måste det ju isoleras.. De flesta panelbitar går bra att återanvända. Jag klättrade upp på taket jag och borstade bort mossa.

 

IMG 9220

 

Vi kommer så fort som möjligt att bygga en hönsgård vid ena långsidan av lekstugan. Även lekstugans veranda får hönsnät runt sig så att man kan öppna dörren och hönsen kan trippa ut. Vi bygger alltså en skild dörr av hönsnät framför den andra. Sen är det bara att öppna dörren på morgonen så kan hönsen traska ut och in som dom vill. Verandan blir ju under tak, så vid regn kan hönsen vara ute men ändå under tak. Där som hönsgården kommer är det nu sand, så det blir inte så smutsigt som med jord.

 

IMG 9223

 

Inne i lekstugan kommer det en pinne att sitta på såklart, men med ett lite smartare system än i det förra hönshuset. Vi kommer att lägga en skiva av vattenfaner snett nedanför sittpinnen och en ränna nedanför dit avföringen rinner ner. På så sätt blir det lättare att städa. Värpredena kommer att komma på ena sidan om dörren, på den andra lägger vi in en lucka så inte dörren behöver stå öppen på vintern om det är kallt. Tror dom kommer att få det riktigt fint!

torsdag 25 augusti 2016 - 07:30

Låt mig presentera: Rödluvan, Ronja Ruvardotter, Ada och Putte

Nu har vi varit en hönsfamilj i några dagar och vi börjar lära känna våra damer lite och har blivit belönade med 11 ägg redan. I morse premiärkokade jag ett och gott var det minsann! Hönsen börjar ha sina system redan. De väntar ivrigt på morgonen då jag drar upp luckan innan jag åker iväg till jobbet. Sen får de lite mat. (torrfoder och vatten har de tillgång till hela tiden) Sen pickar de på längs med dagen. Nu då halva familjen är hemma hela tiden så är det med jämna mellanrum någon som tittar in för att se om någon skulle ha lagt ett ägg. Vi har identifierat åtminstonen en hönas ägg med säkerhet (hon värpte rakt framför näsan på oss), men börjar nog vara ganska säkra på också vems ägg de andra är. På eftermiddagen då vi alla är hemma har de fått komma ut en stund utanför hönsgården och titta på omgivningen. Sen får de lite mera mat mot kvällen och vid åtta-tiden så traskar de själva in och flyger upp på högsta pinnen för att sova. 


IMG 4615

 

Ännu har vi lite smått att fixa på hönshuset, men huvudsaken är nu att gården är hel och att taket inte läcker. Vi är nog så nöjda med det här bygget!


IMG 4618

 

Om det funnits inredningstidningar för höns skulle bildtexten under denna bild kanske varit följande: "Trendigt gråa väggar med inslag av naturen och ljusa nordiska träslag."  Bara jag hinner så ska jag också sy gardiner till värpredena och fönstret. 


IMG 4622 2

 

Här är våra damer. Rödluvan, Ronja Ruvardotter, Putte och Ada. Rödluvan är lillebrors, Ronja pappans, Putte storebrors och Ada är min fina höna.

 

IMG 4624 2

 

Här spatserar hönsen ut och in som de vill längs med dagen. Vi kommer nog så småningom att våga låta dom gå lite mera utan uppsyn på gården, men ännu känns det lite osäkert.

 

IMG 4628 2

 

Rödluvan här längst fram är "högsta hönset". Lite dum har hon varit med Ronja, och låter inte henne vara med och skuffar undan och pickar på henne lite onödigt mycket. Vi får hoppas att hon lugnar ner sig snart och kan bete sig i fortstättningen. Man ser riktigt på blicken att hon är den som bestämmer här.

 

Det var lite hönsuppdatering! Och hej på er som kanske har hittat hit via Bygga & Bo bilagan!

