torsdag 15 juni 2017 - 07:38

Badrumsskåpfix med dekorplast

Redan första gången vi var och tittade på vårt nuvarande hem, så tänkte jag att OM vi köper detta hus så ska vi nog byta ut det där röda badrumsskåpet i källaren.. Helt nytt, snyggt och fint var det nog men inte riktigt vår stil.. Senast vi var till K-rauta så skaffade jag en rulle dekorplast, och efter lite krångel så blev skåpet riktigt fint! Duger bra, billigt och lätt att byta ut vid behov.

 

IMG 0094

 

IMG 0095

 

Lite gulddetaljer ska vi ännu plocka in (typ wc-pappershållare och tvålpump) och textilerna ska vara petrolblåa. Men annars gick det fort att fixa denna toalett så att den "ser ut som vi".

 

IMG 7715

 

Så här såg det alltså ut innan. Helt snyggt men gillar toalettens utseende bättre nu.

 

Ha en bra dag!  

torsdag 15 december 2016 - 22:15

Sy en rosettmössa!

Eftersom jag tydligen är mitt inne i någonslags bloggflow just nu, så tänkte jag passa på att bjuda på en liten turorial hur du kan sy en rosettmössa! Den här mössan ska en liten 2-åring få imorgon, och tyget har jag beställt här. Men det går såklart att använda vilket trikåtyg som helst, eller varför inte en gammal t-skjorta?

 

IMG 7162

 

Så här gör du:

 

IMG 7153

 

Först behövs det ett mönster. För att få rätt storlek på mönstret så ska du först mäta omkretsen på mottagarens huvud och ta bort ungefär 7 cm. Ta sedan det måttet delat med två (eftersom mönstret läggs på dubbelt tyg) Så för ett huvud som är 48 cm i omkrets räknar man så här.

 

48cm-7cm = 41cm/2 = 20,5cm

 

Det här mönstret är alltså 20,5 cm brett. Höjden kan man välja själv hur hög man vill ha den. Ibland gör jag mössor med mera "häng" och då är mönstret ganska högt i motsats till detta. Finns såklart färdiga mönster att kopiera ur tidningar, men det är faktiskt inte så svårt att göra själv. Rundningen får man bra till med hjälp av t.ex. en tallrik.

 

IMG 7154

 

Lägg sedan mönstret ut på tyget och klipp runt. Om jag gör en mössa utan rosett så lägger jag mönstret vid en vikt kant, men eftersom rosetten ska sys fast mellan tyglagren så klipper jag ut båda delarna en bit från kanten. Rakt runt alltså. Kom ihåg sömsmån! Sen behövs också delarna för rosetten. Klipp ut två delar som är någon cm bredare än mössan och ca 10 cm hög (eller mindre eller större beroende på hur stor rosett du  vill ha) Kipp också en del som är ca 8x8 cm.

 

IMG 7155

 

Sy ihop rosettdelarna och sväng dem.

 

IMG 7156

 

Kolla att rosetten är i rätt storlek.

 

IMG 7157

 

Vik sedan den mindre delen på mitten och sy en söm och sväng delen.

 

IMG 7158

 

Trä den mindre delen över den större delen och placera den så att du är nöjd med rosetten. (Här ser den uppmärksamme att ananasen är upp och ner..Jag svängde den sen..)

 

IMG 7159

 

Nåla fast rosetten där du vill ha den. Vik mössan dubbelt så ser du bättre att den hamnar rätt. Brukar sy den ungefär 1,5 cm från den nedre kanten.

 

IMG 7161

 

Lägg den andra delen av mössan avigt mot den första delen så att rosetten kommer emellan. Flytta nålarna så att du ser dom. Lägg till lite flera nålar. (Jag är så slarvig med att nåla, gör det sällan och sätter dom ALLTID åt fel håll..)

 

IMG 3

 

Sy runt mössan, lämna ett vändhål och vänd hela mössan. Sy fast vändhålet och sy sedan fast mitten av rosetten genom hela framsidan av mössan för hand så att den inte glider iväg. Klart!

