onsdag 9 augusti 2017 - 16:57

Dagar då man hittar ett fint trägolv

Blir inga vackra bilder nu, bara så ni vet! Men tänkte att då vi nu en gång kommit igång renoverandet här hemma ordentligt så måste jag ju passa på att visa vad vi nu (ett av alla projekt) håller på med. Sen kanske jag blir inspirerad av att visa er ännu mera. På måndagen då jag kom hem från jobbet så berättade pappan att han trodde att diskmaskinen hade gått sönder. Det hade nämligen droppat från den helt plötsligt. Men det visade sig bara vara en kniv som hade hamnat snett, och det var lätt fixat. Sen pratade vi lite om vår kommande köksrenovering. Vi gick och impulsköpte ett kök på söndag nämligen. (Hoppsan så det kan gå..) Eller ja, inte var det ju oplanerat egentligen. Men vi hade tänkt vänta lite med det. Men sen fick pappan fnatt på köksfläkten då den var totalt värdelös, och så ledde det ena till det andra. Och då vi då diskuterade om köksrenoveringen så kom vi att prata om golvet. I köket var det inlagt ett laminatgolv som nog var helt i bra skick, men inte riktigt vår "stil" och med rätt känsla för huset. (enligt oss..) Jag slängde ur mig att nog skulle det ju vara så fint att se om det finns trägolv där under, för det måste det ju finnas tänkte jag. Det brukar det ju finnas i gamla hus.. Varpå pappan svarade att han vet att det finns. Jag undrade ju var han kikat, och det var ju såklart under diskmaskinen då han kollat vad den hade för fel. Sen tyckte jag att vi kunde kolla lite vid vardagsrumsdörröppningen där laminatet är lätt att ta bort, så då gjorde vi det. Vi skulle ju kolla bara lite, och man kan ju lätt få tillbaka laminaten tänkte vi.. Först dök det upp en ytterst charmant plastmatta, men under den avslöjades ett riktigt fint trägolv! Som är i behov av behandling såklart, men ett trägolv är alltid ett trägolv!

 

IMG 1583

IMG 1584

IMG 1585

IMG 1587

IMG 1590

IMG 1591

IMG 2

IMG 1601

 

Ja, ni kanske förstod redan hur det gick. Inte satte vi ju laminaten tillbaka inte.. Innan kvällen var slut så hade vi rivit fram hela golvet. Och dessutom kommit fram till att vi tänker slå igen dörren ni ser där på bilden. Det är min syrumsdörr. Nu tänker vi ju inte ha ett rum utan dörr, utan öppnar upp en annan dörröppning som finns i andra ändan av rummet. Så ingången till syrummet kommer att bli från matsalen i fortsättningen. Där lär ska ha funnits en dörr förut. (Jag tycker att jag bara för en vecka sedan sa högt att vi nog inte ska bygga och riva väggar i detta hus..) Men med att slå igen denna dörr så får vi ju iallafall en hel vägg i köket, vilket vi inte har nu. Kylskåpet ska svängas så att det öppnas åt rätt håll. Spis och fläkt blir där de är nu, och utrymmet mellan spis och kylskåp blir extra bordsyta vilket vi haft dåligt av nu. Och lite extra förvaring. Kan behövad då det inte blir några övre skåp (förutom diskskåp) i detta kök heller. Men mer än så vill jag inte avslöja om köksrenoveringen ännu, det kommer lite senare. De största problemen just nu är hur vi ska slipa golvet, eller kanske närmare bestämt vem. Vi hade tänkt anlita någon, men det verkar bli mycket dyrare än vad vi tänkt, så vi kanske får göra det själv.. Iallafall tänker vi prova på att såpskura golve sen då det är slipat. Detta är ju bara ett golv tills vidare. Gömmer sig nog trägolv i alla de övriga rummen också på den här våningen. Men en sak i taget.. Smartast skulle ju såklart vara att göra alla golv på en gång, men det är ju omöjligt med tanke på alla saker..

 

Och så gick det ju så bra med det gamla golvet, att jag bjöd ut det i en grupp på Facebook (där jag för övrigt varit med 10 år idag..) och det tog inte länge innan någon var intresserad. Golvet åkte iväg igår, och så även de skåp vi rivit bort hittills. Inte till samma adress, men öven resten av köket är på väg dit (till ett garage, precis som vårt förra kök) så småningom. Sånt gillar jag. Synd att bara kasta bort sådant som andra kan ha användning för. 