 

söndag 21 augusti 2016 - 10:55

Gör om gör rätt och det första ägget

Vet ni, det gick inte riktigt som i Strömsö tyvärr.. Och surt var det och väldigt störande men vad kan man. Måste göras rätt.

Vad talar jag om? Jo, den regniga och blåsiga augusti hade (kanske inte så oväntat) resulterat i att vårt pressutak på hönshuset inte hållit så värst bra. Det hade läckt in i något av alla ösregn så vi var tvugna att ta bort alla plankor, ta bort ullen, bort med vindskyddsskivan som vi hade i taket och sätta allt för att torka. Eller ja, plankorna som gick att återanvända. Det andra fick nog åka i en sopsäck. Det var alltså en takterass med simbassäng där.. Vindskyddsskivan som ju också är vattentät hade gjort så att det inte läckt in desto mera i själva hönshuset iallafall. Alldeles lite vid en skarv men panelen som vi har där hann torka medan vi höll på tack vare vädret.

 

image44

 

Vi satte ny stoppning, ekovilla denna gång. Eller det var väl något annat märke, men sånt där pappersfluff iallafall. Det var ju dessutom lättare att sprida ut. Och efter en hel dags jobb så har vi nu äntligen också ett hoppeligen hållbart tak på hönshuset så nu får det regna bäst det vill!

 

image45

 

Men under hela den här proceduren så pickade hönorna på vid sidan om, så det kändes faktiskt inte så väldig farligt att vi måste göra om allt. Vädret var ju dessutom fantasktiskt så plankorna torkade fort i solen, och idag ska vi försöka få det alldra sista färdigt. Och vet ni, medan taket blev fixat så hann två av hönorna värpa våra första ägg! Härlig känsla!

 

image46

torsdag 18 augusti 2016 - 07:45

Hönshusframsteg

Vid det här laget trodde vi att vi skulle ha ett gäng kacklande hönor i trädgården redan sedan länge. Men det dåliga vädret har ställt till med problem, det går inte att såga och spika filttak då det regnar hela tiden. Igår var det ändå uppehåll en liten stund så under dagen fick pappan ihop en dörr (blev avbruten av ett skyfall som gjorde att marken var helt geggig efteråt..) och efter middagen klampade vi omkring i stövlar och fick hönsgården så gott som klar. Ännu ska det komma upp plankor över skarvarna i hönsnätet och jorden ska skyfflas över nätet på utsidan så inte rovdjur tar sig in. Under dörren kommer det betongplattor och haspar på utsidan och insidan behövs också ännu. Annat som ännu måste göras är taket såklart. Eller takfilten. Hoppas på fint väder på veckoslutet så vi får det gjort. Men hönorna kan nog flytta in före det. Idag hoppas jag att pappan får en lucka och en utgångsstege fixad. Sen är det ännu lite hörnplankor och annat finlir som inte påverkar hönornas inflyttning, som måste fixas. T.ex. gardiner till fönstret. Tror inte de bryr sig om sånt men jag är lite fånig på det sättet.. Och säkert finns det sådant som vi inte tänkt på heller..

Ett paket med torrfoder och vatten och matautomat väntar att hämtas ut på posten och sen behöver vi ännu skaffa halm, spån och sand. Sen borde det vara allt det viktigaste!

 

image40

 

Mitt jobb är att måla allt som ska bli vitt vid tillfälle. Byggaren som så gärna hade haft fint sommarväder på sin semester har snällt jobbat på trots allt. Efter en stunds velande valde vi tallkvistar som sittpinnar. Jag läste någonstans att det är bra med lite ojämn tjocklek på pinnarna så sitter inte hönorna med fötterna i samma ställning alla nätter. Men de går lätt att byta ut vid behov.

 

image42

 

Vi har tyvärr ganska skuggigt på vår gård (en hel del träd som borde bort) men hönsen kommer att ha kvällssol iallafall. 