 

Jag har sytt på owerlock, men en mössa går riktigt bra att sy på vanlig symaskin med stretchsöm eftersom det ändå inte blir några synliga sömmar.

 

Lycka till och säg till om ni är intresserade av att jag skulle göra flera tutorials i framtiden! (Och jag hoppas att det här blev någorlunda förståeligt och redigt, är ganska trött nämligen..)

lördag 3 december 2016 - 09:30

I gårdagens julbilaga!

Jag är så glad för att jag fick vara med igen i en Sevendays bilaga! Andra julbilagan och fjärde bilagan för min del. Ifjol var det jeans som gällde (stjärnor och adventskalender), och i år blev det julklappsinslagning på ett mera miljövänligt sätt. Igår kom bilagan ut, själv har jag endast sett min sida på bild tillsvidare, men här kommer mina bilder och min text i bloggform. Väntar också så på att få se de andras artiklar live, duktiga typer det finns här på Sevendays! (Hanna, Nina, Sandra, Nathalie, Marie och Liisa.)


Julen närmar sig och de flesta av oss vill gärna ge julklappar till våra nära och kära. Men att välja det där glansiga färggranna pappret i affären är inte en så bra idé med tanke på miljön. Speciellt hållbart är det ju inte heller.. Dessutom måste det pappret sorteras med brännbart avfall, det går inte att sortera med returpappret då det innehåller så mycket färg och ibland även plast. Att bränna pappret själv är inte heller en bra idé för varken eldstaden eller människorna som kanske andas in den röken mår bra av det.

 

Julklappar 2

 

Så hur kan vi då packa våra paket på ett mera miljövänligt sätt, för en oinslagen present är ju inte lika spännande. Dessutom är det ju roligt att slå in paket, och det är i alla fall för mig en mysig del av julförberedelserna. Jag har lagat sex olika paket där jag använt lite olika material och metoder. Jag har inte använt en enda tejpbit (är man två går det bra att göra spända knutar så man kan skippa tejpen) utan hållit mig till återanvändbara paket eller papperssnöre.


Några tips! 

 

konfektask med papper 2

 

1. Klä in konfektaskar med brunt paketpapper med tryck. Går att använda många gånger om. Om mottagaren inte bor i samma hushåll, så kan du ju tipsa om att asken gärna får användas igen. 


1. Ät upp godiset!
2. Ta asken och lägg den på pappret (går också bra med ett tyg. Rita runt asken och flytta sedan runt den så att alla sidor blir uppritade. Rita ett nytt sträck ca 1,5 cm utanför hela mallen och klipp ut. Vid skarvarna kan det vara bra att klippa upp lite sneda kanter.
3. Stryk lim (papperslim fungerar bäst) över pappret och klä in asken!
4. Lägg i gåvan och knyt ett papperssnöre runt!

 

tryckt papper 3


2. Gör ett självtryckt papper och få det bruna pappret lite mera personligare och roligare. Jag gjorde en stämpel av ett gammalt suddgummi som jag limmade en salmiakfigur av ett gammalt liggunderlag på. Sen tryckte jag med hobbyfärg som jag målade på stämpeln med pensel. Hederligt potatistryck går såklart också bra att använda, och det kan ju bli en rolig familjeaktivitet att göra tillsammans.

 

kakpapper 3


3. Ett annat sätt att liva upp ett brunt omslagspapper är att vika ett kakpapper runt paketet.

 

kokshandduk 3

 

4. Ska du ge en kokbok i present till någon? Slå in den med en kökshandduk och skriv en hälsning på en träslev.

 

tapetpase 4
5. Har du tapetserat om på sistone och sparat tapetresterna ifall du skulle få för dig att göra något av dem? Vik en påse som du fäster med två klädnypor. Klädnypor är för övrigt bra att använda så slipper du använda tejp. Om du absolut inte klarar dig med papperssnöre och klädnypor så använd då papperstejp som det finns många olika varianter av nuförtiden.