 

Så att sådant stökar vi på med här i det Palanderska huset. Och även om det är lite jobbigt såklart så njuter jag så av sådana här renoveringar. Tycker det är så roligt att riva och röja. Och det kommer att bli så fint så fint bara det blir färdigt. Och det hoppas jag att det blir inom september. (Egentligen hoppas jag såklart att det blir färdigt fortare än så, men bättre att räkna med mera tid så blir man inte besviken..)

 

lördag 5 november 2016 - 15:17

Köket förr och nu

Jag lovade ju er att jag skulle bjuda på rundvandring här hemma hos oss och visa lite hur det såg ut förr och hur det ser ut nu. Utsidans förvandling såg ni här och idag är det dags för köket. Vi hade länge kvar de gamla skåpen men bänkskivorna och knopparna bytte vi ut nästan genast. Det var mörkbrunt trä och mässingsknoppar som gällde ett bra tag. Även golvet har ändrat skepnad några gånger. Vi tog bort plastmattan i något skede och tog fram trägolvet. Tyvärr var vi lite för snabba med att måla golvet vitt (orkade inte göra ett ordentligt förarbete) så det vita golvet slets ganska fort, och små klottande barn i huset och springor mellan plankorna går inte så bra ihop.. Därför beslöt vi att lägga ett laminatgolv på det slitna målade golvet för ca tre år sedan. Och det har vi varit väldigt nöjda med! Våren 2015 var det sedan dags för att byta ut resten av köket. Det blev skåpstommar och luckor och maskiner (förutom kylskåp och diskmaskin) från Ikea, och vi har varit riktigt nöjda med allt. Efter annandagsstormen år 2011 då vi var utan el i fem dagar, beslöt vi oss för att låta mura en vedspis och det är nog en av de bättre investeringar vi har gjort i vårt hem. Den värmer så skönt då det är kyligt ute. Den senaste ändringen vi har gjort här i köket är den att vi flyttade det svarta sidobordet till mitten av köket och vi har planerat att lägga en björkskiva ovanpå det för att få lite mera arbetsyta, för det har vi dåligt av i köket. Det kan hända att halvmånebordet och den nedre vägghyllan kommer att bytas ut mott ett vitt skåp som mina föräldrar har hos sig i något skede, måste bara låta den idén mogna lite först.

 

Nåja, nu ska ni få se lite bilder också!

 

1155819442563 Korvenmaentie19006

 

Så här såg väggen med spis och kylskåp ut år 2006 då vi köpte huset.

 

IMG 5109

 

Så här ser det ut nu (med damm och fingermärken och allt). Ganska stor förändring eller hur..

 

1155819462259 Korvenmaentie19005

 

Stod man i köksdörren och tittade in i köket så såg det så här "tjusigt" ut.

 

IMG 5111

 

Nu ser det ut så här. Vitrinskåpet fick gå och här har det sett ganska annorlunda ut också mellan varven. Ett tag hade vi en vägg här till höger och en väldigt vit och lantlig stil. Den tiden är ett minne blott. 

 

HPIM2678

 

Matsalsdelen såg ut så här.

 

IMG 5121

 

Nu ser det ut så här, men här har också sett väldigt olika ut under de tio år som gått. I två år hade jag mitt syrum här. Det var i samband med att vi gjorde det som väggen till höger mot vardagsrummet byggdes upp. 

 

IMG 5115

 

Den här vinkeln hade vi ingen ursprungsbild på och jag orkade inte leta upp någon annan bild från hur det har sett ut just nu, men här byggdes alltså vedspisen upp. Här hade vi också pärlspont och ett skafferi ett tag.

 

IMG 5116

 

Inte heller denna vinkel mot tamburen och trappan till övrevåningen fanns det någon bild på från förr.

 

IMG 5119

Sådär, tack för titten!! Vilket rum vill ni se till näst?

fredag 10 juni 2016 - 19:03

Födelsedag!

Idag för en vecka sedan var det min födelsedag! Jag har nu uppnått åldern "halvvägs till sjuttio". Känns ganska konstigt men helt okej faktiskt. Eftersom pappan var på jobb så och det var skolavslutning så blev det inte så mycket firande. Men nu är han hemma, det är fredag igen så nu står han och kokar hollandaise.

 

image9

 

Före det åkte han och storhandlade och jag torkade av hyllorna och flyttade om lite på dom. Ställde t.ex. tavlorna där, såg tavlor på kökshyllor på en bild och tyckte det såg snyggt ut. Allt pastell förutom det ljusgula är bortplockat just nu.