Nu ska vi se hur det går, planen är att hämta hem fyra hönor imorgon då jag slutar jobba. Håller tummarna för att det går som planerat!

 

fredag 12 augusti 2016 - 17:00

#palandershönshus

Jag har säkert tidigare i något skede skrivit om här på bloggen att vi i sommar skulle bygga hönshus och skaffa hönor. Eftersom allt oftast tar längre tid än vad man planerat så har vi inte ännu kommit så långt att vi skulle ha fått hem hönorna. Men det är inte mycket kvar nu! Så här har det gått till hittills. Ni som följer mig på Instagram har fått följa med projektet där, men här kommer nu också lite dokumentation i bloggform.

 

image3

 

Först måste vi ju såklart bestämma var hönshuset och hönsgården skulle  stå. Vi lade ut betongplattor som grund.

 

image7

 

Sen var det dags att bygga stommen till hönshuset och bestämma var alla öppningar skulle vara. Eftersom vi ska ha hönor året runt så isolerade vi också. Till stommen använde vi rester av byggnadsställningen som vi hade då vi gjorde vår fasadrenovering.

 

image6

 

Sen var det dags att göra utsidan. Även här använde vi restmaterial från fasadrenoveringen. Det räckte nästan. Även färg hade vi kvar.

 

image5

 

Sen var det dags att måla insidan. Blandade ihop tre färger som jag hittade i skåpet och resultatet blev någonslags blågrå färg.

 

image

 

Sen byggde vi fyra värpreden, ett till varje höna. (Vi börjar med fyra) Bakom värpredena finns en lucka där äggen ska hämtas.

 

image4

 

Här fick jag tälja lite, det behövdes två "knarvlar" till luckan. Här ska ännu komma hörnplankor såklart.

 

image12

 

Till näst var det dags att börja fundera på hönsgården. Den är ca 6 kvadratmeter stor plus ytan under hönshuset som är ca 2,5 kvadratmeter. Hönsnätet är nergrävt ca 40 cm snett ut från hönsgården så att inte rovdjur ska ta sig in. Det ska också komma tak på hönsgården.

 

Ännu har vi lite kvar att göra innan hönsen kan flytta in. Hönshuset behöver en bakdörr, sittpinnar, en lucka vid hönornas öppning och hönsnät runt hönshuset fattas ännu. Sen ska vi ännu lägga takfilt och fixa med hörnplankor men de detaljerna kan vi fixa också sen först då hönorna flyttat in. Just nu får en pressening duga som tak.

 

Det var lite om vårt sommarprojekt! Kommer nog att bli en del hönserier i framtiden antar jag. Fråga gärna om ni undrar över något.

måndag 13 juni 2016 - 21:11

Ett minne blott..

Ja, vet ni! Nu är byggställningarna ett minne blott! (Eller okej då, en hög med plankor som ska bli bl.a hönshus och trädkoja) Vi har suckat, målat, kämpat och irriterat oss men nu är vi snart i mål med den här renoveringen som tagit oss nästan två år. 

 

image15

 

Målet var att bli klara innan pappan åker på jobb den 21.6 och vi hann med bra marginal! Nu finns det ju ännu massor att städa upp och sånt där smått som måste fixas men det mesta är ändå klart nu och de är en sån lättnad att ingen behöver klättra upp på höga byggställningar mera.

måndag 23 maj 2016 - 06:52

Damn, we did it!

image58

 