 

julklappssack
6. Sy presentpåsar som går att använda om och om igen! Eller kanske som något annat? Jag hade några gamla bordstabletter som jag sydde ihop med ett snöre så det går lätt att knyta om presenten.

 

1. Leta upp en julig kökshandduk (eller kanske en mera neutral färg så kan påsen även användas vid födelsedagar?) eller två bordstabletter och ett fint band. (Minst 30 cm långt) 
2. Mät ut var du vill ha bandet. Ca 10 cm från övre kanten är ganska bra.
3. Nåla runt långsidorna och den nedre kortsidan. Sy runt på vanlig hushållsmaskin och kontrollera att bandet sitter bra fast.
4. Vänd påsen, lägg i gåvan och knyt ihop!

 

 

Detta behöver du ha hemma för att göra liknande paket som jag gjort:


• Brunt paketpapper (som jag iallafall har för mig att kan sorteras med kartong. )
• Papperssnöre
• Om du inte vill skriva din julhälsning direkt på paketet, så kan du göra paketkort av kartongbitar från t.ex. olika förpackningar. Nästa gång du ska köpa en vara i butiken som kommer i en kartong, ta en titt på kartongen, finns många fina!
• Konfektaskar. Äter du inte konfekten själv så är det nog säkert alltid någon annan som gör det.
• Kakpapper i olika storlekar.
• Kökshandduk och träslev.
• Tabletter, kökshanddukar att sy påsar av. Ta en titt på loppisar om du inte har egna i skåpet. Kring jultid brukar det krylla av julpynt och textilier på loppisar. Det går ju såklart lika bra med en tygbit, men en handduk/tablett har färdigt fållade kanter så man slipper det arbetet. Snörstumpar och fina band brukar jag också samla på, och dessa går t.ex. bra att sy fast i påsen eller knyta runt de andra paketen.
• Tapetrester. Har du inga egna så fråga dina vänner! Eller gå till en färghandel och fråga om de har gamla böcker med tapetprover som de inte använder mera. Perfekt storlek för påsar.
• Julmusik, glögg och pepparkakor är inte nödvändigt men bidrar till stämningen.

 

Lycka till!
torsdag 8 september 2016 - 22:15

Nytt liv till dina kläder

Jag fick vara med i dagens bilaga i VBL och ÖB! Nu har jag inte sett annat än en bild på tidningen ännu, men här kommer också min text och lite bilder i bloggformat, och även lite sådant som inte fanns med i tidningen.

 

Nytt liv till dina kläder


I samma takt som klädbutikerna får in säsongens nya kläder, fylls loppisarna upp med kläder från förra säsongen. Många, eller egentligen de flesta av kläderna kanske har getts bort/säljs på loppis för att de blivit för små eller stora, eller för att de kanske inte är av det senaste modet. Loppis är bra och det är ju härligt att kunna fynda sådant som känns fräscht och nytt men tyvärr så är det inte riktigt hållbart i längden att genast göra sig av med kläder och skaffa nya då de inte är trendiga mera.


Så vad kan du då göra om du vill ge ett längre liv till dina kläder? Kanske du inte bryr dig så mycket om de senaste trenderna, men kläderna i skåpet känns kanske ändå lite gamla och ointressanta. Kanske det också blivit hål eller slitage på kläderna som du inte orkar lappa eller laga.


Lite kunskap i sömnad och en del tillbehör behövs för att sy om kläderna helt och hållet, men det går lätt att förnya och fixa också med små knep och medel. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Själv började jag mitt sömnadsintresse med att sy om gamla kläder till nya och testade mig fram. Du har inte så mycket att förlora!