 

image10

 

Presenter känns inte så viktiga mera i den här åldern, men nog blev jag ju såklart glad för en flaska skumpa (som avnjuts ikväll- jag var ursprungligen på väg till Åbo för att inta samma dryck med vänner men eftersom jag varit flunssig hela veckan så orkade jag inte..) en lego friends förpackning som är precis jag (hon syr, bloggar och fotograferar) samt en bra film (som jag redan somnat till denna vecka). Tack!

 

Önskar er en trevlig helg! Skönt med lite ledigt. Är ännu ganska förundrad över att mitt kalasinlägg fick så stor spridning och att mitt besöksantal denna vecka har varit helt galet! Min syster berättade idag att även hennes kollega delat inlägget! (En av många) Tänk att jag äntligen lyckats skriva någonting viktigt!

 

Det här blir nu mest babbel, så nu lämnar jag er och ska umgås lite med min man som står och fixar i köket.

fredag 8 april 2016 - 17:27

Kök och fredag

Så var det fredag igen! Det är inte klokt hur veckorna går. Om tre veckor är det vappen.. Och snart är det sommarlov. Idag tänkte jag bjuda på lite bilder som jag tog då Camilla varit här för två veckor sedan. Passade på att fota lite då det var städat :-) 

Här ska ni få se vårt kök som vi är så nöjda med! Köket är ungefär ett år gammalt och kommer från Ikea. Det är en blandning av nytt och gammalt. Vedspisen är vi också väldigt nöjda med och helheten. Här trivs man!

IMG 9849

 

Vi tycker om att bjuda vänner på middag, tyvärr händer det inte så ofta.

 

IMG 4

 

Lite grönska i fönstret i form av färska örter

 

IMG 2

 

Sist och slutligen var det inte så mycket som vi inhandlade då vi lagade köket. Nedre skåpen, hyllorna och fläkt och spis och ugn.

 

IMG 3

 

Kökapparaterna har vi varit nöjda med. Vinhyllan byggde min man själv då det blev ett passligt mellanrum mellan skåpen.

 

IMG 9867

 

Vedspisen är en av de investeringar vi gjort i vårt hus som vi är mest nöjda över. Den fanns alltså inte här då vi flyttade in. Den värmer fint kyliga vintermorgnar och går utmärkt att steka mat på också vid behov.

 

IMG 5

 

Matbordet har flyttat plats många gånger, just nu är det i "matsalen" som tidigare var mitt syrum. Ringarna från Polkuped är mitt i allt sammans, men det innebär bara att de också används. (Gjorde just själv också en volt efter ett glas fredagsvin..)

Ha en riktigt skön helg nu alla! Här ska vi fortsätta röja (har äntligen kommit igång med att föra bort alla gamla plankor och annat skrot från fasadrenoveringen) och imorgon har båda barnen en lektäff hos kompisar. Sen utlovas det god mat och annat som hör en trevlig helg till.

onsdag 3 februari 2016 - 19:45

Kök och sjukstuga

Jaha, så hann jag just ropa hej och så vidare och så hade vi nästa magsjukepatient i huset. Jag sov som en stock när storebror ropade på mig vid midnatt och sen var det hela rumban med torkning, tvättning, duschning, flyttning av madrass och så vidare. Vid dylika tillfällen fungerar en lite som en robot då reflexerna fungerar i sömnen. Halvsovande når hinken fram precis i tid. (oftast..) 

Vi tar igen oss ännu imorgon och hoppas hoppas att det är över sen för vår del. Det är ju nu en vecka sen lillebror blev sjuk, och jag har lite svårt att tro att det är samma sjuka, men det är ju svårt att veta, går så mycket nu. Trots allt så har vi haft en ganska mysig dag idag. Då vi inte har sovit och tagit igen oss efter natten, så har vi ritat, byggt med lego och pratat om ditt och datt. Medan storebror sov satt jag och lillebror och tittade på då mattan snurrade i tvättmaskinen. Bara en sån sak. Sånt hinns inte med i en vanlig vardag.

Jag lyckades ändå mellan varven städa lite i köket och passade på att ta några bilder då solen sken in. Det är nu nästan exakt ett år sedan vi höll på med att fixa köket och vi är ännu lika nöjda med det som då. Lite bilder varsågoda. 