Igår fick vi äntligen vår damm fixad i representativt skick! Hela projektet har liksom lite blivit på hälft sen vi förra våren släpade hem den. Först bara låg den där, fylldes med en massa leksaker och skrot, löv, äpplen, snö. Vi fick den inte ens ordentligt nergrävd förra året. Men för någon månad sedan fick vi ett ryck och fyllde upp med jord vid den nedre kanten. Vår gård är så backig och ojämn så det är alltid lite krångligt då man ska fixa något här.. På fredag hade pappan tömt den på regnvatten och ruttna äpplen och sköljt av det värsta. Igår tog jag en liten butikstur på förmiddagen. Jag passade på att kolla vad en pump riktigt kostar. Det  visade sig att en liten pump (som räcker bra till vårt behov) inte kostade mera än 30€ så jag slog till. En timme senare hade vi en porlande damm på gården. Tänk att en så enkel och relativt billig grej kan göra att gården nu känns mycket trevligare att vistas på. Nog är de där elementen ändå rätt viktiga. Nu ser vi fram emot en vacker och varm sommar så vi kan sitta ofta på altanen och njuta av dammens porlande.

 

Skaffade också vita dekorationsstenar till bottnet, men det behövs lite mera ännu. Några växter saknas också. Kanske någon kan ge tips på lämpliga lättskötta vattenväxter?

 

Ha en fin vecka! Själv inleder jag med att åka till jobbets sommarstuga idag, inte helt illa!

onsdag 18 maj 2016 - 07:21

Helgplaner

På veckoslutet ska huset bli så gott som färdigt hoppas jag! Jag ska måla, pappan ska såga och spika. Det är alltså baksidan som ännu är halvklar. Nu har jag skrivit det här, så nu är det inte tillåtet att bli lat.

image55

fredag 22 april 2016 - 12:38

Borgsängen

Jag insåg plötsligt att jag ju aldrig (iallafall inte här på bloggen) visat någon annan bild på barnens borgsäng, än den omålade sängen i kvällsmörker! Så idag då jag har semester så städar jag och passade på att ta lite bilder i barnens rum. Här varsågoda! Sängen byggde vi alltså själva med två gamla Expedithyllor från Ikea som stomme. Några stegar byggdes aldrig, men det har fungerat bra med pallar. Barnen är nöjda med sängarna och sover allt som oftast gott i dom!

 

Det bästa med sängarna är:

 • De är mysiga
 • De är bekväma
 • De är stadiga
 • Det går också att leka under dem (har kanske inte utnyttjats så mycket som vi hoppats på)
 • Det ryms massor med mjukisdjur under dem och även i dem
 • Det blir konstigt nog inte så dammigt under dem
 • Det är lätt att plocka upp saker som ramlar under sängen (fast det ramlar inte saker dit så lätt)

 

Det sämsta med sängarna är:

 • För mig som är kort så är det svårt att bädda och ge godnattkram utan pall
 • Vi har inte fått upp några vettiga sänglampor ännu
 • Lillebror tycker det är lite orättvist att han inte har ett fönster i sin säng
 • Den dagen då de tröttnar på sängarna kommer de att vara lite svåra att återanvända då de är mått- och platsbyggda.. Men i dagens läge brukar man ju ganska lätt bli av med saker genom olika nätloppisar :-)

 

IMG 0111

 

Ett annat stort plus med sängarna är att de rymmer mycket förvaring. I lådorna finns det utklädningskläder, pocketböcker, mjukisdjur, diverse leksaker och duplo. I gavelhyllan har vi böcker och tidningar.

 

IMG 0128

 

Alla prydnadskuddar från en svartvit period i mitt liv har fått flytta hit och de passar bra här. (Pingvinlakanen är från Ellos, så också tapeten)

 

IMG 0129

 

Kuddarna är från loppis/Ellos/Citymarket/självsydda med tyger från Ellos och loppis.

 

IMG 0116

 

Världskartan passar så bra in här. Förvaringskorgarna kommer från loppis och H&M home. Hängde upp två utklädningsoutfits efter att jag städat, får se om det blir lite utklädningslekar i veckoslutet. För det leks aldrig så mycket i det här rummet som då jag just har städat det. Jag är hemma med lillebror idag, och vi ha redan hunnit bygga tågbana och lagat halsband av någonslags plastgrejer som jag inte vet namnet på.

Nu ska vi gå ut lite i solskenet! Ha en fin fredag!