 

Några tips på vad du kan göra


- Om du inte orkar/vill lappa hål så kan du trolla bort dem på andra sätt om de råkar vara på sådana ställen. Sy en ficka ovanpå, eller en lapp, eller gör hålet ännu större och sy en annan lapp bakom! Det går också bra att klippa av där hålet är och t.ex. förlänga ett par byxor med ett annat tyg. Eller varför inte sy shorts.
- Har du en tröja som blivit lite för spänd. Klipp upp den framtill och gör den till en kofta. Eller sy t.ex. spets i sidan.
- En älskad tröja eller t-skjorta kan bli en mössa.
- Hans skjorta kan bli en tunika eller ett linne till henne.
- Sy på en bit spets på ett gammalt tråkigt linne och vips har du en partyblus. Eller varför inte klippa upp den i ryggen och sy i en spets där?
- Ett bälte, ett band eller en rosett piggar upp nästan vilket plagg som helst.
- Sy på en dragkedja på plagget som en detalj. Det behöver inte gå att öppna den.
- Byt knappar eller sy på knappar som dekoration.

 

Några exempel

 

En klänning av två gamla blusar

Jag köpte en svartvit randig polo på loppis för ett tag sedan. Jag skulle så gärna ha använt den, men den kändes tyvärr lite för spänd runt magen. Där låg den i skåpet och hånskrattade åt mig. Sen råkade den ligga bredvid en svart t-skjorta i herrstorlek som också hade blivit förpassad till högen med kläder som kan sys om. (Jag har massor av sådana kläder..) Då fick jag idén om att dessa två kunde kombineras. Så det blev att ta tag i saxen och klippa och planera lite. Så istället för två blusar som inte kommit till användning på ett tag så fick jag nu istället en snygg klänning som jag nog tror att kommer att användas en hel del. Fickor fick den dessutom. (Och jag fick en ny profilbild i samma veva, inte en dag för tidigt)

 

klanning

 

Förläng byxorna på två sätt

Visserligen är det väl modernt med hål på byxorna just nu. Men då byxorna ändå är för korta till 8-åringen, och jag inte ser någon nytta i att köpa byxor som har hål färdigt till barnen, (de fixar det bra själv) så tänkte jag att jag ju kan lappa och förlänga dem på samma gång. Så jag klippte helt enkelt bort det söndriga och skarvade i med rester från ett par gamla jeans. På så sätt så förlängdes både längden och användningstiden på byxorna.

 

byxor

 

Hans blir hennes

Min man hade tröttnat på sin rosa skjorta som han haft ett bra tag, och den började dessutom vara lite svår att få helt ren i kragen.. Med hjälp av sax, symaskin och spets kan jag nu använda den som nattskjorta.

 

skjorta

 

Festlig spets

Ett helt vanligt svart linne piffades upp med en bit spets. Jag nålade fast spetsen där jag ville ha den (över ryggen) och sydde runt spetsen på linnet. Vid armhålen vek jag över spetsen och sydde en söm ovanpå. Sen klippte jag försiktigt bort tyget under spetsen så att bara spetsen blev kvar.

 

Duk på ryggen

En vanlig lite tråkig tröja fick en spetsduk fastsydd som dekoration på ryggen och blev genast lite mera intressant. (Även om mina kolleger var väldigt lustiga och undrade om någonting fastnat på min rygg..)

 

IMG 5660 horz

 

Från klänning till tröja

Jag hade en tid haft en jätteskön stickad ylleklänning som jag tyvärr lyckats få ett stort hål i. Den förkortades och syddes till en tröja så nu kan jag fortsätta att använda den ett bra tag till.

 

troja

 

Hoppas att jag kanske har inspirerat någon till att ta sig en titt på de kläder som finns hemma som kanske har sett sina bästa dagar, och skapa någonting nytt av dem!

söndag 5 juni 2016 - 14:45

Föräldrar - kan vi komma överens om en sak?

Nu tänker jag skriva om något som jag redan länge grubblat på. Jag har låtit bli med rädsla för att trampa någon på tårna. Men nu börjar det ha gått lite för långt tycker jag.

 

Jag pratar om barnkalas. Och barnkalas och presenter. 