IMG 9629

IMG 9633

IMG 9634

IMG 9637

IMG 9642

 

torsdag 21 januari 2016 - 06:26

Eld

Hittills i år har vi eldat så gott som varje dag. Väldigt tacksam över att vi har den möjligheten nu. Och ved finns så den understa ruttnar (bokstavligen..)

image30

Och så har det blivit torsdag igen. Veckorna bara går..

lördag 9 januari 2016 - 14:50

Muffinsbak och boktips

Idag har vi bakat muffins med recept från boken "Baka: steg för steg" av Clara Lidström och Anna-Karin Nyberg. Boken som barnen fick i julklapp har jag beställt från Adlibris. Verkar vara slut för tillfället tyvärr. Boken är uppbyggd så att barnen ska klara sig nästan själva. Fina illustrationer och lättlästa texter. Och riktigt bra gick det. Blir nog att testa flera recept snart!

IMG 9411

IMG 9416

IMG 9417

Blev det gott då? Verkar så :-)

 

onsdag 6 januari 2016 - 22:21

Istid

Så var julen utstädad (tog ju inte speciellt länge att haka ner några stjärnor..) och frysen avfrostad. (Tack vare ett tips jag fick här på bloggen tidigare idag - tack Titti!) Och det var verkligen i sista minuten.. Och länge tog det, och eftersom jag har lite dåligt tålamod så har jag helt ont i händerna nu.. Men jag hade ju tid och ute var det ju så kallt så maten klarade sig bra på terrassen under tiden.

IMG 9390

IMG 9396

IMG 9392

Och vet ni vad - det var ljust idag! Härligt då ljuset håller på att återvända. Jag har också sysselsatt mig med att sy vimplar till mina systersöners rum, eldat i eldstäderna och bekymrat över mig hur förbannat kallt det kommer vara imorgon då barnen ska till skola och dagis och jag ska köra jobbets bil som kommer att vara iskall och inte kommer att bli varm på hela den tiden jag kör.. 

söndag 6 december 2015 - 18:26

Festhelg

Ojoj, nu blir det nog helt okej med lite vardag emellanåt. Har varit så mycket festligheter den här helgen så är rätt trött faktiskt. Började på fredagen med julmiddag med kollegerna, på lördag blev det julmiddag med mina gamla vänner och idag har vi ännu varit på 40-års kalas och nu ska vi ännu fira lite självständighetsdag med lite tapas. Och då har jag ändå faktiskt varit "duktig" och kommit hem i god tid. Ja, och så var vi ju på Nasse och hans vänner igår också till Åst.

Det börjar bli lite tradition att vi bakar pepparkakor på självständighetsdagen. Det var också dagens lucka i kalendern, och jag hörde (låg ännu i sängen) då barnen öppnade luckan att lillebror applåderade och storebror sa att han ska lägga lappen på bordet så att vi inte glömmer. Så det var uppskattat.

IMG 9258

Vi körde med en frysdeg (som legat i frysen sen förra julen..) men bra gick det ändå även om den kanske inte är så god.. Fast barnen åt nog med god aptit såklart av degen. Det är ju ändå själva bakandet som är det roliga. Har ni sett vilken smart pepparkaksfundering vi har? Som en tärning med olika bilder åt alla håll.

IMG 9278

Andra advent redan! Inkommande vecka är det julfest på dagis, Storebror ska gå på ett kalas, julmarknad på jobbet på onsdag, julmarknad i Pargas på lördag, och en julpysselsträff har vi inplanerad på lördag också. Och så är det ju Lucia plötsligt också. Fort går det.

Nu ska jag tända två ljus i fönstret, slå på tv:n och slöstirra lite på balen. Lite trist nog men det hör ju liksom lite till.. Ha en trevlig kväll!

tisdag 27 oktober 2015 - 06:52

Grattis!

Grattis till alla som blivit nominerade till Galan 2015! Kul! Måste kanske också erkänna att jag inte "hann" med i nomineringen, men rösta tänker jag iallafall göra nu. Men har inte bestämt mig ännu. Hade ju varit superkul att åka dit, men vi har så mycket åkande inplanerat redan den här hösten och just den dagen har vi faktiskt bokat biljetter till Nasse och hans vänner på Åst :-) Hoppas att Galan ordnas i Åbo nästa år. :-)

IMG 8

Slänger också in en bild från vårt kök dit vi nu har flyttat vitrinskåpet. (för att jag har lite svårt att blogga helt utan bilder..) 

Och så vill jag också tacka för alla era kommentarer om mitt inlägg "Finskan". Jag har inte kommit mig för att svara på alla kommentarer ännu, men fint att så många känner igen sig och jag är glad att så många gett sig tid att kommentera! Ni vet, dom där kommentarerna är så viktiga, speciellt då man inte är speciellt bortskämd med dom.