 

Då jag var liten firades kalaset alltid hemma hos födelsedagsbarnet. Det var ballonger, klänningar, spetsstrumpor, mete, hemlagad gräddtårta, carnevalkex och lekar. Vi gav pennor och gummin, kanske ett diadem, något hårband eller ett litet pussel. Små grejer helt enkelt som inte kostade så mycket. Min mamma hade ett presentskåp. Jag antar att hon fyllde på med jämna mellanrum då hon hittade något billigt och bra i matbutiken. Då vi skulle på kalas plockade hon fram några alternativ som vi fick välja emellan.  Och alla gav presenter i ungefär samma prisklass. Motsvarande kanske 3€ i dagens pengar. Inpackade i paketpapper, kanske t.o.m ett som var använt förut!

Annat är det nu. Presenternas värde ligger ofta mellan 20-25€. Det är fina häftiga saker (saker som jag kanske ger mina egna barn i julklapp) och eftersom kalaset oftast ordnas på ett lekland/aktivitetshus så är det många presenter det är fråga om. För får du bjuda 16 barn för 200 € så gör du det. Vi föll för grupptrycket då storebror fyllde 7 år och ordnade kalaset på ett lekland. Han byggde legoförpackningar en vecka efteråt. Kommer inte ens ihåg vem han bjöd på kalaset. Det är inte roligt då mera. Och kommer någon med den billigaste legoförpackningen (som ändå har kostat 6-7€) så rynkar födelsedagsbarnet antagligen på näsan.

Tänk dig att du har två eller flera barn. Barnet blir bjudet på i medeltal 5-10 kalas under ett år. (Nu utgår jag inte från att alla har kalas eller att alla blir bjudna, det är en annan diskussion, men så har det varit för oss) Det blir ganska stora summor om det förväntas att presenten ska vara så här värdefull. För att inte tala om vad barnen vänjer sig vid. Tänk de som inte har råd med dessa dyra presenter. Blir inte de barnen bjudna på flera kalas?

Jag försöker aktivt att motarbeta detta. Oftast har jag sytt något själv (lite motstridigt kanske eftersom plaggen inte hade varit helt gratis om jag sålt dem men ändå..) eller så har vi bjudit med födelsedagsbarnet på någon aktivitet. Det är ju inte heller helt gratis såklart, men känns som att det är en present som barnet kanske kommer att komma ihåg i framtiden också.

 

image68

 

Jag och mina kompisar på mitt 5-års kalas

 

Hur har det blivit så här? Vi kan ju inte säga att det är barnens fel? Kan vi bara komma överrens om några saker gällande barnens kalas. Jag snubblade över en statusuppdatering på facebook gällande den här problematiken (då ett barn meddelat att hen inte kunde komma på kalaset för att hen inte hade råd att köpa en present) och skribenten hade en så bra lista som jag fritt omformulerat.

 

1. Det är helt ok med ett hederligt hemmakalas. Mete, lekar och glass. Det behöver inte vara så påkostat. Barnen blir krävande bara om vi vuxna gör så att de blir det. Sänk kraven. Om du är rädd för att hemmet ska bli förstört, bjud inte så många barn. Se till att det finns tillräckligt med program och var tydlig och klar med reglerna från början så river dom nog inte ner hela huset. 


2. Presenten behöver inte vara dyr. Det ska vara ok om presenten har kostat 2 €. Men presenten ska absolut inte kosta mera än 10 €. Och då är det till en god kompis. 


3. Köp begagnat. Man hittar mycket fina presenter i nyskick på loppis. Loppis är så vanligt och trendigt nuförtiden så det är helt okej.


4. Gästerna behöver inte få någon present med sig hem. Barnen har redan fått komma på kalas. De har fått godsaker, fått träffa kompisar och fått leka. Om du absolut vill ordna mete så kan där finnas något pyssel som görs under kalaset. På sin höjd en slickepinne. Skicka med lite godsaker hem med barnet om det har blivit mycket över, som hen kan dela med sig av med familjen.

 

För att förtydliga, så är dessa regler även uppgjorda till mig själv, eftersom jag nog har brutit mot vissa regler flera gånger då vi ordnat kalas eller då mina barn blivit bjudna på kalas.. Dela gärna detta inlägg med andra föräldrar. Alla behöver få höra att det är ok med vanliga hemmakalas med presenter som inte är så dyra. Både de som har råd att köpa dyra presenter och de som inte har det. Jag hoppas verkligen att det kan bli en ändring på detta nu. Jag kommer iallafall att hålla mig till "reglerna" i fortsättningen. Gör det du också. Om inte annat så för barnens skull. Vill vi ha bortskämda barn som blir bortskämda vuxna?

fredag 22 april 2016 - 12:38

Borgsängen

Jag insåg plötsligt att jag ju aldrig (iallafall inte här på bloggen) visat någon annan bild på barnens borgsäng, än den omålade sängen i kvällsmörker! Så idag då jag har semester så städar jag och passade på att ta lite bilder i barnens rum. Här varsågoda! Sängen byggde vi alltså själva med två gamla Expedithyllor från Ikea som stomme. Några stegar byggdes aldrig, men det har fungerat bra med pallar. Barnen är nöjda med sängarna och sover allt som oftast gott i dom!

 

Det bästa med sängarna är:

 • De är mysiga
 • De är bekväma
 • De är stadiga
 • Det går också att leka under dem (har kanske inte utnyttjats så mycket som vi hoppats på)
 • Det ryms massor med mjukisdjur under dem och även i dem
 • Det blir konstigt nog inte så dammigt under dem
 • Det är lätt att plocka upp saker som ramlar under sängen (fast det ramlar inte saker dit så lätt)

 

Det sämsta med sängarna är:

 • För mig som är kort så är det svårt att bädda och ge godnattkram utan pall
 • Vi har inte fått upp några vettiga sänglampor ännu
 • Lillebror tycker det är lite orättvist att han inte har ett fönster i sin säng
 • Den dagen då de tröttnar på sängarna kommer de att vara lite svåra att återanvända då de är mått- och platsbyggda.. Men i dagens läge brukar man ju ganska lätt bli av med saker genom olika nätloppisar :-)

 

IMG 0111

 

Ett annat stort plus med sängarna är att de rymmer mycket förvaring. I lådorna finns det utklädningskläder, pocketböcker, mjukisdjur, diverse leksaker och duplo. I gavelhyllan har vi böcker och tidningar.

 

IMG 0128

 

Alla prydnadskuddar från en svartvit period i mitt liv har fått flytta hit och de passar bra här. (Pingvinlakanen är från Ellos, så också tapeten)

 

IMG 0129

 

Kuddarna är från loppis/Ellos/Citymarket/självsydda med tyger från Ellos och loppis.

 

IMG 0116

 

Världskartan passar så bra in här. Förvaringskorgarna kommer från loppis och H&M home. Hängde upp två utklädningsoutfits efter att jag städat, får se om det blir lite utklädningslekar i veckoslutet. För det leks aldrig så mycket i det här rummet som då jag just har städat det. Jag är hemma med lillebror idag, och vi ha redan hunnit bygga tågbana och lagat halsband av någonslags plastgrejer som jag inte vet namnet på.

Nu ska vi gå ut lite i solskenet! Ha en fin fredag!

 

 

måndag 4 april 2016 - 06:50

Tärnklänningar och många meter tyg..

Så gick en ensamhelg med barnen snabbt förbi. Vi har tagit det lugnt, haft besök, städat, varit och simmat och så har jag satt igång med klänningarna som min systers tärnor ska ha på hennes bröllop i sommar! Många meter tyg att tvätta då vi är fem tärnor. 

Redan för länge sedan var det tal om att vi skulle ha infinityklänningar (en klänning som går att knyta på många olika sätt) och efter att ett tag ha tittat runt på färdiga klänningar och alla möjliga alternativ så beslöt vi ändå att det skulle bli denna modell i mintgrönt. 

Jag ska sy 4/5 klänningar. En av tärnorna bor i Belgien så skulle vara lite svårt att sy även hennes klänning.. Men denna vecka ska hon få sitt tyg iallafall. Min egen klänning sydde jag igår och är riktigt nöjd! Det svåraste kommer nog att vara att bestämma sig för vilken knytning man vill ha.

 

image2

Ha en bra vecka!

torsdag 31 mars 2016 - 19:05

Marsutmaningen - sy en sak varje dag! Hur gick det?

Marsmånad är slut och så också min syutmaning! Hur har det gått? Bra skulle jag säga. 31 plagg sydda med andra ord. Jag har inte sytt riktigt alla dagar, men vissa dagar har jag sytt flera plagg. Vissa plagg har gått fort att sy (t.ex. mössor) Medan andra plagg har tagit mera tid. (t.ex. hupparen och tunikorna till mig) Jag är riktigt nöjd, även om det inte egentligen är så konstigt och ovanligt att jag syr något varje dag. Brukar bara vara lite dålig med att dokumentera. Men nu ska jag bli bättre på det! Tyvärr inga högklassiga bilder då de ofta tagits i mörker på kvällen med telefonen, men här kommer iallafall ett sammandrag på allt jag sytt i några kategorier.

Först ut är beställningar. Tur att jag haft en del denna månad, annars hade det blivit så mycket till familjen (som inte egentligen behöver så mycket..)

 

IMG 1601

IMG 1620

IMG 1652


IMG 1656

IMG 1670

IMG 1687

IMG 1717

IMG 1941

FJXG9524

IMG 2174

 

Sen har jag sytt en del kalsonger till min man..

 

IMG 1671

IMG 2011

IMG 2188

 

Några presenter

 

IMG 1762

IMG 1850

IMG 2209

IMG 1819

 

En del till mina egna barn

 

IMG 1690

IMG 1834

IMG 1926

IMG 2179

IMG 2218

 

Och en del till mig själv

 

IMG 1706

IMG 1842

IMG 2208

 

Så här i ett enda blogginlägg så känns det som jättemycket! Men kul har det varit och kul också att min sykompis hakade på. Ni är några som önskat beskrivningar på lättare saker att sy, och jag har inte glömt det. Måste bara ta mig tiden att sammanställa några sådana inlägg. Även om mars är slut så kommer jag ju inte att sluta sy. Och nu har vi redan börjat fundera på nästa månads utmaning :-)

fredag 11 mars 2016 - 07:29

En lyckad katastrof

11 dagar, 11 plagg. Idag har jag (kanske ganska självklart då klockan inte ens är åtta) inte sytt något ännu. Men jag har ett plagg "innestående" så ifall det inte blir någon fredagssömnad så är det okej.

I förrgår sydde jag den här trevliga tröjan. Den är sydd av ett trevligt mjukt tunnt collegetyg som jag beställde från Jofotex i Sverige. Det var egentligen meningen att det skulle bli byxor till storebror, men efter att ha sytt den gröna tröjan till min kollega så ville jag testa sy en till mig själv.

image10

Det tänkte faktiskt bli lite "katastrof" då jag vände ena mönsterdelen åt fel håll (tips-klipp inte i fintyger då du är hungrig) så jag var tvungen att pussla lite då jag bara hade tyg så att det precis räckte till. Tröjan ska ha en sned söm framme men fick några extra sömmar. Men slutresultatet blev bra trots allt och nu ångrar jag nästan att jag inte satt in ett helt annat tyg där vid axeln.

Just denna tröja krävde en del tankearbete då allt är snett och sömmarna går lite hit och dit, men är annars en enkel modell då den har råa (ofållade) kanter. Ska kanske utveckla modellen till en klänning också i något skede.

tisdag 8 mars 2016 - 21:28

Syutmaningen fortsätter

Hittils går det bra med syutmaningen. Näst ut är dessa plagg. Två blir här hemma och två flyttar hem till två små tjejer. Två av mina pojkar här hemma ska få en t-shirt och kalsonger.

image9

Blir inte av att blogga om så mycket annat än detta just nu. Men redan 10 plagg sydda fast det bara är den åttonde. Och jag har jätte kul samtidigt och minst lika kul att min sykompis också hakat på utmaningen.